Jij weet echt niet waar je over praat he? Juist het rijke, historische verleden is een van de stimulansen voor veel Iraniers om weer een hoogontwikkelde beschaving in Iran op te bouwen. Dit staat in schril contrast met het afgrijselijke hedendaagse regime. Iran heeft een rijk verleden en kijk waar het nu is beland...onderdrukking, politieke tegenstanders moeten vluchten, religieuze vervolging, afschuwelijke martelingen in gevagenissen. Weg met het huidige regime, dan kan de redding van Iran zijn.quote:Op maandag 27 juli 2009 23:56 schreef Monidique het volgende:
[..]
Totaal niet boeiend. Dat tweeduizend jaar geleden op dezelfde plek mensen woonden die veel andere volkeren wisten te onderwerpen, is in z'n geheel niet relevant voor Iraniërs die op het moment demonstreren.
Bron: http://www.parool.nl/paro(...)nd-Ahmadinejad.dhtmlquote:Oproer in kringen rond Ahmadinejad
TEHERAN - De Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad heeft zijn minister van Informatie ontslagen. Een dag eerder zag Ahmadinejad, na flinke druk van Opperste Leider ayatollah Ali Khamenei, af van zijn voorgestelde kandidaat voor het vicepresidentschap.
Er is geen reden gegeven voor het ontslag van Gholam Hossein Mohseni Ejeie als minister van Informatie. Ondertussen is de minister van Cultuur opgestapt. Hossein Saffar Harandi verlaat zijn post omdat hij vindt dat de huidige regering verzwakt is na de omstreden herverkiezing van Ahmadinejad op 12 juni, die gevolg werd door hevige demonstraties.
'Helaas, als gevolg van de recente gebeurtenissen die de zwakte van de huidige regering tonen, beschouw ik mezelf niet langer minister van Cultuur. Ik zal morgen niet op het ministerie verschijnen,' schrijft Harandi in een ontslagbrief gezien door persbureau Fars.
In Iran doen berichten de ronde dat er nog meer ministers ontslagen zijn naast de minister van Informatie. Dit wordt echter ontkend door de woordvoerder van de president. Ahmadinejad dient over tien dagen beëdigd te worden voor zijn tweede termijn. Daarna moet hij zijn nieuwe kabinet te presenteren.
Ahmadinejad wilde graag Esfandiar Rahim Mashaie als belangrijkste vicepresident, maar dit stuitte op zwaar verzet van ayatollah Khamenei. Mashaie, vader van Ahmadinejads schoondochter, heeft de conservatieve hardliners tegen zich in het harnas gejaagd door vorig jaar te zeggen dat Iran 'vrienden is met het Israëlische volk'. Mashaie noemde toen ook het Amerikaanse volk 'een van de beste naties ter wereld'.
De president weigerde in eerste instantie af te zien van de benoeming van Mashaie. Maar nadat Khamenei een brief aan Ahmadinejad met zijn bezwaren tegen Mashaie liet publiceren, koos de president toch eieren voor zijn geld.
Ahmadinejad heeft echter Mashaie nu benoemd als zijn stafchef, wat tot een nieuwe confrontatie tussen Ahmadinejad en Khamenei kan leiden. Veel conservatie hardliners rondom Khamenei beschouwen de benoeming als openlijke ongehoorzaamheid aan de Opperste Leider.
De komende dagen zal blijken in hoeverre Khamenei nog achter de president staat. Waarnemers vragen zich af of de hoogste geestelijk leider nog langer het conservatieve staatshoofd de hand boven het hoofd houdt na hun openlijk uitgevochten ruzie.
Khamenei steunde de herverkiezing van Ahmadinejad. Ook kwalificeerde hij de verkiezingen van 12 juni als eerlijk, in weerwil van de verslagen kandidaten die de winnaar van fraude beschuldigen.
quote:Iran laat 140 demonstranten vrij
TEHERAN - De Iraanse autoriteiten hebben dinsdag 140 mensen vrijgelaten die eerder waren opgepakt tijdens demonstraties van de oppositie. Ze zaten vast in de beruchte Evin-gevangenis in Teheran.
© ANPDat meldden Iraanse functionarissen, aldus de BBC. Ongeveer tweehonderd demonstranten zitten volgens de autoriteiten nog vast.
Volgens mensenrechtenorganisaties zitten nog honderden, mogelijk duizenden mensen in de gevangenis die zijn opgepakt na het uitbreken van de protesten tegen de uitslag van de omstreden presidentsverkiezingen op 12 juni.
Het zou gaan om hervormingsgezinde politici, journalisten, politieke activisten en advocaten.
Sterfgevallen
De vrijlating vond plaats nadat Opperste Leider ayatollah Ali Khamenei de sluiting van een gevangenis ten zuiden van de hoofdstad had bevolen omdat ''de rechten van de gedetineerden er niet worden gerespecteerd''.
Het gaat om het cellencomplex Kahrizak. Een parlementaire commissie doet onderzoek naar de omstandigheden waaronder opgepakte opposanten worden vastgehouden.
De afgelopen dagen maakten oppositiegroepen bijna dagelijks melding van nieuwe sterfgevallen van gedetineerde demonstranten.
Wapenbezit
Parlementariër Kazem Jalali zei tegen het semiofficiële persbureau Fars dat nog 150 mensen vastzitten die verdacht worden van onder meer wapenbezit of het vernielen van openbare eigendommen.
Vijftig anderen zijn opgesloten omdat ze ''agenten van onrust'' of ''leden van antirevolutionaire groepen'' zouden zijn.
President Ahmadinejad gelastte het hoofd van de rechtelijke macht dinsdag om alle opgepakte demonstranten die niet verdacht worden van ernstige delicten voor 7 augustus vrij te laten, meldde persbureau AFP.
Dodental
De autoriteiten maakten verder bekend dat tijdens de recentelijke botsingen tussen demonstranten van de oppositie en de politie dertig doden zijn gevallen. Tot dusver was er steeds sprake van twintig doden.
Opposanten zeggen dat het dodental veel hoger ligt, mogelijk rond de honderd. Volgens waarnemers houdt de vrijlating verband met de beëdiging op 5 augustus van Ahmadinejad voor een tweede termijn als president.
De machthebbers willen dat die ceremonie niet wordt overschaduwd door negatieve berichtgeving over de behandeling van politieke tegenstanders.
Jawel.quote:Op dinsdag 28 juli 2009 02:37 schreef Zienswijze het volgende:
[..]
Jij weet echt niet waar je over praat he?
Totaal niet belangrijk in deze dat honderden en duizenden jaren geleden mensen op ongeveer diezelfde plek woonden die andere volkeren konden onderwerpen.quote:Juist het rijke, historische verleden is een van de stimulansen voor veel Iraniers om weer een hoogontwikkelde beschaving in Iran op te bouwen. Dit staat in schril contrast met het afgrijselijke hedendaagse regime. Iran heeft een rijk verleden en kijk waar het nu is beland...onderdrukking, politieke tegenstanders moeten vluchten, religieuze vervolging, afschuwelijke martelingen in gevagenissen. Weg met het huidige regime, dan kan de redding van Iran zijn.
http://www.volkskrant.nl/(...)halen_uit_gevangenisquote:Woede Iran neemt toe na verhalen uit gevangenis
ACHTERGROND, The New York Times
Gepubliceerd op 29 juli 2009 20:06, bijgewerkt op 20:08
DUBAI -
Iraanse demonstranten zijn in de gevangenis geslagen en gefolterd. Hun verhalen komen nu naar buiten.
Sommige ex-gevangenen beschrijven hoe hun medegevangenen in de overbevolkte cellen door wachters werden doodgeslagen. Anderen vertellen dat hun vingernagels werden uitgetrokken, of dat ze gedwongen werden vuile toiletten af te likken.
De talrijke verhalen van misbruikte demonstranten, die tijdens de protesten na de verkiezingen werden opgepakt en gevangen gezet, doen de woede van veel Iraniërs toenemen – ook van enkele prominente conservatieven.
‘Waarom heeft het zo ver moeten komen dat een persoonlijke interventie van de opperste leider nodig was?’, vraagt Ali Mottahari, een conservatief parlementslid. Maandag kwam de opperste leider, ayatollah Ali Khamenei, persoonlijk tussenbeide en liet hij het beruchte detentiecentrum Kahrizak sluiten. Een dag later liet de regering 140 gevangenen vrij.
President Ahmadinejad, wiens herverkiezing door de demonstranten wordt aangevochten, riep de rechterlijke macht in een brief op om ‘islamitische genade’ te tonen voor de gevangenen. De verzoenende gebaren maken weinig indruk, nu familieleden van de gevangenen en met de oppositie verbonden websites verslagen naar buiten brengen van het misbruik van de demonstranten.
Een jongeman die in Kahrizak zat opgesloten, zette zijn ervaringen dinsdag online. ‘We moesten zo dicht bij elkaar staan dat we niet konden bewegen. Wachters in burgerkledij kwamen in de kamer en sloegen alle lampen stuk. In het pikkedonker begonnen ze ons te slaan.’ Tegen de ochtend waren vier van de gevangenen dood.
Een andere vrijgelaten gevangene beschrijft online hoe een politieagent hem dwong een vuile toiletpot af te likken, terwijl de agent de hervormingsgezinde politici vervloekte. Een vrouw schrijft dat ze door haar ondervragers aan het haar werd getrokken, om haar te dwingen een valse bekentenis af te leggen. Toen ze werd vrijgelaten, moest ze een papier tekenen waarop stond dat ze goed was behandeld.
Hoeveel demonstranten in de gevangenis zijn gedood, is moeilijk te achterhalen, evenals het aantal demonstranten dat tijdens de protestacties omkwam. De regering geeft de dood van twintig demonstranten toe, maar ziekenhuismedewerkers vertelden de mensenrechtenorganisatie International Campaign for Human Righs in Iran dat volgens hen meer dan honderd demonstranten zijn omgekomen. Andere artsen schatten het aantal lijken van demonstranten op 150.
Door de verhalen verspreidt de woede in Iran zich van de oppositieaanhangers naar het conservatieve kamp. Vooral de zaak van Mohsen Ruholamini, die in de gevangenis werd doodgeslagen, beroert de conservatieven. Ruholamini is de zoon van de adviseur van de conservatieve presidentskandidaat Mohsen Rezai.
‘Degenen die deze maatschappij in een politiestaat hebben veranderd en het gebruik van geweld bevolen hebben, moeten ter verantwoording worden geroepen’, zei Hamid-Reza Katouzian, een conservatief parlementslid en een goede vriend van de familie Ruholamini. Behalve een persoonlijk belang, reflecteerden zijn opmerkingen ook een breder gedeelde zorg dat de Iraanse regering de controle verliest over de Revolutionaire Garde en de Basij-militie.
Oppositieleider Mousavi wil vandaag een rouwdienst houden voor de demonstranten, hoewel hij daarvoor geen vergunning kreeg. Vandaag is het veertig dagen geleden dat Neda Agha-Soltan, wier gefilmde dood de wereld schokte, werd neergeschoten. Voor sjiieten is de veertigste dag een belangrijke dag van rouw. Soortgelijke herdenkingen van dode betogers wakkerden in 1979 de demonstraties aan die tot de Islamitische Revolutie leidden.
quote:Iranian police arrest #iranelection mourners at Behesht-e-Zahra cemetary, government enforcing its ban on their memorial service44 minutes ago from web
http://twitter.com/laraabcnewsquote:RT @atlatl2 POLICE FORCE MOUSAVI TO LEAVE TEHRAN CEMETERY, DISPERSE MOURNERS - Reuters #iranelectionabout 1 hour ago from web
quote:Clashes in Behesht Zahara, Karoubi entred. #iranelection #neda3 minutes ago from web
quote:R Police Returned Mousavi from Behesht Zahra, no news from Karoubi, more ppl are trying to enter where Neda is buried.#iranelection #neda23 minutes ago from web
quote:Protesters gatherd in Seyde Khandan, Hafte Tir , Vanak and Vali Asr Cr. #iranelection #neda32 minutes ago from web
http://twitter.com/omidhabibiniaquote:More than 50,000 ppl trying to access Behesht Zahara, some clashes in front of main gates (not conf.) #iranelection #neda39 minutes ago from web
Het staat nu ook op de BBC site:quote:Op donderdag 30 juli 2009 14:45 schreef AlexanderDeGrote het volgende:
Uit twee betrouwbare bronnen:
[..]
[..]
http://twitter.com/laraabcnews
[..]
[..]
[..]
[..]
http://twitter.com/omidhabibinia
http://www.reuters.com/article/worldNews/idUSL243622620090802quote:Iran's Khatami says detainees' trial a "show"
Sun Aug 2, 2009 10:57am EDT
By Parisa Hafezi
TEHRAN (Reuters) - Moderate former president Mohammad Khatami rejected as a "show" the trial of 100 prominent reformers who were arrested after Iran's disputed June presidential poll set off unrest, his website said on Sunday.
Iran tried on Saturday 100 moderates arrested shortly after Iran's June 12 election, charged with trying to overthrow the clerical establishment.
"The trial on Saturday was a show and the confessions are invalid ... What was called a trial was a violation of the constitution," his website khatami.ir reported.
"Such show trials will directly harm the system and will further damage public trust."
It was the first time since Iran's 1979 Islamic revolution that dozens of senior officials, including former ministers, vice-president and lawmakers, had been put on trial.
The official IRNA news agency said the defendants were charged with rioting, attacking military and government buildings, having links with armed opposition groups and conspiring against the ruling system.
Khatami, who backs moderate defeated candidate Mirhossein Mousavi, said detainees had confessed under duress.
"These confessions have been taken under extraordinary conditions. The detainees were not informed in advance about the court session and lacked access to lawyers," Khatami said.
"PUNISHMENT"
State television showed footage of the courtroom with many young defendants, some handcuffed, and vice-president Mohammad Ali Abtahi, former deputy foreign minister Mohsen Aminzadeh and former MP Mohsen Mirdamadi in prison uniform.
Leading moderates say the vote was rigged in favor of hardline President Mahmoud Ahmadinejad. The authorities deny the charge and Iran's Supreme Leader, Ayatollah Ali Khamenei, has endorsed Ahmadinejad's re-election.
Khamenei will formally approve on Monday Ahmadinejad's second four-year term. He will be sworn in before parliament on Wednesday. Leading moderates have denounced the new government as "illegitimate."
State television showed two prominent reformers saying that the vote was not rigged. Abtahi, a close ally to Khatami, apologized for his misjudgements about the vote.
Abtahi also testified that leading moderates Mousavi, Khatami and former president Akbar Hashemi Rafsanjani had taken an "oath" before the vote to support each other, IRNA reported.
Rafsanjani, who heads the Assembly of Experts that can appoint or dismiss the supreme leader, denied it. The election has created a rift among senior Iranian officials.
Mousavi and the authorities blame each other for the bloodshed. At least 20 people died in violence after the poll.
Conservative defeated candidate Mohsen Rezaie urged Iran's top judge to punish "those who violated the law by attacking and killing" protesters, the semi-official Mehr news agency said.
Mohsen Ruholamini, the son of an adviser to Rezaie was reported dead in Tehran's notorious Evin prison by Iranian media after being detained in post-election unrest.
"Those behind the murder of my son should be punished," said Abdolhossein Ruholamini on Sunday, Mehr reported.
Rights groups say hundreds of people, including senior pro-reform activists, journalists, academics and lawyers, have been arrested since the vote.
(Additional reporting by Zahra Hosseinian)
zie ook Iran: Klaar voor atoombomquote:Herverkiezing Ahmadinejad bevestigd
TEHERAN - De Opperste Leider van Iran, ayatollah Ali Khamenei, heeft maandag in een officiële ceremonie bevestigd dat president Mahmoud Ahmadinejad aan een tweede termijn kan beginnen.
Dat heeft de Arabischtalige Iraanse staatszender al-Alam gemeld. Ahmadinejad wordt woensdag beëdigd. Volgens de officiële uitslag van de verkiezingen van 12 juni is hij herkozen met 63 procent van de stemmen.
De verslagen oppositieleider Mir Hossein Mousavi en zijn aanhangers repten na de gang naar de stembus van fraude en gingen massaal de straat op.
Bij botsingen met de politie en met Ahmadinejad-aanhangers vielen volgens officiële cijfers zeker dertig doden. Ongeveer 340 mensen werden opgepakt.
Volgens de oppositie en mensenrechtengroepen liggen de aantallen doden en arrestanten mogelijk veel hoger.
quote:Two former presidents, Akbar Hashemi Rafsanjani and Mohammad Khatami, who backed defeated candidate Mirhossein Mousavi, did not attend Monday's ceremony although they had been present at such events in the past, Iranian media reported.
quote:After the ceremony hundreds of Mousavi supporters, some of them honking car horns, headed toward a central Tehran square where they planned to protest. Dozens of riot police and Basij militia had assembled to prevent any demonstration but were not intervening, the witness said.
Ze geven niet op, dat is mooi. Maar als het klopt dat de Revolutionaire Garde zoveel van het zakelijke, militaire en openbare leven in handen heeft, dan is er nog een lange weg te gaan.quote:Op maandag 3 augustus 2009 22:24 schreef AlexanderDeGrote het volgende:
Wat video's en foto's van demo die Disana quote:
http://news.gooya.com/didaniha/archives/2009/08/091663.php
http://www.parool.nl/paro(...)r-bij-top-Iran.dhtmlquote:Men kust niet meer bij top Iran
TEHERAN - De opperste leider van Iran, ayatollah Ali Khamenei, heeft gisteren president Mahmoed Ahmadinejad geïnstalleerd voor zijn tweede termijn. Maar de korte ceremonie eindigde als een klucht.
Nadat Khamenei de president zijn benoemingspapieren had overhandigde, boog Ahmadinejad naar voren om de hand van de ayatollah te kussen. Deze weerde hem evenwel af, waardoor het bedoelde eerbetoon terecht kwam op de linkerschouder van de opperste leider. Wat schaapachtig lachend trad de president daarop terug.
Vier jaar geleden accepteerde Khamenei de handkus niet alleen, maar beantwoordde hij het gebaar met een hartelijk bedoelde omhelzing van de president. Dat het ditmaal anders uitpakte, duidt erop dat er afstand is gekomen tussen de politieke en de geestelijke leider van Iran, die beiden niet ongeschonden uit de roerige ontwikkelingen van de afgelopen weken zijn gekomen.
Vorige week nog suggereerde Ahmadinejad dat niemand in staat is een wig te drijven tussen hem en Khamenei, door hun relatie te omschrijven als die 'tussen vader en zoon'. Maar de mislukte handkus duidt op grote spanningen, al weet het officiële persbureau Irna het voorval aan 'een verkoudheid' van Ahmadinejad.
De ceremonie werd gisteren niet bijgewoond door de meeste hervormingsgezinde kopstukken uit de Iraanse hiërarchie. Zeer opvallend was de afwezigheid van de familie van ayatollah Khomeini, de grondlegger van de Islamitische Republiek. De plechtigheid werd ook niet rechtstreeks uitgezonden door de staatstelevisie. (HET PAROOL )
quote:URGENT RT RT Sup Leader says his endorsement and ppls vote remains in place only if Ahmadinejad stays "on the right path." #iranelectionabout 2 hours ago from TweetDeck
quote:Khameni said to have warned Ahmadi that angry crowd would continue their opposition and challenge his government . #iranelectionabout 2 hours ago from TweetDeck
http://twitter.com/oxfordgirlquote:Iranian TV reporting on snubs to Ahmadi and the apparent rift with Khamenei. This is very serious. #iranelection #iranabout 2 hours ago from TweetDeck
http://twitter.com/oxfordgirlquote:RT @manic77 MOJ AZADI: Tomorrow morning, Jomhouri St. & Baharest. Sq. Don't go to work, don't stay at home. It is our day!!! #iranelectionabout 1 hour ago from TweetDeck
http://news.yahoo.com/s/a(...)_ea/ml_iran_electionquote:By NASSER KARIMI, Associated Press Writer Nasser Karimi, Associated Press Writer – 2 hrs 49 mins ago
TEHRAN, Iran – Opposition groups called for protesters to prepare for a new round of street demonstrations Wednesday to coincide with the inauguration ceremony for President Mahmoud Ahmadinejad.
The appeals — carried on reformist Web sites and blogs — showed a willingness by protesters to confront the massive security operation expected outside parliament and other areas of the capital Tehran during the swearing in formalities.
quote:Nadat Khamenei de president zijn benoemingspapieren had overhandigde, boog Ahmadinejad naar voren om de hand van de ayatollah te kussen. Deze weerde hem evenwel af, waardoor het bedoelde eerbetoon terecht kwam op de linkerschouder van de opperste leider. Wat schaapachtig lachend trad de president daarop terug.
Vier jaar geleden accepteerde Khamenei de handkus niet alleen, maar beantwoordde hij het gebaar met een hartelijk bedoelde omhelzing van de president. Dat het ditmaal anders uitpakte, duidt erop dat er afstand is gekomen tussen de politieke en de geestelijke leider van Iran, die beiden niet ongeschonden uit de roerige ontwikkelingen van de afgelopen weken zijn gekomen.
gehhehequote:Op woensdag 5 augustus 2009 13:19 schreef Disana het volgende:
Men kust niet meer bij top Iran
[..]
http://www.parool.nl/paro(...)r-bij-top-Iran.dhtml
quote:Ahmadinejad begint met felle taal
Ahmadinejad begint tweede termijn met felle taal TEHERAN - De Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad is zijn tweede termijn woensdag met ferme taal begonnen. Hij zei onder meer dat hij niet zat te wachten op felicitaties van Westerse leiders. Verder stelde hij dat Iran zich zal verzetten tegen „onderdrukkende krachten”.
„We hoorden dat sommige Westerse leiders hebben besloten de nieuwe regering te erkennen, maar niet te feliciteren. Ach, niemand in Iran zit te wachten op een bericht van jullie”, aldus de net beëdigde president. „We zullen ons verzetten tegen onderdrukkers en we zullen proberen de wereldwijde discriminerende mechanismen te corrigeren, zodat alle landen van de wereld mee kunnen profiteren.”
Volgens de ultraconservatieve Ahmadinejad is zijn tweede termijn het begin van een „grote verandering” voor Iran en de wereld. De Iraanse president staat bekend om zijn harde taal richting het Westen.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |