Ik trek jouw antwoord een beetje in twijfel. Goud kán een betaalmiddel zijn en heeft (voor zover ik weet) een waarde die niet grensgebonden is. Het enige logische wat ik me kan bedenken, zijn vervoerskosten.quote:Op woensdag 21 januari 2009 09:12 schreef Hoi_Piepeloi het volgende:
En ik denk dat het gewoon is omdat alles in Turkije goedkoper is.
In Egypte betaalden we ook maar 60 cent voor een pakje sigaretten![]()
Iets met wisselkoersen ofzo
Ik heb nu een armband en een ketting. Beide zijn 14 Karaats. Zeker voor een armband moet je niet veel hoger gaan, omdat het anders breekt/buigt.quote:Op woensdag 21 januari 2009 09:29 schreef mvdejong het volgende:
Het metaal waarmee het goud wordt gemengd heeft natuurlijk ook veel invloed op de prijs.
Zilver, koper, tin, 't wordt allemaal gebruikt, maar de prijs verschilt natuurlijk wel, zeker als het percentage toeneemt (zoals met de in het oosten niet ongebruikelijke 8 of 12 karaat).
Je bent dan ook wel een sukkel als je een armband koopt van 24 karaats tenzij je verwacht dat het een beetje rond je pols te kneden isquote:Op woensdag 21 januari 2009 09:07 schreef Opa.Bakkebaard het volgende:
Ik denk dat als er op Turks goud 24 karaat staat het stiekum maar 2 karaat is.![]()
De wikipediawebsite had ik inmiddels ook gevonden. Dat was de vraag ook nietquote:Op woensdag 21 januari 2009 10:05 schreef SadKingBilly het volgende:
De karaat is een eenheid welke twee betekenissen kan hebben.
Karaat als massa
De karaat is een eenheid voor massa, die gebruikt wordt voor edelstenen. Het woord is afkomstig van het Griekse woord keration (vrucht van de johannesbroodboom) dat via het Arabisch en Italiaans in het Nederlands kwam. In het verleden hadden verschillende landen hun eigen karaat, die ongeveer overeenkwam met de massa van een johannesbroodboomzaadje, die gebruikt werden op precisieweegschalen vanwege hun constante massa. In 1907 werd de metrische karaat echter vastgesteld op 200 milligram.
Karaat als gehalte
De karaat is ook een eenheid waarin het gehalte aan edelmetalen zoals goud in legeringen wordt aangeduid. Een karaat is dan een 24e deel zuiver edelmetaal voor een hoeveelheid legering. 24 karaat is dus zuiver goud, 12 karaat 50% zuiver goud, enzovoort. 1 Karaat komt dus overeen met 4 1/6 procent.
Dank je voor de infoquote:Op woensdag 21 januari 2009 10:14 schreef SadKingBilly het volgende:
Je vraag was of de karaat universeel was. Ja dus. Je vraag is of Turks goud minder waard is dan Nederlands goud. Nee dus, maar het is WEL goedkoper. Waarom? De voor de hand liggende dingen als verschillen in economische voorspoed, loonkosten etc. En natuurlijk kan het zijn dat de metalen waarmee Turks goud gemengd wordt van inferieure kwaliteit zijn. Slecht gezuiverd koper bijvoorbeeld (het grapje van de groen uitslaande oorringen), of zelfs metalen als lood.
Volgens een verkoper in Turkije wordt bij de meeste sieraden bedoeld voor de toeristenindustrie gebruik gemaakt van geelkoper.
Dat hoop ik wel als ik een gouden armband koopquote:Op woensdag 21 januari 2009 11:34 schreef Poekieman het volgende:
De goudprijs is overal ter wereld hetzelfde, maar dan heb je het over bullion, ofwel goud als geld.
In sieraden kan wel goud zitten, maar betaal je vooral het werk van de goudsmit en de winst van de verkoper en de overheid (BTW). In Turkije is arbeid veel goedkoper dan in NL.
Maar probeer eens een gouden munt - een krugerrand of een maple leaf oid - te kopen in Turkije. Dat zal niet veel schelen met de prijs in NL.
Rood= koper. Het is natuurlijk verschillend per winkel etc. Mijn goud is wat geler lijkt het wel. (is dat goed geschreven?quote:Op woensdag 21 januari 2009 12:16 schreef MinderMutsig het volgende:
Heeft de kleur daar ook niet wat mee te maken? Dat Turkse goud is vaak wat roder en ik vind van dat 'rode' geelgoud te lelijk voor woorden dus daar heb ik geen cent voor over.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |