FOK!forum / Culinesse à gogo / Old Amsterdam
Pacmaniaczaterdag 7 maart 2009 @ 02:28
Oude kaas in zijn algemeenheid



En dan vooral Old Amsterdam



Jammer dat het alleen vrij duur is. Vandaag een kilo Old Amsterdam gehaald en betaalde 24,50
Omnifacerzaterdag 7 maart 2009 @ 02:30
Wtf

Ik mag het graag hebben, tho'. Lekker ook op een cheeseburgertje
IHVKzaterdag 7 maart 2009 @ 02:30
Bij de AH in de Bonus: AH Goudse Oude kaas van 11 euro per killo naar 5,75 per kilo.

Smaakt best heerlijk trouwens.
Pacmaniaczaterdag 7 maart 2009 @ 02:33
quote:
Op zaterdag 7 maart 2009 02:30 schreef IHVK het volgende:
Bij de AH in de Bonus: AH Goudse Oude kaas van 11 euro per killo naar 5,75 per kilo.

Smaakt best heerlijk trouwens.
Hmmm . Maar is het net zo lekker als Old Amsterdam vraag ik me dan weer af hé? Op de markt zie ik soms ook stukken oude kaas kilootje voor 10 euro ofzo maar dan kom je thuis en proef je toch weer het verschil. Old Amsterdam blijft ook gewoon snijbaar voor op een broodje.

Sommige soorten oude kaas zijn bikkelhard en uitsluitend geschikt om uit het vuistje in blokjes etc te eten. Plakjes snijden is gevaar voor eigen leven zo bikkelhard zijn ze dan.
IHVKzaterdag 7 maart 2009 @ 02:34
quote:
Op zaterdag 7 maart 2009 02:33 schreef Pacmaniac het volgende:

[..]

Hmmm . Maar is het net zo lekker als Old Amsterdam vraag ik me dan weer af hé? Op de markt zie ik soms ook stukken oude kaas kilootje voor 10 euro ofzo maar dan kom je thuis en proef je toch weer het verschil. Old Amsterdam blijft ook gewoon snijbaar voor op een broodje.

Sommige soorten oude kaas zijn bikkelhard en uitsluitend geschikt om uit het vuistje in blokjes etc te eten. Plakjes snijden is gevaar voor eigen leven zo bikkelhard zijn ze dan.
Niet hetzelfde. Wel redelijke vervanger.
Twerkzaterdag 7 maart 2009 @ 02:34
Nah, op een boterham al jaren niet meer gehad.

Zo een stukje of op een hamburger is wel ok.
Stereotomyzaterdag 7 maart 2009 @ 02:45
Wahahaha, Old Amsterdam
quote:
Old Amsterdam is een oude kaas van het type Gouda uit Noord-Holland. Old Amsterdam is bedacht in 1985 en is eigendom van het familiebedrijf Westland Kaasspecialiteiten B.V. uit Huizen. De zeer succesvolle televisiereclames van Old Amsterdam, waarbij in oude filmpjes de naam Old Amsterdam in het straatbeeld opduikt draagt bij aan het creëren van de sfeer rond het merk. Zowel de toevoeging "old" als de vermelding van "Amsterdam" zijn waarschijnlijk meer vanwege marketingoverwegingen gekozen, dan dat ze rijpingsduur of plaats van herkomst aangeven.

De Old Amsterdam kaas kwam in februari 2008 opvallend in het nieuws omdat er imitatie-Old Amsterdam in omloop was. Dit was het eerste kaasmerk dat geïmiteerd werd.[1] Waarna er beslag is gelegd op de kazen en er rechtszaken tegen de verkopers begonnen zijn.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Old_Amsterdam
Deze kaas wordt synthetisch sneller gerijpt, ipv het maaaanden op de planken te leggen. En het recept stamt uit 1985.

Trappen we weer massaal in de marketing, ja?
Twerkzaterdag 7 maart 2009 @ 02:47
Helemaal niets in Amsterdam
Stereotomyzaterdag 7 maart 2009 @ 02:50
quote:
Op zaterdag 7 maart 2009 02:47 schreef Twerk het volgende:
Helemaal niets in Amsterdam
Klapklap.
Pacmaniaczaterdag 7 maart 2009 @ 02:56
quote:
Op zaterdag 7 maart 2009 02:45 schreef Stereotomy het volgende:
Wahahaha, Old Amsterdam
[..]

Deze kaas wordt synthetisch sneller gerijpt, ipv het maaaanden op de planken te leggen. En het recept stamt uit 1985.

Trappen we weer massaal in de marketing, ja?
Bron?

Wat ik ervaar is een 100% kwaliteitskaas. Dat andere bedrijven Old Amsterdam proberen te imiteren zegt genoeg over de succesformule die het bedrijf hanteert . Dat jij fapt op de jonge kaas van de Aldi moet je zelf weten maar val mij er niet mee lastig enzo.
Phosphorescentzaterdag 7 maart 2009 @ 03:56
Oude kaas . Heb er nu nog zelfs zin in!
SkyChatzaterdag 7 maart 2009 @ 04:59
Ik koop altijd oude boerenkaas bij Gert Jan in Dordrecht
DodgyBobMcMaydayzaterdag 7 maart 2009 @ 05:17
quote:
Op zaterdag 7 maart 2009 02:45 schreef Stereotomy het volgende:
Wahahaha, Old Amsterdam
[..]

Deze kaas wordt synthetisch sneller gerijpt, ipv het maaaanden op de planken te leggen. En het recept stamt uit 1985.

Trappen we weer massaal in de marketing, ja?
Ah! marketing truuk!
desondanks dat TS de kaas lekker vindt is hij toch vies?
Erosjuhhhzaterdag 7 maart 2009 @ 07:23
Het is heerlijke kaas, alleen geen oude kaas.
Dit maakt hem ook zo snijbaar.
Ts heb je wel eens reypenaer vsop gehad? Zelfs nog lekkerder!
daheizaterdag 7 maart 2009 @ 07:30
Old Amsterdam is erg lekker, maar er zijn ook andere lekkere alternatieven. Wapenaer VSOP smaakt me ook altijd goed, deze kaas heeft dan ook nog langer gerijpt. Eigenlijk zijn de zoutkristallen die in de kaas zitten het lekkerst (mijn vriendin zegt altijd "het schimmelt" ).
Het klopt dat Old Amsterdam Noord Hollandse kaas is, deze staat bekend om zijn smeuigheid en zilte smaak. Dat schijnt te komen doordat het gras dat de koeien eten, net iets anders, zilter is (door de zeelucht).

Ik vind 24,50 wel erg duur, ik betaal meestal rond de 18 euro per kilo.

Zijn er hier ook liefhebbers van Boerenkaas? Dat is kaas gemaakt van rouwe melk. Ik vind het lekker tot oud. Overjarige Boerenkaas vind ik té veel naar "stal" smaken. Jong of Jongbelegen boerenkaas vind ik niet bijzonder, hier proef je de "stal" smaak weer helemaal niet.

Ik ben altijd gek op de bijzondere kazen, deze worden met extra zorg bereid en dat proef je. Veelal zijn dit overigens 25 kilo kazen of kazen zo groot als een vrachtwagenwiel.

Mijn favoriet momenteel is overjarige Beemster, dit is Noord-Hollandse kaas (Old Amsterdam), maar dan nog iets ouder.
daheizaterdag 7 maart 2009 @ 07:35
Ik zie op de site van Beemster, dat ze zelfs nog oudere kaas hebben, drie jaar gerijpt:

Lijkt me lekker!
Weltschmerzzaterdag 7 maart 2009 @ 09:31
quote:
Op zaterdag 7 maart 2009 07:30 schreef dahei het volgende:

Het klopt dat Old Amsterdam Noord Hollandse kaas is, deze staat bekend om zijn smeuigheid en zilte smaak. Dat schijnt te komen doordat het gras dat de koeien eten, net iets anders, zilter is (door de zeelucht).

Ik vind 24,50 wel erg duur, ik betaal meestal rond de 18 euro per kilo.

Zijn er hier ook liefhebbers van Boerenkaas? Dat is kaas gemaakt van rouwe melk. Ik vind het lekker tot oud. Overjarige Boerenkaas vind ik té veel naar "stal" smaken. Jong of Jongbelegen boerenkaas vind ik niet bijzonder, hier proef je de "stal" smaak weer helemaal niet.

Ik ben altijd gek op de bijzondere kazen, deze worden met extra zorg bereid en dat proef je. Veelal zijn dit overigens 25 kilo kazen of kazen zo groot als een vrachtwagenwiel.
Ik vind juist bij jonge kaas dat met het pasteuriseren de smaak weg gaat. Oude kaas blijft altijd wel pittig, ook de fabriekskazen met een sterk en gekunsteld marketingprofiel als Old Amsterdam. Jonge of jong belegen kaas van gepasteuriseerde melk is van die fletse gummi. Ik koop eigenlijk alleen nog maar boerenkaas

Probeer eens een Stolwijker in een jongere variant, dat gaat zelfs een beetje richting Emmenthaler. Maar dat wisselt dan ook een beetje per boer, zo'n naam zegt niet alles, het is een verzamelnaam, dat hoort ook bij boerenkaas. Maar dan heb je het over een jonge kaas die zoveel smaak heeft dat te grote stukken of te dikke plakken bijna niet lekker meer zijn. Die moet je een beetje doseren.

Voor mensen die Old Amsterdam heel lekker vinden: Het is inderdaad een van de betere supermarktkazen. Maar een topper is het echt niet. Als je echt van kaas houdt zou ik toch maar eens verder kijken want er is nog zoveel meer wat echt beter is. Een beetje luxe kaasboer of een kaasboer die op boerenkaas georienteerd is heeft echt wel wat smaakvollers.
JaapBzaterdag 7 maart 2009 @ 09:39
Kijk dan eens bij een goeie kaasboer op de markt en vraag naar antieke kaas. Daar kan die oude amsterdammer niet bij in de schaduw staan hoor.
Aanvoerderzaterdag 7 maart 2009 @ 10:07
miss_slyzaterdag 7 maart 2009 @ 10:20
Heerlijk en goedkoper alternatief, en wel echt gerijpt en niet synthetisch: Old Friends.
Idlerzaterdag 7 maart 2009 @ 18:05
Haal een keer bij een goede kaasboer een stuk twee of drie jaar oude kaas. Als je dat op hebt, hoef je nooit meer Old Amsterdam.
Pacmaniaczaterdag 7 maart 2009 @ 18:14
quote:
Op zaterdag 7 maart 2009 09:39 schreef JaapB het volgende:
Kijk dan eens bij een goeie kaasboer op de markt en vraag naar antieke kaas. Daar kan die oude amsterdammer niet bij in de schaduw staan hoor.

Mwoah ik heb weleens zulke kaas op de markt gehaald . Beetje zoals eerste plaatje in de OP . Maar is bijna niet te snijden. Wel lekker idd met die zoutkristallen maar bijna niet te snijden (voor op brood)
Old Amsterdam is gewoon superlekker. Overigens hebben ze bij de LIDL ook plakken oude kaas voor 1.99 . Ook erg lekker
Againzenderzaterdag 7 maart 2009 @ 18:18
quote:
Op zaterdag 7 maart 2009 18:05 schreef Idler het volgende:
Haal een keer bij een goede kaasboer een stuk twee of drie jaar oude kaas. Als je dat op hebt, hoef je nooit meer Old Amsterdam.
dat dus. Heb ooit eens een Old Amsterdam als kerstpakket gekregen. Vond het al vaag dat zo'n oude kaas zo zacht is. Smaak was mij ook niet je-van-het.
Weltschmerzzaterdag 7 maart 2009 @ 18:22
Leer snijden. En als het je alleen om het scherpe en de zoutkristallen te doen is dan kun je jezelf het nostalgische marketinggewauwel besparen, en ettelijke euro's de kilo. Op naar de kiloknaller, iedereen kan een matige kaas lang op de plank laten liggen.
BBQ-kipzaterdag 7 maart 2009 @ 21:48
Zo nu en dan Old Amsterdam op de bruine boterham is wel erg lekker hoor

Overjarige Klaverland van de Plus-supermarkt is ook erg lekker.
Pacmaniaczaterdag 7 maart 2009 @ 22:03
quote:
Op zaterdag 7 maart 2009 18:22 schreef Weltschmerz het volgende:
Leer snijden. En als het je alleen om het scherpe en de zoutkristallen te doen is dan kun je jezelf het nostalgische marketinggewauwel besparen, en ettelijke euro's de kilo. Op naar de kiloknaller, iedereen kan een matige kaas lang op de plank laten liggen.
Neuh had niets met mijn snijkwaliteiten te maken. Ik heb een goede vlijmscherpe schaaf en nooit problemen. Maar die van de markt was keihard. Misschien uitgedroogd? Anyway ik houd het liever bij Old Amsterdam . Talloze andere soorten geprobeerd maar blijft het lekkerst
JaapBzaterdag 7 maart 2009 @ 23:29
quote:
Op zaterdag 7 maart 2009 18:14 schreef Pacmaniac het volgende:

[..]

Mwoah ik heb weleens zulke kaas op de markt gehaald . Beetje zoals eerste plaatje in de OP . Maar is bijna niet te snijden. Wel lekker idd met die zoutkristallen maar bijna niet te snijden (voor op brood)
Old Amsterdam is gewoon superlekker. Overigens hebben ze bij de LIDL ook plakken oude kaas voor 1.99 . Ook erg lekker
Ik zelf eet vrijwel nooit oude kaas maar mijn vrouw is er gek op. En die kent ook de plakken van de Aldi die vast niet veel verschillen van die van de Lidl. Die smaken goed maar de antieke kaas is echt keihard en brokkelt gewoon in plaats van dat het snijdbaar is.
Met een beetje groffe rasp is het wel heel lekker om het op een krentenbol te doen.

Maar dat is het verschil tussen echt gerijpte kaas en nep gerijpt. De nepperd is niet zo keihard.
vaagselzaterdag 7 maart 2009 @ 23:32
Ook al is het nep Old Amsterdam vind ik erg lekker.

Gebruik vaak zo'n zakje geraspte OA voor in de wraps.
boriszzondag 8 maart 2009 @ 09:43
Old Amsterdam is een beetje een neppe kaas ja.

Echte ouwe kaas is vele malen lekkerder .
Weltschmerzzondag 8 maart 2009 @ 10:43
quote:
Op zaterdag 7 maart 2009 22:03 schreef Pacmaniac het volgende:
Neuh had niets met mijn snijkwaliteiten te maken. Ik heb een goede vlijmscherpe schaaf en nooit problemen. Maar die van de markt was keihard. Misschien uitgedroogd?
Hoe nat denk je dat kaas is als die 2 jaar op een plank heeft gelegen? Dus: Leer wat oude kaas is, en leer dan oude kaas snijden. Oude kaas is hard, die moet je niet snijden als jonge kaas.
quote:
Anyway ik houd het liever bij Old Amsterdam . Talloze andere soorten geprobeerd maar blijft het lekkerst
Misschien dat de ondertitel in dit topic mensen op het verkeerde been heeft gezet en had die moeten zijn: Old Amsterdam en andere jonge kaas die kinderveilig gesneden kan worden.
daheizondag 8 maart 2009 @ 10:55
quote:
Op zaterdag 7 maart 2009 09:31 schreef Weltschmerz het volgende:

[..]

Ik vind juist bij jonge kaas dat met het pasteuriseren de smaak weg gaat. Oude kaas blijft altijd wel pittig, ook de fabriekskazen met een sterk en gekunsteld marketingprofiel als Old Amsterdam. Jonge of jong belegen kaas van gepasteuriseerde melk is van die fletse gummi. Ik koop eigenlijk alleen nog maar boerenkaas

Probeer eens een Stolwijker in een jongere variant, dat gaat zelfs een beetje richting Emmenthaler. Maar dat wisselt dan ook een beetje per boer, zo'n naam zegt niet alles, het is een verzamelnaam, dat hoort ook bij boerenkaas. Maar dan heb je het over een jonge kaas die zoveel smaak heeft dat te grote stukken of te dikke plakken bijna niet lekker meer zijn. Die moet je een beetje doseren.

Voor mensen die Old Amsterdam heel lekker vinden: Het is inderdaad een van de betere supermarktkazen. Maar een topper is het echt niet. Als je echt van kaas houdt zou ik toch maar eens verder kijken want er is nog zoveel meer wat echt beter is. Een beetje luxe kaasboer of een kaasboer die op boerenkaas georienteerd is heeft echt wel wat smaakvollers.
Tja, smaken verschillen, sommige mensen zweren bij boerenkaas, andere worden er kotsmisselijk van. Ik ben zelf een liefhebber van beiden, al vind ik het verschil bij jongere kazen niet zo groot. Van Emmenthaler en smaakgelijke gatenkazen ben ik geen liefhebber, ik vind het te zoet-nootachtig, maar mijn vriendin zweert er weer bij.

Omdat boerenkaas zo in trek is gekomen worden de meeste boerenkazen tegenwoordig fabrieksmatig gemaakt. Het enige verschil is dan de rauwe melk. Het is tegenwoordig niet overal even makkelijk om een echte boerenkaas te vinden. Doordat de qua grootte afwijkende maten nooit fabrieksmatig zijn gemaakt, koop ik die altijd. En ja, dat zijn ook de meest smaakvolle kazen.
daheizondag 8 maart 2009 @ 10:59
quote:
Op zondag 8 maart 2009 09:43 schreef borisz het volgende:
Old Amsterdam is een beetje een neppe kaas ja.

Echte ouwe kaas is vele malen lekkerder .
Wat is "nep" kaas? Ik moet hierbij denken aan de kaas die bij de supermarkt ligt van het type "Gouda", maar wat allemaal gefabriceert wordt in Duitsland. Dus ook van de melk van Duitse koeien waardoor de iets zilte smaakt gewoon niet aanwezig is. Dit is niet zo te merken bij jonge kaas, maar vanaf belegen zit er eigenlijk niet zo veel smaak meer aan. Dit is ook de reden dat men Stolwijkse en Noord-Hollandse kaas zo lekker vind, we zijn al lang gewend aan die Duitse troep.

Aangezien veel mensen Old Amsterdam lekker vinden en het ook een echt Nederlandse kaas is, kun je niet spreken van nep kaas.
daheizondag 8 maart 2009 @ 11:03
quote:
Op zondag 8 maart 2009 10:43 schreef Weltschmerz het volgende:

[..]

Hoe nat denk je dat kaas is als die 2 jaar op een plank heeft gelegen? Dus: Leer wat oude kaas is, en leer dan oude kaas snijden. Oude kaas is hard, die moet je niet snijden als jonge kaas.
Natte kaas? Dan denk ik meer aan mozzarella ofzo. Ik denk dat je beter kunt spreken over het vocht en vet percentage van de kaas dan over "nat".
Kun je uitleggen hoe je jonge en hoe je oude kaas snijdt? Ik weet dat er verschillende kaasschaven bestaan, maar met mijn jonge kaasschaaf snij ik de oude kaas ook het beste.
Weltschmerzzondag 8 maart 2009 @ 11:31
quote:
Op zondag 8 maart 2009 10:55 schreef dahei het volgende:

Omdat boerenkaas zo in trek is gekomen worden de meeste boerenkazen tegenwoordig fabrieksmatig gemaakt. Het enige verschil is dan de rauwe melk.
Dat is ook verreweg het belangrijkste verschil, volgens mij is boerenkaas per definitie van rauwe melk en voor de rest heb je nog wat eisen aan het productieproces en de rijping om het dan niet te verpesten. Maar dat kan best in een omgeving die we eerder een fabriek zouden noemen dan een boerderij.

Maar melk neemt heel veel smaak mee, die van het gras, het grondwater, de lucht, alles. En als je de melk dan pasteuriseert is die weg. Op het moment dat je die smaak behoudt door de melk rauw te verwerken, dan moet je het ook meteen helemaal goed doen en dan mag je het stempel boerenkaas voeren.
quote:
Het is tegenwoordig niet overal even makkelijk om een echte boerenkaas te vinden. Doordat de qua grootte afwijkende maten nooit fabrieksmatig zijn gemaakt, koop ik die altijd. En ja, dat zijn ook de meest smaakvolle kazen.
Het is allemaal beschermd, als het boerenkaas heet dan betekent dat rauwe melk en een bepaald productieproces. Alleen hangt het dus wel af van de koe, het gras, de bodem en het seizoen, vetgehalte van de melk etc. Daarom is het nooit helemaal hetzelfde en zal de ene smaak ook veel sterker naar voren komen bij jonge kaas terwijl bij de ander de rijping meer doet. Maar het lijkt me sterk dat dat een kwestie is van de mate van boersheid.
The_Hiveszondag 8 maart 2009 @ 11:36
vannacht nog mn Old Amsterdam verneukt in een paar tosti's. Zonde....
Weltschmerzzondag 8 maart 2009 @ 12:15
quote:
Op zondag 8 maart 2009 11:03 schreef dahei het volgende:
Natte kaas? Dan denk ik meer aan mozzarella ofzo. Ik denk dat je beter kunt spreken over het vocht en vet percentage van de kaas dan over "nat".
Het vocht vervliegt bij het rijpen, het vet kan niet weg. Dus oude kaas is net zo vet, maar droger.
quote:
Kun je uitleggen hoe je jonge en hoe je oude kaas snijdt? Ik weet dat er verschillende kaasschaven bestaan, maar met mijn jonge kaasschaaf snij ik de oude kaas ook het beste.
Met een kaasschaaf lukt het ook, maar je moet niet proberen brede plakken te snijden, maar dunnere reepjes. Als je zo'n driehoekje je hebt, zeg maar zo'n taartpunt, dan snij je van de punt af. Dan eerst het stuk plastic plus de harde korst die eronder zit eraf. Maar dan is die zijkant onder de korst alsnog hard, dan moet je dus snijden in plaats van duwen. Dus dan moet je hem even insnijden met het snijblad van de kaasschaaf, dus heen en weer bewegen ipv alleen maar duwen.

Maar je moet niet de hele breedte nemen, maar iets schuin een reepje van 1 cm aan de onderkant, dan een reepje van de bovenkant en dan houd je op het midden van de punt een reepje over die er ook weer van af te snijden is. Je snijdt hem dus een beetje rond zeg maar, in 2 plakken bij het smalle stuk van de punt, in 3 plakken bij het middenstuk, en 4 op het einde. Dus je belegt je boterham met reepjes in plaats van plakken, en sommige van die reepjes zullen doormidden breken. Maar het grote blad van de kaasschaaf is juist om dat te voorkomen.

En als het lastig gaat moet je niet harder duwen, maar een beetje snijden. Met een gewoon mes kun je ook niet duwen, maar moet je ook snijden. En net als een gewoon mes, wordt ook een kaasschaaf bot en moet je dus een fatsoenlijk kopen, en die weggooien als die bot is.

Een kaasschaaf is een mooie uitvinding en het is handig dat je zelfs een ellendig bot exemplaar zo door jonge kaas heen kan duwen en dan mooie brede plakken overhoudt, maar het is een misvatting dat het dan bij alle kaas een kwestie van duwen en harder duwen is. Voor oude kaas is het gewoon een snijgereedschap dat met enig beleid en oefening gehanteerd moet worden. Het is niet heel moeilijk, maar mensen leren als kind het door jonge kaas heen duwen en dan stopt het leerproces en als het met oude kaas niet werkt dan zetten ze meer kracht en kopen ze vervolgens Old Amsterdam.
Bleiemaandag 9 maart 2009 @ 14:21
Overjarige Beemster

Hoe ouder kaas is, hoe lekkerder!
daheimaandag 9 maart 2009 @ 15:13
quote:
Op maandag 9 maart 2009 14:21 schreef Bleie het volgende:
Overjarige Beemster

Hoe ouder kaas is, hoe lekkerder!
Inderdaad, oftewel, Old Amsterdam ,maar dan nog iets ouder en lekkerder!
Captain_Fabulousmaandag 9 maart 2009 @ 15:39
quote:
Op zondag 8 maart 2009 12:15 schreef Weltschmerz het volgende:

Een kaasschaaf is een mooie uitvinding en het is handig dat je zelfs een ellendig bot exemplaar zo door jonge kaas heen kan duwen en dan mooie brede plakken overhoudt, maar het is een misvatting dat het dan bij alle kaas een kwestie van duwen en harder duwen is. Voor oude kaas is het gewoon een snijgereedschap dat met enig beleid en oefening gehanteerd moet worden. Het is niet heel moeilijk, maar mensen leren als kind het door jonge kaas heen duwen en dan stopt het leerproces en als het met oude kaas niet werkt dan zetten ze meer kracht en kopen ze vervolgens Old Amsterdam.
Zou je dan niet beter een zeer scherp koksmes kunnen nemen, en de kaas plat op een plankje leggen, en met het mew plakjes snijden? Wel gevaarlijker dan een kaasschaaf natuurlijk, dat snap ik, maar kan het? Snij zelf nooit oude kaas dus geen ervaring...
fuckbuddymaandag 9 maart 2009 @ 15:56
Old Amsterdam ligt hier in Belgie gesneden in plakken in de super voor 18 euro. dan heb je 8 plakken.
Tering, die naam en de reclame doet het hem, tis dat ik eerlijk moet zijn en totaan de dag van vandaag altijd een echte Amsterdamse kaas dacht te kopen, met historie.

Helaas!
daheimaandag 9 maart 2009 @ 16:34
quote:
Op maandag 9 maart 2009 15:56 schreef fuckbuddy het volgende:
Old Amsterdam ligt hier in Belgie gesneden in plakken in de super voor 18 euro. dan heb je 8 plakken.
Tering, die naam en de reclame doet het hem, tis dat ik eerlijk moet zijn en totaan de dag van vandaag altijd een echte Amsterdamse kaas dacht te kopen, met historie.

Helaas!
Hoeveel gram krijg je dan? Voor 18 euro kan je hier regelmatig een hele kilo kopen!
Misschien kun je beter aan een Nederlander vragen of hij het voor je wil kopen en dan naar je toe sturen!
Chavmaandag 9 maart 2009 @ 17:25
Hmmmm, Old Amsterdam! Kga zometeen een broodje OA maken!
Erosjuhhhmaandag 9 maart 2009 @ 17:28
quote:
Op maandag 9 maart 2009 15:56 schreef fuckbuddy het volgende:
Old Amsterdam ligt hier in Belgie gesneden in plakken in de super voor 18 euro. dan heb je 8 plakken.
Tering, die naam en de reclame doet het hem, tis dat ik eerlijk moet zijn en totaan de dag van vandaag altijd een echte Amsterdamse kaas dacht te kopen, met historie.

Helaas!

Hebben jullie een kaasboer in belgie? vraag daar eens of hij iets voor je regelen kan.. hij kan het vast veel goedkoper en aan 1 stuk, dat smaak stukken beter dan die uitgedroogde plakken
motorbloempjemaandag 9 maart 2009 @ 17:49
quote:
Op zaterdag 7 maart 2009 02:30 schreef IHVK het volgende:
Bij de AH in de Bonus: AH Goudse Oude kaas van 11 euro per killo naar 5,75 per kilo.

Smaakt best heerlijk trouwens.
en dat lees ik nu



oude kaas
Trustenmaandag 9 maart 2009 @ 18:15
De kaas in zwarte pakjes van de Lidl smaakt (bijna) exact als Old Amsterdam!
motorbloempjemaandag 9 maart 2009 @ 18:16
klopt die van de aldi is ook niet heel slecht overigens

hoe duur is die daar per kg?
boriszmaandag 9 maart 2009 @ 18:24
quote:
Op zondag 8 maart 2009 10:59 schreef dahei het volgende:

[..]

Wat is "nep" kaas? Ik moet hierbij denken aan de kaas die bij de supermarkt ligt van het type "Gouda", maar wat allemaal gefabriceert wordt in Duitsland. Dus ook van de melk van Duitse koeien waardoor de iets zilte smaakt gewoon niet aanwezig is. Dit is niet zo te merken bij jonge kaas, maar vanaf belegen zit er eigenlijk niet zo veel smaak meer aan. Dit is ook de reden dat men Stolwijkse en Noord-Hollandse kaas zo lekker vind, we zijn al lang gewend aan die Duitse troep.

Aangezien veel mensen Old Amsterdam lekker vinden en het ook een echt Nederlandse kaas is, kun je niet spreken van nep kaas.
Nep in de zin van iets te snel oud laten worden.
robber57maandag 9 maart 2009 @ 19:50
Grappig dat niemand hier het vetgehalte van de kaas als een criterium stelt terwijl dat toch echt een heel belangrijk gegeven is van kaas.
Oude 30+of zelfs 40+ en oude 48+ geeft een wereld van verschil.

Zo is Parmesan regiano een typische oude 30+: hard, droog, bijna niet te snijden.
Ik kan hier echter op de markt 3 jaar gerijpte boeren volvette 48+ noordhollandse kaas kopen die nog steeds te snijden is, dat komt grotendeels door het vetgehalte.

Oude Volvette 48+ maken is tricky bussines vanwege de kaasmijt welke boven de 40+ welig kan groeien en een heel magazijn aan kaas kan vernaggelen.
Dat is te voorkomen door de luchtvochtigheid in het kaasmagazijn erg laag te houden maar daardoor droogt de kaas te snel uit waardoor hij weer droog wordt, een dilema waar niet echt een oplossing voor is behalve zeer hygienisch werken en flinke hoeveelheden kaas weggooien die toch besmet raken en dat is uiteraard niet gunstig voor de prijs.


Ik vind Old Amsterdam best wel lekker en ook echt niet "nep" en het is een risico-vrije aanschaf want je weet altijd voor 100% zeker wat je krijgt maar het is mij te duur.
Als je jezelf er wat in verdiept zul je ontdekken dat hetzelfde voor minder geld te koop is of voor hetzelfde geld veel "betere" kaas te koop is ( dat laatste is een dicutabele uitspraak want smaak is een subjectief gegeven)

[ Bericht 17% gewijzigd door robber57 op 09-03-2009 19:57:43 ]
Erosjuhhhmaandag 9 maart 2009 @ 21:27
Wat maakt het uit of het 30+ 40+ of 48+ is?
dit topic gaat over Old Amsterdam, niet over het + percentage van allerlei oude kazen
BBQ-kipmaandag 9 maart 2009 @ 21:34
Ik heb nog niemand horen uitleggen wat er nou precies nep is aan Old Amsterdam en wat dan dan precies inhoudt. Wat voor procedé is het om het "sneller te laten rijpen"?
Dos37maandag 9 maart 2009 @ 21:36
inderdaad heel lekker

sowieso moet je voor goede kaas wel wat betalen, de prijs/kwaliteit prestatie is best belangrijk.
Stereotomymaandag 9 maart 2009 @ 21:40
quote:
Op maandag 9 maart 2009 21:34 schreef BBQ-kip het volgende:
Ik heb nog niemand horen uitleggen wat er nou precies nep is aan Old Amsterdam en wat dan dan precies inhoudt. Wat voor procedé is het om het "sneller te laten rijpen"?
Stukje uit Vrij Nederland, 1999 . Is ingescande PDF.

Marketing, marketing, marketing. Ik vind hem best lekker hoor, Old Amsterdam, maar ga het niet allerlei dingen toedichten wat het niet is.
Erosjuhhhmaandag 9 maart 2009 @ 21:45
Nou ze willen je gewoon het imago geven dat Old amsterdam, typische amsterdamse kaas is die al heeeel lang bestaat en daardoor ook het oude kaas imago.
echter bestaat de kaas nog geen 25 jaar lang (1985) en is het ook niet eens amsterdamse kaas.
Verder rijpt de kaas niet lang genoeg om een oude kaas te zijn (Wat ze ook nooit hebben gezegd te zijn alleen je het idee geven)

Quote v/d site
quote:
[De kaas rijpt onder voortdurende controle van onze kwaliteitsdienst tot deze de perfecte smaak heeft. Pas dan wordt Old Amsterdam vrijgegeven voor de verkoop. Old Amsterdam heeft niet de droge en
zoute eigenschappen van gewone oude kaas, maar wel de heerlijk rijke smaak
Dizermaandag 9 maart 2009 @ 21:46


Stereotomymaandag 9 maart 2009 @ 21:48
quote:
Op maandag 9 maart 2009 21:45 schreef Erosjuhhh het volgende:
Nou ze willen je gewoon het imago geven dat Old amsterdam, typische amsterdamse kaas is die al heeeel lang bestaat en daardoor ook het oude kaas imago.
echter bestaat de kaas nog geen 25 jaar lang (1985) en is het ook niet eens amsterdamse kaas.
Verder rijpt de kaas niet lang genoeg om een oude kaas te zijn (Wat ze ook nooit hebben gezegd te zijn alleen je het idee geven)

Quote v/d site
[..]
Dat, en de reclame:



Let VOORAL op de gefotoshopte vrachtwagen met 'Old Amsterdam' op de achterkant. Of de winkels die Old Amsterdam uitstallen. Als de beelden daarvan daadwerkelijk uit begin vorige eeuw kwamen, dan is het dus nep, omdat de kaas uit 1985 stamt.

Mooie beelden, mooi nummer, maar het heeft geen ruk met het product te maken.

Als ik een marketing-yup was, zou ik een natte broek krijgen van Old Amsterdam, perfecte marketing op het gevoel van de mensch. Heel even verwacht je in de reclame gewoon iemand te zien die met een iPod rondloopt ofzo.
BBQ-kipmaandag 9 maart 2009 @ 21:49
quote:
Op maandag 9 maart 2009 21:40 schreef Stereotomy het volgende:

[..]

Stukje uit Vrij Nederland, 1999 . Is ingescande PDF.

Marketing, marketing, marketing. Ik vind hem best lekker hoor, Old Amsterdam, maar ga het niet allerlei dingen toedichten wat het niet is.
Dank je voor de info
Weltschmerzmaandag 9 maart 2009 @ 22:14
quote:
Op maandag 9 maart 2009 15:39 schreef Captain_Fabulous het volgende:
Zou je dan niet beter een zeer scherp koksmes kunnen nemen, en de kaas plat op een plankje leggen, en met het mew plakjes snijden? Wel gevaarlijker dan een kaasschaaf natuurlijk, dat snap ik, maar kan het? Snij zelf nooit oude kaas dus geen ervaring...
Ja hoor, dat kan prima, kaasschaven zijn heel erg Nederlands en in het buitenland snijdt men ook kaas. Maar dan moet het aanzetstaal erbij komen enzo dus meestal pak ik de kaasschaaf. Met een koksmes duwen wil ook niet en veel kracht zetten als het niet gaat is dan ook gevaarlijk. Het ging er mij om dat je gereedschap moet kunnen hanteren, daar moet je even handigheid in zoeken en vinden. Dat is heel normaal, alleen bij de kaasschaaf niet omdat je gewend bent dat je die door de jonge kaas heen kan duwen.
Stereotomydinsdag 10 maart 2009 @ 01:09
Toeval?

http://www.foodlog.nl/cafe/bericht/racerijpen_en_zwijgen/

Foodlog.nl heeft vandaag een stukje over Old Amsterdam en 'racerijpen', het versneld laten rijpen van kaas uit commerciële overwegingen.
Pacmaniacdinsdag 10 maart 2009 @ 01:15
Waarom denk je dat het "Old Amsterdam" heet? Mag niet eens als oude kaas verkocht worden omdat dat dat het feitelijk niet is . Maar het blijft wel gewoon de lekkerste kaas. Die uitgedroogde oude kaas is niet te nassen.
Stereotomydinsdag 10 maart 2009 @ 01:20
Ik denk dat het Old Amsterdam heet, omdat deze naam bij de ontwikkeling van het concept in vele focusgroepen en -trials het beste uit de bus kwam.
Pacmaniacdinsdag 10 maart 2009 @ 02:12
quote:
Op dinsdag 10 maart 2009 01:20 schreef Stereotomy het volgende:
Ik denk dat het Old Amsterdam heet, omdat deze naam bij de ontwikkeling van het concept in vele focusgroepen en -trials het beste uit de bus kwam.
Mag je zomaar alles als oude kaas verkopen dan? Ik dacht dat er speciale regels waren als in een keurmerk. Voor geraspte kaas is dit er wel. Voor een kilo oude kaas kun je natuurlijk meer vragen dan voor een kilo belegen.

Trouwens dit plaatje is een van de oudste Beemsterkazen die hier te krijgen is:



Rijpingstijd is minimaal 60 maanden, Lijkt me niet vreten ook
Pacmaniacdinsdag 10 maart 2009 @ 02:15
edit Old Amsterdam komt er met dank aan oplettende Fokkers niet meer in. Hij is erg lekker daar blijf ik bij maar idd geen authentieke kwaliteitskaas . Bovendien gebruik van kunstmatige rijpingstoestanden helemaal slecht. Maak me wel zorgen om mijn smaak lol ik vond hem echt lekker en kocht het niet voor de naamsbekendheid o.i.d. (ben een geboren Rotterdammer dus dan eerder niet als wel:P)
Twerkdinsdag 10 maart 2009 @ 02:17
Iedereen moet gewoon de kaas vreten die hij of zij lekker vindt.

De tijden dat men elitair kon doen met een stukje kaas liggen reeds ver achter ons.
Stereotomydinsdag 10 maart 2009 @ 02:30
Ik vind Old Amsterdam ook lekker hoor.

En fabrieks-smelt-cheddar op een Big Mac ook.

Eten wat je wilt eten, maar wel bewust wat je eet, is mijn motto.
Pacmaniacdinsdag 10 maart 2009 @ 02:33
Wat je op je Big Mac aantreft kan vanalles zijn. Maar het is in ieder geval geen cheddar....
daheidinsdag 10 maart 2009 @ 07:20
quote:
Op dinsdag 10 maart 2009 02:33 schreef Pacmaniac het volgende:
Wat je op je Big Mac aantreft kan vanalles zijn. Maar het is in ieder geval geen cheddar....
'McDonald's maakt gebruik van Cheddar Cheese smeltkaas. Dat is Cheddar Cheese met toevoegingen van boter, water, zout en kruiden ten behoeve van de smaak, de kwaliteit en om ervoor te zorgen dat de kaas goed smelt als het op de hete burger ligt. Dit is volkomen gebruikelijk', aldus de afdeling Communicatie van McDonald's Nederland.

Bron: http://www.zibb.nl/102355(...)-de-cheeseburger.htm
Trustendinsdag 10 maart 2009 @ 08:38
quote:
Op dinsdag 10 maart 2009 02:15 schreef Pacmaniac het volgende:
Old Amsterdam komt er met dank aan oplettende Fokkers niet meer in.
Dus je vind iets lekker maar omdat het niet authentiek is eet je het niet meer?
daheidinsdag 10 maart 2009 @ 09:25
quote:
Op dinsdag 10 maart 2009 02:15 schreef Pacmaniac het volgende:
edit Old Amsterdam komt er met dank aan oplettende Fokkers niet meer in. Hij is erg lekker daar blijf ik bij maar idd geen authentieke kwaliteitskaas . Bovendien gebruik van kunstmatige rijpingstoestanden helemaal slecht. Maak me wel zorgen om mijn smaak lol ik vond hem echt lekker en kocht het niet voor de naamsbekendheid o.i.d. (ben een geboren Rotterdammer dus dan eerder niet als wel:P)
Bij kunstmatige rijpingsmethoden wordt niet bedoeld dat er chemicalien ofzo in gestopt worden. Ze hebben simpelweg een manier gevonden om kaas sneller te laten rijpen waardoor je zachte en toch pittige kaas hebt. Iets wat de meeste mensen zeer smakelijk vinden. Het rijpen gebeurd dus niet meer op de authentieke manier, maar zelfs op een verbeterde manier, vocht en warmte (volgens het krantenartikel wat eerder al aangehaald is http://www.boerenleidsekaas.nl/pdf/vn-99.pdf).
Old Amsterdam is gewoon een lekkere pittige kaas die lekker smeuig is. Ik vind het wel een beetje raar dat je het nu nu meer eet omdat het niet "authentiek" is.
Erosjuhhhdinsdag 10 maart 2009 @ 10:15
quote:
Op dinsdag 10 maart 2009 02:15 schreef Pacmaniac het volgende:
edit Old Amsterdam komt er met dank aan oplettende Fokkers niet meer in. Hij is erg lekker daar blijf ik bij maar idd geen authentieke kwaliteitskaas . Bovendien gebruik van kunstmatige rijpingstoestanden helemaal slecht. Maak me wel zorgen om mijn smaak lol ik vond hem echt lekker en kocht het niet voor de naamsbekendheid o.i.d. (ben een geboren Rotterdammer dus dan eerder niet als wel:P)
Mij hoor je niet zeggen dat het slechte kaas is hoor
Heerlijk zelfs! Ik eet het alleen niet als oude kaas maar zie het zelf als een extra belegen kaasje
Erosjuhhhdinsdag 10 maart 2009 @ 10:17
quote:
Op dinsdag 10 maart 2009 07:20 schreef dahei het volgende:

[..]

'McDonald's maakt gebruik van Cheddar Cheese smeltkaas. Dat is Cheddar Cheese met toevoegingen van boter, water, zout en kruiden ten behoeve van de smaak, de kwaliteit en om ervoor te zorgen dat de kaas goed smelt als het op de hete burger ligt. Dit is volkomen gebruikelijk', aldus de afdeling Communicatie van McDonald's Nederland.

Bron: http://www.zibb.nl/102355(...)-de-cheeseburger.htm

Zal vanavond op mijn pc even stukje zoeken over keuringsdienst van waarde,
Waaruit bleek dat de kaas op hamburgers en pizzas absoluut geen kaas is
daheidinsdag 10 maart 2009 @ 10:51
quote:
Op dinsdag 10 maart 2009 10:17 schreef Erosjuhhh het volgende:

[..]


Zal vanavond op mijn pc even stukje zoeken over keuringsdienst van waarde,
Waaruit bleek dat de kaas op hamburgers en pizzas absoluut geen kaas is
Ik denk dat je dit artikel bedoelt:

http://www.volkskrant.nl/economie/article1060836.ece

De "kaas" is overigens wel kaas hoor, alleen zijn er wat stoffen toegevoegd waardoor het beter smelt (in het geval van de Mac).
PdeHoogdinsdag 10 maart 2009 @ 11:02
quote:
Op dinsdag 10 maart 2009 08:38 schreef Trusten het volgende:

[..]

Dus je vind iets lekker maar omdat het niet authentiek is eet je het niet meer?
Dat verbaaste mij ook al Sorry, maar ik vind Old Amsterdam gewoon lekker en het boeit me dan ook weinig dat het niet authentiek is. Kritisch is goed maar dit gaat me een tikkie te ver
Erosjuhhhdinsdag 10 maart 2009 @ 11:10
quote:
Op dinsdag 10 maart 2009 10:51 schreef dahei het volgende:

[..]

Ik denk dat je dit artikel bedoelt:

http://www.volkskrant.nl/economie/article1060836.ece

De "kaas" is overigens wel kaas hoor, alleen zijn er wat stoffen toegevoegd waardoor het beter smelt (in het geval van de Mac).
nepgoud is geen goud
en nepsneeuw is geen sneeuw

nee, nepkaas is geen kaas
Weltschmerzdinsdag 10 maart 2009 @ 11:42
quote:
Op dinsdag 10 maart 2009 02:12 schreef Pacmaniac het volgende:
Mag je zomaar alles als oude kaas verkopen dan? Ik dacht dat er speciale regels waren als in een keurmerk. Voor geraspte kaas is dit er wel. Voor een kilo oude kaas kun je natuurlijk meer vragen dan voor een kilo belegen.
Daarom heet het ook 'Old' en niet oud.

