Wat betreft je hepatitis C verleden zou ik als ik jou was eens contact opnemen met een ziekenhuis hygienist. Die kunnen je haarfijn vertellen wat wel of niet kan. Ik vrees alleen met grote vrezen dat ze niet erg happig zullen zijn om je aan te nemen.quote:Op zondag 31 januari 2010 20:59 schreef fly123 het volgende:
Dank je voor je reactie. Maar ik meen gezien te hebben op het internet dat er wel een verplichting bestaat voor inenting voor hep B bij sommige gezondheidsmedewerkers, bijv tandartsaasistenten en zo, ik weet niet of dat ook voor anesthesiemedewerkers en OK assistenten geldt, maar ik zou denken van wel ivm bloedcontact he?
Het schijnt dan zo te zijn dat als je weigert je bepaalde dingen dingen die bij je functie horen niet meer kunt doen. Hieruit concludeer ik dan weer dat dragers van hep C of HIV bijvoorbeed mogelijk dan ook uitgesloten worden van bepaalde werkzaamheden en dus het beroep niet kunnen uitvoeren naar behoren? Maar ik weet niet of dat zo is en of er een verplichting bestaat als sollicitant om dit te melden.
Ik heb een keer een spreekbeurt gehad over prikaccidenten. De kans om hep te krijgen is best groot. Het geval is natuurlijk dat je je normaliter prikt aan een naald (hopelijk nooi natuurlijk) van een patient. Waardoor jij als hulpverlener risico loopt. De kans dat je je prikt en vervolgens de patient weer prikt is nihil natuurlijk. Als operatie-assistent kom je meer met bloed in aanraking, en is de kans theoretisch groter. bv wanneer je n wondje aan je vinger hebt,en vervolgens steriel aan tafel gaat staan,je handschoen gaat kapot en jouw bloed komt in de patient. Wederom een minieme kans maar meer aanwezig dan bij een anesthesiemedewerker. Microscopisch gezien zijn na een langdurige operatie vrijwel alle handschoenen kapot,dit is bewezen. Niet dermate dat je zelf helemaal onder het bloed komt te zitten,maar minieme gaatjes zitten er wel in.quote:Op woensdag 3 februari 2010 14:12 schreef fly123 het volgende:
Dank je scrub nurse voor je overwegingen. Juist omdat ik ook met deze vraag zit heb ik hem gesteld ter overweging.
Ik ben het wel met je eens dat het eigenlijk zo is, dat je altijd optimale veiligheid moet beogen en dat dat dus eigenlijk niet anders zou moeten zijn in het geval dat de verpleger een ziekte heeft.
Maar zeg eens: hoe groot is de kans nu werkelijk bij een prikaccident dat de operatie assistent of de hygienist geprikt / gebeten wordt, en dan de ziekte (hep C) overbrengt op de patient? (bij bijten kan ik het me nog voorstellen (alhoewel bij hep C niet zo, wel hep B) maar prikken?????
En is het zo dat wanneer er een prikaccident plaatsvindt, je je meteen je moet laten keuren, dan zou alsnog de ziekte aan het licht komen (of is dat geen verplichting?)
En last : is het niet zo dat een dossier openbaar is (of wordt) op het moment dat je in een ziekenhuis solliciteert (en een ander ziekenhuis je medische gegevens heeft?). Of zelfs, bedenk ik me nu, het ziekenhuis waar ik zou willen solliciteren heeft al bij de kaakchirurgie mij ziektegegevens. Dan zijn ze toch zichtbaar bij de anestesiologie afdeling? (of zie ik dat verkeerd).
Je bgerijpt: als ik solliciteer, ga ik natuurlijk niet vertellen dat ik een ziekte onder de leden heb (dat zou ik bij een kantoorbaan ook niet doen - zeker niet omdat ik nog nooit verzuimd heb wegens hep C)
quote:Op woensdag 3 februari 2010 15:34 schreef scrub_nurse het volgende:
Ook een arbo arts oid heeft geen inzage in je medisch dossier.
quote:Op dinsdag 2 februari 2010 09:14 schreef scrub_nurse het volgende:
je bent verplicht je te vaccineren tegen hep B dat is waar.
Maar je wordt niet van te voren op ziektes getest,dit is juridisch gezien niet mogelijk. Ik kan je wel dit zeggen, als je eerlijk bent en vertelt dat je hep C hebt,denk ik dat je kans op de opleiding nihil is,geen enkele werkgever wil willens en wetens een risico op besmetting van patienten en personeel lopen. Houd je het geheim en ze komen er alsnog achter, zou je volgens mij juridisch gezien geen probleem moeten hebben,maar ik denk niet dat je dan een makkelijke tijd zult hebben.
Er is dus een groot verschil schat ik tussen juridisch gezien en de praktijk.
Stel je bent patient en je hebt hep C, dan wordt er een waarschuwing gegeven aan al het personeel. Je bent dus een risicopatient. Op zich natuurlijk belachelijk want je moet er in dit werk van uit gaan dat iedere patient de meest vreselijke ziektes onder de leden heeft,zodat je alle mogelijke maatregelen neemt om jezelf niet te besmetten. In de praktijk werkt dit helaas anders.
Zo gauw er een melding komt van een infectieziekte, betekent dit automatisch dat mensen banger zijn, zich meer gaan beschermen, en zich anders gaan gedragen. Op die manier ben ik van mening dat er ook onmiddelijk juist een grotere dan een kleinere kans op prikaccidenten ontstaat.
Zo gauw je je werkmethodiek gaat veranderen, loop je meer risico. Het is vooral als operatie-assistent en operateur zo'n geoliede machine dat draait op op elkaar ingespeeld zijn,dat je wat mijn mening betreft beter kan blijven werken zoals je altijd doet.
Er is bv bij een HIV besmette patient een afspraak dat scherp materiaal niet aangegeven wordt zoals normaal,maar via een magnetisch blad dat op de patient ligt, aangegeven wordt,door het erop te leggen en de operateur het weer eraf haalt. Absolute onzin vind ik.
Maar goed daar gaat het niet om. je zou als je anoniem informatie zou willen inwinnen eens kunnen bellen met een ziekenhuishygienist,en een andere naam noemen. Via een telefooncentrale is het meestal niet moeilijk gewoon doorverbonden te worden,door gewoon je naam te noemen en te vragen om doorverbonden te worden.
Iets anders, waarom wil je in de gezondheidszorg werken? en dit risico lopen? is er niet iets anders wat je leuk zou vinden?
je moet je er terdege van bewust zijn dat mocht je in de gezondheidszorg gaan werken,en je vertelt het niemand, en op n gegeven moment blijkt er een patient of collega besmet te zijn door jouw hep, je je enorm schuldig zult voelen. Ga je je op je werk overdreven voorzichtig gedragen, zullen mensen je gaan verdenken ed. Je draagt toch n geheim met je mee.
Denk daar goed over na
Ja maar nogmaals ik denk dat er wel een groot verschil is tussen Hep B wat natuurlijk vaker voorkomt en veel makkelijker verspreidt en hep C.quote:Op de website van hepatitis staat dat het juridisch niet verboden is met hepatitis in de zorg te werken. Dat ik het daar niet mee eens ben, doet er niet toe. Maar juridisch gezien kunnen ze je dus niks maken blijkbaar..
Ik ga beginnen in het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen.quote:Op maandag 8 februari 2010 17:56 schreef scrub_nurse het volgende:
ha welkom! Nou alle vragen kun je hier kwijt dus. Waar ga je beginnen?
quote:OK's Winterswijk dicht om lieveheersbeestjes
print rss - door Redactie op 31-03-2010 @ 10:10
Opnieuw zijn vier van de vijf operatiekamers van het Streekziekenhuis Koningin Beatrix in Winterswijk gesloten. Net als vorig jaar rond deze tijd zijn er op een van de kantoren bij het ok-complex lieveheersbeestjes aangetroffen. Het ziekenhuis wilde geen enkel risico nemen en besloot daarom gisteren om vier van de vijf OK's te sluiten.
Patiënten hebben volgens een woordvoerder van het ziekenhuis geen gevaar gelopen. Er is geen lieveheersbeestje in een ok aangetroffen. Het moet onmogelijk zijn voor insecten om de ok's in te komen. Door een drukverschil met de rest van het ziekenhuis kunnen ze niet naar binnen vliegen. Ook 'indringers' via kleren zijn onwaarschijnlijk, omdat die worden gecontroleerd.
Operaties worden uitgesteld of verplaatst naar ziekenhuizen in de regio. Naar verwachting kan er vanaf volgende week weer geopereerd worden.
Welke opleiding? Waar, wanneer, waarom, wie, hoe... vertel vertel!quote:Op woensdag 31 maart 2010 14:17 schreef nattermann het volgende:
TVP uit overweging om ook deze opleiding te gaan volgen.
Nog niks concreets uitgezocht of besloten, maar heb onlangs ontslag genomen bij mijn vorige werkgever, ben opgegroeid in een gezin met ouders die beide in de gezondheidszorg werkzaam zijn, en de gezondheidszorg interesseert mij ook wel. Ben nu eens voorzichtig rond aan't kijken over hoe en wat.quote:Op woensdag 31 maart 2010 17:21 schreef Noxa het volgende:
[..]
Welke opleiding? Waar, wanneer, waarom, wie, hoe... vertel vertel!
Even een lijstje met eerdere werkervaring van een aantal collega's:quote:Op vrijdag 5 april 2013 15:01 schreef Kirb het volgende:
Even een hele harde schop tegen dit topic![]()
Ik wil ontzettend graag de opleiding tot OK assistent gaan volgen. Ik ben alleen erg onzeker over of ik wel aangenomen ga worden. Wie niet waagt wie niet wint natuurlijk en ik ga het ook echt proberen.
Mijn vraag is eigenlijk vooral: Worden er ook mensen aangenomen met totaal geen vooropleiding of werkervaring in de zorg? Ik ben nu 25 en werk in een commerciële branche. Ik ben hier 6 jaar geleden ingerold en blijven hangen.. maar wil nu eindelijk wel eens werk gaan doen waar ik daadwerkelijk heel erg in geïnteresseerd ben en wat me ook altijd heel erg tof heeft geleken. Ervaringen?
Kan je doen, maar ik denk niet dat dat heel nuttig zal zijn. Bij de sollicitatieprocedure gaat het er voornamelijk om dat je goed gemotiveerd bent, en weet wat het vak inhoudt. Ik heb het idee dat je er al redelijk veel over gelezen hebt, maar je kan je wellicht nog inlezen over de verschillende nieuwe opleidingen die in deze richting op aan het komen zijn. Kijk eens naar de HBO-opleiding technische verpleegkunde bijvoorbeeld. De opleiding tot operatie-assistent zoals de ziekenhuizen hem al jaren aanbieden, in huis, is aan verandering onderhevig. Het is officieel namelijk natuurlijk een MBO-diploma, terwijl het wel HBO-niveau is. Technische verpleegkunde haakt daarop in door een HBO-niveau af te geven, maar dat wil niet zeggen dat die opleiding per definitie beter zal zijn of tot meer werk zal leiden.quote:Op vrijdag 5 april 2013 16:31 schreef Kirb het volgende:
Bedankt voor je reactie![]()
Ik ben ook een beetje aan het kijken voor bijvoorbeeld een thuiscursus die m'n kansen wat zou vergroten. Bijvoorbeeld medische terminologie of biologie o.i.d.. Heb je daar misschien ook nog suggesties voor? Welke het meest gewenst zou zijn?
Zelfstandig: JA, in de zorg: NEEquote:Op zaterdag 13 april 2013 16:12 schreef clumsy_clown het volgende:
Als er nou een markt is die af aan het nemen is, is het wel die van de zelfstandige in de zorg. Het was een tijdje erg hip, dat detacheren, maar neemt zienderogen af. Verder heeft zo'n beetje elk ziekenhuis nog steeds vacatures voor Operatieassistenten en Anesthesiemedewerkers. Ik weet niet waar je info op gebaseerd is, maar iig niet op de waarheid.
Ga naar een onbewoond eiland, want afhankelijk blijf je toch, van minimaal 2 van de 3 boeven die je hier beschrijftquote:Op zaterdag 13 april 2013 16:43 schreef business2change het volgende:
[..]
Zelfstandig: JA, in de zorg: NEE
Ik zelf wil niet meer afhankelijk zijn van de grillen van een werkgever, bank of overheid! Vandaar mijn post!
36u/week 9u/dagquote:Op zaterdag 28 maart 2015 12:02 schreef Faith84 het volgende:
@ scrubnurse: ik ben aan het oriënteren of het logistiek haalbaar is met mijn kids om me om te laten scholen tot operatieassistent. Ik ben daarom benieuwd hoe een maandrooster eruit ziet als je fulltime werkt? Je schrijft dat je 3 a 4 nachtdiensten per maand doet: is dit achter elkaar of gem 1 per week? En hoe vaak ben je bereikbaar en doe je weekenden, wanneer heb je tussendienst etc? Zou je een rooster willen delen?
Hoe vaak gebeurt het dat je s nachts moet komen?quote:Op zaterdag 28 maart 2015 16:27 schreef scrub_nurse het volgende:
[..]
36u/week 9u/dag
Bv:
ma vrij
di,wo,do: 7.30-17u
vr: 15.30-8u za :15.30-23u aanwezig, na 23u bereikbaar:binnen 30min op ok zijn)
ma vrij
di,wo,do,vr 7.30-17u
za: 1e dienst: 8-20u (binnen 30m op ok)
zo: 2e dienst: 8-20u (binnen 45m op ok)
ma vrij
di,wo,do,vr 7.30-17u
ma vrij
di,wo,do 7.30-17u
vr: 15.30-8u za :15.30-23u aanwezig, na 23u bereikbaar:binnen 30min op ok zijn)
Maar zo te lezen werk je nooit echt "volle" nachtdiensten (bijv van 22:00 tot 06:00)?quote:Op zaterdag 28 maart 2015 16:27 schreef scrub_nurse het volgende:
[..]
36u/week 9u/dag
Bv:
ma vrij
di,wo,do: 7.30-17u
vr: 15.30-8u za :15.30-23u aanwezig, na 23u bereikbaar:binnen 30min op ok zijn)
ma vrij
di,wo,do,vr 7.30-17u
za: 1e dienst: 8-20u (binnen 30m op ok)
zo: 2e dienst: 8-20u (binnen 45m op ok)
ma vrij
di,wo,do,vr 7.30-17u
ma vrij
di,wo,do 7.30-17u
vr: 15.30-8u za :15.30-23u aanwezig, na 23u bereikbaar:binnen 30min op ok zijn)
met een onderbreking voor een project en uitstap naar ICT, terug op de vloerquote:Op vrijdag 8 juli 2016 11:54 schreef opzoeknaarinfo het volgende:
Beste Scrub_nurse,
Ben je nog steeds werkzaam als Operatieassistent - Anesthesiemedewerker?
Zo ja kan ik je hierover wat vragen stellen? Gaat voornamelijk over jouw ervaring met omscholers, en de haalbaarheid daarvan.
Groet JW
Ik ben heel benieuwd hoe je opleiding is bevallen!quote:Op woensdag 3 februari 2010 14:28 schreef laurabloom het volgende:
Hallo!
Hier een bijna operatieassistent in opleiding, nog 4 weken en ik start en heb er veel zin in!
Zijn hier mensen van het Bronovo Den haag?
Zou je die voorbeelden nog willen geven😂quote:Op maandag 27 juli 2009 22:07 schreef clumsy_clown het volgende:
Anesthesiemedewerker in opleiding, hier.
Die post van Mip1988 is zeer duidelijk, en waar. Ik ben nu aan het einde van mijn eerste jaar, heb de beroepsvoorbereidende periode dus al gehaald. Ik zit in een groot academisch ziekenhuis, en inderdaad dat is een flink verschil met de periferie. Nou heb je daar natuurlijk wel maten in, een groot perifeer ziekenhuis is heel wat anders dan een dorpsziekenhuisje, maar dat lijkt me logisch. De verschillen zitten 'm in het salaris (perifeer hoger), de soorten operaties (academisch krijg je uiteraard veel meer spoed, veel gróte OK's, langere OK's, perifeer kan het zijn dat je 8 liesbreukjes per dag doet), en in zekere zin zelfstandigheid. Dit laatste is omdat je in de periferie uiteindelijk meer zelfstandig zal mogen werken, omdat je niet én een co-assistent én een arts-assistent én een arts zal hebben die allemaal hetzelfde willen doen. Verder is het ook wel zo dat de academische sfeer heel anders is. Het is toch meer een big-boy-game, heb ik het idee. De ziekenhuizen zijn sowieso groter, dus je hebt wat minder het we-zijn-één-grote-familie-gebeuren wat je in kleinere ziekenhuizen sneller hebt.
Overigens zou ik voordat je solliciteert goed nadenken over welke van de twee opleidingen je wil doen. Ik heb bewust voor anesthesiemedewerker gekozen, omdat ik uitkijk naar de zelfstandigheid die ik er uitiendelijk mee krijg. Natuurlijk werk je met een anesthesioloog, maar je bent niet alleen assisterend (niet ten nadele van OK-assistenten), je moet veel zelf nadenken, veel alleen werken. Zeker in de periferie, maar ook in veel academische ziekenhuizen, is de anesthesioloog erbij tijdens het in slaap brengen en wakker worden van de patiënt, en de rest van de tijd moet jij de patiënt in leven houden. Daarnaast vind ik persoonlijk de anesthesie gewoon een heel interessant proces, maar dat is persoonlijk.
De opleiding zelf is inderdaad niet te vergelijken met een doorgaanse opleiding, vind ik. Je staat héél snel op de werkvloer, en moet daarnaast ook echt je studie bijhouden. Het is goed te doen, maar je moet echt gemotiveerd zijn. Er zitten bij mij overigens genoeg jonge moeders of wat oudere vrouwen die eraan beginnen, laat dat je niet tegenhouden.
Oh, en over de bètavakken: de natuur- en scheikunde die je krijgt is van het niveau basis VMBO, met een snufje HAVO erdoor, en het medisch rekenen is een fluitje van een cent. Wat je moet beseffen is dat het allemaal kennis is die je direct in de praktijk toepast, waardoor je het heel snel oefent en beheerst. Het is niet dat je allemaal stoffige theoretische kennis moet beheersen. Als je voorbeelden wil kan ik verder uitwijden, voor nu zijn m'n vingers moe.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |