Israël bereidt grondaanval voor in Gaza
GAZA-STAD - Alles wijst erop dat Israël een grondoffensief in de Gazastrook voorbereidt. Pantser- en infanterie-eenheden zijn opgetrokken naar de grens met Gaza, 6500 reservisten zijn opgeroepen.
Een gebombardeerd gebouw van de veiligheidsdienst van Hamas.
Volgens deskundigen plant Israël een aantal opeenvolgende kleinere grondoperaties. Het uitschakelen van de Hamas-regering in Gaza- stad wordt over het algemeen gezien als een risico dat Israël niet durft te nemen.
Premier Olmert heeft gewaarschuwd dat de acties tegen Hamas langer kunnen gaan duren dan aanvankelijk gepland. Een oproep van de VN-Veiligheidsraad om de vijandelijkheden onmiddellijk te beëindigen, heeft hij naast zich neergelegd.
De Israëlische luchtaanvallen hebben tot nu toe aan zeker driehonderd Palestijnen het leven gekost, onder wie naar schatting 180 veiligheidsmensen van Hamas en honderd burgers. Zevenhonderd inwoners van Gaza raakten gewond.
Gisteren was Seraya, het terrein in Gaza-stad waar de belangrijkste organisaties van Hamas zijn gevestigd, het belangrijkste doelwit. Daarbij werd onder andere een grote gevangenis getroffen. Ook zijn veertig tunnels vernietigd die de Palestijnen gebruikten om wapens, voedsel en medicijnen te smokkelen.
Honderden Palestijnen braken gisteren op vijf plaatsen door de grens om een veilig heenkomen te zoeken in Egypte. Bulldozers en explosieven werden gebruikt om gaten te maken in de afrastering. Tussen Egyptische grenswachten en Palestijnse schutters brak daarop een vuurgevecht uit waarbij verschillende mensen gewond raakten.
Het bloedbad van de afgelopen dagen was het ergste in de geschiedenis van de Gazastrook. Tegen de Israelische luchtaanvallen stonden 110 raketaanvallen door Hamas. Daarbij kwam één Israelische burger om.
Ongekend grote crisis Gazastrook
In de Gazastrook dreigt een humanitaire crisis die zijn weerga niet kent. Daarvoor hebben Palestijnse artsen zondag gewaarschuwd. Er is een groot tekort aan medicijnen, verdovende middelen en operatietafels.
Lichamen liggen opgestapeld op straat, mortuaria en ziekenhuizen zijn overvol. ,,Mensen sterven simpelweg omdat we geen medicijnen hebben,’’ verklaart dokter Mahmoud el-Khazndar van het Shifaziekenhuis in Gaza-stad. ,,Dit ziekenhuis kan deze enorme toeloop gewoon niet aan.’’
Om te onderstrepen dat het Israël niet gaat om de gewone burgers van Gaza, maar om de Hamas-organisatie, is gisterochtend na een dringend verzoek van het internationale Rode Kruis de grenspost Kerem Shalom voor een paar uur geopend om zestien trucks door te laten met brandstof, medicijnen en voedsel.
Egypte stuurde twintig ambulances naar de grensovergang bij Rafah om hier gewonde Palestijnen te behandelen. Tot verbazing van de Egyptenaren hield Hamas de grens echter dicht en kon niet één gewonde worden behandeld op Egyptisch grondgebied. Mogelijk wil Hamas geen hulp accepteren, omdat Egypte zich kritisch uitliet over de militante beweging.
In de gehele Arabische wereld is fel geprotesteerd tegen de aanval op de Gazastrook. Duizenden trokken de straat op. Op de Westelijke Jordaanoever viel een dode toen soldaten het vuur openden op demonstrerende Palestijnen. De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan noemde het Israëlische optreden een ‘blijk van respectloosheid’ tegenover Turkije, dat tussen Israël en Syrië probeert te bemiddelen. Ook sprak Erdogan op een bijeenkomst van zijn AK-partij van een ‘misdaad tegen de menselijkheid’.
De hoogste geestelijk leider van Iran, Ayatollah Khamenei, heeft een religieus decreet uitgevaardigd waarin alle gelovigen in de moslimwereld worden opgeroepen de Palestijnen in Gaza te verdedigen. ,,Alle gelovigen zijn verplicht de weerloze vrouwen en kinderen van Gaza op elke mogelijke wijze te helpen. Wie daarbij sterft wordt als martelaar beschouwd,’’ aldus Khamenei. Iran heeft voor vandaag een dag van nationale rouw afgekondigd.
De verbannen Hamas-leider Khaled Mashaal heeft de Palestijnen opgeroepen weer in opstand te komen.
De hoge commissaris voor de mensenrechten van de Verenigde Naties Navi Pillay heeft de Israëlische militaire reactie ‘buitenproportioneel’ genoemd. In een verklaring liet Pillay weten ontsteld te zijn over het enorme verlies aan mensenlevens in Gaza. Zij riep Israël op collectieve bestraffing en burgerslachtoffers te voorkomen. Pillay maande beide partijen te stoppen met het geweld en onmiddellijke stappen te zetten om een eind te maken aan het menselijk leed, door hulpgoederen en onafhankelijke waarnemers tot het Palestijnse gebied toe te laten.
Israël is van meer kanten verweten dat het ‘buitenproportioneel’ heeft gereageerd. De Palestijnse raketaanvallen zijn immers zeer onnauwkeurig en veroorzaken weinig schade. Israël vindt dat dat er niet toe doet: waar het om gaat, zo wordt geredeneerd, is dat de raketten bedoeld zijn om te doden.
De Palestijnse president Abbas, op bezoek in Cairo, verweet Hamas dat het de aanvallen heeft uitgelokt door te weigeren het bestand te verlengen. Abbas, een leider van de gematigde beweging Fatah, is in een machtsstrijd verwikkeld met Hamas. De militanten namen de macht in Gaza in 2007 over van Fatah. Op de Westelijke Jordaanoever heeft Fatah het wel voor het zeggen.
Israël wil Hamas dwingen tot een akkoord
Israël en Hamas beschuldigen elkaar over en weer van het schenden van het bestand dat een half jaar geldig was en op 19 december afliep. Hamas zegt dat het voor vernieuwing van het bestand niets voelt, omdat Israël weigert de blokkade van Gaza te versoepelen. Israël voelt voor zo’n versoepeling niets, zolang Hamas doorgaat met wapensmokkel en raketaanvallen.
Israël begon zijn acties tegen Hamas omdat de militante beweging de raketaanvallen op Israëlische plaatsen sinds vorige week sterk opvoerde. Volgens ingewijden zouden politieke motieven een rol spelen bij de beslissing om juist nu een vuist te maken tegen Hamas. Op 10 februari zijn er verkiezingen. Oppositieleider Netanyahu ligt aan kop in de peilingen omdat hij zich populair maakt met zijn gespierde anti-Hamastaal.
Mogelijk speelt ook een rol dat Israël Hamas tot een nieuw akkoord wil dwingen, nog voordat in de VS de nieuwe president Obama aantreedt. Van Obama wordt verwacht dat hij meer sympathie kan opbrengen voor het lot van de Palestijnen dan de huidige president Bush.
Voor vrede en rechtvaardigheid - Tegen alle soorten vormen van geweld.