abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_64217307
Leuk topic! Zoals elke 2e kerstdag eet ik samen met vriendinnetjes.

Vorige jaar heb ik

Gamba in pangodeeg met mango gemaakt

en cheece cake

Dit jaar doen we allemaal hapjes, ben nog aan het bedenken wat het wordt, lekker soepje van witlof en een mooie winter salade met rucola en geitenkaas en honing.

Maar genoeg ideeën
pi_64220051
quote:
Op zondag 21 december 2008 16:27 schreef trazz het volgende:
Hammousse
piepster

Ingredienten (voor 6 personen) :
1 ons jambon de la Paz
2 el. Parmezaanse kaas, geraspt
2 el. koksroom
1 tl tijm
1 tl. whisky
1/2 sjalotje
1/2 augurk

Benodigdheden:
Keukenmachine, spuitzak

Bereidingswijze:
Doe alles in de keukenmachine en pureer het tot een geheel.
Spuit met een vormpje het mengsel op de amuse-lepels.
Garneer met een klein reepje ham en een klein reepje augurk.

Ik zag dit recept van een amuse op de eerste pagina staan, en wil deze ook gaan maken. Maar ik kan de jambon de la paz nergens vinden, kan iemand mij vertellen waar ik dit kan krijgen of wat er ongeveer op lijkt?
Ja, hier spreekt piepster zelf.

Het originele recept spreekt van rosbief, dus dat kan ook.
Jambon de la Paz was vorig jaar bij de Plus verkrijgbaar. Ik denk dat een ander soort ham ook wel wil hoor. En anders gewoon proberen met één plakje van een soort, tot je de goede tegenkomt.
  zondag 21 december 2008 @ 21:08:25 #78
182728 honda1990
Laat gaan joh is toch heerlijk
pi_64221251
TVP heb al mn gerechten enzo niet op mn laptop staan Ik zal ze later hier even posten
Yes, London. You know: fish, chips, cup 'o tea, bad food, worse weather, Mary fucking Poppins... LONDON.
pi_64221288
WOEHAAAA! Ik ben eruit:


Antipasti
Brood met olijfolie en aceto balsamico

Soep
Wortelsoep (alla bluezz)

Amuse
Kalkoen met cranberrycompote

Voorgerecht
Ravioli gevuld met spinazie en kaas

Spoom
Spuma lamponi

Hoofdgerecht
Varkensfilet met rozemarijn en knoflook
Haricoverts met spek
Insalata Caprese
Aardappelring met bloemkool

Nagerecht
Pudding van mama

Kaas
Kaasplankje met 3 soorten kaas, nootjes en vijgen-walnootjam



Kerstmenu 2008 boodschappen

Jumbo
olijfolie
aceto balsamico
2 flessen wortelsap
sjalotjes
roomboter
citroensap
Kalkoen filet of flinters
cranberrycompote
eieren
spinazie
Varkensfilet
rozemarijn
knoflook
Haricoverts
spek
Basilicum
Pomodori tomaten
Mozarella
Kruimige aardappelen
bloemkool
Zelf te kraken nootjes

slijter
witte wijn voor wortelsoep
2x prosecco
1x voorgerecht wijn wit
1x hoofdgerecht wijn rood
wijn voor kaasplank (of port)

Kaasboer
Parmezaanse kaas
3 soorten Italiaanse kaas

Slijter
Cointreau


Keiharde correcties zijn welkom.
pi_64221436
Klinkt heerlijk piepster!
Ik zou alleen het kaasplateau voor de pudding doen....
Am I evil? Yes I am!
Am I evil? I am man!
  zondag 21 december 2008 @ 21:15:46 #81
182728 honda1990
Laat gaan joh is toch heerlijk
pi_64221574
Ziet er erg goed uit piepster

Aardappelring met bloemkool zie ik alleen niet zo voor me, hoe ga je dat precies maken?
Yes, London. You know: fish, chips, cup 'o tea, bad food, worse weather, Mary fucking Poppins... LONDON.
pi_64222202
Tja, Mama maakt de pudding, dus daar moeten we aandacht aan besteden, vind ik. Die kaasplank kan ook bij de borrel.

Recept voor aardappelring komt morgen. Kookboek staat ff niet bij de hand. Tis iig een aardappelpureeding in een ringvorm, gebakken en dan gestort. Hij staat in de Zilveren Lepel.
pi_64224690
Ik wil ook mijn kerstmenu hier posten, maar mijn vriend fokt ook dus dat doen we maar niet. Ik post hem na de kerst wel (kan ik ook vertellen of alles gelukt is )
  maandag 22 december 2008 @ 12:07:41 #84
182728 honda1990
Laat gaan joh is toch heerlijk
pi_64239889
Wat ga jij koken tijdens de kerstdagen?
Italiaans, veel beter kan het voor mij niet Ik heb er nu al zin in

Voor wie ga je koken?
Voor familie: moeder, oma, vader, broer en mezelf uiteraard Ik kook niet super uitgebreid omdat we de volgende dag met het hele gezin gaan eten, het is meer een beetje om in de stemming te komen De hoeveelheden van de recepten gebruik ik denk ik niet precies omdat het anders iets te veel word denk ik.

Hoe dek je de tafel?
Niet, dat laat ik door iemand anders doen , ik zal me er niet mee bezig houden, vind het eten belangrijker 


Waar haal je de inspiratie vandaan?
Italie en italie.nl onder het kopje culinair ben ik gaan selecteren en heb ik wat recepten bekeken, het recept met de scampi heb ik zelf bedacht, vind ik gewoon erg lekker lekker.


Wat drink je erbij?
Bellini (denk ik, of een ander drankje), de wijn zal afkomstig zijn van Lago di Garda zijn, als je er op vakantie bent neem je wel eens wat mee enzo. Na het nagerecht drinken we limoncello.
En welke recepten gebuik je?


Antipasti
quote:
Melanzane alla Calabrese

Ingrediënten:
• 500 gram aubergines,500 gram gepelde tomaten
• 2 teentjes knoflook
• 2 ansjovisfilets (gezouten)
• enkele blaadjes basilicum
• peterselie
• olijfolie
• zeezout
• peper
Bereidingswijze:
Snijd de aubergines in dunne plakjes, bedek ze met een laag zeezout en laat dit zo een uurtje liggen. Maak de ansjovisfilets schoon en snijd deze samen met de peterselie en knoflook fijn.
Doe dit mengsel met een paar eetlepels olijfolie in een pan. Zeef de gepelde tomaten en voeg dit vervolgens toe. Zout en peper toevoegen naar smaak. Laat de saus langzaam inkoken waardoor deze wat dikker wordt. Was de plakjes aubergine, dep ze droog met wat keukenpapier en bak ze vervolgens in wat olijfolie tot ze goudkleurig zijn.
Rangschik een laag aubergines op een bord; bedek dit met een dunne laag tomatensaus en strooi er wat fijngesneden reepjes basilicum overheen. Bedek dit geheel met een tweede laag aubergineplakjes en garneer het geheel met een beetje fijngehakte peterselie.
quote:
Gevulde tomaat

Ingrediënten:
• 4 grote tomaten
• 1 blikje tonijn op olie
• 1 eetlepel kappertjes
• 1 kleine ui
• 4 zwarte olijven
• peterselie
• olie
Bereidingswijze:
Snijd de kapjes van de tomaten en hol ze voorzichtig uit. Meng de uitgelekte tonijn met de kappertjes, de fijngesneden ui en peterselie. Voeg wat olie toe samen met een eetlepel tomatenvruchtvlees. Vul de tomaten met dit mengsel en garneer met een olijf.
quote:
Paprika met ansjovis

Ingrediënten:
• 1 ansjovisfilet
• 1 paprika
• 1 eetlepel fijngehakte verse oregano
• 1 teen knoflook
• 1 eetlepel kappertjes
• wat olijfolie
Bereidingswijze:
Halveer de paprika en zet de helften 15 minuten in een op 200 graden voorverwarmde oven. Laat ze afkoelen en snijd ze in kwarten. Snijd de knoflook, de ansjovisfilet en de kappertjes fijn. Bestrooi de paprika’s hiermee en voeg naar smaak wat zout toe. Druppel de olie eroverheen en serveer.
quote:
Aubergine met tomaat en mozzarella

Ingrediënten:
• 8 aubergineplakjes 1cm. Dik
• 8 plakken tomaat
• 8 plakken mozzarella
• 8 blaadjes basilicum
• olie
• zout en peper
Bereidingswijze:
Zout de aubergines en laat ze een half uurtje uitlekken onder een plank met gewicht erop. Dep de aubergines en grill ze aan beide zijden tot ze zacht zijn. Laat de tomaten ook even uitlekken. Leg ze op een schaal en stapel er een plakje tomaat, mozzarella en een basilicumblaadje op. Olie, zout en peper erop, opdienen maar
quote:
Bruschetta

  • 1 stokbroodje
  • 2 a 3 tomaten
  • 2 teentjes knoflook
  • zout
  • peper
  • basilicum
  • parmaham


    Ik maak zelf bruschetta van stokbrood in de oven, af laten koelen, in stukjes snijden opbakken in een beetje olijfolie. Daarna insmeren met knoflook, dan wat tomaat met basilicum en peper er op, of een lekkere ham ofzo.


  • Voorgerecht
    quote:
    Spaghetti
    Gamba’s
    Knoflook
    Peterselie
    Olijfolie
    Spaanse pepertje
    Witte wijn
    Tomaten uit blik

    In een steelpan de gamba’s met wat knoflook bakken, als ze goed zijn doe ik de tomaten uit blik erbij, een scheutje wijn erbij, het spaanse pepertje toevoegen en dit warm laten worden. Net niet laten koken. De spaghetti laten koken, spaghetti afgieten en toevoegen aan de saus. Dit even een half minuutje laten doen op een laag vuur. De peterselie erbij en opdienen maar.
    Hoofdgerecht
    quote:
    Ingrediënten:
    • 4 biefstukjes
    • 80 gram boter
    • 2 grote uien
    • 1 glas bouillon
    • zout en peper
    Bereidingswijze:
    Snijd de uien in flinterdunne plakjes. Smelt 50 gram boter in een pan en smoor de uitjes op zeer laag vuur . Voeg langzaam een half glas bouillon toe. Haal voorzichtig de uien uit de pan en houd ze warm. Smelt de rest van de boter in de pan en braad de biefstukjes aan. Haal de biefstukjes uit de pan en schep de uienringen eroverheen. Voeg aan de jus de rest van de bouillon toe en laat deze inkoken. Schenk de jus op het vlees en serveer meteen.
    quote:
    Ingrediënten:
    • 4 schoongemaakte rode ponen
    • 8 eetlepels olijfolie
    • 300 ml witte wijn
    • snufje zout
    • 100 gram zwarte ontpitte olijven
    • 4 teentjes fijngehakte knoflook
    • 2 gehalveerde citroenen
    • 4 eetlepels fijngehakte peterselie
    Bereidingswijze:
    Doe de ponen in een ovenvaste schaal, giet de olie en witte wijn erover en voeg zout, olijven, knoflook en citroen toe. Dek de schaal af met aluminiumfolie en bak de vis 20 minuten in een voorverwarmde oven op 170 graden Celcius tot het vlees makkelijk van de graten loslaat. Bestrooi de vis met peterselie en dien direct op.
    Ik denk dat ik er aardappelen in blokjes met rozemarijn en zeezout bij serveer.

    Dessert
    quote:
    Amandelkoekjes

    Ingrediënten:
    • 200 gr amandelen
    • 200 gr bloem
    • 200 gr suiker
    • 200 gr boter
    • 2 eetlepels koffielikeur
    • 50 gr gesmolten chocolade
    Bereidingswijze:
    Leg de boter uit de koelkast, zodat deze zacht kan worden. Hak de amandelen fijn en meng ze met de bloem en de suiker en maak hiervan een bergje op het werkblad met een kuiltje in het midden. Doe de zacht geworden boter en de likeur in het kuiltje. Vermeng de ingrediënten tot het een zacht en glad deeg is. Vorm hier van bolletjes ter grootte van een walnoot, die aan één kant plat zijn en leg ze op een ingevette bakplaat. Zet de baci 15 minuten in een voorverwarmde oven van 220 graden. Laat ondertussen de chocolade au bain marie smelten. Haal de baci na 15 minuten uit de oven, laat ze afkoelen en verbindt de platte zijde van de baci met de chocolade.
    Limoncello

    Om de maaltijd goed af te sluiten drinken we een glaasje ijskoude limoncello
    Yes, London. You know: fish, chips, cup 'o tea, bad food, worse weather, Mary fucking Poppins... LONDON.
    pi_64242118
    quote:
    Op zondag 21 december 2008 21:15 schreef honda1990 het volgende:
    Ziet er erg goed uit piepster

    Aardappelring met bloemkool zie ik alleen niet zo voor me, hoe ga je dat precies maken?
    Anello di patate e cavolfiore

    ingrediënten:
    1 kg kruimige aardappels in blokjes
    50 gr boter
    1 gesnipperd sjalotje
    200 gr ricotta
    200 ml roomkaas
    3 eieren, gesplitst
    25 gr parmezaan
    1 kleine bloemkool in roosjes
    2 el olijfolie
    zout en peper

    bereidingswijze:
    Stoom de aardappels gaar en pureer ze. Verhit de oven op 190 graden. Vet een ringvorm in met iets boter. Fruit in de helft van de boter het sjalotje en voeg dan de aardappelpuree, ricotta en roomkaas toe. Roer de eierdooiers en parmezaan door het mengsel en breng op smaak met peper en zout. Klop de eiwitten stijf en spatel ze door het mengsel. Schep het mengsel in de vorm en bak het 30 minuten in de oven. Kook de bloemkool net gaar. Verhit in een koekepan de olie en de rest van de boter en bak de bloemkool in 5 minuutjes. Stort de aardappelring op een warme schaal en schep de bloemkool in het midden.
      maandag 22 december 2008 @ 13:26:04 #86
    182728 honda1990
    Laat gaan joh is toch heerlijk
    pi_64242341
    quote:
    Op maandag 22 december 2008 13:18 schreef piepster het volgende:

    [..]

    Anello di patate e cavolfiore

    ingrediënten:
    1 kg kruimige aardappels in blokjes
    50 gr boter
    1 gesnipperd sjalotje
    200 gr ricotta
    200 ml roomkaas
    3 eieren, gesplitst
    25 gr parmezaan
    1 kleine bloemkool in roosjes
    2 el olijfolie
    zout en peper

    bereidingswijze:
    Stoom de aardappels gaar en pureer ze. Verhit de oven op 190 graden. Vet een ringvorm in met iets boter. Fruit in de helft van de boter het sjalotje en voeg dan de aardappelpuree, ricotta en roomkaas toe. Roer de eierdooiers en parmezaan door het mengsel en breng op smaak met peper en zout. Klop de eiwitten stijf en spatel ze door het mengsel. Schep het mengsel in de vorm en bak het 30 minuten in de oven. Kook de bloemkool net gaar. Verhit in een koekepan de olie en de rest van de boter en bak de bloemkool in 5 minuutjes. Stort de aardappelring op een warme schaal en schep de bloemkool in het midden.
    Apart! Ik denk dat ik het een keer ga maken, lijkt me lekker Ga je er foto's van maken?
    Yes, London. You know: fish, chips, cup 'o tea, bad food, worse weather, Mary fucking Poppins... LONDON.
    pi_64242527
    Hier ook helemaal gepland:

    Amuse: Oester met pittige dressing (pepertje, sojasaus, limoensap)
    Soep: Miso-bouillion met dunne reepjes chinese kool
    Voorgerecht: Yakitori (gegrillde kipspiesjes)
    Tussengerecht: Spoom (sorbetijs en champagne)
    Hoofdgerecht: Sushi (verschillend, met: zalm, tonijn, zalmkuit, garnaal, komkommer en sesam, lekker samen aan tafel knoeien)
    Bijgerecht: Zeewiersalade
    Nagerecht: Fruitsalade

    [ Bericht 5% gewijzigd door Innocence op 22-12-2008 13:35:37 ]
    Sweet and innocent...
    pi_64243801
    Nog niet helemaal definitief, maar dit is voor mij en de GF:

    Amuse: Koude bietensoep met tartaar van geroosterde en gemarineerde aubergine met gerookte zalm

    Voorgerecht: Coquille/pata negra/avocadomousse

    Soep: Groene aspergecappucino

    Hoofdgerecht: Tournedos met pittige watermeloensalade

    Nagerecht: Tiramisu


    Ben er alleen nog niet uit wat ik qua aardappels bij het hoofdgerecht ga serveren. Misschien ga ik zelfs wel voor een extra voorgerecht van gnocchi ofzo.
    Life is too short not to have fun
      maandag 22 december 2008 @ 14:10:09 #89
    90648 zeeuwse
    Mostly harmless
    pi_64244029
    Ons kerstdiner:

    Voorgerecht: weet ik nog niet

    Hoofdgerecht:
    Varkenshaas met parmaham en cranberrysaus
    aardappelpuree
    stoofpeertjes
    nog 1 andere groente, nog niet besloten wat.

    Nagerecht: Tiramisu

    Ik heb dus nog niet alles duidelijk, maar als mijn vriend straks thuis is uit zijn werk gaan we naar de AH XL om boodschappen.

    Het diner is voor mijn vriend en mij, schoonloeder en een tante van 85 die net hersteld is van een hartoperatie en die bovendien ouderdomssuiker heeft.
    Zij kan dus niet al te zoet en machtig. De tiramisu zal ze dus wel laten staan.

    De cranberrysaus is wellicht ook niet erg geschikt voor haar, dus ik maak er zelf champignonsaus bij.
    Ik heb een recept van internet gehaald, en dat gaat samengevat als volgt:
    ui fruiten, bloem erbij, boter erbij, bouillon erbij, champignons erbij, ei losroeren met koffieroom en witte wijn en dit bij de saus doen. Op smaak brengen met zout en peper.

    In hoeverre kan ik deze saus al van tevoren maken? Kan ik bijvoorbeeld het stuk t/m de bouillon al 's ochtends doen en dan als ik ga koken de saus weer opwarmen en dan het ei/room/wijn mengsel erbij doen?
    Wat adviseren jullie?

    Vraag 2: Wie weet er een niet te uitgebreid/zwaar koud voorgerechtje?
    So Long and Thanks for All the Fish
    pi_64244093
    Vaagsel, wat moet ik me voorstellen bij aspergecappucino?
    pi_64244767
    quote:
    Op maandag 22 december 2008 14:10 schreef zeeuwse het volgende:

    In hoeverre kan ik deze saus al van tevoren maken? Kan ik bijvoorbeeld het stuk t/m de bouillon al 's ochtends doen en dan als ik ga koken de saus weer opwarmen en dan het ei/room/wijn mengsel erbij doen?
    Wat adviseren jullie?

    Die eerste stappen kosten je hoogstens een paar minuten, dat zou ik dus zeker niet s'morgens doen. Je kan wel zorgen dat je bijvoorbeeld alles al (gesneden) klaar hebt staan.
    Sweet and innocent...
    pi_64245758
    quote:
    Op maandag 22 december 2008 14:12 schreef MLI het volgende:
    Vaagsel, wat moet ik me voorstellen bij aspergecappucino?
    Een romige en schuimige aspergesoep .
    Life is too short not to have fun
      maandag 22 december 2008 @ 14:59:50 #93
    182728 honda1990
    Laat gaan joh is toch heerlijk
    pi_64245834
    Je zou voor 1 van mijn voorgerechtjes kunnen kiezen bijvoorbeeld, supersimpel maar toch lekker
    Yes, London. You know: fish, chips, cup 'o tea, bad food, worse weather, Mary fucking Poppins... LONDON.
    pi_64246051
    quote:
    Op maandag 22 december 2008 14:10 schreef zeeuwse het volgende:
    Ons kerstdiner:


    Het diner is voor mijn vriend en mij, schoonloeder en een tante van 85 die net hersteld is van een hartoperatie en die bovendien ouderdomssuiker heeft.
    Zij kan dus niet al te zoet en machtig. De tiramisu zal ze dus wel laten staan.

    De cranberrysaus is wellicht ook niet erg geschikt voor haar, dus ik maak er zelf champignonsaus bij.
    Ik heb een recept van internet gehaald, en dat gaat samengevat als volgt:
    ui fruiten, bloem erbij, boter erbij, bouillon erbij, champignons erbij, ei losroeren met koffieroom en witte wijn en dit bij de saus doen. Op smaak brengen met zout en peper.
    Die champignonsaus die je wil maken is bijzonder machtig en lijkt me juist nog minder geschikt dan de cranberrysaus. Je kan makkelijker een wat lichter champignonsausje maken door sjalot (liever dan ui) te fruiten, afblussen met witte wijn en een beetje bouillon, in laten koken en dan wat kookroom light erbij, champignons en peterselie toevoegen en je hebt een smaakvol doch licht sausje.
    Life is too short not to have fun
    pi_64261977
    quote:
    Op maandag 22 december 2008 12:07 schreef honda1990 het volgende:
    Ik kook niet super uitgebreid
    Als je dit niet uitgebreid noemt, wat noem je dan wél uitgebreid?
    pi_64262563
    Okee chance the plan!

    Het gaat worden

    2 oesters p.p gewoon clean met een beetje peper en citroen
    Dicht geschroeide tonijn op een bedje van wakamé salade met sesam sojadressing en coquille in pango deeg met sesamzaadjes met wasabimayonaise

    en eventueel wil ik nog een kleine witloofsoep bij maken.
    pi_64263496
    Piepster: ik zie niet waarom de pudding niet de nodige aandacht krijgt na de kaasplank...?
    Am I evil? Yes I am!
    Am I evil? I am man!
    pi_64263697
    quote:
    Op maandag 22 december 2008 22:44 schreef krakkemieke het volgende:
    Piepster: ik zie niet waarom de pudding niet de nodige aandacht krijgt na de kaasplank...?
    Omdat een kaasplank nogal heftig is qua smaken en omdat mensen dan aardig vol zijn denk ik.
    There is no love sincerer than the love of food.
      maandag 22 december 2008 @ 23:17:46 #99
    182728 honda1990
    Laat gaan joh is toch heerlijk
    pi_64265478
    quote:
    Op maandag 22 december 2008 22:19 schreef Black_Tulip het volgende:

    [..]

    Als je dit niet uitgebreid noemt, wat noem je dan wél uitgebreid?
    Voor meer mensen, en wat meer hoofdgerechten enzo Ach ik hou gewoon ontzettend van lekker eten en heb daar best een dag voor in de keuken staan voor over Lekker met een prosecco oid. erbij. Zo maak je het jezelf ook wel leuk natuurlijk Ik zou nog wel is voor 20 man willen koken, lijkt me echt geweldig

    Oja, er zijn zelfs streken in Italië waar het gebruikelijk is om minimaal 13 verschillende soorten vis te eten met kerst

    [ Bericht 9% gewijzigd door honda1990 op 22-12-2008 23:23:24 ]
    Yes, London. You know: fish, chips, cup 'o tea, bad food, worse weather, Mary fucking Poppins... LONDON.
      maandag 22 december 2008 @ 23:18:54 #100
    182728 honda1990
    Laat gaan joh is toch heerlijk
    pi_64265544
    quote:
    Op maandag 22 december 2008 22:47 schreef MinderMutsig het volgende:

    [..]

    Omdat een kaasplank nogal heftig is qua smaken en omdat mensen dan aardig vol zijn denk ik.
    Kan ik me alleen maar bij aansluiten, een goeie rijpe kaas heeft een typische smaak die niet zomaar je mond uitgaat. Het is zonde en vaak niet zo lekker om daarna pudding te eten
    Yes, London. You know: fish, chips, cup 'o tea, bad food, worse weather, Mary fucking Poppins... LONDON.
    abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
    Forum Opties
    Forumhop:
    Hop naar:
    (afkorting, bv 'KLB')