TNA | vrijdag 24 april 2009 @ 13:46 |
Vooruit, af en toe wil ik best iets voor het milieu en dierenwelzijn doen. Biologische producten kopen in de supermarkt ligt dan voor de hand (geen bestrijdingsmiddelen, beter leven voor dieren). Maar wat een krankzinnige prijzen zijn dat echt, vooral bij vlees is het prijsverschil idioot groot. Voor de prijs van een maaltijd met biologische ingrediënten kan ik net zo goed uit eten gaan ![]() Klacht: de prijzen van biologisch eten ![]() | |
Tyler..Durden | vrijdag 24 april 2009 @ 13:48 |
Die arme kippen en koeien toch. ![]() | |
Smart_ass | vrijdag 24 april 2009 @ 13:52 |
Eens. Sowieso wordt er contant op gehamerd dat mensen biologisch en gezond moeten eten, maar als die prijzen zo asociaal hoog blijven gaat dat echt niet gebeuren. ![]() | |
122448 | vrijdag 24 april 2009 @ 13:53 |
Maar dan hebben de beestjes wel een goed leven gehad! | |
Lastpost | vrijdag 24 april 2009 @ 13:54 |
Vind het ook veel te duur, dan maar het gemartelde stukje kip naar binnen werken. ![]() | |
BELASTING | vrijdag 24 april 2009 @ 13:57 |
quote:De smaak zal ook niet verschillen. ![]() | |
nuget | vrijdag 24 april 2009 @ 13:59 |
quote: ![]() | |
wikwakka2 | vrijdag 24 april 2009 @ 14:00 |
quote:Het is gewoon een hype, bedacht door supermarkten/producenten om eens even flink winst te maken. | |
Skylark. | vrijdag 24 april 2009 @ 14:02 |
Mee eens, maar aan de andere kant ook best wel logisch: Er zijn hogere kosten aan verbonden. Wat mij betreft subsidieert de overheid dit, in plaats van allerlei andere vage hobby-clubjes. Al het vlees dat wij thuis eten is sowieso biologisch, tenminste, 'avond-vlees', uitgezonderd frituur. En als ik op mezelf woon en het me kan veroorloven ben ik ook van plan dat te gaan doen. | |
star_gazer | vrijdag 24 april 2009 @ 14:06 |
TS overweegt biologisch vlees ![]() | |
star_gazer | vrijdag 24 april 2009 @ 14:06 |
quote:Een mals geslagen kip is veul lekkerder ![]() | |
Skylark. | vrijdag 24 april 2009 @ 14:09 |
Ik moet me echt inhouden om niet op een paar domme opmerkingen in dit topic in te gaan. Het is dat het FoK! is. | |
lezzer | vrijdag 24 april 2009 @ 14:11 |
Het goedkopere, "niet-biologische", vlees wordt nou net gesubsidieerd om de prijs zo laag te houden. | |
BELASTING | vrijdag 24 april 2009 @ 14:12 |
quote:Probeer het is. ![]() | |
Skylark. | vrijdag 24 april 2009 @ 14:13 |
quote:Met iemand die 'is' in plaats van 'eens' schrijft ga ik sowieso al niet in discussie. | |
BELASTING | vrijdag 24 april 2009 @ 14:15 |
quote:Je moet niet zo mierenneuken. ![]() | |
Sapstengel | vrijdag 24 april 2009 @ 14:16 |
Ik vind biologisch sowieso een vreemde term. Elk dier en elke plant is toch biologisch? Gewoon omdat ze leven. | |
solyaris | vrijdag 24 april 2009 @ 14:17 |
quote:Eigenlijk zijn het nog kuikens. ![]() Na acht weken. Het biologische kuiken links en het voor de slacht gepimpte kuiken rechts. | |
n0r | vrijdag 24 april 2009 @ 14:19 |
Goede klacht verder ![]() | |
Specularium | vrijdag 24 april 2009 @ 14:19 |
Een rode paprika voor bijna 2 euro. ![]() Gek he dat niemand dat koopt? | |
Skylark. | vrijdag 24 april 2009 @ 14:20 |
quote:Ik greep het als zwak excuus aan omdat ik geen zin heb om op internet een discussie aan te gaan terwijl de helft niet overtuigd wil worden en de andere helft gewoon aan het trollen was. | |
Iblis | vrijdag 24 april 2009 @ 14:29 |
Als je kijkt hoeveel eten kost in vergelijking met de jaren 50, en hoeveel we uitgeven aan eten als percentage van ons inkomen, kun je alleen maar concluderen dat de voedselprijzen ontzettend laag zijn, althans in de supermarkt. Zoals al opgemerkt is, vlees wordt hevig gesubsidieerd. Zo'n 45% van het budget (wordt een paar procent minder de komende jaren) van de EU gaat naar landbouw. Dat is 50 miljard euro. Dat is onvoorstelbaar veel geld, maar zo lijkt vlees aanmerkelijk goedkoper dan het is. Wat ik zelf wel tamelijk verneukeratief vind van b.v. supermarkten is dat je nooit biologische eieren per 12 ziet – terwijl doosjes van 12 altijd goedkoper zijn, stuksgewijs, dan van 6. Melk komt nooit in 1,5L verpakkingen. Biologische appes kun je niet rapen, die zitten mooi voorverpakt op een bakje met een stukje plastic eromheen. Alles wat biologisch is, moet nog even extra duur gemaakt worden. Een kiloverpakking biologisch gehakt zie je niets snel. Het is allemaal per minder-dan-niet-biologisch verpakt. Dat maakt het ook al duur. Je ziet het hier aan de reacties al, er wordt alleen voor het allergoedkoopste gegaan, ongeacht hoe het vlees eruit ziet, hoe het smaakt, wat de milieuimpact is, hoe het dier geleefd heeft. Als het maar goedkoop is. Daar zal biologisch natuurlijk nooit tegenop kunnen vechten zolang van overheidswege vervuilende, dieronvriendelijke landbouw nog gesubsidieerd wordt. | |
Sapstengel | vrijdag 24 april 2009 @ 14:32 |
quote:Ja dat slaat idd helemaal nergens op. Heb je biologisch fruit, gaan ze het verpakken in een halve kilo plastic, terwijl je het normale fruit gewoon in een zakje kan mikken en afwegen. | |
Metro2005 | vrijdag 24 april 2009 @ 15:05 |
Die potjes groente koop ik wel altijd biologisch (alleen de rode kool niet, daar zit geen appeltjes in en bij de 'gewone' wel) , zijn inderdaad wel 25% duurder ofzo ![]() ![]() | |
icecreamfarmer_NL | vrijdag 24 april 2009 @ 15:08 |
quote:waarschijnlijk om mengen tegen te gaan | |
trabant | vrijdag 24 april 2009 @ 19:57 |
Het fabrieksvoer is veel te goedkoop, daar wel eens aan gedacht? Natuurlijk betaal je daar ook voor wat je krijgt, je wilt niet weten hoe zeer men met voedsel kan rotzooien. Maar we hebben het op eten bespaarde geld intussen veel te hard nodig om met de buren bij te blijven op het gebied van vakanties, auto's, telefoons, computers, verbouwingen etc... | |
Ascendancy | vrijdag 24 april 2009 @ 20:15 |
quote:Ben je nou echt zo dom ![]() 1: gewone kip is geen kip. Het is een niet levensvatbaar kuiken. 2: Biologische kip is veel malser, bevat geen ophopingen van gif en bevat minder water, je krijgt dus meer kip per kilo kip die je koopt. Ik eet overigens altijd biologisch. Tenzij ik buiten de deur eet. | |
star_gazer | vrijdag 24 april 2009 @ 20:17 |
quote:Levensvatbaar of niet, het eindigt toch op je bord ![]() quote:Ahh... De gif-conspiracy ![]() | |
Ascendancy | vrijdag 24 april 2009 @ 20:21 |
quote:Vlees eten wordt niet voor niets gelinked aan darmkanker. | |
TheFreshPrince | vrijdag 24 april 2009 @ 20:22 |
Je hoeft met biologisch vlees niet duurder uit te zijn. Eet minder vaak vlees en koop alleen biologisch. | |
Ascendancy | vrijdag 24 april 2009 @ 20:29 |
quote:Met de huidige vleesconsumptie gaat dat er niet in. Er wordt altijd gezegd dat de gemiddelde persoon 200gram vlees per dag eet(dat is 2 biefstuks) Maar er is gewoon een klein deel wat heel veel eet.(mac donalds etc) en daarom is de vleesindustrie zoals ie is. | |
dubidub | vrijdag 24 april 2009 @ 20:30 |
quote:Zoek een andere slager ![]() | |
Ascendancy | vrijdag 24 april 2009 @ 20:40 |
quote:Albert heijn ging dit over. Slagers verkopen zelden biologisch vlees. | |
TheFreshPrince | vrijdag 24 april 2009 @ 20:51 |
quote:http://biologisch.startkabel.nl/ | |
Rickocum | zondag 26 april 2009 @ 12:55 |
Ik werk in een kippenslachterij als ik niet op school zit, en die geile volgemeste kuikens die al schijtend daar worden opgehangen zijn gewoon lekker! ![]() Ophoeren met dat "biologische" vlees. Echt weer zo'n betuttelende kut politieke TERING actie om cash te innen. In heel haar mensheid heeft de mens hier niet aan gedaan en uitgerekend moeten WIJ in deze periode sinds de jaren '60 maar op de diertjes letten. Flikker toch een end op, vieze hypocrieten. | |
Iblis | zondag 26 april 2009 @ 13:15 |
quote:Dat is niet helemaal waar natuurlijk. Heel lang hadden mensen zelf een geit, een koe, of een paar kippen. Die kippen scharrelden op het erf rond – plaats genoeg, varkens aten gewoon oude schillen en rotte appels, voer dat niet voor mensen geschikt was, maar in principe natuurlijk gewoon biologisch gekweekt. Pas nadat de industrialisatie opkwam en het aantal boeren in de maatschappij kleiner werd, werd ook de veehouderij intensiever. Werden rassen extreem doorgefokt om zo snel mogelijk vlees te generen. Veel grotere dieren waren vroeger deels ook om te ploegen, in feite was dat zo biologisch als maar kan: geen fossiele brandstoffen, en je machines werken gewoon op biobrandstof. Nadeel daarvan was natuurlijk dat het vlees taai was, en dat als de paarden en koeien tegen de winter geslacht werden (omdat ze niet allemaal gevoerd konden worden de winter door) je vlees had dat je heel lang moest koken om toch goed eetbaar te zijn. Toen de prijs van vlees ging stijgen werd het ook nuttiger om meer vee te houden – vee was natuurlijk ook altijd wel nuttig voor bemesting van gewassen, maar extreem veel vee was niet zo nuttig want dat gaf niet veel meerwaarde. Krachtvoer is verder juist iets van de jaren 60, toen de landbouw geïntensiveerd werd. Maar het punt is niet alleen het leven van de beesten, en het op de diertjes letten, maar ook de milieubelasting die intensieve veehouderij veroorzaakt: invloed op de bodemgesteldheid, op de biodiversiteit (schrale grond verdwijnt), methaanuitstoot, en zo voort. Dat alles zijn aspecten van de biologische landbouw. Als het iets is, is het meer een terugkeer naar traditionele methoden (b.v. vruchtwisseling, bemesting met uitwerpselen van dieren, minder antibiotica, minder extreem doorgefokte beesten), dan een breuk met het verleden. | |
zovty | zondag 26 april 2009 @ 13:16 |
quote:Op de centen letten als het om dierenwelzijn gaat is pas ascosiaal. Als je iemand op gaat eten is het minste wat je kunt doen zorgen dat ze een zo'n goed mogelijk leven hebben. | |
4EverBlackEyed | zondag 26 april 2009 @ 13:34 |
quote:Er zijn mensen die de middelen daarvoor niet hebben. Ik vind dat iedereen dat lekker voor zichzelf moet weten. Zo koop ik bijvoorbeeld biologische rijstewafels ![]() ![]() | |
Aaargh! | zondag 26 april 2009 @ 14:26 |
quote:Biologisch en gezond is niet synoniem. Niet-biologische groenten b.v. zijn gewoon veel gezonder dan die onbespoten biologische zooi. | |
Rickocum | zondag 26 april 2009 @ 14:29 |
quote: ![]() ![]() ![]() ![]() | |
Mendeljev | zondag 26 april 2009 @ 14:29 |
quote:Oh? Kun je dat ook aantonen? | |
Salvad0R | zondag 26 april 2009 @ 14:46 |
quote:Het verschil is dat alle cheape vlees en "normale" producten allerlei chemicalische toevoegingen in zich hebben, die mensen ziek maken. Mensen met genoeg cash om fatsoenlijk voedsel te kopen, krijgen geen vage tumoren etc. | |
Salvad0R | zondag 26 april 2009 @ 14:47 |
biologisch vlees betekent dat de dieren geen genetisch gemodificeerd voedsel krijgen. |