Restaurant Truffels, Haarlem. 13 mei 2010Na lange tijd weer eens in de gelegenheid om uit eten te gaan en naar aanleiding van lovende recensies besloten om naar
Restaurant Truffels te gaan.
In het pandje waar in het verleden eerst ML en later Fier gevestigd was is sinds afgelopen oktober hier door het kookduo Mark Dijk en Sergio Kross dit restaurant geopend.
Nog steeds een pijpenlade met beperkte ruimte voor 26 couverts.
Het concept is simpel: 6x per jaar een andere kaart met daarop een 6-gangenmenu.
Je kunt als gast aangeven welke gerechten je absoluut niet wilt eten en dan wordt voor iets plaatsvervangends gezorgd.
Beide koks staan niet alleen te koken, maar helpen ook, samen met de enige aanwezige serveerster, voor het uitserveren en vertellen wat er op de borden gepresenteerd wordt. We hebben ook geen afwashulp of schoonmaakhulp kunnen ontdekken, dus nemen aan dat ze dat ook allemaal zelf doen.
De koks zijn duidelijk heel erg goed op elkaar ingespeeld en ondanks de leuke sfeer in de keuken wordt er wel uiterst geconcentreerd gekookt, met oog voor details.
Bij binnenkomst besluiten we een glaasje Chardonnay (Moulin Montarels, Cotes des Thongue) te nemen en aangezien die ons bevalt bestellen we daar later bij het eten nog een hele fles van.
Al snel verschijnt er een lekker warm gebakken/opgepiept mandje met brood en truffel(...)mayonaise op tafel.
De serveerster toont vervolgens het 6-gangenmenu op een bord en vraagt naar bijzonderheden/allergieën. Het avondvullende programma kan beginnen.
VoorgerechtHet voorgerecht van het menu bestond uit een “Proeverij van Zeeuwse wilde oesters”:
3 gerechten op een bord:
Een romig soepje van oester met crème fraiche en schuim van saffraan,
gebakken oester met gestoofde wilde spinazie en crème van bacon en
een rauwe oester met een tartaar van haring en een gel van zure bom.
Aangezien Bluezz had aangegeven niet van oesters te houden kreeg zij als voorgerecht een gebakken stukje sliptong op een bedje van wilde spinazie met crème van bacon.
Allebei waren we uiterst tevreden met ons voorgerecht. Goed op smaak en mooi gepresenteerd.
1e tussengerecht.Coquille gesmoord in schaaldieren citrus marinade, roergebakken zeekraal, mousseline van knolselderij, gebakken anijspaddenstoelen, compote van venkel en een geroosterde groene asperge.Subtiel van smaak en alweer een plaatje op het bord.
2e tussengerechtEen Canadese cannerkreeft à la Thermidor, met een soepje van asperge, gestoofde lamsoren, en een antiboise van tomaat en een schuim van basilicum.
Had iets meer kreeft in gemogen, maar het schuimsausje van basilicum was heel erg lekker. Leuk ook om te zien dat ons eigen wortelamusesoepje in een champagneglas nu opvolging heeft gekregen door een aspergesoep in een champagneglas.
Intussen waren de koks al een paar keer naar buiten gelopen om daar in een rook/roosteroven het volgende gerecht voor te bereiden.
HoofdgerechtHet hoofdgerecht bestond uit lams entrecote gemarineerd in Jack Daniels en steranijs en daarna op houtskool geroosterd en gerookt op zijn eigen vaten, Texelse asperges à la Flamande, pommes fondant van Roseval, en een krachtige jus van lam.
Bij dit gerecht dronken we een glas rode (chirazdruif) wijn.
Het lam was erg saignant. Had iets meer rosé mogen wijn, maar had wel een subtiele rooksmaak.Van de Jack Daniels was helaas voor golfer, als whiskyliefhebber, weinig smaak te merken. Groentes en saus waar wel erg lekker.
1e nagerechtEen bordje kaas van Bourgondisch Lifestyle. Niet echt iets voor golfer, maar Bluezz vond het heerlijk. Namen van de kaasjes vergeten, maar het was een rauwmelkse koekaas, een Spaanse geitenkaas en een Italiaanse oude kruimelkaas.
Voor Bluezz er een glaasje 30-jaar oude port erbij.
2e nagerechtTenslotte het zoete dessert. bestaande uit gemarineerd rood fruit met schuim van passievrucht en banaan, taartje van witte chocolade en cocosrum, en knetters met zeezout.
Alweer een prachtig opgemaakt gerecht en niet al te zoet en zwaar. De 'knetters' waren stukjes witte en pure chocoladesnippers met zeezout, die lekker knisperden in de mond.
Conclusie
Twee kleine minpuntjes: je kunt niet a la carte eten en bent dus gebonden aan het menu en je moet er echt de tijd voor nemen. Wij hebben er 4 uur over gedaan.
Maar verder heeft Haarlem er weer een prima restaurant bij met 2 koks die met plezier en passie prachtige gerechten koken tegen een zeer acceptabele kwaliteit/prijsverhouding.
Eten: 9
Prijs: 8
Bediening: 9
Entourage: 8Meer info en bijbehorende foto's op
onze eigen recensiesite.
There is no greater joy than be taken for an imbecile by an idiot. (Oscar Wilde)
Poef.....gone! ©golfer