Dat is toch een oud chinees krijgsheer?quote:
Nee, een ouwe Thaiwanese sm-hoer, maar dat boeit nu effe niet.quote:Op donderdag 14 mei 2009 09:11 schreef LockonStratos het volgende:
[..]
Dat is toch een oud chinees krijgsheer?
quote:Op donderdag 14 mei 2009 09:05 schreef LockonStratos het volgende:
Hoi lieve FOK!vrienden,
We schrijven gisteravond, onze Lockon moest lichtelijk overwerken en zijn collega besloot chinees te gaan halen.
Nou prima, gratis chinees altijd goed, + ik dacht dat ik nou wel over mijn fetsin-overgevoeligheid heen was!
Nou, mooi niet dus!Je kon het al ruiken, zien zelfs en dan nog neem ik een portie.
In eerste instantie ging het nog, maar toen ik gisteravond in bed lag en vanochtend wakker werd
Wat een smerig spul zeg, hoofdpijn, hartkloppingen, ik zweet me de tering, me handen trillen, en ik heb diaree..
Waarom gebruiken die spleetogen (en goedkope pizeria's) toch altijd dat duivelse goedje
Vraag ik later op de avond wat het kostte, grote haaievinnensoep, grote kipkerrie en voor 2 personen mihoen, 13.50Ik had het kunnen weten ook nog!
Klacht: Goedkope chinezen die fetsin gebruiken
Klacht: TS kan er niet mee omgaan
Bij een beetje chinees (waar ik dus normaal heen ga) betaal je voor een kleine haaievinnensoep al minstens 13.50...quote:
Het ging mij erom dat het gratis was in het eerste stukjequote:Op donderdag 14 mei 2009 09:13 schreef LockonStratos het volgende:
[..]
Bij een beetje chinees (waar ik dus normaal heen ga) betaal je voor een kleine haaievinnensoep al minstens 13.50...
quote:Van de stof werd in het verleden verondersteld, dat het het chinees-restaurantsyndroom, ook wel Dr. Wong-syndroom, naar de naam van de ontdekker ervan, kan veroorzaken. Wetenschappelijk onderzoek onder gecontroleerde omstandigheden heeft dit weerlegd.[1][2] Het zou uitmaken, of de stof natuurlijk - uit zeewier of door natuurlijke fermentatie - ontstaat, dan wel chemisch wordt bereid, wat wetenschappelijk gezien niet mogelijk is. Het gaat hier om klachten als gevoelloosheid van de nek, armen en rug, hoofdpijn, tintelingen, versnelde hartslag en maag- en darmklachten.
Ja voor mij was het toch gratisquote:Op donderdag 14 mei 2009 09:14 schreef -_Guitarist_- het volgende:
[..]
Het ging mij erom dat het gratis was in het eerste stukje
Waarom wil je dan weten wat het kost?quote:Op donderdag 14 mei 2009 09:15 schreef LockonStratos het volgende:
[..]
Ja voor mij was het toch gratis
Nieuwsgierig...quote:Op donderdag 14 mei 2009 09:19 schreef -_Guitarist_- het volgende:
[..]
Waarom wil je dan weten wat het kost?
zodat ie voldoende informatie had voor zn zielige post op fokquote:Op donderdag 14 mei 2009 09:19 schreef -_Guitarist_- het volgende:
[..]
Waarom wil je dan weten wat het kost?
Ik snap er ook de ballen van.quote:Op donderdag 14 mei 2009 09:21 schreef de_boswachter het volgende:
Ben ik de enige die er geen fuck van snapt ?
Waar gebruiken ze die rommel dan voor en wat is het precies ?!?
Misschien moet je eens even een paar posts boven je kijken, daar staat een wiki link....quote:Op donderdag 14 mei 2009 09:21 schreef de_boswachter het volgende:
Ben ik de enige die er geen fuck van snapt ?
Waar gebruiken ze die rommel dan voor en wat is het precies ?!?
Fetsin is een ingredient die vrij typisch is voor de Chinees.quote:Op donderdag 14 mei 2009 09:21 schreef de_boswachter het volgende:
Ben ik de enige die er geen fuck van snapt ?
Waar gebruiken ze die rommel dan voor en wat is het precies ?!?
Kortom, het zorgt voor de hartige smaak van het eten.quote:Natriumglutamaat is een ingrediënt van het Chinese keukenkruid Ve-tsin. Van oorsprong komt Ve-tsin uit Japan, waar het uit gefermenteerd zeewier wordt bereid.
De smaak van de stof is zo bijzonder dat deze wordt aangeduid als de vijfde smaak: umami; ook wel te beschrijven als "hartig". (De andere vier primaire smaken zijn zout, zoet, zuur en bitter.)
1 alles bij goedkope chineze/pizzeria's etc.quote:Op donderdag 14 mei 2009 09:25 schreef de_boswachter het volgende:
Maar WAAR (in welk soort product) gooien ze dat dan bij ?
En waar smaakt het naar ?
En waaraan herken je het ?
En waaraan onderscheid het zich ?
Etc.
Niet alleen voor de Chinees als ik zo eens rondlees. E621, moet je maar eens kijken waar dat allemaal inzitquote:Op donderdag 14 mei 2009 09:23 schreef maffemaniak het volgende:
[..]
Fetsin is een ingredient die vrij typisch is voor de Chinees.
[..]
Kortom, het zorgt voor de hartige smaak van het eten.
Ja weetikveel, je ruikt toch wel het verschil tussen eten vanquote:Op donderdag 14 mei 2009 09:28 schreef mrSPLIFFY het volgende:
Wat is Ve-tsin ofwel mononatriumglutamaat?
Mononatriumglutamaat in de keuken ook Ve-tsin genoemd. Is een smaakversterker die toegepast wordt in vele hartige voedingsmiddelen. Denk aan soepen, sauzen, pasta’s en snacks. Het is een wit poeder, vrijwel reukloos. Het is een toegestaan additief en heeft E-nummer 621. En E-621 wordt ook weer genoemd MSG. Tot zover …Maar het feit dat die goedgekeurd is wil niet zeggen dat die in onbeperkte mate toegevoegd kan worden. In Nederland mag Ve-tsin als additief slechts beperkt gebruikt worden (10g/kg). Zo is vastgelegd in de Warenwetregeling.Tegelijkertijd
hoe ruik je t dan TS? of waar ruikt t naar?
PPfffff....... Heb ook alleen maar de wiki-link gelezen!quote:Op donderdag 14 mei 2009 09:25 schreef de_boswachter het volgende:
Maar WAAR (in welk soort product) gooien ze dat dan bij ?
En waar smaakt het naar ?
En waaraan herken je het ?
En waaraan onderscheid het zich ?
Etc.
Ik eet nooit chips of worstquote:Op donderdag 14 mei 2009 09:30 schreef rashudo het volgende:
Krijg je er ook last van als je zongedroogde tomaten, worst of chips eet?
Nee?
Dan komt het niet door vetsin.
Spreekwoordelijk, jwz.quote:Op donderdag 14 mei 2009 09:35 schreef mrSPLIFFY het volgende:
nou eeeh bij die goddelijke chinese muur van je
103. Haaienvinnensoep ¤ 2,70
de spreekwoordelijke 13,50quote:
Lockon heeft een zwak voor gratisquote:Op donderdag 14 mei 2009 09:37 schreef Gupje het volgende:
Waarom neem je het dan, als je weet dat het goed voor je is
Anders ik welquote:Op donderdag 14 mei 2009 09:38 schreef LockonStratos het volgende:
[..]
Lockon heeft een zwak voor gratis
En voor oosters eten...
