FOK!forum / Culinesse à gogo / De Durian - het meest verschrikkelijke stuk fruit.
staticvrijdag 22 mei 2009 @ 18:34
Heeft iemand het wel eens gewaagd om dat stuk fruit te eten? Ze liggen hier her en der op de markt; maar ze stínken, dat wil je niet weten - als ze open zijn dan. Dat ding ziet er al vijandig uit met al die stekels, maar die lucht, My God.

Het is een combinatie van een vuilnisbelt en een rottend stuk vlees. Verschrikkelijk! Ze worden dan ook op sommige plaatsen verboden omdat het gewoon niet te harden is.




Fratzvrijdag 22 mei 2009 @ 18:52
Jaren geleden wel durian gegeten in Indonesië en Singapore.
Ik kan me alleen niet meer herinneren of ik het lekker vond.
De lucht kan ik me wel herinneren, zooo ongelofelijk smerig!
Ik ben nou eigenlijk wel nieuwsgierig wat ik er toen van vond.
Zal vriendlief eens vragen wat mee te nemen als hij naar de oriental supermarkt gaat, ik heb daar wel durian zien liggen in de diepvries volgens mij. (of nog beter: verwerkt in ijs!)
staticvrijdag 22 mei 2009 @ 18:57
Die ijsjes schijnen een aphrodisiac te zijn.

Dan maar geen sex.
Librisvrijdag 22 mei 2009 @ 18:57
Dat derde plaatje komt uit het Singaporese openbaar vervoer. Je bent nogsteeds in Hongkong?

Heerlijk, durian, mijn favoriet is sticky rice with durian paste.... Hmmmm, morgen maar eentje halen
APKvrijdag 22 mei 2009 @ 18:58
Ik vond het wel lekker en heb weinig van de stank gemerkt.

Edit: Die 'No Durians allowed' bordjes heb ik ook wel eens in Thailand gezien.
Librisvrijdag 22 mei 2009 @ 18:59
Het stinkt wel heel erg... APK don't deny
APKvrijdag 22 mei 2009 @ 19:01
quote:
Op vrijdag 22 mei 2009 18:59 schreef Libris het volgende:

Het stinkt wel heel erg... APK don't deny
Sorry, echt nergens last van.
Misschien is mijn reukvermogen onderontwikkeld of was de durian nog niet helemaal rijp, maar het smaakte niet smerig.
Librisvrijdag 22 mei 2009 @ 19:05
Ik zal morgen eens kijken en als mijn vriendin er zin in heeft haal er ik wel eentje, dus foto's.

Static, hoelang blijf je in HK?
J.A.N.A.vrijdag 22 mei 2009 @ 19:09
Wel gegeten, het is net als met franse kaas
En ook idd als ijs erg lekker

Als je toch in azie zit, koop een paar mangustin's, die zijn wel zo lekker

Balaclavavrijdag 22 mei 2009 @ 19:16
Nog nooit van gehoord, maar ben nu best wel nieuwsgierig geworden. Misschien een keertje proberen. Hoe kan het trouwens dat het zo verschrikkelijk stinkt, maar toch lekker is (volgens sommigen)?
staticvrijdag 22 mei 2009 @ 19:29
quote:
Op vrijdag 22 mei 2009 19:05 schreef Libris het volgende:
Ik zal morgen eens kijken en als mijn vriendin er zin in heeft haal er ik wel eentje, dus foto's.

Static, hoelang blijf je in HK?
Blijf tot jan. 2010.
admiraal_anaalvrijdag 22 mei 2009 @ 19:39
Stinkt wel ja maar damn tis wel heerlijk eten
krakkemiekevrijdag 22 mei 2009 @ 20:36
quote:
Op vrijdag 22 mei 2009 19:16 schreef Balaclava het volgende:
Nog nooit van gehoord, maar ben nu best wel nieuwsgierig geworden. Misschien een keertje proberen. Hoe kan het trouwens dat het zo verschrikkelijk stinkt, maar toch lekker is (volgens sommigen)?
Sommige kaas stinkt ook, maar smaakt ook lekker.
En mangistan is 1 van de lekkerste vruchten die ik ken!
EricTvrijdag 22 mei 2009 @ 20:39
Mangistan, Lychee, Rambutan, Longan, Mangga, Ananas, Papaya

Durian
Echt ontzettend ranzig. Warme cremerige soort kaas met ui-smaak. En die geur is niet te harden man.
Gaoxingzaterdag 23 mei 2009 @ 08:59
quote:
Op vrijdag 22 mei 2009 20:39 schreef EricT het volgende:
Echt ontzettend ranzig. Warme cremerige soort kaas met ui-smaak. En die geur is niet te harden man.
Dat ui-element in de smaak is wel vreemd ja. Toch vind ik ze wel lekker, zo af en toe een beetje. Dagelijks (of wekelijks) hoeft nou ook weer niet....
CAPS.zaterdag 23 mei 2009 @ 10:06
quote:
Op vrijdag 22 mei 2009 19:09 schreef J.A.N.A. het volgende:
Wel gegeten, het is net als met franse kaas
En ook idd als ijs erg lekker

Als je toch in azie zit, koop een paar mangustin's, die zijn wel zo lekker

[ afbeelding ]

Bedoel je niet mangistan of mangosteen? Die zijn verdomd lekker ja. Waar kan je die hier in Nederland krijgen? Weet iemand dat?

Edit: mangustin kan dus ook.
Gummibeer79zaterdag 23 mei 2009 @ 10:10
HEEEEERLIJK!!!!!!

Hier in Eindhoven liggen ze vaak ook in de diepvries van de toko aan de Kruisstraat.

Bij gebrek aan (echt) vers.. niks mis mee!
EricTzaterdag 23 mei 2009 @ 10:43
quote:
Op zaterdag 23 mei 2009 10:06 schreef CAPS. het volgende:

[..]

Bedoel je niet mangistan of mangosteen? Die zijn verdomd lekker ja. Waar kan je die hier in Nederland krijgen? Weet iemand dat?

Edit: mangustin kan dus ook.

Mangistan is lekkerste vrucht die ik ken, maar helaas slecht te krijgen in NL. Meestal zijn ze verrot.
Its-Jojo-4youzaterdag 23 mei 2009 @ 23:11
smaakt prima (de lucht is niet te harden)
sexymofozaterdag 23 mei 2009 @ 23:18
quote:
Op zaterdag 23 mei 2009 10:43 schreef EricT het volgende:

[..]

Mangistan is lekkerste vrucht die ik ken, maar helaas slecht te krijgen in NL. Meestal zijn ze verrot.
Vaak hebben supermarkten ze wel rond de feestdagen, de rest van het jaar idd lastig te krijgen, ben er zelf niet zo weg van, maar vies vind ik ze ook zeker niet.
HeatWavezaterdag 23 mei 2009 @ 23:21
quote:
Op vrijdag 22 mei 2009 18:57 schreef static het volgende:


Dan maar geen sex.
Alsof dat aan het fruit ligt .
missy_czondag 24 mei 2009 @ 07:36
het is lekker.. de geur is inderdaad sterk, maar absoluut niet gelijk als rottend vlees. Het is romig en zoet, wat wil je nog meer.

but then again.. ik vind drop zum
Leatherfacedinsdag 26 mei 2009 @ 18:45
Ranzig inderdaad.

Ik kom niet voorbij die geur.
Isegrimdinsdag 26 mei 2009 @ 18:58
De Wah Nam Hong hier in R'dam verkoopt ze, diepgevroren. Ik ben er wel nieuwsgierig naar maar ik durf niet goed.
LeeHarveyOswalddinsdag 26 mei 2009 @ 19:02
quote:
Op dinsdag 26 mei 2009 18:58 schreef Isegrim het volgende:
De Wah Nam Hong hier in R'dam verkoopt ze, diepgevroren. Ik ben er wel nieuwsgierig naar maar ik durf niet goed.
En vers. Diepgevroren stinken ze niet (tot je ze ontdooid).
Isegrimdinsdag 26 mei 2009 @ 19:04
Jij stinkt diepgevroren ook niet.

Ze zijn wel duur trouwens. Vandaar de naam zeker.
Pietverdrietdinsdag 26 mei 2009 @ 19:05
quote:
Op dinsdag 26 mei 2009 18:58 schreef Isegrim het volgende:
De Wah Nam Hong hier in R'dam verkoopt ze, diepgevroren. Ik ben er wel nieuwsgierig naar maar ik durf niet goed.
Gewoon eens in de zomer in de tuin eten. Kan je de Barbeknoeiende buren eens pesten
Isegrimdinsdag 26 mei 2009 @ 19:06
Balkon wordt dat. En ik ben zelf de BBQ-ende buren, op mijn nieuwe Weber.
Molluckdinsdag 26 mei 2009 @ 19:06
Lol, nog nooit van gehoord. Ik dacht dat het ging om de vruchten van de Ginkgo Biloba, die stinken ook enorm door de aanwezigheid van boterzuur.
Die zijn ook afkomstig uit Azie, dus vandaar, maar zo'n durian heb ik in Nederland nog nooit gezien.

Ik neem aan dat ie anders smaakt dan dat het ruikt?
LeeHarveyOswalddinsdag 26 mei 2009 @ 19:07
quote:
Op dinsdag 26 mei 2009 19:04 schreef Isegrim het volgende:
Jij stinkt diepgevroren ook niet.

