Rewimo | zaterdag 15 augustus 2009 @ 15:39 |
Wij gingen vandaag aardappelen kopen, bij de boer. We kregen er gratis een paar kilo kleine aardappeltjes bij, met dunne schil. Mijn eerste gedachte was, dat je daar prima aardappelpartjes van kunt maken ![]() Mijn tweede gedachte was: hoe? ![]() Geen idee, maar jullie vast wel ![]() En dus de vraag: hoe maak je ze het lekkerst klaar? ![]() | |
Tinkepink | zaterdag 15 augustus 2009 @ 15:43 |
Gewoon. Wassen, snijden, nogmaals wassen, droogdeppen, in een ovenschaal, olie eroverheen, eventueel wat kruiden, in de oven, regelmatig schudden, klaar als ze bruin en knapperig zijn. Of: Wassen, snijden, nogmaals wassen, droogdeppen, 1e keer frituren (ik geloof op 160 graden), afkoelen, 2e keer frituren (normaal), kruiden. | |
Rewimo | zaterdag 15 augustus 2009 @ 15:45 |
Niks is gewoon als je het nog nooit hebt gedaan ![]() Maar het klinkt vrij simpel ![]() | |
Tinkepink | zaterdag 15 augustus 2009 @ 15:49 |
Het is ook heel simpel ![]() | |
RobinOok | zaterdag 15 augustus 2009 @ 15:57 |
Goed wassen/schrobben en de rare plekjes weghalen. Dan in 2-en, 3-en of 4-en, ligt aan de grootte. De bedoeling is dat alle partjes ongeveer even dik worden. Dan kwartiertje in bak met lauw water met wat zout en een scheut azijn zetten. Daarna afspoelen en in een schone theedoek doen. Goed droog deppen. Terug in de nu droge bak doen. Eetlepeltje olie erbij en daar de aardappeltjes even omschudden en rondzwieren zodat ze allemaal bedekt zijn met olie. Oven met bakplaat voorverwarmen op 200 graden. Partjes op de hete bakplaat uitspreiden. Grof zeezout erover. Terug in de oven zetten, bij elkaar 50 minuten. Halverwege een keertje omkeren. | |
Winner_Taco | zaterdag 15 augustus 2009 @ 18:56 |
quote:En natuurlijk wat takjes rozemarijn | |
RobinOok | zaterdag 15 augustus 2009 @ 19:09 |
Als je ervan houdt. Een paar teentjes knoflook nog in de schil is ook lekker. ![]() ![]() | |
Schranseman | zaterdag 15 augustus 2009 @ 19:22 |
Op de BBQ! indirect een kwartier of 5. wel eerst wassen. Dan een beetje zout en wat kruiden. | |
rozenstruik | zaterdag 15 augustus 2009 @ 20:00 |
ik zou ze eerst een kwartier koken en dan bakken met uitjes | |
z80 | zaterdag 15 augustus 2009 @ 20:14 |
kriel piepers ![]() in een koekenpan in een laag olie koken/bakken. of als je hebt in de frituur pan. | |
LeeHarveyOswald | zaterdag 15 augustus 2009 @ 22:38 |
Wat ik erg lewkker vind is kort koken, en dan wokken met oa een schep sambal, oregano en veel knof ![]() | |
kissaa | zaterdag 15 augustus 2009 @ 22:44 |
Hmm, krieltjes ![]() Ik was ze, snijd de grotere krieltjes doormidden, kook ze en bak ze daarna in de koekenpan. Eventueel rookspekjes en een uitje meebakken. | |
Rewimo | zaterdag 15 augustus 2009 @ 22:58 |
Nee, het zijn geen krieltjes, het zijn kleine aardappelen. Groter dan krieltjes dus ![]() | |
qltel | zondag 16 augustus 2009 @ 12:54 |
quote:Nieuwe aardappelen, denk ik zelfs. | |
misterddude | zondag 16 augustus 2009 @ 14:43 |
ik heb lkkr eigen aardappeltjes uit de tuin ![]() | |
debuurvrouw | zondag 16 augustus 2009 @ 15:46 |
in de schil koken met dille is ook heel erg lekker. na het koken even omschudden met een klontje boter. Of idd in de oven met olie en rozemarijn. ![]() | |
RobinOok | zondag 16 augustus 2009 @ 17:03 |
Ja, aardappelsalade is ook lekker van nieuwe aardappeltjes.![]() In 20 minuutjes aardappeltjes koken, afgieten, in stukjes snijden. Dan basilicum en dungesneden rode ui erbij. Dressing erover van: 1 eetl citroensap 3 eetl lekkere olie 1 teentje knoflook, geraspt zout veel verse zwarte of 4-seizoenen peper Warm of lauwwarm eten. Lekker bij vis. | |
Rewimo | zondag 16 augustus 2009 @ 17:39 |
Goed, eerste poging, met foto's nog wel ![]() ![]() De aardappeltjes Dit moet wel ongeveer de goede hoeveelheid zijn (of dat zo is, merken we wel als we gaan eten) Wassen Partjes gesneden Drogen in een theedoek Olie erdoor roeren Zout uit de grote zoutmolen Gevolgd door peper uit onze authentieke Turkse pepermolen BIj gebrek aan rozemarijn doen we er oregano door - en knoflook natuurlijk ![]() En klaar voor de oven! | |
Winner_Taco | zondag 16 augustus 2009 @ 17:42 |
Ziet er lekker uit hoor , maar oregano?? Dat lijkt me echt vies | |
Rewimo | zondag 16 augustus 2009 @ 17:43 |
Het ruikt anders heerlijk ![]() | |
Stout | zondag 16 augustus 2009 @ 17:44 |
Ben benieuwd naar het eindresultaat ![]() | |
Rewimo | zondag 16 augustus 2009 @ 17:44 |
quote: Wij ook ![]() | |
LeeHarveyOswald | zondag 16 augustus 2009 @ 17:45 |
quote:Is anders erg lekker ![]() | |
RobinOok | zondag 16 augustus 2009 @ 18:18 |
Ik vind de partjes wat aan de kleine kant. Dat maakt op zich niks uit hoor, maar mijn "50 minuten" zijn nu misschien iets te lang. Hoewel, zal vast niet veel uitmaken. Maar euh, na 40 minuten zou ik er als ik jou was gewoon even eentje testen. Enneuh, da's geen bakplaat maar een ovenschaal. Dus erg bruin zullen ze niet worden. Of was dat je zwierbak en heb je ze daarna nog op de bakplaat gedaan? Ach ja, dat zal vast wel. ![]() | |
Rewimo | zondag 16 augustus 2009 @ 18:22 |
Nee, in de schaal ![]() Leermomentje voor de volgende keer ![]() ![]() | |
Tinkepink | zondag 16 augustus 2009 @ 18:39 |
Bij mij worden ze wel bruin in de ovenschaal hoor! Gewoon regelmatig opschudden. En met oregano smaken ze ook best, weet ik uti ervaring. Volgens mij komt het wel goed ![]() | |
Rewimo | zondag 16 augustus 2009 @ 18:56 |
Deel 2 ![]() Wachten... Klaar! En te snel met de camera ![]() Zo is het beter! Eet smakelijk! ![]() Ze waren erg lekker! Alleen dus niet echt knapperig, volgende keer nemen we de bakplaat (dan zullen ze waarschijnlijk ook wat korter in de oven hoeven). En volgende keer proberen we dan eens rozemarijn of iets van de andere tips ![]() | |
Stout | zondag 16 augustus 2009 @ 18:58 |
mmm ziet er smakelijk uit Rewimo ! Bordje leeg Christan ? | |
Blues | zondag 16 augustus 2009 @ 18:59 |
quote:Je bent nog wel een beetje een haarlemse hoor, met je 'evengoed' ![]() ![]() ![]() | |
Rewimo | zondag 16 augustus 2009 @ 19:01 |
Is dat zo Haarlems, Bluezz? ![]() En het bordje ging schoon leeg, ja ![]() | |
Belana | zondag 16 augustus 2009 @ 19:05 |
het is noord hollands dan denk ik ![]() ziet er heerlijk uit rewimo ![]() | |
Filiassi_Jane | zondag 16 augustus 2009 @ 19:09 |
Moet je de partjes direct op een bakplaat leggen? Of moet er bakpapier onder? Bij direct op de plaat, moet je de plaat mee voorverwarmen of de partjes op een koude plaat leggen? Ik wil het zelf binnenkort ook uitproberen, ziet er lekker uit! | |
k_i_m | zondag 16 augustus 2009 @ 19:33 |
Als je ze langer in de oven laat (wel omscheppen) worden ze vanzelf knapperig. Ja, of dus dat even voorkoken ![]() | |
Rewimo | zondag 16 augustus 2009 @ 19:38 |
Het is in elk geval zo goed bevallen dat we het vaker gaan maken. Maar niet door de week ![]() | |
RobinOok | zondag 16 augustus 2009 @ 20:06 |
quote:Wat ik al zei: quote:Ook met bakpapier worden ze minder mooi bruin. Bakplaat werkt gewoon het beste. Het voorweken in zout water, het goed droog deppen en de hete bakplaat zorgt gewoon dat ze het lekkerst bakken en niet gaan plakken. Voorkoken niet nodig. (en niet lekker ook trouwens, maar goed, daar was al eens een topic over ![]() ![]() | |
k_i_m | zondag 16 augustus 2009 @ 22:10 |
Je moet ze ook niet stuk koken ![]() | |
RobinOok | zondag 16 augustus 2009 @ 22:26 |
Ja, nee, 't is goed. Ben het niet met je eens, maar die discussie ga ik niet nog weer eens doen. ![]() | |
k_i_m | zondag 16 augustus 2009 @ 22:40 |
He, jammer ![]() ![]() | |
Winner_Taco | zondag 16 augustus 2009 @ 23:08 |
Even voorkoken is lekkerder . Dat doe ik met de patat ook. Iemand hier op FOK heeft dat weleens uitgelegd . Doordat je het kookt komt het zetmeel los en krijg je ze dus krokanter. | |
Paxlie | maandag 17 augustus 2009 @ 11:21 |
Dit ga ik binnenkort ook maken ![]() | |
-Mellow- | maandag 17 augustus 2009 @ 12:27 |
quote:Ik vind voorkoken toch minder lekker, maar eerst blancheren doe ik wel eens | |
Rewimo | maandag 17 augustus 2009 @ 13:41 |
Ik heb alvast rozemarijn gekocht voor de volgende poging ![]() | |
fietsmiep | maandag 17 augustus 2009 @ 22:12 |
Mag ik de hulpkok een keer lenen? | |
Rewimo | maandag 17 augustus 2009 @ 22:26 |
Ja hoor, wat bied je? ![]() | |
Blues | maandag 17 augustus 2009 @ 22:31 |
quote:Niet te veel erop hoor! * Bluezz vind de smaak erg gauw overheersen.... | |
fietsmiep | maandag 17 augustus 2009 @ 22:48 |
quote:Hij mag gratis mee-eten.... | |
Rewimo | dinsdag 18 augustus 2009 @ 07:08 |
Commentaar van de kok in kwestie: "O, nou..." en daarna ![]() | |
Schenkstroop | dinsdag 18 augustus 2009 @ 07:22 |
maken jullie de schil ook schoon met een borsteltje of is dat over the top kleinzerigheid? | |
Schenkstroop | dinsdag 18 augustus 2009 @ 07:24 |
quote:ftw. das seht kaum gut aus. (sorry ik kan geen duits) | |
RobinOok | dinsdag 18 augustus 2009 @ 08:26 |
Ik heb er een schuursponsje voor liggen. Borstelen kan ook. Je maakt ze gewoon zo goed schoon als je zelf wilt. Eerst even paar minuten in water laten weken helpt natuurlijk ook, dan is de aarde al geweekt. Maar het komt niet zo nauw hoor. Ik heb echt nog noooooit gehad dat ik bij het eten dacht "had ik/hij ze maar wat beter schoongemaakt". En wij eten het dus 1 a 2 keer per week. | |
Rewimo | dinsdag 18 augustus 2009 @ 10:02 |
Christan heeft ze gewassen, gewoon met de hand, en ik heb de overgebleven "klontjes" die hij niet wegkreeg weggehaald. Nu waren deze aardappeltjes niet echt vuil, dat scheelt ![]() | |
Rewimo | zaterdag 22 augustus 2009 @ 21:28 |
Vanavond een nieuwe poging gedaan, deze keer met rozemarijn en op de bakplaat. Dat ging prima en het smaakte heerlijk ![]() | |
MrKawada | vrijdag 18 september 2009 @ 12:25 |
Waarom post jij al die foto's van je kind? | |
Soohr | vrijdag 18 september 2009 @ 13:52 |
Het leek bij de rapportage te horen. Ben je ertegen? | |
#ANONIEM | vrijdag 18 september 2009 @ 20:41 |
quote:Dat zeggen wij in het oosten ook hoor ![]() |