Nadeel van dat soort marketingtrucjes is dat als dat mensen zich eenmaal in de maling genomen voelen, ze zich helemaal afkeren van het product.
daheidinsdag 10 maart 2009 @ 12:34
quote:
Op dinsdag 10 maart 2009 11:10 schreef Erosjuhhh het volgende:

[..]

nepgoud is geen goud
en nepsneeuw is geen sneeuw

nee, nepkaas is geen kaas
Whatever... Ik vind het lekker en zolang er geen zware metalen of andere zooi in zit, maakt het me geen bal uit of het nepkaas is "echte" kaas.
daheidinsdag 10 maart 2009 @ 12:36
quote:
Op dinsdag 10 maart 2009 11:42 schreef Weltschmerz het volgende:

[..]

Daarom heet het ook 'Old' en niet oud.

Nadeel van dat soort marketingtrucjes is dat als dat mensen zich eenmaal in de maling genomen voelen, ze zich helemaal afkeren van het product.
Dat klopt, er staat op de verpakking inderdaad nergens dat het om Oude kaas gaat. Toch maakt het me geen bal uit, het smaakt pittig genoeg en is voor een Goudse kaas best lekker.
Captain_Fabulousdinsdag 10 maart 2009 @ 12:40
Als jij die Old Amsterdam filmpjes ziet en niet snapt dat het getruct is, ben je wel wat naief vind ik...ga die kaas gewoon eens proberen binnenkort, is ie lekker op eigengemaakte piza? Dou daar nu oude geraspte kaas op soms, smaakt best.
daheidinsdag 10 maart 2009 @ 12:44
quote:
Op dinsdag 10 maart 2009 12:40 schreef Captain_Fabulous het volgende:
Als jij die Old Amsterdam filmpjes ziet en niet snapt dat het getruct is, ben je wel wat naief vind ik...ga die kaas gewoon eens proberen binnenkort, is ie lekker op eigengemaakte piza? Dou daar nu oude geraspte kaas op soms, smaakt best.
Als je kaas gaat smelten zal je weinig verschil meer merken tussen de ene oude kaas en de andere, tenminste dat is mijn ervaring. Old Amsterdam is lekker omdat hij smeuig is en er kristallen in zitten. Beide zaken "verdoezel" je met het smelten.
Erosjuhhhdinsdag 10 maart 2009 @ 12:44
zowieso moet je geen oude kaas op pizza's doen vind ik..
hoe jonger hoe beter
Captain_Fabulousdinsdag 10 maart 2009 @ 13:01
quote:
Op dinsdag 10 maart 2009 12:44 schreef Erosjuhhh het volgende:
hoe jonger hoe beter
Ik hoop dat je zo alleen over kaas denkt
Pacmaniacwoensdag 11 maart 2009 @ 03:38
quote:
Op dinsdag 10 maart 2009 09:25 schreef dahei het volgende:

[..]

Bij kunstmatige rijpingsmethoden wordt niet bedoeld dat er chemicalien ofzo in gestopt worden. Ze hebben simpelweg een manier gevonden om kaas sneller te laten rijpen waardoor je zachte en toch pittige kaas hebt. Iets wat de meeste mensen zeer smakelijk vinden. Het rijpen gebeurd dus niet meer op de authentieke manier, maar zelfs op een verbeterde manier, vocht en warmte (volgens het krantenartikel wat eerder al aangehaald is http://www.boerenleidsekaas.nl/pdf/vn-99.pdf).
Old Amsterdam is gewoon een lekkere pittige kaas die lekker smeuig is. Ik vind het wel een beetje raar dat je het nu nu meer eet omdat het niet "authentiek" is.
Nee joh. Maar 23 euro de kilo voor een kaasje dat het predicaat oude kaas niet eens mag dragen lijkt me wat aan de hoge kant
Dus maar even kijken voor een wel snijbare oude kaas. Iemand een suggestie? Die VSOP ziet er ook lekker uit moet ik zeggen Maar aan de luxe verpakking te zien zal die waarschijnlijk wel richting de 30 euro gaan voor een kilootje of niet?
Twerkwoensdag 11 maart 2009 @ 03:39
Liever Kip's kaas, dan gewone kaas.
JoeThePlumberwoensdag 11 maart 2009 @ 03:51
quote:
Op woensdag 11 maart 2009 03:38 schreef Pacmaniac het volgende:

[..]

Nee joh. Maar 23 euro de kilo voor een kaasje dat het predicaat oude kaas niet eens mag dragen lijkt me wat aan de hoge kant
Dus maar even kijken voor een wel snijbare oude kaas. Iemand een suggestie? Die VSOP ziet er ook lekker uit moet ik zeggen Maar aan de luxe verpakking te zien zal die waarschijnlijk wel richting de 30 euro gaan voor een kilootje of niet?
Beemsterkaas is best lekker! Maar Old Amsterdam vind ik ook niet verkeerd..(bedoel dan minder uitgedroogde kanten en makkelijker te snijden dan overige oude kazen)

[ Bericht 3% gewijzigd door JoeThePlumber op 11-03-2009 03:56:23 ]
vaagselwoensdag 11 maart 2009 @ 08:02
quote:
Op dinsdag 10 maart 2009 12:40 schreef Captain_Fabulous het volgende:
Als jij die Old Amsterdam filmpjes ziet en niet snapt dat het getruct is, ben je wel wat naief vind ik...ga die kaas gewoon eens proberen binnenkort, is ie lekker op eigengemaakte piza? Dou daar nu oude geraspte kaas op soms, smaakt best.
Hij is iig lekker in de wrap. Of op brood met wat plakjes tomaat erop.
miss_slywoensdag 11 maart 2009 @ 08:12
quote:
Op woensdag 11 maart 2009 03:38 schreef Pacmaniac het volgende:

[..]

Nee joh. Maar 23 euro de kilo voor een kaasje dat het predicaat oude kaas niet eens mag dragen lijkt me wat aan de hoge kant
Dus maar even kijken voor een wel snijbare oude kaas. Iemand een suggestie? Die VSOP ziet er ook lekker uit moet ik zeggen Maar aan de luxe verpakking te zien zal die waarschijnlijk wel richting de 30 euro gaan voor een kilootje of niet?
Je moet eten wat je lekker vindt.

Maar goed, goed alternatief is dus, zoals ik al eerder zei, Old Friends. Erg lekker beetje smeuig, en wel op de oude manier gerijpt. Ow en een stuk goedkoper.
VeX-donderdag 12 maart 2009 @ 16:08
Wij halen heel vaak Old Amsterdam in huis, maar ik wist niet eens dat het geen 'echte' oude kaas is. Het is wel lekker, maar niet zo heel bijzonder verder. Voor hetzelfde geld haal ik wat meer van een goedkopere oude kaas.
NoCigardonderdag 12 maart 2009 @ 16:28
Ik deed het een paar jaar geleden wel eens op mijn brood, maar ben daar bewust mee gestopt vanwege die irritante reclame met dat pokke-liedje. Kaas genoeg.
Pacmaniacdonderdag 12 maart 2009 @ 16:58
quote:
Op donderdag 12 maart 2009 16:08 schreef VeX- het volgende:
Wij halen heel vaak Old Amsterdam in huis, maar ik wist niet eens dat het geen 'echte' oude kaas is. Het is wel lekker, maar niet zo heel bijzonder verder. Voor hetzelfde geld haal ik wat meer van een goedkopere oude kaas.
Dat dus
daheidonderdag 12 maart 2009 @ 17:27
quote:
Op woensdag 11 maart 2009 03:38 schreef Pacmaniac het volgende:

[..]

Nee joh. Maar 23 euro de kilo voor een kaasje dat het predicaat oude kaas niet eens mag dragen lijkt me wat aan de hoge kant
Dus maar even kijken voor een wel snijbare oude kaas. Iemand een suggestie? Die VSOP ziet er ook lekker uit moet ik zeggen Maar aan de luxe verpakking te zien zal die waarschijnlijk wel richting de 30 euro gaan voor een kilootje of niet?
Je betaald te veel voor oude kaas als je 23 euro de kilo betaalt. Maar ik begrijp uit je startpost dat je het lekker vind, en daar draait het toch om? De meeste "oude" kaas die je in supermarkten aantreft is slechts 10 maanden oud. Waarschijnlijk geld dat ook voor Reypenaer, een naam die ook nog niet zo lang bestaat, maar ook authentiek klinkt. Ik vind Reypenaer overigens wel lekker, maar ook niet lekkerder dan andere overjarige kaas. Het is eigenlijk een exportproduct.
fotostartervrijdag 13 maart 2009 @ 08:31
quote:
Op donderdag 12 maart 2009 17:27 schreef dahei het volgende:

[..]

Je betaald te veel voor oude kaas als je 23 euro de kilo betaalt. Maar ik begrijp uit je startpost dat je het lekker vind, en daar draait het toch om? De meeste "oude" kaas die je in supermarkten aantreft is slechts 10 maanden oud. Waarschijnlijk geld dat ook voor Reypenaer, een naam die ook nog niet zo lang bestaat, maar ook authentiek klinkt. Ik vind Reypenaer overigens wel lekker, maar ook niet lekkerder dan andere overjarige kaas. Het is eigenlijk een exportproduct.
Nog niet zo lang...
Wat is bij jou "niet zo lang"?
daheivrijdag 13 maart 2009 @ 09:21
quote:
Op vrijdag 13 maart 2009 08:31 schreef fotostarter het volgende:

[..]

Nog niet zo lang...
Wat is bij jou "niet zo lang"?
Reypenaer is nu een kleine 10 jaar op de markt. Het wordt geproduceerd door het familiebedrijf Wijngaard Kaas. Het is een product dat gericht is export, maar ook in Nederland wordt verkocht. Op schiphol zie je de kaasplankjes met Reypenaer kaas altijd voor hoge prijzen liggen en ook in het buitenland is het één van de weinige oude (Nederlandse) kazen die er verkocht worden.
Ik ben van mening dat de kaas te duur is voor hetgeen hij bied. Het is best lekkere kaas, maar je betaald er twee keer zo veel voor als andere oude kazen.
Weltschmerzvrijdag 13 maart 2009 @ 09:30
quote:
Op donderdag 12 maart 2009 17:27 schreef dahei het volgende:
Je betaald te veel voor oude kaas als je 23 euro de kilo betaalt. Maar ik begrijp uit je startpost dat je het lekker vind, en daar draait het toch om? De meeste "oude" kaas die je in supermarkten aantreft is slechts 10 maanden oud. Waarschijnlijk geld dat ook voor Reypenaer, een naam die ook nog niet zo lang bestaat, maar ook authentiek klinkt. Ik vind Reypenaer overigens wel lekker, maar ook niet lekkerder dan andere overjarige kaas. Het is eigenlijk een exportproduct.
Dat lijkt me ook zo'n marketingkaasje. Kaas VSOP noemen? Dat het een familiebedrijf is wil niet zeggen dat moeke met wrongel in de weer is. Slechts dat de aandelen in handen zijn van één familie en dus ook de high tech fabriek en dat zij de marketingspecialist in dienst hebben.
NoCigarvrijdag 13 maart 2009 @ 14:25
Mijn kaasboer weigert Reypenaar te verkopen aangezien ze kunstmatig gerijpt worden. (Ik kan me vergissen in de precieze reden, trouwens, maar het was iets dergelijks)
hmmmzvrijdag 13 maart 2009 @ 15:08
Reypenaer, hmm, heerlijk
The_Hiveszondag 15 maart 2009 @ 19:33
Voor de liefhebber, Old Amsterdam is deze week in de aanbieding bij Deen
Roizondag 15 maart 2009 @ 19:53
quote:
Op donderdag 12 maart 2009 16:08 schreef VeX- het volgende:
Wij halen heel vaak Old Amsterdam in huis, maar ik wist niet eens dat het geen 'echte' oude kaas is. Het is wel lekker, maar niet zo heel bijzonder verder. Voor hetzelfde geld haal ik wat meer van een goedkopere oude kaas.
De smaak blijft toch gewoon hetzelfde .
Nembrioniczondag 15 maart 2009 @ 19:55
quote:
Op zaterdag 7 maart 2009 02:56 schreef Pacmaniac het volgende:
Dat andere bedrijven Old Amsterdam proberen te imiteren zegt genoeg over de succesformule die het bedrijf hanteert .
Ik ga me verder niet in de discussie mengen maar het SUCCES van een product zegt lang niet altijd iets over de kwaliteit. Neem een MacDonalds. Of Frans Bauer.
HeatWavezondag 15 maart 2009 @ 19:57
quote:
Op zondag 15 maart 2009 19:55 schreef Nembrionic het volgende:

[..]

Ik ga me verder niet in de discussie mengen maar het SUCCES van een product zegt lang niet altijd iets over de kwaliteit. Neem een MacDonalds. Of Frans Bauer.
true, maar de manier waarop iets lekker is vs. de smaak zal mij worst zijn. Als je kunstmatig betere smaak krijgt dan met 10 jaar rijpen, dan maar kunstmatig toch?

vaak is de authentieke methode vaak beter hoor, maar als het niet zo is, dan neem ik gewoon wat ik het lekkerste vind.
Thoricalzondag 15 maart 2009 @ 20:11
Doe mij toch maar een oude boerenbeemster van "Kee"hier op de markt.
Pacmaniacdinsdag 17 maart 2009 @ 06:21
quote:
Op zondag 15 maart 2009 19:57 schreef HeatWave het volgende:

[..]

true, maar de manier waarop iets lekker is vs. de smaak zal mij worst zijn. Als je kunstmatig betere smaak krijgt dan met 10 jaar rijpen, dan maar kunstmatig toch?

vaak is de authentieke methode vaak beter hoor, maar als het niet zo is, dan neem ik gewoon wat ik het lekkerste vind.
Ik heb geen idee wat ik me bij "kunstmatige rijping" moet voorstellen
Mensen zeggen hier dat het niet gaat om het toevoegen van chemicaliën maar louter de manier waarop de kaas rijpt?
Gaan de kazen dan in speciale ruimten die klimatologisch "betere omstandigheden creëren waardoor de kaas eerder rijp is?
#ANONIEMdinsdag 17 maart 2009 @ 06:25
Staat het stadsarchief van die op hotuen palen gebouwde stad met nieuwe metrolijn eronder al veilig?

[ Bericht 2% gewijzigd door #ANONIEM op 17-03-2009 06:25:40 ]
daheidinsdag 17 maart 2009 @ 09:15
quote:
Op dinsdag 17 maart 2009 06:21 schreef Pacmaniac het volgende:

[..]

Ik heb geen idee wat ik me bij "kunstmatige rijping" moet voorstellen
Mensen zeggen hier dat het niet gaat om het toevoegen van chemicaliën maar louter de manier waarop de kaas rijpt?
Gaan de kazen dan in speciale ruimten die klimatologisch "betere omstandigheden creëren waardoor de kaas eerder rijp is?
De term "kunstmatig" is ook niet op z'n plaats. Volgens mij moet het "niet ambachtelijk" zijn.