abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_73382991
Geduld is een schone zaak en evt wat suiker toevoegen als de tomaten zuur blijven. Uiteraard met verse parmezan
When I die, I want to go peacefully like my Grandfather did, in his sleep -- not screaming, like the passengers in his car.
pi_86742540
Even een 142 dagen na het laatste bericht reactie maar hier moet ik even reageren.

quote:
Op donderdag 8 januari 2009 23:37 schreef NoCigar het volgende:

[..]

Nou ja, bij Artusi dus zelfs geen tomaat. En ook geen wijn trouwens.
Wat ik heb begrepen is dat het recept van Artusi geen Ragu Bolognese is maar Sauce alla Bolognese :Y . De Ragu Bolognese heet in Bologna gewoon "ragu" geloof ik.

Die wijsheid heb ik van die Heston knakker die weer lid is van GVCI (www.itchefs-gvci.com/), een stelletje overdreven Italiaanse (<-- een contaminatie) koks en aanhangers. Die heeft een stuk geschreven over de o zo populaire spaghetti met tomatensaus wat we in de volksmond dus Bolognese noemen.

quote:
Back in Italy purists say that Spaghetti Bolognese has nothing to do with the Italian culinary culture. Some time ago, Stefano Bonilli, a renowned Italian gastronomer, who was born in Bologna, wrote: “Spaghetti alla bolognese never existed.” The line of attack? “Spaghetti is dry pasta from Southern Italy, in Bologna, we have tagliatelle, freshly homemade, al ragù bolognese”. The fact is that at least one other ‘sugo’ (sauce) 'alla bolognese' exists and is the one described by Pellegrino Artusi in his The Science in the kitchen and the art of eating well. Not only is Artusi’s ‘bolognese’ not ragù, but the recipe includes maccheroni (macaroni), which are dry pasta, exactly as “Southern” spaghetti are. So, can we say that Spaghetti Bolognese come from that recipe? No way. Artusi doesn’t include tomatoes in his sugo, while Spag Bog is a sauce made with tomatoes (as we have seen, the presence of tomatoes is very limited in the original ragù alla bolognese). So, where does Spaghetti Bolognese come from? It’s hard to say.

Some think that all happened during War World II, when American (and British) soldiers passing through Emilia, ate tagliatelle al ragù and liked them. Back home, they asked for the dish and unscrupulous Italian restaurateurs created the Frankenstein dish we know today, with spaghetti
Lees hier meer...
http://i.fokzine.net/templates/new/i/m/link.gif
Hij linkt in dat bericht trouwens naar dit recept :Y) Ik ga het vandaag maar weer eens maken :). Deze klinken wel het meest authentiek.

Uiteraard neemt dat niet weg dat alle variaties er op net zo goed lekker kunnen zijn. Ik maak vaak een dikke emmer ragu bolognese en vries dan gedeeltes in (jaja is vies bah, mag niet enz). Naast dit met tagliatelle te eten meng ik het aan met meer tomatensaus voor een lekkere, jawel, tomatensaus.

Dat recept op coquinaria hierboven ziet er ook erg goed uit.

[ Bericht 4% gewijzigd door Nicowyow op 23-09-2010 11:32:11 ]
pi_86744890
OK dan, dat recept bedoelde ik inderdaad.
Las ooit in een boek van iemand die zich verdiept had in de Italiaanse keuken dat er dus inderdaad veel verschillenden recepten van de Bolognese-saus zijn, ongeveer zoveel als er families zijn aldaar (nou ja, bijna dan).
En grappig vond ik de toevoeging: zonder tomaten als het ouder dan Columbus is, met tomaten als het jonger dan Columbus is. En volgens mij was dat geen grap. Kan me vergissen natuurlijk :).

En toen ik eventjes geleden vlakbij Bologna, in Modena Bolognese bestelde antwoordde de Napolitaanse bediende op mijn vraag of dat hetzelfde als ragú was: NEE! Ragú namelijk is Napolitaans, en is toch weer anders met het vlees en dit en dat enz. etc.
Ik heb er zelf geen mening over maar ik geef het maar even door ;).

[ Bericht 0% gewijzigd door NoCigar op 23-09-2010 13:11:21 ]
anonieme razernist
  † In Memoriam † donderdag 23 september 2010 @ 15:16:26 #104
230491 Zith
pls tip
pi_86750925
quote:
Op donderdag 23 september 2010 12:26 schreef NoCigar het volgende:
En grappig vond ik de toevoeging: zonder tomaten als het ouder dan Columbus is, met tomaten als het jonger dan Columbus is. En volgens mij was dat geen grap. Kan me vergissen natuurlijk :).

Voor waren natuurlijk ook nog geen tomaten in europa/midden-oosten :Y
I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
pi_86751251
quote:
Op donderdag 23 september 2010 15:16 schreef Zith het volgende:

[..]

Voor waren natuurlijk ook nog geen tomaten in europa/midden-oosten :Y
Pff, dat snap ik, dank je. Het ging me om de al dan niet vermeende ouderdom :).
anonieme razernist
pi_86825173
quote:
Op donderdag 23 september 2010 12:26 schreef NoCigar het volgende:
En toen ik eventjes geleden vlakbij Bologna, in Modena Bolognese bestelde antwoordde de Napolitaanse bediende op mijn vraag of dat hetzelfde als ragú was: NEE! Ragú namelijk is Napolitaans, en is toch weer anders met het vlees en dit en dat enz. etc.
Ik heb er zelf geen mening over maar ik geef het maar even door ;).
Ach, heb eergisteren in Bologna tagliatelle ragú besteld en wel degelijk "normale" bolognese gekregen. Nu moet ik zeggen dat ik de laatste jaren alleen in Italië bolognese eet, dus mogelijk is dat niet geheel hetzelfde als wat men in Nederland bolognese noemt...
You can't convince a believer of anything; for their belief is not based on evidence, it's based on a deep seated need to believe
C. Sagan
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')