abonnement Unibet Coolblue
pi_64126291
quote:
Op donderdag 18 december 2008 14:45 schreef Joene het volgende:
ah dit topic !

Voorgerecht : Tartaartje van tonijn / haring of verse zalm (keuze).

waarom maak je niet 1 tartaar van alledrie? tenzij je ze persé wilt laten kiezen:)
pi_64138514
tvp
pi_64152832
Eerste kerstdag waarschijnlijk redelijk simpel, risotto'tje vooraf, gevulde kalfsoesters (parmaham en mozzarella) als hoofdgerecht en ijs met amarenakersen na.

Tweede kerstdag ga ik met een groep vrienden eten waarbij iedereen 1 gerecht maak, en ik mag het hoofdgerecht doen. Ik dacht zelf aan eendenborstfilet met sinaasappelsaus, weet iemand een tip waarmee dit een beetje te combineren is kwa groentes/aardappels? Ik dacht zelf aan haricots vers en aardappelgratin?
May you never steal, lie or cheat. But if you have to steal, then steal away my sorrows. If you have to lie, then lie with me all the nights of our life. If you have to cheat, then cheat death because I don't want to live a day without you
pi_64160862
Jarno, zuurkool moet kunnen volgens mij. En ik zou er preisselbeeren/vossebessen bij doen als je die kunt vinden. Het zijn kleine rode besjes, familie van cranberries, maar met veel meer smaak!
Ik ben dol op garnalen met knoflook. Garnalen paar uur marineren in wat olie met knoflook. Dan zachtjes en kort bakken/opwarmen, anders worden ze taai. Evt wat chili in de marinade.
Als je ervan houdt: garnalen in pernod saus
Voor 4 personen:
2 ons gare garnalen
1 klein uitje
roomboter
1/4 liter slagroom
stuk venkelknol
scheut pernod of pastis

Snijd de venkel in reepjes en kook beetgaar. Snijd de ui klein en fruit goudgeel in de boter. Doe de slagroom erbij en laat inkoken tot sausdikte.
Tot zover kan het van te voren.
Doe de venkel en garnalen erbij en maak op smaak met peper en zout en pernod.

Die flapjes op de soep van egeltje zijn ook geweldig!
Am I evil? Yes I am!
Am I evil? I am man!
pi_64167731
@krakkemieke: die pernodsaus is die ook te gebruiken bij zeetong?
Hij klinkt heerlijk
Yesterday is history,
Tomorrow is mystery,
Today is a gift,
Thats why they call it the present.
pi_64170290
Ik zou niet weten waarom niet... Ik vind die saus lekker bij zeevis.
Maar bij tong.. Ik houd het meest van tong in roomboter gebakken. Volgens mij heeft dat verder niks nodig.
Am I evil? Yes I am!
Am I evil? I am man!
pi_64183341
Ìk heb me er een beetje in laten lopen en ben nu 'verplicht' voor het kerstdiner te zorgen, tijd zat dat zal het probleem niet zijn, maar ehm... ik kook/bak/... nooit (eet bijna altijd buiten de deur en als ik thuis ben is het beperkt tot simpele dingen). Zal een lekkere uitdaging worden dus (gelukkig maar 4 personen)... heb nog geen idee wat te maken.

Zat voor het hoofdgerecht zelf te denken aan iets van hert maar heb ben er nog niet uit wat voor groente erbij te doen, daarnaast moet er ook nog in ieder geval een voor- en nagerecht bij komen, iemand misschien tips/recepten wat lekker is om te maken (niet te moeilijk graag), alle hulp is welkom!

Makkelijke uitwegen zoals gourmet begin ik niet aan want dan moet ik het de rest van het jaar aanhoren + dat dat elders voor de 2e dag al op het schema staat (hoef ik niet voor te zorgen maar heb het zo half/half vernomen).
God is just an imaginary friend for grown ups.
^-^
pi_64184426
Potvur! Ik zit met een vegetariër.... Ik wil een soort van buffetachtige opstelling (maar dan wel aan tafel) met allerlei ouderwets kersteten. Ws Rollade, Rosbief, misschien kalkoen, met cranberries, stoofpeertjes, kastanjepurree, maar ik kan gewoon niets vegetarisch verzinnen dat daar in past. Ze eet overigens wel vis, maar dan blijft het probleem. Lekker tonijn met cranberries en stoofpeertjes... :S
  zaterdag 20 december 2008 @ 19:17:39 #59
115121 Arizona
The Grand Canyon State
pi_64184613
quote:
Op zaterdag 20 december 2008 19:11 schreef L-Kloon het volgende:
Potvur! Ik zit met een vegetariër.... Ik wil een soort van buffetachtige opstelling (maar dan wel aan tafel) met allerlei ouderwets kersteten. Ws Rollade, Rosbief, misschien kalkoen, met cranberries, stoofpeertjes, kastanjepurree, maar ik kan gewoon niets vegetarisch verzinnen dat daar in past. Ze eet overigens wel vis, maar dan blijft het probleem. Lekker tonijn met cranberries en stoofpeertjes... :S
Champignons in bierbeslag erbij? Of een ratatouille?
I'm gonna love you 'til the heavens stop the rain
I'm gonna love you 'til the stars fall from the sky
For you and I
pi_64185377
Eerste kerstdag lekker simpel!

