quote:Staatsgreep in Madagascar?
Het Malagassische leger heeft maandag het kantoor van president Marc Ravalomanana bezet. Getuigen melden explosies en schotenwisselingen in het centrum van de stad.
Legerleider Andre Ndriarijaona zei kort daarvoor tijdens een toespraak dat ongeveer 99 procent van de militairen achter oppositieleider Andry Rajoelina staat, als hij een oplossing weet voor de politieke crisis waarin het land verkeert.
Rajoelina, die in december tot burgemeester van de hoofdstad Antananarivo werd gekozen, eist het presidentschap op. Hij zei in 'permanent contact' te staan met het leger, wat door waarnemers weersproken wordt. Sommige officieren zouden Rajoelina steunen, terwijl anderen niets moeten hebben van diens ambitie president te worden
quote:President Madagaskar biedt referendum aan
De president van Madagascar is bereid een referendum over zijn positie te organiseren, in een poging de slepende machtsstrijd met zijn politieke rivaal te beslechten. Zijn tegenstander, die zichzelf heeft uitgeroepen tot nieuwe president, weigert aan een volksraadpleging mee te doen.
In een op de nationale televisie uitgezonden toespraak riep president Marc Ravalomanana gisteren de Verenigde Naties op te garanderen dat een referendum in Madagascar „vrij en transparant” verloopt. Ravalomanana, president sinds 2002, werd in 2006 herkozen tijdens democratische verkiezingen.
Ravalomanana’s toezegging kwam een dag nadat oppositieleider Andry Rajoelina zichzelf had uitgeroepen tot nieuwe president. Rajoelina, een populaire ex-diskjockey, voert al maanden een protest aan van Malagassiërs die ontevreden zijn over Ravalomanana. Bij onlusten in de hoofdstad Antananarivo zijn meer dan honderd burgers omgekomen.
Rajoelina wees zaterdag een „transitieregering” aan, beloofde binnen twee jaar verkiezingen te organiseren en verordonneerde Ravalomanana „binnen vier uur” het presidentschap neer te leggen . Vanochtend zei Rajoelina dat hij niet zal meedoen aan het door Ravalomanana voorgestelde referendum.
Het leger van Madagascar blijft zich terughoudend opstellen. Steeds meer officieren en soldaten lijken zich van Ravalomanana af te keren, zonder dat zij zich publiekelijk achter Rajoelina scharen. De chef staf van het leger wordt wel gezien als pro-Rajoelina. De legerleider zei gisteren dat een referendum, zoals Ravalomanana wil, „te lang zou duren”.
De Verenigde Naties hebben een speciale bemiddelaar naar Madagascar gestuurd om overleg tussen de president en zijn rivaal tot stand te brengen. Bemiddelaar Tiebile Drame, voormalig minister van Buitenlandse Zaken van Mali, heeft zich niet volledig achter de democratisch herkozen Ravalomanana geschaard. Drame roept op tot de vorming van een coalitieregering in Madagascar.
Zat er al een tijdje aan te komen dat het daar mis zou gaanquote:Legerleider Madagascar afgezet door militairen
Een opstandige militair heeft gisteren de legerleider van Madagascar afgezet en zichzelf tot zijn opvolger benoemd. De afgezette generaal dreigde dinsdag nog met een machtsovername na weken van straatprotesten (waarbij zeker honderd doden vielen), politieke verlamming en mislukte bemiddeling door de katholieke kerk.
De stafchef van het Madagascarese leger, generaal Edmond Rasolomahandry, stelde dinsdag een ultimatum. Komen de president en zijn belangrijkste opponent niet binnen 72 uur tot een vergelijk, dan nemen de strijdkrachten „de verantwoordelijkheid voor het functioneren van de nationale aangelegenheden”.
Of het leger nog steeds de macht wil overnemen onder de nieuwe leider is onduidelijk. Kolonel Andre Andriarijaona, de nieuwe legerleider, zei gisteren dat de hele krijgsmacht achter hem staat. Maar de Amerikaanse ambassadeur in Madagascar zei dat het eiland op de rand van een burgeroorlog verkeert
quote:President Madagaskar geeft niet op
ANTANANARIVO - De president van Madagaskar, Marc Ravalomanana, wil tot het einde toe doorvechten
Het staatshoofd heeft over militaire steun gesproken met de Verenigde Naties en Organisatie van Zuidelijk Afrikaanse landen (SADC). Dat heeft zijn woordvoerder maandagavond gezegd.
De president blijft in Madagaskar, hoewel zijn presidentiële garde hem adviseerde te vertrekken. Ravalomanana antwoordde met ,,Ik sterf met jullie als het moet''. Dat meldde de zegsman.
Beperkt
De woordvoerder liet weten dat de macht van de president beperkt is, maar dat hij nog wel de macht heeft om hulp van buiten in te roepen.
De macht van de president lijkt aan een zijden draadje te hangen. Het leger bezette maandag het presidentiële kantoor
Het is me trouwens de laatste jaren opgevallen dat Madagascar verdomd vaak door een orkaan wordt getroffen die dan het hele land blank zet. Daar hoor je verder weinig over in Europa, maar volgens mij is dat catastrofaal voor de bevoling, voedselvoorziening etc in zo'n arm landquote:Op dinsdag 17 maart 2009 11:41 schreef err het volgende:
Ik was in Madagascar tijdens de (her)verkiezingen in 2006 en heb Ravalomanana van dichtbij meegemaakt: hij was op campagne en deed zo'n beetje alle dorpen van betekenis aan per helicopter. De man werd bijkans als een popster verwelkomd en had het volk aan zijn voeten; vrijwel iedereen liep in Ravalomanana t-shirts en petjes rond en hij won dan ook verpletterend de verkiezingen.
Ik vind het dan ook vreemd dat alles nu ineens tegen hem is gekeerd. De man wordt staat op het punt door het leger te worden verbannen naar Frankrijk of erger: in de gevangenis te worden gestopt dat terwijl deze man in 2006 nog door europa een "lichtend voorbeeld van afrikaanse democratie" werd genoemd en niet te vergeten de fragiele natuur van Madagascar heeft weten te behouden en op sommige plaatsen te herstellen, door het aantal beschermde gebieden drastisch uit te breiden, wat weer tot gevolg heeft dat toerisme bloeit als nooit tevoren. Met alle positieve gevolgen voor de bevolking van dien.
Ik hoop van harte dat de rust daar snel weer terugkeert want dit is het laatste wat dit straatarme land nog nodig heeft.
Elk jaar in Maart is het cyclone season, daar kan je de klok op gelijk zetten.quote:Op dinsdag 17 maart 2009 11:46 schreef Frutsel het volgende:
[..]
Het is me trouwens de laatste jaren opgevallen dat Madagascar verdomd vaak door een orkaan wordt getroffen die dan het hele land blank zet. Daar hoor je verder weinig over in Europa, maar volgens mij is dat catastrofaal voor de bevoling, voedselvoorziening etc in zo'n arm land
Dit jaar begon het al in Januari... met Fanelle, waarna ze onwijs geluk hebben gehad met orkaan Gael die op het laatste moment wegtrok van het eilandquote:Op dinsdag 17 maart 2009 11:51 schreef err het volgende:
[..]
Elk jaar in Maart is het cyclone season, daar kan je de klok op gelijk zetten.
quote:Op maandag 16 maart 2009 23:42 schreef Zith het volgende:
Interessant feitje is misschien wel dat de malagasy geen negers zijn...
Was meer om de 'negers kunnen niets doen' users voor te zijn.quote:Op dinsdag 17 maart 2009 14:15 schreef EricT het volgende:
[..]
Generaliserend. De basis zijn mensen van negroide oorsprong, eeuwenlang gemixt met aziaten en blanken
quote:Op dinsdag 17 maart 2009 15:16 schreef Zith het volgende:
[..]
Was meer om de 'negers kunnen niets doen' users voor te zijn.
Echter, je zit fout. Madagascar was volgens de hedendaagse aannames onbewoond tot de Aziatische (Austronesian) stammen, die volgens mij trouwens als eerste boten hadden die oceanen over konden (ergens gelezen pin me er niet op vast), er gingen settelen. Pas honderden, zo niet duizend jaren later kwamen de eerste stammen uit het Midden-Oosten en Oost-afrika en werd er een beetje gemixed.
Malagasy
Negroide
De basis zijn dus mensen van zuid-oost aziaische/'oceania' oorsprong. 90% van de officiele taal die in madagascar gesproken word is trouwens gelijk aan het Manyaan dat gesproken wordt in zuid-Borneo.
quote:Op dinsdag 17 maart 2009 15:45 schreef EricT het volgende:
[..]
aha.. mijn fout. Op zich had ik dat moeten weten omdat ik me bezighoud met migratiepatronen in Oceania.
quote:'Rajoelina officieel president'
ANTANANARIVO - Het hooggerechtshof in Madagaskar heeft woensdag in een verklaring bekrachtigd dat de jonge Andry Rajoelina officieel de president van het land is. Het hof legaliseerde de staatsgreep van Rajoelina met de proclamatie dat de machtswisseling niet in strijd met de grondwet is geweest.
,,De heer Andry Rajoelina voert de functies uit van de president van de republiek overeenkomstig de bepalingen in de grondwet.'' Het hof bepaalde dat de machtsoverdracht van de afgezette president Marc Ravalomanana aan viceadmiraal Hyppolite Ramaroson en vervolgens aan Rajoelina legaal is verlopen. Het is niet bekend waar Ravalomanana gebleven is.
quote:Activiteiten Madagascar gestaakt
ANTANANARIVO - De kersverse president van Madagaskar, Andry Rajoelina, heeft donderdag de activiteiten van het parlement opgeschort. Dat heeft de minister van Post, Telecommunicatie en Technologie, Augustin Andriamananoro, bekendgemaakt
Een overgangsregering neemt de taken van de Senaat en Nationale Assemblee over voor een periode van maximaal twee jaar, totdat de verkiezingen plaatsvinden.
De 34-jarige Rajoelina kwam deze week aan de macht door een staatsgreep. Het hooggerechtshof bekrachtigde woensdag dat hij de officiële president van het land is. Rajoelina was ongeveer drie maanden verwikkeld in een machtsstrijd met zijn voorganger Marc Ravalomanana. Daardoor kwamen meer dan honderd mensen om het leven.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |