HET LIJKT EEN ziekelijke rage: internetters die op fora collectief karaktermoord plegen op mensen en bedrijven op basis van vage geruchten. Alles wordt daarbij op het ’world wide web’ gepubliceerd: van privéadressen tot foto’s, en zelfs wordt er opgeroepen tot geweld. ’Pedojaagster’ Yvonne van Hertum werd er onlangs nog voor veroordeeld tot een fikse celstraf. Gedupeerden durven nooit openlijk hun verhaal te doen, behalve Michel Hellenberg uit Velserbroek, slachtoffer van een collectieve internetklopjacht.
EIGENAAR WEBBEDRIJFJE SLACHTOFFER GENADELOZE HAATCAMPAGNE
LYNCHPARTIJ OP INTERNET
Rechters grepen twee keer in, maar dreigementen hielden aan
door BART OLMER
AMSTERDAM, zaterdag
Als jakhalzen stortte de website internetoplichting.nl zich op een webwinkeltje in laarzen. De winkeleigenaren, die moeite hadden met op tijd de bestelde spullen leveren, werden als oplichters opgejaagd. Ze moesten zelfs verhuizen om te ontsnappen aan de cyberspacebloedhonden die hen stalkten en bedreigden. Maar de verkopers zijn absoluut geen oplichters, zeggen rechtbanken in Haarlem en Amsterdam. „De hetze was volstrekt onterecht.”
In augustus 2008 startte Michel Hellenberg uit Velserbroek webwinkel Trendylaarzen.nl, gespecialiseerd in hebbedingetjes als laarzen, tassen, sieraden, beddengoed en kleding, maar vooral de populaire Uggs vrouwenlaarzen. Het bedrijfje kende een vliegende start, kampte enige tijd met lange leveringstijden, maar al snel werd de bedrijfsnaam besmeurd op website Hyves door een klager die stelde dat Trendylaarzen een oplichtersbedrijfje was.
Onder dreiging van een kort geding gaf Hyves de privégegevens prijs van de anonieme klager. Het spoor leidde naar een Rotterdamse concurrent met een webwinkel voor diezelfde Uggs laarzen, tegen wie inmiddels een bodemprocedure loopt.
Het noodlot sloeg definitief toe op 15 december jl. Toen verscheen op
www.internetoplichting.nl een anoniem bericht dat de ondergang betekende voor het laarzenbedrijfje. De berichtschrijver, schuilnaam ’Preferred’, stelde opgelicht te zijn voor 250 euro: de bestelde laarzen zouden nooit zijn geleverd. Later bleek dat ’Preferred’ nooit iets had besteld…
Tirade
Maar toen was het kwaad al geschied. Het berichtje was het startschot voor een 160 pagina’s tellende tirade tegen Trendylaarzen, waardoor het complete klantenbestand ineens vreesde óók opgelicht te zijn. Iedereen eiste zijn geld terug.
Discussieleiders, zogeheten moderators, van internetoplichting.nl stookten iedereen op aangifte te doen bij de politie en kopieen daarvan door te sturen naar relaties van het webwinkeltje, zoals ABN Amro, Postbank, het onlinebetalingssysteem Paypal en pakketvervoerders. Ook riepen ze op bestellingen te annuleren en de koopsom terug te eisen. Het ’dubieuze’ bedrijfje zeeg als een kaartenhuis ineen.
De forumleden roken bloed. Als jakhalzen rond een gewond dier achterhaalden ze de privégegevens van de eigenaren en plaatsten die doodleuk op internet, want, ach, het waren toch maar oplichters, toch?
’Ik wil mijn nieuwe privéadres niet vrijgeven, anders moet ik wéér verhuizen’
De jacht was geopend, alle remmen gingen los: elk brokje informatie werd online gezet, zelfs over de kinderen tot aan kapperbezoekjes van de echtgenote van de eigenaar en emailadressen van werknemers. Een zekere ’Hepiehepie59’ onthulde Hellenbergs woonadres, zodat iedereen er eventjes langs kon gaan…
De hetze nam zúlke groteske vormen aan dat de politie Hellenberg uitnodigde voor verhoor op het politiebureau Velsen. Hij zat nog geen uurtje vast of de jakhalzen vierden zijn politieverhoor al als wapenfeit. „Tientallen forumleden maakten er een heilige dagtaak van om ons zwart te maken”, vertelt Hellenberg, noodgedwongen ten kantore van zijn Amsterdamse advocaat mr. Jaap Stikkelbroeck. „Ik wil mijn nieuwe privéadres niet vrijgeven, anders moet ik wéér verhuizen.”
Maar politie en justitie bleken niet geïnteresseerd in de ’oplichting’, want de winkelier kon bewijzen dat de weinige échte klachten in behandeling waren of allang terugbetaald. Hellenberg werd vrijgelaten, mét excuses.
Ophitsers
Om de hetze te stuiten, dwong advocaat Stikkelbroek via de rechter begin maart af dat de beschuldigingen van internet gehaald moesten worden door de exploitant van het gewraakte forum: 2dehands.nl B.V. Ook eiste de advocaat de namen en adressen van de ergste anonieme ophitsers, zoals ’Preferred’, ’Hepiehepie59’, ’Lalalaa’, ’Zion Wals’, ’French’, ’Mennepen’, ’Caro64’, ’Tex’, ’Em-Ha’ en ’Schuppie’.
De rechterlijke uitspraak was uniek: de website-eigenaar werd „ten volle verantwoordelijk” gehouden voor alle laster. Eindelijk werden grenzen gesteld aan de elektronische lynchpartij door internethyena’s: „Zonder enig bewijs voor oplichting is er sprake van een hetze tegen dit bedrijf.”
De rechter legde een dwangsom op van maximaal 150.000 euro als de discussie over Trendy Laarzen niet werd verwijderd én een rectificatie werd geplaatst. Oók moest de exploitant de ip-adressen bekendmaken van de modder gooiende discussieleiders, op straffe van een dwangsom van 50 mille.
Naïef als de laarzenverkoper was, dacht hij dat hiermee de kous af was. Maar zijn nachtmerrie werd juist erger. De website-exploitant was zó geschrokken van de torenhoge dwangsommen dat de stekker uit de website werd getrokken. Na zes jaar ging de website internetoplichting.nl op zwart, gekapseisd door eigen roekeloosheid.
Kokend van woede over zo veel ’onrecht’ keerde de internetmeute, beroofd van hun digitale hangplek, zich nóg harder tegen de winkeleigenaar, die uit vrees voor zijn gezinsveiligheid tweemaal verhuisde.
Huiveringwekkende dreigmail stroomde binnen: „De rechter kan jullie gelijk geven, maar ik maak jullie kapot, vuile oplichters”; „ik vermoed dat je nu zelf risico’s gaat lopen. Er zijn mensen die websites op illegale wijze uit de lucht halen…”; „bedankt dat jullie de enige plaats hebben vernietigd waar burgers elkaar waarschuwen voor oplichters!”; „ik maak er mijn missie van om iedereen te alarmeren over jullie malafide praktijken”.
„Het werd alleen maar erger: ons bedrijf werd lamgelegd met neporders. We hebben nog een mail gestuurd naar klanten, met de rechtbankvonnissen, maar niemand geloofde ons nog”, zegt winkeleigenaar Hellenberg. „Geloof me, ik heb gehuild.”
„Mobiele telefoonnummers werden gepubliceerd. Zelfs mijn bejaarde moeder wordt thuis gebeld. We krijgen telefoontjes dat knokploegen onderweg zijn. We krijgen emails dat ze ons woonadres hebben achterhaald en dat ze ’wel eventjes komen om paaseieren te zoeken’. We hebben bewakingscamera’s moeten opgehangen. Men schreef dat ze ons observeerden, alsof ze politieagenten waren. Eerst dacht ik: wat een idioten, zoiets doen ze toch niet écht?! Maar inderdaad: een uurtje nadat ik naar de kapper was geweest, las ik op internet over mijn nieuwe kapsel, hoe ik die dag gekleed ging en dat ik de hond had uitgelaten.”
Nog geen dag nadat de website internetoplichting.nl was opgeheven, gingen de discussieleiders doodleuk dóór met hun hetze op andere fora, zoals 123chatplein.nl en
www.internetoplichting.tk. „Je zag alle bekende ophitsers elkaar weer hartelijk begroeten op die websites, waarna de ellende vrolijk doorging”, aldus een verbijsterde Hellenberg.
’Zelfs mijn bejaarde moeder wordt thuis gebeld’
Dat was nadrukkelijk verboden door de rechtbank Amsterdam, op straffe van een fikse dwangsom. De advocaat legde dan ook beslag op de domeinnamen tweedehands.nl en 2dehands.nl. De rechtbank Haarlem veroordeelde de website-eigenaar drie weken geleden tot 50.000 euro boete, omdat de gewraakte discussieleiders volhardden in hun haatcampagne. Ook moest 2dehands.nl voor 130.000 euro een bankgarantie geven voor aankomende claims.
De rechtbank Haarlem eist bekendmaking van de ware identiteit van de ergste hetzevoerders: ’Caro64’, ’Tex’ en ’Em-Ha’. Advocaat mr. Jaap Stikkelbroeck: „Het bedrijf had wel de ip-adressen van de bezoekers vrijgegeven, maar beschermt koste wat het kost de eigen beheerders en dus beweerde het bedrijf de ip-adressen van moderators ’Caro64’, ’Tex’ en ’Em-Ha’ niet te hebben. De voorzieningenrechter vond dat ’volstrekt onaannemelijk’.”
Komende week doet de internetondernemer aangifte bij de politie Kennemerland wegens bedreiging, stalking en smaad, gepleegd door deze oud-discussieleiders.
Verslavend
Hellenberg zucht: „Weet je wat nu zo zielig is? Toen hun website uit de lucht ging, wisten deze ’moderators’ niet meer hoe ze hun tijd moesten vullen. Ze schreven letterlijk dat ze nu tijd hadden om de was te doen en thuis te strijken. Wat een niveau!” En inderdaad: de moderators blijken verveeld rond te hangen op
www.123chatplein.nl: ’Ik merk eigenlijk nu pas hoe verslavend het was, ik loop echt met m’n ziel onder mijn arm, verveel me en wil weer op boevenjacht’, schrijft ’Truvanu’, teleurgesteld dat het laarzenbedrijfje niet meer gestalkt mag worden.
En de gewraakte moderator ’Em-Ha’ reageert: ’Hey Truv, ook hier die addiction, heb m’n was en strijk helemaal op orde (was ook wel tijd ook!!!).’ Zij ondertekent nog altijd met ’moderator Internetoplichting.nl’.
Veel internetondernemers zijn laaiend enthousiast dat de macht is gebroken van jakhalzenfora. „Ik heb berichten gekregen van zes collega-ondernemers, die door dergelijke websites werden gechanteerd tot betalingsregelingen, anders zouden ze stuk worden geschreven”, vertelt Hellenberg op het advocatenkantoor.
E-mail van collega-ondernemers bevestigen dit: „Geweldig wat jullie doen. Deze clubs misbruiken hun websites als dwangmiddel.” Of deze: „Gefeliciteerd met uw overwinning op de grootste klotewebsite die er bestaat. Wij hadden er ook bijzonder veel last van; als men wat kocht en ze konden het niet betalen, was je opeens een oplichter, en kreeg je een dagvaarding of incassobureau. Al die mensen die klakkeloos over je schrijven, terwijl ze nergens van weten; een plaag.” En deze: „Namens iedereen die ook op deze wijze onnodig gedupeerd wordt, bedankt voor jullie heldhaftige stap.” En: „Super dat jullie dit voor de rechter hebben gegooid. Ik heb het nooit gedurfd.” Of: „Ik ben ontzettend blij met jullie vonnis. Ik heb soortgelijke ervaringen met dit forum: nooit zo’n waardeloos zooitje bij elkaar gezien.”