Ze zijn wel duur trouwens. Vandaar de naam zeker.
Ligt aan het seizoen, ik heb ze daar voor 20 tot 75 euro gezien geloof ik.
LeeHarveyOswalddinsdag 26 mei 2009 @ 19:07
quote:
Op dinsdag 26 mei 2009 19:06 schreef Molluck het volgende:
Lol, nog nooit van gehoord. Ik dacht dat het ging om de vruchten van de Ginkgo Biloba, die stinken ook enorm door de aanwezigheid van boterzuur.
Die zijn ook afkomstig uit Azie, dus vandaar, maar zo'n durian heb ik in Nederland nog nooit gezien.

Ik neem aan dat ie anders smaakt dan dat het ruikt?
Het schijnt te smaken naar chocola, vanille en ui, ben erg nieuwsgierig.
Isegrimdinsdag 26 mei 2009 @ 19:08
quote:
Op dinsdag 26 mei 2009 19:07 schreef LeeHarveyOswald het volgende:

[..]

Ligt aan het seizoen, ik heb ze daar voor 20 tot 75 euro gezien geloof ik.
In de vriezer liggen kleine stukjes, voor een paar euro.
Koewamdinsdag 26 mei 2009 @ 19:08
20-75 euro voor EENTJE?
Isegrimdinsdag 26 mei 2009 @ 19:10


Isegrimdinsdag 26 mei 2009 @ 19:11
quote:
Op dinsdag 26 mei 2009 19:08 schreef Koewam het volgende:
20-75 euro voor EENTJE?
Ze zijn nogal groot.
staticdinsdag 26 mei 2009 @ 19:15
quote:
Op dinsdag 26 mei 2009 19:06 schreef Molluck het volgende:
.

Ik neem aan dat ie anders smaakt dan dat het ruikt?
Dat schijnt zo te zijn, al heb ik een colega gehad die de rest van de dag zich moest vermaken met kokhalzen.
EricTdinsdag 26 mei 2009 @ 20:20
quote:
Op dinsdag 26 mei 2009 19:04 schreef Isegrim het volgende:
Jij stinkt diepgevroren ook niet.

Ze zijn wel duur trouwens. Vandaar de naam zeker.
Duri = stekel, prikker.. durian is dus stekelig
(Rambut = haar.. rambutan is harig. Maleise benamingen voor vruchten zijn soms niet zo moeilijk )

[ Bericht 0% gewijzigd door EricT op 26-05-2009 20:25:17 ]
krakkemiekedinsdag 26 mei 2009 @ 20:25
quote:
Op dinsdag 26 mei 2009 20:20 schreef EricT het volgende:

[..]

Duri = stekel, prikker.. durian is dus stekelig
(Rambut = haar.. rambutan is harig. Maleise benamingen voor vruchten zijn soms niet zo moeilijke )
Waar komt de naam mangistan dan vandaan?
Mangi = steen?
waterkipdinsdag 26 mei 2009 @ 20:29
Nam het vroeger wel mee als lunch op mijn werk samen met pepesang.
Het was gelijk wat ruimer om je heen in de kantine
J.A.N.A.dinsdag 26 mei 2009 @ 20:35
Op een binnenlandse vlucht in Indonesie hebben onze rugzakken eens naast een stapel durians gelegen

Na alles zeker 3 gewassen te hebben was de lucht er redelijk uit. Al ruiken de rugzakken er nu nog (het is 8 jaar geleden) een beetje naar
LeeHarveyOswalddinsdag 26 mei 2009 @ 21:08
quote:
Op dinsdag 26 mei 2009 19:08 schreef Isegrim het volgende:

[..]

In de vriezer liggen kleine stukjes, voor een paar euro.
Jup, maar een hele verse is zo groot als een meloen, daar haal je heeeel veel stukjes uit

Ik ben er wel voor om dit een keer met je te proberen hoor
LeeHarveyOswalddinsdag 26 mei 2009 @ 21:09
quote:
Op dinsdag 26 mei 2009 19:11 schreef Isegrim het volgende:

[..]

Ze zijn nogal groot.
En vrij massief geloof ik. En relatief kwetsbaar + lang niet elke luchtvaartmaatschappij wil ze in hun ruim hebben. Dure import dus
krakkemiekedinsdag 26 mei 2009 @ 21:17
Pasar Malam Besar!
Volgens mij is het bijna weer zover. En als het geen durian was wat ik daar rook, dan weet ik het niet.
Fastmattidinsdag 26 mei 2009 @ 21:25
quote:
Op dinsdag 26 mei 2009 19:06 schreef Molluck het volgende:
Ik neem aan dat ie anders smaakt dan dat het ruikt?
Yep, maar de lucht is echt verschrikkelijk. Toen ik nog in Singapore zat hadden we van die fijne buren die dit meenamen in de lift. Ja, die vijftien seconden daarin is genoeg om de lift een paar dagen te laten stinken.
LeeHarveyOswalddinsdag 26 mei 2009 @ 21:27
quote:
Op dinsdag 26 mei 2009 21:25 schreef Fastmatti het volgende:

[..]

Yep, maar de lucht is echt verschrikkelijk. Toen ik nog in Singapore zat hadden we van die fijne buren die dit meenamen in de lift. Ja, die vijftien seconden daarin is genoeg om de lift een paar dagen te laten stinken.
Waarom nemen ze de vrucht dan niet heel mee?
pisnichtdinsdag 26 mei 2009 @ 21:31
nog zo'n onbekende maar zeer lekkere vrucht; de kaki. Schijnt ook te helpen tegen een kater (van drank )

Isegrimdinsdag 26 mei 2009 @ 21:41
Kaki (sharonfruit) is erg lekker maar die moet je echt alleen kopen als ze superrijp zijn. Ze moeten heel zacht zijn. De binnenkant heeft een heerlijke, glibberige structuur.
sexymofodinsdag 26 mei 2009 @ 22:11
quote:
Op dinsdag 26 mei 2009 21:41 schreef Isegrim het volgende:
Kaki (sharonfruit) is erg lekker maar die moet je echt alleen kopen als ze superrijp zijn. Ze moeten heel zacht zijn. De binnenkant heeft een heerlijke, glibberige structuur.
Dit is zo bij de gewone kaki, sharonfruit (een apart ras) hoeft niet overrijp te zijn, deze bevatten de stof die onrijpe kaki's bitter maken niet.
quote:
De kaki komt van nature voor in de Himalaya en in de bergen van Myanmar, Thailand, Indochina, Korea en Japan. Wereldwijd wordt de kaki gekweekt in de subtropen en in de tropen hoger dan 1000 meter.

Sharonfruit (Diospyros kaki 'Sharon') lijkt op een vierkantige tomaat en is een belangrijk ras van de kaki uit de Sharonvallei in Israël. De vrucht is meestal pitloos en het vruchtvlees van het rijpe sharonfruit is lichtoranje, terwijl dat van de meeste andere kaki's donker-oranje gekleurd is. Dit ras is zeer goed houdbaar maar in harde toestand niet te eten wegens het hoge tanninegehalte, de vruchten worden chemisch behandeld (ethyleen) om zo de tannines te verwijderen en de vrucht hard eetbaar te maken.Dit procedé wordt ook bij andere variëteiten toegepast. De rijpe vrucht bevat ongeveer 20% suiker, is rijk aan vitamine C en smaakt naar dadels maar minder zoet. Tegenwoordig wordt sharonfruit ook in Albanië, Italië, Spanje, Brazilië, Zuid-Afrika en Nieuw-Zeeland geteeld.

Veel verwarring ontstaat doordat in groothandels, supermarkten, speciaalzaken e.d. de sharon verkocht wordt als synoniem voor kaki. Kaki is echter de verzamelnaam voor de vrucht van Diospyros kaki, net zoals peer de verzamelnaam is van alle rassen van het geslacht Pyrus. De Sharon is een merknaam en genoemd naar de Sharon-vallei in Israel waar de variëteit "Triumph" geteeld wordt en vermarkt onder het label "Sharon". Deze variëteit 'Triumph' is net zoals veel andere kaki's niet hard te eten door het hoge tannine-gehalte en wordt chemisch behandeld om de vrucht toch hard eetbaar te maken. Er bestaan nochtans talloze variëteiten die zonder behandeling wel hard te eten zijn.
Isegrimdinsdag 26 mei 2009 @ 22:15
Maar als ze niet overrijp zijn, is de structuur niet zo lekker snotterig.
ASSpirinedinsdag 26 mei 2009 @ 22:51
quote:
Op dinsdag 26 mei 2009 21:31 schreef pisnicht het volgende:
nog zo'n onbekende maar zeer lekkere vrucht; de kaki. Schijnt ook te helpen tegen een kater (van drank )

[ afbeelding ]
Heerlijk
Maar ik dacht dat dit Sharon vrucht heet
Lekker sappig en zoet van binnen.

EN ik vind eerlijk gezegd de durian niet meer stinken. Ik vind die geur wel aangenaam eigenlijk
Alleen het eten vind ik minder.
EricTdinsdag 26 mei 2009 @ 23:00
kaki fruit eet ik veel. Beter te krijgen dan mangistan/rambutan en makkelijk om te eten (itt tot ananas ofzo)
numero_unowoensdag 27 mei 2009 @ 13:12
quote:
Op dinsdag 26 mei 2009 20:25 schreef krakkemieke het volgende:

[..]

Waar komt de naam mangistan dan vandaan?
Mangi = steen?
En Afghanistan?