Tweede kerstdag....

Ik ga maken:
Stokbrood met kruidenboter
Carpaccio

Varkensrollade met als bijgerechten:
gevulde paprika's
gevulde eieren
gekookte tutti frutti's in wijnsaus
hartige taart
broccoli met sausje
witlof met sinaasappels
gebakken aardappeltjes

en tenslotte een monchoutaart.

Heb nu al trek... Nu nog zin krijgen om het te maken...
pi_64185743
quote:
Op zaterdag 20 december 2008 19:11 schreef L-Kloon het volgende:
Potvur! Ik zit met een vegetariër.... Ik wil een soort van buffetachtige opstelling (maar dan wel aan tafel) met allerlei ouderwets kersteten. Ws Rollade, Rosbief, misschien kalkoen, met cranberries, stoofpeertjes, kastanjepurree, maar ik kan gewoon niets vegetarisch verzinnen dat daar in past. Ze eet overigens wel vis, maar dan blijft het probleem. Lekker tonijn met cranberries en stoofpeertjes... :S
Rollade, rosbief en kalkoen er gewoon in houden, zorgen dat je de cranberries, stoofpeertjes en kastanjepuree vegetarisch houdt en er nog een of twee vegetarische bijgerechten bij doen zodat zij ook ruim voldoende keus heeft.
pi_64185848
Een ratatouille erbij is een idee, Malo. Is dat nog lekker als ik het een dag van te voren maak en dan weer opwarm?

Champignons in bierbeslag klinkt ook goed, maar lijkt me te veel werk. Ik kook al voor 11 dus lullig maar die vegatarier moet er toch een beetje bij geklutst worden. Ik ga voor veel gerechten die ik van te voren kan klaarmaken, dus ik denk dat dat niet lekker is.

Black_Tulip, doe eens een suggestie voor die 1 of 2 vegetarische recepten? Ik ben een echte vleeseter, groenten e.d. doen me niets... Meer noodzakelijk kwaad dan dat ik er echt gevoel bij heb zeg maar.

MinderMutsig, kun je een grof recept neerzetten van je knoflooksoep? Ik denk dat ik die ook ga gebruiken in mijn menu!
pi_64185943
quote:
Op zaterdag 20 december 2008 18:30 schreef Fused het volgende:
Ìk heb me er een beetje in laten lopen en ben nu 'verplicht' voor het kerstdiner te zorgen, tijd zat dat zal het probleem niet zijn, maar ehm... ik kook/bak/... nooit (eet bijna altijd buiten de deur en als ik thuis ben is het beperkt tot simpele dingen). Zal een lekkere uitdaging worden dus (gelukkig maar 4 personen)... heb nog geen idee wat te maken.

Zat voor het hoofdgerecht zelf te denken aan iets van hert maar heb ben er nog niet uit wat voor groente erbij te doen, daarnaast moet er ook nog in ieder geval een voor- en nagerecht bij komen, iemand misschien tips/recepten wat lekker is om te maken (niet te moeilijk graag), alle hulp is welkom!

Makkelijke uitwegen zoals gourmet begin ik niet aan want dan moet ik het de rest van het jaar aanhoren + dat dat elders voor de 2e dag al op het schema staat (hoef ik niet voor te zorgen maar heb het zo half/half vernomen).
Serveer stoofpeertjes en aardappelpuree bij je wild. Het past er perfect bij en je kunt het kant en klaar kopen en achteraf beweren dat je het zelf gemaakt hebt (mocht je dat willen). Wat betreft voorgerecht, dit deed ik vorig jaar met kerst:


Geitenkaas met sla, ontbijtspek en honingmosterddressing

Benodigdheden:
botersla
1 dunne plak geitenkaas per persoon
1 pakje gerookt ontbijtspek
1 pakje serranoham
1 potje pijnboompitten
1 el mosterd
1 el honing
2 el wijnazijn
4 el olijfolie

Bereidingswijze:
Omhul de plakjes geitenkaas met ontbijtspek en serranoham
Verhit deze kort in de koekenpan
Meng de mosterd, honing, wijnazijn en olijfolie in een kommetje
Verhit de pijnboompitten in de koekenpan
Leg op elk bord wat blaadjes botersla en leg hierop een plak geitenkaas
Giet de dressing over de geitenkaas en strooi er pijnboompitten over

Simpel en erg lekker

En als nagerecht gewoon ijs serveren.
pi_64186113
quote:
Op zaterdag 20 december 2008 19:58 schreef L-Kloon het volgende:
Black_Tulip, doe eens een suggestie voor die 1 of 2 vegetarische recepten? Ik ben een echte vleeseter, groenten e.d. doen me niets... Meer noodzakelijk kwaad dan dat ik er echt gevoel bij heb zeg maar.
Ik heb precies hetzelfde probleem Wat betreft de Indische keuken weet ik me nu ook met groente wel te redden, maar ik weet nog niet hoe ik groente op een Hollandse manier wat interessanter kan maken. Misschien kan je ook stoofpeertjes maken? Wat je ook kunt doen als het niet teveel stijlbreuk oplevert (of als je het geen bal kan schelen) is sajoer of sambal goreng maken. Dat zijn twee Indische methodes om groente klaar te maken. Als je interesse hebt kan ik je wel een recept geven.

Edit: Oh ja, stom, je ging al stoofpeertjes maken
pi_64186976
quote:
Op zaterdag 20 december 2008 19:58 schreef L-Kloon het volgende:
Een ratatouille erbij is een idee, Malo. Is dat nog lekker als ik het een dag van te voren maak en dan weer opwarm?

Champignons in bierbeslag klinkt ook goed, maar lijkt me te veel werk. Ik kook al voor 11 dus lullig maar die vegatarier moet er toch een beetje bij geklutst worden. Ik ga voor veel gerechten die ik van te voren kan klaarmaken, dus ik denk dat dat niet lekker is.

Black_Tulip, doe eens een suggestie voor die 1 of 2 vegetarische recepten? Ik ben een echte vleeseter, groenten e.d. doen me niets... Meer noodzakelijk kwaad dan dat ik er echt gevoel bij heb zeg maar.

MinderMutsig, kun je een grof recept neerzetten van je knoflooksoep? Ik denk dat ik die ook ga gebruiken in mijn menu!
Maak gevulde champignons\ portobello's met wat geitenkaas e.d. ziet er leuk uit, is niet heel veel werk en is ook een echt alternatief voor het vlees dat je op tafel zet, alleen groenten is ook zo lullig m.i.
pi_64188924
Black tulip, kun je die recepten plaatsen? Het zou wel een beoorlijke stijlbreuk zijn, maar ja als ik toch niets kan bedenken, is dat een optie.

Ophelia, die portobello heb ik al als voorgerecht...
pi_64189557
quote:
Op zaterdag 20 december 2008 21:35 schreef L-Kloon het volgende:
Black tulip, kun je die recepten plaatsen? Het zou wel een beoorlijke stijlbreuk zijn, maar ja als ik toch niets kan bedenken, is dat een optie.

Ophelia, die portobello heb ik al als voorgerecht...
Voor iedereen of alleen voor de vegetariërs?
Als het alleen het vegetarische voorgerecht is zou je kunnen overwegen om een ander voorgerecht te maken.
Andere hoofdgerechten:
gevulde pannenkoekjes oid, éénpersoons ovenschoteltjes, kleine quiches of bladerdeegtaartjes\ flapjes of pasteitjes, kaassouflé, gevulde vleestomaten\ paprika's?
Paddestoelenpastei is trouwens ook
pi_64190228
Eerste kerstdag gaan we gezellig gourmetten ( verzoek van de kids ), met een good old garnalen cocktail vooraf.
Tweede kerstdag gaan we voor het echte werk. We gaan voor 7 man koken:

Amuse: Coquilles op oosterse wijze ( op de grilplaat, met roergebakken groente met soja en oestersaus ).

Voor: Spiesje met tonijn en tonijntartaar met wasabimousse en de vleeseters krijgen krokante eendenborst met granaatappel gelei.

Tussen: Aspergecappucino.

Hoofd: In citroenolie geconfijte zalmfilet met korianderrisotto en voor de vleeseters is er hazenrug met port-chocolade saus, knolselderijpuree en bietentorentjes. Ik moet nog wat groentes erbij doen, grote kans dat dat oma's stoofperen worden en groene asperges.

Toet: Sinaasappelgranita met Crandmanier en granaatappel. De kids krijgen een rendierijsje van de Albert Heijn

Ik kook de gerechten met vis, de soep en het nagerecht. Manlief doet het wild. Wijnen doet hij ook, maar daar is ie nog niet helemaal uit .
Het zien duurt een seconde, de gedachte blijft voor altijd.
pi_64191596
L-Kloon: Als je toch al cranberrysaus gaat maken dan past iets van gebakken camembert er opzich wel goed bij. Ik ben het zelf vaak na 3 happen al tegen gegeten, dus wat dat betreft misschien een minder geslaagde keus. (en ja, gebakken camembert is afgezaagd, maar een kerstdiner staat over het algemeen toch al bol van de cliché gerechten, dus daar trek ik me maar even niks van aan)
Of je maakt een doodsimpele spinazie-geitenkaas quiche.
Ik vind een zelfgemaakte veggie burger ook heel lekker, maar dat vindt je misschien wat veel werk voor één persoon.
Eigenlijk zou ik ook gewoon iets kiezen wat Ophelia voorstelt:
quote:
Op zaterdag 20 december 2008 21:53 schreef _Ophelia_ het volgende:
gevulde pannenkoekjes oid, éénpersoons ovenschoteltjes, kleine quiches of bladerdeegtaartjes\ flapjes of pasteitjes, kaassouflé, gevulde vleestomaten\ paprika's?
Paddestoelenpastei is trouwens ook
Allemaal simpel te maken en lekker.
Tonight I think I'll walk alone
I'll find my soul as I go home
pi_64206157
Dit jaar staan we waarschijnlijk een dag of 3 in de keuken, gelukkig hoef ik maar voor twee dagen het menu te verzinnen.

Kerstavond:
Amuse: Bietensoepje
Voorgerecht: Lasagna van courgette
Spoon/Granite: Cranberry-granite
Hoofdgerecht: Varkenshaas en croute met haricot verts in spek gebonden en aardappelpuree.
Nagerecht: Chocoladeterrine

Kerstdag 1 hoef ik niks te verzinnen, maar het eindigt ermee dat ik toch wel weer in de keuken sta. Hoofdgerecht is Rib-eye, rest weet ik niet.

Tweede kerstdag gaan we met vrienden eten, dus gebruik ik weer lekker zelfde amuse als kerstavond
Amuse: Bietensoepje
Voorgerecht: Aardappellasagna
Spoon/granite: Sinaasappel-granite
Hoofdgerecht: Nog niet zeker. Ik gok op een rosbiefje of iets dergelijks.
Nagerecht: Nog geen flauw idee, misschien een ijstaart ofzo.
Wind extinguishes a candle and energizes fire
pi_64208843
quote:
Op zaterdag 20 december 2008 21:35 schreef L-Kloon het volgende:
Black tulip, kun je die recepten plaatsen? Het zou wel een beoorlijke stijlbreuk zijn, maar ja als ik toch niets kan bedenken, is dat een optie.
Het is niet echt meer nodig volgens mij, gezien de andere tips in het topic, maar hier zijn de recepten. Veel ingrediënten zijn tegenwoordig gewoon bij de supermarkt verkrijgbaar (het exotische schap is sindskort flink uitgebreid), maar toch raad ik je aan even naar de toko te gaan. Daar hebben ze gegarandeerd alles en kunnen ze je helpen met het bijeen zoeken van de ingrediënten.

Sambal goreng
250 g groenten (bijna alles kan, behalve bladgroenten. in mijn kookboek worden de volgende dingen genoemd: diverse soorten bonen en kool, spruitjes, prei, peultjes, tomaat, taugé, maïs, kapucijners, paprika, Spaanse pepers en sjalotten)
1 kleine ui
1 teen knoflook
1 tl sambal trassi
1 tl laos (galangawortel)
1 tl goela djawa (Javaanse palmsuiker)
1 tl serehpoeder (citroengras)
1 salamblaadje (Indische laurier, te vervangen door gewone laurier)
1/8 blok santen (creamed coconut)
2 el olie
wat zout

Snijd de groente fijn. Versnipper de ui. Pers of snijd de teen knoflook en wrijf deze met de sambal, laos, goela djawa, serehpoeder en wat zout in een vijzel tot een brij. Fruit de ui en het kruidenmengsel in de olie. Voeg de groente toe en bak deze een paar minuten mee. Doe er vervolgens de santen, sereh en salam bij en een klein scheutje water. Laat het gerecht zo'n vijf minuten stoven en zorg dat de santen goed oplost. De groente mag niet helemaal gaar worden; hij moet knapperig blijven. Verwijder voor het opdienen de salam.


Sajoer
400 g groenten (hierbij is bladgroente juist een aanrader. dit wordt er genoemd in het kookboek: bonen, kool, tomaten, spinazie, andijvie, raapsteeltjes, taugé, peultjes, bruine bonen)
1 kleine ui
1 teen knoflook
1/2 tl sambal trassi
1 tl laos
2 el olie
1 groentebouillonblokje, opgelost in 3 dl water

Snijd de groente. Versnipper de ui. Pers of snijd de teen knoflook en wrijf deze met de sambal en laos in een vijzel tot een brij. Fruit de ui en het kruidenmengsel in de olie. Voeg de groente toe en bak deze een paar minuten mee. Doe er de bouillon bij en laat de sajoer nog even doorkoken.
pi_64210070
Leuk topic! Mijn oma maakte alitjd iets van gevulde paprika's (met rijst e.d.) geloof ik voor de vegetarische gasten erbij, al werden die ook graag door de niet-vegetariers gegeten. Ik zou 1e Kerstdag uitgebreid gaan kopen, maar ga nu met mijn ouders bij de ouders van mijn vriend eten, een kippetje uit de oven en niet zo uitgebreid (wel lekker overigens al die recepten, krijg er honger van!) als hier. Tweede kerstdag gaan we 's middags al uit tot 's avonds laat, dus dat wordt vast patat.

Ik maak wel een lekkere taart voor zowel eerste kerstdag als voor tweede kerstdag (voor opa en oma e.d. ), heb ik toch nog iets gedaan Daar gaan we nog iets leuks voor verzinnen. Ik ben trouwens wel benieuwd naar foto's van mooi gedekte tafels en mooi opgemaakte gerechten straks
pi_64211794
Hammousse
piepster

Ingredienten (voor 6 personen) :
1 ons jambon de la Paz
2 el. Parmezaanse kaas, geraspt
2 el. koksroom
1 tl tijm
1 tl. whisky
1/2 sjalotje
1/2 augurk

Benodigdheden:
Keukenmachine, spuitzak

Bereidingswijze:
Doe alles in de keukenmachine en pureer het tot een geheel.
Spuit met een vormpje het mengsel op de amuse-lepels.
Garneer met een klein reepje ham en een klein reepje augurk.

Ik zag dit recept van een amuse op de eerste pagina staan, en wil deze ook gaan maken. Maar ik kan de jambon de la paz nergens vinden, kan iemand mij vertellen waar ik dit kan krijgen of wat er ongeveer op lijkt?
pi_64212167
we hebben net besloten dat het hier tapa's worden met kerst we hebben een kerstdag thuis en eentje bij de schoonfamilie, schoonfamilie zal wel traditioneel vreetfestijn worden, dus dan doen we de tweede dag lekker wat rustiger aan met kleine hapjes en goede wijnen

wat precies weet ik nog niet
In A World Of Emoticons, I'm Colon Capital D
Everybody needs a bosom for a pillow!
pi_64213274
quote:
Op zaterdag 20 december 2008 19:58 schreef L-Kloon het volgende:
MinderMutsig, kun je een grof recept neerzetten van je knoflooksoep? Ik denk dat ik die ook ga gebruiken in mijn menu!


Het is een heel ordinair receppie hoor.
Eerst croutonnetjes maken door wat knoflook fijn te hakken en in olie even aan te bakken, dan dobbelsteentjes witbrood in de knoflookolie bakken.
Dan flink wat tenen gerookte knoflook in plakjes snijden, tuinkruidenbouillon in diezelfde pan doen en aan de kook brengen, gerookte knoflook erin en even laten koken. Ondertussen in een koekenpan amandelschaafsel even roosteren en platte peterselie fijnhakken.
Dan de soep serveren met wat peterselie, croutons, en amandelschaafsel.

Ook lekker is knoflookroomsoep: Boter smelten, knoflook even pletten om ze van het vliesje te kunnen ontdoen en zachtjes smoren, bloem erbij en even mee laten bakken, dan bouillon erop, even laten koken, pureren en een scheutje room erin doen.
There is no love sincerer than the love of food.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')