qonmann | vrijdag 26 juni 2009 @ 22:56 |
In de Supermarkt kosten ze ongeveer 1 euro per kg. Uit 1 kg haal ik 0.3 liter geperst sap Dus 1 liter kost mij ca. 3 Euro In diezelde supermarkt (Aldi in dit geval) kost een pak sinaasappelsap ca. 1 Euro, dacht ik Zo wat is de toegevoegde waarde om die dingen zelf te persen ? Het kost alleen maar geld, maar wsl zie ik iets over het hoofd. Wie weet het ? | |
Five_Horizons | vrijdag 26 juni 2009 @ 22:57 |
Versheid en smaak (vooral dat laatste). | |
Ruud | vrijdag 26 juni 2009 @ 22:58 |
quote: ![]() Geperst is veel lekkerder ![]() | |
Stokkie_ | vrijdag 26 juni 2009 @ 23:04 |
De sinaasappelsap uit pak is gemaakt uit een extract. Dat komt er op neer dat een hoop sap wat machinaal uit sinaasappels geperst is gedroogd wordt (voor makkelijkere transport) onder hoge temperatuur om al het water te verdampen wat in het proces alle vitaminen en nog veel andere goede stoffen vernietigd. Vervolgens wordt het extract aangemengd met water en met wat kunstmatige vitamine c weer in een pak gestopt. Kortom, vers geperst smaakt een stuk lekkerder en is een heel stuk gezonder! Mocht je doelen op het verschil tussen pers en handsinaasappels dan is het verschil dat er over het algemeen meer sap in perssinaasappels zit. Dit is echter niet altijd het geval. Bij een leuke aanbieding voor handsinaasappels kan je net zo goed die kopen om te persen. Het scheelt niet zo veel! | |
Iblis | vrijdag 26 juni 2009 @ 23:07 |
Koude sinaasappelsap uit pak is nog net te doen, zodra het ook maar iets warmer wordt dan koelkasttemperatuur komt er zo'n smerige ‘sinaasappelsap uit pak’-smaak aan. Dat versgeperste sap (of wat ze daarvoor verkopen) bij de AH heeft het al minder, maar dat heeft vaak dat je proeft dat ze die sinaasappelen helemaal doorgeperst hebben, waardoor er wat van het wit onder de schil in je sap zit, wat het een bitter tintje geeft. | |
qonmann | vrijdag 26 juni 2009 @ 23:08 |
quote:Ah ok, dus het is vooral gezonden ...en lekkerder dat ben ik wel met je eens ![]() Ik koop zelf veel fruit en pers zo en dan wat sinaasappeltjes uit. Verder in deze tijd veel aardbeien ![]() | |
Jordy-B | vrijdag 26 juni 2009 @ 23:09 |
Ja, want sinaasappels die helemaal naar Nederland getransporteerd moeten worden om hier "lekker vers" uitgeperst te worden, hebben al hun vitamientjes nog. ![]() Er wordt overigens geen extra vitamine C aan sinaasappelsap uit pak toegevoegd (tenzij op het pak vermeld), maar enkel water. En sinaasappelsap uit pak bevat toch meer vitamine C dan vers geperst. Komt gewoon doordat er voor sinaasappelsap uit pak goede, rijpe sinaasappels gebruikt worden, die direct na de pluk worden geperst. Bij het proces van sap naar concentraat gaat er niet zoveel van die vitamines verloren als men je wil doen geloven. Maar over smaak valt niet te twisten. ![]() | |
qonmann | vrijdag 26 juni 2009 @ 23:20 |
quote:Ah ok..maar het is toch een behoorlijk prijsverschil, ook met een pak "vers geperst" ![]() Vandaar mijn vraag..maar het is dus vooral de smaak (en de voldoening dat je het zelf perst natuurlijk) | |
Stokkie_ | vrijdag 26 juni 2009 @ 23:22 |
quote:Je hebt zeker wel een punt maar sinaasappels als geheel zijn soort van ' zelf onderhoudend' omdat het nog steeds in de vrucht zit gaan de natuurlijke processen gewoon door. Een sinaasappel is onder de 20c weken te bewaren zonder dat de kwaliteit erg achteruit gaat. | |
Iblis | vrijdag 26 juni 2009 @ 23:23 |
In marketingtaal betekent verst geperst niets anders dan dat men verse sinaasappelen bij het persen heeft gebruikt. (M.a.w. ongeveer alles is vers geperst.) Verse sinaasappelsap is wat je wilt. ![]() | |
qonmann | vrijdag 26 juni 2009 @ 23:24 |
quote:Ah ja ..daar had ik niet aan gedacht, goede toevoeging | |
Jordy-B | vrijdag 26 juni 2009 @ 23:26 |
quote:Ja, natuurlijk... Het vervoer van concentraat is véél goedkoper dan het vervoer van hele sinaasappels. Dat concentraat gaat gewoon in een tanker en daar is niet zoveel haast mee gemoeid. Dat beetje water wat er hier wordt bijgegoten drijft de prijs echt niet omhoog en dat kartonnetje stelt ook niet zoveel voor. De pluk en het vervoer van de hele sinaasappels richting de sapfabriek stelt niet zoveel voor en de plukkers krijgen geen kloot betaald. Is dus allemaal goedkoper dan hele perssinaasappels. Komt bij dat men graag extra betaalt voor "gezond". | |
RobinOok | zaterdag 27 juni 2009 @ 00:45 |
Er is tegenwoordig een nieuwe techniek om versgeperst sinaasappelsap langer houdbaar te maken: pascaliseren. Dat is onder druk brengen, beetje alsof je er eerst een paar honderd meter mee onder water gaat. Dat beinvloedt de smaak helemaal niet, maar de houdbaarheid wel. Ik heb het zelf "getest", flesje geproefd met sap dat die dag geperst was (of de dag ervoor of zo, ik weet niet meer precies). En toen zo'n zelfde flesje (dat nog dicht zat) twee weken later. Smaakte precies zo. Naar versgeperst sinaasappelsap. ![]() Geloof alleen niet dat het al op de markt is. | |
RobinOok | zaterdag 27 juni 2009 @ 00:45 |
Maar euh, oja, antwoord op je vraag: smaak ja. Meer niet. Volgens mij is die uit pak net zo gezond. | |
Rapaille | zaterdag 27 juni 2009 @ 01:11 |
Volgens mij is Tropicana niet gemaakt van concentraat. Dat is wel gelijk een stuk duurder. | |
zhe-devilll | zaterdag 27 juni 2009 @ 01:16 |
Soms pers je ze uit komt er niets uit bijna, kun je beter versgeperste sap halen bij de ah ![]() | |
qonmann | zaterdag 27 juni 2009 @ 01:39 |
quote:das wel minder ja | |
maartenducrot | zaterdag 27 juni 2009 @ 13:50 |
quote:Zo weinig? Dan doe je echt iets verkeerd ![]() | |
IQM | zaterdag 27 juni 2009 @ 13:52 |
quote: ![]() | |
josvr | zaterdag 27 juni 2009 @ 14:06 |
Nog een aanvulling: * Veel pakken sinaasappelsap bestaan helemaal niet uit 100% sap, maar uit zeg 40-50% sap aangevuld met water en extra suiker om dezelfde zoetkracht te houden; * Aldi heeft nu ook een 'hybridesap': eentje die gemaakt is van concentraat, en voor 10% uit echt sap. * Inderdaad, ik heb ooit een uitzending van De Keuringsdienst van Waarde gezien over sinaasappelsap. Deze worden dan geperst in Brazilië, het water wordt eruit verdampt, zodat je een bepaalde stroop overhoudt. Deze stroop gaat in zo'n groot tankerschip naar Europa. Hier gooien ze er dan weer water bij. * Sinaasappelsap met vruchtvlees, dat is gewoon sinaasappelsap waar ze pulp/vruchtvlees bij hebben gegooid, deze pulp kun je gewoon los in vaten kopen. * Wat ook bleek uit die uitzending van KVW was dat er verschillende kwaliteiten concentraat zijn. Zo bestaat/bestond CoolBest ook uit Concentraat, maar deze is van betere kwaliteit dan b.v. Appelsientje (dat van hetzelfde concern is/was). | |
reetveter | zaterdag 27 juni 2009 @ 14:12 |
quote:Zucht. | |
Pietverdriet | zaterdag 27 juni 2009 @ 14:27 |
quote:Dat mag geen sap heten maar Nectar quote:Ik denk dat dit zelfs de naam nectar niet mag hebben quote:Correct quote:Coolbest is idd beflikkerhandel. De verse jus van de Aldi (in de koeiling bij de melk) is goed trouwens, niets mis mee. Ik koop nog wel eens perssinaasappelen op de markt, 50 stuks voor 4 euro, kan je je helemaal scheel drinken aan verse jus. | |
EricT | zaterdag 27 juni 2009 @ 14:30 |
Gewoon zelf persen van navelsinaasappelen + mandarijntjes | |
TheFreshPrince | zaterdag 27 juni 2009 @ 14:30 |
Ik haal die halve liter flesjes van de Lidl altijd, AH heeft ze ook maar dan in glas. Kost ongeveer 1,49 tot 2 euro per flesje, afhankelijk of je alleen jus d'orange hebt of gemengd met kiwi, banaan of aardbei. Het is zeer vers, ik proef vrijwel geen verschil met thuis zelf persen. Niets toegevoegd. | |
Pietverdriet | zaterdag 27 juni 2009 @ 14:37 |
quote:idd Er zit vaak een net zo groot verschil tussen de welke sinaasappelen je gebruikt dan tussen zelfgeperst en een flesje. | |
Zjummie | zaterdag 27 juni 2009 @ 14:39 |
quote:TS kan niet persen ![]() | |
Pietverdriet | zaterdag 27 juni 2009 @ 14:41 |
quote:TS koopt uitgedroogde supermarktshit voor veel te veel geld. | |
qonmann | zaterdag 27 juni 2009 @ 14:48 |
quote:Dat laatste dus, of ik heb verkeerd gemeten | |
Nieuwschierig | zondag 28 juni 2009 @ 13:47 |
Appelsap daarentegen wordt gewoon in Nederland (of Belgie, Duitsland) geperst en afgevuld. | |
Pietverdriet | zondag 28 juni 2009 @ 13:51 |
quote:Gemaakt uit buitenlands concentraat. Nederlandse industrieappels zijn te duur. Chinees appelsap concentraat doet een 2000 dollar per ton | |
Nieuwschierig | zondag 28 juni 2009 @ 15:08 |
quote:Goh, laat ik nu toevallig tegenover een fruitverwerkingsbedrijf werken. Daar staan in september de vrachtwagens met appels in de rij om te kunnen lossen. Ze persen daar sap en dat in tonnen wordt ingevroren om het in de rest van het jaar te verwerken. | |
Vloris | zondag 28 juni 2009 @ 15:40 |
quote:Gooi 2 liter water bij je zelfgeperste sinaasappelsap en je krijgt iets dat vergelijkbaar is aan een pak aldi-sap. Kijk, net zo duur! ![]() | |
The_Hives | zondag 28 juni 2009 @ 15:45 |
quote:groen geplukt en dan over veel vitamientjes hebben ![]() | |
Pietverdriet | zondag 28 juni 2009 @ 16:57 |
Sinaasappelen rijpen niet nadat ze geplukt zijn, er zit geen zetmeel in wat omgezet kan worden in suikers. Verder zegt de kleur van een sinaasappel niets over de rijpheid. Sinaasappelen uit de tropen zijn altijd groen. Ze worden oranje door koude | |
JtodaX | maandag 29 juni 2009 @ 17:17 |
quote:Precies. Versgeperste sinaasappelsap is niet te vergelijken met sinaasappelsap uit pak. Uit pak vind ik smerig, altijd gevonden. Vers vind ik een van de lekkerste dingen die ik ken. Misschien als je elke dag een pak shag rookt proef je het verschil niet... ![]() 1 euro per kilo vind ik trouwens heel goedkoop. Voor die paar cent meer en de moeite van het persen zou ik voor de verse gaan. |