Daarmee besloot Lozano het verhaal dat Blawh plaatste.quote:''Samen naar de training, samen een biljaarke, altijd samen eigenlijk."
quote:De 29-jarige Braziliaan deed ruim tachtigduizend socio's in Nou Camp dan tóch nog lachen aan het eind van een uiterst pover seizoen. Drie doelpunten van Rivaldo, de een nog mooier dan de ander, brachten Barcelona zondag in extremis voorbij Valencia: 3-2.
En, belangrijker, brachten Barcelona ook voorbij Valencia in de eindstand van de Spaanse competitie. Zo extatisch was zelfs voorzitter Gaspart met het bereiken van de vierde plaats (biedt uitzicht op een plaats in de Champions League) dat het leek alsof de Catalaanse voetbaltrots een kampioenschap te vieren had.
Tot enkele minuten voor tijd heerste er in datzelfde Nou Camp nog een begrafenisstemming en dat was meer dan terecht. Niets wees erop dat het weer aanmodderende Barcelona nog verandering kon brengen in het noodlot. De voor Valencia toereikende 2-2 leek onwrikbaar op het scorebord te staan totdat Rivaldo een zeldzaam staaltje hogeschoolvoetbal ten beste gaf.
Aangespeeld door Frank de Boer ving de Braziliaan de bal op de borst op, omringd door verdedigers van Valencia. Met een sublieme omhaal werd de bal vervolgens naar de linkerbenedenhoek gedirigeerd. Valencia-doelman Canizares dook nog naar de bedreigde hoek maar was kansloos. Zoals hij dat eerder op de avond ook al twee keer eerder was op inzetten van Rivaldo.
Op de slotdag van de Primera Division presenteerde Barcelona zich weer eens als een onsamenhangend, stuntelend geheel om dankzij de bevliegingen van één man toch nog juichend van het veld te gaan. Sneu was het voor Valencia, de betere ploeg van de avond maar de laatste weken gespeend van ieder geluk.
quote:Hand-van-God-goal
De goal van de Hand-van-God (Spaans: La mano de Dios) is een doelpunt (1-0) dat werd gescoord door Diego Maradona. Het doelpunt werd toegekend, hoewel het met de hand gescoord werd.
Doelpunt
De wedstrijd was een kwartfinale van het WK'86 tussen England en Argentinië, die gespeeld werd op 22 juni 1986 in Mexico-stad.
Maradona gebruikte, tegen de regels in, zijn rechterhand om de bal over de keeper heen te wippen en op die manier te scoren. De scheidsrechter dacht dat Maradona zijn hoofd gebruikt had, en verklaarde het doelpunt geldig. Argentinië won met 2-1. Tijdens een persconferentie claimde Maradona dat zijn doelpunt gedeeltelijk met het hoofd van Maradona werd gemaakt en gedeeltelijk met de hand van God. Dit werd één van de beroemdste uitspraken in de sport.
Vervolg
In dezelfde wedstrijd scoorde hij ook de 2-0 met een 'rush' vanaf de middellijn, zes Engelsen passerend.
Bijna twintig jaar hield hij vol dat het de hand van God was. In een interview met de ARD gaf hij in 2006 toch de handsbal toe. Op 9 juni 2007 scoorde Lionel Messi in het duel met Espanyol met de hand en maakte zodoende de 1-1. Deze goal werd door sportcommentatoren betiteld als de nieuwe hand-van-god goal.
Een punt was genoeg geweest toen.quote:Op woensdag 17 juni 2009 10:32 schreef Blawh het volgende:
17 juni 2001: Rivaldo 3 - 2 Valencia. Barca verovert op miraculeuze wijze CL-ticket
[..]
Doelpunt van de eeuwquote:Op maandag 22 juni 2009 21:37 schreef Beschouw het volgende:
Jammer dat je de tweede goal van Diego in deze wedstrijd niet post hier.
Doe ik het maar.
tong, ik mis 'op fok werd dit doelpunt al voor de finale uitgeschakeld tegen een of andere eerste divisie spelerquote:
quote:Op maandag 22 juni 2009 22:06 schreef Gordon_Shumway het volgende:
[..]
tong, ik mis 'op fok werd dit doelpunt al voor de finale uitgeschakeld tegen een of andere eerste divisie speler'
Ik was blij dat Bergkamp alsnog won. Weliswaar met de verkeerde goal, maar toch.quote:
Doelpunt van een eerste divisie spelerquote:
Ik bedoelde eigenlijk welke van Bergkamp.quote:Op maandag 22 juni 2009 22:34 schreef tong80 het volgende:
[..]
Doelpunt van een eerste divisie speler
Zo'n doelpunt dat iedereen wel eens maakt op de training.
quote:De president van de Utrechtse rechtbank mr. H. Hofhuis stelt op 24 juni 1991 BVV Den Bosch in het gelijk. De tweede helft van de KNVB Beker-finale moet met een stand van 1-0 voor Feyenoord op neutraal terrein worden overgespeeld. Drie weken daarvoor eindigde het duel in een volslagen chaos toen het Feyenoord-legioen bezit nam van het veld. Feyenoord heeft de KNVB-beker dan al aan de naar succes hongerende supporters op de Coolsingel getoond. De rechter kent echter geen pardon. Hij acht bewezen dat het slot van de wedstrijd een onregelmatig verloop kende, waardoor Den Bosch werd benadeeld. De veiligheidsmaatregelen van de KNVB waren in gebreke gebleven. Het duel moet dan ook in de 46ste minuut met een 1-0 voorsprong voor de Rotterdammers worden hervat.
De uitspraak heeft nog een staartje voor de Bosschenaren. De UEFA besluit in al haar rechtvaardigheid Den Bosch, dan uitkomend in de Eerste Divisie, voor drie jaar uit te sluiten van Europees voetbal. Lennart Johansson en consorten houden er niet van als de burgerrechter wordt ingeschakeld. De beker blijft uiteindelijk in de Rotterdamse prijzenkast. De finale wordt nooit meer overgespeeld.
25 juni 1988: Nederland Europees Kampioenquote:Estadio Monumental, ook wel bekend als het River Plate-stadion, met circa 75.000 overwegend Argentijnse toeschouwers. Scheidsrechter: Daniel Gonella (Italië). De wedstrijd begon met vertraging nadat Argentinië te laat op het veld verscheen en vervolgens bij de scheidsrechter protesteerde tegen het verband om de pols van René van de Kerkhof. Nederland dreigde daarop van het veld te lopen, waarop de scheidsrechter bij wijze van compromis akkoord ging met een wat zachter verband. De toon was gezet: het werd een harde wedstrijd, waardoor Gonella vaak moest fluiten voor overtredingen.
Aanvankelijk domineerde Nederland, maar na verloop van tijd werd Argentinië sterker. Daniel Passarella miste in de eerste helft vier kansen. Schoten van Johnny Rep en Rob Rensenbrink werden gekeerd door de Argentijnse doelman, Ubaldo Fillol. In de 38e minuut omzeilde de Argentijnse ster Mario Kempes de Nederlandse verdediging en schoot hij de bal onhoudbaar achter doelman Jan Jongbloed: 1-0 voor Argentinië.
De Argentijnen met de wereldbeker
Na rust zette Nederland door, maar ondanks de aanvalsdrift duurde het tot in de 82e minuut eer de score gelijk werd getrokken. Invaller Dick Nanninga, die Johnny Rep had vervangen, kopte een voorzet van René van de Kerkhof in het Argentijnse doel. In de laatste minuut van de reguliere speeltijd belandde een dieptepass van de Nederlandse aanvoerder Ruud Krol bij linkerspits Rensenbrink. Vanuit een moeilijke hoek schoot hij de bal tegen de Argentijnse paal; de stand bleef zodoende 1-1.
In de verlenging waren beide ploegen vermoeid maar bleken de Argentijnen over de langste adem te beschikken. Het was wederom Kempes die scoorde, in de 105e minuut. In de tweede helft van de verlenging stelde Daniel Bertoni de Argentijnse zege zeker, na een pass van wedstrijdwinnaar Kempes.
quote:Oranje zet kroon op mooi EK
Nederland stond voor de 3e keer in de finale van een groot toernooi. Zou het dan eindelijk gaan lukken om de hoofdprijs te pakken? In de beginfase leed Oranje onnodig en vaak balverlies en waren het de Russen die zo nu en dan gevaarlijk doorkwamen. Het was Hans van Breukelen die een aantal keren goed en adequaat ingreep. Nederland had meer moeite om het vijandelijk doel te bereiken. Na een klein half uur was het Ruud Gullit die zijn rush afgestopt zag middels een overtreding en zelf de vrije bal nam die tot corner werd verwerkt door Dasaev. Uit deze corner van Erwin Koeman, die in eerste instantie werd afgeslagen was het uiteindelijk Ruud Gullit die koppend voor de 1-0 zorgde op aangeven van Marco van Basten. De 1-0 was ook de ruststand. In de tweede helft verloor Van Breukelen even het hoofd en maakte een zeer onnodige overtreding in de hoek van het strafschop gebied. Scheidsrechter Vautrot kon niets anders dan de bal op de stip leggen. De strafschop van Belanov stond blijkbaar in het boekje van Jan Reker, want Van Breukelen maakte zijn eigen fout goed en zo bleef het 1-0. In de 54e minuut werd onwaarschijnlijk één van de mooiste treffers in een finale gescoord. Marco van Basten nam een hoge en eigenlijk te verre voorzet van Arnold Mühren in één keer, vanuit een onmogelijke positie, op zijn schoen en de bal verdween achter Dasaev heerlijk in het doel. Na deze 2-0 was het verdere verloop van de wedstrijd min of meer een formaliteit. De Russen konden geen vuist meer maken en Nederland slaagde er niet in de voorsprong uit te bouwen.
Na het eindsignaal van de Franse arbiter had Nederland eindelijk zijn hoofdprijs te pakken: EUROPEES KAMPIOEN.
Het Nederlands Elftal werd massaal onthaald in eigen land, maar de woonboot bewoners in Amsterdam zullen ongetwijfeld hopen dat het Oranje’s eerste en laatste hoofdprijs is geweest.
Die tegen Argentinië. Ik had liever gezien dat die tegen Newcastle had gewonnen.quote:Op maandag 22 juni 2009 22:46 schreef Blawh het volgende:
[..]
Ik bedoelde eigenlijk welke van Bergkamp.
Memorabele wedstrijdenquote:Op donderdag 25 juni 2009 00:04 schreef dndiek het volgende:
25 juni 1978: WK-finale Nederland - Argentinië 1-3 (nv)
[..]
25 juni 1988: Nederland Europees Kampioen
[..]
quote:Het is 26 juni 2003. Lyon, Frankrijk. De Indomitable Lions van Kameroen staan in de halve eindstrijd van de Confederations Cup tegenover Colombia.
Al na tien minuten scoort Pius Ndiefi de 1-0 voor Kameroen. De Colombianen proberen met man en macht de gelijkmaker te forceren. Zonder resultaat. We naderen de 75-ste minuut. Middenvelder Marc-Vivien Foe ontvangt de bal en passt 'm door richting de aanvallers. De camera draait weg van de 28-jarige Foe in de richting van het doel van Colombia.
Ergens in de rechterhoek van de tv is nog net te zien hoe de populaire Foe, zonder dat er ook maar een andere speler in de buurt staat, ter aarde stort. De regie in Frankrijk, waar het toernooi werd gehouden, heeft het onmiddellijk in de gaten en zoomt in op de speler.
Het gezicht van Marc-Vivien Foe is duidelijk in beeld. Zijn ogen zijn volledig weggedraaid. We zien twee spierwitte bollen. Er komt schuim uit zijn mondhoeken. Hij lijkt op een zombie.
De wedstrijd is stilgelegd. De spelers van Kameroen en Colombia rennen naar Foe toe. En gebaren wild met de armen. Medic! Medic! Foe krijgt mond-op-mond beademing van het gearriveerde medische personeel. Na de beademing slaat het hoofd van Foe als een zoutzak terug op het gras. De verplegers brengen de voetballer op een brancard naar de zijkant van het veld.
In het veld spelen de Kameroeners de bal in het rond; ze lijken er geen zin meer in te hebben. Foe is intussen in allerijl naar een ziekenhuis gebracht. Een tijdje later krijgen we te horen dat Marc-Vivien Foe in het ziekenhuis is overleden.
quote:
Berti Vogts heeft gisteren Stefan Effenberg naar huis gestuurd. De 25-jarige middenvelder stak na zijn wissel in de wedstrijd tegen Zuid-Korea (3-2) zijn middelvinger op naar het publiek dat schreeuwde “Effenberg eruit”. Dit provocerende gedrag ging de Duitse bondscoach te ver.
De interlandcarrière van Effenberg lijkt voorbij. “Zolang ik bondscoach ben, speelt Effenberg niet meer in het Duitse elftal”, zei Vogts. De 33-voudige international reageerde volgens de trainer gelaten. “Hij heeft zijn verwijdering geaccepteerd en vertelde dat hij zich nu volledig op het komende seizoen met Fiorentina richt. Hij wenste het elftal veel geluk toe.”
Effenberg zei vlak voor zijn vertrek uit Chicago: “Ik vind het jammer. Maar ik heb geen spijt van mijn reactie. Het was bijna vijftig graden Celsius. In die hitte deed ik mijn best met Duitsland de tweede ronde te halen. Toen het publiek bleef schreeuwen dat ze me eruit wilden hebben, moest ik mij afreageren.”
Blanco tickets
Vogts kondigde al voor het toernooi aan dat hij twee blanco tickets op zak had, zodat spelers bij ongedisciplineerd gedrag onmiddellijk hun koffers konden pakken. “Een international kan natuurlijk niet zijn middelvinger naar het publiek opsteken. We zijn het visitekaartje van ons land. Het is voor Effenberg een hele zwarte dag. Hij heeft het elftal te schande gemaakt”, zei Vogts.
De middenvelder van Fiorentina staat bekend als een enfant terrible. Hij gedroeg zich al eerder in interlands en clubwedstrijden provocerend.
Effenberg is de tweede Duitser die tijdens een WK voortijdig naar huis gaat. In 1986 moest doelman Uli Stein de ploeg verlaten, nadat hij coach Franz Beckenbauer had bekritiseerd.
quote:De eerste Braziliaanse wereldtitel voetbal werd overtuigend behaald in het Zweedse Rasunda Stadion in Solna, door Zweden met 5-2 in de finale te verslaan. Meer doelpunten werden er nimmer meer gescoord in een WK-finale.
quote:Brazilie was favoriet en schakelde Engeland al in de eerste ronde uit. Ook Hongarije werd in de eerste ronde uitgeschakeld. Het was het eerste WK dat op televisie uitgezonden werd en zo kon de wereld kennis maken met een Braziliaans spelertje, dat in de finale twee keer wist te scoren: Edison Arantes do Nascimento oftewel Pelé.
quote:Toen Pelé pas zeventien was, kwam hij samen met de rest van de Braziliaanse selectie aan in Zweden voor het WK 1958. Door een knieblessure speelde Pelé de eerste wedstrijd (3-0 winst tegen Oostenrijk) en ook de tweede wedstrijd (0-0 tegen Engeland) niet. De coach, Vicente Feola, bracht voor de derde groepswedstrijd tegen de Sovjet-Unie drie wissels aan. Garrincha, Zito en Pelé kwamen in de basisopstelling te staan. Pelé schoot een keer op de paal, maar scoorde niet. Brazilië won toch met 2-0. In de kwartfinale tegen Wales scoorde Pelé wél. In de 74e minuut maakte hij de beslissende goal en werd met 17 jaar en 239 dagen de jongste doelpuntenmaker op een WK. Dat record staat vandaag de dag nog steeds.
De eerste helft tegen Frankrijk in de halve finale ging redelijk voorspoedig. Brazilië stond 2-1 voor. Tijdens de tweede helft scoorde Pelé een hattrick: in de 53ste, 64ste en 75ste minuut wist hij het net te vinden. De Fransen scoorden nog eenmaal tegen en Brazilië ging met 5-2 door naar de finale, waar ze Zweden troffen. De Zweden werden weggespeeld. Vavá scoorde tweemaal op aangeven van Garrincha en Pelé schoot eenmaal op de lat, nadat Nils Liedholm voor Zweden had gescoord. In de 54ste minuut scoorde Pelé wel, daarna scoorde Mario Zagallo, vervolgens Agne Simonsson voor Zweden en tot slot maakte Pelé de 5-2. Brazilië was wereldkampioen, de wereld had kennisgemaakt met een buitengewoon talent dat maar liefst 6 keer scoorde in 4 wedstrijden. Met dat aantal werd hij trouwens geen topscorer, Just Fontaine van Frankrijk scoorde namelijk vaker.
Terug in zijn vaderland kreeg hij een auto (een Romisetta) en werd er een straat naar hem vernoemd in Bauru.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |