quote:
Degenen die de afgelopen dagen door het bos hebben gefietst hebben ze ongetwijfeld op hun lijf gehad: rupsen.
DAARLE - Vele miljoenen kleine rupsjes, vaak groen, hangend aan draden aan de bomen. Zowel hardlopers als wandelaars en fietsers krijgen die kleine kruipers op hun kleren.
Sommigen moeten er vele tientallen van hun jas plukken. De experts zeggen: ja, het is extreem dit jaar. Bij navragen blijkt het te gaan om de zogeheten groene spanrups, die vooral op eiken te vinden is. Ze zijn het voorstadium van de Kleine wintervlinder. Dat de diertjes om deze tijd van het jaar in de eiken te vinden zijn is niet speciaal. Dat ze dit jaar echter met zo veel zijn, is wel bijzonder. Jaren viel de overlast mee, maar dit jaar is het extreem zeggen de kenners, zoals Marien Visser van de gemeente Hellendoorn. Hij heeft al lange tijd niet meegemaakt dat er zo veel rupsen op de eiken zitten. En ze doen meer dan alleen zitten, want ze vreten ook als bezetenen. Henk Valk uit Daarle mailde deze krant met het nieuwsfeit dat duizenden rupsen een complete eik hebben kaalgevreten.
Ook elders op internet zijn berichten te lezen over de vraag of het hier om een echte plaag gaat en of de eiken het wel zullen overleven. Met andere woorden: een eik die geheel kaal wordt gevreten door de groene knagers, komt die er nog wel weer bovenop? Dat blijkt mee te vallen, laat Visser weten. Ook hem is opgevallen dat het dit jaar wel extreem is met de rupsen. Regelmatig trekt hij voor de gemeente er op uit om het groene buitengebied te inspecteren. En zo weet hij dus als geen ander welke schade de rupsen kunnen aanrichten.
"Die meneer in Daarle heeft gelijk, die beesten kunnen enorm vreten. Eerlijk gezegd valt het in de gemeente Hellendoorn nog relatief mee. Als je in het Haarler Achterveld gaat kijken, richting Nieuw-Heeten, daar is bijna de helft van de bomen kaalgevreten door de rupsen. Het lijkt misschien dat de bomen ten dode zijn opgeschreven, maar dat is niet zo. De bomen kunnen daar wel tegen. De rupsen richten hun vraatzucht op de vers uitlopende bladknoppen. Omdat ze eerst een paar keer verpoppen voor ze vlinder worden, wordt er veel blad weggevreten. De bomen hebben echter zogenaamde slapende bladknoppen. Zodra de tijd van de rupsen voorbij is, lopen ze weer uit. Ik schat dat het over een week of twee allemaal weer voorbij is. Het is nu al over het hoogtepunt heen." De eiken kunnen deze rupsenplaag makkelijk aan, zegt Visser. "Maar het moet niet elk jaar terugkomen, want dan raken de eiken verzwakt en kunnen ze uiteindelijk het loodje leggen." Het merkwaardige is, dat de verwachting juist was, dat de strenge winter (tot 18 graden onder nul) korte metten zou hebben gemaakt met de eitjes van de vlinders. Dat blijkt niet het geval. Visser: "Er zijn wel eens eitjes van processierupsen een paar weken in de vriezer gelegd, op 20 graden onder nul om te zien hoe ze zich zouden houden. Dat bleek amper effect te hebben. De eitjes kwamen gewoon uit."
Of er nu ook een nieuwe plaag met de eikenprocessierups aanstaande is, kan Visser niet zeggen. "Je kunt er eindeloos over speculeren, maar de waarheid is, dat er geen peil op te trekken is. Daar komt in het geval van de processierups nog bij, dat de vlinders hun eitjes in de toppen van de bomen leggen. Die kun je vanaf de grond bijna niet zien. Ik heb al wel gehoord dat de processierups op enkele plaatsen al is gesignaleerd. Maar of het zich tot een plaag ontwikkelt zal de komende weken blijken." De overvloed aan spanrupsen, voor mensen onschadelijk, hebben een gunstig neveneffect. Visser: "Het is het hoofdvoer voor vogels als koolmezen. Die hebben een fantastisch jaar."
Bron...