Bron: 'Decennialange bezuinigingen'quote:'Decennialange bezuinigingen'
Nederland staat aan de vooravond van decennialange bezuinigingen van de overheid. Snelle en zware ingrepen zijn nodig om de overheidsfinanciën in het gareel te houden, zeggen vooraanstaande Nederlandse economen vandaag in het Financieele Dagblad. Het overheidstekort zal dit jaar volgens het Centraal Planbureau (CPB) uitkomen op 6,7 procent in 2010. Het kabinet heeft beloofd om dit na 2011 met 0,5 procent per jaar terug te dringen.
Overheidsfinanciën meerdere decennia in gedrang
Niels Visser, econoom van Rabobank: "Dit betekent dat je 13 jaar nodig hebt om in de zwarte cijfers te komen. Minister van Financiën Wouter Bos presenteert het als ambitieuze doelstelling, maar er moet veel sneller worden ingegrepen."
De overheidsfinanciën komen ook volgens Lans Bovenberg, hoogleraar economie aan de Universiteit van Tilburg, meerdere decennia in het gedrang. Voor het uitbreken van de huidige financiële en economische crisis streefde de Nederlandse regering naar een overschot van 1 procent in 2011.
3 procent overschot noodzakelijk
Door demografische ontwikkelingen is zonder aanpassing van de huidige uitgaven of lastenverzwaringen vanaf 2011 zelfs een overschot van 3 procent noodzakelijk. Bovenberg: "Evenwicht was met het oog op de vergrijzing al niet afdoende. Nu moeten we eerst tien jaar bezuinigen om het tekort weg te werken. Dan slaat de vergrijzing echt toe en komen er tien jaar van bezuinigingen bovenop."
Miljarden verloren aan hypotheekrenteaftrek
Bas Jacobs, hoogleraar openbare financiën aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, zegt dat nu bezuinigen niet slim is. Maar daarna zijn harde maatregelen noodzakelijk. Dan gaat het om het fiscaliseren van de AOW, het oprekken van de AOW-leeftijd naar 67 jaar, hervormingen in de gezondheidszorg, verminderen van de omvang van het standaardpakket in de gezondheidszorg en het hervormen van regelingen in de woningmarkt. "Er gaan miljarden per jaar verloren aan de hypotheekrenteaftrek en woningcorporaties", zegt de hoogleraar.
Bovenberg meent dat vooral vergrijzingsgevoelige uitgaven zoals de Algemene Ouderdomswet (AOW) en de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) moeten worden aangepakt. Begrotingstekorten kunnen lang duren, maakt de ervaring uit de jaren '80 duidelijk. 1982 bereikte het tekort een dieptepunt van 6,2 procent. Pas 17 jaar was er weer een overschot op de overheidsfinanciën.
Geen besef bij politiek en burgers
De politiek en de burgers hebben nog totaal geen idee van het feit dat harde maatregelen nodig zullen zijn, zo merkt hoogleraar economie aan de Erasmus Universiteit Kees Paridon. "De harde ontslagen zijn nog niet gevallen, maar we ontkomen er niet aan dat er veel van burgers wordt gevraagd", aldus de hoogleraar. Politiek Den Haag moet volgens Paridon haast maken met plannen voor toekomstige maatregelen: "Maar tot op heden zijn we weer te veel op de korte termijn uit."
Jarenlang hebben de rechtsen langer doorwerken tegengehouden, zelfs als je dat wilde.... maar nu wordt je langzaamaan gedwongen...quote:Pensioen niet meer per se op 65
Van onze verslaggeefster Elsbeth Stoker
Gepubliceerd op 07 juli 2009 02:45, bijgewerkt op 7 juli 2009 13:54
AMSTERDAM -
Verplicht stoppen op je 65ste is niet meer zo vanzelfsprekend. Werknemers die hun automatisch ontslag aanvechten bij de rechter, staan steeds sterker.
Dat blijkt uit een aantal recente uitspraken. ‘Er is een duidelijke trend zichtbaar’, zegt Harry Staal, vicepresident en kantonrechter van de Rechtbank Maastricht. ‘Waar men vroeger nog uitging van een stilzwijgende beëindiging van het contract zodra werknemers 65 worden, zie je nu dat rechters dit niet meer automatisch aannemen.’
Gewoonte
In april oordeelde een Delftse kantonrechter dat als er vroeger al sprake was van een gewoonte, ‘een dergelijk gewoonterecht nu niet meer van deze tijd is’. De werkgever, een Delfts ingenieursbureau, is het oneens met de uitspraak en gaat in hoger beroep. ‘Het kan toch niet zo zijn dat het personeel tot zijn 90ste blijft zitten?’, aldus de directeur.
Vorig jaar zomer ging de Amsterdamse rechtbank nog een stapje verder. Een kantonrechter oordeelde dat een contract voor onbepaalde tijd niet eindigt omdat dit nu eenmaal in de cao is afgesproken. ‘Volgens deze rechter bestaat het niet dat een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd eindigt op een bepaalde datum, te weten op de 65ste verjaardag’, zegt hoogleraar arbeidsrecht Evert Verhulp.
Hoewel het volgens deskundigen te ver gaat te zeggen dat op basis van deze uitspraak alle cao-afspraken over pensioenontslag ongeldig zijn, geeft het wel aan dat er een levendige discussie onder rechters is over het thema. ‘Het is een wisselwerking. In de maatschappij is sprake van een kentering’, zegt de Amsterdamse kantonrecht Monetta Ulrici. ‘Hoewel het nog niet om een heel groot aantal gaat dat langer doorwerkt, zie je wel dat het meer gebeurt. Eindigen op je 65ste wordt niet meer door iedereen als de onwrikbare regel gezien; ook niet door alle rechters.’
Ongewenste ontwikkeling
Werkgeversclub VNO-NCW vindt het een ‘buitengewoon ongewenste’ ontwikkeling. Pensioenontslag is het enige moment waarop het bedrijf ‘gratis’ van vast personeel af kan. ‘Wij zijn niet tegen langer doorwerken, maar alleen als beide partijen het eens zijn’, zegt Alfred van Delft van VNO-NCW. ‘Ik ga ervan uit dat het hier om incidenten gaat. In de meeste gevallen is het goed geregeld in arbeidscontracten en cao’s.’
Hoeveel mensen het pensioenontslag aanvechten is onbekend. In 2008 werkten ongeveer 100 duizend 65-plussers. Een verdubbeling ten opzichte van 1995.
FNV en consorten zijn rechts tegenwoordig?quote:Op dinsdag 7 juli 2009 18:50 schreef Klopkoek het volgende:
[..]
Jarenlang hebben de rechtsen langer doorwerken tegengehouden, zelfs als je dat wilde.... maar nu wordt je langzaamaan gedwongen...
Hoe ironisch...
Zoals gewoonlijk komt alle ellende weer van het CDA, de verdedigers van gevestigde belangen. Als die partij een de discussie aangaat (of beter: wordt weggevaagd bij de volgende verkiezingen), kunnen er wat belangrijke zaken aangepakt worden: HRA, AOW, enz.quote:Werkgeversclub VNO-NCW vindt het een ‘buitengewoon ongewenste’ ontwikkeling. Pensioenontslag is het enige moment waarop het bedrijf ‘gratis’ van vast personeel af kan. ‘Wij zijn niet tegen langer doorwerken, maar alleen als beide partijen het eens zijn’, zegt Alfred van Delft van VNO-NCW. ‘Ik ga ervan uit dat het hier om incidenten gaat. In de meeste gevallen is het goed geregeld in arbeidscontracten en cao’s.’
... de ECONOMEN .... willen dat we langer doorwerken ??quote:Op dinsdag 7 juli 2009 21:07 schreef Klopkoek het volgende:
Reactie van VNO-NCW zegt alles. AOW leeftijd omhoog (troetelkindje van Bovenberg trouwens) zal niet betekenen dat mensen langer door gaan werken.
Ze komen alleen eerder in de problemen.
Een hoop fokkers hier presteren het om alles altijd zo te verdraaien dat alle schuld bij links komt, maar dan hoor ik je niet protesteren.quote:Op dinsdag 7 juli 2009 18:58 schreef RemcoDelft het volgende:
[..]
![]()
Linkse klopper weet de schuld weer rechts te leggen
Lol, komt Boze Appel uit Alphen aan den Rijn? ik heb daar 21 jaar gewoond, het bovenstaande klopt wel een beetje ja.quote:Op dinsdag 7 juli 2009 19:26 schreef Reya het volgende:
[..]
Voor Alphenaren lijkt me die term per definitie een holle frase.
Wat Nederland in Ontwikkelingshulp pompt is een schijntje, in vergelijking bij wat de hypotheekrenteaftrek jaarlijks kost. De AOW kost ons jaarlijks al 27 miljard euro, de hypotheekrenteaftrek zit op 11 miljard euro. Ontwikkelingshulp (overigens op basis van Europese normen en afspraken) kost ons 4,8 miljard euro.quote:Op dinsdag 7 juli 2009 21:57 schreef Neuralnet het volgende:
Niemand durft te zeggen waar het op staat. Stop de miljardenstroom naar het buitenland, weg met alle linkse hobby's en laat iemand die sinterklaas Wouter Bos van de schatkist halen.
Over welke gemiste belastinginkomsten heb je het?quote:Op dinsdag 7 juli 2009 23:21 schreef Picchia het volgende:
Een beetje flauw om gemiste belastinginkomsten tot een kostenpost te rekenen. Waarom beschouw je niet meteen het overige niet-belaste deel van je inkomen als een kostenpost?
Helemaal mee eens!!!!!!!!!!!!quote:Op dinsdag 7 juli 2009 21:57 schreef Neuralnet het volgende:
Niemand durft te zeggen waar het op staat. Stop de miljardenstroom naar het buitenland, weg met alle linkse hobby's en laat iemand die sinterklaas Wouter Bos van de schatkist halen.
het ontwikkelingshulp?quote:Op dinsdag 7 juli 2009 23:27 schreef detlevico het volgende:
Weg met dit rampspoed reli-linkse kabinet!
Wat Nederland b.v. nodig heeft is een ZAKENKABINET die in het landsbelang gaat regeren i.p.v. het partijbelang waar onze politici ons decennia lang mee hebben getreiterd.
Eerst moeten die bekende LINKSE hobby`s worden afgeschaft waaronder:
Het ontwikkelingshulp, Koenders geeft klauwen met geld aan de concurentie van onze bedrijfsleven in India.
Kan het nog geschifter??????????????
Er is een emigratie overschot voor zo ver ik weet. Het is geen ruimte-kwestie, maar een sociale kwestie.quote:Vluchtelingenwerk oftewel het asiel opvang, Nederland is VOL!
..maar ook aan multinationals en kerkgenootschappen. Gelijke monniken, gelijke kappen.quote:De vele subsidies aan meestal LINKSE actie groepjes waaronder milieu defensie.
Liever vandaag dan morgen, maar dan eerst erkennen dat het probleem op links én rechts speelt. Steggelen over wie het ergste is kan, een derde alternatief bieden is beter. Stel gewoon principieel op wat wel geen overheidstaken zijn, liefst zo min mogelijk. Hef geen afgedwongen belastingen, maar betaal zo veel mogelijk uit gasbaten en vrijwillige transacties. Baken kerntaken af en blijf bij je leest.quote:Het ambtenaren bestand minderen met 50%!!
En ja zo zijn er veel meer wat afgeschaft moeten worden maar U weet wat ik bedoel.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |