Dit is aantoonbaar onjuist.quote:Het bezit van een eigen huis is volgens hem op de langere termijn altijd een prima belegging gebleken, met fors meer rendement dan je op een spaarrekening zou krijgen.
Als de NVM 5% verwacht, reken dan maar op het driedubbele. Want voor 2008 verwachtten ze nog een redelijke stijging van ca. 5%. Ook staan huizen veel, veel langer te koop dan de genoemde 84 dagen. Want als een huis eenmaal 6 mnd te koop heeft gestaan wordt het een weekje van de markt gehaald om vrolijk weer op 0 te beginnen.quote:Woningmarkt stort in
Door EDUARD VOORN
AMSTERDAM - De woningmarkt is op dramatische wijze ingestort. Doordat in het laatste kwartaal van vorig jaar de verkoop zo slecht verliep tegen aanzienlijke lagere prijzen kwam de prijsdaling over geheel 2008 uit op 1,8 procent. De prijzen zullen dit jaar met gemiddeld 5 procent dalen.
FOTO ANP
Dit maakte vanochtend de grootste makelaarsvereniging van Nederland, de NVM, bekend. Eerder gingen de makelaars nog uit van een prijsstijging over geheel 2008 van iets minder dan 0,5 procent.
De oorzaak van de neergang is de kredietcrisis. Hierdoor is het consumentenvertrouwen sterk afgenomen. In het laatste kwartaal van vorig jaar werd slechts één op de zes te koop staande woningen verkocht. Een kwartaal eerder was dat nog bijna één op de vier. De tijd dat een gemiddelde woning te koop staat is met circa 10 dagen opgelopen tot 84 dagen.
,,De woningmarkt is een vertrouwensmarkt. Door alle negatieve berichtgeving over de economische vooruitzichten wacht een deel van de consumenten liever even af met het kopen van een woning,’’ aldus Ger Hukker, voorzitter van de NVM, vanochtend in een toelichting op de woningmarkt. ,,Dit heeft een drukkend effect op de prijzen. In het laatste kwartaal daalde de huizenprijzen met 2,5 procent. Een kwartaal eerder was de daling nog 0,7 procent.’’
Volgens de makelaarsvoorman is deze aanmerkelijke daling van 1,8 procent, voor het eerst sinds 1990, van tijdelijke aard: ,,Structureel is er weinig veranderd op de woningmarkt, daar is sprake van krapte. Uiteindelijk zullen de prijzen wel weer gaan stijgen.’’
De NVM, die 70 procent van alle makelaars vertegenwoordigt, constateert dat vooral de dure woningen moeilijker verkoopbaar zijn; in het goedkopere segment zijn de negatieve effecten minder voelbaar. Door de verbeterde betaalbaarheid liggen in dit deel van de woningmarkt dan ook de grootste kansen op herstel van de markt.
De grootste klappen vallen in de regio Den Bosch. De prijsdalingen waren daar in de laatste maanden van 2008 respectievelijk 6,2 procent en 5,7 procent (t.o.v het derde kwartaal).
Maar goed 1.8% en in 2008 en 5% in 2009 is nog geen 20% daling.quote:Op donderdag 15 januari 2009 10:21 schreef LXIV het volgende:
[..]
Als de NVM 5% verwacht, reken dan maar op het driedubbele. Want voor 2008 verwachtten ze nog een redelijke stijging van ca. 5%. Ook staan huizen veel, veel langer te koop dan de genoemde 84 dagen. Want als een huis eenmaal 6 mnd te koop heeft gestaan wordt het een weekje van de markt gehaald om vrolijk weer op 0 te beginnen.
Toevallig volg ik de markt in 's-Hertogenbosch een beetje, en ik kan zeggen dat de situatie daar veel dramatischer is als uit het artikel blijkt. Er is heel veel nieuwbouw bijgekomen en mensen die vanuit hun jaren 70 woning kostenneutraal naar een nieuwbouwwoning wilden verhuizen zitten nu massaal met hun oude woning in de maag. Vaak hele slecht onderhouden en geisoleerde jaren 70 rijtjeshuizen die eigenlijk niemand wil. Maar ze moeten er wel 340K voor hebben om de nieuwe hypotheek te overbruggen.Daar trapt nu dus niemand meer in.
Nee.quote:Op donderdag 15 januari 2009 10:09 schreef Lemans24 het volgende:
[..]
Is dit, buiten de laatste 25 jaar, wel waar?
Die 20%'s daling gebeurt ook niet in 3 maanden tijd. Tot 2011, 2012 zit de huizenmarkt gewoon in een dalende lijn. 20%, ik denk zelf eerder 30%, is dan de bodem.quote:Op donderdag 15 januari 2009 10:27 schreef HarryP het volgende:
[..]
Maar goed 1.8% en in 2008 en 5% in 2009 is nog geen 20% daling.
Daarnaast de woningen die gewoon te duur zijn en niet zakken in prijs zullen ook in 2009 niet verkocht worden en dus ook niet bijdragen aan een gemiddelde prijsdaling.
340K. Dat zijn toch wel de duurdere woningen. En wie wil dat nu betalen voor een rijtjes huis?
Door de HRA in comibinatie met inflatie en rente is het vermogenstechnisch veel minder ongunstig om meerdere hypotheken te hebben. Als je het maandelijks kunt betalen maakt het verder niks uit. Dat maakt de markt nog extra sloom.quote:Op donderdag 15 januari 2009 10:39 schreef SeLang het volgende:
Hier in de UK was de daling in 2008 alleen al 18%, dus het kan hard gaan hoor.
Nu is de markt hier wel meer liquide dus prijzen passen zich wat sneller aan aan de fundamentals, maar toch.
Dat denk ik toch niet. De gemiddelde huizenprijs (en daarmee de schuld) is een stuk hoger in NL vanwege de HRA. Maar je kunt de rente aftrekken dus tot zover niets aan de hand. Maar als een duurder huis hetzelfde % zakt in prijs is dat gewoon meer verlies. En dat verlies kun je NIET aftrekken van de belasting!quote:Op donderdag 15 januari 2009 10:40 schreef LXIV het volgende:
[..]
Door de HRA in comibinatie met inflatie en rente is het vermogenstechnisch veel minder ongunstig om meerdere hypotheken te hebben.
Duidelijk. Ik bedoel het ook losstaand van de huizenprijs.quote:Op donderdag 15 januari 2009 10:46 schreef SeLang het volgende:
[..]
Dat denk ik toch niet. De gemiddelde huizenprijs (en daarmee de schuld) is een stuk hoger in NL vanwege de HRA. Maar je kunt de rente aftrekken dus tot zover niets aan de hand. Maar als een duurder huis hetzelfde % zakt in prijs is dat gewoon meer verlies. En dat verlies kun je NIET aftrekken van de belasting!
Je kunt beter een lage schuld hebben met een hoge rente dan een hoge schuld met een lage rente.
Tip: bestudeer de geschiedenis.quote:Op donderdag 15 januari 2009 10:40 schreef Dromer het volgende:
Ik ben benieuwd. Vooralsnog zien we wel enige daling en vooral stagnatie.
Het zal toch een stuk harder moeten gaan om binnen een paar jaar de 20% tot 30% te halen. Maar wie weet gaan we straks harder naar beneden spiralen door de negatieve berichtgeving.
(ik zie het vooralsnog niet gebeuren, maar wat dit betreft ben ik een beetje een agnost: ik geloof er niet echt in, maar sluit het ook niet uit... vooral niet in het licht van de gebeurtenissen de afgelopen maanden)
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt."If you want to make God laugh, tell him about your plans"
Mijn reisverslagen
quote:Op donderdag 15 januari 2009 10:58 schreef SeLang het volgende:
[..]
Tip: bestudeer de geschiedenis.
Is een daling van 20-30% vaker voorgekomen in NL?Yep. Zo ken ik die van eind jaren 70. Maar toch verrek ik het om nu in paniek rondjes te gaan rennen en te voorspellen dat het nu ook zal gaan gebeuren.SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
I am just a dreamer, but you are just a dream
Ja momenteel zijn de mensen in NL nog in denial. Maar dat verandert vanzelf als de huizenmarkt een tijdje blijft dalen. Daarnaast worden de banken strenger en die zullen het niet meer toestaan dat jij 2 hoge hypotheken hebt terwijl de huizenmarkt daalt, want dat is veel te riskant voor henzelf. De mensen die 'wachten tot de dip voorbij is' zullen uiteindelijk gedwongen tegen bodemprijzen moeten verkopen.quote:Op donderdag 15 januari 2009 10:57 schreef LXIV het volgende:
In een dalende markt gaat dat uiteraard niet op. Maar mensen wordt verteld dat dit slechts een tijdelijke dip is, dus houden ze vast.
Laat de prijzen in het midden en hoge segment maar lekker zakken, dan kan ik zometeen lekker doorstromen naar een 2 onder een kap met garagequote:Op donderdag 15 januari 2009 11:00 schreef PietjePuk007 het volgende:
Huizenprijzen vorig jaar 1,8 procent gedaald
Nederland is wat dat betrefd alleen wel wat stabieler dan de VS en de UK..quote:Op donderdag 15 januari 2009 11:04 schreef SeLang het volgende:
[..]
Ja momenteel zijn de mensen in NL nog in denial. Maar dat verandert vanzelf als de huizenmarkt een tijdje blijft dalen. Daarnaast worden de banken strenger en die zullen het niet meer toestaan dat jij 2 hoge hypotheken hebt terwijl de huizenmarkt daalt, want dat is veel te riskant voor henzelf. De mensen die 'wachten tot de dip voorbij is' zullen uiteindelijk gedwongen tegen bodemprijzen moeten verkopen.
quote:De NVM geeft ondertussen een koopadvies voor huizen
1) De voorlopige cijfers van de NVM blijken in de afgelopen jaren consequent te rooskleurig te zijn geweest tov de definitieve cijfers waar ze later heel stilletjes mee kwamen. http://www.z24.nl/z24geld/huizen_wonen/artikel_22593.z24quote:Op donderdag 15 januari 2009 10:03 schreef Dromer het volgende:
De NVM:
http://www.nu.nl/economie(...)procent-gedaald.html
[..]
Maar liefst 1,8% en de verwachting voor 2009 is 5%
Dus nog maar 18,2% te gaan om de 20% te halen en maar 38,2% om de ook genoemde 40% te halen.
(gaat wel een paar jaar duren met dit tempo)
Ja, van de NVM afkomstig die alle belang heeft bij alleen maar juichverhalenquote:En..
[..]
Over de ook al vaker genoemde negatieve berichtgeving en het dalende vertrouwen dat de toestand aanwakkert.
de waarheid zal in het midden liggenquote:Op donderdag 15 januari 2009 15:27 schreef icecreamfarmer_NL het volgende:
En de NVM maar fijn ontkennen voor een half jaar
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |