Ik denk het niet. Als ik de studiegids van econometrie doorlees, dan zie ik heel veel wiskundevakken. Deze vakken vormen volgens mij al bijna een bachelor op zichzelf.quote:Op zondag 8 maart 2009 00:23 schreef zquing het volgende:
Is het mogelijk om met een economie bachelor door te stromen naar een econometrie master(met eventueel schakeljaar?)
Cum Laude propedeuse econometrie, doe je goed! Tot nu toe heb ik eigenlijk vooral gehoord dat alleen mensen, die op het vwo een 9 staan voor b1,2 een beetje kunnen meekomen met de studie. Dit valt dus wel mee?quote:Op zondag 8 maart 2009 00:11 schreef Game_Error het volgende:
Ik studeer op het moment econometrie aan de UvA, dus ik hoop dat ik je vragen een beetje kan beantwoorden. Zelf ben ik op het moment tweede jaars.
1. Ik vind de studie zelf niet moeilijk, maar ik heb mijn propedeuse dan ook cum laude gehaald, als je behoorlijke aanleg voor wiskunde hebt, en kansrekening niet leuk vind moet je het sowieso niet doen. Maar als NT goed te doen is zoals jij het stelt in je OP dan zou ik het serieus overwegen boven rechten, omdat dat alleen maar dom leeswerk is, en economie vind ik te massaal.
Overigens haalde ik met N&T ook alles met 7ens en 8en, maar daar deed ik niet echt iets voor.
2. Ik geloof dat je wat hoog zit, maar je loopbaanperspectieven zijn redelijk goed.
3. de verhouding wiskunde:economie is bij ons redelijk scheef, we hebben nu 4 echte economie vakken gehad. te weten Micro economie, Macro economie, financiering en beleggingstheorie. de rest van mijn studiepunten zijn aangevuld met vakken die meer naar wiskunde neigen.
Ohjah, en we hebben elke 2e dinsdag van de maand gratis borrels
Maar ik ga zo de stad in, ik lees je reactie morgen wel. Ik hoop voor je dat glowmouse dit topic nog ziet, ook een econometrist als ik het goed heb.
technische bestuurskunde is totaal niet vergelijkbaar met natuurkunde(iig eerste jaar niet, verwacht niet dat het veel beter gaat worden de komende jaren). Het wiskundig niveau op technische bestuurskunde is om te huilen voor een technische studie, je leert een beetje differentiaal vergelijkingen oplossen, 1 makkelijk calculus vak(was qua stof ongeveer 2 weekjes analyse bij elektrotechniek). Kans en statistiek vind ik dan wel weer leukquote:Op zondag 8 maart 2009 00:36 schreef Banaan10 het volgende:
'K denk dat er met Technische Bestuurskunde wel mogelijkheden zijn. Met een natuurkunde-bachelor kan je ook zonder al teveel moeite een econometrie-master doen.
Ik ken iemand die zoiets probeert, en hem gaat het heel erg slecht af (lees: na 3 jaar is hij nog met het premasterprogramma bezig, zelfs eerstejaarsvakken kosten hem teveel moeite).quote:Op zondag 8 maart 2009 00:23 schreef zquing het volgende:
Is het mogelijk om met een economie bachelor door te stromen naar een econometrie master(met eventueel schakeljaar?)
Ja, ook in deze tijden. Dat bedrag heb ik gehoord voor de financiële afstudeerrichting vanuit meerdere bronnen, voor andere afstudeerrichtingen heb ik geen idee.quote:Op zaterdag 7 maart 2009 23:52 schreef Banaan10 het volgende:
2. Zijn de beroepsperspectieven echt zo goed als ze zeggen? Ik lees over gemiddelde startsalarissen van meer dan 3000 euro bruto per maand.
Makkelijker, minder diepgaand, meer op toepassingen gericht.quote:Op zondag 8 maart 2009 00:53 schreef Banaan10 het volgende:
Ik begrijp dat econometrie voor een groot deel wiskunde is. Toch is er nauwelijks overlap tussen het programma van de studie wiskunde en de studie econometrie. Wat is er anders aan de "econometrie-wiskunde"?
Je kan een schakelprogramma van een jaar doen aan de UvA, maar dat is heel lastig omdat je een groot deel van de basis mist.quote:Op zondag 8 maart 2009 00:27 schreef Banaan10 het volgende:
[..]
Ik denk het niet. Als ik de studiegids van econometrie doorlees, dan zie ik heel veel wiskundevakken. Deze vakken vormen volgens mij al bijna een bachelor op zichzelf.
Econometrie heeft inderdaad behoorlijk wat weg van natuurkunde, ik heb een maat die gelijktijdig begonnen is met natuurkunde, en we lopen ongeveer gelijk qua studie. Maar we hebben beide ongeveer de zelfde wiskunde gehad, alhoewel hij wat meer calaculus krijgt, en wij veel meer kansrekening en statistiek.quote:Op zondag 8 maart 2009 00:33 schreef Banaan10 het volgende:
[..]
Cum Laude propedeuse econometrie, doe je goed! Tot nu toe heb ik eigenlijk vooral gehoord dat alleen mensen, die op het vwo een 9 staan voor b1,2 een beetje kunnen meekomen met de studie. Dit valt dus wel mee?
Mijn natuurkunde leraar vertelde mij, dat econometrie soms meer lijk op natuurkunde dan wiskunde op het vwo. Hij bedoelt dat je met wiskunde b1,2 vooral veel aan het bewijzen en aantonen bent. Met natuurkunde doe je meer sommen met formules, die al aangetoond zijn. Klopt hier iets van?
naar de UvA komen dus, we drinken op kosten van De Nederlandse Bank en Fortisquote:Bij ons zijn er jammer genoeg geen maandelijkse borrels, maar wel meer dan genoeg leuke activiteiten om het ajar mee door te komen![]()
Hetzelfde geldt voor OR.quote:Op zondag 8 maart 2009 13:21 schreef teletubi13 het volgende:
Als je verder wilt in de financiele wiskunde dan ben je bij zowel econometrie als (technische) wiskunde aan het goede adres.
Best jammer om dit zo te lezen maar eigenlijk verbaast het mij niets. Ik denk dat het komt door het "grote geld" imago dat econometrie heeft opgebouwd. De afgelopen jaren is het aantal eerstejaarsstudenten econometrie volgens mij explosief gestegen en het jammere is dat het overgrote deel van die mensen eigenlijk geen wiskundige aanleg/intresse hebben maar puur voor het geld gaan, met als logisch gevolg flinke uitval en aanpassing van de studie aan het niveau van de studenten. Een effectieve maatregel is simpelweg het woord "wiskunde" aan de bachelortitel toevoegen, dat schrikt mensen af.quote:Op zondag 8 maart 2009 13:32 schreef GlowMouse het volgende:
[..]
Hetzelfde geldt voor OR.
Tilburg komt bij testjes zoals in de Elsevier altijd hoger dan andere universiteiten, maar de afgelopen tijd zie ik het niveau gewoon dalen in Tilburg. Vakken worden inhoudelijk makkelijker gemaakt, diepgaande cursussen die jaren geleden nog wel gegeven werden, zijn uit budgetoverwegingen geschrapt, en dreigen te weinig mensen een vak te halen dan worde de tentamenresultaten opgehoogd. Ik weet niet in hoeverre dat op andere universiteiten gebeurt, maar het zou mij niet verbazen wanneer je met bijvoorbeeld wiskunde een stuk betere studie te pakken hebt.
In Groningen kon ik inderdaad met m'n natuurkundemaster in 1,5 jaar ook een econometriemaster halen. Ik denk dat dat met een natuurkundebachelor ook nog wel zou moeten lukken, of dat je dan wellicht een half jaar extra doet.quote:Op zondag 8 maart 2009 13:04 schreef Game_Error het volgende:
Econometrie heeft inderdaad behoorlijk wat weg van natuurkunde, ik heb een maat die gelijktijdig begonnen is met natuurkunde, en we lopen ongeveer gelijk qua studie. Maar we hebben beide ongeveer de zelfde wiskunde gehad, alhoewel hij wat meer calaculus krijgt, en wij veel meer kansrekening en statistiek.
Als je in je natuurkunde minor de juiste vakken gooit dan denk ik dat een schakelprogramma overbodig is.quote:Op zondag 8 maart 2009 14:18 schreef Haushofer het volgende:
[..]
In Groningen kon ik inderdaad met m'n natuurkundemaster in 1,5 jaar ook een econometriemaster halen. Ik denk dat dat met een natuurkundebachelor ook nog wel zou moeten lukken, of dat je dan wellicht een half jaar extra doet.
Bij theoretische natuurkunde krijg je overigens een stuk meer wiskunde dan bij econometrie, is mijn ervaring. Vooral in je master. Dat ligt er ook een beetje aan welke richting je in de natuurkunde opgaat natuurlijk (ikzelf zit in de hogere energie fysica tak).
Ze wouden geloof ik wel iets van een half jaar schakelprogramma, voornamelijk statistiek, economie en programmeervaardigheden bijspijkeren.quote:Op zondag 8 maart 2009 15:54 schreef teletubi13 het volgende:
[..]
Als je in je natuurkunde minor de juiste vakken gooit dan denk ik dat een schakelprogramma overbodig is.
Ik twijfel nog tussen de VU en de UvA. Als ik de studiegidsen naast elkaar leg, lijkt het alsof de VU wat meer doet aan economie. Bovendien heeft de VU integratiepractica, wat houdt dat in?quote:Op zondag 8 maart 2009 01:15 schreef Accepted het volgende:
Als je nog maar vragen hebt: eind maart is er de mogelijkheid een dagje ectrie te studeren aan de VU.
De integratiepractica vinden plaats in januari en en juni en laten je een aantal cases oplossen die betrekking hebben op de stof die je in de voorgaande periodes hebt geleerd.quote:Ik twijfel nog tussen de VU en de UvA. Als ik de studiegidsen naast elkaar leg, lijkt het alsof de VU wat meer doet aan economie. Bovendien heeft de VU integratiepractica, wat houdt dat in?
Als je maar goed met vergelijkingen kunt spelen, leer je de rest wel tijdens je studie. In Tilburg althans. Kansrekenen, goniometrie, integralen, afgeleiden bepalen, je leert het allemaal tijdens de studie wel op een grondige manier.quote:Op zondag 8 maart 2009 21:27 schreef Matthijs- het volgende:
In Rotterdam kan je met wiskunde a1,2 ook toegelaten worden als je een toets over een gedeelte van de wiskunde b1-stof goed afsluit in augustus (oftewel je b1-kennis een beetje bijspijkeren in de zomervakantie). Kunnen deze mensen in de praktijk de opleiding econometrie best aan of valt het tegen?
De moeilijkheidsgraad van de studie, en dan met name de wiskunde, is bij velen onduidelijk. In mijn omgeving praat iedereen over econometrie alsof je een genie moet zijn. Is hier nou veel van waar? Is het niet zo dat iedereen die zijn wiskunde b1,2 op zak heeft in principe elke wiskundige studie aankan? Daar is dat profiel toch voorquote:Op zondag 8 maart 2009 21:27 schreef Matthijs- het volgende:
In Rotterdam kan je met wiskunde a1,2 ook toegelaten worden als je een toets over een gedeelte van de wiskunde b1-stof goed afsluit in augustus (oftewel je b1-kennis een beetje bijspijkeren in de zomervakantie). Kunnen deze mensen in de praktijk de opleiding econometrie best aan of valt het tegen?
Zo'n 'schakeljaar' bestaat op de UvA en is 65 punten, je slaat dan praktisch het eerste jaar over en je doet dan 2e en 3e jaars vakken (op een eerste jaars vak na). Voor de meeste zal deze overstap te groot zijn en zullen ze minstens 20 punten uit het eerste jaar extra moeten doen. Dus eigenlijk ben je dan 2 jaar bezig... Waardoor je bijna de bachelor kunt doen (want als econoom krijg je voor bijna 60 punten vrijstelling).quote:Op zondag 8 maart 2009 00:23 schreef zquing het volgende:
Is het mogelijk om met een economie bachelor door te stromen naar een econometrie master(met eventueel schakeljaar?)
1) Een beetje een standaardantwoord, maar het verschilt per persoon. De een vindt het moeilijk, de ander niet, maar volgens mij is er niemand die de studie echt makkelijk vindt.quote:Op zaterdag 7 maart 2009 23:52 schreef Banaan10 het volgende:
1. Hoe moeilijk is econometrie?
2. Zijn de beroepsperspectieven echt zo goed als ze zeggen? Ik lees over gemiddelde startsalarissen van meer dan 3000 euro bruto per maand.
3. Wat is de verhouding wiskunde : economie?
Nee. Wat ik bij econometrie heb meegekregen viel me 100% mee. Het lastige is denk ik dat de stap van VWO naar WO groot kan zijn qua wiskunde en denken, maar dat is iets wat je in je eerste jaar wel leert overbruggen.quote:Op zondag 8 maart 2009 22:06 schreef Banaan10 het volgende:
[..]
De moeilijkheidsgraad van de studie, en dan met name de wiskunde, is bij velen onduidelijk. In mijn omgeving praat iedereen over econometrie alsof je een genie moet zijn. Is hier nou veel van waar?
Toe maar, hier in Tilburg ken ik genoeg mensen die het goed bijhouden maar niet cum laude slagen.quote:Op donderdag 12 maart 2009 20:30 schreef mrbombastic het volgende:
Als je het bijhoudt is de studie goed te doen en kun je ook wel cum laude slagen.
Ik bedoelde daarmee niet te zeggen dat je daarmee zeker cum laude slaagt, maar het is niet onmogelijk.quote:Op donderdag 12 maart 2009 20:32 schreef GlowMouse het volgende:
[..]
Toe maar, hier in Tilburg ken ik genoeg mensen die het goed bijhouden maar niet cum laude slagen.
Het is vooral veel, maar het steekt niet ver boven de collegestof uit.quote:Op woensdag 24 juni 2009 00:27 schreef Matthijs- het volgende:
Zo. Misschien komt het doordat ik een leek ben, maar vind zo'n master thesis in econometrie er wel redelijk indrukwekkend uit zien! Ga morgen even kijken op de open dag van de EUR of het wat is. Zal wel niet, maar je weet het nooit.
quote:Op woensdag 24 juni 2009 00:27 schreef Matthijs- het volgende:
Misschien komt het doordat ik een leek ben,
En hij heeft er zeven maanden over gedaan, normaal is dat drie bij ons. Vandaar dat het veel is. Mijn thesis (90% klaar) heeft een stuk minder pagina's.quote:
Wees gerust, ik heb net mn 2e jaar econometrie klaar en ik begrijp er ook geen woord vanquote:Op woensdag 24 juni 2009 00:49 schreef Matthijs- het volgende:
Ik heb geen idee waar dat over gaat, maar heb er best wel respect voor!
/edit: Nee, maar echt, waar gaat het over (best wel nieuwsgierig)?
OR en dan graaftheorie, algoritmes komen niet voorquote:Op woensdag 24 juni 2009 03:07 schreef Game_Error het volgende:
[..]
Wees gerust, ik heb net mn 2e jaar econometrie klaar en ik begrijp er ook geen woord van
Maar mijns inziens is dit Operationele Research of iets met pad algoritmes?
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |