Ook andere denkfouten buiten het Marxisme.quote:Op vrijdag 6 maart 2009 20:18 schreef sitting_elfling het volgende:
De oostenrijkse school wordt nu alleen maar weer extra belicht omdat andere keihard meeschreeuwen dat het kapitalisme van de afgelopen jaren niet werkte. En zolang het wel werkte hoorde je niemand klagen.
Komt nog een keer bij dat de zogenaamde oostenrijkse school met name het socialisme van marx de grond in probeerde te drukken. ( met succes maar zo heel gek was dat nou ook weer niet )
Waarom niet? Kennelijk heb je je dan nooit verdiept in de Oostenrijkse school maar enkel gelezen dat ze dat vinden. Dat klopt, maar weet je ook waarom dat zo is?quote:komt nog een keer bij dat als we de oostenrijkse theorie voorgeschoteld zouden krijgen je de overheid met de helft kan opdoeken en de rest kan privatiseren. Nee dat wordt feest!
Daar gaat het me in wezen niet om. Ik geef toe dat ik niet 100% in die theorie zit. Zij het wel dat de oostenrijkse school met name de belangrijkste beweringen niet statistisch bewijzen. Komt nog een keer bij dat ik gewoon zelf geen voorstander ben van vele privatiseringen en een kleine overheid. Als ik zie wat de privatiseringen ons tot nu toe sinds de jaren 80/90 hebben gebracht ben ik er niet tevreden over.quote:Op vrijdag 6 maart 2009 20:24 schreef sneakypete het volgende:
[..]
Ook andere denkfouten buiten het Marxisme.
[..]
Waarom niet? Kennelijk heb je je dan nooit verdiept in de Oostenrijkse school maar enkel gelezen dat ze dat vinden. Dat klopt, maar weet je ook waarom dat zo is?
Je hoeft er niet 100% in te zitten, maar enige verdieping is noodzakelijk om een oordeel te kunnen vellen.quote:Op vrijdag 6 maart 2009 20:51 schreef sitting_elfling het volgende:
[..]
Daar gaat het me in wezen niet om. Ik geef toe dat ik niet 100% in die theorie zit. Zij het wel dat de oostenrijkse school met name de belangrijkste beweringen niet statistisch bewijzen. Komt nog een keer bij dat ik gewoon zelf geen voorstander ben van vele privatiseringen en een kleine overheid. Als ik zie wat de privatiseringen ons tot nu toe sinds de jaren 80/90 hebben gebracht ben ik er niet tevreden over.
Ik ben wel gecharmeerd van het denkkader dat de Oosterijkse school biedt. Veel van het gedachtegoed klinkt logisch, met name om de huidige situatie te analyseren, en hoe we hier gekomen zijn.quote:Op vrijdag 6 maart 2009 21:07 schreef sneakypete het volgende:
[..]
Waarom ben je tegen privatiseringen? Heeft de privatisering van de telefonie geleid tot dure telefoontjes? De prijs is flink gedaald. Overige privatiseringen zijn vrijwel allemaal voorbeelden van quasi-marktwerking; overheid en bedrijfsleven hand in hand, zonder échte marktwerking. Die zaken zijn dus moeilijk objectief te beoordelen.
Toch hebben de Oostenrijkers gelijk. Dit is beknopt wat er gebeurt:quote:Op vrijdag 6 maart 2009 21:27 schreef zoost het volgende:
[..]
Ik ben wel gecharmeerd van het denkkader dat de Oosterijkse school biedt. Veel van het gedachtegoed klinkt logisch, met name om de huidige situatie te analyseren, en hoe we hier gekomen zijn.
Toch ben ik ook tegen alles aan de vrije markt over te laten. Ik hoor een aantal Oostenrijkers (waaonder Mish) zeggen dat de huidige banken crisis niet te wijten is aan de hebzucht van de bankiers maar aan de lage rente (door overheidsbemoeienis!!, godbetert) vanaf 2000. Dit vind ik toch wel een miskenning van de feiten. In mijn wereldbeeld is "de markt" en zijn grote bedrijven redelijk op winst gericht (ik vind de documantaire The Corporation ook belangrijk in dit verband) zonder altijd het belang van alle stakeholders in de gaten te houden. Ik zou niet graag een vrije markt zonder overheidsbemoienis zien voor scholen, ziekhuizen, gevangenissen, bibliotheken, musea, openbare orde, sport, en nog zo wat. Ik heb niet zo heel veel vertrouwen in de vrije markt, zonder overheidsbemoeienis. Ik sta wat dat betreft veel dichter bij Europa dan de US.
Geen want het is in de praktijk een onhoudbaar modelquote:Op zaterdag 7 maart 2009 09:17 schreef Poekieman het volgende:
Welke landen hebben wel een zo goed als echte vrije markt economie eigenlijk? Panama? Dubai?
Wat een slecht artikel:quote:Op zaterdag 7 maart 2009 11:15 schreef Nulletje het volgende:
Zelf was ik bijna het bestaan van de Homo Economicus alweer vergeten, tot deze crisis! De Homo Economicus is helaas nog steeds springlevend. In het artikel wordt uitgelegd wat de Homo Economicus is en hoe wij deze kunnen bestrijden.
http://www.zesnullen.nl/homo%20economicus.html
De homo economicus is een mensbeeld waarin veronderstelt wordt dat deze zijn eigen voorkeuren kent (economen vatten dat samen in een nutscurve, een curve die aan geeft wat nut is voor een individu bij een bepaalde allocatie van goederen, arbeid en vrije tijd) en dat deze voorkeuren worden nagestreefd op rationele wijze. Over opbrengsten en kosten wordt in geen geval gerept, het gaat om de allocatie van schaarse goederen op basis van een rationeel denkkader, op die manier kan een zo hoog mogelijk nut bereikt worden.quote:De Homo Economicus is een monetair calculerend subject dat constant voortdurend het overschot aan opbrengsten boven kosten maximeert.
Macht hangt af van de marktomstandigheden, zodoende zal de homo economicus als idee an sich daar dan ook niet op in gaan.quote:Zelfbelang staat voorop, voorbeelden zijn financieel gewin of macht.
quote:Wel is de homo economicus in staat om te zien wat anderen nodig heeft om zijn doel te bereiken.
Keynes is geen klassieke econoom, immers hij is geen aanhanger van de klassieke economische school. Verder is het juist Adam Smith al die de economie al als een morele wetenschap omschreef in zijn 'The Theory of Moral Sentiments', logisch hij was immers moraal filosoof, en bekleedde deze leerstoel zelfs aan de Universiteit van Edinburgh.quote:De klassieke econoom Keynes pleite definieerde economie immers al als volgt: "Economy is a moral science". En morele wetenschap is natuurlijk niet het eerste waaraan je denkt bij de Homo Economicus.
De Oostenrijkse denkrichting leidt (net als andere scholen trouwens) tot politieke conclusies ja.quote:Op zondag 8 maart 2009 14:56 schreef stapas het volgende:
Het grote probleem met de oostenrijkse school is dat de aanhangers vooral met andere aanhangers ervan praten, en daardoor een volledig zelf-referentieel kader hebben opgebouwd. Deductief redeneren is leuk, maar het maakt discussie moeilijk met hen die het niet eens zijn met de basisassumpties. En daar gaat de school soms iets te ver - het lijkt soms eerder op een fanclub van bepaalde ideologische denkbeelden.
Incentives.quote:En ze beantwoordt een belangrijke vraag helemaal niet, namelijk waar de individuele afwegingen dan precies vandaan komen.
Het is juist de afwezigheid van een model.quote:Op zaterdag 7 maart 2009 10:16 schreef du_ke het volgende:
[..]
Geen want het is in de praktijk een onhoudbaar model.
Ook goed, het werkt in ieder geval niet in de praktijk als het om een beetje ingewikkelder producten gaatquote:Op zondag 8 maart 2009 20:34 schreef sneakypete het volgende:
[..]
Het is juist de afwezigheid van een model.
Het is juist de complexiteit van een economie welke centrale planning onmogelijk en onwenselijk maakt.quote:Op zondag 8 maart 2009 20:36 schreef du_ke het volgende:
[..]
Ook goed, het werkt in ieder geval niet in de praktijk als het om een beetje ingewikkelder producten gaat.
Het gaat niet eens zozeer over vertrouwen maar gewoon om de praktische uitwerking. Het is gewoon goedkoper en efficiënter om pakweg snelwegen of watervoorziening centraal te regelen voor een regio.quote:Op zondag 8 maart 2009 23:25 schreef sneakypete het volgende:
[..]
Het is juist de complexiteit van een economie welke centrale planning onmogelijk en onwenselijk maakt.
Als het zo ingewikkeld is, waarom vertrouw je dan een overheid als centrale planner? Heeft zij alle benodigde kennis en gebruikt zij die op de juiste manier?
Je bedoelt dat het nuttiger is om een collectief eigendom op te stellen? Soms kan dat, maar waarom is daar een overheid voor nodig? Je kunt ook prima een groep belanghebbenden verzamelen en gezamenlijk iets aanschaffen, en vervolgens contractueel vastleggen hoe men daarna met het gezamenlijk eigendom omgaat.quote:Op maandag 9 maart 2009 00:35 schreef du_ke het volgende:
[..]
Het gaat niet eens zozeer over vertrouwen maar gewoon om de praktische uitwerking. Het is gewoon goedkoper en efficiënter om pakweg snelwegen of watervoorziening centraal te regelen voor een regio.
Die jij van belang vindt. Het is onmogelijk om vast te stellen naar welke producten en diensten de meeste vraag is zonder vrij prijsmechanisme. Ik had het daar gisterenavond (na een aantal biertjes) nog over met een vriend van mij. Hij ging uit van een piramide van voorkeuren (zoals je op school ook leert), met bovenaan bijv voedsel. Maar wie zegt dat op een zeker moment voedsel mijn 1e voorkeur is? Dat zal vaak zo zijn, maar vaak ook niet. De realiteit is dat iedereen een andere voorkeur heeft, nb varierend per moment. We hebben dus eerder een constant veranderende ladder van voorkeuren dan een vaststaande piramide.quote:En de markt zal ook zeker niet per definitie zorgen voor een juiste en gewenste distributie van de producten die we van belang vinden.
Het rare is dat nou juist beroepen die veel beloven, maar in werkelijkheid weinig constructiefs bereiken en echt iets voor de samenleving betekenen, het best verdien, zoals economen, kwakzalvers, voetballers, etc. Daar en tegen wordt je als (beta) wetenschapper, leraar, verpleegster, boer, slecht betaald en krijg je hiermee weinig waardering.quote:Op zaterdag 7 maart 2009 12:17 schreef jongegast het volgende:
economen zijn voodoo-waarzeggers
pseudo-wetenschappers, net als psychologen
ze denken dat ze alles weten en dat economie een wetenschap is, maar de enige exacte wetenschappen zijn beta als natuurkunde. Er is nog nooit een economische theorie bewezen te werken of bewezen niet te werken!
hoogmoed komt voor de val
Vaak is dat verdomde praktisch jaquote:Op maandag 9 maart 2009 01:16 schreef sneakypete het volgende:
[..]
Je bedoelt dat het nuttiger is om een collectief eigendom op te stellen? Soms kan dat, maar waarom is daar een overheid voor nodig?
Dat zou in theorie misschien kunnen in een aantal gevallen. Maar in de praktijk blijkt het niet te werkenquote:Je kunt ook prima een groep belanghebbenden verzamelen en gezamenlijk iets aanschaffen, en vervolgens contractueel vastleggen hoe men daarna met het gezamenlijk eigendom omgaat.
[..]
Klopt, ik vind infrastructuur, gezondheidszorg, veiligheid, onderwijs etc van belang. En dat zijn precies producten waar de vrije markt helaas nooit voor een mooie geografische distributie zal zorgen. Of waarover zoveel onenigheid bestaat dat de noodzakelijke keuzes helaas niet door de markt gemaakt zullen worden.quote:Die jij van belang vindt.
Ach dat kan op zoveel manieren gebeuren. Dat is niet in een modelletje te vatten. Eens in de 30 jaar is het gewoon zover en dan moeten we er het beste maar van maken.quote:Hoe ontstaat volgens jouw een recessie?
Inderdaad, het is allemaal wat te beperkt om in de praktijk succesvol toepasbaar te zijn.quote:Op maandag 9 maart 2009 09:13 schreef stapas het volgende:
De oostenrijkse school moet het vooral hebben van zijn verzet tegen collectieve planning, en de neoklassieke economie. Ze dragen een aantal goede kritieken aan, kritieken die echter helemaal niet uniek zijn voor de oostenrijkers. Maar voorbij deze kritiek, wat heeft de school te bieden? Een sterk geloof in niet-gestuurde marktwerking, vertrekkend van een utopistische machtsvrije omgeving. Dat maakt hen gewoon en politieke filosofie, en geen economische wetenschap.
Waar ik zelf als sociaal wetenschapper vooral last meeheb is:
- het methodologisch individualisme.
- het deductieve karakter: waar zijn de data? waar is de bewijsvoering met een link naar wat er in de wereld gebeurt? het is een leuk theoretisch model, maar een model dat de helft van de wereld wegdefinieert vind ik weinig bruikbaar. De Oostenrijkers moeten er gewoon duidelijk voor uitkomen dat het politiek ideologen zijn, en geen wetenschappers. Waarom zou je anders wetenschap bedrijven die totaal geen rekening houdt met instituties, overheden, hypes, collective actieproblemen enz?
En ivm je eerdere commentaar: individuele afwegingen verklaren adhv incentives is gewoon een kringredenering: wara komen de incentives vandaan, en wat bepaalt op welk soort incentive ik reageer?
Er wordt anders weldegelijk wetenschappelijk onderzoek gedaan. Verschil met de Oostenrijkers is echter dat zij hun grenzen sneller afbakenen. Zij menen de economie niet in een model te kunnen vangen omdat zij te complex is. Het is zinvoller de basis (kwalitatieve aspecten) en dus essentie te bestuderen.quote:Op maandag 9 maart 2009 09:13 schreef stapas het volgende:
De oostenrijkse school moet het vooral hebben van zijn verzet tegen collectieve planning, en de neoklassieke economie. Ze dragen een aantal goede kritieken aan, kritieken die echter helemaal niet uniek zijn voor de oostenrijkers. Maar voorbij deze kritiek, wat heeft de school te bieden? Een sterk geloof in niet-gestuurde marktwerking, vertrekkend van een utopistische machtsvrije omgeving. Dat maakt hen gewoon en politieke filosofie, en geen economische wetenschap.
De Oostenrijkers voorspelde dat onder het communisme een miscalculatie en dus misallocatie zou ontstaan, waardoor er tekorten en overschotten zouden komen. Tijd, plaats en handeling dus compleet verstoord wegens een gebrekkig prijsmechanisme. Welnu, wat hebben we met communistische heilstaatjes zien gebeuren? Juist. Ook de theorie dat centrale planning bij te verre doorvoering tot tirannie leidt, is volledig actueel met de problemen in Noord-Korea bijv. Het is weldegelijk een theorie die je aan de realiteit kunt toetsen imo.quote:Waar ik zelf als sociaal wetenschapper vooral last meeheb is:
- het methodologisch individualisme.
- het deductieve karakter: waar zijn de data? waar is de bewijsvoering met een link naar wat er in de wereld gebeurt? het is een leuk theoretisch model, maar een model dat de helft van de wereld wegdefinieert vind ik weinig bruikbaar. De Oostenrijkers moeten er gewoon duidelijk voor uitkomen dat het politiek ideologen zijn, en geen wetenschappers. Waarom zou je anders wetenschap bedrijven die totaal geen rekening houdt met instituties, overheden, hypes, collective actieproblemen enz?
Dat is misschien meer iets voor jou als sociaal wetenschapperquote:En ivm je eerdere commentaar: individuele afwegingen verklaren adhv incentives is gewoon een kringredenering: wara komen de incentives vandaan, en wat bepaalt op welk soort incentive ik reageer?
Je hebt dus geen flauw idee hoe dit alles zo ver gekomen is en denkt mij de les te kunnen lezen?quote:Op maandag 9 maart 2009 19:08 schreef du_ke het volgende:
Ach dat kan op zoveel manieren gebeuren. Dat is niet in een modelletje te vatten. Eens in de 30 jaar is het gewoon zover en dan moeten we er het beste maar van maken.
En daarvoor maakt het weinig uit welke school of richting we aanhouden voor de economie.
Ik heb wel degelijk een idee hoe dit ontstaan is. Zoals namelijk wel vaker gebeurd met dit soort zaken. Een bubbel die barst.quote:Op dinsdag 10 maart 2009 00:32 schreef sneakypete het volgende:
[..]
Je hebt dus geen flauw idee hoe dit alles zo ver gekomen is en denkt mij de les te kunnen lezen?
Er is inderdaad niet 1 theorie die alles kan verklaren. Ik dacht dat juist iemand die zich als libertariër voordoet dat zou moeten snappen (of eigenlijk ben ik al op die gedachte terugekomen, helaas blijkt het een vrij simplistische ideologie, toch jammer).quote:Hallelujah.
Graag ga ik in discussie met mensen die er een andere kijk op hebben dan ik, mogelijk heb ik ongelijk en zijn er nog betere theorieën omtrent de businesscycle. Maar als je lukraak stelt dat 'het op zoveel manieren kan gebeuren' stel je in feite dat je dus geen benul hebt van zaken en dus maar wat gist.
Keynes had in elk geval een stuk meer kijk op de wereldeconomy dan ene Sneakypete op dit forum en heeft ook heel wat meer aanzien dan die leuke Oostenrijkers van jequote:Nuja, daar is Keynes wereldberoemd mee geworden dus mijn zege heb je, maar als je mij wilt overtuigen moet je van betere huize komen.
Tja, SBS6 is bij veel mensen ook populair, terwijl het toch echt een ordinaire kutzender is. Gevalletje drogreden du_ke.quote:Op dinsdag 10 maart 2009 08:32 schreef du_ke het volgende:
Keynes had in elk geval een stuk meer kijk op de wereldeconomy dan ene Sneakypete op dit forum en heeft ook heel wat meer aanzien dan die leuke Oostenrijkers van je
Toch heeft du_ke hier wel een punt:quote:Op dinsdag 10 maart 2009 09:22 schreef en_door_slecht het volgende:
[..]
Tja, SBS6 is bij veel mensen ook populair, terwijl het toch echt een ordinaire kutzender is. Gevalletje drogreden du_ke.
Vraag: waarom heeft de Oostenrijkse school een minderheidspositie t.o.v andere economische scholen?quote:The Austrian approach to philosophy is a very old one: Rationalism. You have to go back to the 17th and 18th centuries to find when it was last considered a serious philosophical movement. It was widely abandoned after its inadequacies were laid bare by other schools of philosophy: Empiricism, Positivism, and most famously by Immanuel Kant's Critique of Pure Reason. Philosophy has progressed tremendously since Rationalism; the Austrian approach is a relic of history.
The problem with rationalism is that it makes the search for truth a game without rules. Rationalists are free to theorize anything they want, without such irritating constrictions as facts, statistics, data, history or experimental confirmation. Their only guide is logic. But this is no different from what religions do when they assert the logical existence of God (or Buddha or Mohammed or Gaia). Theories ungrounded in facts and data are easily spun into any belief a person wants. Starting assumptions and trains of logic may contain inaccuracies so small as to be undetectable, yet will yield entirely different conclusions.
In fact, if we accepted all the tenets of the Austrian School, we would have a second reason why it fails to qualify as science. To be a science, a school must produce theories that are falsifiable -- that is, verifiable. If a theory's correctness or falseness cannot be verified, then it is not science. Perhaps it's religion, or metaphysics, or an unsupported claim. Austrian economists make claims about the market (such as markets know better than governments), but then deny us the tools for verifying those claims (such as statistics). One might ask: how do they know?
Austrians claim to know these things by logic. But although their literature frequently evokes "a priori" knowledge, this term appears to be misused. Humans are not born knowing that "two plus two equals four." It is something they must learn from their environment, namely, school. Forging this learned knowledge into axioms comes later, and then through a process of trial and error. So in this sense, "a priori" knowledge doesn't even exist, unless one refers to a very basic level of knowledge capability, such as the physical construction of the human brain or animal instincts.
Austrians may be using the term "a priori" to mean logical proofs or axioms, such as "If A=B, and B=C, then A=C." But if Austrians were creating economic axioms that were true by logical force, then the Austrian School would become world famous overnight, whether mainstream economists liked it or not. In truth, Austrian journals are not filled with these kinds of axioms. Their arguments are really no more than theories that are guided or tested by logical proofs. Again, that's no different from what religions do. The fact that we have thousands of different religions in the world is remarkable evidence of the fallibility of this method.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |