quote:Op zondag 24 mei 2009 00:27 schreef vogeltjesdans het volgende:
Door mij minister van onderwijs te maken?
1. dat moeten ze wel willen.quote:Op zondag 24 mei 2009 00:28 schreef The.Apple het volgende:
[..]
je heb maar 2 mogelijkheden.
1. meer leraren opleiden.
2. minder kinderen bouwen
quote:Op zondag 24 mei 2009 00:16 schreef ShadyLane het volgende:
"Ze motten gewoon eens gaan werken, die luie flikkers. Altijd maar klagen, terwijl ze zeeen van vakanties hebben en mensen in andere beroepen keihard moeten werken. En ze kunnen g.v.d. niet eens rekenen."
Deze riedel, vaak te horen, heeft tot op heden het lerarentekort verre van verminderd, laat staan opgelost. Laten we het dus eens over een andere boeg gooien. Post hieronder maatregelen die het lerarentekort WEL kunnen terugdringen. Ik begin, en ik deel het even in in categorieen mensen/instanties die kunnen bijdragen:
- leraren:
Kappen met zielig doen. Gejammer over hard werken tegen een matig salaris heeft nog nooit een hogeropgeleide doen besluiten: "verrek, DAT is een sector waarin ik wil werken". Beter kan een leraar uitdragen dat hij trots is op zijn vak, en proberen de sector aantrekkelijker te maken voor potentiele nieuwe collega's. Dus niet met een stom petje op liedjes zingen dat je een half procent loonsverhoging wilt, maar gewoon je werk goed doen, en daarnaast zakelijk zijn en eens ophouden met z'n allen over je heen te laten lopen. Niks "boehoe we krijgen maar 20 uur voor een taak waar er 80 uur voor nodig zijn", maar gewoon na 20 uur de taak neerleggen en vriendelijk melden dat je er graag weer aan verder werkt zodra er uren beschikbaar voor zijn gesteld. En aandringen op verbetering van de kwaliteit van de lerarenopleidingen, en eisen dat steeds voor de beste sollicitant wordt gekozen, zodat er weer meer talent de sector inkomt. Zie daarover hieronder:
Die uren zijn er niet, de taak komt dan niet af, en de kwaliteit gaat achteruit.
- niet-leraren die niet in de politiek zitten:
Erop aandringen dat de kwaliteit van de lerarenopleidingen wordt verbeterd, zodat onze kinderen weer leren schrijven van iemand die zelf kan spellen. Tevens: erop aandringen dat scholen verplicht openbaar moeten maken hoeveel procent van hun lessen bevoegd wordt gegeven, zodat de praktijk "ook al solliciteert er een gediplomeerde wiskundige met jaren ervaring, we kiezen toch voor een spotgoedkope stagiaire, want daar kraait toch geen haan naar" een halt toe wordt geroepen.
Dit versterkt het leraren tekort alleen maar, er zijn nu eenmaal te weinig bevoegde mensen te krijgen
- de politiek:
De touwtjes terug in handen nemen, want hoe het gaat als je de besturen een zak met geld geeft om ermee te doen wat hen goeddunkt, hebben we de afgelopen jaren kunnen zien: steeds minder geld naar het primaire proces, steeds meer naar uitdijende managementlagen en de bijbehorende kantoortjes en congressen.
- CAO-partijen:
Een CAO afsluiten die in de pas loopt met die in de rest van Europa. Daar geeft een leraar gemiddeld 16% minder les aan 20% minder leerlingen dan hier. In de ranglijsten zakt Nederland steeds verder naar onderen. Ik gok dat het een met het ander samenhangt. Meer voorbereidingstijd zal de kwaliteit van de lessen rechtstreeks ten goede komen, en tevens indirect: het zal het beroep aantrekkelijker maken, waardoor we weer voor de beste sollicitant kunnen kiezen in plaats van voor de enige.
Zou fijn zijn, ware het niet dat de leraren van nu niet vinden dat ze teveel les moeten geven. Er gaat gewoon teveel tijd in de bureaucratische rompslomp zitten. Leraren komen dus te weinig toe aan les. Daarnaast minder les gaan geven? hoe? Er zijn te weinig leraren weet je nog? Dit lost dus niet het leraren tekort op
- allen tezamen:
Onderwijs onderwijs laten, en niet verwachten dat de sector daarnaast ook nog eens even alle mogelijke maatschappelijke problemen oplost. Het is al moeilijk genoeg gebleken de onderwijskwaliteit op peil te houden, dus laat de sector zich daar maar even toe beperken. Voor de rest hebben we Sociale Zaken, Jeugdzorg, huisartsen, GGD, Verkeer en Waterstaat etc. etc. etc.
Dit is idd goed. er komen idd teveel opvoedings taken te liggen bij de scholen. Laat de ouders de kinderen maar weer eens zelf opvoeden.
Tot zover kom ik op het moment. Wie vult aan? Geniale en minder geniale ideeen lees ik graag (de geniale iets grager) hieronder.
punt 2. ervaring mee of waarom zou je dat willen worden dan?quote:Op zondag 24 mei 2009 00:31 schreef vogeltjesdans het volgende:
[..]
1. dat moeten ze wel willen.
2. dan moet ik minister van minderneuken worden.
Die eersten ook.quote:Op zondag 24 mei 2009 00:27 schreef vogeltjesdans het volgende:
Door mij minister van onderwijs te maken?
Ik denk dat er ook een plaats is weggelegd voor de ouders en de leerlingen. Die laatsten moeten gewoon weer eens gaan luisteren naar de leraar ipv hem voor rotte vis uit te maken. Iets met respect en die shizzle je weet.
In Finland is een academische opleiding vereist om basisschoolleraar te worden, leraren verdienen daar niet meer dan hier, maar het beroep is toch gewild. Dat kan inderdaad te maken hebben met de hoge eisen. Een andere reden kan zijn dat leraren daar minder lessen per week geven. En nog een theorie is dat het komt omdat er daar veel minder immigrantenproblematiek is.quote:Op zondag 24 mei 2009 16:35 schreef Mainport het volgende:
Een theorie is om het moeilijker te maken om leraar te worden. Het is de paradox dat hoge eisen meer mensen aantrekt dan lage. Een prestigekwestie. Studentenverenigingen die het je moeilijk maken om lid te worden zijn vaak gewilder dan clubs waar iedereen lid van mag worden. Ik moet zeggen dat dit voorbeeld wel een beetje rammelt, of het een tot het ander leidt is maar de vraag.
Omdat Shadylane mij dat voorstelde.quote:Op zondag 24 mei 2009 02:20 schreef The.Apple het volgende:
[..]
punt 2. ervaring mee of waarom zou je dat willen worden dan?
Theorie door jezelf bedacht? ik kan het niet geloven dat je die zogenaamde "theorie" zelf serieus neemt. En je haalt het ook aan als reden waarom er in finland dat beroep meer gewilder is? Volgens mij is het juist de ambitie van een docent om ongeschoolde kinderen te educeren. De etnische achtergrond van sommige leerlingen zou juist een extra prikkel ervoor moeten zijn en helemaal niet iets negatiefs. Bovendien komt het niet vaak voor dat allochtonen op de basischool matiger presteren. Dat er relatief meer allochtonen speciaal onderwijs volgen kan ik begrijpen, maar als ze eenmaal op de basischool normaal les volgen en de taal beheersen lopen ze niet schrikbarend achter.quote:Op zondag 24 mei 2009 16:52 schreef ShadyLane het volgende:
[..]
In Finland is een academische opleiding vereist om basisschoolleraar te worden, leraren verdienen daar niet meer dan hier, maar het beroep is toch gewild. Dat kan inderdaad te maken hebben met de hoge eisen. Een andere reden kan zijn dat leraren daar minder lessen per week geven. En nog een theorie is dat het komt omdat er daar veel minder immigrantenproblematiek is.
Hoe dan ook kan het verhogen van de eisen geen kwaad: het onderwijs in Finland is prima. Het niveau is er in elk geval bij gebaat. Of het ook veel nieuwe mensen aantrekt is de vraag, maar ik denk dat het prestigeaspect zeker een niet te onderschatten factor is.
Overwegingen voor mij om geen leraar te worden (terwijl mij op de middelbare school wel is gezegd dat het iets voor mij zou zijn)?quote:Op maandag 25 mei 2009 05:34 schreef ShadyLane het volgende:
...
Genoeg hierover, terug naar het lerarentekort. Ik ben benieuwd naar overwegingen van mensen die het leraarsberoep op zich wel wat lijkt, maar die het toch niet doen/gedaan hebben. Wat zou er moeten veranderen om die mensen over de streep te trekken?
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |