FOK!forum / Werk, Geldzaken, Recht en de Beurs / Frans van Houten weg als topman NXP
SeLangwoensdag 31 december 2008 @ 12:27
quote:
Frans van Houten weg als topman NXP

31 december 2008, 10:07 | ANP
EINDHOVEN (AFN) - Frans van Houten vertrekt als topman bij chipfabrikant NXP. Dat maakte het bedrijf woensdag bekend zonder de reden van zijn vertrek te noemen. De voormalige chiptak van Philips kampt met tegenvallende resultaten als gevolg van de ingezakte halfgeleidermarkt.

Van Houten stond vier jaar aan de top van het bedrijf, dat in 2006 door Philips werd afgesplitst en verkocht aan een groep investeerders. Hij heeft zich naar eigen zeggen beraad op de toekomst en is tot de slotsom gekomen dat nu ,,het juiste moment is om iets anders te gaan doen''.

De Amerikaan Richard Clemmer volgt Van Houten per 1 januari op. Clemmer (56), die nu in de raad van commissarissen van NXP zit, heeft volgens het bedrijf ruime ervaring als bestuurder in de technologiesector. Hij was topman bij Agere Systems, de voormalige chipdivisie van Lucent, en werkte daarvoor onder meer 23 jaar voor de Amerikaanse chipfabrikant Texas Instruments.

De chipmarkt bevindt zich al meer dan een jaar in een neerwaartse spiraal, waardoor NXP zijn omzet drastisch ziet afnemen. Het bedrijf kondigde medio september een ontslagronde aan die wereldwijd 4500 banen kost. In Nederland verdwijnen 1300 arbeidsplaatsen. Het is nog de vraag of dat voldoende zal zijn. De daarop volgende escalatie van de financiële crisis heeft de chipindustrie nog verder onder druk gezet.
NXP kan in 2009 weleens het eerste slachtoffer gaan worden onder de grote Nederlandse bedrijven, niet alleen vanwege de slechte operationele resultaten maar ook vanwege de enorme schuld.

"The price of NXP's fixed cash bond maturing in 2015 was bid at 17 percent of face value last Wednesday."
Martijn_77woensdag 31 december 2008 @ 12:31
Volgens mij heeft Philips de boel op tijd verkocht
pberendswoensdag 31 december 2008 @ 12:40
Chipmakers gaan het niet worden in 2009, dat weet ik nu al.
quote:
Chipsector wacht fusiegolf



30-12-2008 | Gepubliceerd 14:36
30-12-2008 | Laatst bijgewerkt 15:39

Met de snel dalende prijzen voor computerchips, de ingezakte vraag en de overproductie, is het een kwestie van tijd voor de chipfabrikanten elkaar overnemen.

De kredietcrisis levert geen winnaars én verliezers op, maar slechts twee soorten verliezers: zij die nog niet veel hebben verloren, en zij die erg veel hebben verloren. Dat levert weer jagers en prooien op.

Geruchten overnames
In de computerchipsector is dat pijnlijk duidelijk. In Azië steken dagelijks geruchten de kop op over bedrijven die met elkaar in overname- en fusiegesprekken zouden zijn.

TSMC, één van de grootste chipfabrikanten ter wereld, zou interesse hebben in de overname van het eveneens Taiwanese ProMOS. Daarnaast is ook het Japanse Elpida op oorlogspad; het bedrijf zou tegelijkertijd ProMOS, Rexchip en Powerchip willen kopen.

Het zijn misschien namen die je niets zeggen, maar de kans is groot dat de DRAM geheugenchips van die bedrijven bij jou thuis in je computer, in je laptop, in je mobiele telefoon of in je mp3-speler zitten.

Het is trouwens niet ondenkbaar dat ook in Europa overnames en fusies plaats zullen vinden. Hier zijn immers eveneens chipproducenten die het moeilijk hebben - het Nederlandse NXP, maar ook het Duitse Qimonda, om er maar twee te noemen.

Vooral de laatste heeft het moeilijk, want het bedrijf staat al enige tijd te koop maar grootaandeelhouder Infineon raakt het aan de straatstenen niet kwijt.

De één zijn dood...
Een internationale overnamegolf zou in principe goed nieuws betekenen voor ASML en ASMI, Nederlandse bedrijven die apparatuur leveren waarmee chipfabrikanten hun producten maken.

Chipmakers schroeven nu in rap tempo de productie terug, vanwege de ingezakte vraag. Een giftige combinatie van overproductie, dalende vraag en moordende concurrentie heeft de prijzen van chips de afgelopen twee jaar snel doen kelderen, waardoor de marges flinterdun zijn geworden.

"Geheugenchipmakers maken nu flinke verliezen omdat de prijzen onder de kostprijs noteren", stelt ook analist Wing-Yen Choi van Theodoor Gilissen Private Bankers.

Bij het minste scheurtje in de weg zakten de marges verder in. Maar de kredietcrisis, en nu de recessie, zijn niet gewoon een paar scheurtjes, maar gapende, diepe kloven, waar diverse chipfabrikanten nu in dreigen te tuimelen.

En de vraag trekt voorlopig niet aan. Consumenten zijn inmiddels verantwoordelijk voor 50 procent van de totale vraag naar computerchips, en juist de consument laat het nu afweten.

Dalende vraag
De Semiconductor Industry Association, een internationale branchevereniging van chipfabrikanten, verwacht dat de vraag naar elektronische producten en gadgets, zoals mobiele telefoons en mp3-spelers, af zal nemen omdat de producenten ervan de productie terugschroeven.

Dus zit er maar één ding op, en dat is de koppen bij elkaar steken. Grote overnames in de chipindustrie zullen leiden tot schaalvergroting, het bijeenbrengen van kapitaal waarmee geïnvesteerd kan worden, en hogere prijzen. Er zal immers minder concurrentie zijn.

ASML en ASMI
Dat alles betekent op de lange termijn goed nieuws voor ASML en ASMI. Vooral ASML, dat het grootste marktaandeel heeft in fotolithografie en hoogwaardige apparaten maakt, zal hiervan gaan profiteren. Theodoor Gilissen's Choi wijst er nog op dat ASML traditioneel goede banden heeft met vooral Aziatische afnemers.

Daarnaast is het gelukkig zo dat, waar de chipindustrie het 't eerste merkt als het fout gaat, die tevens als één van de eersten profiteert van een opleving. Maar voorlopig zullen ook deze Nederlandse bedrijven door een paar zeer zure appels heen moeten bijten.
http://www.z24.nl/bedrijven/industrie/artikel_46349.z24
SeLangwoensdag 31 december 2008 @ 12:50
quote:
Op woensdag 31 december 2008 12:31 schreef Martijn_77 het volgende:
Volgens mij heeft Philips de boel op tijd verkocht
Dat hebben ze inderdaad uitstekend gedaan. Daarnaast heeft Philips ook nog 4 miljard schuld in NXP geschoven. Waren ze daar mooi vanaf. Die schuld hangt NXP nu als een molensteen om de nek.
pberendswoensdag 31 december 2008 @ 13:02
quote:
Op woensdag 31 december 2008 12:50 schreef SeLang het volgende:

[..]

Dat hebben ze inderdaad uitstekend gedaan. Daarnaast heeft Philips ook nog 4 miljard schuld in NXP geschoven. Waren ze daar mooi vanaf. Die schuld hangt NXP nu als een molensteen om de nek.
.
Lemmebwoensdag 31 december 2008 @ 13:27
quote:
Op woensdag 31 december 2008 13:02 schreef pberends het volgende:

[..]

.
Wel slim.
Rozegeurwoensdag 31 december 2008 @ 13:29
Ben benieuwd hoe hoog zijn afscheids bonus wordt.....
Drugshondwoensdag 31 december 2008 @ 13:44
Tja.... er zijn meer ondernemingen die met een dergelijke formule hebben gewerkt..

V&D bijvoorbeeld.
xenobinolwoensdag 31 december 2008 @ 16:39
NXP is ook gewoon een hopeloze toko, ik ben elektronica ontwikkelaar en NXP is een van die fabrikaten die ik als laatste zou gebruiken. Ze maken mooie producten alleen proberen ze die enkel via grote afnemers te verkopen, de kleine markten worden slecht tot zeer slecht bedient. Laat ze eens een voorbeeld nemen aan Texas Instruments een zeer grote speler die ook zijn kleine klanten nog serieus neemt.
NXP, van mij mag die toko op de fles
Drive-rvrijdag 2 januari 2009 @ 09:43
quote:
Op woensdag 31 december 2008 13:44 schreef Drugshond het volgende:
Tja.... er zijn meer ondernemingen die met een dergelijke formule hebben gewerkt..

V&D bijvoorbeeld.
Lijkt me duidelijk, dit is nu enkel de werkwijze van de PE industrie. Dit is een taaie voor KKR, ben benieuwd hoe ze hier uiteindelijk uit komen...
Pappie_Culovrijdag 2 januari 2009 @ 09:44
quote:
Op woensdag 31 december 2008 13:27 schreef Lemmeb het volgende:

[..]

Wel slim.
Nou, echte wereldredders hoor
Drive-rvrijdag 2 januari 2009 @ 09:56
quote:
Op woensdag 31 december 2008 13:27 schreef Lemmeb het volgende:

[..]

Wel slim.
Minder slim dat ze vervolgens een minderheidsaandeel aangehouden hebben, daar hebben ze al flink op mogen afschrijven...