abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
  zaterdag 6 juni 2009 @ 17:09:20 #1
178193 Juicyhil
Bekende FOK!ker
pi_69772892
Dus van die types alleen maar ' ' of 'Dat is inderdaad naar' zeggen in een topique.

Kudt he.
Op dinsdag 9 augustus 2011 23:01 schreef SuperrrTuxxx het volgende:
Ik hou zoveel van jou, ik doe alles voor je! O+
  zaterdag 6 juni 2009 @ 17:09:57 #2
64781 bonke
pipo koeie
pi_69772915
en van die lui die dan zeggen dat kudt niet met dt is
pies on joe toe
  zaterdag 6 juni 2009 @ 17:10:01 #3
241293 FashionXstar
A shy,gypsy girl
pi_69772918
Maybe She's Born With It, Maybe It's Maybelline
  Moderator zaterdag 6 juni 2009 @ 17:10:03 #4
145080 crew  SwJ
Het boegbeeld van FOK!
pi_69772921
*checkt de postgeschiedenis van TS*
F.K.A. SuperwormJim
pi_69772945


Dat is inderdaad naar
I get enough exercise just pushing my luck...
pi_69772973
TS kan er niet mee omgaan
pi_69772997
Het lijkt verbazingwekkend veel op jouw postgedrag, addergebroed.
Cool story, Hansel.
pi_69773050
Juicyhill is homofiel.
pi_69773070
You dream it, I live it.
pi_69773071
  zaterdag 6 juni 2009 @ 17:15:15 #11
227143 Kopbal
Bal met de kop.
pi_69773089
.
pi_69773100
Naar is dat inderdaad.
pi_69773111
  zaterdag 6 juni 2009 @ 17:17:01 #15
229690 Spougle
Always do whatever's next
pi_69773126
Ja dat is inderdaad heel naar TS
pi_69773129
quote:
Op zaterdag 6 juni 2009 17:10 schreef FashionXstar het volgende:

pi_69773130



































































































































  zaterdag 6 juni 2009 @ 17:17:29 #18
178193 Juicyhil
Bekende FOK!ker
pi_69773145
quote:
Op zaterdag 6 juni 2009 17:17 schreef Resco het volgende:



































































































































Je blijft hangen.
Op dinsdag 9 augustus 2011 23:01 schreef SuperrrTuxxx het volgende:
Ik hou zoveel van jou, ik doe alles voor je! O+
pi_69773163
quote:
Op zaterdag 6 juni 2009 17:17 schreef Juicyhil het volgende:

[..]

Je blijft hangen.
Ah thanks voor het melden
pi_69773166
kud hé
pi_69773179
quote:
Op zaterdag 6 juni 2009 17:18 schreef rendiertje het volgende:
kudt hé
pi_69773181
'hier moet ik gepost hebben'
pi_69773191
pi_69773193
Ik denk er nog even over na.
Existing in dimensions of addictive obsession
Your script will run short of ideas
The story will soon end itself
People to trust come short in number
  zaterdag 6 juni 2009 @ 17:19:36 #25
227143 Kopbal
Bal met de kop.
pi_69773200
quote:
Op zaterdag 6 juni 2009 17:17 schreef Resco het volgende:



































































































































pi_69773229
quote:
Op zaterdag 6 juni 2009 17:17 schreef Resco het volgende:




































































































































pi_69773266
quote:
Op zaterdag 6 juni 2009 17:19 schreef Kopbal het volgende:

[..]


  zaterdag 6 juni 2009 @ 17:23:37 #28
220026 Treces
Hier had uw tekst kunnen staan
pi_69773320
quote:
Op zaterdag 6 juni 2009 17:19 schreef Feitosa het volgende:
Ik denk er nog even over na.
Oké.
pi_69773346
quote:
Op zaterdag 6 juni 2009 17:23 schreef Treces het volgende:

[..]

Oké.
Weet jij hoe ik in Windows een firewall in kan stellen?
  zaterdag 6 juni 2009 @ 17:26:16 #30
199823 TheZapster
Don't hassel The Hoff
pi_69773401
TS is een bruine rat.
  zaterdag 6 juni 2009 @ 17:28:59 #32
139316 Pieter-utd
Art Vandelay
pi_69773449
- TVP
- lief dagboek...
- Goed topic!
- Kut topic!
- Het is maar waar je je druk om maakt...
- Heb ik nooit last van.
-
-
- pics?
- WTF?!
- TS is
pi_69773472
Hoezo draagt niets bij? Het maakt toch duidelijk wat ik er van vind.
Zoals, dit topic:
pi_69773543
Ik ga even een broodje eten, dan kom ik zometeen wel terug om een tvp te plaatsen ok?
  zaterdag 6 juni 2009 @ 17:32:55 #35
192696 CantFazeMe
Scroll my bar
pi_69773560
tvp
█▄ █▄█ █▄ █▄█▄█ █▄█ ▀█▀
TryAndResistClicking. Trollspray.
  zaterdag 6 juni 2009 @ 17:33:06 #36
192696 CantFazeMe
Scroll my bar
pi_69773563
█▄ █▄█ █▄ █▄█▄█ █▄█ ▀█▀
TryAndResistClicking. Trollspray.
  zaterdag 6 juni 2009 @ 17:34:18 #37
192696 CantFazeMe
Scroll my bar
pi_69773595
quote:
Op zaterdag 6 juni 2009 17:33 schreef CantFazeMe het volgende:

Doublekill!
█▄ █▄█ █▄ █▄█▄█ █▄█ ▀█▀
TryAndResistClicking. Trollspray.
  zaterdag 6 juni 2009 @ 17:36:56 #38
25865 Bill_E
vijf plus 98!
pi_69773657
quote:
Op zaterdag 6 juni 2009 17:17 schreef Resco het volgende:




































































































































pi_69773658
quote:
Op zaterdag 6 juni 2009 17:32 schreef Farenji het volgende:
Ik ga even een broodje eten, dan kom ik zometeen wel terug om een tvp te plaatsen ok?
Nou ben ik er nog steeds niet achter: waar staat tvp nou voor?
pi_69773717
En toen rende Juicyhill snel naar huis om er een topic over te openen
pi_69773743
quote:
Op zaterdag 6 juni 2009 17:37 schreef dgirl het volgende:

[..]

Nou ben ik er nog steeds niet achter: waar staat tvp nou voor?
TV persoonlijkheid

Komt door een akkefietje met Carlo Boszhardt hier, twee jaar geleden.
Ron Paul 2012
pi_69773789
Ik typ straat.
Mijn fashion blog: http://ludosfashionblog.wordpress.com/
pi_69773979
quote:
Op zaterdag 6 juni 2009 17:10 schreef FashionXstar het volgende:
pi_69774382
schreef Siniti het volgende
Omg wat een topic Buffalo, je flikt et em weer, zoeen kwaliteitstopic. Je bent mijn grote voorbeeld gast !
schreef stevenmac26 het volgende:
Dit is toch een pure kwaliteits topic, hoe doet die jongen dat toch ook?
pi_69774425
quote:
Op zaterdag 6 juni 2009 17:39 schreef Supersoep het volgende:

[..]

TV persoonlijkheid

Komt door een akkefietje met Carlo Boszhardt hier, twee jaar geleden.
pi_69774450
Het is wel gezellig hier
pi_69774459
Vogelbekdier
pi_69774851
26-08-2016 never forget de zesde meet met Studiotje. O+
pi_69775023
Naar inderdaad, dat is.

---
  zaterdag 6 juni 2009 @ 18:33:26 #50
248754 HairyArsedIrishman
I just raped your sheep...
pi_69775155
Kwaliteitstopic.
Messin' with the Kid.
Alt en gries durf ge werre, bloos neej vrèk...
Celtic FC | VVV Venlo | Nijmegen Devils | Edmonton Oilers | FC Nordsjælland
pi_69775423
Ik heb net een stukje gefietst
pi_69775534
quote:
Op zaterdag 6 juni 2009 18:43 schreef CaptainCookie het volgende:
Ik heb net een stukje gefietst
Vertel!
---
  zaterdag 6 juni 2009 @ 18:52:06 #53
192696 CantFazeMe
Scroll my bar
pi_69775643
quote:
Op zaterdag 6 juni 2009 18:43 schreef CaptainCookie het volgende:
Ik heb net een stukje gefietst
Vertel eens.
█▄ █▄█ █▄ █▄█▄█ █▄█ ▀█▀
TryAndResistClicking. Trollspray.
pi_69775707
niks
  zaterdag 6 juni 2009 @ 18:54:50 #55
166265 Acinonyx
Deutschland über alles ~ !
pi_69775729
Dat is inderdaad naar
Drive few cars and far more unicorns.
.
Mr.Cooper schreef ooit het volgende:
ik kan teminste headbangen, lekker met me lange haar lopen chille en zo, kan ik van jou niet zeggen naar je chemokuur-kop
pi_69775744
  zaterdag 6 juni 2009 @ 18:56:16 #57
236839 TimKuik
Illegaal downloaden mag niet!
pi_69775774
This crypto stuff is all hype anyway, nothing will ever replace Windows 10.
pi_69775827
De oude oude layout was veel beter!!
vosss is de naam,
met dubbel s welteverstaan.
  † In Memoriam † zaterdag 6 juni 2009 @ 18:58:56 #59
108371 sinterklaaskapoentje
Wie komt er alle jaren...
pi_69775844
:')
  zaterdag 6 juni 2009 @ 18:59:22 #60
192696 CantFazeMe
Scroll my bar
pi_69775856
quote:
Op zaterdag 6 juni 2009 18:56 schreef TimKuik het volgende:

Tijd teveel.
█▄ █▄█ █▄ █▄█▄█ █▄█ ▀█▀
TryAndResistClicking. Trollspray.
pi_69775879
Mensen die topique typen
pi_69775982
pi_69776051
quote:
Op zaterdag 6 juni 2009 17:17 schreef Resco het volgende:




































































































































pi_69776082
Goed topic!
pi_69776422
I just had to get that stress off my chest like breast reduction.
pi_69776481
quote:
Op zaterdag 6 juni 2009 18:56 schreef TimKuik het volgende:

pi_69776792
Bier is een alcoholische drank gemaakt uit granen, waaronder gerst en tarwe. Soms wordt nog fruit toegevoegd (bijvoorbeeld kersen (krieken) in krieklambiek). Er bestaan verschillende methodes om bier te maken. Het ambacht van het bier maken wordt ‘brouwen’ genoemd. Bij de meest gebruikelijke methode wordt bier gebrouwen uit gerst, water, hop en gist.

Productieproces

Zoals bij elke alcoholische drank, speelt de vergisting van suikers (eventueel uit de vruchten, zoals bij kriek) een belangrijke rol bij de productie van bier. Gisten zijn eencellige organismen die suikers omzetten in koolzuur en alcohol. Door bijvoorbeeld de suikers uit druiven of appels te vergisten kan alcoholische drank (wijn, appelcider) worden gemaakt. Omdat graan van nature nauwelijks suikers bevat, moet voor de productie van bier eerst gerst tot het suikerrijke wort worden verwerkt. Dit gebeurt door achtereenvolgens te mouten en te maischen. Elke stap in dit proces is uiteindelijk van invloed op de smaak van het bier.

Mouten

Mouten is het verwerken van gerst tot gedroogde, gekiemde korrels: mout. Het proces van mouten vindt plaats in een mouterij.

De brouwgerst wordt tijdens het mouten in water geweekt en vervolgens enkele dagen in een warme ruimte, de kiemkast, neergelegd. De vochtige gerst gaat door de warmte ontkiemen (er groeit een worteltje uit). Bij het ontkiemen komen er enzymen vrij die het in de korrel aanwezige zetmeel (later) kunnen omzetten in suikers.

Na het ontkiemen worden de korrels in eestovens gedroogd of, nog heter, geroosterd of zelfs gebrand, vervolgens geperst en van de worteltjes ontdaan. Het product dat zo ontstaat heet mout.

Maischen

Maischen is het verwerken van mout tot een zoet beslag: de wort.

In de brouwerij, vroeger op moutmolens, wordt de mout eerst gekneusd, waardoor het kaf en het meel gescheiden raken. Uit dit proces, het schroten, ontstaat schroot. De schroot wordt met warm water vermengd en in etappes verwarmd. Door de stijgende temperatuur beginnen de bij het mouten ontstane enzymen te werken. Ze zetten het zetmeel uit de graankorrels om in suikers, die oplossen in het water. Dit beslag wordt gefilterd (‘klaren’) en de achterblijvende bestanddelen worden nog eens nagespoeld om ook de laatste suikers te kunnen gebruiken. Het resulterende vloeibare product heet wort. Het achterblijvende, niet oplosbare moutafval heet draf of bostel. Dit bostel wordt als hoogwaardige eiwitbron afgezet in de Nederlandse melkveehouderij. Vroeger werd de vloeistof van het naspoelen apart verwerkt tot ‘klein bier’ of ‘dunbier’ met een lager alcoholgehalte. Nederlandse brouwerijen verwerkten dergelijk dunbier tot zogenaamd oud bruin door er zoetstoffen aan toe te voegen.

Hopkook

Na het klaren wordt de wort gekookt. Tijdens het koken worden de gedroogde bloembellen of geconcentreerde stroop van de hop toegevoegd; dit zorgt later voor de bittere smaak van bier, een stabiele schuimkraag en een betere conservering. Tevens zorgen het kookproces en de hop ervoor dat een groot deel van de in het wort aanwezige eiwitten uitvlokken en afgefilterd kunnen worden. Door het gedeeltelijk verdampen van het water stijgt de concentratie suikers (het zogenaamde stamwortgehalte).

Vergisten

Nadat de wort is afgekoeld, worden gist en lucht toegevoegd. De toevoeging van lucht is noodzakelijk voor een snelle vermeerdering van de gistcellen die voor hun reproductie zuurstof nodig hebben. De vergistbare suikers uit de wort worden tijdens deze hoofdgisting omgezet in alcohol, koolzuurgas en smaakstoffen. De niet vergistbare suikers zorgen uiteindelijk mede voor de smaak van het bier. Na de eerste gisting wordt het bier jongbier genoemd: een tussenproduct met weinig smaak en nauwelijks koolzuur.

Pas tijdens de tweede gisting, de nagisting, krijgt het bier een krachtige smaak. Deze nagisting vindt plaats in gesloten kuipen (het lageren), of in de fles. Hierdoor kan het koolzuur niet ontsnappen.

Na het nagisten in tanks wordt het bier gefiltreerd en eventueel gepasteuriseerd, waardoor de gistcellen afsterven. Het bier wordt vervolgens, eventueel onder druk met extra kooldioxide, in flessen of fusten gedaan.

Ondergisting en bovengisting

Elke zichzelf respecterende bierbrouwer heeft zijn eigen type gist.

Afhankelijk van de temperatuur waarbij het gistingsproces plaatsvindt, spreekt men van ondergisting en bovengisting

* Ondergisting of lage gisting vindt plaats bij een temperatuur van 6 tot 8 graden. Het proces verloopt rustig zodat de gist de kans krijgt naar de bodem van de ketel te zakken. De volledige vergisting neemt enkele weken in beslag. In koudere delen van Europa is dit de gebruikelijke methode, bijvoorbeeld voor het brouwen van het van oorsprong Tsjechische pilsener.
* Bovengisting of hoge gisting vindt plaats bij een temperatuur van 15 tot 20 graden. Dit proces verloopt veel wilder; de vergisting duurt hoogstens enkele dagen en de gist blijft op het brouwsel drijven. Dit proces is bijvoorbeeld in Engeland en België veelgebruikt.

De rond Brussel gesitueerde lambiekbrouwerijen nemen wat het gistingsproces betreft een aparte plaats in: doordat men de wort een etmaal in open kuipen aan de buitenlucht blootstelt, zorgen in de lucht aanwezige gisten ("wilde gisten") en in eiken tonnen huizende micro-organismen voor een zogenaamde spontane vergisting.

Geschiedenis

Bier werd waarschijnlijk al 4500 jaar voor Christus gedronken in Mesopotamië. In de vroege Middeleeuwen werd bier nog altijd volgens dezelfde oude methode gebrouwen, voornamelijk door vrouwen, en in kloosters en abdijen. In de regel hadden abdijen een zware en een lichte versie van het bier, waarbij de zware versie werd gedronken door paters en gasten, en de lichtere versie door de zusters. In de 12e eeuw werd het brouwen overgenomen door herbergen. Deze brouwden bier met kruidenmengsels, ook wel gruit genaamd. Plaatselijke heren zagen hier een bron van inkomsten in onder de vorm van het gruitrecht. In 1364 kondigde Keizer Karel IV van het Heilige Roomse Rijk de “Novus Modus Fermentandi Cervisiam” (een Nieuwe Methode om Bier te Brouwen) af. Deze wet reguleerde het gebruik van hop om bier te brouwen, in strijd met het gruitrecht naar Frans model. Het resultaat van deze verschillende methoden is momenteel nog te zien in de Brabantse bieren van hoge gisting (Duits gebied ten tijde van Karel IV) en de Vlaamse witbieren (Frans gebied).

Tot de 14e eeuw werd bier enkel gebrouwen met spontane gisting, na de 14e eeuw wordt oud bier en later gist toegevoegd tijdens het brouwen. Overblijfselen van bieren van spontane gisting zijn de lambik bieren, te vinden in de Zennevallei, ten zuidwesten van Brussel. In 1852 legde in België een nieuwe Brouwwet een minimum van 300 kilogram grondstoffen per brouwsel op; het gevolg hiervan was dat in de 19e eeuw vele kleine brouwerijen verdwenen. In de 20e eeuw evolueerde het brouwproces verder onder invloed van technologische vernieuwingen, met name de pilsbieren kwamen op. Deze bieren van koude gisting zijn zeer economisch te produceren en namen gedurende de tweede helft van de 20e eeuw de belangrijkste plaats in de bierverkoop in. Tegen het einde van de 20e eeuw wonnen de speciaalbieren (zoals witbieren, abdijbieren, spontane gisting, hoge gisting) opnieuw aan populariteit.

Het bier in de Middeleeuwen was wezenlijk anders dan tegenwoordig. Doordat de vergisting nooit volledig was bevatte het bier weinig alcohol en veel restsuikers, waardoor het erg voedzaam was. Er werd erg veel bier gedronken, ook omdat het minder ziektekiemen bevatte dan water, doordat het gekookt was. Zelfs de kinderen dronken bier. In de grotere steden in de Nederlanden werd ongeveer één liter bier per persoon, per dag gedronken. Het belang van de middeleeuwse bierindustrie voor de groei van de economie in Holland was groot, de steden Haarlem, Gouda en Delft exporteerden grote hoeveelheden bier. Dit kon worden gebrouwen door de grote hoeveelheid beschikbare fossiele brandstof in de vorm van turf.

Bier was niet alleen voedzaam, maar ook gezond. In 1854 heerste in Londen een cholera-epidemie. Arts John Snow woonde in de wijk Soho, die zwaar getroffen werd. Hij bracht het aantal ziektegevallen in de wijk per straat in kaart, en het viel hem op dat in de brouwerij niemand ziek werd. Navraag leerde hem dat niemand in de fabriek water dronk, alleen bier. Nadat hij de plaatselijke waterpomp had laten verzegelen daalde het aantal ziektegevallen drastisch.

Door de verschraling van het bieraanbod in Nederland – er werd voornamelijk pils gebrouwen – werd in 1980 het initiatief genomen tot het oprichten van PINT, een bierconsumentenvereniging die de diversiteit in bieren wilde bevorderen. In het Verenigd Koninkrijk bestond al enige tijd iets soortgelijks, de CAMRA. In België zou enkele jaren later de OBP worden opgericht, die aan het begin van de 21ste eeuw een doorstart maakte als Zythos.
  zaterdag 6 juni 2009 @ 19:37:06 #68
192696 CantFazeMe
Scroll my bar
pi_69776834
█▄ █▄█ █▄ █▄█▄█ █▄█ ▀█▀
TryAndResistClicking. Trollspray.
pi_69776945
quote:
Op zaterdag 6 juni 2009 19:35 schreef Farenji het volgende:
Bier is een alcoholische drank gemaakt uit granen, waaronder gerst en tarwe. Soms wordt nog fruit toegevoegd (bijvoorbeeld kersen (krieken) in krieklambiek). Er bestaan verschillende methodes om bier te maken. Het ambacht van het bier maken wordt ‘brouwen’ genoemd. Bij de meest gebruikelijke methode wordt bier gebrouwen uit gerst, water, hop en gist.

Productieproces

Zoals bij elke alcoholische drank, speelt de vergisting van suikers (eventueel uit de vruchten, zoals bij kriek) een belangrijke rol bij de productie van bier. Gisten zijn eencellige organismen die suikers omzetten in koolzuur en alcohol. Door bijvoorbeeld de suikers uit druiven of appels te vergisten kan alcoholische drank (wijn, appelcider) worden gemaakt. Omdat graan van nature nauwelijks suikers bevat, moet voor de productie van bier eerst gerst tot het suikerrijke wort worden verwerkt. Dit gebeurt door achtereenvolgens te mouten en te maischen. Elke stap in dit proces is uiteindelijk van invloed op de smaak van het bier.

Mouten

Mouten is het verwerken van gerst tot gedroogde, gekiemde korrels: mout. Het proces van mouten vindt plaats in een mouterij.

De brouwgerst wordt tijdens het mouten in water geweekt en vervolgens enkele dagen in een warme ruimte, de kiemkast, neergelegd. De vochtige gerst gaat door de warmte ontkiemen (er groeit een worteltje uit). Bij het ontkiemen komen er enzymen vrij die het in de korrel aanwezige zetmeel (later) kunnen omzetten in suikers.

Na het ontkiemen worden de korrels in eestovens gedroogd of, nog heter, geroosterd of zelfs gebrand, vervolgens geperst en van de worteltjes ontdaan. Het product dat zo ontstaat heet mout.

Maischen

Maischen is het verwerken van mout tot een zoet beslag: de wort.

In de brouwerij, vroeger op moutmolens, wordt de mout eerst gekneusd, waardoor het kaf en het meel gescheiden raken. Uit dit proces, het schroten, ontstaat schroot. De schroot wordt met warm water vermengd en in etappes verwarmd. Door de stijgende temperatuur beginnen de bij het mouten ontstane enzymen te werken. Ze zetten het zetmeel uit de graankorrels om in suikers, die oplossen in het water. Dit beslag wordt gefilterd (‘klaren’) en de achterblijvende bestanddelen worden nog eens nagespoeld om ook de laatste suikers te kunnen gebruiken. Het resulterende vloeibare product heet wort. Het achterblijvende, niet oplosbare moutafval heet draf of bostel. Dit bostel wordt als hoogwaardige eiwitbron afgezet in de Nederlandse melkveehouderij. Vroeger werd de vloeistof van het naspoelen apart verwerkt tot ‘klein bier’ of ‘dunbier’ met een lager alcoholgehalte. Nederlandse brouwerijen verwerkten dergelijk dunbier tot zogenaamd oud bruin door er zoetstoffen aan toe te voegen.

Hopkook

Na het klaren wordt de wort gekookt. Tijdens het koken worden de gedroogde bloembellen of geconcentreerde stroop van de hop toegevoegd; dit zorgt later voor de bittere smaak van bier, een stabiele schuimkraag en een betere conservering. Tevens zorgen het kookproces en de hop ervoor dat een groot deel van de in het wort aanwezige eiwitten uitvlokken en afgefilterd kunnen worden. Door het gedeeltelijk verdampen van het water stijgt de concentratie suikers (het zogenaamde stamwortgehalte).

Vergisten

Nadat de wort is afgekoeld, worden gist en lucht toegevoegd. De toevoeging van lucht is noodzakelijk voor een snelle vermeerdering van de gistcellen die voor hun reproductie zuurstof nodig hebben. De vergistbare suikers uit de wort worden tijdens deze hoofdgisting omgezet in alcohol, koolzuurgas en smaakstoffen. De niet vergistbare suikers zorgen uiteindelijk mede voor de smaak van het bier. Na de eerste gisting wordt het bier jongbier genoemd: een tussenproduct met weinig smaak en nauwelijks koolzuur.

Pas tijdens de tweede gisting, de nagisting, krijgt het bier een krachtige smaak. Deze nagisting vindt plaats in gesloten kuipen (het lageren), of in de fles. Hierdoor kan het koolzuur niet ontsnappen.

Na het nagisten in tanks wordt het bier gefiltreerd en eventueel gepasteuriseerd, waardoor de gistcellen afsterven. Het bier wordt vervolgens, eventueel onder druk met extra kooldioxide, in flessen of fusten gedaan.

Ondergisting en bovengisting

Elke zichzelf respecterende bierbrouwer heeft zijn eigen type gist.

Afhankelijk van de temperatuur waarbij het gistingsproces plaatsvindt, spreekt men van ondergisting en bovengisting

* Ondergisting of lage gisting vindt plaats bij een temperatuur van 6 tot 8 graden. Het proces verloopt rustig zodat de gist de kans krijgt naar de bodem van de ketel te zakken. De volledige vergisting neemt enkele weken in beslag. In koudere delen van Europa is dit de gebruikelijke methode, bijvoorbeeld voor het brouwen van het van oorsprong Tsjechische pilsener.
* Bovengisting of hoge gisting vindt plaats bij een temperatuur van 15 tot 20 graden. Dit proces verloopt veel wilder; de vergisting duurt hoogstens enkele dagen en de gist blijft op het brouwsel drijven. Dit proces is bijvoorbeeld in Engeland en België veelgebruikt.

De rond Brussel gesitueerde lambiekbrouwerijen nemen wat het gistingsproces betreft een aparte plaats in: doordat men de wort een etmaal in open kuipen aan de buitenlucht blootstelt, zorgen in de lucht aanwezige gisten ("wilde gisten") en in eiken tonnen huizende micro-organismen voor een zogenaamde spontane vergisting.

Geschiedenis

Bier werd waarschijnlijk al 4500 jaar voor Christus gedronken in Mesopotamië. In de vroege Middeleeuwen werd bier nog altijd volgens dezelfde oude methode gebrouwen, voornamelijk door vrouwen, en in kloosters en abdijen. In de regel hadden abdijen een zware en een lichte versie van het bier, waarbij de zware versie werd gedronken door paters en gasten, en de lichtere versie door de zusters. In de 12e eeuw werd het brouwen overgenomen door herbergen. Deze brouwden bier met kruidenmengsels, ook wel gruit genaamd. Plaatselijke heren zagen hier een bron van inkomsten in onder de vorm van het gruitrecht. In 1364 kondigde Keizer Karel IV van het Heilige Roomse Rijk de “Novus Modus Fermentandi Cervisiam” (een Nieuwe Methode om Bier te Brouwen) af. Deze wet reguleerde het gebruik van hop om bier te brouwen, in strijd met het gruitrecht naar Frans model. Het resultaat van deze verschillende methoden is momenteel nog te zien in de Brabantse bieren van hoge gisting (Duits gebied ten tijde van Karel IV) en de Vlaamse witbieren (Frans gebied).

Tot de 14e eeuw werd bier enkel gebrouwen met spontane gisting, na de 14e eeuw wordt oud bier en later gist toegevoegd tijdens het brouwen. Overblijfselen van bieren van spontane gisting zijn de lambik bieren, te vinden in de Zennevallei, ten zuidwesten van Brussel. In 1852 legde in België een nieuwe Brouwwet een minimum van 300 kilogram grondstoffen per brouwsel op; het gevolg hiervan was dat in de 19e eeuw vele kleine brouwerijen verdwenen. In de 20e eeuw evolueerde het brouwproces verder onder invloed van technologische vernieuwingen, met name de pilsbieren kwamen op. Deze bieren van koude gisting zijn zeer economisch te produceren en namen gedurende de tweede helft van de 20e eeuw de belangrijkste plaats in de bierverkoop in. Tegen het einde van de 20e eeuw wonnen de speciaalbieren (zoals witbieren, abdijbieren, spontane gisting, hoge gisting) opnieuw aan populariteit.

Het bier in de Middeleeuwen was wezenlijk anders dan tegenwoordig. Doordat de vergisting nooit volledig was bevatte het bier weinig alcohol en veel restsuikers, waardoor het erg voedzaam was. Er werd erg veel bier gedronken, ook omdat het minder ziektekiemen bevatte dan water, doordat het gekookt was. Zelfs de kinderen dronken bier. In de grotere steden in de Nederlanden werd ongeveer één liter bier per persoon, per dag gedronken. Het belang van de middeleeuwse bierindustrie voor de groei van de economie in Holland was groot, de steden Haarlem, Gouda en Delft exporteerden grote hoeveelheden bier. Dit kon worden gebrouwen door de grote hoeveelheid beschikbare fossiele brandstof in de vorm van turf.

Bier was niet alleen voedzaam, maar ook gezond. In 1854 heerste in Londen een cholera-epidemie. Arts John Snow woonde in de wijk Soho, die zwaar getroffen werd. Hij bracht het aantal ziektegevallen in de wijk per straat in kaart, en het viel hem op dat in de brouwerij niemand ziek werd. Navraag leerde hem dat niemand in de fabriek water dronk, alleen bier. Nadat hij de plaatselijke waterpomp had laten verzegelen daalde het aantal ziektegevallen drastisch.

Door de verschraling van het bieraanbod in Nederland – er werd voornamelijk pils gebrouwen – werd in 1980 het initiatief genomen tot het oprichten van PINT, een bierconsumentenvereniging die de diversiteit in bieren wilde bevorderen. In het Verenigd Koninkrijk bestond al enige tijd iets soortgelijks, de CAMRA. In België zou enkele jaren later de OBP worden opgericht, die aan het begin van de 21ste eeuw een doorstart maakte als Zythos.
ik mis de tetten
  zaterdag 6 juni 2009 @ 19:43:51 #70
240566 Chuck.Norris
CN counted to infinity.. Twice
pi_69777007





































































When the Boogeyman goes to sleep every night, he checks his closet for Chuck Norris
pi_69777029
quote:
Op zaterdag 6 juni 2009 18:58 schreef sinterklaaskapoentje het volgende:

"De wetende is karig met zijn woorden; de woordenrijke is onwetend."
Lao-Tse
PSN(ps3): Appelknaller
  zaterdag 6 juni 2009 @ 19:44:49 #72
201761 phpmystyle
Ordinary guy from Moscow
pi_69777035
Ts dwingt het ook af he..
Man is de baas, vrouw kent haar plaats.
pi_69777162
Mussen (Passeridae) is een familie in de orde der zangvogels. De bekendste soort is ongetwijfeld de huismus. Er zijn echter nog een aantal soorten mussen die in Europa voorkomen.

Mussen zijn bruinachtige vogels met een vrij dikke snavel, een aanpassing aan het eten van zaden. Dit is ook het geval bij enige gorzen. Mussen hebben een distinctieve tekening, waaraan ze makkelijk te herkennen zijn.

Anders dan hun naam doet vermoeden, behoren de heggenmussen (familie Prunellidae) en grasmussen (geslacht Sylvia) niet tot deze familie.
pi_69777334
quote:
Op zaterdag 6 juni 2009 19:41 schreef Salatrel het volgende:

[..]

ik mis de tetten
pi_69777366
dit topic
Op zaterdag 22 januari 2011 20:00 schreef 92Merel het volgende:
Het is best vies eigenlijk :@ Maar als je het snel doorslikt heb je er weinig last van :D
  zaterdag 6 juni 2009 @ 19:56:55 #76
201761 phpmystyle
Ordinary guy from Moscow
pi_69777368
quote:
Op zaterdag 6 juni 2009 19:55 schreef Farenji het volgende:

[..]

[ afbeelding ]
Je wil zeker een note hebben?
Man is de baas, vrouw kent haar plaats.
pi_69777379
  zaterdag 6 juni 2009 @ 19:58:29 #78
3185 Adelante
To let it go now
pi_69777408
Voegt niets toe
"We meet every day at the same cafe, six-thirty and no one knows she'll be there."
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')