FOK!forum / Culinesse à gogo / Aardappelpartjes (met schil) - hoe zelf maken?
Rewimozaterdag 15 augustus 2009 @ 15:39
Wij gingen vandaag aardappelen kopen, bij de boer. We kregen er gratis een paar kilo kleine aardappeltjes bij, met dunne schil. Mijn eerste gedachte was, dat je daar prima aardappelpartjes van kunt maken

Mijn tweede gedachte was: hoe?

Geen idee, maar jullie vast wel

En dus de vraag: hoe maak je ze het lekkerst klaar?
Tinkepinkzaterdag 15 augustus 2009 @ 15:43
Gewoon. Wassen, snijden, nogmaals wassen, droogdeppen, in een ovenschaal, olie eroverheen, eventueel wat kruiden, in de oven, regelmatig schudden, klaar als ze bruin en knapperig zijn.

Of: Wassen, snijden, nogmaals wassen, droogdeppen, 1e keer frituren (ik geloof op 160 graden), afkoelen, 2e keer frituren (normaal), kruiden.
Rewimozaterdag 15 augustus 2009 @ 15:45
Niks is gewoon als je het nog nooit hebt gedaan

Maar het klinkt vrij simpel Dat moet lukken, dank je! Ovenvariant lijkt me het lekkerst, hoe warm zet je de oven?
Tinkepinkzaterdag 15 augustus 2009 @ 15:49
Het is ook heel simpel Eh, ik zet de oven op ongeveer 200 graden. Maar 175 kan ook, dan gaat het wat langzamer en worden ze minder snel bruin. Reken in het laatste geval op ongeveer een half uur - drie kwartier. Regelmatig even prikken met een vork om de gaarheid te testen.
RobinOokzaterdag 15 augustus 2009 @ 15:57
Goed wassen/schrobben en de rare plekjes weghalen. Dan in 2-en, 3-en of 4-en, ligt aan de grootte. De bedoeling is dat alle partjes ongeveer even dik worden. Dan kwartiertje in bak met lauw water met wat zout en een scheut azijn zetten. Daarna afspoelen en in een schone theedoek doen. Goed droog deppen. Terug in de nu droge bak doen. Eetlepeltje olie erbij en daar de aardappeltjes even omschudden en rondzwieren zodat ze allemaal bedekt zijn met olie.

Oven met bakplaat voorverwarmen op 200 graden. Partjes op de hete bakplaat uitspreiden. Grof zeezout erover. Terug in de oven zetten, bij elkaar 50 minuten. Halverwege een keertje omkeren.
Winner_Tacozaterdag 15 augustus 2009 @ 18:56
quote:
Op zaterdag 15 augustus 2009 15:57 schreef RobinOok het volgende:
Goed wassen/schrobben en de rare plekjes weghalen. Dan in 2-en, 3-en of 4-en, ligt aan de grootte. De bedoeling is dat alle partjes ongeveer even dik worden. Dan kwartiertje in bak met lauw water met wat zout en een scheut azijn zetten. Daarna afspoelen en in een schone theedoek doen. Goed droog deppen. Terug in de nu droge bak doen. Eetlepeltje olie erbij en daar de aardappeltjes even omschudden en rondzwieren zodat ze allemaal bedekt zijn met olie.

Oven met bakplaat voorverwarmen op 200 graden. Partjes op de hete bakplaat uitspreiden. Grof zeezout erover. Terug in de oven zetten, bij elkaar 50 minuten. Halverwege een keertje omkeren.
En natuurlijk wat takjes rozemarijn
RobinOokzaterdag 15 augustus 2009 @ 19:09
Als je ervan houdt. Een paar teentjes knoflook nog in de schil is ook lekker.

Schransemanzaterdag 15 augustus 2009 @ 19:22
Op de BBQ! indirect een kwartier of 5. wel eerst wassen. Dan een beetje zout en wat kruiden.
rozenstruikzaterdag 15 augustus 2009 @ 20:00
ik zou ze eerst een kwartier koken en dan bakken met uitjes
z80zaterdag 15 augustus 2009 @ 20:14
kriel piepers
in een koekenpan in een laag olie koken/bakken.
of als je hebt in de frituur pan.
LeeHarveyOswaldzaterdag 15 augustus 2009 @ 22:38
Wat ik erg lewkker vind is kort koken, en dan wokken met oa een schep sambal, oregano en veel knof
kissaazaterdag 15 augustus 2009 @ 22:44
Hmm, krieltjes

Ik was ze, snijd de grotere krieltjes doormidden, kook ze en bak ze daarna in de koekenpan. Eventueel rookspekjes en een uitje meebakken.
Rewimozaterdag 15 augustus 2009 @ 22:58
Nee, het zijn geen krieltjes, het zijn kleine aardappelen. Groter dan krieltjes dus Vandaar dat ze me zo geschikt lijken voor aardappelpartjes.
qltelzondag 16 augustus 2009 @ 12:54
quote:
Op zaterdag 15 augustus 2009 22:58 schreef Rewimo het volgende:
Nee, het zijn geen krieltjes, het zijn kleine aardappelen. Groter dan krieltjes dus
Nieuwe aardappelen, denk ik zelfs.
misterddudezondag 16 augustus 2009 @ 14:43
ik heb lkkr eigen aardappeltjes uit de tuin en andere groenten en fruit
debuurvrouwzondag 16 augustus 2009 @ 15:46
in de schil koken met dille is ook heel erg lekker. na het koken even omschudden met een klontje boter.

Of idd in de oven met olie en rozemarijn.
RobinOokzondag 16 augustus 2009 @ 17:03
Ja, aardappelsalade is ook lekker van nieuwe aardappeltjes.



In 20 minuutjes aardappeltjes koken, afgieten, in stukjes snijden. Dan basilicum en dungesneden rode ui erbij.
Dressing erover van:

1 eetl citroensap
3 eetl lekkere olie
1 teentje knoflook, geraspt
zout
veel verse zwarte of 4-seizoenen peper

Warm of lauwwarm eten. Lekker bij vis.
Rewimozondag 16 augustus 2009 @ 17:39
Goed, eerste poging, met foto's nog wel Gelukkig kreeg ik hulp van Christan (8)

De aardappeltjes


Dit moet wel ongeveer de goede hoeveelheid zijn (of dat zo is, merken we wel als we gaan eten)


Wassen


Partjes gesneden


Drogen in een theedoek


Olie erdoor roeren


Zout uit de grote zoutmolen


Gevolgd door peper uit onze authentieke Turkse pepermolen


BIj gebrek aan rozemarijn doen we er oregano door - en knoflook natuurlijk


En klaar voor de oven!
Winner_Tacozondag 16 augustus 2009 @ 17:42
Ziet er lekker uit hoor , maar oregano?? Dat lijkt me echt vies
Rewimozondag 16 augustus 2009 @ 17:43
Het ruikt anders heerlijk
Stoutzondag 16 augustus 2009 @ 17:44
Ben benieuwd naar het eindresultaat
Rewimozondag 16 augustus 2009 @ 17:44
quote:
Op zondag 16 augustus 2009 17:44 schreef Stout het volgende:
Ben benieuwd naar het eindresultaat


Wij ook
LeeHarveyOswaldzondag 16 augustus 2009 @ 17:45
quote:
Op zondag 16 augustus 2009 17:42 schreef Winner_Taco het volgende:
Ziet er lekker uit hoor , maar oregano?? Dat lijkt me echt vies
Is anders erg lekker
RobinOokzondag 16 augustus 2009 @ 18:18
Ik vind de partjes wat aan de kleine kant. Dat maakt op zich niks uit hoor, maar mijn "50 minuten" zijn nu misschien iets te lang. Hoewel, zal vast niet veel uitmaken. Maar euh, na 40 minuten zou ik er als ik jou was gewoon even eentje testen.

Enneuh, da's geen bakplaat maar een ovenschaal. Dus erg bruin zullen ze niet worden.
Of was dat je zwierbak en heb je ze daarna nog op de bakplaat gedaan? Ach ja, dat zal vast wel.
Rewimozondag 16 augustus 2009 @ 18:22
Nee, in de schaal Die had ik even gemist dus...

Leermomentje voor de volgende keer Ze zullen evengoed wel lekker smaken
Tinkepinkzondag 16 augustus 2009 @ 18:39
Bij mij worden ze wel bruin in de ovenschaal hoor! Gewoon regelmatig opschudden. En met oregano smaken ze ook best, weet ik uti ervaring. Volgens mij komt het wel goed
Rewimozondag 16 augustus 2009 @ 18:56
Deel 2

Wachten...


Klaar! En te snel met de camera


Zo is het beter!


Eet smakelijk!


Ze waren erg lekker! Alleen dus niet echt knapperig, volgende keer nemen we de bakplaat (dan zullen ze waarschijnlijk ook wat korter in de oven hoeven).

En volgende keer proberen we dan eens rozemarijn of iets van de andere tips
Stoutzondag 16 augustus 2009 @ 18:58
mmm ziet er smakelijk uit Rewimo ! Bordje leeg Christan ?
Blueszondag 16 augustus 2009 @ 18:59
quote:
Op zondag 16 augustus 2009 18:22 schreef Rewimo het volgende:
Nee, in de schaal Die had ik even gemist dus...

Leermomentje voor de volgende keer Ze zullen evengoed wel lekker smaken
Je bent nog wel een beetje een haarlemse hoor, met je 'evengoed'
En waren ze lekker???? Leuke fotorep
Rewimozondag 16 augustus 2009 @ 19:01
Is dat zo Haarlems, Bluezz?

En het bordje ging schoon leeg, ja
Belanazondag 16 augustus 2009 @ 19:05
het is noord hollands dan denk ik

ziet er heerlijk uit rewimo
Filiassi_Janezondag 16 augustus 2009 @ 19:09
Moet je de partjes direct op een bakplaat leggen? Of moet er bakpapier onder? Bij direct op de plaat, moet je de plaat mee voorverwarmen of de partjes op een koude plaat leggen?

Ik wil het zelf binnenkort ook uitproberen, ziet er lekker uit!
k_i_mzondag 16 augustus 2009 @ 19:33
Als je ze langer in de oven laat (wel omscheppen) worden ze vanzelf knapperig. Ja, of dus dat even voorkoken .
Rewimozondag 16 augustus 2009 @ 19:38
Het is in elk geval zo goed bevallen dat we het vaker gaan maken. Maar niet door de week Het voorbereiden is zo klaar maar je hebt toch aardig wat baktijd nodig.
RobinOokzondag 16 augustus 2009 @ 20:06
quote:
Op zondag 16 augustus 2009 19:09 schreef Filiassi_Jane het volgende:
Moet je de partjes direct op een bakplaat leggen? Of moet er bakpapier onder? Bij direct op de plaat, moet je de plaat mee voorverwarmen of de partjes op een koude plaat leggen?
Wat ik al zei:
quote:
Op zaterdag 15 augustus 2009 15:57 schreef RobinOok het volgende:Oven met bakplaat voorverwarmen op 200 graden. Partjes op de hete bakplaat uitspreiden. Grof zeezout erover. Terug in de oven zetten, bij elkaar 50 minuten. Halverwege een keertje omkeren.
Ook met bakpapier worden ze minder mooi bruin. Bakplaat werkt gewoon het beste.
Het voorweken in zout water, het goed droog deppen en de hete bakplaat zorgt gewoon dat ze het lekkerst bakken en niet gaan plakken. Voorkoken niet nodig.
(en niet lekker ook trouwens, maar goed, daar was al eens een topic over )

k_i_mzondag 16 augustus 2009 @ 22:10
Je moet ze ook niet stuk koken . Een paar minuutjes zodat ze geen 3 kwartier in de oven moeten, dan blijft de structuur precies hetzelfde als van niet voorgekookte aardappelen.
RobinOokzondag 16 augustus 2009 @ 22:26
Ja, nee, 't is goed. Ben het niet met je eens, maar die discussie ga ik niet nog weer eens doen.
k_i_mzondag 16 augustus 2009 @ 22:40
He, jammer . Ik dacht dat het voornamelijk door de "kookstructuur" kwam. Bij je beschrijving moest ik gelijk denken aan de gekookte aardappels van de vorige dag die mijn moeder wel eens opbakte tussen de middag, en dat bedoelde ik dus niet. Maar je kan er natuurlijk ook gewoon niet van houden .
Winner_Tacozondag 16 augustus 2009 @ 23:08
Even voorkoken is lekkerder . Dat doe ik met de patat ook. Iemand hier op FOK heeft dat weleens uitgelegd . Doordat je het kookt komt het zetmeel los en krijg je ze dus krokanter.
Paxliemaandag 17 augustus 2009 @ 11:21
Dit ga ik binnenkort ook maken
-Mellow-maandag 17 augustus 2009 @ 12:27
quote:
Op zondag 16 augustus 2009 23:08 schreef Winner_Taco het volgende:
Even voorkoken is lekkerder . Dat doe ik met de patat ook. Iemand hier op FOK heeft dat weleens uitgelegd . Doordat je het kookt komt het zetmeel los en krijg je ze dus krokanter.
Ik vind voorkoken toch minder lekker, maar eerst blancheren doe ik wel eens
Rewimomaandag 17 augustus 2009 @ 13:41
Ik heb alvast rozemarijn gekocht voor de volgende poging
fietsmiepmaandag 17 augustus 2009 @ 22:12
Mag ik de hulpkok een keer lenen?
Rewimomaandag 17 augustus 2009 @ 22:26
Ja hoor, wat bied je?
Bluesmaandag 17 augustus 2009 @ 22:31
quote:
Op maandag 17 augustus 2009 13:41 schreef Rewimo het volgende:
Ik heb alvast rozemarijn gekocht voor de volgende poging
Niet te veel erop hoor!
* Bluezz vind de smaak erg gauw overheersen....
fietsmiepmaandag 17 augustus 2009 @ 22:48
quote:
Op maandag 17 augustus 2009 22:26 schreef Rewimo het volgende:
Ja hoor, wat bied je?
Hij mag gratis mee-eten....
Rewimodinsdag 18 augustus 2009 @ 07:08
Commentaar van de kok in kwestie: "O, nou..." en daarna
Schenkstroopdinsdag 18 augustus 2009 @ 07:22
maken jullie de schil ook schoon met een borsteltje of is dat over the top kleinzerigheid?
Schenkstroopdinsdag 18 augustus 2009 @ 07:24
quote:
Op zondag 16 augustus 2009 20:06 schreef RobinOok het volgende:

[..]

Wat ik al zei:
[..]

Ook met bakpapier worden ze minder mooi bruin. Bakplaat werkt gewoon het beste.
Het voorweken in zout water, het goed droog deppen en de hete bakplaat zorgt gewoon dat ze het lekkerst bakken en niet gaan plakken. Voorkoken niet nodig.
(en niet lekker ook trouwens, maar goed, daar was al eens een topic over )

[ afbeelding ]
ftw. das seht kaum gut aus. (sorry ik kan geen duits)
RobinOokdinsdag 18 augustus 2009 @ 08:26
Ik heb er een schuursponsje voor liggen. Borstelen kan ook. Je maakt ze gewoon zo goed schoon als je zelf wilt. Eerst even paar minuten in water laten weken helpt natuurlijk ook, dan is de aarde al geweekt. Maar het komt niet zo nauw hoor. Ik heb echt nog noooooit gehad dat ik bij het eten dacht "had ik/hij ze maar wat beter schoongemaakt".
En wij eten het dus 1 a 2 keer per week.
Rewimodinsdag 18 augustus 2009 @ 10:02
Christan heeft ze gewassen, gewoon met de hand, en ik heb de overgebleven "klontjes" die hij niet wegkreeg weggehaald. Nu waren deze aardappeltjes niet echt vuil, dat scheelt
Rewimozaterdag 22 augustus 2009 @ 21:28
Vanavond een nieuwe poging gedaan, deze keer met rozemarijn en op de bakplaat. Dat ging prima en het smaakte heerlijk
MrKawadavrijdag 18 september 2009 @ 12:25
Waarom post jij al die foto's van je kind?
Soohrvrijdag 18 september 2009 @ 13:52
Het leek bij de rapportage te horen.

Ben je ertegen?
#ANONIEMvrijdag 18 september 2009 @ 20:41
quote:
Op zondag 16 augustus 2009 18:59 schreef Bluezz het volgende:

[..]

Je bent nog wel een beetje een haarlemse hoor, met je 'evengoed'
En waren ze lekker???? Leuke fotorep
Dat zeggen wij in het oosten ook hoor