bron: Nu.nlquote:AMSTERDAM – Mensen die zich houden aan een vegetarisch dieet, verzwakken daarmee mogelijk hun botten. Dat hebben Australische wetenschappers vastgesteld.
Wetenschappers van het Garvan Institute for Medical Research onderzochten het verband tussen het dieet en de botdichtheid van 2700 mensen.
Ze ontdekten dat de botten van vegetariërs gemiddeld genomen 5 procent zwakker waren dan de botten van ‘vleeseters. Vooral veganisten, die totaal geen dierlijke producten eten, bleken in verhouding vaak over een minder dichte botmassa te beschikken.
Bij vegetarische proefpersonen die wel ei- en melkproducten aten was de verminderde botdichtheid verwaarloosbaar.
Breuken
De bevindingen van de wetenschappers zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift American Journal of Clinical Nutrition.
Volgens hoofdonderzoeker Tuan Nguyen is het nog maar de vraag of de gemeten verschillen in botmassa in de praktijk ook leiden tot klachten, zoals meer breuken.
Botontkalking
“De resultaten suggereren dat vegetarische diëten, en dan voornamelijk veganistische varianten, kunnen worden geassocieerd met een lagere dichtheid van botmineralen”, verklaart Nguyen op nieuwswebsite New York Daily News.
“Klinisch gezien is het verschil niet significant, maar gezien het stijgende aantal vegetariërs en het wereldwijde aantal gevallen van botontkalking is het de moeite waard om meer onderzoek te doen naar deze bevindingen”, aldus Nguyen.
quote:Op maandag 6 juli 2009 09:53 schreef McKillem het volgende:
Mooi excuus om vooral niet te stoppen met het eten van die overheerlijke stukjes vlees.
quote:Bij vegetarische proefpersonen die wel ei- en melkproducten aten was de verminderde botdichtheid verwaarloosbaar.
Je geciteerde bericht lezen is een kunst natuurlijk. Ten eerste laat je ‘mogelijk’ weg, ten tweede staat er:quote:Op maandag 6 juli 2009 09:53 schreef McKillem het volgende:
[..]
bron: Nu.nl
Mooi excuus om vooral niet te stoppen met het eten van die overheerlijke stukjes vlees.
Maar goed, als het jou een goed gevoel geeft als je vlees eet, vooral blijven doen.quote:Bij vegetarische proefpersonen die wel ei- en melkproducten aten was de verminderde botdichtheid verwaarloosbaar.
Je hebt dit stukje gemist ?quote:Op maandag 6 juli 2009 09:53 schreef McKillem het volgende:
[..]
bron: Nu.nl
Mooi excuus om vooral niet te stoppen met het eten van die overheerlijke stukjes vlees.
quote:Bij vegetarische proefpersonen die wel ei- en melkproducten aten was de verminderde botdichtheid verwaarloosbaar.
Haha, nee nu niet terugkrabbelen. Lastig he, lezen?quote:Op maandag 6 juli 2009 09:59 schreef McKillem het volgende:
Ik neem aan dat het toch wel redelijk duidelijk is dat ik het semi grappig bedoel?
Ik ga geen nieuwsberichten posten die ik niet gelezen heb.
Maar natuurlijk.quote:Op maandag 6 juli 2009 10:00 schreef AryaMehr het volgende:
[..]
Haha, nee nu niet terugkrabbelen. Lastig he, lezen?
Dus, er wordt eigenlijk de bot-mineraal-dichtheid gemeten. Dat de keuze voor het woord ‘zwakker’ door de journalist wat ongelukkig is blijkt uit het laatste stuk:quote:Researchers in Australia and Vietnam searched all peer-reviewed literature on the subject, selecting nine studies for analysis. The nine studies compared bone mineral density (BMD) of meat eaters and vegetarians from around the world, including 2,749 men and women.
Their results showed that people on vegetarian diets have BMD roughly 5% lower than non-vegetarians.
Natuurlijk is dat goed mogelijk, maar dat is nog niet onderzocht, en ‘zwakker’ impliceert natuurlijk wel ‘vaker gebroken botten’. En als allerlaatste beantwoordt het niet de vraag of b.v. juist oudere vrouwen, die sowieso vaak meer last hebben van botontkalking juist extra getroffen worden, of dat daar andere processen een rol spelen.quote:“We found there was practically no difference between meat eaters and lactoovovegetarians.”
“While there is a difference between meat eaters and vegans, that difference is small.”
“We conclude that vegetarians as a group have lower BMD than meat eaters as a group, but whether the difference translates into increased fracture risk has yet to be resolved.”
‘Van nature‘ is niet helemaal een sterk argument, want ‘van nature’ gaan we ook zo vroeg dood dat botontkalking niet echt een rol speelt.quote:Op maandag 6 juli 2009 10:03 schreef RemcoDelft het volgende:
Is toch niet zo gek? 't Is niet voor niets dat wij van nature omnivoren zijn. Gewoon van alles wat, ideaal
http://www.garvan.org.au/(...)non-vegetarians.htmlquote:A study comparing the bone health of 105 post-menopausal vegan Buddhist nuns and 105 non-vegetarian women, matched in every other physical respect, has produced a surprising result. Their bone density was identical.
En in juli:quote:“For the 5% of people in Western countries who choose to be vegetarians, this is very good news,” said Professor Nguyen. “Even vegans, who eat only plant-based foods, appear to have bones as healthy as everyone else.”
quote:“The truth, of course, encompasses many dietary and lifestyle factors. While BMD is important, it is not the only thing that contributes to fracture risk.”
Given the rising number of vegetarians (roughly 5% in Western countries) and the widespread incidence of osteoporosis (2 million people in Australia alone), the issue is worth resolving.
Denk dat het er aan ligt wie de rekening van het onderzoek betaald wat de uitkomst is.quote:Op maandag 6 juli 2009 10:22 schreef Iblis het volgende:
Dat is dezelfde professor Tuan Nguyen inderdaad. Heel typisch zulke berichten:
Dat van april stelt:
[..]
En in juli:
[..]
Daarom zou het fijn zijn om de oorspronkelijke artikelen erbij te hebben, dan valt één en ander al op te helderen. Overigen zie ik net dat het persbericht wel een wat onduidelijke link bevatte. Alleen heb ik nu geen toegang tot de volledige tekst.quote:Op maandag 6 juli 2009 10:25 schreef McKillem het volgende:
[..]
Denk dat het er aan ligt wie de rekening van het onderzoek betaald wat de uitkomst is.
quote:Veganism, bone mineral density, and body composition: a study in Buddhist nuns
This cross-sectional study showed that, although vegans had lower dietary calcium and protein intakes than omnivores, veganism did not have adverse effect on bone mineral density and did not alter body composition.
Bone mineral density of vegetarian and non-vegetarian adults in Taiwan.
The proportion of subjects with osteopenia or osteoporosis also appeared comparable between vegetarians and non-vegetarians of either sex. BMD shows an age-related decline in Taiwanese men and women, and eating a vegetarian diet does not appear to affect this decline.
Veganism and osteoporosis: a review of the current literature.
The findings gathered consistently support the hypothesis that vegans do have lower bone mineral density than their non-vegan counterparts. However, the evidence regarding calcium, Vitamin D and fracture incidence is inconclusive. More research is needed to definitively answer these questions and to address the effects of such deficiencies on the medical and socioeconomic aspects of life.
Low bone mass in subjects on a long-term raw vegetarian diet
Conclusion: A RF vegetarian diet is associated with low bone mass at clinically important skeletal regions but is without evidence of increased bone turnover or impaired vitamin D status.
Reduced bone mass in dutch adolescents fed a macrobiotic diet in early life
We conclude that the use of a macrobiotic diet in early childhood negatively influences adjusted bone mass at age 9-15 years, observations which may hold important implications for fracture risk in later life.
Het bewijs waarvoor of waartegen?quote:Op maandag 6 juli 2009 12:09 schreef isogram het volgende:
Goed dat het onderzocht is en dat het medisch bewijs zich opstapelt.
Ja, maar dit is ook niet onomstreden. Dit is namelijk het bezwaar dat veel mensen hebben tegen veel melk en boterreclame: Zuivel bevat calcium, dus het is goed voor je botten. Die dus is het moeilijke punt. Veel studies die dat echt hard maken zijn er niet. Een ander punt is namelijk dat als je lichaam proteïnen verwerkt dat daarbij een zuur vrijkomt, en zuren worden weer geneutraliseerd m.b.v. calcium, dat je lichaam uit botten haalt.quote:Op maandag 6 juli 2009 12:19 schreef OldJeller het volgende:
Het gaat dus om een veganistisch dieet wat tot een minder dichte botmassa kan leiden.
Dit is wel logisch, aangezien veganisten geen dierlijke producten (dus: zuivel) eten, en uit zuivel haal je het meeste calcium.
In Nederland is de publieke opinie m.b.t. zuivel in ieder geval meer gestoeld op agrarische belangen (melkplas, boterberg) dan dat er degelijke wetenschap achter zit. Want of en hoe melk precies bijdraagt bij sterke botten is dus nog helemaal niet zo goed duidelijk. Waarmee ik overigens niet wil zeggen dat je melk wat mij betreft moet mijden omdat het gevaarlijk is, dat geloof ik ook niet.quote:The results from such long-term studies may be surprising to some. While they do not question the importance of calcium in maximizing bone strength, they cast doubt on the value of consuming the large amounts currently recommended for adults.
In particular, these studies suggest that high calcium intake doesn't actually appear to lower a person's risk for osteoporosis. For example, in the large Harvard studies of male health professionals and female nurses, individuals who drank one glass of milk (or less) per week were at no greater risk of breaking a hip or forearm than were those who drank two or more glasses per week. (2, 3) When researchers combined the data from the Harvard studies with other large prospective studies, they still found no association between calcium intake and fracture risk. (4) Also, the combined results of randomized trials that compared calcium supplements with a placebo showed that calcium supplements did not protect against fractures of the hip or other bones. Moreover, there was some suggestion that calcium supplements taken without vitamin D might even increase the risk of hip fractures.
Klopt, het is niet zo eenvoudig te zeggen dat zuivelproducten zonder meer goed voor je botten zijn en dat het gezond is voor de mens.quote:Op maandag 6 juli 2009 12:30 schreef Iblis het volgende:
[..]
Ja, maar dit is ook niet onomstreden. Dit is namelijk het bezwaar dat veel mensen hebben tegen veel melk en boterreclame: Zuivel bevat calcium, dus het is goed voor je botten. Die dus is het moeilijke punt. Veel studies die dat echt hard maken zijn er niet. Een ander punt is namelijk dat als je lichaam proteïnen verwerkt dat daarbij een zuur vrijkomt, en zuren worden weer geneutraliseerd m.b.v. calcium, dat je lichaam uit botten haalt.
Veel mensen kunnen überhaupt geen zuivel (of in ieder geval geen melk) verteren na hun vroege jeugd (lactose-intolerant), dus die moeten ook ergens anders calcium vandaan halen.
Een uitgebreid verhaal van de Harvard School of Public Health gaat daar verder op in. Een veelzeggend citaat:
[..]
In Nederland is de publieke opinie m.b.t. zuivel in ieder geval meer gestoeld op agrarische belangen (melkplas, boterberg) dan dat er degelijke wetenschap achter zit. Want of en hoe melk precies bijdraagt bij sterke botten is dus nog helemaal niet zo goed duidelijk. Waarmee ik overigens niet wil zeggen dat je melk wat mij betreft moet mijden omdat het gevaarlijk is, dat geloof ik ook niet.
http://en.wikipedia.org/wiki/The_China_Studyquote:Campbell doet zijn hele leven al onderzoek naar de effecten van melk op de gezondheid. In zijn belangrijkste studie, The China Study, concludeert hij dat mensen die een dierlijk en eiwitrijk dieet volgen, tot zeventien keer meer kans hebben op bepaalde vormen van kanker. De studie heeft deze naam gekregen omdat uit een vergelijking van zuivelconsumptie wereldwijd bleek dat onder Chinezen - die vooral groente en fruit eten - minder hart- en vaatziekten voorkwamen en ook waren er veel minder botbreuken door botontkalking in China.
Het is een grote calciumbron. Maar er is wat controverse rondom dat zuivel ook kan leiden tot ontrekking van juist calcium uit botten. Het is apart dat in landen met hoge zuivelconsumptie ook veel osteoporose is.quote:Op maandag 6 juli 2009 12:19 schreef OldJeller het volgende:
Het gaat dus om een veganistisch dieet wat tot een minder dichte botmassa kan leiden.
Dit is wel logisch, aangezien veganisten geen dierlijke producten (dus: zuivel) eten, en uit zuivel haal je het meeste calcium.
Ken veganisten die veel groenten etenquote:Waarschijnlijk is dit de oorzaak. Je kan wel genoeg calcium uit b.v. groente en noten halen, maar dan
moet je wel véél groente eten, en dat is iets wat de meeste mensen niet halen.
Ja dat lijkt me idd interessanter onderzoek. Maar over het algemeen is calciumgebrek niet zo een probleem. Veganisten eten meestal redelijk bewust (kennis over voeding) en gebruiken voeding waarin extra zit toegevoegd of eten zeer gevarieerd en ook meer groenten en noten.quote:Een interessant onderzoek zou dus zijn of er een verschil is in botmassa tussen veganisten die voldoende groente en noten (lees: genoeg calcium) nuttigen, en veganisten die dit niet doen.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |