FOK!forum / Culinesse gogo / Zijn eieren wel of niet gezond??
Pacmaniacmaandag 16 maart 2009 @ 06:13
Persoonlijk eet ik het liefst dagelijks een of meerdere (gekookte) eieren. Verder geen sauzen/zout of andere meuk die ongezond is gewoon een gekookt eitje op brood punt .
Nu hoor en lees ik overal zeer tegenstrijdige berichten als het gaat om de vraag of eieren nu wl of niet ongezond zijn (behalve dat je ervan gaat ruften )

Wat denken jullie ? Flink minderen of kan het allemaal geen kwaad?
Dennis_enzomaandag 16 maart 2009 @ 06:18
http://www.voedingscentru(...)zond+zijn+eieren.htm
Puggmaandag 16 maart 2009 @ 06:19
Mijn Ma zegt altijd:
"wat uit een ander zijn kont komt; kan nooit goed voor je zijn"
Pacmaniacmaandag 16 maart 2009 @ 06:22
quote:
Ja en tegelijkertijd lees ik deze dingen ook:

http://www.gezondheidsnet(...)ieren-gezond-of-niet

http://fitness.rubriek.nl/fitness/ei.asp

Pacmaniacmaandag 16 maart 2009 @ 06:23
quote:
Op maandag 16 maart 2009 06:19 schreef Pugg het volgende:
Mijn Ma zegt altijd:
"wat uit een ander zijn kont komt; kan nooit goed voor je zijn"
Ik zou er een tegeltje van maken
FritsVanEgtersmaandag 16 maart 2009 @ 06:31
Ei zonder zout is niet lekker.

Dus minderen en dan met zout.
Paulmaandag 16 maart 2009 @ 06:41
tvp

Isabeaumaandag 16 maart 2009 @ 06:44
quote:
Cracking the Egg-Cholesterol Myth - More than 30 Years of Research Supports the Role of Eggs in a Healthy Diet

Many Americans have shied away from eggs – despite their taste, value, convenience, and nutrition – for fear of dietary cholesterol. However, more than 30 years of research has shown that healthy adults can eat eggs without significantly affecting their risk of heart disease or stroke.

In fact, several international health promotion organizations – including Health Canada, the Canadian Heart and Stroke Foundation, the Australian Heart Foundation and the Irish Heart Foundation – now promote eggs as part of a heart-healthy diet, recognizing that they make important nutritional contributions.i


An Egg a Day? Yes – in fact, studies demonstrate that healthy adults can enjoy one or two eggs a day without any affect on their risk for heart disease:

A 2007 study of 9,500 people reported in Medical Science Monitor showed that eating one or two eggs a day did not increase the risk of heart disease or stroke among healthy adults. The study noted that eating eggs may actually be associated with a decrease in blood pressure.ii
A review of more than 25 studies that appeared in the Journal of the American College of Nutrition in 2000 showed that eating an egg a day isn’t associated with increased risk of heart disease in healthy men and women, even after taking into account other aspects of their diet that may increase the risk for heart disease.iii
A six-week study conducted by researchers at the Yale Prevention Research Center in 2005 showed that adding two eggs a day to a healthful diet did not significantly increase blood cholesterol levels in young or middle-aged men and women with normal or even moderately elevated blood cholesterol levels.iv
A 1999 Harvard University study that collected data from more than 100,000 men and women found no significant difference in heart disease risk between healthy adults who ate less than one egg a week and those who ate more than one egg a day, and that eating up to one egg a day is unlikely to have a significant overall impact on the risk of heart disease or stroke.v
A study presented at the Experimental Biology conference in 2007 showed that egg consumption contributed less than 1 percent of the risk for heart disease when other adjustable risk factors were taken into account. The researchers concluded that wide-sweeping recommendations to limit egg consumption may be misguided, particularly when eggs’ nutritional contributions are considered.vi
In 2006, Nutrition Bulletin published a review of scientific studies from the past 30 years showing that eating eggs daily does not have a significant impact on blood cholesterol or heart disease risk. The authors noted several benefits of egg consumption—including the high-quality protein eggs provide—and argued that consumption of one to two eggs a day should be actively encouraged as part of a calorie-restricted weight-loss plan.vii
What the Numbers Reveal: Studies have looked at the effect of egg consumption on blood cholesterol levels and have found a surprisingly small effect. This is important because newer research has identified the LDL:HDL ratio (“good” cholesterol to “bad” cholesterol) and the Total:HDL ratio (the sum of all cholesterol components to “good” cholesterol) to be better indicators of heart disease risk than either indicator alone.

A review of over 30 studies published in the Journal of the American College of Nutrition in 2008 argues that the LDL:HDL ratio is a much better indicator of heart disease risk than either indicator alone because the ratio reflects the “two-way traffic” of cholesterol entering and leaving the blood system.viii
A research review, published in 2000 in the Journal of the American College of Nutrition, concluded that healthy adults can enjoy eggs without significantly impacting their heart disease risk. The author, who reviewed 30 years of cholesterol research, found that that dietary cholesterol has a relatively small effect on plasma total cholesterol and that egg consumption, specifically, has little relationship to high blood cholesterol or incidence of heart disease.ix
In 2005 researchers at the University of Connecticut found that healthy elderly adults who ate three eggs a day for one month did not experience an increase to their LDL:HDL ratio or to their Total:HDL ratio, which are two major indicators for heart disease risk.x
The Journal of Nutrition published a study in 2008 that found overweight men who eat eggs while on a carbohydrate-restricted diet have a significant increase in their HDL levels (the “good” cholesterol) compared to men who don’t eat eggs.xi
# # #

i. Klein CJ. The scientific evidence and approach taken to establish guidelines for cholesterol intake in Australia, Canada, The United Kingdom, and The United States. LSRO. 2006 www.lsro.org. Accessed November 2006.

ii. Qureshi A, et al. Regular egg consumption does not increase the risk of stroke or cardiovascular diseases. Medical Science Monitor. 2007; 13(1): CR1-8.

iii. Kritchevsky S and Kritchvesky D. Egg consumption and coronary heart disease: an epidemiological overview. J Am Coll Nutr. 2000; 19(5): 549S-555S.

iv. Katz DL, et al. Egg consumption and endothelial function: a randomized controlled crossover trial. Int J Cardiol. 2005; 99:65-70.

v. Hu FB, et al. A prospective study of egg consumption and risk of cardiovascular disease in men and women. JAMA. 1999; 281:1387-94.

vi. Tran NL, et al. Balancing and communicating risks and benefits associated with egg consumption – a relative risk study. Presented at Experimental Biology 2007, Washington, D.C.

vii. Lee A and Griffin B. Dietary cholesterol, eggs and coronary heart disease risk in perspective. Nutrition Bulletin (British Nutrition Foundation). 2006; 31:21-27.

viii. Fernandez ML and Webb D. The LDL to HDL Cholesterol Ratio as a Valuable Tool to Evaluate Coronary Heart Disease Risk. JACN (in press).

ix. McNamara DJ. The impact of egg limitations on coronary heart disease risk: do the numbers add up? J Am Coll Nutr. 2000;19(5): 540S-548S.

x. Greene CM, et al. Maintenance of the LDL cholesterol: HDL cholesterol ratio in an elderly population given a dietary cholesterol challenge. J Nutr. 2005; 135:2799-2804.

xi. Mutungi G, et al. Dietary cholesterol from eggs increases plasma HDL cholesterol in overweight men consuming a carbohydrate restricted diet. J Nutr. 2008;138:272-276.
Voedingscentrum loopt met alles al jaren achter en dat is dan onze 'nationale kennisbron over voeding'
zbbroxmaandag 16 maart 2009 @ 07:16
Ja hoor, maar.

Meeste eiwit zit in het eigeel en daarmee ook het meest aan foute cholesterol. Dus gooi de dooier eens wat vaker weg en dan heb je no problems op je 50e.
En niet zoveel zout gebruiken. Liever helemaal niet. Je krijgt er al teveel van binnen via je normale voeding.
mscholmaandag 16 maart 2009 @ 08:09
quote:
Op maandag 16 maart 2009 07:16 schreef zbbrox het volgende:
Ja hoor, maar.

