Televisiekok Gordon Ramsay serveert in zijn drie Londense 'gastronomische pubs' kant-en-klaarmaaltijden die worden klaargemaakt in een 'voedselfabriek' en per bestelwagen via een achterpoortje in de pubs geleverd worden.
Winstmarge: 586 procentRamsay, bekend om zijn dogma dat een goede maaltijd vers moet bereid worden, verkoopt die maaltijden met een winstmarge van 586 procent. Dat onthult The Sun.
In plastic zakkenCoq-au-vin, gebraiseerde varkenskaakjes en chocolade-sinaasappeltaart worden in bulk bereid en in plastic zakken in anonieme bestelwagens geladen om naar Ramsays verschillende restaurants in Londen te brengen.
Leveringen in zeven restaurantsRamsay gebruikt een centrale keuken in Clapham voor de leveringen in zijn drie 'gastropubs' en in Foxtrot Oscar, zijn bistrot in Chelsea. Ook restaurants 'The Narrow', in Limehouse,'The Warrington', in Maida Vale, en 'The Devonshire' in Chiswick worden door de centrale keuken bevoorraad.
Helft van het menuHet team van Ramsay heeft inmiddels bekend dat de helft van het menu in de drie gastropubs en in Foxtrot Oscar elders wordt bereid. De centrale keuken levert bijvoorbeeld viscakes voor 1,92 pond per stuk, die worden in de gastropubs aangeboden tegen 11,25 pond. Voor een worstenbroodje dat Ramsay 0,75 pond kost, moet de klant 3,50 pond ophoesten.
"Ze smaken allemaal eender"Ramsay verkondigde in het verleden met zijn bekende bravoure dat hij een hekel heeft aan kant-en-klaar maaltijden. "De hel wat voeding betreft, is een klaargemaakte maaltijd. Het is zo makkelijk een maaltijd te bereiden met verse producten, maar mensen nemen hun toevlucht tot kant-en-klare maaltijden die allemaal precies eender smaken".
BekentenisDe 'voedselfabriek' is eigendom en wordt gerund door GR Logistics, de cateringtak van Ramsays paraplubedrijf GR Holdings. De hoofdkok Darran Ridley van de 'voedselfabriek' zei vandaag tegen een undercover reporter van The Sun: "Wij leveren het gros van het eten in Foxtrot Oscar. Alles, van coq au vin tot voorgerechten, terrines, zalmrillette, desserts en rundvlees in rode wijn. Alles met een lange bereidingstijd wordt hier gemaakt. We leveren coq au vin aan 2,60 pond per portie, in een zak met saus. Ze moeten het enkel nog in een pot kwakken en opwarmen. De idee achter deze centrale keuken is dat de keukens in de pubs en in Foxtrot Oscar te klein zijn en er ook te weinig personeel is". (lb)
Bron:
http://www.hln.be/hln/nl/(...)s-gastronomie-.dhtml