TS ontpopt zich als een pathologische leugenaar!quote:Op donderdag 14 mei 2009 09:13 schreef LockonStratos het volgende:
[..]
Bij een beetje chinees (waar ik dus normaal heen ga) betaal je voor een kleine haaievinnensoep al minstens 13.50...
Het was spreekwordlichquote:Op donderdag 14 mei 2009 09:40 schreef mrSPLIFFY het volgende:
[..]
TS ontpopt zich als een pathologische leugenaar!
quote:Op donderdag 14 mei 2009 09:40 schreef mrSPLIFFY het volgende:
[..]
TS ontpopt zich als een pathologische leugenaar!
quote:
Het zorgt voor een rijpe, hartige smaak. Oude kaas, dat ook vaak hartig smaak, heeft ook een hoge concentratie ve-tsin; parmezaanse kaas is er ook bekend om. Het zit echter in tal van producten van nature: zeewier, vis, vlees (kip, eend, varken, rund), melk (ook moedermelk), groenten als tomaten, erwten, maïs en in de al genoemde rijpe kazen, en ook soja saus bevat het.quote:Op donderdag 14 mei 2009 09:25 schreef de_boswachter het volgende:
Maar WAAR (in welk soort product) gooien ze dat dan bij ?
En waar smaakt het naar ?
En waaraan herken je het ?
En waaraan onderscheid het zich ?
bronquote:Monosodium L-glutamate: a double-blind study and review.
71 healthy subjects were treated with placebos and monosodium L-glutamate (MSG) doses of 1.5, 3.0 and 3.15 g/person, which represented a body mass-adjusted dose range of 0.015-0.07 g/kg body weight before a standardized breakfast over 5 days. The study used a rigorous randomized double-blind crossover design that controlled for subjects who had MSG after-tastes. Capsules and specially formulated drinks were used as vehicles for placebo and MSG treatments. Subjects mostly had no responses to placebo (86%) and MSG (85%) treatments. Sensations, previously attributed to MSG, did not occur at a significantly higher rate than did those elicited by placebo treatment. A significant (P < 0.05) negative correlation between MSG dose and after-effects was found. The profound effect of food in negating the effects of large MSG doses was demonstrated. The common practice of extrapolating food-free experimental results to 'in use' situations was called into question. An exhaustive review of previous methodologies identified the strong taste of MSG as the factor invalidating most 'blind' and 'double-blind' claims by previous researchers. The present study led to the conclusion that 'Chinese Restaurant Syndrome' is an anecdote applied to a variety of postprandial illnesses; rigorous and realistic scientific evidence linking the syndrome to MSG could not be found.
bronquote:Reconsidering the effects of monosodium glutamate: a literature review.
PURPOSE: This article reviews the literature from the past 40 years of research related to monosodium glutamate (MSG) and its ability to trigger a migraine headache, induce an asthma exacerbation, or evoke a constellation of symptoms described as the "Chinese restaurant syndrome." DATA SOURCES: Literature retrieved by a search using PubMed, Medline, Lexis-Nexus, and Infotrac to review articles from the past 40 years. CONCLUSIONS: MSG has a widespread reputation for eliciting a variety of symptoms, ranging from headache to dry mouth to flushing. Since the first report of the so-called Chinese restaurant syndrome 40 years ago, clinical trials have failed to identify a consistent relationship between the consumption of MSG and the constellation of symptoms that comprise the syndrome. Furthermore, MSG has been described as a trigger for asthma and migraine headache exacerbations, but there are no consistent data to support this relationship. Although there have been reports of an MSG-sensitive subset of the population, this has not been demonstrated in placebo-controlled trials. IMPLICATIONS FOR PRACTICE: Despite a widespread belief that MSG can elicit a headache, among other symptoms, there are no consistent clinical data to support this claim. Findings from the literature indicate that there is no consistent evidence to suggest that individuals may be uniquely sensitive to MSG. Nurse practitioners should therefore concentrate their efforts on advising patients of the nutritional pitfalls of some Chinese restaurant meals and to seek more consistently documented etiologies for symptoms such as headache, xerostomia, or flushing.
bronquote:Review of alleged reaction to monosodium glutamate and outcome of a multicenter double-blind placebo-controlled study.
Monosodium glutamate (MSG) has a long history of use in foods as a flavor enhancer. In the United States, the Food and Drug Administration has classified MSG as generally recognized as safe (GRAS). Nevertheless, there is an ongoing debate exists concerning whether MSG causes any of the alleged reactions. A complex of symptoms after ingestion of a Chinese meal was first described in 1968. MSG was suggested to trigger these symptoms, which were referred to collectively as Chinese Restaurant Syndrome. Numerous reports, most of them anecdotal, were published after the original observation. Since then, clinical studies have been performed by many groups, with varying degrees of rigor in experimental design ranging from uncontrolled open challenges to double-blind, placebo controlled (DBPC) studies. Challenges in subjects who reported adverse reactions to MSG have included relatively few subjects and have failed to show significant reactions to MSG. Results of surveys and of clinical challenges with MSG in the general population reveal no evidence of untoward effects. We recently conducted a multicenter DBPC challenge study in 130 subjects (the largest to date) to analyze the response of subjects who report symptoms from ingesting MSG. The results suggest that large doses of MSG given without food may elicit more symptoms than a placebo in individuals who believe that they react adversely to MSG. However, the frequency of the responses was low and the responses reported were inconsistent and were not reproducible. The responses were not observed when MSG was given with food.
bronquote:The significance of excursions above the ADI. Case study: monosodium glutamate.
Monosodium glutamate (MSG) has been allocated an "ADI not specified" by the JECFA, which indicates that no toxicological concerns arise associated with its use as a food additive in accordance with good manufacturing practice (GMP) and for that reason it is not necessary to allocate a numerical ADI. The question in this case, then, is not whether excursions above a numerical ADI might occur but whether high peak intakes might arise which could invalidate the assumption of absence of hazard. Two major issues have arisen in relation to high intakes of MSG: (1) What is the significance of neural damage (focal necrosis in the hypothalamus) seen following high parenteral or intragastric doses of MSG to neonatal animals and is this a particular risk for children? (2) What is the role of MSG in "Chinese Restaurant Syndrome" (flushing, tightness of the chest, difficulty in breathing, etc.) following consumption of Chinese foods? In relation to the first issue, human studies have been crucial in resolving the question. The threshold blood levels associated with neuronal damage in the mouse (most sensitive species) are 100-130 mumol/dl in neonates rising to > 630 mumol/dl in adult animals. In humans, plasma levels of this magnitude have not been recorded even after bolus doses of 150 mg/kg body wt (ca. 10 g for an adult). Additionally, studies in infants have confirmed that the human baby can metabolize glutamate as effectively as adults. It is concluded that blood levels of glutamate + aspartate do not rise significantly even after abuse doses and babies are no more at risk than adults. Intake levels associated with the use of MSG as a food additive and natural levels of glutamic acid in foods therefore do not raise toxicological concerns even at high peak levels of intake. It is not envisaged that use of MSG according to GMP requires the allocation of a numerical ADI. With regard to the second issue, controlled double-blind crossover studies have failed to establish a relationship between Chinese Restaurant Syndrome and ingestion of MSG, even in individuals reportedly sensitive to Chinese meals, and MSG did not provoke bronchoconstriction in asthmatics. Thus, high usage of MSG in ethnic cuisines does not represent a situation in which intakes might achieve unsafe levels, even among individuals claiming idiosyncratic intolerance of such foods. In the light of the toxicological studies, the human metabolic studies in neonates and adults, and the physiological and nutritional role of glutamic acid and the fact that food additive use does not markedly increase the total dietary burden, no foreseeable circumstances arise in which intakes would be such as to invalidate the appropriateness of allocating an ADI not specified to MSG.
Dan nog is het wel opvallend dat altijd als ik cheapass chinees eet ik ziek word (als het eten sterft van de fetsin) en als ik naar een normale degelijke chinees ga ik nergens last van heb.quote:Op donderdag 14 mei 2009 09:46 schreef Iblis het volgende:
[..]
Het zorgt voor een rijpe, hartige smaak. Oude kaas, dat ook vaak hartig smaak, heeft ook een hoge concentratie ve-tsin; parmezaanse kaas is er ook bekend om. Het zit echter in tal van producten van nature: zeewier, vis, vlees (kip, eend, varken, rund), melk (ook moedermelk), groenten als tomaten, erwten, maïs en in de al genoemde rijpe kazen, en ook soja saus bevat het.
Van nature kom je het dus al vaak tegen, maar het wordt toegevoegd om producten sneller de 'volle' gerijpte smaak te geven zonder ze daar lang voor te hoeven rijpen.
Dat mensen er zien van zouden worden is, gezien de lijst van producten waar het van nature inzit, al opvallend, En wetenschappelijk onderzoek heeft het nooit kunnen vaststellen. Deels kan het aanstellerij zijn, deels kan het toeval zijn dat mensen ziek worden, en zich de smaak van ve-tsin herinneren en het daar maar aan toe schrijven.
[..]
bron
[..]
bron
[..]
bron
[..]
Dat heeft misschien ook met het verschil in kwaliteit van de rest van de ingrediënten te maken.quote:Op donderdag 14 mei 2009 09:48 schreef LockonStratos het volgende:
Dan nog is het wel opvallend dat altijd als ik cheapass chinees eet ik ziek word (als het eten sterft van de fetsin) en als ik naar een normale degelijke chinees ga ik nergens last van heb.
Heb ik ook aangedacht, maar dan ga ik er toch van uit als daar iets mis mee is ik niet de enige ben.quote:Op donderdag 14 mei 2009 09:57 schreef JohnnyKnoxville het volgende:
[..]
Dat heeft misschien ook met het verschil in kwaliteit van de rest van de ingrediënten te maken.
Of met hoe schoon de keuken is, bijvoorbeeld.
Je merkt het niet, maar je kunt het wakker liggen er toch aan toe schrijven? Dat vind ik knap. Dat ruikt een beetje naar zelfbevestiging: ‘Oh, ik heb het niet gemerkt, maar ik heb wakker gelegen, dus het moet wel Ve-tsin zijn geweest.’quote:Op donderdag 14 mei 2009 09:54 schreef AlphaOmega het volgende:
Ik kan nooit slapen door die troep. Ik merk niet zo makkelijk dat het ergens in zit, maar als ik het binnen heb gekregen is dat een garantie voor op zijn minst een halve nacht wakker liggen, maar meestal zelfs de hele nacht.
Misschien heeft de cheap-ass chinees wel een hygiëne van niets en krijg je ‘gewoon’ voedselvergiftiging. Maar zodra een chinees sojasaus gebruikt krijg je b.v. al aardig wat ve-tsin binnen omdat dit van nature in sojasaus zit. En dat is geen ongewoon ingrediënt in de Chinese keuken.quote:Op donderdag 14 mei 2009 09:48 schreef LockonStratos het volgende:
[..]
Dan nog is het wel opvallend dat altijd als ik cheapass chinees eet ik ziek word (als het eten sterft van de fetsin) en als ik naar een normale degelijke chinees ga ik nergens last van heb.
Is gewoon een smaakversterker, net als zout (natriumchloride), niks bijzonders.quote:Op donderdag 14 mei 2009 09:21 schreef de_boswachter het volgende:
Ben ik de enige die er geen fuck van snapt ?
Waar gebruiken ze die rommel dan voor en wat is het precies ?!?
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |