abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
  maandag 8 juni 2009 @ 00:04:09 #161
67379 Mirjam
ermahgerd
pi_69813503
maarre, koud roken, dat gaart dus niet? zorgt alleen voor smaak?
'Met een banaan door het water, later'
Franky boy | fanmail, hatemail, lovemail, sexmail | Tom
pi_69815317
Ok, heb hem dus toch maar gekocht, vooral omdat ik het als student niet kan veroorloven 100 euro+ uit te geven aan iets waarvan ik niet weet of ik het wel frequent ga gebruiken.

Heb hem dus gisteren aangeschaft en in elkaar gezet en vandaag gebruikt. Het ding voelt een beetje gammel maar ziet er verder prima uit. Als eerste probeersel heb ik vandaag een kipfilet gerookt. Toen ik de oven op temperatuur probeerde te krijgen en dit niet lukte vermoedde ik gelijk dat de temperatuurmeter stuk was. Ik denk, even in een bak met kokend water stoppen om te kijken of hij wel naar de 100 graden gaat. Niet zo handig achteraf, want de meter was lek en er zit nu dus water in .

Gelukkig had ik nog een vleesthermometer die ik dus als vervanging heb gebruikt. Deze week even bij de Ikea een digitale scoren.

Als experiment dus een kipfilet. Een paar uur geweekt in water+zout+suiker, wat takjes tijm en een gekneusd teentje knoflook. Toen de briketten aangemaakt, oven op temperatuur gebracht, wat houtsnippers erop en 2 uur gerookt op gemiddeld 115 graden. De temperatuur schommelde een beetje, tussen de 105 en 120 maar dat was makkelijk op te lossen.

Het resultaat was eigenlijk best prima! Het had meer een rood korstje i.p.v. zo'n bruin korstje maar het was wel gaar, niet te droog en had een lekkere smaak! Al met al een redelijk succesvolle eerste ervaring.

Ik heb nog wel een paar vragen:

Ik heb nu briketten gebruikt, maar je kan ook gewoon hout gebruiken? Hoe precies? Aanmaken, wachten tot het goed smeult en dan roken?

Ik heb sowieso eiken, dennen en beukenhout tot mijn beschikking. Kan ik hier zelf snippers/pulp van maken? Moet dit hout dan vers gekapt zijn of moet het al een tijd te drogen liggen?

Ik heb gemerkt dat er vrij weinig websites zijn die over warm/koud roken m.h.v. een dusdanige rookoven gaan. Iemand links/tips/recepten?
Life is too short not to have fun
  maandag 8 juni 2009 @ 03:39:34 #163
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_69815922
Het enige criterium voor het hout en de houtsnippers is dat het niet bewerkt/verontreinigd is.
Of het droog is of niet maakt volgens mij niks uit. Sterker nog, er zijn genoeg recepten waarbij je het houtmot eerst vochtig moet maken, zodat het beter smeult in plaats van fikt.
pi_69816271
quote:
Op maandag 8 juni 2009 01:43 schreef vaagsel het volgende:
Ik heb nu briketten gebruikt, maar je kan ook gewoon hout gebruiken? Hoe precies? Aanmaken, wachten tot het goed smeult en dan roken?
Briketten gaan prima om te garen. Ik zorg er voor dat de temperatuur niet boven de 110 graden komt tijdens het garen. Het liefst nog onder de 100. Dan voel ik na een tijdje of de filet gaar is, daarna strooi ik houtmot over het hout (in jouw geval briketten) en zorg er voor dat de temperatuur rond de 40 graden ligt. Vervolgens laat ik dat net zo lang roken totdat ik vind dat het wel genoeg is, kan zo twee uur zijn.
quote:
Ik heb sowieso eiken, dennen en beukenhout tot mijn beschikking. Kan ik hier zelf snippers/pulp van maken? Moet dit hout dan vers gekapt zijn of moet het al een tijd te drogen liggen?
Ik las ergens dat als het vers hout is, dat er een kans bestaat dat het vlees of vis een bittere smaak kan geven.
quote:
Ik heb gemerkt dat er vrij weinig websites zijn die over warm/koud roken m.h.v. een dusdanige rookoven gaan. Iemand links/tips/recepten?
Er zijn inderdaad weinig receptensites. Jammer genoeg
pi_69824022
Briketten zijn alleen een beetje duur i.v.m. normaal hout.

De volgende keer wil ik (waarschijnlijk morgen) makreel en/of forel roken. Wat zijn jouw ervaringen hiermee? Hoe heb jij dit precies gerookt qua temperatuur, duur?

Mijn rookoven heeft net als jouw kast 2 roosters waar je producten op kan leggen. Maakt het nog uit op welk rooster je iets legt? Wat is de invloed van het water wat in de bak ligt?

Volgende keer zal ik ook wat foto's + ervaringen posten!
Life is too short not to have fun
pi_69839314
quote:
Op maandag 8 juni 2009 13:26 schreef vaagsel het volgende:
Briketten zijn alleen een beetje duur i.v.m. normaal hout.

De volgende keer wil ik (waarschijnlijk morgen) makreel en/of forel roken. Wat zijn jouw ervaringen hiermee? Hoe heb jij dit precies gerookt qua temperatuur, duur?
Mijn ervaring: Mislukt. Maar dat kwam door een kapotte thermometer.
Receptjes
pi_69840338
Wat een verschil in recepten toch weer. Bij de een is het insmeren met zout, minstens een uur laten liggen en dan in 45 minuten roken in een warme oven (staat verder geen temp bij). Bij de ander is het 4 uur pekelen en dan 4 uur roken tussen de 70 en 80 graden.

Ik denk dat ik die tweede ga proberen. Het enige waar ik nog mee zit is de hoeveelheid houtsnippers die ik dan op het vuur moet gooien. Geweekt in water zouden 2 eetlepels eikensnippers genoeg moeten zijn voor twee makrelen denk ik?
Life is too short not to have fun
pi_69840932
quote:
Op maandag 8 juni 2009 21:11 schreef vaagsel het volgende:
Wat een verschil in recepten toch weer. Bij de een is het insmeren met zout, minstens een uur laten liggen en dan in 45 minuten roken in een warme oven (staat verder geen temp bij). Bij de ander is het 4 uur pekelen en dan 4 uur roken tussen de 70 en 80 graden.

Ik denk dat ik die tweede ga proberen. Het enige waar ik nog mee zit is de hoeveelheid houtsnippers die ik dan op het vuur moet gooien. Geweekt in water zouden 2 eetlepels eikensnippers genoeg moeten zijn voor twee makrelen denk ik?
Je koopt toch niet van die dure Weber zakken van tien euro. Gewoon ff kijken bij een dierenspeciaalzaak, Albatros heeft van die kleine snippers en fijn houtmot. Ideaal in combinatie met een zak haardhout van een paar euro, waar je lang mee doet.
pi_69841512
Nee heb toen ik die oven kocht 1 bakje meegenomen, ga morgen inderdaad even langs de dierenspeciaalzaak om te kijken wat de prijzen daar zijn.

Maar over die makrelen, hoeveel mot/snippers denk je dat ik daarvoor moet gebruiken?
Life is too short not to have fun
pi_69841750
quote:
Op maandag 8 juni 2009 21:34 schreef vaagsel het volgende:
Nee heb toen ik die oven kocht 1 bakje meegenomen, ga morgen inderdaad even langs de dierenspeciaalzaak om te kijken wat de prijzen daar zijn.

Maar over die makrelen, hoeveel mot/snippers denk je dat ik daarvoor moet gebruiken?
Een kwart zakje houtmot (zakje kost 4,95), en kwart zakje snippers (zakje kost 4,95) en een flinke houtblok.
pi_69841854
Ok, ga ik het daarmee proberen. TR + pics volgen!
Life is too short not to have fun
pi_69864650
Twee makrelen en 1 forel liggen nu in een pekelbad. Denk alleen dat de makrelen moeten liggen, ze zijn nogal groot en hangend gaan ze niet passen vrees ik. Ga ook nog 2 kipfilets meeroken, kijken of dat wat wordt.
Life is too short not to have fun
pi_69894015
Pff wat een werk maar dan heb je ook wat!

Ben net klaar met het schoonmaken van de gerookte makrelen en forel. Het is goed gelukt! Vooral de forel, waar ik gisteravond al wat van gesnoept had is heerlijk geworden. Ga ik zeker veel vaker doen. Makrelen ook schoongemaakt, wat een berg vis .

Zal vandaag ergens bereidingswijze + foto's posten.
Life is too short not to have fun
pi_69899884
Vierde post op een rij, begint op een blog te lijken dit

Gisteren dus 2 makrelen, 1 forel en 2 kipfilets gerookt. De kipfilets heb ik meegerookt om te kijken hoe gaar deze zouden worden in deze opstelling, het ging dus vooral om de vis. De vis is gepekeld in:

- 2 liter water
- 200 gram suiker
- 250 gram suiker

De kip is gepekeld in:

- 1 liter water
- 100 gram zout
- 125 gram suiker
- 2 gekneusde knoflooktenen
- paar takjes tijm

Vervolgens de briketten aangemaakt, wachten tot alles gloeide en een temperatuur van ~90 graden had en de vis en kip in de oven gelegd. Toen een deel van de snippers en mot toegevoegd. De bedoeling was dat het geheel 4 uur zou roken bij een temperatuur tussen de 70 en 80 graden.

Helaas bleek het lastig om de temperatuur boven de 70 te houden. De briketten branden toch snel op waardoor ik steeds nieuwe moest aanmaken en die moest toevoegen. Hierdoor heeft alles 5 uur gerookt, maar de temperatuur is zeker anderhalf uur rond de 65 C geweest.

Ik heb twee temperatuurmeters gebruikt. De 1 is een vleesthermometer, de andere ook maar dan met draad en digitale aflezer. Heb ze nu allebei voor hetzelfde doel gebruikt om te kijken of ze van elkaar zouden verschillen. Het verschil bleek miniem te zijn, dus beiden zijn betrouwbaar waardoor ik de digitale ook kan gebruiken om de interne temperatuur van de rookwaar in de gaten te houden.

Foto van de kast:



Deksel met thermometers:



De gerookte vis:



De kip was nog niet gaar na zo'n 5 uur roken, dus vis eruit gehaald, vuur goed opgestookt en nog 40 minuten op 90 graden gerookt tot gaar.



Forel zonder huid:



En de totale oogst. Van de forel had ik gisteravond al 1/3e opgesnoept.




Al met al een succes! Iets meer ervaring krijgen met het op temperatuur houden en we kunnen naar het volgende project, spareribs!
Life is too short not to have fun
pi_69903782
Ziet er goed uit Vaagsel, en als ik het zo lees was de smaak ook goed.
Ik vind de vis wel erg gerimpeld. Heb je de vis wel een uurtje laten drogen voordat die de kast in ging? (drogen in de wind, of warme lucht van de rookoven) Het moet zo droog zijn dat de huid een beetje als papier aanvoelt.
pi_69904365
quote:
Op woensdag 10 juni 2009 15:26 schreef vaagsel het volgende:
Vierde post op een rij, begint op een blog te lijken dit
Het wordt gelezen hoor Vaagsel , en natuurlijk ook Dirkh , ik ben me nog steeds aan het orienteren.
pi_69904689
quote:
Op woensdag 10 juni 2009 17:11 schreef Dirkh het volgende:
Ziet er goed uit Vaagsel, en als ik het zo lees was de smaak ook goed.
Ik vind de vis wel erg gerimpeld. Heb je de vis wel een uurtje laten drogen voordat die de kast in ging? (drogen in de wind, of warme lucht van de rookoven) Het moet zo droog zijn dat de huid een beetje als papier aanvoelt.
Ja, heb het wel gedroogd, maar niet in de wind of warme lucht, maar bij gebrek aan roosters gewoon een uur op keukenpapier op het aanrecht. Volgende keer zal ik zorgen dat het beter gedroogd is.

Moet zeggen dat voor de tweede poging (eigenlijk de eerste serieuze) het me echt niet tegenvalt. Straks de forel als voorgerecht op komkommerschijfjes met wasabiroom en de kip gaat in een pastagerecht.
quote:
Op woensdag 10 juni 2009 17:30 schreef Xlarge het volgende:

[..]

Het wordt gelezen hoor Vaagsel , en natuurlijk ook Dirkh , ik ben me nog steeds aan het orienteren.
Gelukkig .
Life is too short not to have fun
  woensdag 10 juni 2009 @ 20:05:11 #178
1592 Puckzzz
Bitch please!
pi_69909897
wordt zéker met behoorlijke interesse gelezen hoor!
blijven posten (en vooral de pics )
Hey! Het is OK om alleen je eerste twee teennagels te lakken als je van plan bent peeptoes te gaan dragen!
  woensdag 10 juni 2009 @ 20:06:30 #179
1592 Puckzzz
Bitch please!
pi_69909955
ohja het enige wat me een beetje tegenstaat is het weken in water met suiker. is die suiker nu echt nodig?
Hey! Het is OK om alleen je eerste twee teennagels te lakken als je van plan bent peeptoes te gaan dragen!
pi_69910562
quote:
Op woensdag 10 juni 2009 20:06 schreef Puckzzz het volgende:
ohja het enige wat me een beetje tegenstaat is het weken in water met suiker. is die suiker nu echt nodig?
Nee, ik doe het ook zonder suiker.
pi_69910926
quote:
Op woensdag 10 juni 2009 20:06 schreef Puckzzz het volgende:
ohja het enige wat me een beetje tegenstaat is het weken in water met suiker. is die suiker nu echt nodig?
Wat ik hier en daar gelezen heb is dat het in een zoutoplossing legt zodat het vlees/de vis vocht op gaat nemen. Om een te zoute smaak tegen te gaan moet je dan suiker toevoegen.

Niks wat ik tot nu toe gemaakt heb smaakte zoet, dus daar hoef je niet bang voor te zijn denk ik.
Life is too short not to have fun
  donderdag 11 juni 2009 @ 07:42:15 #182
1592 Puckzzz
Bitch please!
pi_69923138
quote:
Op woensdag 10 juni 2009 20:27 schreef vaagsel het volgende:

[..]

Wat ik hier en daar gelezen heb is dat het in een zoutoplossing legt zodat het vlees/de vis vocht op gaat nemen. Om een te zoute smaak tegen te gaan moet je dan suiker toevoegen.

Niks wat ik tot nu toe gemaakt heb smaakte zoet, dus daar hoef je niet bang voor te zijn denk ik.
Ik hou juist zo van die zoute gerookte smaak

Gerookt vlees / vis is op zichzelf vrij mager, ik ga daar niet extra calorieen instoppen door 'm te weken in suiker.
Hey! Het is OK om alleen je eerste twee teennagels te lakken als je van plan bent peeptoes te gaan dragen!
  donderdag 11 juni 2009 @ 10:11:21 #183
67379 Mirjam
ermahgerd
pi_69926213
quote:
Op woensdag 10 juni 2009 20:05 schreef Puckzzz het volgende:
wordt zéker met behoorlijke interesse gelezen hoor!
blijven posten (en vooral de pics )
'Met een banaan door het water, later'
Franky boy | fanmail, hatemail, lovemail, sexmail | Tom
  vrijdag 19 juni 2009 @ 14:34:38 #184
16632 Xlarge
========
pi_70166772
Een rookkastje heb ik nog niet, ik kan maar geen juiste keuze maken
Ik heb gisteren wel een zak Jack Daniels rook snippers gehaald



Morgen ga ik in de tuin beercan chicken proberen te roosteren/roken op de bbq

www.youtube.com/watch?v=xS6R2IzDI10
pi_70166979
Heb vorige week spareribs gemaakt maar de foto's staan op het interne geheugen van de camera en daar moet ik het kabeltje nog van ophalen. Even wachten dus .

Ze waren wel bijzonder goed gelukt trouwens!
Life is too short not to have fun
  zondag 21 juni 2009 @ 07:34:21 #186
16632 Xlarge
========
pi_70213992
ik heb gisteren de beercanchicken gerookt / geroosterd, dat is aardig gegaan, de volgende keer marineer ik de kip wat meer

De Jack Daniels houten snippers, erg lekker


De kip, (te) licht gemarineerd, en comfortabel op een halve liter Heineken geplaatst, met nog een laagje bier aanwezig whehehe



Geplaatst op de bbq met goed wat houtsnippers



Zo'n 1.5 uur laten roken



Nu vergeet ik een foto te maken van het eindresultaat , maar na zo'n 45 minuten zag de kip er zo uit



Zoals al gezegd, de volgende ker meer marineren, maar de rooksmaak was erg lekker, en was er erg goed ingetrokken
  maandag 22 juni 2009 @ 20:44:22 #187
1592 Puckzzz
Bitch please!
pi_70267249
super zoals dat eruit ziet!!

leuk voor feestjes
Hey! Het is OK om alleen je eerste twee teennagels te lakken als je van plan bent peeptoes te gaan dragen!
pi_70274582
quote:
Op woensdag 10 juni 2009 15:26 schreef vaagsel het volgende:
Vierde post op een rij, begint op een blog te lijken dit

Gisteren dus 2 makrelen, 1 forel en 2 kipfilets gerookt. De kipfilets heb ik meegerookt om te kijken hoe gaar deze zouden worden in deze opstelling, het ging dus vooral om de vis. De vis is gepekeld in:

- 2 liter water
- 200 gram suiker
- 250 gram suiker

De kip is gepekeld in:

- 1 liter water
- 100 gram zout
- 125 gram suiker
- 2 gekneusde knoflooktenen
- paar takjes tijm

Vervolgens de briketten aangemaakt, wachten tot alles gloeide en een temperatuur van ~90 graden had en de vis en kip in de oven gelegd. Toen een deel van de snippers en mot toegevoegd. De bedoeling was dat het geheel 4 uur zou roken bij een temperatuur tussen de 70 en 80 graden.

Helaas bleek het lastig om de temperatuur boven de 70 te houden. De briketten branden toch snel op waardoor ik steeds nieuwe moest aanmaken en die moest toevoegen. Hierdoor heeft alles 5 uur gerookt, maar de temperatuur is zeker anderhalf uur rond de 65 C geweest.

Ik heb twee temperatuurmeters gebruikt. De 1 is een vleesthermometer, de andere ook maar dan met draad en digitale aflezer. Heb ze nu allebei voor hetzelfde doel gebruikt om te kijken of ze van elkaar zouden verschillen. Het verschil bleek miniem te zijn, dus beiden zijn betrouwbaar waardoor ik de digitale ook kan gebruiken om de interne temperatuur van de rookwaar in de gaten te houden.

Foto van de kast:

[ afbeelding ]

Deksel met thermometers:

[ afbeelding ]

De gerookte vis:

[ afbeelding ]

De kip was nog niet gaar na zo'n 5 uur roken, dus vis eruit gehaald, vuur goed opgestookt en nog 40 minuten op 90 graden gerookt tot gaar.

[ afbeelding ]

Forel zonder huid:

[ afbeelding ]

En de totale oogst. Van de forel had ik gisteravond al 1/3e opgesnoept.

[ afbeelding ]


Al met al een succes! Iets meer ervaring krijgen met het op temperatuur houden en we kunnen naar het volgende project, spareribs!
Jezus 4 uur makreel roken man , dat moet droog zijn geweest niet normaal.
A command line lets you get intimate with your computer, data and protocols. GUIs are like wearing full body condoms.
pi_70284242
quote:
Op maandag 22 juni 2009 23:26 schreef Joene het volgende:

[..]

Jezus 4 uur makreel roken man , dat moet droog zijn geweest niet normaal.
Heb je er zelf ook ervaring ermee dan?

Heb nog even wat gegoogled en denk dat het sterk afhankelijk is van de temperatuur. De 1 doet het 4 uur op 70 graden, de ander anderhalf uur op 140. Als je makreel anderhalf uur op gemiddeld 75 graden rookt zit je rauwe vis te eten. Lijkt me ook niet de bedoeling.
Life is too short not to have fun
  dinsdag 23 juni 2009 @ 12:15:03 #190
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_70285144


Euh, half uurtje in mijn gastop-rookoventje.
Ik blijf me ook maar steeds verbazen over de rooktijden/temperaturen en hoeveelheden hout die er bij jullie doorheen gaat.

pi_70313711
Een markreel in de rookoven: hooguit een half uur. Als je koud rookt (op 20 graden) uren, maar dat is een heel ander verhaal.
Als je een groot varkensbraadstuk 4 uur in de oven doet op 75 graden is hij goed gaar.
pi_70332460
quote:
Op zondag 21 juni 2009 07:34 schreef Xlarge het volgende:

De kip, (te) licht gemarineerd, en comfortabel op een halve liter Heineken geplaatst, met nog een laagje bier aanwezig whehehe
Hulde!
  woensdag 24 juni 2009 @ 18:45:26 #193
67379 Mirjam
ermahgerd
pi_70332975
ik zag gerookte mozzarella op de markt
'Met een banaan door het water, later'
Franky boy | fanmail, hatemail, lovemail, sexmail | Tom
  zaterdag 18 juli 2009 @ 17:15:19 #194
1592 Puckzzz
Bitch please!
pi_71097333
moet dat houtmot een beetje nat gemaakt worden? Ik heb op dit moment een Beercan Chicken op de BBQ staan, maar wil eigenlijk kijken of het lekkerder wordt door er op het laatst wat rookmot op de kooltjes te gooien. geen idee of het effect heeft hoor maar het is een experimentje.
Hey! Het is OK om alleen je eerste twee teennagels te lakken als je van plan bent peeptoes te gaan dragen!
pi_71099126
Ik doe de houtmot altijd droog er op, als het te heet wordt sproei ik er wat water over.
  zaterdag 18 juli 2009 @ 20:38:55 #196
1592 Puckzzz
Bitch please!
pi_71102105
Ik heb het een beetje nat gemaakt met wat kruiden erbij. de kip was echt SUPERlekker! en een heerlijke rooksmaak op de koop toe
Hey! Het is OK om alleen je eerste twee teennagels te lakken als je van plan bent peeptoes te gaan dragen!
  zondag 19 juli 2009 @ 17:19:37 #197
52575 Schranseman
Heeft altijd honger
pi_71123642
Misschien dat ik een beetje laat het topic kom binnenvallen, maar heb ook een voorliefde voor (vis) roken. Heb een rvs handgemaakte kast en die bevalt uitstekend. Heb laatst voor het eerst paling gerookt en dat beviel zeer goed. Zalm, forel en makreel waren al frequente bewoners van de kast.

Ik houdt mijn vorderingen hier bij. Leuk om dit topic te lezen..
Schranseman heeft honger en vertelt erover op http://www.brambbq.nl
  woensdag 19 augustus 2009 @ 23:22:22 #198
52575 Schranseman
Heeft altijd honger
pi_72025929
Zaterdag ga ik paling roken. Er is 20 pond besteld. Eerste keer ging goed, maar was een stuk minder dan nu. Ga ze deze keer op appelhout roken.
Schranseman heeft honger en vertelt erover op http://www.brambbq.nl
pi_72026827
paling
Lawamena hitihala Lawamena haulala
pi_72026961
quote:
Op woensdag 19 augustus 2009 23:22 schreef Schranseman het volgende:
Zaterdag ga ik paling roken. Er is 20 pond besteld. Eerste keer ging goed, maar was een stuk minder dan nu. Ga ze deze keer op appelhout roken.
altijd eiken gebruiken. Zonde van de 20 pond als je die gaat roken op appelhout.
Op vrijdag 5 oktober 2007 14:40 schreef BobRooney het volgende:
Volgens mij probeerde die invalide zelf een strijker af te steken, maar ging er iets fout.
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')