Meeste eiwit zit in het eigeel en daarmee ook het meest aan foute cholesterol. Dus gooi de dooier eens wat vaker weg en dan heb je no problems op je 50e.
En niet zoveel zout gebruiken. Liever helemaal niet. Je krijgt er al teveel van binnen via je normale voeding.
maar een gekookt eitje moet gewoon met wat zout gegeten wordnen
Big_Yinmaandag 16 maart 2009 @ 08:34
Af en toe een ei kan geen kwaad.
Het is hetzelfde als met al het andere voedsel en drinken. Over al waar "te" voor staat is niet goed.
Alecksmaandag 16 maart 2009 @ 08:41
quote:
Op maandag 16 maart 2009 06:19 schreef Pugg het volgende:
Mijn Ma zegt altijd:
"wat uit een ander zijn kont komt; kan nooit goed voor je zijn"
Probeert ze je dan niet gewoon van de cokane af te houden?
spijkerbroekmaandag 16 maart 2009 @ 09:16
Alles dat je met mate eet, is geen probleem.
zoalshetismaandag 16 maart 2009 @ 09:24
quote:
Op maandag 16 maart 2009 08:34 schreef Big_Yin het volgende:
Af en toe een ei kan geen kwaad.
Het is hetzelfde als met al het andere voedsel en drinken. Over al waar "te" voor staat is niet goed.
ja! kijk maar naar tentharing.
Lienekienmaandag 16 maart 2009 @ 09:27
quote:
Op maandag 16 maart 2009 09:16 schreef spijkerbroek het volgende:
Alles dat je met mate eet, is geen probleem.
Een keer per maand, dat is met mate.
zoalshetismaandag 16 maart 2009 @ 09:37
quote:
Op maandag 16 maart 2009 09:27 schreef Lienekien het volgende:

[..]

Een keer per maand, dat is met mate.
3 per week. is ook met mate. sumoworstelaars eten er 20 per dag en kijk eens hoe gezond zij zijn.
yvonnemaandag 16 maart 2009 @ 09:41
quote:
Op maandag 16 maart 2009 06:44 schreef Isabeau het volgende:

[..]

Voedingscentrum loopt met alles al jaren achter en dat is dan onze 'nationale kennisbron over voeding'
Ik geloof dat ze je weer over het hoofd zien isa
Isabeaumaandag 16 maart 2009 @ 09:42
quote:
Op maandag 16 maart 2009 09:41 schreef yvonne het volgende:

Ik geloof dat ze je weer over het hoofd zien isa
Nah, ze zijn in ONZ-modus beland Wat wel weer aansluit bij het standpunt van het voedingscentrum.
#ANONIEMmaandag 16 maart 2009 @ 10:19
Paar keer per week.
Arizonamaandag 16 maart 2009 @ 11:54
quote:
Op maandag 16 maart 2009 09:42 schreef Isabeau het volgende:

[..]

Nah, ze zijn in ONZ-modus beland Wat wel weer aansluit bij het standpunt van het voedingscentrum.
Misschien moet je een samenvatting plaatsen
Weltschmerzmaandag 16 maart 2009 @ 13:49
In ei zit veel cholesterol, dikkertjes hebben en een te hoog cholestorol n eten meer eieren dan gemiddeld ds veroorzaakt het eten van veel eieren een hoog cholestorolgehalte.

Dat was de logica achter het idee dat veel eieren eten slecht voor je is. Maar zo simplistisch is het dus niet.
teknomistmaandag 16 maart 2009 @ 14:09
Eiersalade.
zoalshetismaandag 16 maart 2009 @ 14:10
volgens mij krijg je verschrikkelijke kanker als je elke dag gaat lopen zeiken over wat wel of niet gezond is.
Grrrrrrrrmaandag 16 maart 2009 @ 14:26
Beweeg genoeg, blijf op gewicht, zorg voor voldoende voedingstoffen en vreet en drink verder wat je lekker vindt. Dan kan je heel die "dit of dat is ongezond"-zever verder laten stikken
honda1990maandag 16 maart 2009 @ 14:39
Een net niet helemaal hard gekookt ei op brood
ColdFeetmaandag 16 maart 2009 @ 15:15
Volgens mij wordt in de recentere studies toch de conclusie getrokken dat eieren gezond zijn? Ik eet er best veel; ik vind ze lekker en ze vullen goed.
FritsVanEgtersmaandag 16 maart 2009 @ 15:18
quote:
Op maandag 16 maart 2009 09:37 schreef zoalshetis het volgende:

[..]

3 per week. is ook met mate. sumoworstelaars eten er 20 per dag en kijk eens hoe gezond zij zijn.
Nou inderdaad, dat wil ik wel eens zien. Heb je een linkje naar een gedegen studie naar de gemiddelde leeftijd waarop een Sumo-worstelaar de pijp uit gaat?
zoalshetismaandag 16 maart 2009 @ 15:19
quote:
Op maandag 16 maart 2009 15:18 schreef FritsVanEgters het volgende:

[..]

Nou inderdaad, dat wil ik wel eens zien. Heb je een linkje naar een gedegen studie naar de gemiddelde leeftijd waarop een Sumo-worstelaar de pijp uit gaat?


diepe meelij met de kistdragers.
Pietverdrietmaandag 16 maart 2009 @ 17:24
Cholesterol wat je eet wordt verteerd en heeft niets met het cholesterol in je bloed te maken, dat maakt je lichaam zelf. Zelfs het allerstrengste dieet verlaagd de cholesterol met max een procent of 5.
Je kan gewoon eieren eten, daar is niets mis mee. Cholesterol en Eieren is net zo een sprookje als ve-tsin en het chinese restaurant syndroom
zbbroxmaandag 16 maart 2009 @ 17:59
Ik kaan ook best wat ei naar binnen. Need the eggwhites. Beefcake!
neinmaandag 16 maart 2009 @ 18:17
quote:
Op maandag 16 maart 2009 17:24 schreef Pietverdriet het volgende:
Cholesterol wat je eet wordt verteerd en heeft niets met het cholesterol in je bloed te maken, dat maakt je lichaam zelf. Zelfs het allerstrengste dieet verlaagd de cholesterol met max een procent of 5.
Je kan gewoon eieren eten, daar is niets mis mee. Cholesterol en Eieren is net zo een sprookje als ve-tsin en het chinese restaurant syndroom
Idd, wat piet zegt. Het cholesterol in een eitje heeft niets met cholesterol in je bloed te maken, dat in je bloed wordt door je lichaam zelf aangemaakt en gereguleerd. Slechte vetten (zoals transvetten) kunnen je cholesterol omhoog kieperen, maar zeker geen eitje. Eieren zijn hartstikke gezond, jammer dat het voedingscentrum zo verschrikkelijk star is.
golfermaandag 16 maart 2009 @ 19:20
quote:
Op maandag 16 maart 2009 18:17 schreef nein het volgende:


Idd, wat piet zegt. Het cholesterol in een eitje heeft niets met cholesterol in je bloed te maken, dat in je bloed wordt door je lichaam zelf aangemaakt en gereguleerd. Slechte vetten (zoals transvetten) kunnen je cholesterol omhoog kieperen, maar zeker geen eitje. Eieren zijn hartstikke gezond, jammer dat het voedingscentrum zo verschrikkelijk star is.
Desondanks waarschuwt de hartstichting wel degelijk voor een aantal voedingszaken daar waar het een te hoog cholestorolgehalte betreft:
quote:
Het eten van veel cholesterolrijke voedingsmiddelen.
Door de consumptie hiervan kan het cholesterolgehalte in het bloed worden verhoogd. De ongunstige invloed van voedingscholesterol is echter minder sterk dan die van verzadigd vet. Voedingscholesterol komt vooral voor in: eidooier, melkvet , in volle zuivel-producten (volvette kaas en roomboter), orgaanvlees (lever en niertjes en de vleeswaren die daarvan zijn gemaakt). Garnalen, paling en schelvislever bevatten ook veel cholesterol.
Pietverdrietmaandag 16 maart 2009 @ 19:33
quote:
Op maandag 16 maart 2009 19:20 schreef golfer het volgende:

[..]

Desondanks waarschuwt de hartstichting wel degelijk voor een aantal voedingszaken daar waar het een te hoog cholestorolgehalte betreft:
[..]


Dat is achterhaald.
Dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamines is ook hoog, terwijl het eten van een kwart sinaasappel voldoende is om iemand van scheurbuik te genezen,
Isabeaumaandag 16 maart 2009 @ 22:05
quote:
Op maandag 16 maart 2009 19:33 schreef Pietverdriet het volgende:

Dat is achterhaald.
Dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamines is ook hoog, terwijl het eten van een kwart sinaasappel voldoende is om iemand van scheurbuik te genezen,
al die getallen zijn gebaseerd op die 5% van de bevolking die het meest nodig heeft en daar dan nog een schepje bovenop als veiligheidsmarge
MinderMutsigmaandag 16 maart 2009 @ 23:47
Ik ga me daar maar eens in verdiepen want de Mr. heeft cholesterolverlagers voorgeschreven gekregen.
Is er iets dat je zelf zou kunnen doen om je cholestorol omlaag te brengen of ben je dan sowieso afhankelijk van medicijnen? (Of zijn die medicijnen eigenlijk ook nutteloze symptoombestrijding?)
golfermaandag 16 maart 2009 @ 23:51
quote:
Op maandag 16 maart 2009 23:47 schreef MinderMutsig het volgende:
Ik ga me daar maar eens in verdiepen want de Mr. heeft cholesterolverlagers voorgeschreven gekregen.
Is er iets dat je zelf zou kunnen doen om je cholestorol omlaag te brengen of ben je dan sowieso afhankelijk van medicijnen? (Of zijn die medicijnen eigenlijk ook nutteloze symptoombestrijding?)
Ik heb ze ook voorgeschreven gekregen. :
shmoopydinsdag 17 maart 2009 @ 00:15
quote:
Op maandag 16 maart 2009 23:47 schreef MinderMutsig het volgende:
Ik ga me daar maar eens in verdiepen want de Mr. heeft cholesterolverlagers voorgeschreven gekregen.
Is er iets dat je zelf zou kunnen doen om je cholestorol omlaag te brengen of ben je dan sowieso afhankelijk van medicijnen? (Of zijn die medicijnen eigenlijk ook nutteloze symptoombestrijding?)
Mijn cardioloog zegt: olijfolie, mijd harde vetten, en elke dag een glas rode wijn.
Stereotomydinsdag 17 maart 2009 @ 00:51


http://en.wikipedia.org/wiki/Tamago_kake_gohan

Eieren ftw. Ik eet ze in mijn favoriete ontbijt: Tamago Kake Gohan.

[ Bericht 55% gewijzigd door Stereotomy op 17-03-2009 00:58:42 ]
cablegunmasterdinsdag 17 maart 2009 @ 01:03
quote:
Op dinsdag 17 maart 2009 00:51 schreef Stereotomy het volgende:


http://en.wikipedia.org/wiki/Tamago_kake_gohan

Eieren ftw. Ik eet ze in mijn favoriete ontbijt: Tamago Kake Gohan.
rauw ei ?
Stereotomydinsdag 17 maart 2009 @ 01:06
Mja, zijn we door de salmonellahysterie niet gewend in Nederland he.

Salmonella is in principe alleen een risico voor bejaarden en kleine kinderen. Volgens mij de laatste keer dat er iemand doodging aan salmonella in Nederland, was een bejaarde oma die een advocaatje had gegeten in een bejaardentehuis.

Maar anyway, ik vind het een heerlijk gerecht, ontzettend simpel en authentiek. Je kunt niet ontkennen dat Japanners gezond zijn, met hun rauwe vis, rauwe ei methodes.
golferdinsdag 17 maart 2009 @ 01:30
quote:
Op dinsdag 17 maart 2009 01:06 schreef Stereotomy het volgende:


.Je kunt niet ontkennen dat Japanners gezond zijn, met hun rauwe vis, rauwe ei methodes.
harakiri.
Stereotomydinsdag 17 maart 2009 @ 01:33
quote:
Op dinsdag 17 maart 2009 01:30 schreef golfer het volgende:

[..]

harakiri.
Bejaarde!
123hopsaflopsdinsdag 17 maart 2009 @ 01:38
quote:
Op maandag 16 maart 2009 06:44 schreef Isabeau het volgende:

[..]

Voedingscentrum loopt met alles al jaren achter en dat is dan onze 'nationale kennisbron over voeding'



bovendien is het verband tussen een hoog cholesterol en hart- en vaatziekte nooit aangetoond
golferdinsdag 17 maart 2009 @ 01:42
quote:
Op dinsdag 17 maart 2009 01:38 schreef JoPiDo het volgende:


bovendien is het verband tussen een hoog cholesterol en hart- en vaatziekte nooit aangetoond
Oh jee, dokter. Dus al die hart- en vaatspecialisten die mij behandelen hebben het allemaal mis en jij kunt mij nu aantonen waarom ze het allemaal fout hebben?
Met name het LDL-gedeelte?
Freeflyerdinsdag 17 maart 2009 @ 01:47
quote:
Op dinsdag 17 maart 2009 00:15 schreef shmoopy het volgende:

[..]

Mijn cardioloog zegt: olijfolie, mijd harde vetten, en elke dag een glas rode wijn.
Hij heeft vast ook nog iets gezegd over beweging of niet ??
Stereotomydinsdag 17 maart 2009 @ 01:49
Dokter Bernhard
golferdinsdag 17 maart 2009 @ 01:50
quote:
Op dinsdag 17 maart 2009 01:49 schreef Stereotomy het volgende:
Dokter Bernhard
Brandsteder.
Xynonitedinsdag 17 maart 2009 @ 02:10
Oeh lekker gekookt eitje
sexymofodinsdag 17 maart 2009 @ 03:05
quote:
Op dinsdag 17 maart 2009 01:42 schreef golfer het volgende:

[..]

Oh jee, dokter. Dus al die hart- en vaatspecialisten die mij behandelen hebben het allemaal mis en jij kunt mij nu aantonen waarom ze het allemaal fout hebben?
Met name het LDL-gedeelte?
Er komen wel meer en meer onderzoeken waaruit blijkt dat hoog cholesterol niet zo zeer een probleem is.
Ook zijn er meerdere soorten cholesterol. Triglyceriden heeft standaard een maximale waarde van 2 (als zijnde normaal geaccepteerd). Ik ken echter personen die dit tussen de 20 en 40 hebben gehad en met zwaar medicijn gebruik en een streng dieet dit toch echt niet onder de 15 kregen, maar juist door de medicatie uiteindelijk de pijp uit zijn gegaan (levervalen bijvoorbeeld bij een geheelonthouder). Natuurlijk moet je er rekening mee houden, maar je bloeddruk is bijvoorbeeld een veel belangrijkere indicator.
popolondinsdag 17 maart 2009 @ 03:32
quote:
Op dinsdag 17 maart 2009 00:15 schreef shmoopy het volgende:

[..]

Mijn cardioloog zegt: olijfolie, mijd harde vetten, en elke dag een glas rode wijn.
Anti oxidanten eten dus. Het fruit wat stikt van deze stoffen zijn o.a. bosbessen (blueberries)



Dingen zijn ook nog eens uitstekende vechters tegen allerlei ziektes.
#ANONIEMdinsdag 17 maart 2009 @ 03:34
Veel peper erop en er is niets aan de hand.
Pacmaniacdinsdag 17 maart 2009 @ 04:30
Dus in feite is niets aangaande de relatie eieren- cholesterol te bewijzen?
Wat ik dus vreemd vind is dat zowel Voedingscentrum alsook de Hartstichting stellen dat maximaal 3 eieren per week gezond is + dat eierdooiers heel veel cholesterol bevatten.
Andere sites roepen weer precies het tegenovergestelde . Een dubbelblind onderzoek zou leuk zijn.
#ANONIEMdinsdag 17 maart 2009 @ 04:37
Het zout is waarschijnlijk de grootste boosdoener, gooi er wat meer peper op en probleem is opgelost.
Stereotomydinsdag 17 maart 2009 @ 04:38
De dooiers bevatten ook relatief veel cholesterol. Dat wordt gewoon verteerd en afgebroken. Hoge cholesterolwaardes in het bloed wordt door je lichaam gemaakt wanneer je teveel vet binnenkrijgt, en heeft weinig te maken met hoeveel cholesterol er in je voedsel zit.
#ANONIEMdinsdag 17 maart 2009 @ 04:40
quote:
Op dinsdag 17 maart 2009 04:38 schreef Stereotomy het volgende:
Hoge cholesterolwaardes in het bloed wordt door je lichaam gemaakt wanneer je teveel vet binnenkrijgt, en heeft weinig te maken met hoeveel cholesterol er in je voedsel zit.
Dat dus + natuurlijke aanleg.
En geen Zaanse Mayo erop spuiten.

[ Bericht 12% gewijzigd door #ANONIEM op 17-03-2009 04:41:27 ]