FOK!forum / Klaagbaak / De Scandinavische 'cuisine'
Bonzai.zaterdag 6 juni 2009 @ 19:08
Hey hallo

Een tijdje geleden maakte ik een topic over surströmming, rotte haring uit Zweden. Naar het schijnt zou het nogal ruften, en ik vroeg me af enkele Fok!kers dit konden bevestigen. Op Fok! zitten nu eenmaal de echte bazen, die niet bang zijn van een experimentje

Het werd een stormlooptopic, overspoeld met nog tal van andere streekgerechten uit het Noorden. Wat dacht je bijvoorbeeld van de volgende hapjes:

Kæstur hákarl, gefermenteerde of rottende Groenlandse haai;
Súrsaðir hrútspungar, taart van ramstestikels in gelei, soms inclusief scrotum;
Svið, verschroeide, gekloofde en gekookte schapenkoppen. De ogen zijn een lekkernij;
Sviðasulta, hoofdkaas gemaakt van svið, soms in het zuur;
Lifrarpylsa een worstje van schapenlever en -ingewanden met bloem;
Blóðmör of slátur (slacht), bloedpudding;
Harðfiskur, harde, in de wind gedroogde vis (meestal kabeljauw, schelvis of zeewolf), geserveerd met boter en soms warme melk om de vis in te laten weken;
Hvalur walvisvlees in het zuur;
Lundabaggi, schapenlendenen in het zuur;
Selshreifar, flippers van de zeehond.





Zoek zelf maar uit wat het is

Klacht lijkt me wel duidelijk
Subklacht: de Italianen zijn niet veel beter:

mirvedzaterdag 6 juni 2009 @ 19:09
kopkaas
Agoriaszaterdag 6 juni 2009 @ 19:10
Sanderrrrzaterdag 6 juni 2009 @ 19:10
Selshreifar, flippers van de zeehond.

zielig
Drizzt_DoUrdenzaterdag 6 juni 2009 @ 19:11
quote:
Op zaterdag 6 juni 2009 19:09 schreef mirved het volgende:
kopkaas
Druktemakerzaterdag 6 juni 2009 @ 19:17
Schijnt wel best lekker te zijn.
Seamzaterdag 6 juni 2009 @ 19:21
Zweden
Noorwegen
Bonzai.zaterdag 6 juni 2009 @ 19:24
quote:
Op zaterdag 6 juni 2009 19:21 schreef Seam het volgende:
Zweden
Leuk taaltje, dat wel. En Basshunter is natuurlijk zwaar baas

Maar dat eten
Scooter1zaterdag 6 juni 2009 @ 19:47
Ach surströmming is best te eten als ik er maar veel bij drink. Wel een tip voor je, maak het NOOIT binnen open en altijd in een emmer water. Je hele keuken stinkt 34 jaar naar rotte vis.

Blodpudding vond ik nooit lekker dus eet ik ook niet. En die ijslandse en/of groenlandse gerechten nooit geproefd.

[ Bericht 11% gewijzigd door Scooter1 op 06-06-2009 23:37:24 ]
leetzorszaterdag 6 juni 2009 @ 20:29
ZWEDEEEEEEEEEEEN
King_of_cubeszaterdag 6 juni 2009 @ 20:43
quote:
Op zaterdag 6 juni 2009 @ 19:24 schreef Bonzai. het volgende:

[..]

Leuk taaltje, dat wel. En Basshunter is natuurlijk zwaar baas

Maar dat eten
Je vergeet de vrouwen.
Bonzai.zaterdag 6 juni 2009 @ 20:48
quote:
Op zaterdag 6 juni 2009 20:43 schreef King_of_cubes het volgende:

[..]

Je vergeet de vrouwen.
[ afbeelding ]
Heb ik niet vergeten

Ik ga er gewoon van uit dat iedereen dat wel weet
gabberklaaszaterdag 6 juni 2009 @ 20:50
Gadverdamme wat een teringbende dat vreten.
Acinonyxzaterdag 6 juni 2009 @ 20:58
Scandinavische keuken
NEC-Nijmegenzaterdag 6 juni 2009 @ 21:22
quote:
Op zaterdag 6 juni 2009 19:47 schreef Scooter1 het volgende:
Ach surströmming is best te eten als ik er maar veel bij drink. Wel een tip voor je, maak het NOOIT binnen open en altijd in een emmer water. Je hele keuken stinkt 34 jaar naar rotte vis.

Blodpudding vond ik nooit lekker dus eet ik ook niet. En die ijslandse gerechten nooit geproefd.
zit net wikipedia te lezen en je moet idd allemaal capriolen uithalen om die stinkende shit uit het blikje te krijgen
wikwakka2zaterdag 6 juni 2009 @ 21:50
Hmmm, dat eerste plaatje ziet er appetijtelijk uit. Gaarne meer foto's waarop ik mij culinair kan bevredigen?
Bonzai.zaterdag 6 juni 2009 @ 21:56
Tuurlijk mijnheer,




Wat dacht u bijvoorbeeld van deze Sviðasulta (rechtsonder), hoofdkaas gemaakt van verschroeide, gekloofde en gekookte schapenkoppen
wikwakka2zaterdag 6 juni 2009 @ 21:57
'T wordt tijd om te verhuizen denk ik, de verleiding om eens een hap uit zo'n sappige schapenkop te nemen is gewoon té groot.
Maikuuulzaterdag 6 juni 2009 @ 22:40
Hoofdkaas wordt hier toch ook van de hoofden van bepaalde dieren (schapen/geiten) gemaakt ?

Smaakt nog goed ook
Fogelzaterdag 6 juni 2009 @ 22:56
Ijsland hoort niet bij Scandinavië, prutser.
Scooter1zaterdag 6 juni 2009 @ 23:28
quote:
Op zaterdag 6 juni 2009 22:56 schreef Fogel het volgende:
Ijsland hoort niet bij Scandinavië, prutser.
Han menade nog Norden och inte Skandinavien
UIO_AMSzaterdag 6 juni 2009 @ 23:32
Ik sta nog even in twijfel. Rendier roastbief is één van de lekkerste gerechten die ik ooit gegeten heb, maar surströmming één van de smerigste.
sinadOzaterdag 6 juni 2009 @ 23:34
Ja kut hey! Had ik net zin in wat lekkers, zie ik die plaatjes en heb ik spontaan geen honger meer. Dank je, TS!
optimusfunkzaterdag 6 juni 2009 @ 23:36
dat gerecht van de gekookte schapenkop komt oorspronkelijk uit irak, onder de naam 'Pacha'.

Fogelzaterdag 6 juni 2009 @ 23:38
quote:
Op zaterdag 6 juni 2009 23:36 schreef optimusfunk het volgende:
dat gerecht van de gekookte schapenkop komt oorspronkelijk uit irak, onder de naam 'Pachu'.

[ afbeelding ]
Roosteren kan ook (delicatesse in zuid-west Noorwegen):

Hyperdudezaterdag 6 juni 2009 @ 23:41
gravlaks
Eigenlijk best binnen te houden
Kriegelzondag 7 juni 2009 @ 01:45
Nogal opvallend dat al die teringzooi een IJslandse naam heeft.
Ofyles2zondag 7 juni 2009 @ 03:14
quote:
Op zondag 7 juni 2009 01:45 schreef Kriegel het volgende:
Nogal opvallend dat al die teringzooi een IJslandse naam heeft.
No shit!
Glijdt_lichtzondag 7 juni 2009 @ 03:18
Zweedse gehaktballetjes
Fogelzondag 7 juni 2009 @ 10:35
quote:
Op zondag 7 juni 2009 03:18 schreef Glijdt_licht het volgende:
Zweedse gehaktballetjes
Je weet dat de ingredienten daarvoor gemalen Kæstur hákarl, Súrsaðir hrútspungar, Svið en Sviðasulta zijn?
Glijdt_lichtzondag 7 juni 2009 @ 10:50
quote:
Op zondag 7 juni 2009 10:35 schreef Fogel het volgende:

[..]

Je weet dat de ingredienten daarvoor gemalen Kæstur hákarl, Súrsaðir hrútspungar, Svið en Sviðasulta zijn?
Ik weet in ieder geval dat de ð (maar ook de þ) alleen in IJsland en de Faeröer eilanden nog gebruikt worden, en jouw ingrediënten dus niks met Zweeds te maken hebben.
Fogelzondag 7 juni 2009 @ 10:52
quote:
Op zondag 7 juni 2009 10:50 schreef Glijdt_licht het volgende:

[..]

Ik weet in ieder geval dat de ð (maar ook de þ) alleen in IJsland en de Faeröer eilanden nog gebruikt worden, en jouw ingrediënten dus niks met Zweeds te maken hebben.
In welk Nederlands gerecht zitten uitsluitend ingredienten die uit Nederland komen?
Knutknuttssonzondag 7 juni 2009 @ 10:55
In de TT staat Scandinavische cuisine. Vervolgens worden in de OP , naast het Zweedse surströmming, alleen gerechten uit Ijsland en de Faroër eilanden genoemd. Heeft verder niks met de andere Scandinavische landen te maken.
zomaareennaamzondag 7 juni 2009 @ 10:55
quote:
Op zaterdag 6 juni 2009 22:40 schreef Maikuuul het volgende:
Hoofdkaas wordt hier toch ook van de hoofden van bepaalde dieren (schapen/geiten) gemaakt ?

Smaakt nog goed ook
Het werd bij ons thuis van varken gemaakt.

Smaakte soms vies - als het varken zich van tevoren niet goed geschoren had...
HairyArsedIrishmanzondag 7 juni 2009 @ 11:07
De meeste namen in de OP lijken verdacht IJslands.
Bonzai.zondag 7 juni 2009 @ 11:17
quote:
Op zondag 7 juni 2009 11:07 schreef HairyArsedIrishman het volgende:
De meeste namen in de OP lijken verdacht IJslands.
Ze zijn ook allemaal IJslands
HairyArsedIrishmanzondag 7 juni 2009 @ 12:18
quote:
Op zondag 7 juni 2009 11:17 schreef Bonzai. het volgende:

[..]

Ze zijn ook allemaal IJslands
Daar heb je het al.
De Scandinavische keuken is lang niet zo beroerd.

Maar de IJslandse en Finse zijn des te smeriger.
Rickocumzondag 7 juni 2009 @ 12:34
Kanker, dat ziet er fokking ranzig uit, dat iemand dit naar binne kan werken op vrijwillige basis zieke shit
Pas259zondag 7 juni 2009 @ 12:35
Zweden!
Zweedse vrouwen!
Zweedse Puzzels!
Volvo!
Ikea!
Zweedse gehaktballetjes!