FOK!forum / Culinesse à gogo / Koksopleiding NL
I-condonderdag 4 juni 2009 @ 03:04
Ik had dit topic ook in KLB of SES kunnnen openen maar uiteindelijk is het hier denk ik toch beter op zijn plaats.

Mijn punt en vraag is, waarom is er in Nederland geen koksopleiding op niveau te vinden? Ik ben nu 24 jaar, heb een bachelor aan de universiteit afgerond en daarnaast al meerdere jaren in de horeca als kok gewerkt bij verschillende bedrijven. Nu ben ik niet tevreden over mijn toekomstperspectief binnen mijn gevolgde studie en ben dus op zoek naar een nieuwe/aanvullende opleiding bij mijn passie en huidige bijbaan.

Het enige wat Nederland te bieden heeft binnen dit vakgebied is een opleiding op MBO niveau of de Hogere Hotelschool op HBO niveau. Als ik naar de opleiding bij het MBO kijk heb ik zoiets van dit weet ik grotendeels al lang al waarom zou ik hier mijn tijd aan verspillen, en bij de Hotelschool is het zo dat er geen nadruk ligt op het koken zelf maar meer op de bedrijfscultuur en het management eromheen en die kant wil ik helemaal niet op.

Natuurlijk kun je allerlei certificaten halen om uiteindelijk op dezelfde plek terecht te komen, maar waarom bestaat er geen HBO opleiding in voltijd/deeltijd of een verkort traject waarbij je uiteindelijk als zelfstandig werkend kok in een respectabele horeca gelegenheid terecht kan komen?
I-condonderdag 4 juni 2009 @ 03:37
Wat an sich een goed alternatief lijkt is de Cas Spijkers Academie, het nadeel daarvan is dat je toch je basiskok niveau 2 (MBO met genoeg geld in 1 jaar te halen) op zak moet hebben en dat het diep in Brabant ligt. Ik prefereer dan een opleiding die in de randstad te volgen is.
Deniidonderdag 4 juni 2009 @ 04:42
Ik ken het probleem, ben zelf ook al enkele jaren kok (zonder papieren) en ben lang op zoek geweest naar een koksopleiding op HBOniveau, maar vrees dat dat er niet in zit!
precies wat je zegt... de stof die ze op het mbo krijgen is bij mij ook allang bekend, en zonde om je tijd daaraan te verdoen!
jammer dat nederland mensen met onze passie niet de mogelijkheid biedt om op "normale" wijze een diploma te halen zonder hiervoor kostbare tijd te verspillen, of hiervoor een speciaal soort cursus te moeten volgen...
steve2003donderdag 4 juni 2009 @ 10:40
Daar baal ik ook van! Zit er over te denken om nu een cursus bij Le cordon Bleu te gaan volgen in Londen of Parijs... Maar moet ik daar weer naartoe en is ook erg kostbaar!

Verder zijn de mogelijkheden gewoon bij een goede chef in de leer gaan...
lighteddonderdag 4 juni 2009 @ 13:12
Tvp!
Ik werkte op een gegeven moment al als Zelfstandig kok zonder de daarvoor benodigde diploma's te hebben. Ik realiseerde me toen dat ik nooit chef zou gaan worden zonder diploma's maar dat een MBO koksopleiding echt verspilde tijd zou gaan worden.. dus toen heb ik besloten uit de horeca te stappen. Iets waar ik nog steeds geen spijt van heb omdat aan de horeca voor mij ook genoeg nadelen zaten. Toch wilde ik opzich wel chef worden, alleen "nutteloos" op het mbo rondlopen of de management theorien op de hotelschool zag ik niet echt zitten.
golferdonderdag 4 juni 2009 @ 13:41
De meeste chefs leren het vak toch gewoon in de praktijk door te werken bij gerenommeerde restaurants?
Pietverdrietdonderdag 4 juni 2009 @ 15:29
TS kan, zoals golfer het zegt, beter gaan werken in top restaurants in Frankrijk, Italie of Duitsland. Waarom het buitenland? Omdat er daar meer zijn.
TS kan natuurlijk net als Euc proberen bij de Librije aan het werk te gaan. Of bij parkheuvel als ie perse in de randstad wat wil. Koken leer je niet op niveau op school maar in de praktijk. Of TS moet naar New York en bij de CIA (Culinary Institute of America) gaan studeren.
Kijk, kok zijn is niet alleen het technische kunnen hebben, maar ook een mentaliteitskwestie, disipline, op tijd op je werk zijn en de uren maken, je bewijzen onder stress, creatief zijn. Dat leer je niet op school, dat leer je van de meesters in de keuken.

[ Bericht 23% gewijzigd door Pietverdriet op 04-06-2009 15:45:43 ]
lighteddonderdag 4 juni 2009 @ 16:08
Sinds wanneer is het zo makkelijk om bij een toptent te gaan werken dan? Weet niet of je uit eigen ervaring spreekt maar het is natuurlijk niet zo dat elke toptent een goede leerschool is, naast dat je je heel erg moet bewijzen kunnen ze je nog als voetveeg willen gebruiken.
Idlerdonderdag 4 juni 2009 @ 16:56
Het lijkt me inderdaad niet dat je zomaar bij een driesterrenrestaurant terecht kan. Ik ben ook wel benieuwd naar een alternatief voor het MBO, kok worden lijkt me leuk, mits ik op niveau een opleiding kan doen.
Pietverdrietdonderdag 4 juni 2009 @ 19:37
quote:
Op donderdag 4 juni 2009 16:08 schreef lighted het volgende:
Sinds wanneer is het zo makkelijk om bij een toptent te gaan werken dan? Weet niet of je uit eigen ervaring spreekt maar het is natuurlijk niet zo dat elke toptent een goede leerschool is, naast dat je je heel erg moet bewijzen kunnen ze je nog als voetveeg willen gebruiken.
Bereid je voor op jaren van misbruik en voetenvegen. Dat is traditie met leerlingen.
zoalshetisdonderdag 4 juni 2009 @ 19:39
ts, open een koksschool met veel topchefs die les komen geven. gat in de markt blijkbaar.
Pietverdrietdonderdag 4 juni 2009 @ 20:53
quote:
Op donderdag 4 juni 2009 19:39 schreef zoalshetis het volgende:
ts, open een koksschool met veel topchefs die les komen geven. gat in de markt blijkbaar.
Denk eerlijk gezegd dat NL daar veel te klein voor is
lighteddonderdag 4 juni 2009 @ 20:54
quote:
Op donderdag 4 juni 2009 19:37 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Bereid je voor op jaren van misbruik en voetenvegen. Dat is traditie met leerlingen.
Ik spreek zelf uit ervaring. Maar het leek erop dat jij dat niet meenam in je voorstel (dat het begin zwaar kut zal zijn). Aangezien dit meer bedoeld is voor "koks" die al IETS weten, in tegenstelling tot 1e/2e/3e jaars van de koksopleiding lijkt me het nog rotter om dan bij een goede toko te beginnen en nog voetveeg te zijn.
zoalshetisdonderdag 4 juni 2009 @ 20:59
quote:
Op donderdag 4 juni 2009 20:53 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Denk eerlijk gezegd dat NL daar veel te klein voor is
we hebben relatief gezien fink wat sterren.
Pietverdrietdonderdag 4 juni 2009 @ 22:19
quote:
Op donderdag 4 juni 2009 20:59 schreef zoalshetis het volgende:

[..]

we hebben relatief gezien fink wat sterren.
En?
Stel je opend een hoogwaardige koksopleiding, hoeveel leerlingen studeren daar ieder jaar zodat het rendabel is, en hoeveel studeren daar per jaar af?
Pietverdrietdonderdag 4 juni 2009 @ 22:21
TS moet hier maar eens heen denk ik, als ie echt ambitie heeft
http://www.ciachef.edu/
tjoptjopzaterdag 6 juni 2009 @ 16:23
Of gewoon het een Le Cordon Bleu programma volgen

Helaas ook niet in NL

http://www.cordonbleu.edu/
Delicieuxwoensdag 17 juni 2009 @ 12:24
Zoek eens op école Ritz Escoffier.
Deze geeft dagcursussen, maar ook hele opleidingen.
Is wel in Parijs, maar wellicht tijdens een vakantie goed te doen!
Mini_rulezwoensdag 17 juni 2009 @ 13:59
quote:
Op donderdag 4 juni 2009 15:29 schreef Pietverdriet het volgende:
TS kan, zoals golfer het zegt, beter gaan werken in top restaurants in Frankrijk, Italie of Duitsland. Waarom het buitenland? Omdat er daar meer zijn.
TS kan natuurlijk net als Euc proberen bij de Librije aan het werk te gaan. Of bij parkheuvel als ie perse in de randstad wat wil. Koken leer je niet op niveau op school maar in de praktijk. Of TS moet naar New York en bij de CIA (Culinary Institute of America) gaan studeren.
Kijk, kok zijn is niet alleen het technische kunnen hebben, maar ook een mentaliteitskwestie, disipline, op tijd op je werk zijn en de uren maken, je bewijzen onder stress, creatief zijn. Dat leer je niet op school, dat leer je van de meesters in de keuken.
Maar kom je uiteindelijk niet op een punt dat je toch een diploma nodig hebt?
mistdeja1donderdag 18 juni 2009 @ 23:33
en dan heb je een hbo kok diploma op zak... wtf moet je daarmee, je kan koken of je kan het niet en als je in de top wilt zitten moet je zorgen dat je bij dat soort bedrijven terecht komt, het is een doe vak en geen leervak..
vaagseldonderdag 18 juni 2009 @ 23:48
Je hebt natuurlijk wel de Cas Speijkers academie

http://www.rocvantwente.nl/afdelingen/Cas-Spijkers-Academie.html
Mini_rulezvrijdag 19 juni 2009 @ 09:59
quote:
Op donderdag 18 juni 2009 23:33 schreef mistdeja1 het volgende:
en dan heb je een hbo kok diploma op zak... wtf moet je daarmee, je kan koken of je kan het niet en als je in de top wilt zitten moet je zorgen dat je bij dat soort bedrijven terecht komt, het is een doe vak en geen leervak..
Ik snap dat je zonder diploma niet per se slechter kunt koken, maar heb je niet gewoon een papiertje nodig als je ooit je eigen zaak zou willen openen ofzo?
Maeghanvrijdag 19 juni 2009 @ 22:00
quote:
Op donderdag 18 juni 2009 23:33 schreef mistdeja1 het volgende:
en dan heb je een hbo kok diploma op zak... wtf moet je daarmee, je kan koken of je kan het niet en als je in de top wilt zitten moet je zorgen dat je bij dat soort bedrijven terecht komt, het is een doe vak en geen leervak..
Dat het geen leervak is, is deels waar. Sommige kennis kan wel degelijk helpen. Bijv. scheikundige kennis, maar ook zakelijke kennis.
mistdeja1vrijdag 19 juni 2009 @ 23:31
een gewoon papiertje is voldoende als je een toko wilt beginnen, dan moet je wel svh ed hebben, scheikundige kennis, maar ook natuurkundige kennis en plain logica krijg je ook op een gewone opleiding en zeker in je leerbedrijf, bbl is dan ook de manier om kok te worden en niet bol zakelijke kennis krijg je niet zo, maargoed daar is eigenlijk ook de hotel school voor
donleozondag 21 juni 2009 @ 00:23
quote:
Op donderdag 4 juni 2009 19:37 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Bereid je voor op jaren van misbruik en voetenvegen. Dat is traditie met leerlingen.
Ik heb in redelijk wat sterrenzaken gewerkt. Geloof mijn, als je er werkt ervaar je dat niet zo.
Het is hard werken, het zijn onbegrijpelijk lange dagen. MAAAR, je kan daarna koken.

In elk geval gaan daarna deuren makkelijk open.
Euc-maandag 22 juni 2009 @ 23:48
quote:
Op zondag 21 juni 2009 00:23 schreef donleo het volgende:

[..]

Ik heb in redelijk wat sterrenzaken gewerkt. Geloof mijn, als je er werkt ervaar je dat niet zo.
Het is hard werken, het zijn onbegrijpelijk lange dagen. MAAAR, je kan daarna koken.

In elk geval gaan daarna deuren makkelijk open.
Volledig met Leo eens. Komt nog eens bij dat ik op school (wat voor school dan ook) nooit zoveel geleerd had als alle kennis die ik heb opgedaan door in de praktijk te werken. Dan moet je overigens wel in een goed leerbedrijf zitten die veel zelf maken, en niet bij brasserie de gouden tosti.

Natuurlijk is het handig als je de theorie kent, maar een chef neemt veel eerder iemand aan die bereid is hard te werken, veel te leren, en goede ervaring heeft dan iemand met een fancy papiertje. Ik ken genoeg gasten die een schoenstrik diploma als hoogste diploma hebben, maar een CV hebben waar je U tegen zegt.

In de keuken; staar je niet blind op een papiertje, het zegt 0,0.
Euc-maandag 22 juni 2009 @ 23:53
quote:
Op vrijdag 19 juni 2009 09:59 schreef Mini_rulez het volgende:

[..]

Ik snap dat je zonder diploma niet per se slechter kunt koken, maar heb je niet gewoon een papiertje nodig als je ooit je eigen zaak zou willen openen ofzo?
Een avond cursus Sociale Hygiene en je kunt een zaak openen als je het geld hebt.
quote:
Op vrijdag 19 juni 2009 22:00 schreef Maeghan het volgende:

[..]

Dat het geen leervak is, is deels waar. Sommige kennis kan wel degelijk helpen. Bijv. scheikundige kennis, maar ook zakelijke kennis.
Scheikundige kennis? Tuurlijk zou het kunnen helpen, maar ik vreet mn schoen op als meer dan 1 op de 100 koks jou een scheikundige verklaring kunnen geven waarom een substantie in de schift gaat.

Ze zullen absoluut kunnen vertellen DAT het in de schift gaat, wat er fout is gegaan en hoe het eruit moet, maar dan houd het wel op hoor.
Euc-maandag 22 juni 2009 @ 23:55
quote:
Op donderdag 4 juni 2009 03:04 schreef I-con het volgende:


Natuurlijk kun je allerlei certificaten halen om uiteindelijk op dezelfde plek terecht te komen, maar waarom bestaat er geen HBO opleiding in voltijd/deeltijd of een verkort traject waarbij je uiteindelijk als zelfstandig werkend kok in een respectabele horeca gelegenheid terecht kan komen?
de laatste

Omdat een papiertje en de theorie kennen helemaal niks zegt in de keuken, hier draait het om één ding: hard werken. En dat leer je enkel in de praktijk.

Als je eens een dag/week in een echte keuken (3 sterren) wilt kijken, stuur me dan maar een pm.
Maeghandinsdag 23 juni 2009 @ 18:49
quote:
Op maandag 22 juni 2009 23:53 schreef Euc- het volgende:

[..]

Een avond cursus Sociale Hygiene en je kunt een zaak openen als je het geld hebt.
[..]

Scheikundige kennis? Tuurlijk zou het kunnen helpen, maar ik vreet mn schoen op als meer dan 1 op de 100 koks jou een scheikundige verklaring kunnen geven waarom een substantie in de schift gaat.

Ze zullen absoluut kunnen vertellen DAT het in de schift gaat, wat er fout is gegaan en hoe het eruit moet, maar dan houd het wel op hoor.
Ja het gaat er niet om of koks het nu weten, ik bedoelde dat het een onderwerp is waarvan ik me voor kan stellen dat het interessant zou kunnen zijn op een opleiding op iets hoger niveau.

Juist die scheikundige kennis is de truc achter de moleculaire keuken volgesn mij. Hoe meer je weet, hoe meer je kunt, denk ik dan.
RoW_0dinsdag 23 juni 2009 @ 18:51
ik las kotsopleiding
Euc-dinsdag 23 juni 2009 @ 23:54
quote:
Op dinsdag 23 juni 2009 18:49 schreef Maeghan het volgende:

[..]

Ja het gaat er niet om of koks het nu weten, ik bedoelde dat het een onderwerp is waarvan ik me voor kan stellen dat het interessant zou kunnen zijn op een opleiding op iets hoger niveau.

Juist die scheikundige kennis is de truc achter de moleculaire keuken volgesn mij. Hoe meer je weet, hoe meer je kunt, denk ik dan.
Ja, een echte opleiding voor de toekomst..

Oh wacht, over 2 jaar zijn poedertjes alweer "uit" en weer twee jaar later heb je er evenveel aan als een cursus Windows 3.11
Maeghanwoensdag 24 juni 2009 @ 11:47


Ja, want met kennis over eten kun je natuurlijk alleen maar moleculair koken. Mijn punt is dat als je het beter begrijpt je er meer mee kunt. Slimmerd.
Pietverdrietwoensdag 24 juni 2009 @ 17:32
quote:
Op dinsdag 23 juni 2009 23:54 schreef Euc- het volgende:

[..]

Ja, een echte opleiding voor de toekomst..

Oh wacht, over 2 jaar zijn poedertjes alweer "uit" en weer twee jaar later heb je er evenveel aan als een cursus Windows 3.11
Denk dat moluculair koken iets meer is dan Poedertjes.
SnuggLemaandag 26 oktober 2009 @ 12:46
Is er een koksopleiding in DEELTIJD...?! En zo ja, waar?
Pietverdrietmaandag 26 oktober 2009 @ 17:42
quote:
Op maandag 26 oktober 2009 12:46 schreef SnuggLe het volgende:
Is er een koksopleiding in DEELTIJD...?! En zo ja, waar?
http://ontdekhoreca.nl/to(...)e_SVH_Meesterkok.php
SnuggLemaandag 26 oktober 2009 @ 20:06
quote:
quote:
U heeft tenminste 10 jaar ervaring in restaurantkeukens, ......

Dat wordt hem niet
Pietverdrietmaandag 26 oktober 2009 @ 20:50
quote:
Op maandag 26 oktober 2009 20:06 schreef SnuggLe het volgende:

[..]


[..]


Dat wordt hem niet
te dom over verder te googelen?
http://www.koksonline.nl/koksopleiding_svh_erkend.php