Als je kijkt hoeveel eten kost in vergelijking met de jaren 50, en hoeveel we uitgeven aan eten als percentage van ons inkomen, kun je alleen maar concluderen dat de voedselprijzen ontzettend laag zijn, althans in de supermarkt.
Zoals al opgemerkt is, vlees wordt hevig gesubsidieerd. Zo'n 45% van het budget (wordt een paar procent minder de komende jaren) van de EU gaat naar landbouw. Dat is 50 miljard euro. Dat is onvoorstelbaar veel geld, maar zo lijkt vlees aanmerkelijk goedkoper dan het is.
Wat ik zelf wel tamelijk verneukeratief vind van b.v. supermarkten is dat je nooit biologische eieren per 12 ziet – terwijl doosjes van 12 altijd goedkoper zijn, stuksgewijs, dan van 6. Melk komt nooit in 1,5L verpakkingen. Biologische appes kun je niet rapen, die zitten mooi voorverpakt op een bakje met een stukje plastic eromheen.
Alles wat biologisch is, moet nog even extra duur gemaakt worden. Een kiloverpakking biologisch gehakt zie je niets snel. Het is allemaal per minder-dan-niet-biologisch verpakt. Dat maakt het ook al duur.
Je ziet het hier aan de reacties al, er wordt alleen voor het allergoedkoopste gegaan, ongeacht hoe het vlees eruit ziet, hoe het smaakt, wat de milieuimpact is, hoe het dier geleefd heeft. Als het maar goedkoop is. Daar zal biologisch natuurlijk nooit tegenop kunnen vechten zolang van overheidswege vervuilende, dieronvriendelijke landbouw nog gesubsidieerd wordt.
Daher iſt die Aufgabe nicht ſowohl, zu ſehn was noch Keiner geſehn hat, als, bei Dem, was Jeder ſieht, zu denken was noch Keiner gedacht hat.