Bronquote:Economen waarschuwen voor gevaar beleid Bos
Zodra er enige tekenen van economisch herstel zijn, moet de overheid ingrijpen om zijn financiën op orde te krijgen. Het beleid van minister Wouter Bos (PvdA) van Financiën is 'veel te veel op de korte termijn gericht', waardoor Nederland tientallen jaren zal moeten bezuinigen om uit de rode cijfers te komen.
Het kabinet richt zich teveel op de korte termijn
Dat zegt hoogleraar Kees van Paridon van de Erasmus Universiteit in Rotterdam vandaag in Het Financieele Dagblad (FD).
Volgens Van Paridon is haast geboden met het nemen van maatregelen voor de toekomst, maar zien de politiek en de burgers de noodzaak daarvan nog niet in.
Overschot nodig
Naast Van Paridon wijzen ook andere vooraanstaande economen op de gevaren van de crisisaanpak van het kabinet.
Zonder verandering in het financiële beleid en gezien de demografische ontwikkeling is een overschot van 3 procent in 2011 noodzakelijk, zegt hoogleraar Lans Bovenberg van de Universiteit van Tilburg.
‘Nu moeten we eerst tien jaar bezuinigen om het tekort weg te werken,’ zegt Bovenberg, tevens partij-ideoloog van het CDA. ‘Dan slaat de vergrijzing echt toe en komen er tien jaar van bezuinigingen bovenop.’
'Ambitieus beleid'
Econoom Niels Visser van de Rabobank laakt de ‘ambitieuze doelstelling’ van minister Bos om het tekort vanaf 2011 elk jaar met 0,5 procent terug te brengen.
'Er moet veel sneller worden ingegrepen,' zegt Visser. Het Centraal Planbureau (CPB) voorspelt een tekort van 6,7 procent in 2010. ‘Dat zou betekenen dat je dertien jaar nodig hebt om in de zwarte cijfers te komen.’
AOW-leeftijd
Hoogleraar Bas Jacobs van de Erasmus Universiteit onderschrijft weliswaar het beleid van Bos, maar hamert op snelle bezuinigingen zodra de economie enigszins aantrekt.
‘Nu geforceerd bezuinigen zou desastreuze gevolgen hebben,’ zegt hij. Maar de AOW zal gefiscaliseerd moeten worden, de pensioenleeftijd verhoogd en daarnaast zijn hervormingen in de gezondheidszorg en woningmarkt noodzakelijk, aldus Jacobs. Bovenberg voegt daaraan toe dat ook de AWBZ moet worden hervormd.
Omdat ze het consumeren niet nog meer willen belemmeren? Waarom denk je dat er miljarden in de financiële wereld weer gepompt worden. Dat lijkt mij omdat ze het spenderen weer omhoog willen trekken ipv. met de hand op de knip.quote:Op donderdag 9 juli 2009 22:18 schreef cherrycoke het volgende:
waarom verhogen ze het BTW tarief niet gewoon naar 20%?
Waarom niet gewoon naar 15% van 1-8 tot 1-1. Als mensen in Duitsland en Belgie massaal inkopen gaan doen in Nederland dan levert het veel meer op. Zo niet dan is het maar 5 maandenquote:Op donderdag 9 juli 2009 22:18 schreef cherrycoke het volgende:
waarom verhogen ze het BTW tarief niet gewoon naar 20%?
Waarom niet gewoon fors bezuinigen? Er wordt al genoeg belasting betaald. Ik weet wel wat posten waar de kettingzaag in kan zonder dat de echte kerntaken van de overheid verloren gaan.quote:Op donderdag 9 juli 2009 22:18 schreef cherrycoke het volgende:
waarom verhogen ze het BTW tarief niet gewoon naar 20%?
Het is niet zonder meer te zeggen of belastinginkomsten toenemen als de belastingen lager worden. Dat heeft met de prijselasticiteit te maken en zal dus per geval bekeken moeten worden. Natuurlijk kun je ook andere argumenten voor verlaging aan dragen maar ik kijk nu even puur vanuit het vergroten van de inkomsten voor de overheid.quote:Op vrijdag 10 juli 2009 01:48 schreef DiegoArmandoMaradona het volgende:
Waarom niet gewoon naar 15% van 1-8 tot 1-1. Als mensen in Duitsland en Belgie massaal inkopen gaan doen in Nederland dan levert het veel meer op. Zo niet dan is het maar 5 maanden
quote:Op vrijdag 10 juli 2009 03:24 schreef Megumi het volgende:
Hmm de economen hebben wellicht gelijk. Maar sinds de krediet crisis kunnen we een ding leren. Neem de economische wetenschap niet meer serieus.
En het feit dat het een dun grassprietje is, betekent nog niet dat het alternatief -gewoon maar wat doen- beter is.quote:Op vrijdag 10 juli 2009 03:28 schreef Bolkesteijn het volgende:
[..]
Het zijn vooral de mensen die niets van de economische wetenschap weten maar wel gebruik maken van de conclusies die economen trekken. Dat daarbij alle mitsen en maren die echte economen plaatsen over worden geslagen is verder maar bijzaak. Logisch gevolg is dan natuurlijk wel dat het flink mis kan gaan, maar die kans is er altijd als je gereedschap verkeerd gebruikt.
Je kan natuurlijk wel alle sociale wetenschappen in twijfel trekken, daar kan ik zelfs nog wel in mee gaan, de sociale wetenschappen zijn een dun grassprietje vergeleken met de gigantische sequoia's die de natuurwetenschappen en de wiskunde zijn. Maar dat is een heel andere discussie, enkel de economen er uit pikken is een beetje flauw.
plus: en een economie die het zwaar krijgt.quote:Op vrijdag 10 juli 2009 18:44 schreef reem het volgende:
Er mist in de titel een belangrijk woord: sommige. Nu doet de titel vermoeden dat alle economen het beleid van Bos als gevaarlijk beschouwen.
Maar dat! .. dat is zo lekker gemakkelijk! aldus de burger die er geen kaas van gegeten heeft.quote:Op vrijdag 10 juli 2009 03:28 schreef Bolkesteijn het volgende:
[..]
Het zijn vooral de mensen die niets van de economische wetenschap weten maar wel gebruik maken van de conclusies die economen trekken. Dat daarbij alle mitsen en maren die echte economen plaatsen over worden geslagen is verder maar bijzaak. Logisch gevolg is dan natuurlijk wel dat het flink mis kan gaan, maar die kans is er altijd als je gereedschap verkeerd gebruikt.
Je kan natuurlijk wel alle sociale wetenschappen in twijfel trekken, daar kan ik zelfs nog wel in mee gaan, de sociale wetenschappen zijn een dun grassprietje vergeleken met de gigantische sequoia's die de natuurwetenschappen en de wiskunde zijn. Maar dat is een heel andere discussie, enkel de economen er uit pikken is een beetje flauw.
Mij ook omdat het weer bevestigd hoe slecht het is om een socialist op financieen te hebbenquote:
Misschien een leuke link om een keer te lezenquote:Op vrijdag 10 juli 2009 12:47 schreef ethiraseth het volgende:
Toch knap dat sommige mensen keer op keer volhouden dat alleen Den Uyl een verkwister is geweest en in 3,5 jaar tijd de Nederlandse economie voor decennia naar de knoppen heeft gewerkt, ondanks alle rechtse kabinetten die daarna kwamen. Maar dat die net zo hard meededen negeren mensen als Martijn_77 maar al te graag.
Sowieso, na Den Uyl zat er nog drie jaar een kabinet van Acht, maar het is de schuld van Den Uyl dat de jaren 80 een puinhoop waren. Wat een welhaast mythologische macht schrijft Martijn_77 toch graag toe aan linkse politici.![]()
Dat is denk ik onzin, wie zijn beleid goed uit kan leggen kan best wel begrip vinden bij de kiezer ook al zijn het nare maatregelen. Het probleem zit bij de politiek die denkt dat heel Nederland bestaat uit NIMBY's.quote:Op zaterdag 11 juli 2009 16:26 schreef Knipoogje het volgende:
Ik denk dat het lastig wordt met de huidige mondige burger om rigoreuze maatregelen te nemen. Dan wordt je keihard afgestraft bij de verkiezingen. Politici moeten wel korte termijn denken, want de burger doet dat ook. Die wil niets opofferen, heeft een NIMBY mentaliteit en stemt vooral tegen zodra je iets doet dat hem niet zint.
Ah ja, dat zal de economie goed doen. Waarom altijd maar kijken naar de inkomsten kant en niet naar de uitgaven kant?quote:Op donderdag 9 juli 2009 22:18 schreef cherrycoke het volgende:
waarom verhogen ze het BTW tarief niet gewoon naar 20%?
Mij ook, met geld smijten dat je niet hebt is niet zo verstandig. Het was toch de overheid die wilde dat bij leenreclames verplicht de tekst 'geld lenen kost geld' vermeld werd? Zelf lijken ze het ook niet te snappen.quote:Op vrijdag 10 juli 2009 09:19 schreef Klopkoek het volgende:
Dit maakt mij verdrietig
Inderdaad...quote:Op zaterdag 11 juli 2009 16:40 schreef Martijn_77 het volgende:
[..]
Misschien een leuke link om een keer te lezen
Wat een geschiedenisvervalsing.quote:Op zaterdag 11 juli 2009 18:00 schreef QBZZ het volgende:
[..]
Inderdaad...
Verrassend genoeg hebben de Sinterklazen van de PvdA in dit grafiekje lage begrotingstekorten, en de “verstandige” partijen VVD en CDA, hoge begrotingstekorten.
blahblahblah grote onzin, nog meer onzin, blahblahblah
Die hadden gemaskeerd met de aardgas baten van de zojuist gevonden aardgasbel in Slochterenquote:Op zaterdag 11 juli 2009 18:26 schreef Lyrebird het volgende:
Na het kabinet den Uijl, die de begroting helemaal uit de klauwen liet lopen (30%, my ass, ze hadden hun uitgaven helemaal niet gedekt!),
Dat hangt wel af van hoe er geleend is. Over het algemeen zit er op staatsobligaties een vaste rente, van belang zal dus zijn over leningen overgesloten moeten worden. Dan wordt het natuurlijk wel duurder.quote:Op zaterdag 11 juli 2009 17:41 schreef MrBadGuy het volgende:
Gaat zometeen nog lekker worden als de economie aantrekt en de rente op staatsobligaties gaan stijgen, dan wordt de staatsschuld lekker duur.
Als de rest van Nederland zich nou gewoon afscheidt van Holland.quote:Op zaterdag 11 juli 2009 18:36 schreef SeLang het volgende:
En Bos is nog nieteens klaar met het out-bailen van ING en dergelijke (denk ik).
Als ik nu een 20-er was dan zou ik de straat opgaan en een revolutie starten. De jonge generatie krijgt alle schulden over zich uitgestort. Ik zou dat nooit pikken!
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |