FOK!forum / Culinesse à gogo / Gefrituurd ijs!
Kali-Mist1maandag 9 maart 2009 @ 05:17


Ingredienten:
1 liter slagroomijs
75 g paneermeel
300 g gepelde hazelnoten, fijngemalen
2 theelepels kaneelpoeder
4-6 eetlepels bloem
4 eiwitten, losgeklopt
olie om te frituren
poedersuiker
8 glaasjes appelcider (slijterij)

Bereiding:
Schep 8 bollen ijs en leg ze op een groot plat bord, bekleed met bakpapier. Zet de ijsbollen 1 uur in de diepvries. Strooi de paneermeel, hazelnoten en kaneel in een diep bord. Doe de bloem en de eiwitten elk apart in 2 andere diepe borden. Rol de ijsbollen een voor een door de bloem en dan door het eiwit en het paneermengsel. Leg de ijsbollen terug op het bord en laat ze weer 1 uur goed aanvriezen. Herhaal de paneerlaag en laat het ijs weer minimaal 1 uur aanvriezen. Zorg dat de ijsbollen rondom goed gepaneerd zijn, zodat het ijs niet kan lekken tijdens het frituren. Verwarm de olie tot 175 °C. Frituur de ijsbollen per 4 in maximaal 1 minuut rondom goudbruin en krokant. Laat ze uitlekken op keukenpapier en leg ze op 8 borden. Garneer elk bord met plakjes appelchips. Bestrooi de borden met een (thee)zeefje met poedersuiker en zet er een glaasje appelcider bij. Lekker met appelchips,
Beachmaandag 9 maart 2009 @ 05:46
Is dit serieus.
Kali-Mist1maandag 9 maart 2009 @ 05:53
quote:
Op maandag 9 maart 2009 05:46 schreef Beach het volgende:
Is dit serieus.
Het bestaat echt, de goede Thai of Turk wil het nog weleens als dessert verkopen!
Morwenmaandag 9 maart 2009 @ 06:03
Lijkt mij echt helemaal niks, ik heb het weleens op tv klaar zien maken in bladerdeeg. Warm deeg met ijs erin
Twerkmaandag 9 maart 2009 @ 06:15
Dit zijn de serieuzere desserts.
Flurrymaandag 9 maart 2009 @ 07:16
Heftig....heb je dit ook zelf gemaakt?
Marijkezwollemaandag 9 maart 2009 @ 07:19
quote:
Op maandag 9 maart 2009 05:53 schreef Kali-Mist1 het volgende:

[..]

Het bestaat echt, de goede Thai of Turk wil het nog weleens als dessert verkopen!
De Chinees ook en het is errug lekker
Metatronmaandag 9 maart 2009 @ 07:21
quote:
Op maandag 9 maart 2009 06:03 schreef Morwen het volgende:
Lijkt mij echt helemaal niks, ik heb het weleens op tv klaar zien maken in bladerdeeg. Warm deeg met ijs erin
Het is juist ontzettend lekker! Lekker krokant deegje, met ijs er in. In Rotterdam kon je heel lekker gefrituurd ijs krijgen bij Tampoopo. (Helaas al een tijdje weg)
boem-dikkiemaandag 9 maart 2009 @ 08:24
Hmm. Lijkt me wel lekker hoor.
hilliebilliemaandag 9 maart 2009 @ 09:58
maar lijkt me dat het ijs dan geen ijs meer is maar gewoon melk. Ik weet niet lijkt me niet zo'n succes..
Michelleemaandag 9 maart 2009 @ 10:17
quote:
Op maandag 9 maart 2009 09:58 schreef hilliebillie het volgende:
maar lijkt me dat het ijs dan geen ijs meer is maar gewoon melk. Ik weet niet lijkt me niet zo'n succes..
Als het goed gemaakt is, dan is het nog ijs!
DarkShinemaandag 9 maart 2009 @ 10:35
Ik heb dit op school eens moeten maken, damn dat was lekker. Telkens als ik het iemand vertel kijken ze je echt heel raar aan, zo van WTF.

Misschien binnenkort weer eens koken voor de vriendin en dit als nagerecht
DarkShinemaandag 9 maart 2009 @ 10:36
quote:
Op maandag 9 maart 2009 09:58 schreef hilliebillie het volgende:
maar lijkt me dat het ijs dan geen ijs meer is maar gewoon melk. Ik weet niet lijkt me niet zo'n succes..
Men neme bladerdeeg, één bol ijs en frituurt het maar een paar seconden...
Kaboltermaandag 9 maart 2009 @ 11:12
quote:
Op maandag 9 maart 2009 10:36 schreef DarkShine het volgende:

[..]

Men neme bladerdeeg, één bol ijs en frituurt het maar een paar seconden...
In de OP staat maximaal 1 minuut.
vaagselmaandag 9 maart 2009 @ 11:49
Zomaar googlen naar een recept, dat copy pasten en hier neergooien zonder zelf ook maar iets toe te voegen vind ik een beetje jammer. Helemaal als je ook nog eens geen bron vermeld..
Stalimaandag 9 maart 2009 @ 11:52
Het ziet er niet aantrekkelijk uit, zoals dat ijs eruit loopt. .

Verder eens met vaagsel.
Kaboltermaandag 9 maart 2009 @ 11:54
Kom dan maar op met de variaties en hints..
daheimaandag 9 maart 2009 @ 11:56
Lijkt me erg lekker, dit ga ik eens maken! (TVP)
DarkShinemaandag 9 maart 2009 @ 12:04
quote:
Op maandag 9 maart 2009 11:12 schreef Kabolter het volgende:

[..]

In de OP staat maximaal 1 minuut.
Dan krijg je ook zo'n uitgelopen bol als in die foto. Bladerdeeg is zo gefrituurd en je ijs is dan nog bevoren.
Stalimaandag 9 maart 2009 @ 12:18
quote:
Op maandag 9 maart 2009 11:54 schreef Kabolter het volgende:
Kom dan maar op met de variaties en hints..
Ik vind het net een uit de hand gelopen bitterbal.
vaagselmaandag 9 maart 2009 @ 12:33
quote:
Op maandag 9 maart 2009 11:54 schreef Kabolter het volgende:
Kom dan maar op met de variaties en hints..
Het kan toch niet de bedoeling zijn dat mensen hier straks lukraak allemaal gegooglede recepten gaan neerkwakken, en dat van ons dan wordt verwacht dat we daar maar variaties op geven?

Ik ben helemaal niet zo moeilijk wat dat betreft hoor maar als iemand letterlijk iets copy/paste van een andere site, zonder enig vorm van commentaar of bronvermelding dan is het gewoon pure spam.

Maar omdat er toch een discussie aan het ontstaan is, ik heb wel eens wat gelezen over gefrituurd ijs waar het zelfs 3 maal werd gepaneerd en waar ook bv. kokos als paneer werd gebruikt. Heb er zelf geen ervaring mee ivm een algemene desinteresse in toetjes en het niet hebben van een frituur.
Kaboltermaandag 9 maart 2009 @ 12:42
quote:
Op maandag 9 maart 2009 12:33 schreef vaagsel het volgende:

[..]

Het kan toch niet de bedoeling zijn dat mensen hier straks lukraak allemaal gegooglede recepten gaan neerkwakken, en dat van ons dan wordt verwacht dat we daar maar variaties op geven?

Ik ben helemaal niet zo moeilijk wat dat betreft hoor maar als iemand letterlijk iets copy/paste van een andere site, zonder enig vorm van commentaar of bronvermelding dan is het gewoon pure spam.

Maar omdat er toch een discussie aan het ontstaan is, ik heb wel eens wat gelezen over gefrituurd ijs waar het zelfs 3 maal werd gepaneerd en waar ook bv. kokos als paneer werd gebruikt. Heb er zelf geen ervaring mee ivm een algemene desinteresse in toetjes en het niet hebben van een frituur.
Doe eens lief, probeer ik voor een andere insteek te gaan is het weer niet goed..
Flurrymaandag 9 maart 2009 @ 12:44
quote:
Op maandag 9 maart 2009 12:42 schreef Kabolter het volgende:

[..]

Doe eens lief, probeer ik voor een andere insteek te gaan is het weer niet goed..
de (mijns inziens terechte) kritiek is gericht op de TS, niet op jou
Metatronmaandag 9 maart 2009 @ 12:46
quote:
Op maandag 9 maart 2009 12:04 schreef DarkShine het volgende:

[..]

Dan krijg je ook zo'n uitgelopen bol als in die foto. Bladerdeeg is zo gefrituurd en je ijs is dan nog bevoren.
Ik heb het zelf met loempia-deeg gedaan. Dat is er echt ideaal voor. Het is met een paar seconden krokant, en je ijs blijft keurig bevroren.
Kaboltermaandag 9 maart 2009 @ 12:57
quote:
Op maandag 9 maart 2009 12:44 schreef Flurry het volgende:

[..]

de (mijns inziens terechte) kritiek is gericht op de TS, niet op jou
Oké. Ik lees een beetje selectief. Zag het woord variatie terugkomen.

Kokos>
Dit recept zie ik veel terugkomen. Dus hij zal wel aardig kloppen, denk ik:
quote:
Voorbereiden
Voorbereidingstijd: 20 minuten + een paar dagen invriezen
Frituurtijd: 20 seconden
Aantal: voor 6 personen


Ingrediënten
2 l vanille-ijs
100 g bloem
2 dl water
1 1/2 kop fijn paneermeel
2 el geraspte kokos
1.25 l olie, om in te frituren.


Het maken
6 grote bollen ijs scheppen.
Terug zetten in de vriezer
Een dik beslag maken van ei, bloem en water
IJsbollen door het beslag halen.
Daarna royaal door paneer meel en kokos rollen.
Weer in de vriezer zetten.
Een paar dagen laten staan.
De olie tot matig heet verhitten.
Er één ijsbolletje tegelijk in laten glijden.
Een paar seconden frituren tot de korst goudbruin is.
Uit de pan nemen


Tip
Het ijs moet absoluut stijf bevroren zijn en de olie moet zo heet zijn dat de kokoskorst in een paar seconden dicht en gaar is.
Voor de rest snap ik niet hoe bepaalde sites op 1 minuut komen qua frituren. Dat lijkt mij dus 10x niks.

Hoe zit het met je tanden? Doet het geen pijn?

Er één ijsbolletje tegelijk in laten glijden:.
1 bolletje per keer is toch niet fijn. Had begrepen dat je het direct op moest dienen..
Is het niet makkelijker om de frituur op 190 graden te gooien zonder netje, alle bolletjes in het netje doen, genoeg ruimte tussen de bolletjes houden en tegelijk even onder te dompelen?
Muckmaandag 9 maart 2009 @ 17:33
Zelfs in ons eigen FOK!-kookboek staat een recept voor gefrituurd ijs
*klik*
quote:
Gefrituurd ijs
Karper

Ingrediënten:
2 bollen ijs(smaak naar keuze, voorkeur gaat voor stevig ijs met een hoog vetgehalte)
4 eierdooiers
100 gram Kokosrasp

Benodigdheden:
Plaat die in de vriezer past.
IJsschep
2 bekkens
Pan 2.5 liter

Bereidingswijze:
Schep ijs bolletjes en plaats ze meteen weer in de vriezer
Maak in de tussentijd een bekken met kokos klaar de andere met eidooier
Haal de ijsbolletjes uit de vriezer en haal ze door de eidooiers heen
Leg ze in het kokos en rol de ballen voorzitting door het kokos en vries ze weer in.
Herhaal dit enkele malen tot het ijsbolletje van een dikke laag kokos zijn verzien
Frituur op het laatste moment het kokos-ijs bolletjes in heet frituur
Gebruik hiervoor geen frituur vet, maar zonnebloemolie.
Na 10 sec zijn de bolletjes voorzien van een mooie goudbruine laag karamel met heerlijke kokos er onder
Meteen serveren en laat je gasten versteld staan van je kunnen als magische kok/kokkin
Ik heb het vorig jaar een keertje gemaakt, en ondanks dat het een hoop geklieder is en best veel werk, is het wel erg leuk
nexus-pilotmaandag 9 maart 2009 @ 18:03
je hoeft geen kokosrasp te gebruiken, je kan ook gemakkelijk met tempure beslag of met chinese koe loe yuk beslag maken
Kali-Mist1dinsdag 10 maart 2009 @ 00:56
quote:
Op maandag 9 maart 2009 12:33 schreef vaagsel het volgende:

[..]

Het kan toch niet de bedoeling zijn dat mensen hier straks lukraak allemaal gegooglede recepten gaan neerkwakken, en dat van ons dan wordt verwacht dat we daar maar variaties op geven?

Ik ben helemaal niet zo moeilijk wat dat betreft hoor maar als iemand letterlijk iets copy/paste van een andere site, zonder enig vorm van commentaar of bronvermelding dan is het gewoon pure spam.

Maar omdat er toch een discussie aan het ontstaan is, ik heb wel eens wat gelezen over gefrituurd ijs waar het zelfs 3 maal werd gepaneerd en waar ook bv. kokos als paneer werd gebruikt. Heb er zelf geen ervaring mee ivm een algemene desinteresse in toetjes en het niet hebben van een frituur.
Er was gister iemand in een ander topic die niet geloofde dat het bestond dus heb ik er een apart topic van gemaakt om te laten zien dat het echt is, hoe je het moet maken....that's all!
neendinsdag 10 maart 2009 @ 01:13
Ik heb het ook een keer gegeten in het buitenland, heerlijk was dat!

Ik eet zelf wel eens een pannenkoek (warm ja) met ijs erop
Stevedinsdag 10 maart 2009 @ 01:15
Tegenwoordig wordt alles gefrituurd zeg. Ik heb al de gekste dingen langs zien komen.
Maar het klinkt wel lekker.
Twerkdinsdag 10 maart 2009 @ 01:19
Je moet minstens 1x in je leven gefrituurde pannenkoeken hebben gegeten..
het-is-mijdinsdag 10 maart 2009 @ 10:56
Oei, eens in de zoveel tijd moeten we een etentje verzorgd voor een aantal vrienden, en daarbij mag je er niet al te makkelijk vanaf komen.

Denk dat ik het recept uit het fok kookboek maar eens ga proberen want het klinkt lekker, ziet er in ieder geval leuk uit.
Isabeaudinsdag 10 maart 2009 @ 11:09
quote:
Op maandag 9 maart 2009 07:21 schreef Metatron het volgende:

Het is juist ontzettend lekker! Lekker krokant deegje, met ijs er in. In Rotterdam kon je heel lekker gefrituurd ijs krijgen bij Tampoopo. (Helaas al een tijdje weg)
Bij Tampoopo was het volgens mij ook iets van kokosijs, zo lekker (en jammer dat die weg is..)

Ik heb het zelf nog nooit durven maken. Bij nieuwe frituurolie vind ik het zonde, ben bang dat ik het direct erna kan weggooien en met wat ouder frituurolie die al gebruikt is denk ik dat het ijs niet lekker meer smaakt
Muckdinsdag 10 maart 2009 @ 18:58
quote:
Op dinsdag 10 maart 2009 11:09 schreef Isabeau het volgende:

[..]

Bij Tampoopo was het volgens mij ook iets van kokosijs, zo lekker (en jammer dat die weg is..)

Ik heb het zelf nog nooit durven maken. Bij nieuwe frituurolie vind ik het zonde, ben bang dat ik het direct erna kan weggooien en met wat ouder frituurolie die al gebruikt is denk ik dat het ijs niet lekker meer smaakt
sowieso,kokosijs
mistdeja1dinsdag 10 maart 2009 @ 21:21
wel is gemaakt, heel erg lekker, het kan ook met opgeslagen eiwit trouwens, gewoon heel erg veel poedersuiker in het eiwit totdat je een soort negerzoen (geen idee hoe je ze nu moet noemen hoor, dus gewoon negerzoen) vulsel krijgt en daarmee het ijs bedekken..
hilliebilliedinsdag 10 maart 2009 @ 22:38
quote:
Op dinsdag 10 maart 2009 01:19 schreef Twerk het volgende:
Je moet minstens 1x in je leven gefrituurde pannenkoeken hebben gegeten..
hoe moet ik dat dan weer zien gefrituurde pannekoek? soort oliebol idee ofzo?