MinderMutsig | donderdag 12 februari 2009 @ 00:42 |
Het is een van de weinige dingen hier in huis die regelmatig gemaakt worden met behulp van een pakje/zakje omdat ik eigenlijk niet weet hoe ik een lekkere jus zelf kan maken. ![]() Een scheut water in de pan na het bakken van vlees is gewoon niet lekker en bovendien is ook het soort vlees of de manier van bakken hier niet altijd geschikt voor. (gepaneerd vlees, grillen e.d.) Restjes van suddervlees en stoofvlees bewaar ik natuurlijk wel altijd als jus maar dat gaat ook wel eens op. ![]() Dus: hoe maak jij jus? | |
pluisje81 | donderdag 12 februari 2009 @ 00:44 |
TVP omdat ik ook niet zo handig daarin ben ![]() | |
BereNDD | donderdag 12 februari 2009 @ 00:53 |
Aardappels afgieten, vocht opvangen en dat in de pan gooien waar je het vlees in klaar heb gemaakt Maar ook soms zo'n kant en klaar bakje, of zakje met die poeder ongein | |
MinderMutsig | donderdag 12 februari 2009 @ 00:55 |
quote:Dat vind ik dus geen succes. Dan heb je smakeloos water met een kleurtje en geen jus. ![]() En het werkt dus niet bij sommige soorten vlees of bereidingswijzen. | |
BereNDD | donderdag 12 februari 2009 @ 00:57 |
quote:Weinig problemen mee, maar je kan er ook nog wel wat andere dingen doorheen gooien? | |
MinderMutsig | donderdag 12 februari 2009 @ 01:02 |
Als je vlees grilt werkt dit bijvoorbeeld al niet en ik gril mijn vlees meestal. En als je een cordon bleu o.i.d. bakt ook niet. Wat voor dingen gooi jij er nog doorheen dan? | |
BereNDD | donderdag 12 februari 2009 @ 01:09 |
quote:peper en zout of extra boter, soms ui of basilicum en soms nog een beetje van juspoeder erdoor.. gewoon beetje dingen proberen | |
LasTeR | donderdag 12 februari 2009 @ 01:10 |
Als het vlees uit de pan is nog wat extra bakboter erbij? | |
MinderMutsig | donderdag 12 februari 2009 @ 01:11 |
quote:Dan heb je vet, geen jus. | |
LasTeR | donderdag 12 februari 2009 @ 01:15 |
quote:En dan nog water erbij. Jus is toch gewoon vet. | |
golfer | donderdag 12 februari 2009 @ 01:33 |
http://nl.wikipedia.org/wiki/Jus_(saus)![]() | |
Logical | donderdag 12 februari 2009 @ 01:47 |
mix tomaat, ui, knoflook, gember, spaanse peper zonder zaadjes, wrongel, cashew, olie, chillipoeder, koriander, kurkuma, duivelsdrek, garam masala, kaneelpoeder en zout: http://www.ifood.tv/recipe/basic_gravy | |
Pacmaniac | donderdag 12 februari 2009 @ 02:03 |
Ik heb hier ook heel lang mee geworsteld . Persoonlijk vind ik dat je met gehakt en water (in de juiste verhouding uiteraard) eigelijk altijd een lekkere jus krijgt die vol van smaak is. Van 500 gram gehakt kun je makkelijk een liter smaakvolle jus maken. Dat invriezen (samen met de gehaktballen kan ook) en je hebt altijd een lekkere portie just voorhanden. Dus óók als je een aantal dagen grilt of gordon bleu schnitzel etc maakt | |
Tezz | donderdag 12 februari 2009 @ 07:31 |
Ik grill mijn vlees ook heel veel of bak zonder boter. Maar wanneer ik dat doe dan zorg ik altijd dat ik er geroosterde, gebakken of gepofte aardappels bij heb, of een pasta of zo (dan heb je geen jus nodig). Wanneer ik wel vlees in boter bak, dan haal ik na het bakken het vlees uit de pan, doe er een scheut water bij, een scheut ketjap en wat peper/zout. Eventueel een gesnipperd uitje. Ook gebruik ik vaak een half stukje ontbijtkoek (lekker bij gehaktballen of rundsvlees), dit zorgt voor een subtiele smaak en voor wat binding. Dan: vuur heel hoog en even in laten koken. Voila: jus! | |
The_Hives | donderdag 12 februari 2009 @ 08:08 |
quote:dan kan je beter met meer boter beginnen zodat dat ook meer op smaak is ![]() | |
missy_c | donderdag 12 februari 2009 @ 09:52 |
Kun je niet beter bouillon of een fond gebruiken ipv water? En beetje bloem of maizena om het te verdikken. Als het vlees gegrilled is, hoor je er eigenlijjk ook geen jus bij de serveren. Toch? ![]() | |
The_Hives | donderdag 12 februari 2009 @ 10:25 |
ach, wat is horen? Als je wel gewoon gekookte aardappelen erbij serveert, is het natuurlijk net wat je zelf lekker vind ![]() | |
lies1947 | donderdag 12 februari 2009 @ 10:39 |
men vindt mijn jus altijd lekker. ik braad sucadelappen of andere runderlappen, voordat ik er water bij doe, doe ik er een flinke scheut ketjap manis over, even het vlees keren en dan heet water erbij, zodat het vlees net onder staat. ik laat het dan wel een paar uur sudderen. als het vlees op is, heb ik genoeg jus over voor bij de stamppot. ik vries het ook wel in kleine porties in, altijd handig voor het geval dat. | |
MinderMutsig | donderdag 12 februari 2009 @ 10:53 |
Ik zie goede tips. Daar kan ik wel wat mee. ![]() | |
sanger | donderdag 12 februari 2009 @ 10:59 |
Interessant ![]() | |
mistdeja1 | donderdag 12 februari 2009 @ 13:46 |
als je je vlees gebakken heb de bakresten op hoog vuur blussen met een beetje wijn ( deglaseren) let wel op, je krijgt dan een vlammetje ![]() ![]() | |
lemonlime | donderdag 12 februari 2009 @ 13:56 |
Worcestersaus aan het braadvocht toevoegen, dat werkt ook goed vind ik. | |
mistdeja1 | donderdag 12 februari 2009 @ 18:51 |
worcestersaus= topproduct ![]() | |
Dandilion | donderdag 12 februari 2009 @ 23:15 |
Bisto echt lekker jus kan je daarmee maken! ![]() | |
Killer_Mom | zondag 15 februari 2009 @ 00:04 |
heel simpel. vlees bakken, voor varkenshaas 12- 15 minuten, vlees uit de pan nemen, afblussen met een scheut port of rode wijn, 2 lepels jam , oproeren, iets heet water en binden met maizena, of allesbinder. voor de pit. net wat je lekker vindt . | |
missy_c | zondag 15 februari 2009 @ 00:47 |
is dat niet een soort cranberry port saus? | |
Killer_Mom | zondag 15 februari 2009 @ 00:57 |
quote:ongeveer wel. dit is een kortere versie. en net zo lekker | |
Dichtpiet. | zondag 15 februari 2009 @ 01:03 |
Nee! Niet opeten! Inleveren. | |
Killer_Mom | zondag 15 februari 2009 @ 01:08 |
quote:boring... | |
Weltschmerz | zondag 15 februari 2009 @ 17:54 |
Je moet natuurlijk het vlees in boter bakken. Dus geen margarine of iets dergelijks wat volledig onterecht ook wel eens zo genoemd wordt. Met rundvlees krijg je de beste jus. Vuur omhoog en dan het afgietsel van aardappelen erbij is het lekkerste (zoals hierboven ook al staat). Met zoveel mogelijk aardappelmist erin, dus niet van bovenaf gieten, maar juist het laatste restje. Als alternatief kan een beetje van die pureepoeder uit zo'n zakje ook, tegelijk met water. Dat blijft wel goed als je het zakje weer dicht doet. En dan laten verdampen en ondertussen flink roeren zodat het één geheel wordt en vrij dik. Je kunt er nog van alles doorheen mikken, maar op zich is gewoon vleesjus heel lekker. Dat is de basis, als het zonder allerlei toevoegingen niks is, dan is dat het probleem wat je niet oplost met toevoegingen, hooguit maskeert. | |
Killer_Mom | dinsdag 17 februari 2009 @ 00:53 |
vlees in boter bakken vind ik niet echt om te doen, spetterd veel te veel, in margarine kun je niet bakken, te veel water en niet geschikt. Bak en braad producten met een scheut olie werkt beter. je kunt het goed verhitten, en je keuken zit niet meteen onder de spetters. | |
Mini_rulez | dinsdag 17 februari 2009 @ 01:27 |
quote:Dat doe ik ook altijd, maar wel meer boter dan olie want met vooral olie smaakt de jus niet. Dan inderdaad wat water van de aardappels erbij (bindt beter vanwege het zetmeel, toch?) en dan een kneepje uit zo'n jus-flesje omdat het anders inderdaad wat weinig smaak heeft. Maar goed, de echte smaak moet toch komen van de boter en het vlees. Als je vlees grillt, tja... Je kunt wel allerlei pakjes gebruiken maar zonder echt braadvocht van vlees vind ik het toch nooit die echte jus-smaak hebben. Dan liever gewoon een andere saus. Maarja, da's niet echt een antwoord op je vraag. Je zou wel een keer wat extra vlees kunnen braden en bijv. gebruiken in een ander gerecht zodat je de jus kunt bewaren voor als je vlees grillt. | |
MinderMutsig | dinsdag 17 februari 2009 @ 02:24 |
quote:Goede kwaliteit boter spettert niet. ![]() | |
Killer_Mom | donderdag 19 februari 2009 @ 01:26 |
quote:noem me een merk en ik geloof je. | |
Pacmaniac | donderdag 19 februari 2009 @ 02:18 |
Olie spettert toch juist meer dan boter? | |
MinderMutsig | donderdag 19 februari 2009 @ 02:29 |
quote:Bijna alle supermarktboter spettert, heeft te maken met het productieproces. Als je boter koopt bij een boerderijwinkel heb je daar geen last van. Ik heb dus geen merk voor je. |