FOK!forum / Culinesse à gogo / Paultjuhhh leert wijn drinken
Paulmaandag 15 december 2008 @ 23:02
Ok ik heb nou wijn gekocht he
uit 2007 dus kei-oud dit moet wel heel goed zijn dus
En het komt uit Frankrijk
Cotes du Ventoux klinkt best hip
En er staat een berg op het etiket
Jongens volgens mij heb ik een goede wijn in handen wat denken jullie ervan ?
BasEnAadmaandag 15 december 2008 @ 23:02
Hoe duur?
Delicieuxmaandag 15 december 2008 @ 23:02
dat jij maar bier moet blijven drinken.
Bafnekmaandag 15 december 2008 @ 23:05
Die kun je in de supermarkt kopen...
BarraCupraCudamaandag 15 december 2008 @ 23:07
echte mannen drinken sterke drank
MLImaandag 15 december 2008 @ 23:11
Je moet letten op waar het gebotteld is. Mise au chateaux is vaak goed, die kun je in België al heel goedkoop krijgen(3 of 4 euro) maar ik dronk nooit wijn toen ik nog in NL woonde. Mise au 'willekeurige bedrijfsnaam' is meestal niet echt lekker. Zo kan ik er als beginner nog redelijk wijs uit worden.
Paulmaandag 15 december 2008 @ 23:14
quote:
Op maandag 15 december 2008 23:11 schreef MLI het volgende:
Je moet letten op waar het gebotteld is. Mise au chateaux is vaak goed, die kun je in België al heel goedkoop krijgen(3 of 4 euro) maar ik dronk nooit wijn toen ik nog in NL woonde. Mise au 'willekeurige bedrijfsnaam' is meestal niet echt lekker. Zo kan ik er als beginner nog redelijk wijs uit worden.
Er staat

Nord Vaucluse

Grenache, Syrah, Carignan, Cinsault
Painted_Horsemaandag 15 december 2008 @ 23:24
Franse wijn uit 2007 met zo'n naam
Je hebt nog veel te ontdekken op wijngebied

Probeer eens een Zuid-Amerikaanse Merlot of Cabernet (Chili, Argentinië) of een Portugese witte wijn of een Zuid-Afrikaanse.
Paulmaandag 15 december 2008 @ 23:27
quote:
Op maandag 15 december 2008 23:24 schreef Painted_Horse het volgende:
Franse wijn uit 2007 met zo'n naam

Waarom is die naam niet goed ?
Diederik_Duckmaandag 15 december 2008 @ 23:31
Is 't een supermarkt wijn?
marcel-omaandag 15 december 2008 @ 23:34
Ik drink gewoon witte Lambrusco.
dat gaat als limonade weg
Diederik_Duckmaandag 15 december 2008 @ 23:35
quote:
Op maandag 15 december 2008 23:34 schreef marcel-o het volgende:
Ik drink gewoon witte Lambrusco.
dat gaat als limonade weg
De rode ook kan ik je verzekeren (zeker onder een fijn zonnetje in Italie )
Evenveelmaandag 15 december 2008 @ 23:37
Bier en Wódka...
Wijn
SPOILER
ik weet helemaal niets van wijn
Schanullekemaandag 15 december 2008 @ 23:39
Ach, Cote du Ventoux.
Het is redelijk fruitig over het algemeen zoals de meeste wijntjes uit die streek. De syrah zou hem wat voller moeten maken. Vaak wat zwavelsmaak door de gebruikte sulfiet. Typisch een wijntje dat uit een coöperatie komt, dus druiven telen op hoeveelheid en volume in plaats van op kwaliteit.
Prima om weg te klokken. Als je echt wilt genieten kan je beter iets anders kiezen.

Maar goed, bij mij staat de wijncursus nog op de verlanglijst dus misschien dat iemand er anders over denkt.
Paulmaandag 15 december 2008 @ 23:40
quote:
Op maandag 15 december 2008 23:31 schreef Diederik_Duck het volgende:
Is 't een supermarkt wijn?
Waarom confronteer je me zo hard
ja
Diederik_Duckmaandag 15 december 2008 @ 23:46
quote:
Op maandag 15 december 2008 23:40 schreef paultjuhhh het volgende:

[..]

Waarom confronteer je me zo hard
ja
Niks mis mee toch? De meeste wijnen in de supermarkt zijn prima weg te werken. Maar je moet voor dat geld natuurlijk niet verwachten een grote chateau te drinken.
Hounietmaandag 15 december 2008 @ 23:55
Wijn ?
Painted_Horsemaandag 15 december 2008 @ 23:58
quote:
Op maandag 15 december 2008 23:27 schreef paultjuhhh het volgende:

[..]

Waarom is die naam niet goed ?
Ik ben zelf gewoon niet zo kapot van Franse wijn, maar dat blijft natuurlijk een kwestie van smaak.
Frankrijk is als wijnland al lang en breed ingehaald door oa de landen die ik net noemde.
Painted_Horsemaandag 15 december 2008 @ 23:59
quote:
Op maandag 15 december 2008 23:46 schreef Diederik_Duck het volgende:

[..]

Niks mis mee toch? De meeste wijnen in de supermarkt zijn prima weg te werken. Maar je moet voor dat geld natuurlijk niet verwachten een grote chateau te drinken.
Voor een euro of 8-10 kun je in de supermarkt prima wijnen kopen hoor.
In een restaurant betaal je daar 20-40 euro voor
MinderMutsigdinsdag 16 december 2008 @ 00:08
quote:
Op maandag 15 december 2008 23:11 schreef MLI het volgende:
Je moet letten op waar het gebotteld is. Mise au chateaux is vaak goed, die kun je in België al heel goedkoop krijgen(3 of 4 euro) maar ik dronk nooit wijn toen ik nog in NL woonde. Mise au 'willekeurige bedrijfsnaam' is meestal niet echt lekker. Zo kan ik er als beginner nog redelijk wijs uit worden.
Meen je dit serieus?
golferdinsdag 16 december 2008 @ 00:47
Laat Paultjuhhh eerst maar eens limonade en ranja leren drinken.
Wackyduckdinsdag 16 december 2008 @ 04:32
Two buck chuck ftw!!
Diederik_Duckdinsdag 16 december 2008 @ 10:09
quote:
Op maandag 15 december 2008 23:59 schreef Painted_Horse het volgende:

[..]

Voor een euro of 8-10 kun je in de supermarkt prima wijnen kopen hoor.
In een restaurant betaal je daar 20-40 euro voor
Hoor je van mij een negatief oordeel over supermarktwijnen? Integendeel juist.
Yngwiedinsdag 16 december 2008 @ 10:28
quote:
Op maandag 15 december 2008 23:59 schreef Painted_Horse het volgende:

[..]

Voor een euro of 8-10 kun je in de supermarkt prima wijnen kopen hoor.
In een restaurant betaal je daar 20-40 euro voor
Een beetje fatsoenlijk restaurant heeft geen wijnen die ook in de supermarkt te vinden zijn Niet dat ze daardoor bij de importeur duurder zullen/moeten zijn, maar puur om de exclusiviteit. Heb zelf voor kerst ook wijn besteld bij een importeur omdat deze niet in de winkel te koop is (en waarvan ik weet dat de wijn lekker is bij wat ik klaar ga maken). Maar bij ons in de supermarkt zijn wijnen te vinden die duurder zijn (duurste is iets van 56 Euro/fles bij de GB)
MLIdinsdag 16 december 2008 @ 10:29
quote:
Op dinsdag 16 december 2008 00:08 schreef MinderMutsig het volgende:

[..]

Meen je dit serieus?
Zo heeft iemand het mij 3 maanden geleden geleerd. Ik moet zeggen dat het er in mijn vergelijking daadwerkelijk beter uitkomt, ik tref nooit rare wijntjes of wat dan ook. Maar hey, ik ben geen kenner. Als er betere tips zijn, dan lees ik die ook graag. .

