FOK!forum / Culinesse à gogo / goede olijfolie?
single_queenvrijdag 16 januari 2009 @ 15:18
er zijn al vele olijfolie-topics, maar ik kon er zo gauw geen vinden die vertelt wat de lekkerste olijfolie is?

Ik heb een keer een fles gekregen van de Librije en in italie verse olijfolie gehad... Nu is het eigenlijk doodzonde dat ik nu alweer 2 jaar AH-olijfolie en bertolli-meuk koop!

Iemand tips voor een (liefst ook betaalbare) olijfolie die ook vrij makkelijk te krijgen is in NL?

thnx...!
nugetvrijdag 16 januari 2009 @ 15:20
gewoon bakken met olijven kopen en daar zelf wat van maken
single_queenvrijdag 16 januari 2009 @ 15:21
oh ja, ik heb ook geen zin om het zelf te maken ;-)

maar wel goede tip hoor
spinnertjevrijdag 16 januari 2009 @ 15:22
bertolli is toch écht italiaans hoor.. niet zomaar een naampje die ze verzonnen hebben
Rosbiefvrijdag 16 januari 2009 @ 15:23
Carbonell
Em.stervrijdag 16 januari 2009 @ 15:23
Hoe maak je zelf olijfolie dan? .
single_queenvrijdag 16 januari 2009 @ 15:25
quote:
Op vrijdag 16 januari 2009 15:22 schreef spinnertje het volgende:
bertolli is toch écht italiaans hoor.. niet zomaar een naampje die ze verzonnen hebben
ik verklap mijn bron voor mijn hernieuwde interesse in lekkere olijfolie:
http://kvw.rvu.nl/index.php?page=actueel&action=show
Ga hem kijken! vooral dat stukje over Bertolli (Echt Italiaans Spaans/Tunesisch)
Gewoonikvrijdag 16 januari 2009 @ 15:26
Zeker gister keuringsdienst van waarde gekeken.

Edit: niet verder gelezen dan mijn neus lang is. Ja dus.

In de begin tijden van oil&vinegar hadden ze wel lekkere. Ben helaas al een lange tijd deze winkels niet meer binnen gestapt.
Netsplittervrijdag 16 januari 2009 @ 15:27
Ik ga altijd langs oil and vinegar.
single_queenvrijdag 16 januari 2009 @ 15:28
geen carbonell en geen bertolli dus... (zie vorige post)

ik doel meer op dit soort olijfolietjes.. maar dan liefst iets betaalbaarder

http://www.keesoostindie.nl/Olijfolie.html
Rosbiefvrijdag 16 januari 2009 @ 15:29
quote:
Op vrijdag 16 januari 2009 15:28 schreef single_queen het volgende:
geen carbonell en geen bertolli dus... (zie vorige post)
Waarom niet, omdat het niet echt uit Italië komt?
Wat boeit dat nou, het gaat er gewoon om dat het goede olijfolie is.
tho_Omasvrijdag 16 januari 2009 @ 15:30
http://www.misterquality.nl/nl/pages/catOverzicht.php?h=19&s=141
Bunkervrijdag 16 januari 2009 @ 15:30
Bertolli, Italiaans
Gewoonikvrijdag 16 januari 2009 @ 15:31
quote:
Op vrijdag 16 januari 2009 15:29 schreef Rosbief het volgende:

[..]

Waarom niet, omdat het niet echt uit Italië komt?
Wat boeit dat nou, het gaat er gewoon om dat het goede olijfolie is.
Nou, ja goed. Lekker dat is belangrijk.
single_queenvrijdag 16 januari 2009 @ 15:33
oh nee, het maakt me eigenlijk niets uit WAAR die vandaan komt! Als ie maar lekker smaakt... en de olijfolie bij de supermarkt heb ik allemaal wel geprobeerd, maar die zijn ECHT niet zo lekker als de twee geweldige andere versies die ik heb geprobeerd. (echt, ik kreeg de neiging om de fles olijfolie aan mijn mond te zetten en op te drinken... dat heb je niet bij carbonell, bertolli ofzo)
NoCigarvrijdag 16 januari 2009 @ 15:36
Monini bij de AH wordt over het algemeen door kenners als vrij goed beoordeeld. Bij een andere test een paar jaar geleden op TV (kassa) werd de extrav-olie van de Hema als beste getest. Zorg dat je de jongste persing hebt, nu van 2008 als je eraan kan komen.
Als je nog betere wilt moet je meer betalen, zo simpel is het.
maartenducrotvrijdag 16 januari 2009 @ 17:43
quote:
Op vrijdag 16 januari 2009 15:29 schreef Rosbief het volgende:

[..]

