abonnement Unibet Coolblue
  maandag 27 juli 2009 @ 18:21:14 #1
262 Re
Kiss & Swallow
pi_71371885
Wat is de Mexicaanse griep?

In het voorjaar van 2009 ontstond een uitbraak van griep met een nieuw type menselijk griepvirus. Het bleek te gaan om influenza A, type H1N1. De ziekte deed zich voor het eerst in Mexico voor. Aanvankelijk werd de ziekte varkensgriep en later Mexicaanse griep genoemd. Sinds 11 juni 2009 is er officiëel sprake van een wereldwijde griepgolf: een pandemie.

Griep (influenza) is een over de hele wereld voorkomende infectieziekte, veroorzaakt door een virus. Bij mensen veroorzaken deze influenzavirussen de ‘klassieke’ griep, met koorts, keelpijn spierpijn, hoofdpijn en hoesten als meest voorkomende verschijnselen.

Er zijn veel verschillende soorten griepvirussen, onderverdeeld in type A, B of C. Type A komt het meest voor. Elk type is weer onderverdeeld in subtypen, aangeduid met de letters H en N en een cijfer, bijvoorbeeld: H1N1.

Het griepvirus dat in het voorjaar van 2009 in Mexico de kop op stak, bevat eigenschappen van varken, vogel en menselijke griepvirussen en is in staat gebleken mensen ziek te maken. Daardoor is het geen varkensgriepvirus meer, maar een nieuw type menselijk griepvirus. De officiële naam is: nieuwe influenza A (H1N1).

Wat zijn de verschijnselen van de Mexicaanse griep?

Nieuwe influenza veroorzaakt bij mensen dezelfde verschijnselen als gewone griep, dus koorts, keelpijn, spierpijn, hoofdpijn en hoesten. Ook diarree en overgeven kunnen optreden. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) adviseert mensen die griepverschijnselen met koorts boven de 38 graden krijgen om thuis te blijven en de huisarts te waarschuwen. De huisarts kan onderzoek laten doen om vast te stellen of het inderdaad om nieuwe influenza gaat.


Wat kan ik doen tegen de Mexicaanse griep

Het is nog niet helemaal duidelijk hoe ernstig het ziektebeeld van het nieuwe influenza A virus precies is. Wereldwijd zijn tot nu toe enkele honderden mensen aan de nieuwe griep overleden. Maar van de ruim 100.000 grieppatiënten is het grootste deel niet ernstig ziek of al weer hersteld.

Er zijn antivirale geneesmiddelen, zoals oseltamivir (Tamiflu) en zanamivir (Relenza) die de ernst van de infectie kunnen verminderen. Het nieuwe H1N1 griepvirus kan ook met deze middelen behandeld worden. In Nederland is een grote voorraad Tamiflu aanwezig. Complicaties van griep, zoals een bacteriële longontsteking, kunnen met antibiotica behandeld worden.

Omdat het om een nieuw type virus gaat, is er nog geen vaccin beschikbaar. Het is nog onduidelijk of het gewone griepvaccin van de afgelopen winter gedeeltelijke bescherming tegen de nieuwe griep biedt. Het vaccin bevatte weliswaar ook H1N1 virusdelen, maar de verschillen met het nieuwe H1N1 griepvirus uit Mexico zijn waarschijnlijk te groot om bescherming te bieden. Mensen die voor 1957 geboren zijn, zijn in vroeger aanraking geweest met een vergelijkbaar H1N1 griepvirus. Zij lopen daardoor wat minder kans om de nieuwe griep te krijgen.

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft een bestelling geplaatst voor 34 miljoen doses van een nieuw te ontwikkelen vaccin, twee voor elke Nederlander. De eerste vaccins zullen waarschijnlijk vanaf oktober 2009 beschikbaar komen. Tegen die tijd wordt bekend gemaakt op welke wijze en aan wie de vaccins zullen worden toegediend.

Gebruikelijke hygiënische maatregelen, zoals regelmatig handen wassen met water en zeep en het gebruik van papieren zakdoekjes kunnen helpen om de verspreiding van het griepvirus enigszins tegen te gaan. Ook scholen en bedrijven kunnen het nodige doen om de griepgolf in te dammen. Deze maatregelen kunnen de verspreiding echter nooit helemaal voorkomen. Het heeft geen zin om uit voorzorg virusremmers (zoals Tamiflu) in te nemen.

Ik heb nog veel meer vragen, waar moet ik met mijn vraag naartoe?

Veel vragen kunnen nog niet beantwoord worden zoals:


  • Hoe besmettelijk is het virus? Met andere woorden, hoe makkelijk kan het van mens op mens worden overgedragen.

  • Hoe ‘nieuw’ is het virus? Tegen een nieuw virus heeft nog niemand antistoffen. Iedereen kan er ziek van worden. Maar het kan ook zijn dat eerdere griepvaccinaties of het doormaken van griep toch gedeeltelijke bescherming biedt.

  • Welke wijzigingen (mutaties) ondergaat het virus nog de komende tijd? Hierdoor veranderen de eigenschappen van het virus.

  • Hoe ernstig is het ziektebeeld? Sommige griepvormen verlopen veel ernstiger dan andere. De nieuwe griep lijkt tot nu toe een niet al te ernstig ziektebeeld te veroorzaken.

  • Hoe snel is er een vaccin beschikbaar? Het vaststellen en produceren van een vaccin in voldoende hoeveelheden kost meestal minimaal enkele maanden. Er wordt sinds eind april 2009 hard aan de ontwikkeling van een vaccin gewerkt. Vanaf oktober 2009 zullen de eerste vaccins beschikbaar zijn.

    Voor andere vragen heeft het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) een website geopend:

    http://www.rivm.nl/cib/th(...)-mexicaansegriep.jsp

    Verder is er veel informatie verzameld over achergronden en nieuws in het FLU verzamel topic:

    Handige FLU linkjes, achtergronden en bronnen

    [ Bericht 0% gewijzigd door Re op 28-07-2009 22:07:01 ]
  • 04-08-11, 02-02-12, 20-06-14, 13-08-15
    abonnement Unibet Coolblue
    Forum Opties
    Forumhop:
    Hop naar:
    (afkorting, bv 'KLB')