FOK!forum / Culinesse à gogo / Jus
MinderMutsigdonderdag 12 februari 2009 @ 00:42
Het is een van de weinige dingen hier in huis die regelmatig gemaakt worden met behulp van een pakje/zakje omdat ik eigenlijk niet weet hoe ik een lekkere jus zelf kan maken.
Een scheut water in de pan na het bakken van vlees is gewoon niet lekker en bovendien is ook het soort vlees of de manier van bakken hier niet altijd geschikt voor. (gepaneerd vlees, grillen e.d.)
Restjes van suddervlees en stoofvlees bewaar ik natuurlijk wel altijd als jus maar dat gaat ook wel eens op.

Dus: hoe maak jij jus?
pluisje81donderdag 12 februari 2009 @ 00:44
TVP omdat ik ook niet zo handig daarin ben
BereNDDdonderdag 12 februari 2009 @ 00:53
Aardappels afgieten, vocht opvangen en dat in de pan gooien waar je het vlees in klaar heb gemaakt
Maar ook soms zo'n kant en klaar bakje, of zakje met die poeder ongein
MinderMutsigdonderdag 12 februari 2009 @ 00:55
quote:
Op donderdag 12 februari 2009 00:53 schreef BereNDD het volgende:
Aardappels afgieten, vocht opvangen en dat in de pan gooien waar je het vlees in klaar heb gemaakt
Dat vind ik dus geen succes. Dan heb je smakeloos water met een kleurtje en geen jus.
En het werkt dus niet bij sommige soorten vlees of bereidingswijzen.
BereNDDdonderdag 12 februari 2009 @ 00:57
quote:
Op donderdag 12 februari 2009 00:55 schreef MinderMutsig het volgende:

[..]

Dat vind ik dus geen succes. Dan heb je smakeloos water met een kleurtje en geen jus.
En het werkt dus niet bij sommige soorten vlees of bereidingswijzen.
Weinig problemen mee, maar je kan er ook nog wel wat andere dingen doorheen gooien?
MinderMutsigdonderdag 12 februari 2009 @ 01:02
Als je vlees grilt werkt dit bijvoorbeeld al niet en ik gril mijn vlees meestal. En als je een cordon bleu o.i.d. bakt ook niet.

Wat voor dingen gooi jij er nog doorheen dan?
BereNDDdonderdag 12 februari 2009 @ 01:09
quote:
Op donderdag 12 februari 2009 01:02 schreef MinderMutsig het volgende:
Als je vlees grilt werkt dit bijvoorbeeld al niet en ik gril mijn vlees meestal. En als je een cordon bleu o.i.d. bakt ook niet.

Wat voor dingen gooi jij er nog doorheen dan?
peper en zout of extra boter, soms ui of basilicum
en soms nog een beetje van juspoeder erdoor..

gewoon beetje dingen proberen
LasTeRdonderdag 12 februari 2009 @ 01:10
Als het vlees uit de pan is nog wat extra bakboter erbij?
MinderMutsigdonderdag 12 februari 2009 @ 01:11
quote:
Op donderdag 12 februari 2009 01:10 schreef LasTeR het volgende:
Als het vlees uit de pan is nog wat extra bakboter erbij?
Dan heb je vet, geen jus.
LasTeRdonderdag 12 februari 2009 @ 01:15
quote:
Op donderdag 12 februari 2009 01:11 schreef MinderMutsig het volgende:

[..]

Dan heb je vet, geen jus.
En dan nog water erbij. Jus is toch gewoon vet.
golferdonderdag 12 februari 2009 @ 01:33
http://nl.wikipedia.org/wiki/Jus_(saus)

Logicaldonderdag 12 februari 2009 @ 01:47
mix tomaat, ui, knoflook, gember, spaanse peper zonder zaadjes, wrongel, cashew, olie, chillipoeder, koriander, kurkuma, duivelsdrek, garam masala, kaneelpoeder en zout:
http://www.ifood.tv/recipe/basic_gravy
Pacmaniacdonderdag 12 februari 2009 @ 02:03
Ik heb hier ook heel lang mee geworsteld . Persoonlijk vind ik dat je met gehakt en water (in de juiste verhouding uiteraard) eigelijk altijd een lekkere jus krijgt die vol van smaak is.

Van 500 gram gehakt kun je makkelijk een liter smaakvolle jus maken. Dat invriezen (samen met de gehaktballen kan ook) en je hebt altijd een lekkere portie just voorhanden. Dus óók als je een aantal dagen grilt of gordon bleu schnitzel etc maakt
Tezzdonderdag 12 februari 2009 @ 07:31
Ik grill mijn vlees ook heel veel of bak zonder boter. Maar wanneer ik dat doe dan zorg ik altijd dat ik er geroosterde, gebakken of gepofte aardappels bij heb, of een pasta of zo (dan heb je geen jus nodig).

Wanneer ik wel vlees in boter bak, dan haal ik na het bakken het vlees uit de pan, doe er een scheut water bij, een scheut ketjap en wat peper/zout. Eventueel een gesnipperd uitje. Ook gebruik ik vaak een half stukje ontbijtkoek (lekker bij gehaktballen of rundsvlees), dit zorgt voor een subtiele smaak en voor wat binding.
Dan: vuur heel hoog en even in laten koken. Voila: jus!
The_Hivesdonderdag 12 februari 2009 @ 08:08
quote:
Op donderdag 12 februari 2009 01:10 schreef LasTeR het volgende:
Als het vlees uit de pan is nog wat extra bakboter erbij?
dan kan je beter met meer boter beginnen zodat dat ook meer op smaak is
missy_cdonderdag 12 februari 2009 @ 09:52
Kun je niet beter bouillon of een fond gebruiken ipv water? En beetje bloem of maizena om het te verdikken.

Als het vlees gegrilled is, hoor je er eigenlijjk ook geen jus bij de serveren. Toch?
The_Hivesdonderdag 12 februari 2009 @ 10:25
ach, wat is horen? Als je wel gewoon gekookte aardappelen erbij serveert, is het natuurlijk net wat je zelf lekker vind
lies1947donderdag 12 februari 2009 @ 10:39
men vindt mijn jus altijd lekker. ik braad sucadelappen of andere runderlappen, voordat ik er water bij doe, doe ik er een flinke scheut ketjap manis over, even het vlees keren en dan heet water erbij, zodat het vlees net onder staat.
ik laat het dan wel een paar uur sudderen.
als het vlees op is, heb ik genoeg jus over voor bij de stamppot.
ik vries het ook wel in kleine porties in, altijd handig voor het geval dat.
MinderMutsigdonderdag 12 februari 2009 @ 10:53
Ik zie goede tips. Daar kan ik wel wat mee.
sangerdonderdag 12 februari 2009 @ 10:59
Interessant
mistdeja1donderdag 12 februari 2009 @ 13:46
als je je vlees gebakken heb de bakresten op hoog vuur blussen met een beetje wijn ( deglaseren) let wel op, je krijgt dan een vlammetje en dan een beetje roomboter erbij, je kan ook een uitje snijden en flink aanzetten in een pannetje, dan water erop, laten inkoken, even in de keukenmachine of met een staafmixer, zodat het uitje fijn wordt, bouillon blokje (vlees, rund) erbij en op smaak brengen, laten koken en dan pan van het vuur en er wat koude roomboter doorheen roeren (monteren) erg lekker die laatste, ook met bijvoorbeeld sjalotjes, voeg ook is wat provencaalse kruiden toe jammie!!, als je de jus dikker wil hebben kan je het beste bruine roux gebruiken, om dat zelf te maken moet je bloem in de oven doen en dat laten kleuren (bruneren) en dan in een pannetje boter laten uitbruisen (50gram) en dan de bloem erdoorheen roeren (60gram) wat je dan overhoud kan je aan je kokende jus (dus voor het monteren) toevoegen, maar wel in stapjes, want anders is het dalijk te dik... je kan bij je braadresten de ui doen en dan blussen en vervolgens het 2e recept volgen, dan heb je ook nog de smaak van het vlees er nog extra bij, nou succes
lemonlimedonderdag 12 februari 2009 @ 13:56
Worcestersaus aan het braadvocht toevoegen, dat werkt ook goed vind ik.
mistdeja1donderdag 12 februari 2009 @ 18:51
worcestersaus= topproduct
Dandiliondonderdag 12 februari 2009 @ 23:15
Bisto
echt lekker jus kan je daarmee maken!
Killer_Momzondag 15 februari 2009 @ 00:04
heel simpel. vlees bakken, voor varkenshaas 12- 15 minuten, vlees uit de pan nemen, afblussen met een scheut port of rode wijn, 2 lepels jam , oproeren, iets heet water en binden met maizena, of allesbinder. voor de pit. net wat je lekker vindt .
missy_czondag 15 februari 2009 @ 00:47
is dat niet een soort cranberry port saus?
Killer_Momzondag 15 februari 2009 @ 00:57
quote:
Op zondag 15 februari 2009 00:47 schreef missy_c het volgende:
is dat niet een soort cranberry port saus?
ongeveer wel. dit is een kortere versie. en net zo lekker
Dichtpiet.zondag 15 februari 2009 @ 01:03
Nee! Niet opeten! Inleveren.

Killer_Momzondag 15 februari 2009 @ 01:08
quote:
Op zondag 15 februari 2009 01:03 schreef Dichtpiet. het volgende:
Nee! Niet opeten! Inleveren.


boring...
Weltschmerzzondag 15 februari 2009 @ 17:54
Je moet natuurlijk het vlees in boter bakken. Dus geen margarine of iets dergelijks wat volledig onterecht ook wel eens zo genoemd wordt. Met rundvlees krijg je de beste jus.

Vuur omhoog en dan het afgietsel van aardappelen erbij is het lekkerste (zoals hierboven ook al staat). Met zoveel mogelijk aardappelmist erin, dus niet van bovenaf gieten, maar juist het laatste restje. Als alternatief kan een beetje van die pureepoeder uit zo'n zakje ook, tegelijk met water. Dat blijft wel goed als je het zakje weer dicht doet. En dan laten verdampen en ondertussen flink roeren zodat het één geheel wordt en vrij dik.

Je kunt er nog van alles doorheen mikken, maar op zich is gewoon vleesjus heel lekker. Dat is de basis, als het zonder allerlei toevoegingen niks is, dan is dat het probleem wat je niet oplost met toevoegingen, hooguit maskeert.
Killer_Momdinsdag 17 februari 2009 @ 00:53
vlees in boter bakken vind ik niet echt om te doen, spetterd veel te veel, in margarine kun je niet bakken, te veel water en niet geschikt.
Bak en braad producten met een scheut olie werkt beter. je kunt het goed verhitten, en je keuken zit niet meteen onder de spetters.
Mini_rulezdinsdag 17 februari 2009 @ 01:27
quote:
Op dinsdag 17 februari 2009 00:53 schreef Killer_Mom het volgende:
vlees in boter bakken vind ik niet echt om te doen, spetterd veel te veel, in margarine kun je niet bakken, te veel water en niet geschikt.
Bak en braad producten met een scheut olie werkt beter. je kunt het goed verhitten, en je keuken zit niet meteen onder de spetters.
Dat doe ik ook altijd, maar wel meer boter dan olie want met vooral olie smaakt de jus niet. Dan inderdaad wat water van de aardappels erbij (bindt beter vanwege het zetmeel, toch?) en dan een kneepje uit zo'n jus-flesje omdat het anders inderdaad wat weinig smaak heeft. Maar goed, de echte smaak moet toch komen van de boter en het vlees.

Als je vlees grillt, tja... Je kunt wel allerlei pakjes gebruiken maar zonder echt braadvocht van vlees vind ik het toch nooit die echte jus-smaak hebben. Dan liever gewoon een andere saus. Maarja, da's niet echt een antwoord op je vraag. Je zou wel een keer wat extra vlees kunnen braden en bijv. gebruiken in een ander gerecht zodat je de jus kunt bewaren voor als je vlees grillt.
MinderMutsigdinsdag 17 februari 2009 @ 02:24
quote:
Op dinsdag 17 februari 2009 00:53 schreef Killer_Mom het volgende:
vlees in boter bakken vind ik niet echt om te doen, spetterd veel te veel, in margarine kun je niet bakken, te veel water en niet geschikt.
Bak en braad producten met een scheut olie werkt beter. je kunt het goed verhitten, en je keuken zit niet meteen onder de spetters.
Goede kwaliteit boter spettert niet.
Killer_Momdonderdag 19 februari 2009 @ 01:26
quote:
Op dinsdag 17 februari 2009 02:24 schreef MinderMutsig het volgende:

[..]

Goede kwaliteit boter spettert niet.
noem me een merk en ik geloof je.
Pacmaniacdonderdag 19 februari 2009 @ 02:18
Olie spettert toch juist meer dan boter?
MinderMutsigdonderdag 19 februari 2009 @ 02:29
quote:
Op donderdag 19 februari 2009 01:26 schreef Killer_Mom het volgende:

[..]

noem me een merk en ik geloof je.
Bijna alle supermarktboter spettert, heeft te maken met het productieproces. Als je boter koopt bij een boerderijwinkel heb je daar geen last van. Ik heb dus geen merk voor je.