Paul | maandag 15 december 2008 @ 23:02 |
Ok ik heb nou wijn gekocht he uit 2007 dus kei-oud dit moet wel heel goed zijn dus ![]() En het komt uit Frankrijk Cotes du Ventoux klinkt best hip En er staat een berg op het etiket Jongens volgens mij heb ik een goede wijn in handen wat denken jullie ervan ? ![]() | |
BasEnAad | maandag 15 december 2008 @ 23:02 |
Hoe duur? | |
Delicieux | maandag 15 december 2008 @ 23:02 |
dat jij maar bier moet blijven drinken. | |
Bafnek | maandag 15 december 2008 @ 23:05 |
Die kun je in de supermarkt kopen... ![]() | |
BarraCupraCuda | maandag 15 december 2008 @ 23:07 |
echte mannen drinken sterke drank | |
MLI | maandag 15 december 2008 @ 23:11 |
Je moet letten op waar het gebotteld is. Mise au chateaux is vaak goed, die kun je in België al heel goedkoop krijgen(3 of 4 euro) maar ik dronk nooit wijn toen ik nog in NL woonde. Mise au 'willekeurige bedrijfsnaam' is meestal niet echt lekker. Zo kan ik er als beginner nog redelijk wijs uit worden. | |
Paul | maandag 15 december 2008 @ 23:14 |
quote:Er staat Nord Vaucluse Grenache, Syrah, Carignan, Cinsault | |
Painted_Horse | maandag 15 december 2008 @ 23:24 |
Franse wijn uit 2007 met zo'n naam ![]() Je hebt nog veel te ontdekken op wijngebied ![]() Probeer eens een Zuid-Amerikaanse Merlot of Cabernet (Chili, Argentinië) of een Portugese witte wijn of een Zuid-Afrikaanse. | |
Paul | maandag 15 december 2008 @ 23:27 |
quote:Waarom is die naam niet goed ![]() | |
Diederik_Duck | maandag 15 december 2008 @ 23:31 |
Is 't een supermarkt wijn? | |
marcel-o | maandag 15 december 2008 @ 23:34 |
Ik drink gewoon witte Lambrusco. ![]() dat gaat als limonade weg ![]() | |
Diederik_Duck | maandag 15 december 2008 @ 23:35 |
quote:De rode ook kan ik je verzekeren (zeker onder een fijn zonnetje in Italie ![]() | |
Evenveel | maandag 15 december 2008 @ 23:37 |
Bier en Wódka... ![]() Wijn ![]() SPOILER | |
Schanulleke | maandag 15 december 2008 @ 23:39 |
Ach, Cote du Ventoux. Het is redelijk fruitig over het algemeen zoals de meeste wijntjes uit die streek. De syrah zou hem wat voller moeten maken. Vaak wat zwavelsmaak door de gebruikte sulfiet. Typisch een wijntje dat uit een coöperatie komt, dus druiven telen op hoeveelheid en volume in plaats van op kwaliteit. Prima om weg te klokken. Als je echt wilt genieten kan je beter iets anders kiezen. Maar goed, bij mij staat de wijncursus nog op de verlanglijst dus misschien dat iemand er anders over denkt. | |
Paul | maandag 15 december 2008 @ 23:40 |
quote:Waarom confronteer je me zo hard ja ![]() | |
Diederik_Duck | maandag 15 december 2008 @ 23:46 |
quote:Niks mis mee toch? De meeste wijnen in de supermarkt zijn prima weg te werken. Maar je moet voor dat geld natuurlijk niet verwachten een grote chateau te drinken. | |
Houniet | maandag 15 december 2008 @ 23:55 |
Wijn ![]() | |
Painted_Horse | maandag 15 december 2008 @ 23:58 |
quote:Ik ben zelf gewoon niet zo kapot van Franse wijn, maar dat blijft natuurlijk een kwestie van smaak. Frankrijk is als wijnland al lang en breed ingehaald door oa de landen die ik net noemde. | |
Painted_Horse | maandag 15 december 2008 @ 23:59 |
quote:Voor een euro of 8-10 kun je in de supermarkt prima wijnen kopen hoor. In een restaurant betaal je daar 20-40 euro voor | |
MinderMutsig | dinsdag 16 december 2008 @ 00:08 |
quote:Meen je dit serieus? | |
golfer | dinsdag 16 december 2008 @ 00:47 |
Laat Paultjuhhh eerst maar eens limonade en ranja leren drinken. ![]() | |
Wackyduck | dinsdag 16 december 2008 @ 04:32 |
Two buck chuck ftw!! ![]() ![]() ![]() | |
Diederik_Duck | dinsdag 16 december 2008 @ 10:09 |
quote:Hoor je van mij een negatief oordeel over supermarktwijnen? Integendeel juist. | |
Yngwie | dinsdag 16 december 2008 @ 10:28 |
quote:Een beetje fatsoenlijk restaurant heeft geen wijnen die ook in de supermarkt te vinden zijn ![]() | |
MLI | dinsdag 16 december 2008 @ 10:29 |
quote:Zo heeft iemand het mij 3 maanden geleden geleerd. Ik moet zeggen dat het er in mijn vergelijking daadwerkelijk beter uitkomt, ik tref nooit rare wijntjes of wat dan ook. Maar hey, ik ben geen kenner. Als er betere tips zijn, dan lees ik die ook graag. ![]() Sinds 3 maanden gaan er trouwens wel elke week 2 flessen per week door. Vroeger kocht ik 1 keer per 2 maanden een fles die ik dan weer weg kon flikkeren. | |
Repeat | dinsdag 16 december 2008 @ 10:35 |
Wijnen onder de 60 euro ![]() | |
MLI | dinsdag 16 december 2008 @ 10:38 |
quote:Geef dan eens een tip hoe wij wijnn00bs fatsoenlijke wijn kunnen selecteren? En wijn kopen van boven de 60 euro: ![]() | |
Diederik_Duck | dinsdag 16 december 2008 @ 10:38 |
quote: ![]() Die drinken wij WO-ers niet. Wij gaan immers voor kwaliteit, en met onze superieure intellectuele skills kunnen wij ook beoordelen wat kwaliteit is en wat niet. | |
MinderMutsig | dinsdag 16 december 2008 @ 11:02 |
quote:Nouja, het zegt waar de wijn gebotteld is: op het landgoed of later door een producent. In die laatste categorie zit inderdaad meer prutwijn dan in die eerste maar gebotteld op het landgoed/chateau is geenszins een kwaliteitskenmerk. Er wordt op chateaux ook gewoon ronduit kattenzeik gebotteld. Sterker nog, het is best waarschijnlijk dat de wijnboer van massaproductie kattenzeik een bottelinstallatie heeft gekocht terwijl de producent van pareltjes voor een zacht prijsje dit niet kan betalen en dit dus uitbesteed aan een ander. Laat ik het zo zeggen: koop je een fles van 30+ euro en staat daar Mise au *naam producent* dan zou ik hem niet vertrouwen en dus niet kopen maar in de prijsklasse 0-20 heb je vrij weinig aan die kwalificatie. | |
MLI | dinsdag 16 december 2008 @ 11:04 |
Logisch wel, MM. Maar hoe kies je dan in de supermarkt een lekker wijntje? | |
Diederik_Duck | dinsdag 16 december 2008 @ 11:15 |
quote:Koop de wijnalmanak, of hoe heet dat boekje ook alweer. Er is al voorgeproefd met oordeel door kenners. | |
David | dinsdag 16 december 2008 @ 11:40 |
wijnsnobs ![]() Ik drink heel graag wijn, en er zijn echt wel lekkere wijntjes in de supermarkt te koop voor 3 à 4 euro. Als snobisme je genot in de weg staat doe je je portemonnee alleen maar geweld aan... | |
MLI | dinsdag 16 december 2008 @ 11:42 |
quote:Ik kan het me sowieso niet permitteren om de wijnsnob uit te hangen ![]() | |
MinderMutsig | dinsdag 16 december 2008 @ 11:51 |
quote:Dat inderdaad. De wijnalmanak, de supermarktwijngids etc. En dat hoeft heus geen up-to-date gids te zijn. Een producent die dit jaar goede wijn produceert zal volgend jaar ook wel een goede/redelijke wijn produceren. De kans dat het vorig jaar een goede wijn was maar dit jaar kattenzeik is vrij klein. ![]() En ervaring, je leert vanzelf wel welke wijnen je lekker vindt. | |
David | dinsdag 16 december 2008 @ 11:54 |
Ik ook niet, maar ik heb ooit al wel eens echt heel dure en heel goede wijn gedronken. Was het lekkerder dan de gemiddelde supermarktwijn? Zeker weten! Maar dat wil niet zeggen dat goedkope wijn daarom ineens niet meer lekker zou zijn. | |
MinderMutsig | dinsdag 16 december 2008 @ 11:56 |
Bovendien: al zegt Harold Hamersma dat het kattenzeik is, als jij die wijn lekker vindt moet je hem vooral drinken. Kan jou het schelen. ![]() Uiteindelijk gaat het er om dat jij een lekker wijntje drinkt en niet of een wijntje 'waardig' is in de ogen van een ander. | |
fruityloop | dinsdag 16 december 2008 @ 12:11 |
quote:In Nederland heb je de "sterwijnen" en "omfietswijnen" die door oa Hubrecht Duiker verzameld worden, dan heb je een aardige houvast om tot zeg 10 euro lekkere wijnen te kopen bij de supermarkten en slijterij ketens. Wat wel gemeen is dat wijn uiteraard per jaar verschilt, dus een supermarkt kan best merk X verkopen, maar dan zit er dus wel verschil in, en vaak is het enige waaraan je dat kan zien het jaartal op het etiket. Een andere optie is een keer een wijnproeverij te bezoeken van een wijnhandel, vaak kan je hier als introducee van bestaande klanten kosteloos aan mee doen, en kan je ook eens wat duurdere wijnen proeven. (en je stuk lachen als een zelf uitgeroepen wijnkenner gaat wauwelen over straffe taninnes in een riesling . ![]() Overigens, wij waren laatst bij een wijnproeverij waar een 10 euro dure Italiaanse wijn door nagenoeg iedereen lekkerder gevonden werd dan een 50+ euro Bordeaux grand cru, dus staar je niet blind op de prijs. | |
kleinzusje | dinsdag 16 december 2008 @ 12:52 |
quote: ![]() Met een rietje ![]() | |
lauwert | dinsdag 16 december 2008 @ 15:51 |
Laats een wijnproeverij gehad voor het studentencafe waar ik 'werk'. Dus meerdere witte/rose/rode wijnen op met een prijs van een paar euro's. Heb zeker gemerkt dat een duurdere wijn echt niet altijd lekkerder hoeft te zijn. Over smaak valt altijd nog te twisten. | |
Paul | dinsdag 16 december 2008 @ 20:46 |
quote:OK ![]() | |
Topspin | dinsdag 16 december 2008 @ 20:49 |
Een wijn van 120 euro of van 5 euro, na 2 glazen smaakt het toch hetzelfde net zoals bij bier. Succes met de zuurbranden overigens Paultjuhhhh ![]() | |
Paul | dinsdag 16 december 2008 @ 20:57 |
Wat is zuurbranden ![]() | |
TheSorrow | dinsdag 16 december 2008 @ 20:59 |
Wijn ![]() ![]() ![]() Whiskey ![]() ![]() | |
Paul | dinsdag 16 december 2008 @ 20:59 |
quote:Dat kan mijn tere keeltje nog niet aan ![]() | |
Topspin | dinsdag 16 december 2008 @ 21:00 |
Alsof je maag aan het verbranden is door maagzuur, moeilijk te omschrijven maar ik heb dat super vaak gehad na het drinken van wijn, alsof de maag in de fik staat ook. Laatste keer wijn drinken is al langere geleden ook, krijg er ook geen voldoening uit omdat het niet dorstlessend is dus dan kies ik liever voor een biertje zo nu en dan. Wijn zorgt voor nog meer dorst ook dus liever niet ![]() Over verschil proeven van wijn die duur is of goedkoop is, heb het dan over de kwaliteitswijnen tussen 5 en 10 euro, kwaliteitswijnen dus en niet het spul waarbij je bij de eerste slok al brandend maagzuur krijgt ![]() Ook bij bier heb ik het dan over vergelijkbare bieren, zo is er af en toe zeker verschil tussen het ene en het andere bier maar erg vaak ook niet, bavaria vind ik om te kotsen en koop ik nooit maar zo is lidl bier van 40 cent best te vergelijken met brand van 89 cent maar het gaat even over wijn ![]() | |
Schanulleke | dinsdag 16 december 2008 @ 21:01 |
quote:Dat sowieso. Ik hoorde laatst een verhaal hoe iemand op een wijncursus bij de intro vol was gegaan voor de wijn die niet meer op dronk was. Zijn smaak was duidelijk anders... | |
David | woensdag 17 december 2008 @ 00:29 |
quote:ik heb nog nooit brandend maagzuur gehad van wijn, dat ligt echt wel aan jou hoor. | |
Gabbylicious | woensdag 17 december 2008 @ 00:35 |
Wijn is voor vrouwenSPOILER | |
krakkemieke | woensdag 17 december 2008 @ 20:28 |
Zoals gezegd, smaken verschillen. Ik ben geen kenner, maar ik houd van Cotes du Rhone. Ik drink liever een zure Cotes du Rhone met karakter dan een even goedkope cepage wijn. (Voor degenen die het niet weten, dat is een wijn van 1 druivenras.) Veel plezier met proeven Paultjuh! ![]() | |
Paul | woensdag 17 december 2008 @ 20:29 |
quote:Zullen we es samen proeven | |
borisz | woensdag 17 december 2008 @ 20:58 |
Zolang wijn maar een lekkere volle smaak heeft, beetje zuur erin is lekker ![]() Hangt ook af wanneer je een wijn drinkt of met wat ![]() | |
fruityloop | donderdag 18 december 2008 @ 09:00 |
quote:Een lekkere witte elzas is heerlijk bij de zuurkool of boerenkool kan ik je vertellen... En inderdaad, een lekkere vollere rode wijn bij de biefstuk. Of zo'n lekkere sappige Italiaanse montepulciano bij de pasta, ook jammie! ![]() ![]() | |
honda1990 | donderdag 18 december 2008 @ 11:45 |
Misschien moet je gewoon proeven ![]() | |
Captain_Fabulous | vrijdag 19 december 2008 @ 13:11 |
Ik vind de meeste wijnen die uit Chili komen, en hoofdzakelijk van de Merlot druif zijn gemaakt, zeer goed te pruimen bij pasta/pizza en gewoon 's avonds om te slobberen. Bij de Dirk, Nr7, paars-wit etiket, merlot uit Chili, 3,99 of zo, prima te doen. Bij de AH, frontera, merlot uit Chili, 3,69 of 99, ook heel lekker. Cabernet Suavignon wijnen zijn vaak wat zwaarder, dat past beter bij een stevig stukje vlees. Beaujolais Primeur....maagzuur spul. best lekker, maar niet meer dan een glas of twee of je krijgt spijt. | |
LeeHarveyOswald | maandag 22 december 2008 @ 00:00 |
quote:Dit is een wijn topic, geen sevenup met extra suiker en een beetje alcohol topic... ![]() | |
fruityloop | maandag 22 december 2008 @ 08:39 |
quote:Naja, het is tenminste nog geen canei of alte weintradition.. ![]() | |
MLI | dinsdag 30 december 2008 @ 11:03 |
paultjuhhh, in de Glamour ![]() Mensen met een voorkeur voor wijn ![]() SPOILER | |
MinderMutsig | dinsdag 30 december 2008 @ 13:26 |
quote:Ik vind lambrusco wel in die categorie vallen hoor. ![]() | |
travelman | dinsdag 30 december 2008 @ 13:42 |
quote:Hoewel er ook gewoon goede en lekkere Lambruscos zijn en die staan niet voor ¤2,99 bij de Supermarkt... | |
fruityloop | dinsdag 30 december 2008 @ 14:16 |
quote:Inderdaad, maar je kan best voor een euro of 5 lekker slagen in de supermarkt. ![]() | |
K-mail | dinsdag 30 december 2008 @ 20:44 |
Ik ben begonnen met alle druivensoorten puur te proberen (cepage). Het valt me wel op dat er duidelijk een scheiding is tussen New(alles buiten europa bout gezegd) & Old world wijn, New zet op het etiket (adverteerd met) de druivensoort, en Old voornamelijk met de terroir, oftewel waar de wijn vandaan komt. Duidelijk ook te merken aan de vele DOC, AOC, DO etcetera aanduidingen. Ik heb nu al gehad: rood: Cabernet Sauvignon Merlot Pinotage Carmenere Sangiovese wit: Chardonnay Chenin blanc Sauvignon blanc (daarvoor ook zat andere gedronken, maar die waren voornamelijk old world, uit de relatiegeschenken collectie van m'n vader, zeker niet verkeerd hoor, S. emillion g.c. etc.) Van wijn wordt je zo heerlijk drowsy... | |
Maeghan | donderdag 1 januari 2009 @ 20:44 |
quote:Daar valt veel discussie over te voeren. De nieuwe wereld produceert tegenwoordig wel veel, maar het is toch met name goedkoop geproduceerde massawijn van druivenrassen die daar van oorsprong niet voorkomen, zonder terroirexpressie, gerijpt op staal en dan met een houtsmaakje wat eraan gegeven wordt door er houtsnippers in te weken. Daar word ik dus echt niet blij van. [ Bericht 0% gewijzigd door Maeghan op 02-01-2009 19:32:58 ] | |
krakkemieke | vrijdag 2 januari 2009 @ 19:39 |
quote:Mijn wijn ontdekking van dit jaar was de Languedoc. Vroeger kwam daar slobberwijn vandaan, maar ik heb er heel lekkere wijn gedronken. Ik had wel gelezen dat er hard gewerkt werd, maar het was echt een leuke verrassing. | |
FictionalFenna | woensdag 7 januari 2009 @ 02:42 |
Laatst deze geprobeerd:![]() Bodegas Santa Ana uit Argentinië. Erg lekker. ![]() | |
LeeHarveyOswald | woensdag 7 januari 2009 @ 09:16 |
Ik ben sowieso erg te spreken over zuid Amerikaanse wijnen ![]() edit: Uiteraard Argento, een argentijnse:: ![]() ![]() Uit Chili de Gato Negro: ![]() Mn favoriete Rosé is een spaanse, Barcello: ![]() [ Bericht 35% gewijzigd door LeeHarveyOswald op 07-01-2009 09:24:06 ] | |
Paul | zaterdag 13 februari 2010 @ 15:06 |
Ik heb nu dus zoeen huiswijn in huis van c1000 rood halfzoet sappig en fruitig ![]() | |
fruityloop | zaterdag 13 februari 2010 @ 21:09 |
quote:Waar ga je de wijn bij drinken? | |
flexster | zondag 14 februari 2010 @ 14:37 |
ik vind de cabernet sauvignon van Frontera wel lekker bij het eten, en ik had laatst een Negroamaro del Salento, 'Domiziano' en die is erg drinkbaar, ook als je niet van rode wijn houdt. Die ging in een keer op ![]() Ik vind zelf de temperatuur van de wijn echter net zo belangrijk als de wijn zelf. Te koud is niet lekker. | |
Paul | zondag 14 februari 2010 @ 16:14 |
Rode wijn moet je toch helemaal niet gekoeld bewaren ![]() | |
fruityloop | zondag 14 februari 2010 @ 16:19 |
Kamertemperatuur, wat voor rood meestal genoemd wordt, is grofweg tussen de 18-20 graden, dus in de zomer zou je een rode wijn best even in de koelkast kunnen leggen.. | |
Zooootje | woensdag 17 februari 2010 @ 16:56 |
Kei-oud? ![]() | |
minilot | woensdag 17 februari 2010 @ 17:09 |
Nou, nu het topic toch gekicked is.. Ik eet straks een tomaten-geitenkaastaart in een korstdeeg met basilicum en knoflook. Wat voor supermarktwijn zal ik daar zodadelijk eens bij gaan kopen? ![]() | |
fruityloop | woensdag 17 februari 2010 @ 17:23 |
Wat dacht je van een shiraz/syrah&cabernet-sauvignon blend uit een van de nieuwe wijn landen? | |
Paul | woensdag 1 september 2010 @ 23:26 |
Jawel, ik heb nou prikkelwijn geprobeerd: Rode wijn met prikkels ![]() | |
Peak | donderdag 2 september 2010 @ 15:10 |
Ik ben ook zeker geen wijnkenner, maar wat ik altijd geleerd heb is dat wil je makkelijk een franse kwaliteitswijn herkennen je moet letten of het een appelation controlee is. Een soort Frans keurmerk voor wijn, voor exacte uitleg zie deze wiki. | |
Z | dinsdag 7 september 2010 @ 17:21 |
Dat het een Appellation d'origine contrôlée is, zegt helaas niet zoveel over de kwaliteit van een wijn. Het zegt alleen iets over bijvoorbeeld het aantal aangeplante wijnstokken, minimum alcoholgehalte, maximum opbrengst, verbouwingsmethode, snoeien, wijnbereiding en etiket. Je kan vrij makkelijk aan alle voorwaarden voldoen en nog steeds een belabberde wijn maken. | |
fruityloop | dinsdag 7 september 2010 @ 17:28 |
Overigens wordt ook met dat soort keurmerken gerotzooid in de marge, er is een hele poos gedonder geweest over bijvoorbeeld de Italiaanse brunello wijnen, nu lijkt dat uiteindelijk mee te vallen, maar de aldi heeft er eentje van verkocht tegen een echt verdacht lage prijs, en waarvan het wijndomein niet terug te vinden was bij de controlerende instantie. Dat soort kreten zijn enkel een houvast, maar zeker niet zaligmakend. Zo maakt Penfolds in Australië naast hun betaalbare series, ook een paar topwijnen, zonder al te veel van dat soort keurmerken. |