Maar hoe vind je die? En sowieso zal de werkwijze van de verschillende internisten een beetje hetzelfde zijn, vermoed ik. Gewoon omdat daar regels voor zijn.quote:Op donderdag 23 april 2009 10:21 schreef Biancavia het volgende:
En ik zou aandringen op verder onderzoek, eventueel door een andere internist. Er zit duidelijk iets niet goed in je lijf en het is lekker makkelijk om het maar op 'stress' te gooien.
Dat wisselt nogal. In Amerika, waar het is ontstaan, is de opleiding sterk wetenschappelijk onderbouwd. Kortom: het hangt er maar net vanaf bij wie je terecht komt, maar het is niet altijd gelijk te stellen aan de Jomanda's van deze wereld.quote:Op donderdag 23 april 2009 10:30 schreef dotKoen het volgende:
Osteopathie is ongeveer net zo alternatief als een paranormaal genezer, zeer weinig bewijs dat het werkt.
Ja, zo word je inderdaad wel makkelijk afgescheept.quote:Op donderdag 23 april 2009 10:29 schreef female81 het volgende:
[..]
Maar hoe vind je die? En sowieso zal de werkwijze van de verschillende internisten een beetje hetzelfde zijn, vermoed ik. Gewoon omdat daar regels voor zijn.
Verwijzing zal sowieso via de huisarts moeten. En daar ben ik, ondanks hardnekkig gezeur van mijn kant, al een keer of drie door afgescheept met wat zakjes Movicolon (soort laxeermiddel in poedervorm). Die man neemt me nou niet echt serieus. Zeker toen dat maagonderzoek niets opleverde. Toen was zijn 'stress'-commentaar alleen maar meer bevestigd, zeg maar.
Gaat je huisarts niet toevallig binnenkort een keer op vakantie? Dan kun je ook bij een vervangende arts terecht natuurlijk.quote:Wat doet u als u geen verwijzing krijgt?
Wilt u een second opinion van een medisch specialist dan is verwijzing van uw huisarts noodzakelijk. Uw huisarts kan weigeren om u naar een andere deskundige te verwijzen. Wat kunt u dan doen?
1.
Huisarts
Ga nogmaals met uw huisarts in gesprek. Leg hem duidelijk uit waarom u de mening van een andere deskundige wenst.
2.
Bedrijfsarts
Wanneer de huisarts bij zijn weigering blijft, dan kunt u contact opnemen met uw bedrijfsarts. Deze kan bemiddelen of zonodig zelf een verwijzing regelen. Heeft u geen bedrijfsarts? Neem dan contact op met uw zorgverzekeraar. Vraag of hun adviserend geneeskundige iets voor u kan betekenen. Dit is een arts die in dienst is van de verzekeraar.
3.
Zorgbelangorganisatie
Wanneer dit alles geen succes heeft neem dan contact op met een Zorgbelangorganisatie bij u in de buurt. Kijk op www.zorgbelang-nederland.nl.
4.
Een andere huisarts
Wanneer dit geen succes heeft, kunt u een huisarts zoeken die de verwijzing wel wil afgeven. U moet dan van huisarts veranderen.
5.
Zelf betalen
U besluit zelf de kosten van een second opinion te betalen. Houd er rekening mee dat dit hoge kosten met zich mee kan brengen.
En niemand komt tot de conclusie dat als er twee artsen, met hun opleiding en ervaring en nog een aantal paramedici naar de patiënt hebben gekeken, dat het dan niet waarschijnlijk is dat een derde arts iets anders vindt? Verder is het niet erg handig om de huisarts op zo'n flauwe manier te omzeilen als hij/zij op vakantie is en de vervanger met het probleem opschepen. Als je echt zo weinig vertrouwen in je huisarts hebt moet je een andere zoeken.quote:Op donderdag 23 april 2009 10:36 schreef Biancavia het volgende:
[..]
Ja, zo word je inderdaad wel makkelijk afgescheept.
Ik had dit gegoogeld op second opinion: http://www.consumentendezorg.nl/index.php?option=com_content&task=view&id=552&Itemid=10
[..]
Gaat je huisarts niet toevallig binnenkort een keer op vakantie? Dan kun je ook bij een vervangende arts terecht natuurlijk.
Uiteraard kent iedereen atypische gevallen en is het prima dat patiënten meedenken over hun behandeling. In het algemeen is het echter zo dat artsen in Nederland goede diagnoses stellen. In de genoemde casus weet ik niet of de rugpijn in eerste instantie ook door de galstenen veroorzaakt werd, het verdwijnen van de rugpijn en de cholecystectomie zouden om verschillende andere redenen samen kunnen vallen.quote:Op donderdag 23 april 2009 10:56 schreef Biancavia het volgende:
Het is anders echt niet verkeerd als je als patiënt een beetje op je strepen gaat staan.
Artsen zijn ook mensen en kunnen ook fouten maken.
Een vriendin van mij had al twee jaar lang last van rugpijn en dat is na diverse onderzoeken ook altijd maar afgedaan als 'stress'. Uiteindelijk kreeg ze afgelopen zomer kolieken (pijnaanvallen), bleek ze galstenen te hebben.
Hadden ze gewoon nooit aan gedacht omdat ze niet in de doelgroep van galstenen viel (vrouwen van boven de veertig met overgewicht), hoewel ze dus wel die symptomen had.
Afijn, in september is haar galblaas verwijderd.
Dááág rugpijn!
Occlusie/stenose Mesenterica?quote:Op donderdag 23 april 2009 10:30 schreef dotKoen het volgende:
Aangezien darmklachten heel erg vaak een verband kunnen hebben met inderdaad dingen als 'stress' (je darmen zijn uitermate goed geïnnerveerd) is het waarschijnlijk dat de suggestie van behandeling enigszins de klachten kan verlichten.
En wat wil je daarmee zeggen? Nee, een occlusie van een der aa. mesenterica (ik neem aan dat je dat bedoelt) heeft weinig verband met het neurogene apparaat van het darmen. Denk jij dat hier sprake is van een dergelijke aandoening dan?quote:Op donderdag 23 april 2009 11:19 schreef DokterBibber het volgende:
[..]
Occlusie/stenose Mesenterica?
Je hebt inderdaad gelijk dat een deel van de klachten (aversie eten, gewichtsverlies) daar wel bij past (hoewel het niet echt duidelijk postprandiaal is, geloof ik), had niet bedacht dat er ook een chronisch beeld bestond.quote:Op donderdag 23 april 2009 11:33 schreef DokterBibber het volgende:
Verstoorde bloedvoorziening naar het darmpakket kan dergelijke klachten veroorzaken, darm ischaemie door een occlusie of vaatstenose van de buikarteriën is een mogelijkheid. Is de TS wel eens voor buik ct of dsa geweest?
Nee.quote:Op donderdag 23 april 2009 11:33 schreef DokterBibber het volgende:
Verstoorde bloedvoorziening naar het darmpakket kan dergelijke klachten veroorzaken, darm ischaemie door een occlusie of vaatstenose van de buikarteriën is een mogelijkheid. Is de TS wel eens voor buik ct of dsa geweest?
Dat klopt zeker. In de openingspost komt (helaas) naar voren dat er vrij weinig aan beeldvorming is gedaan.quote:Op donderdag 23 april 2009 11:47 schreef dotKoen het volgende:
[..]
Het zou kunnen maar ik neem aan dat internist dat overwogen heeft. Ik wilde niet echt commentaar op de casus zelf geven, alleen aangeven dat het best mogelijk is dat 'stress' in het algemeen meespeelt bij darmklachten.
Die gedachtengang gaat m.i. erg ver door het feit dat T.S jong is en er een zeer kleine kans is van vergevorderde atherosclerose. Want dat is wat je nu eigenlijk oppert. Ischaemie op, basis van jouw gedachtengang, van de buikorganen ontstaat alleen bij atherosclerose verdeelt over alle arterieen; aangezien er altijd genoeg collateralen zijn. Derhalve moet er dus sprake zijn van vergevorderde atherosclerose en dat lijkt mij stug. Daarnaast is het meest kenmerkende: de angina abdominalis post prandiaal. Dit alles maakt de kans zeer klein.quote:Op donderdag 23 april 2009 11:19 schreef DokterBibber het volgende:
[..]
Occlusie/stenose Mesenterica?
quote:Op donderdag 23 april 2009 15:43 schreef sanven het volgende:
Toen ze me ging behandelen werd ze helemaal niet lekker![]()
Ze ging erg ....ahum...boeren en andere geluiden maken....![]()
voelde me daar nogal liggen...ging een tijdje door zo....heerlijk onstpannend![]()
Maar dit is echt waar....daarna was het weg!!!!
Ze zei dat het met het loslaten van mijn moeder te maken had...ik was in ieder geval heel blij dat het over was en heb het niet meer teruggekregen.
Heb het niet over atheroslerose, maar over een occlusie of stenose, in het midden gelaten wat de oorzaak daarvan is. Dit kan bijvoorbeeld ook het gevolg zijn van een coeliacusbandje of een anatomische variant.quote:Op donderdag 23 april 2009 14:55 schreef DDM het volgende:
[..]
Die gedachtengang gaat m.i. erg ver door het feit dat T.S jong is en er een zeer kleine kans is van vergevorderde atherosclerose. Want dat is wat je nu eigenlijk oppert. Ischaemie op, basis van jouw gedachtengang, van de buikorganen ontstaat alleen bij atherosclerose verdeelt over alle arterieen; aangezien er altijd genoeg collateralen zijn. Derhalve moet er dus sprake zijn van vergevorderde atherosclerose en dat lijkt mij stug. Daarnaast is het meest kenmerkende: de angina abdominalis post prandiaal. Dit alles maakt de kans zeer klein.
Ja, maar de meest voorkomende oorzaak van een vernauwing in een slagader is atherosclerose (en op deze leeftijd zeldzaam). Een coeliacusbandje of een antomische variant is nog zeldzamer. En je mist dan nog de angina abdominalis post prandiaal. Resumerend heb je dan een atypische (zeldzame) presentatie van een zeldzame aandoening.quote:Op donderdag 23 april 2009 17:17 schreef DokterBibber het volgende:
[..]
Heb het niet over atheroslerose, maar over een occlusie of stenose, in het midden gelaten wat de oorzaak daarvan is. Dit kan bijvoorbeeld ook het gevolg zijn van een coeliacusbandje of een anatomische variant.
De klachten van TS horen niet specifiek bij een bepaalde leeftijdscategorie, ik opper slechts iets. Kwam eigelijk op het idee bij een artikel over topsport en darmischeamie en enkele daarbij horende symptomen die overeen kwamen.
Dus zou wellicht aanvullende beeldvorming geen overbodige luxe zijn?quote:Op donderdag 23 april 2009 18:02 schreef DDM het volgende:
[..]
Ja, maar de meest voorkomende oorzaak van een vernauwing in een slagader is atherosclerose (en op deze leeftijd zeldzaam). Een coeliacusbandje of een antomische variant is nog zeldzamer. En je mist dan nog de angina abdominalis post prandiaal. Resumerend heb je dan een atypische (zeldzame) presentatie van een zeldzame aandoening.
Zeg ook niet dat het frappant is dat je het oppert, want het bestaat, maar het gaat m.i. voor wat deze casus betreft te ver.
Dat is waar, I stand corrected.quote:Daarnaast is de pathofysiologie bij inspanningsgerelateerde maag-darmischaemie anders dan bij een stenose die continue dan wel vaak aanwezig is.
Als laatste argument verwacht je bij ischaemie diarree i..p.v. verstopping; dit door het simpele feit dat de natrium en waterterugresorptie in het colon ATP-afhankelijk is.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |