quote:
Op maandag 17 augustus 2009 21:15 schreef Flappe-du-Pomme het volgende:Even met mijn steenkolenmijnbiologie he, HIV is een virus. Wat ik van dit virus weet, is dat het buiten het lichaam nog maar heel kort "leeft" (ik weet dat die uitdrukking niet klopt, maar je snapt wat ik bedoel). Als het virus zich dan in een bacterierijke omgeving bevindt, bijvoorbeeld op een deurklink van een toilet op het Centraal Station in Amsterdam, kan het dan heel lang "overleven", als in dagen, en dan op het lichaam van een nieuwe gastheer verder "parasiteren"?
Overleving buiten het lichaam:
De meeste luchtwegvirussen, zoals coronavirus, coxsackievirus, SARS of rhinovirussen kunnen op oppervlakten een aantal dagen overleven (13;15;16). Ook het influenzavirus kan een bepaalde tijd buiten het lichaam overleven.
De duur tot inactivatie van het virus is afhankelijk van:
1. de aard van het oppervlak
Handen: enkele minuten
Kleding, papier, tissues: 8 tot 12 uur
Niet-poreuze oppervlakken (staal, plastic): één tot twee dagen
Huisstof: meerdere dagen
2. de luchtvochtigheid
Deze is van belang voor droplets en aërosolen (17) die langer in de lucht blijven zweven; bij een hoge luchtvochtigheid (boven 50%) neemt de overlevingstijd snel af
* 23% luchtvochtigheid: 24 uur tot inactiviteit
* 48% luchtvochtigheid: 6 uur
* 89% luchtvochtigheid: 1 uur
3. omgevingstemperatuur
Bij lagere temperatuur is er sprake van een langere overlevingstijd van het virus
4. blootstelling aan zonlicht (UV)
Ultraviolette straling in zonlicht inactiveert virusdeeltjes; dit geldt vooral voor de virusdeeltjes in aërosolen, en veel minder tot niet bij die in grote druppels en bij besmetting van oppervlakten door virussen (Tellier 2006)
There is no greater joy than be taken for an imbecile by an idiot. (Oscar Wilde)
Poef.....gone! ©golfer