FOK!forum / Culinesse à gogo / Hét recept voor chocoladetaart !
Superfastdonderdag 8 januari 2009 @ 01:53
Al diverse recepten via internet geprobeerd . Zelfs via een heus kookboek getracht een lekkere chocolade taart te maken maar tot dusver zonder superieur resultaat.

Vaak waren ze droog of was de structuur niet goed (oftewel zakte in )



Wie o wie?
Biogardedonderdag 8 januari 2009 @ 01:55
Ik zou beginnen met iets van chocola.

Verder bak ik alleen keek.
Superfastdonderdag 8 januari 2009 @ 01:57
quote:
Op donderdag 8 januari 2009 01:55 schreef Biogarde het volgende:
Ik zou beginnen met iets van chocola.

Verder bak ik alleen keek.
Joh

Cake is fail in dit topic
Karammeldonderdag 8 januari 2009 @ 01:59
Had fok! zelf niet ergens een kookboek of iets dergelijks met daarin een recept van een chocoladetaart? Ik meen me te herinneren dat het ging om een enorm machtige taart.

Zelf maak ik ze af en toe met zijn pakje uit de supermarkt en die vind ik toch nog lekker ook.
Superfastdonderdag 8 januari 2009 @ 02:01
quote:
Op donderdag 8 januari 2009 01:59 schreef Karammel het volgende:
Had fok! zelf niet ergens een kookboek of iets dergelijks met daarin een recept van een chocoladetaart? Ik meen me te herinneren dat het ging om een enorm machtige taart.

Zelf maak ik ze af en toe met zijn pakje uit de supermarkt en die vind ik toch nog lekker ook.
Pakje?

Van Koopmans o.i.d.?

Verder ben ik niet op zoek naar zomaar een recept maar naar hét recept voor chocolade taart.

Oftwel de ervaringen van gelouterde taartenbakkers
Karammeldonderdag 8 januari 2009 @ 02:09
quote:
Op donderdag 8 januari 2009 02:01 schreef Superfast het volgende:

[..]

Pakje?

Van Koopmans o.i.d.?

Verder ben ik niet op zoek naar zomaar een recept maar naar hét recept voor chocolade taart.

Oftwel de ervaringen van gelouterde taartenbakkers
Ging om zo'n kant en klaar mix inderdaad. Niet van Koopmans dacht ik. Een bruine verpakking met rode letters. Geen idee welk merk het om ging.

Mijn vorige reactie was ook meer een verkapte tvp. Ben ook wel benieuwd naar goede recepten .
zoalshetisdonderdag 8 januari 2009 @ 02:21
het geheim: als je chocola te warm laat worden smaakt het bitter.
Yi-Longdonderdag 8 januari 2009 @ 02:40
TVP, want ben ook gek op chocoladetaart!

Culi d'Or had een hele lekkere (en goedkope) chocolade taart trouwens, maar die hebben ze nu vervangen met een waardeloos vet-arm chocolade-mousse taartje die niet te vreten is. Omdat er dikke wijven zijn die wel chocolade willen vreten, maar 'verantwoord', is dat heerlijke taartje dus vervangen
zoalshetisdonderdag 8 januari 2009 @ 02:42
quote:
Op donderdag 8 januari 2009 02:40 schreef Yi-Long het volgende:
TVP, want ben ook gek op chocoladetaart!

Culi d'Or had een hele lekkere (en goedkope) chocolade taart trouwens, maar die hebben ze nu vervangen met een waardeloos vet-arm chocolade-mousse taartje die niet te vreten is. Omdat er dikke wijven zijn die wel chocolade willen vreten, maar 'verantwoord', is dat heerlijke taartje dus vervangen
dat compromis zou een echte smaakhebber nooit doen, die zou die magere scharminkels uit de tent trappen, hun bekken brekend op de stoep.
KrnKjedonderdag 8 januari 2009 @ 10:06
http://www.thetasteoflife(...)scar_chocoladetaart/
Hier een videorecept van een geweldig mooie en volgens mij lekkere chocoladetaart... staat nog steeds in mijn todo-bookmarks
Filiassi_Janedonderdag 8 januari 2009 @ 10:16
Ik heb een Roald Dahl kookboek met daarin het recept voor de chocoladetaart uit Mathilda. Ik vond hem zelf heel erg lekker, wel een beetje machtig en het leek ook wel een beetje op brownies met een hele dikke laag chocola erop.

Als je interesse hebt, kan ik het recept wel overtypen.
Liejannuhdonderdag 8 januari 2009 @ 10:56
Ik heb deze al een aantal keren gemaakt: http://www.kokenmetkarin.nl/gebak/chocotaart.html
En die is lekker!!!!
En met echte chocolade!
Walking_On_Sunshinedonderdag 8 januari 2009 @ 12:48
quote:
Op donderdag 8 januari 2009 02:09 schreef Karammel het volgende:

[..]

Ging om zo'n kant en klaar mix inderdaad. Niet van Koopmans dacht ik. Een bruine verpakking met rode letters. Geen idee welk merk het om ging.

Mijn vorige reactie was ook meer een verkapte tvp. Ben ook wel benieuwd naar goede recepten .
Volgens mij Duncans oid.Die heb ik ook nog staan,binnekort maar eens maken!
Chrrrisdonderdag 8 januari 2009 @ 12:51
quote:
Op donderdag 8 januari 2009 10:16 schreef Filiassi_Jane het volgende:
Ik heb een Roald Dahl kookboek met daarin het recept voor de chocoladetaart uit Mathilda. Ik vond hem zelf heel erg lekker, wel een beetje machtig en het leek ook wel een beetje op brownies met een hele dikke laag chocola erop.

Als je interesse hebt, kan ik het recept wel overtypen.
Daar stonden toch ook van die patat figuren in?
Die chocolade taart leek me echt heel lekker!
Lexiedonderdag 8 januari 2009 @ 13:11
Hier, dit is een goed recept:

Chocoladetaart / Chocoladecake recepten gevraagd!

Al twee keer gemaakt en superlekker en smeuig .
Filiassi_Janedonderdag 8 januari 2009 @ 13:44
quote:
Op donderdag 8 januari 2009 12:51 schreef Chrrris het volgende:

[..]

Daar stonden toch ook van die patat figuren in?
Die chocolade taart leek me echt heel lekker!
Je hebt 'Meneer Griezels Baardhapjes' met inderdaad friet om het haar en de baard te maken en verder erwtjes, eieren, brood en eigenlijk alle restjes die je tegenkomt. Zelf nog nooit gemaakt trouwens.
Liejannuhdonderdag 8 januari 2009 @ 13:50
Welke Roald Dahl kookboeken zijn het leukste?
Filiassi_Janedonderdag 8 januari 2009 @ 13:54
Bram Bokkenpoots Chocoladecake (Matilda) (oh, het is cake zie ik nu... maakt niet uit, blijft lekker:P)

Nodig
Taartvorm, 22 cm diameter
vetvrij papier
vuurvaste glazen kom
steelpan
breinaald
rooster
pannenkoekenmes (ik heb een gewoon mes gebruikt)

225 gr pure chocolade
170 gr ongezouten zachte boter
225 gr poedersuiker
4 eetlepels bloem
6 eieren (moeten gesplitst worden)

Voor het chocoladeglazuur
225 gr pure chocolade (76%)
225 gr creme fraiche

Maken!
1. Verwarm de oven voor op 180 graden, stand 4
2. Vet de taartvorm in en bekleed hem met vetvrij papier
3. Smelt de chocolade in een vuurvaste glazen kom boven een pan met kokend water, of even in de magnetron
4. Roer de boter erbij tot hij gesmolten is
5. Roer het meel, de suiker en de losgeklopte eidooiers erdoor
6. Klop het eiwit stijf
7. Schep voorzichtig de helft van het eiwit door het chocolademengsel tot het goed gemengd is (heel belangrijk, anders krijg je een massief blok)
8. Schep de rest van het eiwit erdoor en stort daarna de massa in de taartvorm
9 Bak de cake ongeveer 35 minuten. Bovenop zal een dunne korst ontstaan. Wanneer je er met een breinaald in prikt, zal het lijken of hij nog niet gaat is, maar wees gerust, het hoort zo. De cake zal bij het afkoelen steviger worden. Deze cake is heerlijk luchtig en vochtig.
10. De cake laten afkoelen op een rooster tot hij koud genoeg is om vast te pakken.
11. Haal uit de vorm en verwijder het vetvrije papier.

12. Glazuur: Smelt de chocolade met de creme fraiche in een kom boven op een pan zacht kokend water. Af en toe roeren tot alles is gesmolten en vermengd.
13. Laat het mengsel een beetje afkoelen
14. De cake heeft de neiging in het midden een beetje in te zakken, dus zet hem ondersteboven voor het aanbrengen van het glazuur.
15. Spatel zorgvuldig met een pannenkoekenmes het chocoladeglazuur over de hele cake
16. Laat hem op een koele plaats opstijven.

Ik vond zelf dat het glazuur wat te veel was, er zat een hele dikke laag op. Mijn cake was ook niet zo luchtig geworden, dus misschien dat het daarom iets te veel was.
Filiassi_Janedonderdag 8 januari 2009 @ 13:56
quote:
Op donderdag 8 januari 2009 13:50 schreef Liejannuh het volgende:
Welke Roald Dahl kookboeken zijn het leukste?
Ik ken alleen zijn Grote Griezelkookboek met recepten uit de kinderboeken. Maar hij heeft geloof ik ook nog een ander kookboek met zijn vrouw gemaakt. Daar staan volgens mij geen 'kinder'-recepten in.
Liejannuhdonderdag 8 januari 2009 @ 14:17
Die laatste zat ik net te bekijken op bol.com. Ziet er ook wel leuk uit hoor!
zijn die griezelkookboeken nog te krijgen? Ik moet nog even verjaardagscadeautjes verzinnen namelijk.
Filiassi_Janedonderdag 8 januari 2009 @ 14:40
Ik weet niet of die boeken nog verkrijgbaar zijn, ik heb hem ruim een jaar geleden gekocht in onze plaatselijke kantoorboekhandel en ik had hem al eens zo'n 13 jaar eerder een keer bij de bieb geleend en verder nooit meer gezien. Dus ik heb hem gelijk gekocht voor mezelf, ook al was ik op zoek naar een cadeautje voor iemand anders.

Je zou wel misschien naar een Engelse versie kunnen zoeken op Amazon, maar dan weet ik niet of ook de maten in grammen en zo staan.
Chrrrisdonderdag 8 januari 2009 @ 17:32
quote:
Op donderdag 8 januari 2009 13:44 schreef Filiassi_Jane het volgende:

[..]

Je hebt 'Meneer Griezels Baardhapjes' met inderdaad friet om het haar en de baard te maken en verder erwtjes, eieren, brood en eigenlijk alle restjes die je tegenkomt. Zelf nog nooit gemaakt trouwens.
Ik ook niet, maar ik vond het wel erg leuke ideeën .
kabouter.mutsdonderdag 8 januari 2009 @ 18:15
mijn favoriet is heeeeel makkelijk.
En ontzettend lekker!!!

200 gram boter
200 gram pure chocolade (70%)
200 gram suiker
4 eieren (= ong. 200 gram)
2 eetlepels bloem

smelt boter en chocolade in een pannetje
in een kom meng je de eieren met suiker en de bloem.
De choco/boter bij de eieren/suiker doen en roeren.
30 min in de oven op 180 graden.

De taart rijst in de oven maar zakt weer in.

Dit is de bedoeling!!

Hij blijft erg compact
_Arual_vrijdag 9 januari 2009 @ 17:44
quote:
Op donderdag 8 januari 2009 13:54 schreef Filiassi_Jane het volgende:
Bram Bokkenpoots Chocoladecake (Matilda) (oh, het is cake zie ik nu... maakt niet uit, blijft lekker:P)

Nodig
Taartvorm, 22 cm diameter
vetvrij papier
vuurvaste glazen kom
steelpan
breinaald
rooster
pannenkoekenmes (ik heb een gewoon mes gebruikt)

225 gr pure chocolade
170 gr ongezouten zachte boter
225 gr poedersuiker
4 eetlepels bloem
6 eieren (moeten gesplitst worden)

Voor het chocoladeglazuur
225 gr pure chocolade (76%)
225 gr creme fraiche

Maken!
1. Verwarm de oven voor op 180 graden, stand 4
2. Vet de taartvorm in en bekleed hem met vetvrij papier
3. Smelt de chocolade in een vuurvaste glazen kom boven een pan met kokend water, of even in de magnetron
4. Roer de boter erbij tot hij gesmolten is
5. Roer het meel, de suiker en de losgeklopte eidooiers erdoor
6. Klop het eiwit stijf
7. Schep voorzichtig de helft van het eiwit door het chocolademengsel tot het goed gemengd is (heel belangrijk, anders krijg je een massief blok)
8. Schep de rest van het eiwit erdoor en stort daarna de massa in de taartvorm
9 Bak de cake ongeveer 35 minuten. Bovenop zal een dunne korst ontstaan. Wanneer je er met een breinaald in prikt, zal het lijken of hij nog niet gaat is, maar wees gerust, het hoort zo. De cake zal bij het afkoelen steviger worden. Deze cake is heerlijk luchtig en vochtig.
10. De cake laten afkoelen op een rooster tot hij koud genoeg is om vast te pakken.
11. Haal uit de vorm en verwijder het vetvrije papier.

12. Glazuur: Smelt de chocolade met de creme fraiche in een kom boven op een pan zacht kokend water. Af en toe roeren tot alles is gesmolten en vermengd.
13. Laat het mengsel een beetje afkoelen
14. De cake heeft de neiging in het midden een beetje in te zakken, dus zet hem ondersteboven voor het aanbrengen van het glazuur.
15. Spatel zorgvuldig met een pannenkoekenmes het chocoladeglazuur over de hele cake
16. Laat hem op een koele plaats opstijven.

Ik vond zelf dat het glazuur wat te veel was, er zat een hele dikke laag op. Mijn cake was ook niet zo luchtig geworden, dus misschien dat het daarom iets te veel was.
Waarom heb je die breinaald dan nodig, als dat toch geen manier is om de boel te checken.

Ik word altijd zo bangig als in een recept staat dat er eieren moeten worden gesplitst. Heb ooit van iemand gehoord dat dat verschrikkelijk moeilijk is, en dat je, als je het niet goed doet, er hele recepten mee kunt verpesten. Iemand een handleidinkje eiersplitsen voor mij?
Koploperkoppervrijdag 9 januari 2009 @ 17:57
quote:
Op vrijdag 9 januari 2009 17:44 schreef _Arual_ het volgende:

[..]

Waarom heb je die breinaald dan nodig, als dat toch geen manier is om de boel te checken.

Ik word altijd zo bangig als in een recept staat dat er eieren moeten worden gesplitst. Heb ooit van iemand gehoord dat dat verschrikkelijk moeilijk is, en dat je, als je het niet goed doet, er hele recepten mee kunt verpesten. Iemand een handleidinkje eiersplitsen voor mij?
Als je het moeilijk vindt, klein topje van een ei eraf slaan zodat het eiwit eruit loopt, maar het eigeel niet. Vervolgens als-ie uitgelekt is openbreken en het eigeel in een apart kommetje doen.
Filiassi_Janevrijdag 9 januari 2009 @ 18:55
Tja, geen idee eigenlijk waar die breinaald dan voor is Volgens mij plakt het er niet aan, maar is het wel heel zacht, ik denk dat je dus moet kijken of het plakt of niet.

Eieren splitsen doe ik altijd boven een apart kommetje, dus niet dat er per ongeluk eigeel bij het al gesplitste eiwit komt. Door de midden breken en dan wat eiwit in een kommetje laten lopen en dan de resterende 'prut' steeds van de ene helft in de andere helft overgieten, zodat de rest ook los komt. En dan dat kommetje bekijken en als dat goed is, in een ander verzamelkommetje doen.

Je hebt volgens mij ook van die speciale houders waar je het ei in moet doen en dan blijft het eigeel erin zitten en het eiwit druipt eruit, maar dan moet je eidooier wel heel blijven natuurlijk (geldt eigenlijk voor alle manier van splitsen).

Sommige koks vissen de dooier ook wel eens uit, maar ik ben altijd bang dat de dooier alsnog kapot gaat.
Innocencezaterdag 10 januari 2009 @ 11:37
quote:
Op donderdag 8 januari 2009 18:15 schreef kabouter.muts het volgende:
mijn favoriet is heeeeel makkelijk.
En ontzettend lekker!!!

200 gram boter
200 gram pure chocolade (70%)
200 gram suiker
4 eieren (= ong. 200 gram)
2 eetlepels bloem

smelt boter en chocolade in een pannetje
in een kom meng je de eieren met suiker en de bloem.
De choco/boter bij de eieren/suiker doen en roeren.
30 min in de oven op 180 graden.

De taart rijst in de oven maar zakt weer in.

Dit is de bedoeling!!

Hij blijft erg compact
tvp

Ik hou zo van chocoladetaart, maar ben niet zo ervaren in taarten maken. Dit klinkt alsof het niet fout kan
PluisigNijntjezaterdag 10 januari 2009 @ 12:55
Voor chocola moet je natuurlijk bij Nigella zijn
Semnaidinsdag 20 januari 2009 @ 18:26
Tvp.
Grooviee17donderdag 22 januari 2009 @ 15:30
quote:
Ingrediënten voor “the ultimate double layered chocolate cake”
Voor de cake:
3 ons pure chocolade
1,5 cup hete koffie
3 cups suiker
2,5 cups bloem
1,5 eetlepel cacao poeder
2 theelepels baking soda
0,75 theelepel bakpoeder
1,25 theelepel zout
3 middel grote eieren
0,75 cup zonnebloem olie
1,5 cup karnemelk
0,75 theelepel vanille

Voor de topping:

1 pond pure chocolade
1 cup slagroom (vloeibaar)
4 lepels suiker
0,25 cup roomboter

Verdere benodigdheden en wetenswaardigheden:

2 appeltaartvormen

1 cup = ± 240 ml

Het maken van de twee chocolade cake lagen:

Verwarm de over voor op ± 170°C (300 °F). Vet de 2 ronde appeltaartvormen in en bestrooi ze met bloem.
Snij de chocolade zo fijn mogelijk en voeg de koffie toe. Roer goed en laat staan tot de chocolade is gesmolten.
Doe suiker, bloem, cacao, baking soda, bakpoeder en zout in een kom en roer goed door. Doe in een andere kom de eieren en klop deze totdat deze dik en citroen-kleurig is. Voeg langzaam de olie, karnemelk, vanille en gesmolten-chocolade-mix toe aan de eieren en roer goed door. Voeg vervolgens de suiker/bloem-mix toe en roer dit ook weer goed door. Verdeel het beslag over de twee appeltaartvormen en zet ze in het midden van de hete oven voor ongeveer 1 uur.

Laat de twee chocolade cake lagen afkoelen en haal de vormen er voorzichtig af.

Het maken van de chocolade topping:

Snij de chocolade zo fijn mogelijk. Breng in een pan de slagroom en suiker rustig aan de kook totdat de suiker is opgelost. Haal de pan van het vuur en voeg de chocolade toe, roer totdat de chocolade geheel gesmolten is. Snij de boter in stukjes en voeg het toe aan de chocolade mix en roer het door totdat het een gladde mix is geworden.

Laat de topping al roerende afkoelen totdat ’t stroperig is. Doe tussen de twee chocolade cake lagen stevig geklopte slagroom en doe de topping over het geheel. Zet de taart in de koelkast zodat de topping hard wordt.

En klaar is the ultimate double layered chocolate cake!!!
Het recept der recepten voor de chocoladetaarten. Niet geschikt als je aan de lijn doet enzo, maar wel extreem lekker. Het beste kan je de twee chocoladecakelagen een dag van te voren maken, zodat ze goed kunnen afkoelen.

Aan een klein stukje per keer heb je trouwens genoeg, hij is namelijk erg machtig .

[ Bericht 0% gewijzigd door Grooviee17 op 23-01-2009 21:46:30 (foutje uit het recept gehaald) ]
zoalshetisdonderdag 22 januari 2009 @ 17:53
1,5 wát cacaopoeder dan?
2cvdonderdag 22 januari 2009 @ 18:03
TVP.
Grooviee17vrijdag 23 januari 2009 @ 21:47
quote:
Op donderdag 22 januari 2009 17:53 schreef zoalshetis het volgende:
1,5 wát cacaopoeder dan?
1.5 eetlepel cacaopoeder als ik het goed heb.