nog eentje erbij dan: gefeliciteerd!quote:
Ik heb dit met de concerta ook heel erg gehad (en als ik niet fit ben heb ik t nog steeds) en je oplossing om savonds en sochtends te gaan eten .. dat was bij mij niet de juiste aanpakquote:Op maandag 2 februari 2009 20:40 schreef 8. het volgende:
Ah, ik vroeg me al af waarom er niet meer in het andere topic gepost werd. Topic was vol dus.
Hoe dan ook, ik ben nu al een tijdje aan de dexamfetamine en het werkt heel goed. De bijwerkingen zijn wel erg wild. Zo heb ik dagen gehad waarop ik helemaal niks gegeten heb en ben ik ook afgevallen. Ik leer mezelf nu te dwingen om elke dag 's ochtends en 's avonds te eten. Dan kan ik dit medicijn blijven gebruiken zonder dat ik er over een aantal weken uitzie als een anorexiapatiënt.
Dus ja, ben wel tevreden.
Heb je last van je eventuele ADHD klachten? Als je tegen bepaalde dingen aanloopt die daar eventueel aan te wijten zijn is het misschien nuttig om het te laten onderzoeken.quote:Op woensdag 4 februari 2009 04:00 schreef IEAIEI het volgende:Knip
Gefeliciteerd.quote:Op dinsdag 3 februari 2009 10:34 schreef MaJo het volgende:
Vandaag weer het bewijs dat Ritalin voor mij werkt. Heb eindelijk het tentamen gehaald waar ik al een jaar mee zat te worstelen. Steeds niet gehaald maar hoor net dat ik hem nu wel heb gehaald![]()
Heb je die dingen alleen tegenwoordig niet meer of heb je dat ook nooit gehad? En dan heb ik het eigenlijk vooral over de eerste.quote:Op vrijdag 6 februari 2009 00:27 schreef IEAIEI het volgende:
Wat ik níet heb:
-ik kan prima een planning maken (mbt studie) en een agenda bijhouden
-ik kan ook prima met geld omgaan
-ik kan ook goed alleen zijn
-ik huil bijna nooit. Wel vaak het gevoel dat ik zou willen dat ik kon huilen, maar dat de tranen gewoonweg niet komen![]()
Dat had ik dus eerst ookquote:Op donderdag 5 februari 2009 23:58 schreef FictionalFenna het volgende:
[..]
Gefeliciteerd.![]()
Hoe komt het dat het je de vorige keer niet is gelukt? Ik ben nieuwsgierig omdat studeren bij mij moeilijk gaat. Niet stil kunnen zitten of concentreren, in slaap vallen tijdens lezen, snel afgeleid en zo kan ik nog wel even doorgaan.Over een maand begint bij mij het psychologisch onderzoek. Ik ben benieuwd...
Ik hield eerst ook heel erg vast aan de term ADD (dat heb ik ook) maar aangezien bijna iedereen het toch ADHD noemt (zelfs hulpverleners!) ben ik het maar ADHD gaan noemen. Bovendien zit ik er eigenlijk ook tussenin. Niet kunnen plannen bijvoorbeeld, dat hoort meer bij ADHD dan bij ADDquote:Op vrijdag 6 februari 2009 00:27 schreef IEAIEI het volgende:
Misschien ben ik wat onduidelijk geweest, maar ik had het over (mogelijk) ADD en niet ADHD.
Waar ik vnl last van heb:
gedachten die afdwalen tijdens het lezen, niet in slaap komen door te druk (in het hoofd) en daardoor weer 's ochtends moeilijk mn bed uitkomen, stemmingswisselingen, chaotisch zijn en alles tegelijk willen doen, dingen kwijt raken (nouja niet echt kwijt (dat ik het later wel weer terug vind), maar wel dat ik dan echt niet meer weet waar ik het heb gelaten, of dat ik me rot zoek naar sleutels die voor me neus liggen), faalangst, perfectionisme enerzijds maar tegelijkertijd weer details over het hoofd gezien, erg slordig in lezen (dingen verkeerd lezen of gewoonweg over het hoofd zien) of andere slordigheidsfouten.
Misschien dat ik iets vergeet. Ik denk ook dat ik kan hyperfocussen.
Wat ik níet heb:
-ik kan prima een planning maken (mbt studie) en een agenda bijhouden
-ik kan ook prima met geld omgaan
-ik kan ook goed alleen zijn
-ik huil bijna nooit. Wel vaak het gevoel dat ik zou willen dat ik kon huilen, maar dat de tranen gewoonweg niet komen![]()
van dit lijstje met kenmerken:
http://www.levente.nl/Levente%202009/kenmerkenADD.htm
heb ik de volgende:
- Emotionele wisselingen
- Chaotisch / Vergeetachtig
- Trekt zich graag terug
- Kan ergens volledig in opgaan
- Grote passie bij interesse
- Een groot voorstellingsvermogen
- Veel creatief talent (tja wat is veel?)
- Assertief maar onzeker over zich zelf
- Heeft Humor (weet ik niet, voor zover ik kan beoordelen niet opvallend) / intelligent
- Blijft op de achtergrond
- Altijd ver vooruit aan het denken
- Staren / Kijkt voor zich uit / Lijkt Afwezig
- Probleem oplossend
- TV of radio staat altijd aan (niet echt, wel muziek bijna altijd, en computer)
- Concentratieproblemen / snel afgeleid
- Te veel gedachten / filiosofisch
- Perfectionistisch in contrast met chaos
- Zit vaak te dagdromen
- Slecht in staat aanwijzingen op te volgen (ik ben erg eigenwijs: ik moet het altijd eerst op mn eigen manier doen)
- Voelt zich regelmatig overspoeld
- Moeilijkheden bij het afwerken van details
- Problemen bij het langdurig luisteren (gedachten die afdwalen tijdens college)
- Gaat opruim klusjes uit de weg
- Visueel / autodidactisch
- Heeft inzicht, beter in de praktijk dan theorie
- Kan logica waarderen
- Weinig vrienden
Er zit ook ADHD in de familie.
Opzich hoeft dit natuurlijk allemaal niets te zeggen. Maar dit zijn dus de "problemen" waar ik tegenaan loop.
Wat houdt dat in? Dat je beiden hebt of een beetje van beiden? Ik het laatstequote:Op vrijdag 6 februari 2009 18:57 schreef Lychee_ het volgende:
Hier ook een adhd'er. Ik heb het gecombineerde type.
Het gecombineerde type dusquote:Ik hield eerst ook heel erg vast aan de term ADD (dat heb ik ook) maar aangezien bijna iedereen het toch ADHD noemt (zelfs hulpverleners!) ben ik het maar ADHD gaan noemen. Bovendien zit ik er eigenlijk ook tussenin. Niet kunnen plannen bijvoorbeeld, dat hoort meer bij ADHD dan bij ADD
Ik gok dat een gemiddelde ADHD'er hier zich echt door heen moet worstelen. Ik kwam er in ieder geval niet doorheenquote:Op vrijdag 6 februari 2009 20:44 schreef frenkck het volgende:
Ik zou mensen met AD(H)D adviseren te gaan mediteren en het boek "De kracht van het nu" van Eckhart Tolle te lezen. Daarna ben je van mening dat AD(H)D voor het grootste gedeelte een onzin etiketje is ontstaan in de onderontwikkelde Westerse psychologie.
In één keer is ook niet de bedoeling, alsof je in één keer een 'change over' kan maken. Onmogelijk. Het is bewezen dat je hersenen 3 maanden nodig hebben om een echte verandering in hun systeem te impleteren. Beetje bij beetje is het vooral, maar het belangrijkste is uit de slachtofferrol stappen van: 'owjee, ik heb ADHD'.quote:Op zaterdag 7 februari 2009 00:41 schreef geppie het volgende:
[..]
Ik gok dat een gemiddelde ADHD'er hier zich echt door heen moet worstelen. Ik kwam er in ieder geval niet doorheen
quote:Op zaterdag 7 februari 2009 01:42 schreef frenkck het volgende:
[..]
In één keer is ook niet de bedoeling, alsof je in één keer een 'change over' kan maken. Onmogelijk. Het is bewezen dat je hersenen 3 maanden nodig hebben om een echte verandering in hun systeem te impleteren. Beetje bij beetje is het vooral, maar het belangrijkste is uit de slachtofferrol stappen van: 'owjee, ik heb ADHD'.
Ik heb laatst ook het boek voor de 2e keer gelezen, zoveel anders was dat dan de eerste keer. En de 3e keer gaat zeker ook weer anders worden.
En er zich doorheen worstelen, het boek is redelijk luchtig beschreven. Op een gegeven moment moet je gewoon echt uit die slachtoffer rol stappen en er ook echt wat aan willen doen. Iedereen moet voor alles wat doen. Wat is het wezenlijke verschil tussen niks doen (doelloos internetten) en een stukje uit dat boek lezen af en toe. Dit topic lees je toch ook? Mijn post heb je toch ook gelezen? Dan kan je ook een kleine passage uit dat boek lezen. Je moet niet iedere keer in die slachtofferrol kruipen van: 'ik moet me er doorheen worstelen, want ik word afgeleid door allerlei zaken'. Dat werkt niet, besef dat jij je daarmee niet wilt identificeren en vooruit wilt gaan.
Uiteindelijk moet je toch iets gaan doen en dat moet toch uit jezelf gaan komen. Dit boek gaat juist om de kracht in jezelf te vinden en te gaan gebruiken en de negatieve emoties en gedachten kwijt te raken. Tuurlijk gaat dat niet in 5 minuten, niemand kan dat. Dat moet je ook beseffen. Zo'n boek moet ook niet in 1 dag uitgelezen zijn, daar doe ik ook 2 weken over. Stukje bij beetje iedere keer wat lezen, dan is het het beste te begrijpen.
Tuurlijk voelt het misschien vervelend aan om een boek te gaan lezen, je gedachten zegt 'nee, laten we iets makkelijkers en leukers doen'. Maar daar gaat het boek juist over, om de scheiding tussen je gedachten en je echte zelf te maken. Als je dat verschil eenmaal kent wordt het steeds makkelijker om iets uit te voeren.
Ik ben verschrikkelijk aan het uitstellen. Ben nog steeds bezig met een essay dat eigenlijk binnen een uur geschreven had kunnen zijn.quote:Op maandag 9 februari 2009 02:26 schreef MaJo het volgende:
Ik heb weer eens zo'n 'ik heb geen zin om te gaan slapen terwijl ik omval van de moeheid' buiweet ook niet wat het is maar ik weiger dan gewoon om te gaan slapen
ik vind slapen maar saai
Het uitstellen is voor mij vandaag afgelopen... Heb mijn laatste certificaat voor mijn MCSA gehaaldquote:Op maandag 9 februari 2009 02:58 schreef FictionalFenna het volgende:
[..]
Ik ben verschrikkelijk aan het uitstellen. Ben nog steeds bezig met een essay dat eigenlijk binnen een uur geschreven had kunnen zijn.
Gefeliciteerd!quote:Op dinsdag 10 februari 2009 13:15 schreef rvlaak_werk2 het volgende:
[..]
Het uitstellen is voor mij vandaag afgelopen... Heb mijn laatste certificaat voor mijn MCSA gehaald![]()
Echt therapie op dat gebied vind ik vaak maar tegenvallen, enige wat bij mij echt heeft geholpen is meditatie. Maar dat wordt in de Westerse pscyhologie nauwelijks toegepast, het is namelijk veelte zweverig om daar iets zinnigs over te zeggen. Jammer, want het werkt echt.quote:Het is wel zo dat ik graag verbetering zou zien, vnl op gebied van studie (concentratie, faalangst, slordigheid) en ook qua stemmingswisselingen als dat zou kunnen.
Wat ik dus eigenlijk bedoel is dat ik mij afvraag in hoeverre je daar (deels) vanaf kunt komen, aangezien AD(H)D toch een aangeboren afwijking is. Ik zie ook wel in dat alleen een etiketje niet boeiend is. Dat is juist waarom ik dit gepost heb! Ik heb geen zin in maandenlange onderzoeken om vervolgens mn leven lang pillen te moeten slikken (beetje kort door de bocht, I know). Zijn er hier mensen die ervaring hebben met praatgroepen/therapie/dieet en hier ook wat aan hebben gehad?
Ah sorry. Dat stukje onderaan mijn post over hooggevoeligheid ging over mezelf.quote:Op dinsdag 10 februari 2009 19:54 schreef IEAIEI het volgende:
@8. : ik herken me wel enigszins in het tekstje over hoogbegaafdheid, maar zover ik weet ben ik niet hoogbegaafd! Hoe dan ook, daarmee verklaar je toch niet het chaotische?
Over de kenmerken die ik niet heb:
-ik kon eigenlijk altijd wel goed met geld omgaan, met net als jij, ben ik daar ook wel heel voorzichtig in. Natuurlijk doe ik wel eens impulsinkopen, maar over het algemeen kan ik best met geld omgaan.
-goed alleen kunnen zijn heb ik geloof ik ook zolang ik me kan heugen. Het is niet zo dat ik altijd alleen ben hoor, daar niet van. Maar echt problemen met alleen te zijn heb ik nooit gehad.
-veel huilen ben ik ook nooit bekend om geweest
-en dan de moeilijkste plannen: tja, dat weet ik eigenlijk niet. Ergens halverwege het vwo ben ik compleet omgeslagen van iemand die vrij weinig doet naar iemand die keihard werkt (terwijl mn cijfers er helemaal niet zoveel beter op werden, ja wel wat, van een onvoldoende naar een 6je maar dat was het ook wel). Wat ik tegenwoordig doe is zodra ik weet wat de leerstof is voor een tentamen van een bepaald vak maak ik gelijk een planning en daar probeer ik me ook zo goed mogelijk aan te houden. Wat meestal wel goed gaat, over het algemeen. Ik stel idd wel eens uit, maar dan meer de dingen buiten studie: afwas bijvoorbeeld (tja wie niet..) of dingen die ik moet regelen, maar niet direct hoeft.
Je begrijpt wel dat alles onder jouw persoonlijkheid valt. Er zijn in de maatschappij een hoop mensen met dezelfde opmerkelijke symptomen, met dezelfde problemen. Deze mensen vormen een groep, want de rest van de samenleving heeft geen last van de problemen. In dit geval gaat het dus om de groep ADD'ers.quote:Op dinsdag 10 februari 2009 19:54 schreef IEAIEI het volgende:
Ik heb geen zin in maandenlange onderzoeken om vervolgens mn leven lang pillen te moeten slikken (beetje kort door de bocht, I know). Zijn er hier mensen die ervaring hebben met praatgroepen/therapie/dieet en hier ook wat aan hebben gehad?
Het eten van kleine dingetjes door de dag heen is misschien wel een goed plan inderdaad. Lunchen doe ik nooit, dus dat wordt lastig.quote:Op donderdag 5 februari 2009 17:46 schreef Irresponsible het volgende:
[..]
Ik heb dit met de concerta ook heel erg gehad (en als ik niet fit ben heb ik t nog steeds) en je oplossing om savonds en sochtends te gaan eten .. dat was bij mij niet de juiste aanpak
voor jou mss anders, maar ik heb met een bevriende dietist kunnen overleggen en het is over t algemeen zo dat je echt de hele dag door beter kleine dingen kan eten! dus af en toe een cracker, dan een broodje, dan een sultana. want je maag snapt er gewoon nisk van als ie de hele dag leeg is
dus sowieso: echt echt echt lunchen!
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |