FOK!forum / Culinesse à gogo / Wat is het nut van perssinaasappelen ?
qonmannvrijdag 26 juni 2009 @ 22:56
In de Supermarkt kosten ze ongeveer 1 euro per kg.
Uit 1 kg haal ik 0.3 liter geperst sap

Dus 1 liter kost mij ca. 3 Euro

In diezelde supermarkt (Aldi in dit geval) kost een pak sinaasappelsap ca. 1 Euro, dacht ik

Zo wat is de toegevoegde waarde om die dingen zelf te persen ?

Het kost alleen maar geld, maar wsl zie ik iets over het hoofd.
Wie weet het ?
Five_Horizonsvrijdag 26 juni 2009 @ 22:57
Versheid en smaak (vooral dat laatste).
Ruudvrijdag 26 juni 2009 @ 22:58
quote:
Op vrijdag 26 juni 2009 22:57 schreef Five_Horizons het volgende:
Versheid en smaak (vooral dat laatste).


Geperst is veel lekkerder
Stokkie_vrijdag 26 juni 2009 @ 23:04
De sinaasappelsap uit pak is gemaakt uit een extract. Dat komt er op neer dat een hoop sap wat machinaal uit sinaasappels geperst is gedroogd wordt (voor makkelijkere transport) onder hoge temperatuur om al het water te verdampen wat in het proces alle vitaminen en nog veel andere goede stoffen vernietigd. Vervolgens wordt het extract aangemengd met water en met wat kunstmatige vitamine c weer in een pak gestopt.

Kortom, vers geperst smaakt een stuk lekkerder en is een heel stuk gezonder!

Mocht je doelen op het verschil tussen pers en handsinaasappels dan is het verschil dat er over het algemeen meer sap in perssinaasappels zit. Dit is echter niet altijd het geval. Bij een leuke aanbieding voor handsinaasappels kan je net zo goed die kopen om te persen. Het scheelt niet zo veel!
Iblisvrijdag 26 juni 2009 @ 23:07
Koude sinaasappelsap uit pak is nog net te doen, zodra het ook maar iets warmer wordt dan koelkasttemperatuur komt er zo'n smerige ‘sinaasappelsap uit pak’-smaak aan.

Dat versgeperste sap (of wat ze daarvoor verkopen) bij de AH heeft het al minder, maar dat heeft vaak dat je proeft dat ze die sinaasappelen helemaal doorgeperst hebben, waardoor er wat van het wit onder de schil in je sap zit, wat het een bitter tintje geeft.
qonmannvrijdag 26 juni 2009 @ 23:08
quote:
Op vrijdag 26 juni 2009 23:04 schreef Stokkie_ het volgende:
De sinaasappelsap uit pak is gemaakt uit een extract. Dat komt er op neer dat een hoop sap wat machinaal uit sinaasappels geperst is gedroogd wordt (voor makkelijkere transport) onder hoge temperatuur om al het water te verdampen wat in het proces alle vitaminen en nog veel andere goede stoffen vernietigd. Vervolgens wordt het extract aangemengd met water en met wat kunstmatige vitamine c weer in een pak gestopt.

Kortom, vers geperst smaakt een stuk lekkerder en is een heel stuk gezonder!

Mocht je doelen op het verschil tussen pers en handsinaasappels dan is het verschil dat er over het algemeen meer sap in perssinaasappels zit. Dit is echter niet altijd het geval.
Ah ok, dus het is vooral gezonden ...en lekkerder dat ben ik wel met je eens .
Ik koop zelf veel fruit en pers zo en dan wat sinaasappeltjes uit.

Verder in deze tijd veel aardbeien
Jordy-Bvrijdag 26 juni 2009 @ 23:09
Ja, want sinaasappels die helemaal naar Nederland getransporteerd moeten worden om hier "lekker vers" uitgeperst te worden, hebben al hun vitamientjes nog.

Er wordt overigens geen extra vitamine C aan sinaasappelsap uit pak toegevoegd (tenzij op het pak vermeld), maar enkel water. En sinaasappelsap uit pak bevat toch meer vitamine C dan vers geperst. Komt gewoon doordat er voor sinaasappelsap uit pak goede, rijpe sinaasappels gebruikt worden, die direct na de pluk worden geperst. Bij het proces van sap naar concentraat gaat er niet zoveel van die vitamines verloren als men je wil doen geloven.

Maar over smaak valt niet te twisten.
qonmannvrijdag 26 juni 2009 @ 23:20
quote:
Op vrijdag 26 juni 2009 23:09 schreef Jordy-B het volgende:
Ja, want sinaasappels die helemaal naar Nederland getransporteerd moeten worden om hier "lekker vers" uitgeperst te worden, hebben al hun vitamientjes nog.

Er wordt overigens geen extra vitamine C aan sinaasappelsap uit pak toegevoegd (tenzij op het pak vermeld), maar enkel water. En sinaasappelsap uit pak bevat toch meer vitamine C dan vers geperst. Komt gewoon doordat er voor sinaasappelsap uit pak goede, rijpe sinaasappels gebruikt worden, die direct na de pluk worden geperst. Bij het proces van sap naar concentraat gaat er niet zoveel van die vitamines verloren als men je wil doen geloven.

Maar over smaak valt niet te twisten.
Ah ok..maar het is toch een behoorlijk prijsverschil, ook met een pak "vers geperst"
Vandaar mijn vraag..maar het is dus vooral de smaak
(en de voldoening dat je het zelf perst natuurlijk)
Stokkie_vrijdag 26 juni 2009 @ 23:22
quote:
Op vrijdag 26 juni 2009 23:09 schreef Jordy-B het volgende:
Ja, want sinaasappels die helemaal naar Nederland getransporteerd moeten worden om hier "lekker vers" uitgeperst te worden, hebben al hun vitamientjes nog.

Er wordt overigens geen extra vitamine C aan sinaasappelsap uit pak toegevoegd (tenzij op het pak vermeld), maar enkel water. En sinaasappelsap uit pak bevat toch meer vitamine C dan vers geperst. Komt gewoon doordat er voor sinaasappelsap uit pak goede, rijpe sinaasappels gebruikt worden, die direct na de pluk worden geperst. Bij het proces van sap naar concentraat gaat er niet zoveel van die vitamines verloren als men je wil doen geloven.

Maar over smaak valt niet te twisten.
Je hebt zeker wel een punt maar sinaasappels als geheel zijn soort van ' zelf onderhoudend' omdat het nog steeds in de vrucht zit gaan de natuurlijke processen gewoon door. Een sinaasappel is onder de 20c weken te bewaren zonder dat de kwaliteit erg achteruit gaat.
Iblisvrijdag 26 juni 2009 @ 23:23
In marketingtaal betekent verst geperst niets anders dan dat men verse sinaasappelen bij het persen heeft gebruikt. (M.a.w. ongeveer alles is vers geperst.) Verse sinaasappelsap is wat je wilt. Zelfs de Aldi heeft vers geperst. Dat is net zoiets als ‘live opgenomen’ bij een voetbalwedstrijd van 2 jaar oud in beeld zetten. Het klopt wel, maar het is waardeloos.
qonmannvrijdag 26 juni 2009 @ 23:24
quote:
Op vrijdag 26 juni 2009 23:23 schreef Iblis het volgende:
In marketingtaal betekent verst geperst niets anders dan dat men verse sinaasappelen bij het persen heeft gebruikt. (M.a.w. ongeveer alles is vers geperst.) Verse sinaasappelsap is wat je wilt. Zelfs de Aldi heeft vers geperst. Dat is net zoiets als ‘live opgenomen’ bij een voetbalwedstrijd van 2 jaar oud in beeld zetten. Het klopt wel, maar het is waardeloos.
Ah ja ..daar had ik niet aan gedacht, goede toevoeging
Jordy-Bvrijdag 26 juni 2009 @ 23:26
quote:
Op vrijdag 26 juni 2009 23:20 schreef qonmann het volgende:

[..]

Ah ok..maar het is toch een behoorlijk prijsverschil, ook met een pak "vers geperst"
Vandaar mijn vraag..maar het is dus vooral de smaak
(en de voldoening dat je het zelf perst natuurlijk)
Ja, natuurlijk... Het vervoer van concentraat is véél goedkoper dan het vervoer van hele sinaasappels. Dat concentraat gaat gewoon in een tanker en daar is niet zoveel haast mee gemoeid. Dat beetje water wat er hier wordt bijgegoten drijft de prijs echt niet omhoog en dat kartonnetje stelt ook niet zoveel voor.

De pluk en het vervoer van de hele sinaasappels richting de sapfabriek stelt niet zoveel voor en de plukkers krijgen geen kloot betaald.

Is dus allemaal goedkoper dan hele perssinaasappels. Komt bij dat men graag extra betaalt voor "gezond".
RobinOokzaterdag 27 juni 2009 @ 00:45
Er is tegenwoordig een nieuwe techniek om versgeperst sinaasappelsap langer houdbaar te maken: pascaliseren. Dat is onder druk brengen, beetje alsof je er eerst een paar honderd meter mee onder water gaat. Dat beinvloedt de smaak helemaal niet, maar de houdbaarheid wel. Ik heb het zelf "getest", flesje geproefd met sap dat die dag geperst was (of de dag ervoor of zo, ik weet niet meer precies). En toen zo'n zelfde flesje (dat nog dicht zat) twee weken later. Smaakte precies zo. Naar versgeperst sinaasappelsap.



Geloof alleen niet dat het al op de markt is.
RobinOokzaterdag 27 juni 2009 @ 00:45
Maar euh, oja, antwoord op je vraag: smaak ja. Meer niet. Volgens mij is die uit pak net zo gezond.
Rapaillezaterdag 27 juni 2009 @ 01:11
Volgens mij is Tropicana niet gemaakt van concentraat. Dat is wel gelijk een stuk duurder.
zhe-devilllzaterdag 27 juni 2009 @ 01:16
Soms pers je ze uit komt er niets uit bijna, kun je beter versgeperste sap halen bij de ah
qonmannzaterdag 27 juni 2009 @ 01:39
quote:
Op zaterdag 27 juni 2009 01:16 schreef zhe-devilll het volgende:
Soms pers je ze uit komt er niets uit bijna, kun je beter versgeperste sap halen bij de ah
das wel minder ja
maartenducrotzaterdag 27 juni 2009 @ 13:50
quote:
Op vrijdag 26 juni 2009 22:56 schreef qonmann het volgende:
In de Supermarkt kosten ze ongeveer 1 euro per kg.
Uit 1 kg haal ik 0.3 liter geperst sap
Zo weinig? Dan doe je echt iets verkeerd
IQMzaterdag 27 juni 2009 @ 13:52
quote:
Op zaterdag 27 juni 2009 00:45 schreef RobinOok het volgende:
Er is tegenwoordig een nieuwe techniek om versgeperst sinaasappelsap langer houdbaar te maken: pascaliseren. Dat is onder druk brengen, beetje alsof je er eerst een paar honderd meter mee onder water gaat. Dat beinvloedt de smaak helemaal niet, maar de houdbaarheid wel. Ik heb het zelf "getest", flesje geproefd met sap dat die dag geperst was (of de dag ervoor of zo, ik weet niet meer precies). En toen zo'n zelfde flesje (dat nog dicht zat) twee weken later. Smaakte precies zo. Naar versgeperst sinaasappelsap.

[ afbeelding ]

Geloof alleen niet dat het al op de markt is.
Stop de persen*!
josvrzaterdag 27 juni 2009 @ 14:06
Nog een aanvulling:

* Veel pakken sinaasappelsap bestaan helemaal niet uit 100% sap, maar uit zeg 40-50% sap aangevuld met water en extra suiker om dezelfde zoetkracht te houden;

* Aldi heeft nu ook een 'hybridesap': eentje die gemaakt is van concentraat, en voor 10% uit echt sap.

* Inderdaad, ik heb ooit een uitzending van De Keuringsdienst van Waarde gezien over sinaasappelsap. Deze worden dan geperst in Brazilië, het water wordt eruit verdampt, zodat je een bepaalde stroop overhoudt. Deze stroop gaat in zo'n groot tankerschip naar Europa. Hier gooien ze er dan weer water bij.

* Sinaasappelsap met vruchtvlees, dat is gewoon sinaasappelsap waar ze pulp/vruchtvlees bij hebben gegooid, deze pulp kun je gewoon los in vaten kopen.

* Wat ook bleek uit die uitzending van KVW was dat er verschillende kwaliteiten concentraat zijn. Zo bestaat/bestond CoolBest ook uit Concentraat, maar deze is van betere kwaliteit dan b.v. Appelsientje (dat van hetzelfde concern is/was).
reetveterzaterdag 27 juni 2009 @ 14:12
quote:
Op zaterdag 27 juni 2009 13:52 schreef IQM het volgende:

[..]

Stop de persen*!
Zucht.
Pietverdrietzaterdag 27 juni 2009 @ 14:27
quote:
Op zaterdag 27 juni 2009 14:06 schreef josvr het volgende:
Nog een aanvulling:

* Veel pakken sinaasappelsap bestaan helemaal niet uit 100% sap, maar uit zeg 40-50% sap aangevuld met water en extra suiker om dezelfde zoetkracht te houden;
Dat mag geen sap heten maar Nectar
quote:
* Aldi heeft nu ook een 'hybridesap': eentje die gemaakt is van concentraat, en voor 10% uit echt sap.
Ik denk dat dit zelfs de naam nectar niet mag hebben
quote:
* Inderdaad, ik heb ooit een uitzending van De Keuringsdienst van Waarde gezien over sinaasappelsap. Deze worden dan geperst in Brazilië, het water wordt eruit verdampt, zodat je een bepaalde stroop overhoudt. Deze stroop gaat in zo'n groot tankerschip naar Europa. Hier gooien ze er dan weer water bij.

* Sinaasappelsap met vruchtvlees, dat is gewoon sinaasappelsap waar ze pulp/vruchtvlees bij hebben gegooid, deze pulp kun je gewoon los in vaten kopen.
Correct
quote:
* Wat ook bleek uit die uitzending van KVW was dat er verschillende kwaliteiten concentraat zijn. Zo bestaat/bestond CoolBest ook uit Concentraat, maar deze is van betere kwaliteit dan b.v. Appelsientje (dat van hetzelfde concern is/was).
Coolbest is idd beflikkerhandel.

De verse jus van de Aldi (in de koeiling bij de melk) is goed trouwens, niets mis mee.

Ik koop nog wel eens perssinaasappelen op de markt, 50 stuks voor 4 euro, kan je je helemaal scheel drinken aan verse jus.
EricTzaterdag 27 juni 2009 @ 14:30
Gewoon zelf persen van navelsinaasappelen + mandarijntjes
TheFreshPrincezaterdag 27 juni 2009 @ 14:30
Ik haal die halve liter flesjes van de Lidl altijd, AH heeft ze ook maar dan in glas.
Kost ongeveer 1,49 tot 2 euro per flesje, afhankelijk of je alleen jus d'orange hebt of gemengd met kiwi, banaan of aardbei.

Het is zeer vers, ik proef vrijwel geen verschil met thuis zelf persen. Niets toegevoegd.
Pietverdrietzaterdag 27 juni 2009 @ 14:37
quote:
Op zaterdag 27 juni 2009 14:30 schreef MaGNeT het volgende:
Ik haal die halve liter flesjes van de Lidl altijd, AH heeft ze ook maar dan in glas.
Kost ongeveer 1,49 tot 2 euro per flesje, afhankelijk of je alleen jus d'orange hebt of gemengd met kiwi, banaan of aardbei.

Het is zeer vers, ik proef vrijwel geen verschil met thuis zelf persen. Niets toegevoegd.
idd
Er zit vaak een net zo groot verschil tussen de welke sinaasappelen je gebruikt dan tussen zelfgeperst en een flesje.
Zjummiezaterdag 27 juni 2009 @ 14:39
quote:
Op vrijdag 26 juni 2009 22:56 schreef qonmann het volgende:

Uit 1 kg haal ik 0.3 liter geperst sap

TS kan niet persen
Pietverdrietzaterdag 27 juni 2009 @ 14:41
quote:
Op zaterdag 27 juni 2009 14:39 schreef Zjummie het volgende:

[..]

TS kan niet persen
TS koopt uitgedroogde supermarktshit voor veel te veel geld.
qonmannzaterdag 27 juni 2009 @ 14:48
quote:
Op zaterdag 27 juni 2009 14:41 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

TS koopt uitgedroogde supermarktshit voor veel te veel geld.
Dat laatste dus, of ik heb verkeerd gemeten
Nieuwschierigzondag 28 juni 2009 @ 13:47
Appelsap daarentegen wordt gewoon in Nederland (of Belgie, Duitsland) geperst en afgevuld.
Pietverdrietzondag 28 juni 2009 @ 13:51
quote:
Op zondag 28 juni 2009 13:47 schreef Nieuwschierig het volgende:
Appelsap daarentegen wordt gewoon in Nederland (of Belgie, Duitsland) geperst en afgevuld.
Gemaakt uit buitenlands concentraat. Nederlandse industrieappels zijn te duur.
Chinees appelsap concentraat doet een 2000 dollar per ton
Nieuwschierigzondag 28 juni 2009 @ 15:08
quote:
Op zondag 28 juni 2009 13:51 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Gemaakt uit buitenlands concentraat. Nederlandse industrieappels zijn te duur.
Chinees appelsap concentraat doet een 2000 dollar per ton
Goh, laat ik nu toevallig tegenover een fruitverwerkingsbedrijf werken. Daar staan in september de vrachtwagens met appels in de rij om te kunnen lossen.
Ze persen daar sap en dat in tonnen wordt ingevroren om het in de rest van het jaar te verwerken.
Vloriszondag 28 juni 2009 @ 15:40
quote:
Op vrijdag 26 juni 2009 22:56 schreef qonmann het volgende:
In de Supermarkt kosten ze ongeveer 1 euro per kg.
Uit 1 kg haal ik 0.3 liter geperst sap

Dus 1 liter kost mij ca. 3 Euro

In diezelde supermarkt (Aldi in dit geval) kost een pak sinaasappelsap ca. 1 Euro, dacht ik
Gooi 2 liter water bij je zelfgeperste sinaasappelsap en je krijgt iets dat vergelijkbaar is aan een pak aldi-sap. Kijk, net zo duur!
The_Hiveszondag 28 juni 2009 @ 15:45
quote:
Op vrijdag 26 juni 2009 23:09 schreef Jordy-B het volgende:
Ja, want sinaasappels die helemaal naar Nederland getransporteerd moeten worden om hier "lekker vers" uitgeperst te worden, hebben al hun vitamientjes nog.


groen geplukt en dan over veel vitamientjes hebben
Pietverdrietzondag 28 juni 2009 @ 16:57
Sinaasappelen rijpen niet nadat ze geplukt zijn, er zit geen zetmeel in wat omgezet kan worden in suikers. Verder zegt de kleur van een sinaasappel niets over de rijpheid. Sinaasappelen uit de tropen zijn altijd groen. Ze worden oranje door koude
JtodaXmaandag 29 juni 2009 @ 17:17
quote:
Op zondag 28 juni 2009 15:40 schreef Vloris het volgende:

[..]

Gooi 2 liter water bij je zelfgeperste sinaasappelsap en je krijgt iets dat vergelijkbaar is aan een pak aldi-sap. Kijk, net zo duur!
Precies. Versgeperste sinaasappelsap is niet te vergelijken met sinaasappelsap uit pak. Uit pak vind ik smerig, altijd gevonden. Vers vind ik een van de lekkerste dingen die ik ken.
Misschien als je elke dag een pak shag rookt proef je het verschil niet...

1 euro per kilo vind ik trouwens heel goedkoop. Voor die paar cent meer en de moeite van het persen zou ik voor de verse gaan.