Sinds 3 maanden gaan er trouwens wel elke week 2 flessen per week door. Vroeger kocht ik 1 keer per 2 maanden een fles die ik dan weer weg kon flikkeren.
Repeatdinsdag 16 december 2008 @ 10:35
Wijnen onder de 60 euro
MLIdinsdag 16 december 2008 @ 10:38
quote:
Op dinsdag 16 december 2008 10:35 schreef Repeat het volgende:
Wijnen onder de 60 euro
Geef dan eens een tip hoe wij wijnn00bs fatsoenlijke wijn kunnen selecteren?

En wijn kopen van boven de 60 euro: . Paultjuhhh, koop maar gewoon die supermarktwijnengids.
Diederik_Duckdinsdag 16 december 2008 @ 10:38
quote:
Op dinsdag 16 december 2008 10:35 schreef Repeat het volgende:
Wijnen onder de 60 euro


Die drinken wij WO-ers niet. Wij gaan immers voor kwaliteit, en met onze superieure intellectuele skills kunnen wij ook beoordelen wat kwaliteit is en wat niet.
MinderMutsigdinsdag 16 december 2008 @ 11:02
quote:
Op dinsdag 16 december 2008 10:29 schreef MLI het volgende:

[..]

Zo heeft iemand het mij 3 maanden geleden geleerd. Ik moet zeggen dat het er in mijn vergelijking daadwerkelijk beter uitkomt, ik tref nooit rare wijntjes of wat dan ook. Maar hey, ik ben geen kenner. Als er betere tips zijn, dan lees ik die ook graag. .

Sinds 3 maanden gaan er trouwens wel elke week 2 flessen per week door. Vroeger kocht ik 1 keer per 2 maanden een fles die ik dan weer weg kon flikkeren.
Nouja, het zegt waar de wijn gebotteld is: op het landgoed of later door een producent. In die laatste categorie zit inderdaad meer prutwijn dan in die eerste maar gebotteld op het landgoed/chateau is geenszins een kwaliteitskenmerk. Er wordt op chateaux ook gewoon ronduit kattenzeik gebotteld.
Sterker nog, het is best waarschijnlijk dat de wijnboer van massaproductie kattenzeik een bottelinstallatie heeft gekocht terwijl de producent van pareltjes voor een zacht prijsje dit niet kan betalen en dit dus uitbesteed aan een ander.


Laat ik het zo zeggen: koop je een fles van 30+ euro en staat daar Mise au *naam producent* dan zou ik hem niet vertrouwen en dus niet kopen maar in de prijsklasse 0-20 heb je vrij weinig aan die kwalificatie.
MLIdinsdag 16 december 2008 @ 11:04
Logisch wel, MM.

Maar hoe kies je dan in de supermarkt een lekker wijntje?
Diederik_Duckdinsdag 16 december 2008 @ 11:15
quote:
Op dinsdag 16 december 2008 11:04 schreef MLI het volgende:
Logisch wel, MM.

Maar hoe kies je dan in de supermarkt een lekker wijntje?
Koop de wijnalmanak, of hoe heet dat boekje ook alweer. Er is al voorgeproefd met oordeel door kenners.
Daviddinsdag 16 december 2008 @ 11:40
wijnsnobs

Ik drink heel graag wijn, en er zijn echt wel lekkere wijntjes in de supermarkt te koop voor 3 à 4 euro. Als snobisme je genot in de weg staat doe je je portemonnee alleen maar geweld aan...
MLIdinsdag 16 december 2008 @ 11:42
quote:
Op dinsdag 16 december 2008 11:40 schreef David het volgende:
wijnsnobs

Ik drink heel graag wijn, en er zijn echt wel lekkere wijntjes in de supermarkt te koop voor 3 à 4 euro. Als snobisme je genot in de weg staat doe je je portemonnee alleen maar geweld aan...
Ik kan het me sowieso niet permitteren om de wijnsnob uit te hangen
MinderMutsigdinsdag 16 december 2008 @ 11:51
quote:
Op dinsdag 16 december 2008 11:15 schreef Diederik_Duck het volgende:

[..]

Koop de wijnalmanak, of hoe heet dat boekje ook alweer. Er is al voorgeproefd met oordeel door kenners.
Dat inderdaad. De wijnalmanak, de supermarktwijngids etc. En dat hoeft heus geen up-to-date gids te zijn. Een producent die dit jaar goede wijn produceert zal volgend jaar ook wel een goede/redelijke wijn produceren. De kans dat het vorig jaar een goede wijn was maar dit jaar kattenzeik is vrij klein.
En ervaring, je leert vanzelf wel welke wijnen je lekker vindt.
Daviddinsdag 16 december 2008 @ 11:54
Ik ook niet, maar ik heb ooit al wel eens echt heel dure en heel goede wijn gedronken. Was het lekkerder dan de gemiddelde supermarktwijn? Zeker weten! Maar dat wil niet zeggen dat goedkope wijn daarom ineens niet meer lekker zou zijn.
MinderMutsigdinsdag 16 december 2008 @ 11:56
Bovendien: al zegt Harold Hamersma dat het kattenzeik is, als jij die wijn lekker vindt moet je hem vooral drinken. Kan jou het schelen. Waarom veel geld uitgeven aan dure wijnen als je een goedkope ook lekker vindt?
Uiteindelijk gaat het er om dat jij een lekker wijntje drinkt en niet of een wijntje 'waardig' is in de ogen van een ander.
fruityloopdinsdag 16 december 2008 @ 12:11
quote:
Op dinsdag 16 december 2008 11:04 schreef MLI het volgende:
Logisch wel, MM.

Maar hoe kies je dan in de supermarkt een lekker wijntje?
In Nederland heb je de "sterwijnen" en "omfietswijnen" die door oa Hubrecht Duiker verzameld worden, dan heb je een aardige houvast om tot zeg 10 euro lekkere wijnen te kopen bij de supermarkten en slijterij ketens. Wat wel gemeen is dat wijn uiteraard per jaar verschilt, dus een supermarkt kan best merk X verkopen, maar dan zit er dus wel verschil in, en vaak is het enige waaraan je dat kan zien het jaartal op het etiket.

Een andere optie is een keer een wijnproeverij te bezoeken van een wijnhandel, vaak kan je hier als introducee van bestaande klanten kosteloos aan mee doen, en kan je ook eens wat duurdere wijnen proeven. (en je stuk lachen als een zelf uitgeroepen wijnkenner gaat wauwelen over straffe taninnes in een riesling . )

Overigens, wij waren laatst bij een wijnproeverij waar een 10 euro dure Italiaanse wijn door nagenoeg iedereen lekkerder gevonden werd dan een 50+ euro Bordeaux grand cru, dus staar je niet blind op de prijs.
kleinzusjedinsdag 16 december 2008 @ 12:52
quote:
Op dinsdag 16 december 2008 00:47 schreef golfer het volgende:
Laat Paultjuhhh eerst maar eens limonade en ranja leren drinken.


Met een rietje
lauwertdinsdag 16 december 2008 @ 15:51
Laats een wijnproeverij gehad voor het studentencafe waar ik 'werk'.
Dus meerdere witte/rose/rode wijnen op met een prijs van een paar euro's.
Heb zeker gemerkt dat een duurdere wijn echt niet altijd lekkerder hoeft te zijn. Over smaak valt altijd nog te twisten.
Pauldinsdag 16 december 2008 @ 20:46
quote:
Op dinsdag 16 december 2008 10:38 schreef MLI het volgende:

[..]

Geef dan eens een tip hoe wij wijnn00bs fatsoenlijke wijn kunnen selecteren?

En wijn kopen van boven de 60 euro: . Paultjuhhh, koop maar gewoon die supermarktwijnengids.
OK !
Topspindinsdag 16 december 2008 @ 20:49
Een wijn van 120 euro of van 5 euro, na 2 glazen smaakt het toch hetzelfde net zoals bij bier.

Succes met de zuurbranden overigens Paultjuhhhh Wijn + zuurbranden = een garantie. ( mits in grote hoeveelheden gedronken)
Pauldinsdag 16 december 2008 @ 20:57
Wat is zuurbranden ?
TheSorrowdinsdag 16 december 2008 @ 20:59
Wijn
Whiskey
Pauldinsdag 16 december 2008 @ 20:59
quote:
Op dinsdag 16 december 2008 20:59 schreef TheSorrow het volgende:
Wijn
Whiskey
Dat kan mijn tere keeltje nog niet aan
Topspindinsdag 16 december 2008 @ 21:00
Alsof je maag aan het verbranden is door maagzuur, moeilijk te omschrijven maar ik heb dat super vaak gehad na het drinken van wijn, alsof de maag in de fik staat ook. Laatste keer wijn drinken is al langere geleden ook, krijg er ook geen voldoening uit omdat het niet dorstlessend is dus dan kies ik liever voor een biertje zo nu en dan. Wijn zorgt voor nog meer dorst ook dus liever niet

Over verschil proeven van wijn die duur is of goedkoop is, heb het dan over de kwaliteitswijnen tussen 5 en 10 euro, kwaliteitswijnen dus en niet het spul waarbij je bij de eerste slok al brandend maagzuur krijgt . Heb dure wijnen geproefd die om te kotsen waren en ook dure wijnen die hetzelfde smaken dan goedkopere. Kan zijn dat ik net die ene goede dure wijn nog nooit gehad heb maar het komt in mijn smaak op hetzelfde neer allemaal.

Ook bij bier heb ik het dan over vergelijkbare bieren, zo is er af en toe zeker verschil tussen het ene en het andere bier maar erg vaak ook niet, bavaria vind ik om te kotsen en koop ik nooit maar zo is lidl bier van 40 cent best te vergelijken met brand van 89 cent maar het gaat even over wijn . En dan zeker niet gesproken over speciale bieren.
Schanullekedinsdag 16 december 2008 @ 21:01
quote:
Op dinsdag 16 december 2008 15:51 schreef lauwert het volgende:
Laats een wijnproeverij gehad voor het studentencafe waar ik 'werk'.
Dus meerdere witte/rose/rode wijnen op met een prijs van een paar euro's.
Heb zeker gemerkt dat een duurdere wijn echt niet altijd lekkerder hoeft te zijn. Over smaak valt altijd nog te twisten.
Dat sowieso. Ik hoorde laatst een verhaal hoe iemand op een wijncursus bij de intro vol was gegaan voor de wijn die niet meer op dronk was.
Zijn smaak was duidelijk anders...
Davidwoensdag 17 december 2008 @ 00:29
quote:
Op dinsdag 16 december 2008 21:00 schreef Topspin het volgende:
Alsof je maag aan het verbranden is door maagzuur, moeilijk te omschrijven maar ik heb dat super vaak gehad na het drinken van wijn, alsof de maag in de fik staat ook. Laatste keer wijn drinken is al langere geleden ook, krijg er ook geen voldoening uit omdat het niet dorstlessend is dus dan kies ik liever voor een biertje zo nu en dan. Wijn zorgt voor nog meer dorst ook dus liever niet

Over verschil proeven van wijn die duur is of goedkoop is, heb het dan over de kwaliteitswijnen tussen 5 en 10 euro, kwaliteitswijnen dus en niet het spul waarbij je bij de eerste slok al brandend maagzuur krijgt . Heb dure wijnen geproefd die om te kotsen waren en ook dure wijnen die hetzelfde smaken dan goedkopere. Kan zijn dat ik net die ene goede dure wijn nog nooit gehad heb maar het komt in mijn smaak op hetzelfde neer allemaal.

Ook bij bier heb ik het dan over vergelijkbare bieren, zo is er af en toe zeker verschil tussen het ene en het andere bier maar erg vaak ook niet, bavaria vind ik om te kotsen en koop ik nooit maar zo is lidl bier van 40 cent best te vergelijken met brand van 89 cent maar het gaat even over wijn . En dan zeker niet gesproken over speciale bieren.
ik heb nog nooit brandend maagzuur gehad van wijn, dat ligt echt wel aan jou hoor.
Gabbyliciouswoensdag 17 december 2008 @ 00:35
Wijn is voor vrouwen
SPOILER
en homo's
krakkemiekewoensdag 17 december 2008 @ 20:28
Zoals gezegd, smaken verschillen. Ik ben geen kenner, maar ik houd van Cotes du Rhone.
Ik drink liever een zure Cotes du Rhone met karakter dan een even goedkope cepage wijn. (Voor degenen die het niet weten, dat is een wijn van 1 druivenras.)
Veel plezier met proeven Paultjuh!
Paulwoensdag 17 december 2008 @ 20:29
quote:
Op woensdag 17 december 2008 20:28 schreef krakkemieke het volgende:
Zoals gezegd, smaken verschillen. Ik ben geen kenner, maar ik houd van Cotes du Rhone.
Ik drink liever een zure Cotes du Rhone met karakter dan een even goedkope cepage wijn. (Voor degenen die het niet weten, dat is een wijn van 1 druivenras.)
Veel plezier met proeven Paultjuh!
Zullen we es samen proeven
boriszwoensdag 17 december 2008 @ 20:58
Zolang wijn maar een lekkere volle smaak heeft, beetje zuur erin is lekker

Hangt ook af wanneer je een wijn drinkt of met wat
fruityloopdonderdag 18 december 2008 @ 09:00
quote:
Op woensdag 17 december 2008 20:58 schreef borisz het volgende:
Zolang wijn maar een lekkere volle smaak heeft, beetje zuur erin is lekker

Hangt ook af wanneer je een wijn drinkt of met wat
Een lekkere witte elzas is heerlijk bij de zuurkool of boerenkool kan ik je vertellen... En inderdaad, een lekkere vollere rode wijn bij de biefstuk. Of zo'n lekkere sappige Italiaanse montepulciano bij de pasta, ook jammie!
honda1990donderdag 18 december 2008 @ 11:45
Misschien moet je gewoon proeven
Captain_Fabulousvrijdag 19 december 2008 @ 13:11
Ik vind de meeste wijnen die uit Chili komen, en hoofdzakelijk van de Merlot druif zijn gemaakt, zeer goed te pruimen bij pasta/pizza en gewoon 's avonds om te slobberen.
Bij de Dirk, Nr7, paars-wit etiket, merlot uit Chili, 3,99 of zo, prima te doen.
Bij de AH, frontera, merlot uit Chili, 3,69 of 99, ook heel lekker.

Cabernet Suavignon wijnen zijn vaak wat zwaarder, dat past beter bij een stevig stukje vlees.
Beaujolais Primeur....maagzuur spul. best lekker, maar niet meer dan een glas of twee of je krijgt spijt.
LeeHarveyOswaldmaandag 22 december 2008 @ 00:00
quote:
Op maandag 15 december 2008 23:34 schreef marcel-o het volgende:
Ik drink gewoon witte Lambrusco.
dat gaat als limonade weg
Dit is een wijn topic, geen sevenup met extra suiker en een beetje alcohol topic...
fruityloopmaandag 22 december 2008 @ 08:39
quote:
Op maandag 22 december 2008 00:00 schreef LeeHarveyOswald het volgende:

[..]

Dit is een wijn topic, geen sevenup met extra suiker en een beetje alcohol topic...
Naja, het is tenminste nog geen canei of alte weintradition..
MLIdinsdag 30 december 2008 @ 11:03
paultjuhhh, in de Glamour van december stond een handig overzicht over hoe wijn te kiezen.

Mensen met een voorkeur voor wijn .
SPOILER
http://forum.fok.nl/topic/1235615
MinderMutsigdinsdag 30 december 2008 @ 13:26
quote:
Op maandag 22 december 2008 08:39 schreef fruityloop het volgende:

[..]

Naja, het is tenminste nog geen canei of alte weintradition..
Ik vind lambrusco wel in die categorie vallen hoor.
travelmandinsdag 30 december 2008 @ 13:42
quote:
Op dinsdag 30 december 2008 13:26 schreef MinderMutsig het volgende:

[..]

Ik vind lambrusco wel in die categorie vallen hoor.
Hoewel er ook gewoon goede en lekkere Lambruscos zijn en die staan niet voor ¤2,99 bij de Supermarkt...
fruityloopdinsdag 30 december 2008 @ 14:16
quote:
Op dinsdag 30 december 2008 13:42 schreef travelman het volgende:

[..]

Hoewel er ook gewoon goede en lekkere Lambruscos zijn en die staan niet voor ¤2,99 bij de Supermarkt...
Inderdaad, maar je kan best voor een euro of 5 lekker slagen in de supermarkt.
K-maildinsdag 30 december 2008 @ 20:44
Ik ben begonnen met alle druivensoorten puur te proberen (cepage). Het valt me wel op dat er duidelijk een scheiding is tussen New(alles buiten europa bout gezegd) & Old world wijn, New zet op het etiket (adverteerd met) de druivensoort, en Old voornamelijk met de terroir, oftewel waar de wijn vandaan komt. Duidelijk ook te merken aan de vele DOC, AOC, DO etcetera aanduidingen.

Ik heb nu al gehad:
rood:
Cabernet Sauvignon
Merlot
Pinotage
Carmenere
Sangiovese

wit:
Chardonnay
Chenin blanc
Sauvignon blanc

(daarvoor ook zat andere gedronken, maar die waren voornamelijk old world, uit de relatiegeschenken collectie van m'n vader, zeker niet verkeerd hoor, S. emillion g.c. etc.)

Van wijn wordt je zo heerlijk drowsy...
Maeghandonderdag 1 januari 2009 @ 20:44
quote:
Op maandag 15 december 2008 23:58 schreef Painted_Horse het volgende:

[..]

Ik ben zelf gewoon niet zo kapot van Franse wijn, maar dat blijft natuurlijk een kwestie van smaak.
Frankrijk is als wijnland al lang en breed ingehaald door oa de landen die ik net noemde.
Daar valt veel discussie over te voeren. De nieuwe wereld produceert tegenwoordig wel veel, maar het is toch met name goedkoop geproduceerde massawijn van druivenrassen die daar van oorsprong niet voorkomen, zonder terroirexpressie, gerijpt op staal en dan met een houtsmaakje wat eraan gegeven wordt door er houtsnippers in te weken. Daar word ik dus echt niet blij van.

[ Bericht 0% gewijzigd door Maeghan op 02-01-2009 19:32:58 ]
krakkemiekevrijdag 2 januari 2009 @ 19:39
quote:
Op donderdag 1 januari 2009 20:44 schreef Maeghan het volgende:

[..]

Daar valt veel discussie over te voeren. De nieuwe wereld produceert tegenwoordig wel veel, maar het is toch met name goedkoop geproduceerde massawijn van druivenrassen die daar van oorsprong niet voorkomen, zonder terroirexpressie, gerijpt op staal en dan met een houtsmaakje wat eraan gegeven wordt door er houtsnippers in te weken. Daar word ik dus echt niet blij van.
Mijn wijn ontdekking van dit jaar was de Languedoc. Vroeger kwam daar slobberwijn vandaan, maar ik heb er heel lekkere wijn gedronken. Ik had wel gelezen dat er hard gewerkt werd, maar het was echt een leuke verrassing.
FictionalFennawoensdag 7 januari 2009 @ 02:42
Laatst deze geprobeerd:

Bodegas Santa Ana uit Argentinië. Erg lekker.
LeeHarveyOswaldwoensdag 7 januari 2009 @ 09:16
Ik ben sowieso erg te spreken over zuid Amerikaanse wijnen

edit: Uiteraard Argento, een argentijnse::




Uit Chili de Gato Negro:


Mn favoriete Rosé is een spaanse, Barcello:


[ Bericht 35% gewijzigd door LeeHarveyOswald op 07-01-2009 09:24:06 ]
Paulzaterdag 13 februari 2010 @ 15:06
Ik heb nu dus zoeen huiswijn in huis van c1000
rood
halfzoet sappig en fruitig
fruityloopzaterdag 13 februari 2010 @ 21:09
quote:
Op zaterdag 13 februari 2010 15:06 schreef Paul het volgende:
Ik heb nu dus zoeen huiswijn in huis van c1000
rood
halfzoet sappig en fruitig

Waar ga je de wijn bij drinken?
flexsterzondag 14 februari 2010 @ 14:37
ik vind de cabernet sauvignon van Frontera wel lekker bij het eten, en ik had laatst een Negroamaro del Salento, 'Domiziano' en die is erg drinkbaar, ook als je niet van rode wijn houdt. Die ging in een keer op Verder heb ik laatst in de aanbieding een doos Berberana gehaald, tempranillo. Die is ook lekker.

Ik vind zelf de temperatuur van de wijn echter net zo belangrijk als de wijn zelf. Te koud is niet lekker.
Paulzondag 14 februari 2010 @ 16:14
Rode wijn moet je toch helemaal niet gekoeld bewaren ?
fruityloopzondag 14 februari 2010 @ 16:19
Kamertemperatuur, wat voor rood meestal genoemd wordt, is grofweg tussen de 18-20 graden, dus in de zomer zou je een rode wijn best even in de koelkast kunnen leggen..
Zooootjewoensdag 17 februari 2010 @ 16:56
Kei-oud?
minilotwoensdag 17 februari 2010 @ 17:09
Nou, nu het topic toch gekicked is..

Ik eet straks een tomaten-geitenkaastaart in een korstdeeg met basilicum en knoflook. Wat voor supermarktwijn zal ik daar zodadelijk eens bij gaan kopen?
fruityloopwoensdag 17 februari 2010 @ 17:23
Wat dacht je van een shiraz/syrah&cabernet-sauvignon blend uit een van de nieuwe wijn landen?
Paulwoensdag 1 september 2010 @ 23:26
Jawel, ik heb nou prikkelwijn geprobeerd:

Rode wijn met prikkels

:D
Peakdonderdag 2 september 2010 @ 15:10
Ik ben ook zeker geen wijnkenner, maar wat ik altijd geleerd heb is dat wil je makkelijk een franse kwaliteitswijn herkennen je moet letten of het een appelation controlee is. Een soort Frans keurmerk voor wijn, voor exacte uitleg zie deze wiki.
Zdinsdag 7 september 2010 @ 17:21
Dat het een Appellation d'origine contrôlée is, zegt helaas niet zoveel over de kwaliteit van een wijn. Het zegt alleen iets over bijvoorbeeld het aantal aangeplante wijnstokken, minimum alcoholgehalte, maximum opbrengst, verbouwingsmethode, snoeien, wijnbereiding en etiket. Je kan vrij makkelijk aan alle voorwaarden voldoen en nog steeds een belabberde wijn maken.
fruityloopdinsdag 7 september 2010 @ 17:28
Overigens wordt ook met dat soort keurmerken gerotzooid in de marge, er is een hele poos gedonder geweest over bijvoorbeeld de Italiaanse brunello wijnen, nu lijkt dat uiteindelijk mee te vallen, maar de aldi heeft er eentje van verkocht tegen een echt verdacht lage prijs, en waarvan het wijndomein niet terug te vinden was bij de controlerende instantie.

Dat soort kreten zijn enkel een houvast, maar zeker niet zaligmakend. Zo maakt Penfolds in Australië naast hun betaalbare series, ook een paar topwijnen, zonder al te veel van dat soort keurmerken.