Reportage: Beleidsplan Feyenoord heeft geen enkel rendementDe technisch directeur van Feyenoord, Peter Bosz staat hevig onder vuur. Na een aantal spandoekenacties, sportieve dieptepunten en 4 trainers verder is Feyenoord inmiddels terug te vinden op een 12e plaats en volgens Voetbal International leggen de supporters de schuld bij de 46 jarige TD.
We zijn nu 3 jaar Peter Bosz verder (7e, 6e en beker en nu 12e) is er bijna niks meer over van volksclub Feyenoord, in de competitie laten we thuis meer punten liggen dan ooit en Europees kunnen we beter niet over beginnen. Daar worden we binnen het veld vernederd door de tegenstander (0 uit 4) en buiten het veld vernederen we onszelf met vernielingen, ongeregeldheden enzovoort.
Je zou zeggen dat de beste man niet functioneert en dat een ontslag de oplossing zou zijn waar iedereen naar zoekt, maar niet is minder waar.. Volgens enkele bronnen zou een nieuw contract allang voor mekaar zijn, maar volgens zowel de TD als de club is daar niks van waar en is het zo dat Peter Bosz enkel wilt verlengen als hij duizenden euro's aan bonussen bij zijn salaris mag optellen.
Toch kan je misschien ook wel spreken van goed nieuws voor de één en slecht voor de ander, er bestaat namelijk een gerucht dat verteld dat Peter Bosz geruisloos via de achterdeur kan vertrekken naar Japan zonder ook maar enige imagoschade op te lopen.
In maart vorig jaar maakt Feyenoord in de persoon van Peter Bosz bekend dat het Legioen nog heel wat geduld moet hebben, want pas over 3 jaar zo rond 2009-2011 was het pas weer reëel om aan een eventueel kampioenschap te denken. Dat zou komen omdat er in de Kuip nog geen echt 'topsportklimaat' zou heersen en Feyenoord heeft jaren lang stil gestaan in de ontwikkeling, zo ook aanvoerder Giovanni van Bronckhorst aangeeft in zijn terugkeer. Peter Bosz meldt dat er een hevige 'cultuuromslag' moet plaatsvinden. Deze werd erg serieus genomen, alle kleedkamers werden vernieuwt, er werd een heuse sportschool in de Kuip gebouwd en het beste van dit alles was dat het hokje/museumpje van Gerard Meijer ook aan verandering toe was.
Daarnaast is de 'topsportklimaat' ook doorgedrongen voor de volgende spelers, deze hebben allemaal een blessure (gehad) na de grote verandering: Tim de Cler, Kevin Hofland, Michael Mols, Denny Landzaat, Jonathan de Guzman (heel seizoen) en Serginho Greene. Dit kun je ook terugzien aan de plaats op de ranglijst.
Met het 'topsportklimaat' zijn er wel een hoop nieuwe dingen naar Rotterdam Zuid toe gekomen, wat denk je van krachttraining, spitsentraining, mentale begeleiding van spelers, voedingscoördinatie, periodisering. En dat alles niet alleen voor het eerste elftal van Feyenoord, maar voor de gehele club, zo ook de jeugdopleiding. Op deze manier wilt Peter Bosz een situatie creëren voor spelers om beter worden, door middel van alles professioneel te benaderen en vrijwel niks aan het toeval over te laten.
Maar toch staat alles in dienst van het eerste elftal aldus Bosz in 2007, hierbij gaf de technisch directeur ook aan wat er bereikt moest worden bij Feyenoord in de komende jaren:
A Op (zeer) korte termijn: meedoen bij de eerste vijf en goed kunnen presteren in het nationale bekertoernooi.
B Over 2 á 3 jaar: meedoen voor de titel en vervolgens overwinteren in Europa én minstens de halve finale bereiken van de beker. Al mag laatstgenoemde ook wat tegenvallen als de loting niet mee zit.
C Op een wat langere termijn (3-5 jaar): Moet Feyenoord toch echt weer eens kampioen gaan worden, overwinteren in de Champions League en de nationale beker moeten kunnen pakken.
Dat zou nu betekenen dat Feyenoord in 2014 de titel zou kunnen gaan pakken, wat mooi zou zijn omdat dan de laatste 15 jaar geleden is. Terwijl tot 2009 heeft Feyenoord 14x zichzelf landskampioen mogen noemen, wat neerkomt op 7,2 jaar per kampioenschap oftewel 8 jaar.
Peter Bosz geeft wel toe aan het feit dat er een enorm gat is ontstaan tussen de dertigers en de jonkies en dat binnen dat gat maar drie spelers bivakkeren, dat zouden Bahia, Greene en El Ahmadi moeten zijn. Terwijl je Giovanni van Bronckhorst, Theo Lucius, Kevin Hofland, Jon Dahl Tomasson, Henk Timmer, Denny Landzaat, Roy Makaay, Tim de Cler, Rob van Dijk en Michael Mols bij de oudjes moet rekenen. Dan heb je in de jongere garde die bestaat uit Georginio Wijnaldum, Leroy Fer, Luis Pedro, Luigi Bruins, Michal Janota, Kermit Erasmus, Kelvin Leerdam, Kevin Wattemaleo, Ron Vlaar, Diego Biseswar, Dwight Tiendalli en Jonathan de Guzman.
Om ervoor te zorgen dat de oudjes nog kunnen presteren wat ze kunnen en de jonkies dusdanig doorontwikkelen is Feyenoord over gegaan op het mental coaching. Dat betekent dus dat Feyenoord steeds meer in de toekomst tot de spelers wilt komen oftewel meer met de spelers praten. Dat is in principe vrij apart omdat Verbeek verteld dat Kevin Hofland geblesseerd is geraakt bij het opstaan aan de eettafel en dat Danny Buijs niet mee wilt naar Turkije. Waarop je een dag later berichten in het verschiet krijgt als ik voelde mijn blessure bij het opstaan en daar ontstond het helemaal niet of ik mocht niet mee van Verbeek, ik wilde wel. Wat niet echt getuigt van een goede communicatie tussen de technische staf en de spelers.
Het probleem van een leeftijdsgat in de selectie kan je oplossen in de transferperioden die in de winter en in de zomer plaatsvinden. Om zo weer tot kampioenschappen te kunnen komen want voor een lange tijd deed het Legioen niet voor minder. Mede daardoor was de baan als technisch directeur erg lastig in te vullen, omdat men toch meestal minder geld tot zijn beschikking had dan PSV of Ajax en toch ook kampioen moest worden. In zo’n geval moet je erg creatief zijn, dat is Feyenoord de laatste jaren toch niet echt geweest. Je kan bijvoorbeeld stellen dat PSV een uitstekend aankoopbeleid heeft en Ajax de jeugdopleiding heeft waar hun spelers uit voort komen en dat Feyenoord heel spijtig eigenlijk geen van beiden heeft. Zo op deze manier zakte Feyenoord wat terug en was prompt beland tussen de provincieclubs als FC Groningen, sc Heerenveen en FC Twente. En zelfs daar zakt Feyenoord nu van terug omdat die drie clubs onder andere een uitstekend arsenaal aan scouts heeft met een breed netwerk.
Zo bleef de jeugdopleiding uit bij Feyenoord en op de transfermarkt werden vrijwel geen grote slagen gedaan, zo ook niet bij de voorgangers van Peter Bosz (Rob Baan en Mark Wotte) Echter heeft Bosz veel meer geld tot zijn beschikking gehad dan zijn voorgangers en presteert veel slechter.
Zo werd bij Rob Baan nog een landstitel gehaald en de UEFA Cup en ook werden zijn aangetrokken spelers vaak nog met een klein beetje winst verkocht waardoor de club haast quitte kon draaien en toch de prestaties neerzetten.
Bij Peter Bosz heeft vrijwel geen enkele aankoop iets op geleverd en heeft hij inmiddels in drie jaar al ruim 30 miljoen uitgegeven aan spelers waar alleen een KNVB Beker tegenover staat.
Hieronder hebben wij in 3 tabellen aangegeven, hoe het aankoopbeleid van Rob Baan, Mark Wotte en Peter Bosz gegaan zijn, waar Rob Baan kampioen werd en de UEFA Cup won, waar Mark Wotte 4e en 3e werd en waar Peter Bosz 7e, 6e en een beker haalde en nu diep in het rechterrijtje bevindt. (cijfers afkomstig uit de Voetbal International)
![]()
![]()
![]()
Nu is toch weer de hoop gevestigd op de jeugdopleiding, met talenten als Royston Drenthe, Georginio Wijnaldum en Leroy Fer ontstaat er toch weer een sprankje hoop in Varkenoord. Of dit is gewoon om gezichtsverlies van Bosz te ontkomen en dat Verbeek niets beters in huis heeft want wie had verwacht dat Wijnaldum en Fer het zo goed zouden doen aan het begin van dit seizoen? Op de transfermarkt zijn dit soort talenten onhaalbaar voor Feyenoord en nu staan ze klaar om de hoek bij Varkenoord!
Oftewel veel rendement geeft het huidige beleid niet van Feyenoord, helemaal niet zelfs. Aankopen blijven uit of zijn verkeerde investeringen en zoals eerder gezegd wordt Feyenoord nu ingehaald door de provincieclubs. Wat is er gebeurt met de grootmacht Feyenoord? Is niets doen dan een goed beleid voeren? Of moet je afzien en je kop in het zand steken?