Als je banden hebt die daarvoor goedgekeurd zijn, that is. Maar vaak mogen je banden eigenlijk al niet harder dan 80quote:Op maandag 15 juni 2009 22:20 schreef Herkauwer het volgende:
[..]
Je snelheid theorie klopt niet als hij naar Frankrijk gaat, daar mag je volgens mij gewoon 130 rijden met aanhanger.
Is dat echt zo? Laten we uitgaan van 80 km/h, hoe wil een aanhangwagen wind beinvloeden die met 80 km/h tegen de voorkant van de auto komt? Wat voor effect heb je het over?quote:Op maandag 15 juni 2009 21:57 schreef TR08 het volgende:
[..]
Een aanhanger die achter de auto zit beinvloedt wel degelijk de aerodynamica van de gehele auto. Met name recirculatiezones achter de auto gaan er heel anders uit zien. Sterker nog: Ik durf te wedden dat je in een windtunnel op de neus van de auto effecten terug vindt van de aanhanger achter de auto
[..]
knip
JA! Gewoon 90 rijden gvd!quote:Op dinsdag 16 juni 2009 21:46 schreef PICHT het volgende:
Je mag tegenwoordig 90km/h in Nederland met een aanhanger. Of het verstandig is is een tweede.
quote:Op woensdag 17 juni 2009 09:46 schreef Casos het volgende:
[..]
Is dat echt zo? Laten we uitgaan van 80 km/h, hoe wil een aanhangwagen wind beinvloeden die met 80 km/h tegen de voorkant van de auto komt? Wat voor effect heb je het over?
Aerodynamica, dat effect weetjewel?quote:Op woensdag 17 juni 2009 09:46 schreef Casos het volgende:
[..]
Is dat echt zo? Laten we uitgaan van 80 km/h, hoe wil een aanhangwagen wind beinvloeden die met 80 km/h tegen de voorkant van de auto komt? Wat voor effect heb je het over?
Waarom die smilie? Beetje jammer....... gewoon een normale vraag.quote:Op woensdag 17 juni 2009 11:47 schreef illusions het volgende:
[..]
Aerodynamica, dat effect weetjewel?
Maar er is plek zat achter de auto. Lijkt me niet dat dat nog effect heeft op wind die met 80 de voorkant raakt. Maar ik zou graag een antwoord krijgen van TR08, die heeft, gezien zijn profiel, er wel voldoende kaas van gegeten. Ik kan het me nl. moeilijk voorstellen...quote:Nadat de wind de voorkant heeft gehad, gaat hij via de zijkant en de achterkant een bepaalde kant op. Als daar vervolgens een aanhanger achter ligt, komt de nieuwe wind van voren niet alleen tegen de auto aan, maar ook tegen de "vorige" wind die anders is afgebroken als wanneer er geen aanhanger achter zou liggen.
mja bij een vrachtwagen met oplegger misschien, door de lengte van je dissel aan een aanhanger kun je dat moet de auto echt verwaarlozen. Daarbuiten heb je 50% extra massa die je in beweging moet brengen + een hogere rolweerstand.. dat kost gewoon meer benzine.quote:Op woensdag 17 juni 2009 14:12 schreef nogeenmaarten het volgende:
Was de max. daklast al voorbij gekomen? Vaak is dat 75 kg. Dus als je 600 liter wilt vervoeren, dan mag dat zo ongeveer piepschuim zijn en niet veel zwaarder.
In theorie kan een aanhanger de luchtweerstand verkleinen, omdat je unit als geheel slanker wordt. In de praktijk is de invloed van dit effect, volgens mijn verbruiksmeter, echter nooit maatgevend.
Ik ben afgestudeerd op voertuig aerodynamica en heb zonnewagens gebouwd dus ik weet er idd een en ander vanquote:Op woensdag 17 juni 2009 11:51 schreef Casos het volgende:
[..]
Waarom die smilie? Beetje jammer....... gewoon een normale vraag.
[..]
Maar er is plek zat achter de auto. Lijkt me niet dat dat nog effect heeft op wind die met 80 de voorkant raakt. Maar ik zou graag een antwoord krijgen van TR08, die heeft, gezien zijn profiel, er wel voldoende kaas van gegeten. Ik kan het me nl. moeilijk voorstellen...
maar met een aanhanger mag je maar 80, das veeel gunstiger voor het verbruik dan met 140 en een skibox!quote:Op maandag 15 juni 2009 19:56 schreef Twentsche_Ros het volgende:
[..]
Echt wel. De Thule huppelepup zoveel. Het is volgens mij wel het maximum. Maar: terug naar de vraag. Een skibox beinvloed direct de aerodynamica itt de aanhanger die in het verlengde van de auto zit. Maar: een bagagewagen is veel zwaarder, maar die rijdt dan weer op eigen wielen en draagt niet direct op de auto. Kortom: een hoop voors en tegens. Maar wat is nu de uitkomst. Afgezien van het brandstofverbruik slijt de auto misschien ook harder door het extra gewicht (hogere afschrijving).
met een caravan, aanhanger volgens mij niet? heb je een bron?quote:Op dinsdag 16 juni 2009 21:46 schreef PICHT het volgende:
Je mag tegenwoordig 90km/h in Nederland met een aanhanger. Of het verstandig is is een tweede.
alles wat je achter een auto kunt knopen tot 3500 kiloquote:Op woensdag 17 juni 2009 21:51 schreef gateway het volgende:
[..]
met een caravan, aanhanger volgens mij niet? heb je een bron?
Dank u wel, een stuk duidelijker zo.quote:Op woensdag 17 juni 2009 21:47 schreef TR08 het volgende:
[..]
Ik ben afgestudeerd op voertuig aerodynamica en heb zonnewagens gebouwd dus ik weet er idd een en ander van
Waar ik het over heb is het volgende: Op de voorkant komt de wind tegen de auto. Ergens op de neus is een plek waar de wind "stil" staat op de neus en die plek noem je het stuwpunt.
Wat gebeurt als je iets achter de auto doet is dat drukprofielen om en ook voor de auto lichtelijk veranderen en dat daarmee ook de locatie van je stuwpunt verschuift. Met de verschuiving van het stuwpunt en de verandering van drukprofielen veranderen ook de stroomlijnen langs je auto.
Daarbij zit er een recirculatie zone achter je auto waar je ook e.e.a aan verbouwt
Het is allemaal niet zo veel en het is ook een beetje gekommaneuk, maar in een goed controleerbare opstelling als een windtunnel vind je wel degelijk e.e.a terug
Je kunt er wel voor zorgen dat een aanhanger geen invloed heeft op wat er voor de aanhanger gebeurt, dan moet je harder gaan rijden dan mach 1Bij alle snelheden lager dan dat beinvloedt wat je achter de auto doet altijd wat er voorop gebeurt. Simpelweg omdat de verstoringen die je aanbrengt zich voortplanten met de snelheid van het geluid en dus ook de voorkant zullen bereiken
Of het relevante invloed heeft op je verbruik is een tweede trouwens. Ik stel me voor dat je als je een aanhanger goed bij de auto ontwerpt de weerstand zelfs vrij makkelijk omlaag te krijgen moet zijn. Gewoon kort op de auto, goed aansluitend bij de randen en dan een soort kegelvorm met circa 10 graden taps toe lopende kanten. Wel rekening houden met dat je wilt kunnen draaien btw
Oh ja en niet zo'n vaag "aerodynamisch" hobbeltje/spoilertje achterop boven de deuren want die zijn echt helemaal nergens goed voor
Daarbij is 80/90 rijden ipv 130 altijd erg goed voor je verbruik. Je luchtweerstand is bij 85 ongeveer 45% van wat hij bij 130 is. Daarbij is je rolweerstand ook lager (ja je rolweerstand is snelheidsafhankelijk, in tegenstelling tot wat je vaak op school leert!).
wat is nou een beetje een gangbare waarde voor rolweerstands coefficient bij een auto (zoals je er dus op school mee rekent) 0.08 ofzo?quote:Op woensdag 17 juni 2009 21:47 schreef TR08 het volgende:
[..]
Daarbij is 80/90 rijden ipv 130 altijd erg goed voor je verbruik. Je luchtweerstand is bij 85 ongeveer 45% van wat hij bij 130 is. Daarbij is je rolweerstand ook lager (ja je rolweerstand is snelheidsafhankelijk, in tegenstelling tot wat je vaak op school leert!).
Als je een beetje fatsoenlijke aanhanger hebt met huif dan verbuik je echt véél meer. Wind is echt de nummer 1 killer voor je verbruik. Mijn auto rijdt normaal rond de 1 op 13 , afgelopen weekend mijn zus verhuisd (met aanhanger dus) en verbruik: 1 op 8.quote:Op maandag 15 juni 2009 21:58 schreef Fer het volgende:
Skibox is makelijk en goedkoop. Je bent wendbaarder en je mag harder rijden.
Brandstofverbruik is flink hoger met skybox. Met een aanhanger is het verbruikt nagenoeg hetzelfde als zonder, je rijd meestal toch iets rustiger.
Aanhanger zul je moeten huren = duurder, of kopen en daarna stallen/onderhouden dat is ook duur.
Ik kom zelf om en nabij de 1% voor normale auto banden. Dus 0.01 kg voorwaartse kracht per kg neerwaartse kracht. (Of Newton per Newton, wat je wilt.)quote:Op donderdag 18 juni 2009 16:17 schreef Robin__ het volgende:
[..]
wat is nou een beetje een gangbare waarde voor rolweerstands coefficient bij een auto (zoals je er dus op school mee rekent) 0.08 ofzo?
Scherpquote:en is het niet zo dat die 'heilig' Cw waarde ook snelheids afhankelijk is ( Cw staat toch in verband met reynolds wat op zijn beurt ook weer snelheids afhankelijk is?
Drukgolven zelf gaan normaliter niet harder dan mach 1.quote:En mach 1 in de geluidssnelheid, kunnen drukgolven e.d deze niet overschrijden?
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |