Er bestaan geen stabiele banken in een fractional reserve systeem, alleen minder instabiele.quote:Op zondag 16 augustus 2009 09:30 schreef Boomfluisteraar het volgende:
Eigenlijk hadden ze gewoon de banken failliet laten gaan. De markt haalt zelf de rotte vruchten uit zichzelf. Alleen tref je daarmee de bevolking... Tsja, hadden die maar bij een stabiele bank moeten gaan zitten.
Tsja, dat plan is natuurlijk ronduit idioot.quote:Op zondag 16 augustus 2009 09:33 schreef Poekieman het volgende:
[..]
Er bestaan geen stabiele banken in een fractional reserve systeem, alleen minder instabiele.
[ afbeelding ]
Ach, Obama zal zijn de belasting betaler's portomonnee wel weer trekken...quote:Op maandag 17 augustus 2009 17:06 schreef Zero2Nine het volgende:
Is dat potje inmiddels al aangevuld?
Tsja, als je het zo bekijkt...quote:Op maandag 17 augustus 2009 21:19 schreef SeLang het volgende:
Misschien omdat de FDIC relatief klein is ten opzichte van de enorme bailouts die AIG enzo al hebben gehad. Stel de FDIC moet $100 miljard bij.... Het begrotingstekort van dit jaar alleen is al $2000 miljard
quote:Op maandag 17 augustus 2009 23:58 schreef SeLang het volgende:
Toch blijft het de vraag waar dat geld allemaal vandaan gaat komen als het printfest is afgelopen
quote:Executive Summary
* With the most recent bank failures, the FDIC is out of funds.
* The FDIC is levying a one-time fee on member banks to cover the shortfall, but it will not be enough and it punishes the prudent.
* The FDIC has been suspiciously slow at shutting down banks that have admittedly already failed.
* Banks have been allowed to overestimate the actual worth of their assets using "mark-to-fantasy" accounting.
* Hundreds of banks are likely already mortally wounded and set to fail.
* The FDIC means well, but creates a moral hazard the effects of which now haunt us.
* Take prudent action: Choose only high-rated banks, and keep cash out of the bank.
Thank God I’m only watching the game – controlling it.quote:Conclusion
The FDIC Deposit Insurance Fund (DIF), carefully built up over decades, has been completely depleted in the first two years of this crisis. While there's a special levy on the way on September 30th that will help the FDIC continue to operate for a while longer, those funds will prove insufficient to last the year. Funds will have to be found outside of the usual and customary system of assessing a premium on bank assets.
Adding to the FDIC money woes are the already-bankrupt but not-yet-seized banks that are waiting in the wings, the mark-to-fantasy accounting gimmick used by banks to understate the true extent of losses by nearly 100%, and past losses from already-seized banks running out to be much worse than anticipated.
This banking crisis has a long way to go. And if history is any guide, it may not peak for another 5-6 years.
The FDI Act provides for no additional source of funding to repay depositors other than funds located in the depleted DIF. The FDIC will need to have that fund restocked by the Treasury or some other source later this year. Smaller banks are already quite miffed about having been asked to pay higher premiums to pay for the all-too-predictable mistakes of their larger brethren.
Because of the potential funding problems for the FDIC, I continue to advise that it is prudent to keep some money out of the banking system entirely, avoid troubled banks, and be ready to rapidly withdraw funds from any bank that appears troubled.
Stay calm, be ready, there's more to come.
Uche..... hoeveel van die kleine banken die onder water zitten varen onder de vlag van AIG (als doorgeefluik : zie ander topic).quote:Op vrijdag 7 augustus 2009 11:20 schreef SeLang het volgende:
Veel commercial real estate zit bij die locale banken waarvan klanten deposits door de FDIC worden gegarandeerd.
Al enig idee wanneer dit gaat gebeuren?quote:Op zondag 16 augustus 2009 01:56 schreef SeLang het volgende:
Ik las ergens dat de boekhoudregels binnenkort waarschijnlijk weer worden aangescherpt en dat er een plan is om te verplichten dat zowel 'mark to market' als 'mark to fantasy' worden gerapporteerd. Natuurlijk zullen beleggers de 'mark to fantasy' cijfers dan erg kritisch gaan bekijken als er een groot verschil is met 'mark to market'. ALS ze zoiets gaan invoeren kun je weer lekker wat volatiliteit verwachten in bankaandelen
Ik dacht dat er voor eind van het jaar een nieuw voorstel moet liggen. Hoe snel dat dan wordt ingevoerd weet ik niet. Het lijkt me wel dat beleggers er al veel eerder op gaan anticiperen. Als je vermoed dat iemand veel shit op de balans heeft op te hoge waarderingen dan kun je maar beter alvast wegwezen...quote:Op woensdag 19 augustus 2009 10:25 schreef RvLaak het volgende:
[..]
Al enig idee wanneer dit gaat gebeuren?
Ben benieuwd wanneer de officiële aankondiging komt hier van. Want als ik jouw woorden goed lees, is het enkel speculeren op het feit dat Obama dit eventueel wil gaan proberen te doen.quote:Op woensdag 19 augustus 2009 10:30 schreef SeLang het volgende:
[..]
Ik dacht dat er voor eind van het jaar een nieuw voorstel moet liggen. Hoe snel dat dan wordt ingevoerd weet ik niet. Het lijkt me wel dat beleggers er al veel eerder op gaan anticiperen. Als je vermoed dat iemand veel shit op de balans heeft op te hoge waarderingen dan kun je maar beter alvast wegwezen...
Nee, de FASB is hier concreet mee bezig. De huidige situatie lijkt me ook onverteerbaar voor accountants.quote:Op woensdag 19 augustus 2009 10:37 schreef RvLaak het volgende:
[..]
Ben benieuwd wanneer de officiële aankondiging komt hier van. Want als ik jouw woorden goed lees, is het enkel speculeren op het feit dat Obama dit eventueel wil gaan proberen te doen.
Toch?
quote:Crisis put garantiefondsen VS uit
8 september 2009, 7:40 uur | FD.nl
Door: Arend Clahsen
De Amerikaanse garantieinstellingen FDIC en FHA raken in rap tempo door hun buffers heen.
De twee instellingen zijn tijdens de Grote Depressie opgericht om als achtervang te dienen in tijden van economische crisis, maar hun reserves raken uitgeput door het toenemende aantal banken en huiseigenaren dat in de problemen is gekomen. Naast alle steun voor de economie en de financiële sector dreigt dit de overheid in de VS op nog hogere kosten te jagen.
De Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC) heeft met $ 10 mrd een fractie (0,22%) in kas van alle spaar- en depositotegoeden waarvoor het instituut instaat. De Federal Housing Agency (FHA) - die tegen een premie hypotheeknemers en -gevers schadeloos stelt als een woning gedwongen wordt verkocht - nadert een reserveratio van 2%. Zakt het fonds daar doorheen, dan moet het Amerikaanse Congres ingelicht worden.
Vijf banken gesloten
Afgelopen weekeinde meldde de FDIC nog dat vijf banken zijn gesloten en dat de boedel is doorverkocht aan andere instellingen. Inmiddels zijn dit jaar al 89 banken over de kop gegaan, terwijl het aantal probleeminstellingen sterk is toegenomen (zie kader). De banken op de probleemlijst hebben $ 300 mrd aan bezittingen.
De slechte leningen en bezittingen van de omgevallen banken blijven doorgaans in bezit van de FDIC of er wordt een akkoord gesloten met de koper dat een uiteindelijk verlies op de slechte leningen wordt gedeeld. Alleen al de vijf banken van afgelopen weekeinde kosten het reservefonds naar verwachting $ 400 mln. Vorig jaar juni had de FDIC nog $ 45 mrd in kas, nu is dit geslonken tot $ 10 mrd.
Noodfaciliteit van $ 500 mrd
Om de ergste nood te lenigen, heeft de FDIC al aangekondigd om $ 5,6 mrd op te halen door banken een extra heffing op te leggen. Deze maatregel kan nog twee keer opgelegd worden. Daarna is er nog maar één optie: trekken van de noodfaciliteit van $ 500 mrd die eind 2008 bij het Amerikaanse ministerie van financiën is opgezet.
Lees ook: Toezichthouder maakt knieval voor private equity (alleen krantenabonnees)
Dossier Kredietcrisis
In een commentaar stelde de Wall Street Journal vorige week dat het tijd wordt klare wijn te schenken en te melden dat er een nieuwe 'bail out' aan komt. 'Vroeg of laat heeft de FDIC geld nodig', aldus de WSJ. Beter is het volgens de krant om ten minste $ 25 mrd van het ministerie te vragen, dan om de weinig kapitaalkrachtige sector extra heffingen op te leggen. 'FDIC-voorzitter Sheila Bair kan beter nu om geld vragen dan wachten totdat het fonds de nul raakt en er opnieuw opwinding ontstaat bij spaar- en depositohouders.'
Garantie FHA
Dezelfde zakenkrant wees vorige week op de toenemende zorgen over de FHA. Doordat private partijen zich vrijwel volledig hebben teruggetrokken uit de hypotheekmarkt, is er een steeds grotere rol voor de FHA weggelegd. Met een garantie van de FHA is het voor huishoudens mogelijk om met weinig eigen vermogen (3,5%) een woning te kopen. Tijdens de haussemarkt konden mensen met een beperkte beurs overal terecht voor een subprime-hypotheek, nu zijn ze aangewezen op de FHA-garantie om voor financiering in aanmerking te komen.
Het marktaandeel van de FHA in nieuwe hypotheken steeg van 3,8% in 2006 naar een verwachte 18%, ofwel $ 570 mrd, dit jaar. Tegelijkertijd loopt echter het aantal wanbetalingen op. In het tweede kwartaal lag het percentage betalingsachterstanden van negentig dagen of langer op 7,8 tegenover 5,4 een jaar geleden. Vanwege de sterk gedaalde huizenprijzen hebben de wanbetalingen ook bij dit garantiefonds de buffers aangetast (zie kader).
Buffer naar 3%
Een bestuurder van het toezichthoudende Department of Housing and Urban Development (HUD) zegt in een reactie tegen Wall Street Journal dat er bij een terugval onder de buffer van 2% 'geen risico is' dat een redding van de FHA noodzakelijk is. Een nieuw percentage van de buffer wordt na september gegeven als het boekhoudkundige jaar 2009 ten einde is. Het meest recente cijfer is over 2008, toen de buffer kelderde van 6% naar 3%.
Volgens Marketwatch lijkt het erop dat de FHA, om de neergang op de huizenmarkt te stuiten, zich bedient van hetzelfde bedrijfsmodel als de uiterst omstreden hypotheekbank Countrywide. 'De leenvoorwaarden zijn versoepeld, de maximale hypotheekomvang is verruimd en huiseigenaren mogen veel eigen vermogen aan de woning onttrekken.'
Weglopen van hypotheek
Aan de frase dat er 'geen risico is' op een noodzakelijke redding van de staat hecht Marketwatch niet veel waarde. 'Zo was er ook geen risico dat de huizenprijzen ooit zouden dalen, geen risico dat Bear Stearns zou omvallen (...) en geen risico dat huiseigenaren met weinig eigen vermogen zouden weglopen van hun hypotheek.'
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |