Borst:
quote:
Laat ik positief beginnen. Leonardo schoot de bal met zijn zwakke been uitstekend in. Zo. Leonardo kan nu stoppen met lezen. De rest kan zijn tere zieltje toch niet aan.
Het was een solo. What’s new? Hij is alleen op de wereld.
Voor Leonardo is voetbal een individuele sport. Als hij overspeelt, weet je: dan kon hij niet anders. Hij weet dat hij zich vastloopt, wat meestal gebeurt, dus geeft hij de bal maar af. Niet op maat of op het goede been van zijn collega. Daar denkt hij niet aan. Hij kijkt bijna altijd omlaag, naar de bal, zoals alle matige voetballers.
Het was een mislukte solo. Een eentweetje met een Italiaan, pffff. De commentator noemde Maradona. Nou, het leek er niet op. Leonardo vindt trouwens van wel. Al heel zijn leven is hij een ster die fonkelt.
Ik zag ‘m voor het eerst toen hij 13 was. Documentairemaker Jos de Putter was er eerder bij. Hij filmde de 11-jarige Leonardo in de sloppenwijk. Solo en de wet van de favela is een meesterwerk. Ik weet nu dat het het beste is dat Leonardo heeft laten zien: zijn kunsten als kind in zijn vaderland. Daar had hij lekker moeten blijven. Pingelen tot ie een ons weegt.
Ik trapte er ook in toen hij in Rotterdam arriveerde, maar mijn fascinatie was gauw over. Ik herinner me een jeugdwedstrijd. Geen bal afgeven, steeds maar vallen, handgebaartjes, vedetteneigingen, geel krijgen voor een schwalbe, dat jankhoofd. Leonardo was toen 15 jaar oud.
Volgende week wordt hij 26. Het is fijn als er enige ontwikkeling in een mens zit. Leonardo woont langer in Nederland dan hij in Brazilië heeft gewoond, maar hij is onverstaanbaar. Nog erger is het gebrek aan ontwikkeling als voetballer. Je ziet het vaak met heel snelle voetballers. Hun explosiviteit voorkomt misschien dat er voldoende prikkels van hersenen naar benen gaan. Zo blind als een paard. Een hardloper, een doodloper.
Zijn statistieken liegen niet. In de eerste 44 wedstrijden bij Feyenoord scoorde hij er 4. Als je 1 op 11 loopt ben je geen wonderkind. Op zijn conduitestaat vind je terug dat hij de UEFA Cup won. In de finale, het stond al 3-2, loste hij in de 63ste minuut Van Persie af. Ik heb dat moeten opzoeken. Niemand herinnert zich een actie van formaat van invaller Leonardo.
Hij had wel pech met knieblessures. Toen hij hersteld was ging hij bij NAC voetballen. Daar had hij voor het eerst (en voor het laatst) in zijn leven een flink aantal wedstrijden op rij een basisplaats. Veel zogenaamde liefhebbers dachten toen dat Leonardo eindelijk begreep wat profvoetbal inhoudt. Hij maakte er 8 in 14 wedstrijden, een aardig moyenne voor een blind paard. Wat te denken gaf was dat alle doelpunten op eigen kracht tot stand kwamen. Van samenspel had hij nog steeds geen kaas gegeten.
Hij kreeg ruzie met trainer Ernie Brands. Leonarde wilde geen linksbuiten zijn maar spits. Voor 750.000 euro kocht Ajax hem. Henk ten Cate stelde ‘m op als… linksbuiten. De trainer werd ontslagen, Adri Koster zag het niet in Leonardo zitten en Marco van Basten ook niet. Van de Ajax-trainer mocht Leonardo na dit seizoen weg.
Opportunistisch als coach Van Basten is wil hij Leonardo er graag bijhouden volgend jaar. Twee belangrijke doelpunten in Hamburg en Amsterdam in Europees verband, een invalbeurt tegen Feyenoord en de trainer is om. En zo is - o ironie - Leonardo de personificatie van Van Bastens voetbalvisie.
Die voetbalvisie bestaat niet. Bij Ajax is er geen samenhang, geen samenspel, iedereen doet maar wat. Als die tactiek niets oplevert mag ‘Leo’ erin. Als ik Ajax dit seizoen moet samenvatten in één woord dan is dat Leonardo, een voetballer die, als ik goed geteld heb, in acht jaar 19 doelpunten maakte in 112 eredivisiewedstrijden. Dat is 1 op 6, dat is 2½ doelpunt per seizoen.
Toen Leonardo na die mislukte solo met die uitstekende trap met rechts Ajax donderdagavond ontzette, mocht niemand tijdens het jubelen aan hem komen. Hij droeg een masker met een verongelijkte uitdrukking en wees naar de tribune, waarschijnlijk naar zichzelf.
Harde woorden. Maar ook ware woorden? Voor een groot deel wel, denk ik.
Enoh: "Voor Nederlanders is het misschien normaal dat getalenteerde voetballers bij Ajax spelen, maar zo denk ik niet. Er zijn zat goede spelers die niet de kans krijgen voor Ajax te voetballen. Ik wel. Daar bedank ik God iedere dag voor."