Waarom niet, omdat het niet echt uit Italië komt?
Wat boeit dat nou, het gaat er gewoon om dat het goede olijfolie is.
Carbonell en Bertolli zijn prima om in te bakken, maar voor bv. salades is het zooi. Je kunt beter op zoek gaan naar gespecialiseerde winkels. In Amsterdam in de Haarlemmerstraat zit een hele goeie.
-Mellow-vrijdag 16 januari 2009 @ 17:59
Carbonell en Bertolli zijn idd prima, tevens ook populaire merken in Spanje en Italië waar ze toch wel stukken meer anal zijn wat betreft olijfolie.

Voor op salades en om te dippen kan je gewoon naar een speciaalzaak gaan, ik ga zelf altijd naar Oil en Vinegar, daar hebben ze lekkere olie met allerhande smaken.
Em.stervrijdag 16 januari 2009 @ 18:42
quote:
Op vrijdag 16 januari 2009 15:23 schreef Em.ster het volgende:
Hoe maak je zelf olijfolie dan? .
Anyone? Ik kan alleen iets vinden over een oliepers en dat er voor een liter olie ongeveer 5 kilo olijven nodig is.
Tahitivrijdag 16 januari 2009 @ 19:09
quote:
Op vrijdag 16 januari 2009 17:59 schreef -Mellow- het volgende:
Carbonell en Bertolli zijn idd prima, tevens ook populaire merken in Spanje en Italië waar ze toch wel stukken meer anal zijn wat betreft olijfolie.

Voor op salades en om te dippen kan je gewoon naar een speciaalzaak gaan, ik ga zelf altijd naar Oil en Vinegar, daar hebben ze lekkere olie met allerhande smaken.
DIJKvrijdag 16 januari 2009 @ 19:15
Ga bij de groothandel kijken. Hebben genoeg van de betere oliën staan voor relatief redelijke prijzen. (ten opzichte van die cadeauwinkels). Wel vaak in (relatief) grootverpakking natuurlijk. Die leveren dat gewoon omdat daar vanuit de restaurants vraag naar is.
-Mellow-vrijdag 16 januari 2009 @ 19:22
quote:
Op vrijdag 16 januari 2009 19:09 schreef Tahiti het volgende:

[..]

dat ze wat mierenneukerigerderder zijn
Tahitivrijdag 16 januari 2009 @ 19:36
oh ok

Imeand toevallig een idee welke olijfolie er het "beste getest" werd in de uitzending van gisteravond? Door het Italiaanse olijfolie test centrum
Weltschmerzvrijdag 16 januari 2009 @ 19:37
Ik moet altijd wel lachen als iemand hier in een of ander topic of recept komt met de mededeling dat je wel extra vergine moet hebben. Probeer hier maar eens iets anders te krijgen, dan moet je naar een hele slechte turkse winkel en om dat stoffige vijfliterblik of die jerrycan vragen helemaal achterin op de bovenste plank.

Ik vond de olijfolie van de Aldi altijd best wel ok. Niet heel mild of subtiel of iets dergelijk, maar het is olie en het smaakt naar olijven. Als je echt wat wilt waarbij de olijfolie heel belangrijk is moet je gewoon naar oliewinkel waar je kunt proeven, en dan de knip trekken. Dan moet je niet in de supermarkt wezen.

Gisteren toevallig weer een briljante aflevering van de Keuringsdienst van Waarde, helemaal over olijfolie, ook op uitzendinggemist.nl.
Weltschmerzvrijdag 16 januari 2009 @ 19:39
quote:
Op vrijdag 16 januari 2009 19:36 schreef Tahiti het volgende:
oh ok

Imeand toevallig een idee welke olijfolie er het "beste getest" werd in de uitzending van gisteravond? Door het Italiaanse olijfolie test centrum
Volgens mij was er geen uitslag. Sommigen waren te slecht om te proeven, en een als Italiaans verkochte olijfolie bleek volgens mij spaans te smaken, en zou dus niet het Italiaanse kwaliteitsstempel extra vergine krijgen. Schoorvoetend gaven ze wel toe dat het best goede olie zou kunnen zijn, maar niet naar Italiaanse maatstaven.
Tahitivrijdag 16 januari 2009 @ 20:39
test gevonden:

http://kvw.rvu.nl/index.php?page=dossier&action=show&id=173



ps: nouja test

[ Bericht 17% gewijzigd door Tahiti op 16-01-2009 20:48:10 ]
original_andaluciazaterdag 17 januari 2009 @ 00:48
quote:
Op vrijdag 16 januari 2009 15:30 schreef Bunker het volgende:
Bertolli, Italiaans
Bertolli is meestal een mengsel van twee soorten olie die afkomstig is uit Andalucia ( Spanje ). Men mengt per liter 25 % virgin extra met 75 % gerafineerde olie........ Die gerafineerde olie is een afvalproduct van de Almazara ( daar waar ze de olijven persen ) die men lampante noemt ( lampenolie ) deze is niet geschikt voor consumptie.... Na filteren en gebruik van wat extra middelen brengt men de zuurgraad omlaag en verwijdert men de afvalstoffen Tevens wordt de olie meestal heel helder en dat vinden veel klanten mooi...... Lees maar eens aandachtig wat men schrijft op de achterkant van het etiket....... Dat Bertolli een italiaans logo cq merk is met spaanse olijfolie weet ik van een olijfboer die me vertelde dat het grootste deel van hun productie olijfolie naar Bertolli en ook Carbonell wordt verkocht...
original_andaluciazaterdag 17 januari 2009 @ 00:48
http://www.spaansewinkel.nl/spaanse-producten/olijfolie.html
NoCigarzaterdag 17 januari 2009 @ 01:49
quote:
Op vrijdag 16 januari 2009 19:37 schreef Weltschmerz het volgende:
Ik moet altijd wel lachen als iemand hier in een of ander topic of recept komt met de mededeling dat je wel extra vergine moet hebben. Probeer hier maar eens iets anders te krijgen, dan moet je naar een hele slechte turkse winkel en om dat stoffige vijfliterblik of die jerrycan vragen helemaal achterin op de bovenste plank.
Lachen ja.
Alleen vreemd dat b.v. de gewone neutraal smakende literfles van AH (die prima geschikt is om te bakken) al geen extra vergine is. En dat eigenlijk elke grote supermarkt en warenhuis zulke olie min het assortiment heeft en die dus gewoon overal te krijgen is.
Extra vergine is dus inderdaad ook overal te krijgen, de kwaliteit daarvan is niet noodzakelijk beter in een winkel als Oil and Vinegar (een cadeauwinkel voor Libelle-lezeressen ) en de Monini verkrijgbaar bij AH.

[ Bericht 7% gewijzigd door NoCigar op 17-01-2009 08:42:47 ]
LeeHarveyOswaldzaterdag 17 januari 2009 @ 02:46
quote:
Op vrijdag 16 januari 2009 17:43 schreef maartenducrot het volgende:

[..]

Carbonell en Bertolli zijn prima om in te bakken, maar voor bv. salades is het zooi. Je kunt beter op zoek gaan naar gespecialiseerde winkels. In Amsterdam in de Haarlemmerstraat zit een hele goeie.

Alleen heb je voor het geld van een fles bertolli of Carbonell ook een betere olie. Ik heb hier 5 liter turkse olijfolie staan, deze is vrij neutraal van smaak, wat bij bakken ideaal is. Kost 8 euro voor een vat...
Chiwakkazaterdag 17 januari 2009 @ 02:52
Kijk eens naar die van Kreta, zijn zéér goed van smaak, om zelfs gewoon "puur" te gebruiken.
Weltschmerzzaterdag 17 januari 2009 @ 08:46
quote:
Op zaterdag 17 januari 2009 01:49 schreef NoCigar het volgende:

Lachen ja.
Alleen vreemd dat b.v. de gewone neutraal smakende literfles van AH (die prima geschikt is om te bakken) al geen extra virgine is. En dat eigenlijk elke grote supermarkt en warenhuis zulke olie min het assortiment heeft en die dus gewoon overal te krijgen is. Kijk jij wel eens naar olie in een winkel als je dit al niet weet?
Ik ovedrijf inderdaad, zoals de scherpzinnige lezer had opgemerkt, om het punt te maken dat dat extra vergine een aanduiding is waar je verder helemaal niets mee kan.
quote:
Extra vergine is inderdaad ook overal te krijgen, de kwaliteit daarvan is niet noodzakelijk beter in een winkel als Oil and Vinegar (een cadeauwinkel voor Libelle-lezeressen) en de Monini verkrijbaar bij AH.
Ongetwijfeld. Wat het voordeel is van dat soort winkels is, is dat je de olie kunt proeven.
PopeOfTheSubspacezaterdag 17 januari 2009 @ 09:10
Ik vind de olie die je bij de biobitch kan kopen vaak vrij lekker. 'Extra vergine' zegtr natuurlijk g een reet over de kwaliteit.
original_andaluciazaterdag 17 januari 2009 @ 10:56
De olijf olie wordt onderverdeeld in de volgende benamingen:



- Aceite de oliva virgen y virgen extra: olijf olie verkregen van de olijf door gebruik te maken van natuurkundige processen, zonder enig gebruik van enige organische oplosmiddelen en met een temperatuur gedurende het proces van altijd lager of gelijk aan 35 C. Doordat deze een zuurgraad heeft van maximaal 0,7 is deze olie dan ook geschikt voor direct gebruik.

- Aceite de oliva virgen refinado: Dit is een olie welke afkomstig is van de olijf olie virgin corriente en de lampante. Door middel van een raffinage proces maakt men deze olie geschikt voor consumptie. Dit zijn de meeste oliën van de huismerken supermarkt EN Bertolli EN Carbonell en anderen.....

- Aceite de oliva: Dit is een mengsel van de aceite de oliva refinado en aceite de oliva virgen of virgen extra.

- Aceite de orujo de oliva crudo: Afkomstig van de orujo van de olijf, welke wordt verkregen door gebruik te maken van organische oplosmiddelen en derhalve zonder verdere raffinage niet direct geschikt is voor consumptie.

- Aceite de orujo de oliva refinado: Olijf olie afkomstig van de orujo van de ruwe olijf.Via een raffinageproces maakt men deze olie geschikt voor gebruik.

- Aceite de orujo de oliva: Dit is een mengsel van aceite de orujo de oliva refinado en aceite de oliva virgen of virgen extra.

Alle oliën behalve de oliva virgen y virgen extra moeten eerst geraffineerd en vermengd worden alvorens ze voor gebruik geschikt zijn.
-Mellow-zaterdag 17 januari 2009 @ 12:11
quote:
Op zaterdag 17 januari 2009 00:48 schreef original_andalucia het volgende:

[..]

Bertolli is meestal een mengsel van twee soorten olie die afkomstig is uit Andalucia ( Spanje ). Men mengt per liter 25 % virgin extra met 75 % gerafineerde olie........ Die gerafineerde olie is een afvalproduct van de Almazara ( daar waar ze de olijven persen ) die men lampante noemt ( lampenolie ) deze is niet geschikt voor consumptie.... Na filteren en gebruik van wat extra middelen brengt men de zuurgraad omlaag en verwijdert men de afvalstoffen Tevens wordt de olie meestal heel helder en dat vinden veel klanten mooi...... Lees maar eens aandachtig wat men schrijft op de achterkant van het etiket....... Dat Bertolli een italiaans logo cq merk is met spaanse olijfolie weet ik van een olijfboer die me vertelde dat het grootste deel van hun productie olijfolie naar Bertolli en ook Carbonell wordt verkocht...
Doet me denken aan mijn slager toen ik in Spanje woonde. Die heeft eens een heel verhaal tegen me opgehangen dat de italiaanse olijfolies uit Spanje komen en dat de italianen niet zo trots moeten doen want de Spaanse olie was van veeeeeeel betere kwaliteit dan de Italiaanse enz.
-Mellow-zaterdag 17 januari 2009 @ 12:12
quote:
Op zaterdag 17 januari 2009 02:46 schreef LeeHarveyOswald het volgende:

[..]

Alleen heb je voor het geld van een fles bertolli of Carbonell ook een betere olie. Ik heb hier 5 liter turkse olijfolie staan, deze is vrij neutraal van smaak, wat bij bakken ideaal is. Kost 8 euro voor een vat...
Dat is niet duur idd. Welk merk is het?
MouseOverzaterdag 17 januari 2009 @ 12:40
Die geraffineerde olie wordt een beetje door het slijk gehaald hier, maar ik dacht eigenlijk altijd dat dit spul juist geschikter was om te bakken ivm de kunstmatige zuiverheid?
maartenducrotzaterdag 17 januari 2009 @ 13:04
quote:
Op zaterdag 17 januari 2009 12:11 schreef -Mellow- het volgende:

[..]

Doet me denken aan mijn slager toen ik in Spanje woonde. Die heeft eens een heel verhaal tegen me opgehangen dat de italiaanse olijfolies uit Spanje komen en dat de italianen niet zo trots moeten doen want de Spaanse olie was van veeeeeeel betere kwaliteit dan de Italiaanse enz.
Een Spaanse slager als bron welke olie nou het beste is lijkt me nou ook niet echt onafhankelijk
-Mellow-zaterdag 17 januari 2009 @ 13:07
quote:
Op zaterdag 17 januari 2009 13:04 schreef maartenducrot het volgende:

[..]

Een Spaanse slager als bron welke olie nou het beste is lijkt me nou ook niet echt onafhankelijk
Nee, dat was het ook niet. Nationalistisch geraaskal was het
Maar het lijkt erop dat hij wel een punt had toen hij zei dat de olie die als italiaans verkocht wordt uit Spanje komt.
MouseOverzaterdag 17 januari 2009 @ 13:08
Laten we een italiaanse slager om een second opinion vragen
original_andaluciazaterdag 17 januari 2009 @ 13:15
quote:
Op zaterdag 17 januari 2009 00:48 schreef original_andalucia het volgende:

[..]

Bertolli is meestal een mengsel van twee soorten olie die afkomstig is uit Andalucia ( Spanje ). Men mengt per liter 25 % virgin extra met 75 % gerafineerde olie........ Die gerafineerde olie is een afvalproduct van de Almazara ( daar waar ze de olijven persen ) die men lampante noemt ( lampenolie ) deze is niet geschikt voor consumptie.... Na filteren en gebruik van wat extra middelen brengt men de zuurgraad omlaag en verwijdert men de afvalstoffen Tevens wordt de olie meestal heel helder en dat vinden veel klanten mooi...... Lees maar eens aandachtig wat men schrijft op de achterkant van het etiket....... Dat Bertolli een italiaans logo cq merk is met spaanse olijfolie weet ik van een olijfboer die me vertelde dat het grootste deel van hun productie olijfolie naar Bertolli en ook Carbonell wordt verkocht...
Dit verhaal heb ik van twee olijfolie fabrikanten waarvan ik de olie koop. Zij hebben me dit verhaal verteld. Een van hun verkocht het grootste deel van zijn productie aan Bertolli en Carbonell......
original_andaluciazaterdag 17 januari 2009 @ 13:21
quote:
Op zaterdag 17 januari 2009 12:40 schreef MouseOver het volgende:
Die geraffineerde olie wordt een beetje door het slijk gehaald hier, maar ik dacht eigenlijk altijd dat dit spul juist geschikter was om te bakken ivm de kunstmatige zuiverheid?
De Orujo is de olie waar je het beste in kan frituren.... heeft wel een hogere zuurgraad...Maar dat maakt bij frituren minder uit


Die geraffineerde olie is dus lampante olie die dank het raffineren en wat toevoegen van wat goedje.... mooi helder wordt en een lagere zuurgraad krijgt. Men haalt er dus alles uit , OOK de goede dingen van Olijfolie. Dus je koopt dan een olie waar niets meer in zit wat goed is maar ook niets slechts....Gewoon dode olie.....

Het beste om te bakken is gewoon weg de Virgin extra... Het is de hoogste kwaliteit dus het beste om te bakken. voor de rest is het een fabel om niet te bakken met deze olie... Alle virgin geeft zijn smaak ook weer aan het eten... Of je bereidt bent te bakken met een olie van 10.. 15 .... 20 of meer per liter dat is een andere vraag. Maar ja, dat beetje wat je op jaarbasis verbruikt, mag dan gerust betere kwaliteit zijn, zoveel literes zijn dat ook weer niet
LeeHarveyOswaldzaterdag 17 januari 2009 @ 16:39
quote:
Op zaterdag 17 januari 2009 12:12 schreef -Mellow- het volgende:

[..]

Dat is niet duur idd. Welk merk is het?
Even spieken Miras

Deze, maar dan goedkoper en per grote hoeveelheid: http://www.europewebcompa(...)eytinyagi-750ml.html

[ Bericht 17% gewijzigd door LeeHarveyOswald op 17-01-2009 16:42:45 (linkje enzo) ]
LeeHarveyOswaldzaterdag 17 januari 2009 @ 16:41
quote:
Op zaterdag 17 januari 2009 12:40 schreef MouseOver het volgende:
Die geraffineerde olie wordt een beetje door het slijk gehaald hier, maar ik dacht eigenlijk altijd dat dit spul juist geschikter was om te bakken ivm de kunstmatige zuiverheid?
Klopt. Zo is een goede olijfolie niet echt geschikt om je patat in te bakken, terwijl het ooit goedkopere zonnebloemolie dat wel is (dat scheelt nu amper nog, qua literprijs). Minder smaak is daar meer geschikt, simpelweg omdat je je olie niet als smaakmaker wilt gebruiken maar puur om in te verhitten.
PabloLopezzaterdag 17 januari 2009 @ 16:48
teeveepee
-Mellow-zaterdag 17 januari 2009 @ 16:54
Ik maak mijn patatjes altijd in olijfolie, gaat hartstikke goed
original_andaluciazaterdag 17 januari 2009 @ 17:59
quote:
Op zaterdag 17 januari 2009 16:41 schreef LeeHarveyOswald het volgende:

[..]

Klopt. Zo is een goede olijfolie niet echt geschikt om je patat in te bakken, terwijl het ooit goedkopere zonnebloemolie dat wel is (dat scheelt nu amper nog, qua literprijs). Minder smaak is daar meer geschikt, simpelweg omdat je je olie niet als smaakmaker wilt gebruiken maar puur om in te verhitten.
spijt me maar daar ben ik het niet helemaal mee eens. Zonnebloemolie kan niet tegen de temperatuur waar de olijfolie wel tegen kan... dus dat betekent dat bij 180 graden de zonnebloemolie verbrandt... en er dus minder goede deeltjes in de olie achterblijven die keer op keer worden meegebakken en op die wijze ook worden geconsumeerd. Dat is zelfs niet echt gezond meer.... Als je beneden de ( ik dacht ) 150 graden blijft met de zonnebloemolie... zit je nog goed.. maar frituren gaat met hogere temperaturen... En trouwens een goede olijfolie kan je gerust je patat mee bakken.....het enige minpunt daarbij is de prijs van die olie. Als je aceite de oliva of orujo gebruikt is meer dan voldoende voor frites.... als geld niet zo van belang is kun je virgin extra ook gebruiken...

De orujo olie is de enigste olie welk men niet verkrijgt door persing. Deze orujo olie gebruikt men hoofdzakelijk voor te frituren daar deze olie zeer goed bestand is tegen de hoge temperaturen en tevens een zachte smaak aan al het gefrituurde eten geeft. Ook is deze olie goedkoper in aanschaf.

[ Bericht 9% gewijzigd door original_andalucia op 17-01-2009 18:11:32 ]
LeeHarveyOswaldzaterdag 17 januari 2009 @ 18:12
quote:
Op zaterdag 17 januari 2009 17:59 schreef original_andalucia het volgende:

[..]

spijt me maar daar ben ik het niet helemaal mee eens. Zonnebloemolie kan niet tegen de temperatuur waar de olijfolie wel tegen kan... dus dat betekent dat bij 180 graden de zonnebloemolie verbrandt... en er dus minder goede deeltjes in de olie achterblijven die keer op keer worden meegebakken en op die wijze ook worden geconsumeerd. Dat is zelfs niet echt gezond meer.... Als je beneden de ( ik dacht ) 150 graden blijft met de zonnebloemolie... zit je nog goed.. maar frituren gaat met hogere temperaturen... En trouwens een goede olijfolie kan je gerust je patat mee bakken.....het enige minpunt daarbij is de prijs van die olie. Als je aceite de oliva of orujo gebruikt is meer dan voldoende voor frites.... als geld niet zo van belang is kun je virgin extra ook gebruiken...
Zonnebloemolie kan prima tot 180/190 graden verhit worden Net zo goed als olijfolie. Arachide olie zelfs nog wat hoger. Lijkt me met mn pinda-allergie alleen geen tof plan.

Overigens gaat de olie eerst koken, dan verdampen, dan pas verbranden.
original_andaluciazaterdag 17 januari 2009 @ 18:53
heb het van de olijfboer... heb het meteen ook even opgezocht.

Zonnebloemolie 180
olijfolie afhankelijk van de reinheid tussen de 220 en 240 graden
LeeHarveyOswaldzaterdag 17 januari 2009 @ 18:59
quote:
Op zaterdag 17 januari 2009 18:53 schreef original_andalucia het volgende:
heb het van de olijfboer... heb het meteen ook even opgezocht.

Zonnebloemolie 180
olijfolie afhankelijk van de reinheid tussen de 220 en 240 graden
Ik ook
quote:
Welke olie?
Een wok kan heter worden dan 220 ºC. Boter verbrandt al bij lagere temperatuur en is daarom ongeschikt. Gebruik een olie waarmee op hoge temperatuur geroerbakt kan worden: dat staat op de verpakking. Ideaal zijn arachideolie (pindaolie), maïskiemolie, zonnebloemolie en gewone olijfolie.
Site van een slager.
quote:
Deze olie bevat veel onverzadigde vetzuren en is goed bestand tegen hitte en kan daarom voor het frituren gebruikt worden. Ook in schoonheidsmiddelen wordt zonnebloemolie toegepast.
Wiki Nederland
quote:
Smoke point (refined) 232 °C 450 °F[2]
Smoke point (unrefined) 227 °C 440 °F[3]
[...]
Restaurants and food manufacturers are becoming aware of the health benefits of sunflower oil. The oil can be used in conditions with extremely high cooking temperatures.
Engelse wiki.
quote:
Olijfolie heeft een heel laag rookpunt, oftewel het verbrand erg snel bij een lage temperatuur. Voor een extra vierge is dat al bij zo'n 160 graden celsius. Als je een gerafineerde olijfolie neemt (dus een goedkopere, lichtere met minder smaak) gaat dat al snel omhoog naar rond de 210 graden celsius.
Fok!

Overigens komt dat niet zo heel nauw:
quote:
Olive Oil
Food energy per 100g 3700 kJ (890 kcal)
Melting point −6.0 °C (21 °F)
Boiling point 300 °C (570 °F)
Smoke point 190 °C (375 °F) (virgin)
210 °C (410 °F) (refined)
Engelse wiki.
original_andaluciazaterdag 17 januari 2009 @ 21:13
quote:
Te dejo la lista, si no recuerdo mal estas son las temperaturas:

Aceite de Oliva Virgen ---> Entre 220 y 240º (dependiendo de la pureza)

Aceite de girasol----> a los 180º

Aceite de Palma----> 140º

Aceite de Colza-----> 150º

Aceite de soja---> 150º

Lo dicho, a esa temperatura empiezan a humear, y en cuanto la revasan se queman.
[quote]

Spaanse site van de temperatuur waarbij het begint te roken.."smoking point "

we zitten dus niet ver van elkaar af
golferzaterdag 17 januari 2009 @ 21:55
Ik hou het voor bakken en braden bij Arachide olie.
Olijfolie wordt door mij vooral voor koude gerechten gebruikt en sinds die uitzending van KDVW ga ik dus wat beter opletten op de kwaliteit daarvan,.
original_andaluciazondag 18 januari 2009 @ 09:56
quote:
Op zaterdag 17 januari 2009 21:55 schreef golfer het volgende:
Ik hou het voor bakken en braden bij Arachide olie.
Olijfolie wordt door mij vooral voor koude gerechten gebruikt en sinds die uitzending van KDVW ga ik dus wat beter opletten op de kwaliteit daarvan,.
uitzending van KDVW ?, heb ik dus wat gemist, wanneer was die ?

edit, hem hem al gevonden bij uitzending gemist....en inderdaad daar zegt men het dus.... de olie in nederland ( supermakrt ) is gemengde olie

Alleen spreekt men van een zuurgraad minder dan 1 om extra virgine te mogen heten, deze regels zijn onlangs aangepast en verlaagd tot 0,7, maar goed dat is een detail

[ Bericht 29% gewijzigd door original_andalucia op 18-01-2009 10:09:50 ]
sunshine2zondag 18 januari 2009 @ 16:02
Inderdaad een complete verwarring onder olijfoliekopers.

In het filmpje van KvW over de italiaanse olijfboer waar met de hand werd geoogst,
zei deze dat als je echt alle kosten rekent om een echte EV olijfolie te maken
deze olijfolie minimaal 14 euro zou kosten??!!
Hoe kan het dan in de supermarkt een paar euri kosten, bedrog dus.

Geraffineerde olijfolie is geen echte olijfolie meer, aangelengd met wat echte EV olijfolie
moet het er dan op lijken.

Op deze website staat echter alles erg uitgebreid beschreven,
zijn zelf Olijfboeren met......echte EV olijfolie en nog schappelijke prijzen ook.

http://www.olijfolie-kreta.com
LeeHarveyOswaldzondag 18 januari 2009 @ 16:05
quote:
Op zondag 18 januari 2009 16:02 schreef sunshine2 het volgende:
Inderdaad een complete verwarring onder olijfoliekopers.

In het filmpje van KvW over de italiaanse olijfboer waar met de hand werd geoogst,
zei deze dat als je echt alle kosten rekent om een echte EV olijfolie te maken
deze olijfolie minimaal 14 euro zou kosten??!!
Hoe kan het dan in de supermarkt een paar euri kosten, bedrog dus.

Geraffineerde olijfolie is geen echte olijfolie meer, aangelengd met wat echte EV olijfolie
moet het er dan op lijken.

Op deze website staat echter alles erg uitgebreid beschreven,
zijn zelf Olijfboeren met......echte EV olijfolie en nog schappelijke prijzen ook.

http://www.olijfolie-kreta.com
Ook de oogst-manier die anders is. Die man deed alles met de hand, zie ook de volautomatischeplukker later in het filmpje. Dat scheelt klauwen met geld.
z80zondag 18 januari 2009 @ 17:23
en het leuke is dat het grootste gedeelte Italiaanse olijfolie uit Lesbos (Griekenland) komt.
de olie wordt met tankers naar Italie vervoerd om daar gefilterd en gebotteld te worden.
en omdat het filteren en bottelen in Italie gebeurt mag het Italiaans olijfolie heten.
DIJKzondag 18 januari 2009 @ 17:47
quote:
Op zondag 18 januari 2009 17:23 schreef z80 het volgende:
en het leuke is dat het grootste gedeelte Italiaanse olijfolie uit Lesbos (Griekenland) komt.
de olie wordt met tankers naar Italie vervoerd om daar gefilterd en gebotteld te worden.
en omdat het filteren en bottelen in Italie gebeurt mag het Italiaans olijfolie heten.
Dacht t niet.. 3 kwart van de "Italiaanse" olie is Spaans. Zie ook Bertolli. De spanjaarden zijn ook verreweg de grootste producent ter wereld. Daar kunnen ze op zo'n grieks eilandje echt niet aan tippen.
sunshine2zondag 18 januari 2009 @ 18:16
quote:
Op zondag 18 januari 2009 17:47 schreef DIJK het volgende:

[..]

Dacht t niet.. 3 kwart van de "Italiaanse" olie is Spaans. Zie ook Bertolli. De spanjaarden zijn ook verreweg de grootste producent ter wereld. Daar kunnen ze op zo'n grieks eilandje echt niet aan tippen.
De Griekse Extra Virgin olijfolie ( Kreta, Lesbos etc.) wordt idd naar Italie getransporteerd,
daar TOEGEVOEGD aan de kwaliteitsarme (geraffineerde) olijfolie.
Dit om de smaak en kleur een beetje terug te krijgen.
z80zondag 18 januari 2009 @ 19:07
quote:
Op zondag 18 januari 2009 17:47 schreef DIJK het volgende:

[..]

Dacht t niet.. 3 kwart van de "Italiaanse" olie is Spaans. Zie ook Bertolli. De spanjaarden zijn ook verreweg de grootste producent ter wereld. Daar kunnen ze op zo'n grieks eilandje echt niet aan tippen.
Bertolli zegt nergens dat ze Italiaanse is.
dat de naam en het plaatje op de fles mens dat doet denken is iets anders.
het gaat om olijfolie de volgens het etiket op de fles uit Italie komt.
original_andaluciadinsdag 20 januari 2009 @ 15:20
De machines die Gerrardo gebruikt zijn supermoderne, gelijk aan deze die op de foto. Deze is gemaakt in Andalucia bij Mudejar. Een Almazara ( daar waar de olijven worden geperst, vandaag de dag met centrifuge ) in natuurpark Sierras de las Nieves in de provincie Malaga







grifdinsdag 20 januari 2009 @ 19:14


Gekocht in Antwerpen, 21 euro voor een halve liter. Zonder na te denken: zo zacht en romig.

Soms wil je niet bezuinigen op kwaliteit...
DIJKdinsdag 20 januari 2009 @ 21:30
quote:
Op zondag 18 januari 2009 19:07 schreef z80 het volgende:

[..]

Bertolli zegt nergens dat ze Italiaanse is.
dat de naam en het plaatje op de fles mens dat doet denken is iets anders.
het gaat om olijfolie de volgens het etiket op de fles uit Italie komt.
Mwah ze wekken wel aardig de indruk anders. Van de Bertolli site onder Olijfolie: "Het Italiaanse leven draait om genieten van kleine dingen en zoiets simpels als olijfolie speelt een belangrijke rol in het mediterrane leven. Met een scheutje Bertolli olijfolie geef je je maaltijd een vleugje Italiaanse passie. Elk gerecht heeft zijn eigen smaak, daarom is er ook een brede variatie aan Bertolli olijfoliën."
z80dinsdag 20 januari 2009 @ 22:28
maar kun je ook ergens vinden dat het Italiaanse olijfolie is?
of beter gezegd olie van de Italiaanse olijf?
bij reclame maken is het de kunst mensen iets te laten geloven wat er niet is.
en Bertolli is hier goed in.
PopeOfTheSubspacezondag 25 januari 2009 @ 09:39
Flikker op man, dat is gewoon oplichterij. En de mensen die het geloven zonder te controleren (of het wat kan schelen) zijn net zo erg.
PopeOfTheSubspacezondag 25 januari 2009 @ 09:39
Wat een schijttopic trouwens.
SevenWonderszondag 25 januari 2009 @ 09:49
quote:
Op vrijdag 16 januari 2009 15:22 schreef spinnertje het volgende:
bertolli is toch écht italiaans hoor.. niet zomaar een naampje die ze verzonnen hebben
hahahahahahahaha,

Zie: http://kvw.rvu.nl/index.php?page=afleveringen&action=show
of beter: http://player.omroep.nl/?aflID=8653981

Dan weet je alles over olijfolie en weet je ook dat de Bertolis uit Spanje en Noord-Afrika komen....uit de Carbonell-fabrieken.

edit: Voortaan eerst het hele topic doorspitten :-)
Sannezondag 25 januari 2009 @ 12:38
Mijn olijfolie is op.
Gisteren vergeten mee te nemen bij boodschappen doen.

Ik heb wat olie nodig voor de dressing van een salade.
Is smelten van "Bertoli boter met olijfolie" een optie? Of zeggen jullie, nee hou maar op, daar verpest je je salade mee.
Davidzondag 25 januari 2009 @ 16:46
quote:
Op zondag 25 januari 2009 12:38 schreef Sanne het volgende:
Mijn olijfolie is op.
Gisteren vergeten mee te nemen bij boodschappen doen.

Ik heb wat olie nodig voor de dressing van een salade.
Is smelten van "Bertoli boter met olijfolie" een optie? Of zeggen jullie, nee hou maar op, daar verpest je je salade mee.
nee hou maar op, daar verpest je je salade mee.
Weltschmerzzondag 25 januari 2009 @ 17:15
quote:
Op zondag 25 januari 2009 16:46 schreef David het volgende:
nee hou maar op, daar verpest je je salade mee.
Dat hangt ook van de salade af natuurlijk, maar nee, niet doen. Sowieso wegmikken dat soort spul.
Blue_Panther_Ninjadinsdag 17 april 2012 @ 01:02
Zonnebloem/Olijfolie voor alles! c_/
FigureBirdStarsdinsdag 17 april 2012 @ 08:32
Castillo de Tabernas :9~

4e1c448a714c60cf3b48d84bdee21751.jpg
CantFazeMedinsdag 17 april 2012 @ 14:30
AH olijfolie. Geniaal goed en lekker. Traditioneel.
Blue_Panther_Ninjawoensdag 18 april 2012 @ 02:56
Carbonell olijfolie. :9