oftewel, komt helemaal goed met de wereldtitel allroundquote:Op maandag 12 januari 2009 07:28 schreef TJDoornbos het volgende:
[..]
Dat is waar maar een fitte Wust hoeft voor weinige bang te zijn!
er is dit jaar veel arbeid verricht in aanloop naar volgend jaar, daar duidde Kramer gisteren ook op in het interview na afloop. Daarbij trainde Wüst over het algemeen gedurende het seizoen nogal bij op snelheid maar dit seizoen is niet echt geheel volgens plan, ze heeft vooral met haar techniek lopen kloten in het begin.quote:Op maandag 12 januari 2009 12:26 schreef Montov het volgende:
Wust lijkt te hebben ingeleverd op de korte afstanden, terwijl de 5km beter is geworden. Misschien toch iets teveel op duurvermogen getraind samen met de andere allrounders/stayers. Er wordt wel gezeurd dat WOH een andere ploeg moet opzoeken, maar misschien moet Wust wel meer bij sprinters en middenafstandsrijdsters zitten bij DSB.
Ik vind ook dat het allemaal erg overtrokken wordt.quote:Overigens over WOH en een ander team: er wordt ten onrechte gezegd dat hij nu een soort eeuwige tweede is, maar hij kan op dit moment gewoon niet tippen aan Bokko en Fabris. Kramer kan als ploeggenoot alleen maar helpen om die kloof voor hem te dichten, daarna wordt het een ander verhaal.
Inderdaad, alleen voor een fitte Klassen en Friesingerquote:Op maandag 12 januari 2009 07:28 schreef TJDoornbos het volgende:
[..]
Dat is waar maar een fitte Wust hoeft voor weinige bang te zijn!
bij zo'n piek inspanning als de 1500 heb je volgens mij meer last van de ziekte die nog nazeurt dan bij de 5kmquote:Op maandag 12 januari 2009 12:37 schreef DeeBee het volgende:
Wüst heeft het gewoon nog steeds moeilijk.
Het gaat niet vanzelf en tsja, heeft denk ook al te lang last van steeds sluimerend verkoudheid, griepjes en blessures en dan kan je gewoon een stuk terugvallen...
Maar het is wel duidelijk dat ze aan snelheid heeft ingeboet inderdaad, want sommige rondetijden op bijv. een 1500 meter daar komt ze echt bij lange na niet aan. Als je dan ziet dat ze een 5 kilometer wel volhoudt zit het verder met de basisconditie toch wel goed echter, blijft vreemd.
Op de all-round toernooien zie ik Anni niet zo snel meer verschijnen eigenlijk...quote:Op maandag 12 januari 2009 12:38 schreef wimderon het volgende:
[..]
Inderdaad, alleen voor een fitte Klassen en Friesinger
Maar denk je dat Wüst ooit nog het waanzinnige niveau van het seizoen na de spelen gaat halen?quote:Op maandag 12 januari 2009 12:43 schreef rubbereend het volgende:
[..]
bij zo'n piek inspanning als de 1500 heb je volgens mij meer last van de ziekte die nog nazeurt dan bij de 5km
Dat is inderdaad een vraagteken, maar het zou zomaar kunnen dat Friesinger er na de OS weer bij gaat zijn, omdat specialisatie dan weer voor een jaar of twee de ijskast in kan. Friesinger heeft dan de sterkere 500 en Wüst een iets betere 5000 denk ik, de rest schat ik redelijk gelijkwaardig in.quote:Op maandag 12 januari 2009 12:44 schreef DeeBee het volgende:
[..]
Op de all-round toernooien zie ik Anni niet zo snel meer verschijnen eigenlijk...
En dan denk ik dat Wüst op de 3 en 5 het verschil kan maken zelfs...
Klassen blijft een apart verhaal, als die de vorm benadert die ze had ten tijde van die reeks ongelofelijke wereldrecords dan schaatst ze iedereen nog steeds de vernieling in natuurlijk, maar ik betwijfel of dat haar zal lukken.
Ik ben geneigd te zeggen nee maar heb geen argumentatie hierbij. Jij wel?quote:Op maandag 12 januari 2009 12:46 schreef wimderon het volgende:
[..]
Maar denk je dat Wüst ooit nog het waanzinnige niveau van het seizoen na de spelen gaat halen?
ja hoor.quote:Op maandag 12 januari 2009 12:46 schreef wimderon het volgende:
[..]
Maar denk je dat Wüst ooit nog het waanzinnige niveau van het seizoen na de spelen gaat halen?
Ik neig dus ook naar nee. Mogelijke oorzaken zouden kunnen zijn dat ze te vaak te diep is gegaan, er zijn genoeg voorbeelden van sporters die nooit meer hun topniveau halen nadat ze een keer echt veel te diep zijn geweest of dat alles op dat moment gewoon samenkwam qua vorm, perfect materiaal, mentaliteit e.d. en het gewoon een soort van fluke was, zoals ook die supervorm van Klassen dat waarschijnlijk is geweest.quote:Op maandag 12 januari 2009 12:48 schreef Dizzy-Miss-Lizzy het volgende:
[..]
Ik ben geneigd te zeggen nee maar heb geen argumentatie hierbij. Jij wel?
Overigens won ze in dat seizoen het EK niet.
De 5 wel, op de 3 alleen als ze in vorm is. Maar dat is dus als er geen nieuwe en verbeterde Sablikova opstaat.quote:Op maandag 12 januari 2009 12:56 schreef Leatherface het volgende:
En Sablikova? Zou die wel langere tijd de lange afstanden kunnen beheersen?
Ik denk het wel, maar je ziet gewoon dat de 3 kilometer nog te kort voor haar is. Ik zag gisteren toevallig haar wereldrecord op de 10 kilometer weer 13.48quote:Op maandag 12 januari 2009 12:56 schreef Leatherface het volgende:
En Sablikova? Zou die wel langere tijd de lange afstanden kunnen beheersen?
Op een hooglandbaan als SLC zijn dit geen toptijden nee.quote:We zouden het bijna vergeten, maar ook in de Verenigde Staten werd afgelopen weekeinde geschaatst. In Salt Lake City werden de Noord-Amerikaanse kampioenschappen gehouden en dienden als kwalificatie voor de WK allround.
Bij de mannen ging Chad Hedrick met de titel aan de haal. Hij wist twee afstanden te winnen. Hedrick liet achtereenvolgens 36,38 (500 m), 6.30,32 (5 km), 1.44,27 (1.500 m) en 13.38,18 (10 km) noteren. Geen tijden waarvan de kersverse Europees kampioen Sven Kramer van moet schrikken.
Hedrick plaatst zich dus voor de WK en wordt in Noorwegen vergezeld door Trevor Marsicano en Brian Hansen. Shani Davis deed niet mee. Hij concentreert zich op de WK sprint.
Het is altijd maar de vraag hoe snel het ijs is geweest, daar is geen pijl op te trekken. Begin dit seizoen waaiden er supertijden over vanuit Milwaukee, maar daar hadden ze met 400m wind in de rug geschaatstquote:Op maandag 12 januari 2009 13:18 schreef marcodej het volgende:
[..]
Op een hooglandbaan als SLC zijn dit geen toptijden nee.
Rare 1500 meter tijd wel, als je het vergelijkt met de 5 en 10 kilometer.quote:Op maandag 12 januari 2009 13:18 schreef marcodej het volgende:
[..]
Op een hooglandbaan als SLC zijn dit geen toptijden nee.
Op de korte afstanden heb je relatief meer voordeel van de hoogte dan op de langere afstanden.quote:Op maandag 12 januari 2009 14:01 schreef Remzz het volgende:
[..]
Rare 1500 meter tijd wel, als je het vergelijkt met de 5 en 10 kilometer.
Surequote:Op maandag 12 januari 2009 18:07 schreef qonmann het volgende:
De Europese titelstrijd telde liefst 175 deelnemers uit twintig landen, waaronder goedwillende krabbelaars uit Spanje, België en Groot-Brittannië. Het klassieke pootje-over beheersen ze allemaal, maar daar houdt het bij sommigen mee op.
Dat te vaak te diep gaan zou goed kunnen.quote:Op maandag 12 januari 2009 12:52 schreef wimderon het volgende:
[..]
Ik neig dus ook naar nee. Mogelijke oorzaken zouden kunnen zijn dat ze te vaak te diep is gegaan, er zijn genoeg voorbeelden van sporters die nooit meer hun topniveau halen nadat ze een keer echt veel te diep zijn geweest of dat alles op dat moment gewoon samenkwam qua vorm, perfect materiaal, mentaliteit e.d. en het gewoon een soort van fluke was, zoals ook die supervorm van Klassen dat waarschijnlijk is geweest.
Ik volg de website van de tvm schaatsploeg het hele jaar door en ik heb niet het idee dat de vrouwen maar gewoon hetzelfde doen als de mannen. Nadat Andrea Nuijt destijds bij tvm overtraind raakte juist door dit euvel zijn ze er wel alert op volgens mij.quote:Op maandag 12 januari 2009 19:05 schreef Wombcat het volgende:
[..]
Dat te vaak te diep gaan zou goed kunnen.
Waar ik ook over na zat te denken, is het meetrainen met de mannen waar ze bij TVM het zelf regelmatig over gehad hebben. Dat kan wel goed voor je motivatie en zo zijn, maar ik vraag me af of het op lange termijn niet slecht is, omdat ze dan in de training de hele tijd zo gepushed worden.
Het was een column dus een mening... maar idd slecht stukquote:Op maandag 12 januari 2009 18:59 schreef UtrechtSlim het volgende:
Dan ga je zitten om zo'n artikel te schrijven en dan schrijf je dat er 175 deelnemers waren in plaats van de 59 die op het ijs kwamen. Zelfs als je alle reserves meetelt kom je niet boven de 80. Misschien kom je tot 175 als je alle geaccrediteerden bij elkaar optelt..
Maar wat is eigenlijk de nieuwswaarde van dat stuk? Het lijkt een trend te signaleren, maar die trend is echt al sinds minimaal midden jaren '90 aan de gang. Nederland vindt allround schaatsen prachtig, in andere landen hebben een WK Afstanden of een WK Sprint een hogere status. Wat is daar eigenlijk mis mee? Over 20 jaar kijken we nog steeds met zijn allen naar arrensleeën in Thialf, hoor.
Als Kris zo doorgroeit kwalificeert hij zich over niet te lange tijd gewoon voor het WK.quote:Op maandag 12 januari 2009 20:12 schreef I.R.Baboon het volgende:
Ik vind het ook een zeurstuk. Schildermans zette best goede tijden neer, en dit is ook veruit de beste Spanjaar die we ooit gehad hebben. Allrounden leeft!
Dat denk ik ook, en zeker naast Hedrick ook Marcicano hij is echt netaan tweede geworden achter Hedrick scheelde maar 0,1 punt.quote:Op maandag 12 januari 2009 22:35 schreef maril het volgende:
Die Spanjaard had voor mij ook niet gehoeven. Ik vond het begin van de ritten saai, komt er nog bij dat de concurrentie fouten maakte, dus was het een minder toernooi,. En toch vind ik het allrounden echt leuk , ik denk dat het WK allround ook stukken spannender wordt met de yankees erbij
1 2 | 2 Trevor Marsicano (U23) USA 36,23 (2) 6.29,35 (1) 1.45,29 (2) 13.38,21 (2) 151,171 |
Ja maar moet je nou een oud concept wat al jaren werkt aan gaan passen omdat er toevallig ene Sven Kramer is opgestaan die nu een paar jaar beter is dan de rest?quote:Op dinsdag 13 januari 2009 12:55 schreef wimderon het volgende:
Het enige wat het echt spannender zou maken op dit moment is de 10 te vervangen door de 3. Dan zou Kramer na een tegenvallende 500 meter echt aan de bak moeten tegenover Davis, Bokko e.d. En dan zouden de Wennemars-en en Lalenkov's van deze wereld ook veel meer mee kunnen doen. Ben je op allroundtoernooien ook meteen af van types als Grodum die alleen op de 10k wat te zoeken hebben.
Dit heeft weinig met Kramer te maken. Het verhaal om de 10 te vervangen door de 3 speelt ook al veel langer, toen Ritsma won werd dat inderdaad ook geroepen. Zonder een fatsoenlijke 10 ben je nu kansloos en je ziet ook altijd dat mensen er niet om staan te springen om zo'n 10k te rijden, laat staan dat ze voluit gaan. Het is absoluut niet omdat Kramer nu zo boven de rest uitsteekt dat het daarom aangepast zou moeten worden, maar het zou het allrounden zoveel spannender maken en zoveel aantrekkelijker maken voor de schaatsers zelf. Kramer zou in deze opzet waarschijnlijk nog steeds wel winnen, maar het zou heel goed mogelijk zijn dat hij de laatste afstand met een achterstand in zou gaan. Deze afstanden passen veel meer bij de moderne schaatserij en het zou het allrounden echt ten goede komen.quote:Op dinsdag 13 januari 2009 13:23 schreef Dizzy-Miss-Lizzy het volgende:
[..]
Ja maar moet je nou een oud concept wat al jaren werkt aan gaan passen omdat er toevallig ene Sven Kramer is opgestaan die nu een paar jaar beter is dan de rest?
Er komt heus wel weer een tijd dat ook Sven verslagen wordt.
Bovendien is het niet alsof Sven bij de korte afstanden in de achterhoede eindigt en het echt alleen op de 10km kan overbruggen.
Tuurlijk dat heeft ie wel achter de hand voor het geval dat maar hij wint tegenwoordig ook al eens de 1500m.
Het geeft aan hoe goed de prestaties van Kramer zijn dat men nu zulk soort dingen bedenkt maar ik vind het ook wel een beetje typisch dat we het concept maar aan gaan passen omdat iemand het kunstje iets te goed beheerst ten opzichte van de rest.
Ritsma won het EK zelfs 2x 3 jaar op een rij. Riep men toen ook dat het concept aangepast moest worden?
Grodum had trouwens nu al niks te zoeken op het EK en was ook helemaal niet 3e geworden op het Noorse kampioenschap. Dat heeft alles te maken met het voortrekken van Mueller's team, die het niet pikt als iemand buiten zijn team ook hard schaatst.
Je gaat aan een belangrijk punt voorbij en dat is dat er steeds minder interesse komt in het allrouden van de schaatsers zelf. Voor schaatsers als Davis, Wennemars, Morrison, Kuipers, Tuitert, Lalenkov is er eigenlijk niks, en dat geldt eigenlijk voor een hele grote groep schaatsers. Voor een sprinttoernooi is hun 500 meter te langzaam, voor een allroundtoernooi is de 10 niet goed genoeg. Het allrounden is tegenwoordig niets anders dan een opmaat naar het WK afstanden. Het klassement is doorgaans al gemaakt voor de laatste afstand en de 10k wordt een verplicht nummer als hij al niet afgezegd wordt.quote:Op dinsdag 13 januari 2009 15:28 schreef Montov het volgende:
De discussie is al heel oud, maar dat de 10km een te grote invloed heeft is onterecht. Ook Ritsma won vanuit de middenafstanden, en hij had moeite op de 10km maar had doorgaans al genoeg voorsprong. Postma, Sjepel, Tuitert, Fabris, Davis en Hedrick zijn/waren beter op de 1500 dan op de 5km. Alleen Romme was een uitzondering, maar was dan ook buitenaards op de langere afstanden.
Toen Kramer alleen goed was op de lange afstanden haalde hij geen goud (2005-2006). Pas toen zijn 1500 en 500 verbeterden is hij onklopbaar geworden.
Met de komst van betere (indoor)banen, sneller materiaal en de natuurlijke ontwikkeling wordt de 10km steeds minder een marathon. Ik denk dus dat de discussie over de 10km bij allroundtoernooien steeds minder van belang wordt.
Met een 3km krijg je een 1500, 3000 en 5000 op een toernooi... Beetje eentonig eigenlijk. Kan je net zo goed twee keer een 1500 en 5000 rijden, zoals bij de sprinttoernooien de kortste twee afstanden twee keer worden verreden.
Dat is dan jammer voor schaatsers die het puur van de 10 moeten hebben. Je kunt niet in het verleden blijven, als je vooruit wil dan moet je naar een allroundtoernooi met een kleine vierkamp. Ik denk ook dat die vorm absoluut perspectief biedt om toegevoegd te worden aan het programma van de OS, juist omdat het zo'n breed scala aan schaatsers bereikt en niet een man of 5 die meedoen om de prijzen.quote:Op dinsdag 13 januari 2009 15:36 schreef Montov het volgende:
En ja, je hebt types als Grodum op de kampioenschappen, maar ook types als Wennemars en Morrison. Het punt is ook dat sprinters een heel vol seizoen hebben. 10km rijders hebben geen stayerstoernooi of vele worldcups. Dan willen ze wedstrijdritme opdoen bij allroundtoernooien.
Vind je het gek dat schaatsers niet gaan trainen op de 10k? Meedoen om de prijzen zullen ze niet tegen de specialisten op de 10k en het gaat onherroepelijk ten koste van de andere afstanden. Grote vierkamp invoeren bij de vrouwen is helemaal een joke. Sablikova heeft al een gouden medaille op zak trouwens.quote:Op dinsdag 13 januari 2009 16:27 schreef ultra_ivo het volgende:
Als 10km rijder moet ik daar toch op reageren
De zwakke 10km van veel rijders is gewoon te wijten aan een verkeerde zomertraining met een overdosis snelheid en een tekort aan duurtrainingen. Als ik hoor dat veel schaatsers van zichzelf vinden dat ze een enorme duurtraining hebben gedaan als ze, jawel, 100km hebben gefietst dan zakt mijn broek af. Wil je een goede 10km rijden in de winter dan zul je regelmatig rond de 200km op de fiets moeten trainen. Maar dat verrekken de meesten. En dan zwijg ik maar over de overmatige sprintcultuur in de meeste schaatslanden (Nederland en Noorwegen als uitzondering). Als je alleen maar sprinters kweekt onder de junioren dan is het logisch dat je naderhand bij de seniorentournooien naast de medailles grijpt. Ik zou er eerder voor pleiten om de grote combinatie ook bij de vrouwen in te voeren. Dan heeft een uitzonderlijk talent als Sablikova eindelijk een fatsoenlijke kans op een gouden allroundmedaille (van Deutekom reed als junior trouwens ook een puike 10km).
500m in 41.00 = 41.000puntenquote:24 Koen Verweij NED 1:06.95 (31) 6:29.91 (6) 1:48.24 (7) 13:35.07 (8) 182.774
quote:Bob de Jong neemt, net als Koen Verweij, niet deel aan de skate-off voor een ticket voor het WK allround in Hamar.
De stayer van VPZ wil zich volledig gaan richten op de 5.000 en de 10.000 meter bij de WK afstanden en de wereldbekerwedstrijden op die twee afstanden.
De verwachting is dat het bij de skate-off bij de mannen nu zal gaan tussen Erben Wennemars, Ben Jongejan, Ted-Jan Bloemen en Jan Blokhuijsen. Jorien Voorhuis, Wieteke Cramer en Diane Valkenburg zullen bij de vrouwen gaan strijden om het ticket.
11e. Als hij 37.00 had gereden, waar hij toch zeker wel naar op weg was, was hij 6e geworden.quote:Op dinsdag 13 januari 2009 16:40 schreef CaLeX het volgende:
Iets wat ik me al 2 dagen afvraag vraagje, misschien is het al gevraagd, maar ik kon het iig niet vinden
Als Verweij de 500 meter in 41 seconden had gereden, hoeveelste was hij dan geworden?
Als ik bijvoorbeeld een Lobkov zie rijden dan is het een kwestie van trainen op afzien. Dan haalt hij het wel. Nu is ie bang zichzelf pijn te doen. Je andere afstanden verbeteren op het punt van diep kunnen gaan. Dat leer je alleen door harder te trainen, door jezelf pijn te doen. Het woord allround zegt al dat het een competitie voor alleskunners is, niet voor specialisten. Dus niet voor de Jong en niet voor Bos.quote:Op dinsdag 13 januari 2009 16:45 schreef wimderon het volgende:
[..]
Vind je het gek dat schaatsers niet gaan trainen op de 10k? Meedoen om de prijzen zullen ze niet tegen de specialisten op de 10k en het gaat onherroepelijk ten koste van de andere afstanden. Grote vierkamp invoeren bij de vrouwen is helemaal een joke. Sablikova heeft al een gouden medaille op zak trouwens.
Ok, bedankt voor de uitleg beidequote:Op dinsdag 13 januari 2009 16:48 schreef wimderon het volgende:
Gelukkig nog wat goed nieuws:
[..]
[..]
11e. Als hij 37.00 had gereden, waar hij toch zeker wel naar op weg was, was hij 6e geworden.
Hear hear!quote:Op dinsdag 13 januari 2009 16:27 schreef ultra_ivo het volgende:
Als 10km rijder moet ik daar toch op reageren
De zwakke 10km van veel rijders is gewoon te wijten aan een verkeerde zomertraining met een overdosis snelheid en een tekort aan duurtrainingen. Als ik hoor dat veel schaatsers van zichzelf vinden dat ze een enorme duurtraining hebben gedaan als ze, jawel, 100km hebben gefietst dan zakt mijn broek af. Wil je een goede 10km rijden in de winter dan zul je regelmatig rond de 200km op de fiets moeten trainen. Maar dat verrekken de meesten. En dan zwijg ik maar over de overmatige sprintcultuur in de meeste schaatslanden (Nederland en Noorwegen als uitzondering). Als je alleen maar sprinters kweekt onder de junioren dan is het logisch dat je naderhand bij de seniorentournooien naast de medailles grijpt. Ik zou er eerder voor pleiten om de grote combinatie ook bij de vrouwen in te voeren. Dan heeft een uitzonderlijk talent als Sablikova eindelijk een fatsoenlijke kans op een gouden allroundmedaille (van Deutekom reed als junior trouwens ook een puike 10km).
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |