http://onderscheidingenforum.nl/viewtopic.php?p=5836quote:Hare Majesteit de Koningin reikt 29 mei 2009 op het Binnenhof in Den Haag de Militaire Willems-Orde uit aan M.J. Kroon, kapitein van het wapen der Infanterie. Kapitein Kroon wordt benoemd tot Ridder der Militaire Willems-Orde 4e Klasse wegens moedig, beleidvol en trouw optreden als pelotonscommandant in Afghanistan in de periode maart tot augustus 2006. De Militaire Willems-Orde is de hoogste dapperheidsonderscheiding van ons Koninkrijk.
Noem er eens een paar? Ik kan me er geen voorstelling bij maken eerlijk gezegd.quote:Op dinsdag 10 februari 2009 15:41 schreef Deoxyribonucleic het volgende:
Zijn verdiensten in Afghanistan zijn niet niks, petje af voor deze man.
quote:Op dinsdag 10 februari 2009 15:42 schreef ktnxbye het volgende:
[..]
Noem er eens een paar? Ik kan me er geen voorstelling bij maken eerlijk gezegd.
Bron: http://www.defensie.nl/mi(...)lems_Orde_in_50_jaarquote:Tijdens de 6 maanden durende uitzending vecht het peloton van kapitein Kroon een groot aantal keer tegen Taliban-strijders. Tijdens de gevechten, die plaatsvinden onder zware terrein- en klimaatsomstandigheden, leidt kapitein Kroon zijn peloton op kundige, inventieve en inspirerende wijze. Mede door zijn optreden weet het peloton de zware en soms lange gevechten telkens in zijn voordeel en zonder personele verliezen te beslechten.
Wat opvalt, is dat kapitein Kroon zich tijdens de vuurgevechten niet laat afschrikken door grote persoonlijke risico’s. Zo neemt hij bij een gelegenheid het gevecht over van een coalitiepartner, die hierdoor een zwaargewonde militair kan afvoeren. Op een ander moment leidt hij zijn eenheid vechtend uit een hinderlaag, terwijl de boordschutter van zijn eigen voertuig gewond is. Tijdens een andere operatie zuivert hij een dorp, een bergpas en een vallei van Taliban door 9 dagen achtereen gevechtsacties uit te voeren. Met de uitreiking in mei worden er meer details bekend gemaakt.
quote:Kapitein Marco Kroon werd op 15 juli 1970 geboren te ‘s-Hertogenbosch. De geboren en getogen Bosschenaar haalde in 1989 zijn HAVO- diploma. Op 7 augustus 1989 begon zijn militaire loopbaan als Marinier algemeen bij het Korps Mariniers. In 1991 werd hij uitgezonden in het kader van de operatie Provide Comfort, de humanitaire operatie voor de noodbehoeftige Koerden in Noord Irak. Na deze uitzending werd hij voor een jaar geplaatst bij het mariniers detachement op Aruba (Nederlandse Antillen). In 1993 werd hij voor de tweede keer uitgezonden. Deze keer als plaatsvervangend groepscommandant in een van de Nederlandse mariniersploegen voor de United Nations Transitional Authority Cambodia (UNTAC) in Cambodja.
Na deze uitzending stapte hij over naar de Landmacht. Hier startte hij met de onderoffi ciersopleiding Infanterie op de Koninklijke Militaire School te Weert. Na de opleiding begon hij in 1995 als groepscommandant bij het 17de Pantserinfanterie Bataljon te Oirschot. Met deze eenheid vertrok hij in 1996 voor 6 maanden naar Bosnië. Hier gaf hij leiding aan een infanteriegroep. In 1998 maakte hij de overstap naar het Korps Commando Troepen te Roosendaal. Na het behalen van de voor de commando’s kenmerkende groene baret, vervulde hij een leidinggevende functie binnen het Korps. In 2000 vertrok hij weer naar Bosnië. Deze keer als lid van de Joint Comisioned Observer missie. Na de missie vertrok de Bosschenaar naar de Koninklijke Militaire Academie te Breda om offi cier te worden. Na de opleiding keerde hij terug als pelotonscommandant bij het 17de Pantserinfanterie Bataljon. In 2003 vertrok hij met deze eenheid voor een derde uitzending naar Bosnië. Deze keer als pelotonscommandant in de Stabilisation Force (SFOR) missie.
In 2004 keerde hij terug bij het Korps Commando Troepen te Roosendaal als pelotonscommandant bij 108 Commandotroepen Compagnie. Hier vervulde hij diverse leidinggevende functies binnen de Special Forces van het Korps Commando Troepen. Als pelotonscommandant werd hij meerdere keren uitgezonden. Hij nam deel aan de Stabilisation Force Irak in 2004 en reisde drie kaar naar Afghanistan (2005, 2006 en 2007). Hij is momenteel als stafoffi cier werkzaam op het kenniscentrum van het Korps Commando Troepen. Hier draagt hij zijn kennis en ervaring over aan collega commando’s en helpt met de invulling van (toekomstige) vaktechnische ontwikkelingen voor het Korps Commando Troepen. Mensen helpen, mensen steunen en mensen motiveren is de rode draad in zijn militaire carrière. Hij woont samen met zijn partner in ’s Hertogenbosch en heeft twee kinderen. Naast zijn voltijd functie bij Defensie ondersteunt hij zijn partner in hun karakteristiek Bossche café.
quote:Premier verrast kapitein in Uruzgan met Willemsorde
dinsdag 10 februari 2009 14:12
Kapitein Marco Kroon van het Korps Commandotroepen krijgt eind mei een Militaire Willemsorde. Het is 54 jaar geleden dat deze hoge onderscheiding voor het laatst werd toegekend.
Balkenende kent in Afghanistan Willemsorde toe
Bekijk de video van RTL Nieuws
Premier weer in Afghanistan
Premier Jan Peter Balkenende (CDA) heeft dit vanmiddag bekend gemaakt tijdens zijn bezoek aan de Afghaanse provincie Uruzgan.
Kroon wordt benoemd tot Ridder der Militaire Willemsorde 4e klasse. Sinds 1955 werd geen Willemsorde meer toegekend aan individuen die zich heldhaftig hebben gedragen.
Reden
Kroon dankt zijn onderscheiding aan uitzonderlijke dapperheid tijdens een aantal gevechten in Afghanistan in 2006.
Kroon voerde het bevel over een groep van dertig commando’s die achter de vijandelijke linies werd ingezet in de Baluchi-vallei. Dit is een gebied in Uruzgan waar de Nederlandse en Australische troepen op taai verzet stuiten van de Taliban.
Dekking
Terwijl Kroon de rest van de gevechtseenheid opdracht gaf dekking te zoeken, traden hij en een van zijn mannen naar voren om per laptop te communiceren met een Amerikaans gevechtsvliegtuig.
Zij gaven de precieze locatie van de Taliban-strijders door, waarna deze met een beschieting vanuit de lucht werden uitgeschakeld. De dertig Nederlandse militairen overleefden het gevecht.
Kroon geldt in officierskringen als een super-militair. Hij trad in 1989 toe tot het Korps Mariniers. Hij werd ingezet in Irak en Cambodja. Later diende hij bij de Koninklijke Landmacht, onder andere in Bosnië en Afghanistan.
Welke vlecht zal dat dan meoten zijn.quote:Op dinsdag 10 februari 2009 15:47 schreef ehqo het volgende:
Kan hij zichzelf ook optillen aan zijn vlecht?
quote:
Haal als je wilt gelijk die post van Jarno weg, lijkt me het verkeerde topic.quote:Op dinsdag 10 februari 2009 20:11 schreef Pumatje het volgende:
[..]
Waar heb jij het nou over?
Beetje respect voor een persoon is toch niet teveel gevraagd?
Nee, maar betreft wel dezelfde actie, alleen dan minder utigebreid beschreven.quote:Op dinsdag 10 februari 2009 20:44 schreef Mr_Baus het volgende:
Bedoel je niet de CARRÉ van Maart 2007?
http://www.nov-officieren(...)%202007/Ca070330.pdf
Dat geluk hebben wel meer mensen gehad!quote:Op woensdag 11 februari 2009 07:37 schreef Karrs het volgende:
Gefeliciteerd, kap!![]()
Sodeju, dan krijg je de Willemsorde. Terwijl je nog leeft
Ja, na de oorlog (WOII en Indië) ja. Maar toch niet in de afgelopen 50 jaar!quote:Op woensdag 11 februari 2009 08:11 schreef _The_General_ het volgende:
[..]
Dat geluk hebben wel meer mensen gehad!
Eens kijken of ik via wat Defensie contacten een uitnodiging kan losweken! Hier wil ik wel bij zijn!
Zoals ik al zei!quote:Op woensdag 11 februari 2009 09:09 schreef Karrs het volgende:
[..]
Ja, na de oorlog (WOII en Indië) ja. Maar toch niet in de afgelopen 50 jaar!
quote:Op dinsdag 10 februari 2009 16:12 schreef _The_General_ het volgende:
De laatste Willems-Ordes:
2006 - Poolse 1e Onafhankelijke Parachutistenbrigade als eenheid.
1955 - Tivadar Emile Spier als persoon.
http://onderscheidingenforum.nl/viewtopic.php?t=40&start=0
AD.nlquote:Kapitein Kroon voortaan overal op handen gedragen
Door WESSEL PENNING
DEN HAAG - Een eregast wordt hij. Overal en altijd. Kapitein Marco Kroon - binnenkort drager van de Militaire Willems-Orde - moet nog 40 worden, maar weet sinds dinsdagmiddag dat hij voor de rest van zijn leven op en om de werkvloer als een held wordt ontvangen.
De commandotroepen in actie in de woestijn van Afghanistan. FOTO PETER WIEZORECK
Vraag maar aan ervaringsdeskundige Pierre Louis baron d’Aulnis de Bourouill (90), een van de acht nog levende Nederlandse dragers van de Willems-Orde. ,,In de strijdmacht wordt Kroon voortaan beschouwt als een bijzonder iemand,’’ zegt hij. ,,Overal waar hij komt, zal hij met name worden genoemd. Overal mag hij vooraan zitten. Mensen zullen wellevendheid tonen. Hij zal zich steeds bewust zijn van de onderscheiding die hij dragen mag.’’
Grappend: ,,Ik zou bijna zeggen dat kapitein Kroon, zoals katholieken zeggen, een heilige wordt. Maar militairen zijn natuurlijk niet heilig. Toen koning Willem de Eerste in 1815 deze orde instelde, werd gezegd dat de militairen, die de orde zouden dragen, van onbesproken gedrag moesten zijn. Zo iemand komt er nooit, werd toen gauw gezegd. Want geen militair is van onbesproken gedrag.’’
Baron d’Aulnis ook niet? ,,Nee. Goddank!’’
De baron maakte faam in de Tweede Wereldoorlog toen hij in bezet Nederland twee jaar als geheim agent de Duitsers dwars zat. In 1950 kreeg hij de Militaire Willems- Orde, de hoogste eer, die een Nederlandse militair kan krijgen. Hij vindt het mooi dat er voor het eerst sinds 1955 weer een Hollandse jongen het kruis wordt opgespeld.
,,Aan de ene kant is het prachtig dat er sinds de Tweede Wereldoorlog geen noodzaak van militair optreden is geweest. Maar het is ook bemoedigend dat er weer militairen zijn die de Willems-Orde verdienen.’’
Bemoedigend?
Bij het Oud Strijders Legioen wordt secretaris Gosse Offringa lyrisch als hij op een regenachtige dinsdagmiddag opeens hoort dat de Willems-Orde weer wordt uitgereikt. ,
,Dit is niet gering. Dit krijg je alleen voor moed, beleid en trouw. Dan moet je kameraden hebben gered, dan moet je bijna bovenmenselijke dingen hebben gedaan.’’
Offringa: ,,Heldendaden kwamen vroeger vaker voor. Het patriottisme, het vechten voor de koningin, was vervlogen. Je eigen leven telt uiteindelijk het meest. In deze tijd van het ego en het individualisme wagen mensen hun leven niet meer voor de medemens. Maar door kapitein Kroon weten we nu dat kameraadschap nog bestaat.’’
In Theorie zou hij nog hoger kunnen, een Eresabel, Een Willemsorde 3de of zelfs 2de klasse.....quote:Op donderdag 12 februari 2009 02:51 schreef Demophon het volgende:
Diepe respect!![]()
Hij ontvangt het hoogste van het hoogste, vergelijkbaar met de Amerikaanse "Medal of Honor" of de Britse "Victoria Cross"!
quote:Koningin reikt Militaire Willems-Orde uit op 29 mei 2009
Hare Majesteit de Koningin reikt 29 mei 2009 op het Binnenhof in Den Haag de Militaire Willems-Orde uit aan M.J. Kroon, kapitein van het wapen der Infanterie.
Kapitein Kroon wordt benoemd tot Ridder der Militaire Willems-Orde 4e Klasse wegens moedig, beleidvol en trouw optreden als pelotonscommandant in Afghanistan in de periode maart tot augustus 2006. De Militaire Willems-Orde is de hoogste dapperheidsonderscheiding van ons Koninkrijk.
Minister van Defensie Eimert van Middelkoop heeft kapitein Kroon voor deze onderscheiding voorgedragen op basis van het advies van het Kapittel der Militaire Willems-Orde. Het Kapittel der Militaire Willems-Orde adviseert de minister van Defensie over voordrachten of aanvragen tot decoratie van militairen, burgers of eenheden, die zich in de strijd door uitstekende daden van moed, beleid en trouw hebben onderscheiden.
De Militaire Willems-Orde is samen met de (civiele) Orde van de Nederlandse Leeuw, de oudste op verdiensten gebaseerde orde van ons land. De Koningin is Grootmeester van de Orde. De onderscheiding werd op 30 april 1815 door Koning Willem I ingesteld als erkenning van uitstekende daden van moed, beleid en trouw.
De eerste Militaire Willems-Orde werd uitgereikt aan Erfprins Willem Frederik George Lodewijk van Oranje-Nassau voor zijn daden tijdens de Veldtocht van 1815 tegen Napoleon.
Voor hun moedige optreden in de Tweede Wereldoorlog kregen onder anderen Koningin Wilhelmina, Karel Doorman en Erik Hazelhoff Roelfzema een Militaire Willems-Orde toegekend.
De laatste Militaire Willems-Orde werd op 31 mei 2006 toegekend aan de 1ste Zelfstandige Poolse Parachutistenbrigade wegens haar inzet tijdens de operatie Market Garden in september 1944.
Er zijn momenteel nog acht Nederlandse, een Amerikaanse en twee Canadese Ridders Militaire Willems-Orde in leven.
10 februari 2009
Ik concludeerde alleen maar dat hij niet zo gaaf is als de Baron van Munchausen hoor, sjonge.quote:Op dinsdag 10 februari 2009 17:42 schreef ehqo het volgende:
Wees maar lekker ergens anders respectloos
Verkeerde humor in deze, ook op Fok! .. dit is niet de FP, dit is het DEF subforumquote:Op donderdag 12 februari 2009 10:39 schreef ehqo het volgende:
[..]
Ik concludeerde alleen maar dat hij niet zo gaaf is als de Baron van Munchausen hoor, sjonge.
Dat; niet iedereen krijgt een strakke plasser van iemand die blijkbaar z'n werk goed doet.quote:Op dinsdag 10 februari 2009 15:39 schreef GoeRoe86 het volgende:
Waren de kleine letters op?
Klopt, ook zijn eigen keuze, hij is te bekend nu om geheime missies uit te kunnen voeren.quote:Op donderdag 12 februari 2009 21:53 schreef Landgeld het volgende:
Knap werk. Maar nu mag hij niet meer als commando werken, las ik...
Anders hadden ze hem kunnen volgen? Ik bedoel, hoe werkt dat? Niemand weet toch datie weg is?quote:Op donderdag 12 februari 2009 21:57 schreef Specularium het volgende:
[..]
Klopt, ook zijn eigen keuze, hij is te bekend nu om geheime missies uit te kunnen voeren.
Hij is toch een soort trofee voor de vijand. En die zijn vaak via via wel op de hoogte als er 'belangrijke' mensen bij zijn. Het is hetzelfde als bij Prins William van wie alles strict geheim werd gehouden.quote:Op donderdag 12 februari 2009 22:20 schreef Landgeld het volgende:
[..]
Anders hadden ze hem kunnen volgen? Ik bedoel, hoe werkt dat? Niemand weet toch datie weg is?
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |