waarom maak je niet 1 tartaar van alledrie?quote:Op donderdag 18 december 2008 14:45 schreef Joene het volgende:
ah dit topic !
Voorgerecht : Tartaartje van tonijn / haring of verse zalm (keuze).
Champignons in bierbeslag erbij? Of een ratatouille?quote:Op zaterdag 20 december 2008 19:11 schreef L-Kloon het volgende:
Potvur! Ik zit met een vegetariër.... Ik wil een soort van buffetachtige opstelling (maar dan wel aan tafel) met allerlei ouderwets kersteten. Ws Rollade, Rosbief, misschien kalkoen, met cranberries, stoofpeertjes, kastanjepurree, maar ik kan gewoon niets vegetarisch verzinnen dat daar in past. Ze eet overigens wel vis, maar dan blijft het probleem. Lekker tonijn met cranberries en stoofpeertjes... :S
Rollade, rosbief en kalkoen er gewoon in houden, zorgen dat je de cranberries, stoofpeertjes en kastanjepuree vegetarisch houdt en er nog een of twee vegetarische bijgerechten bij doen zodat zij ook ruim voldoende keus heeft.quote:Op zaterdag 20 december 2008 19:11 schreef L-Kloon het volgende:
Potvur! Ik zit met een vegetariër.... Ik wil een soort van buffetachtige opstelling (maar dan wel aan tafel) met allerlei ouderwets kersteten. Ws Rollade, Rosbief, misschien kalkoen, met cranberries, stoofpeertjes, kastanjepurree, maar ik kan gewoon niets vegetarisch verzinnen dat daar in past. Ze eet overigens wel vis, maar dan blijft het probleem. Lekker tonijn met cranberries en stoofpeertjes... :S
Serveer stoofpeertjes en aardappelpuree bij je wild. Het past er perfect bij en je kunt het kant en klaar kopen en achteraf beweren dat je het zelf gemaakt hebt (mocht je dat willen). Wat betreft voorgerecht, dit deed ik vorig jaar met kerst:quote:Op zaterdag 20 december 2008 18:30 schreef Fused het volgende:
Ìk heb me er een beetje in laten lopen en ben nu 'verplicht' voor het kerstdiner te zorgen, tijd zat dat zal het probleem niet zijn, maar ehm... ik kook/bak/... nooit (eet bijna altijd buiten de deur en als ik thuis ben is het beperkt tot simpele dingen). Zal een lekkere uitdaging worden dus (gelukkig maar 4 personen)... heb nog geen idee wat te maken.
Zat voor het hoofdgerecht zelf te denken aan iets van hert maar heb ben er nog niet uit wat voor groente erbij te doen, daarnaast moet er ook nog in ieder geval een voor- en nagerecht bij komen, iemand misschien tips/recepten wat lekker is om te maken (niet te moeilijk graag), alle hulp is welkom!
Makkelijke uitwegen zoals gourmet begin ik niet aan want dan moet ik het de rest van het jaar aanhoren + dat dat elders voor de 2e dag al op het schema staat (hoef ik niet voor te zorgen maar heb het zo half/half vernomen).
Ik heb precies hetzelfde probleemquote:Op zaterdag 20 december 2008 19:58 schreef L-Kloon het volgende:
Black_Tulip, doe eens een suggestie voor die 1 of 2 vegetarische recepten? Ik ben een echte vleeseter, groenten e.d. doen me niets... Meer noodzakelijk kwaad dan dat ik er echt gevoel bij heb zeg maar.
Maak gevulde champignons\ portobello's met wat geitenkaas e.d. ziet er leuk uit, is niet heel veel werk en is ook een echt alternatief voor het vlees dat je op tafel zet, alleen groenten is ook zo lullig m.i.quote:Op zaterdag 20 december 2008 19:58 schreef L-Kloon het volgende:
Een ratatouille erbij is een idee, Malo. Is dat nog lekker als ik het een dag van te voren maak en dan weer opwarm?
Champignons in bierbeslag klinkt ook goed, maar lijkt me te veel werk. Ik kook al voor 11 dus lullig maar die vegatarier moet er toch een beetje bij geklutst worden. Ik ga voor veel gerechten die ik van te voren kan klaarmaken, dus ik denk dat dat niet lekker is.
Black_Tulip, doe eens een suggestie voor die 1 of 2 vegetarische recepten? Ik ben een echte vleeseter, groenten e.d. doen me niets... Meer noodzakelijk kwaad dan dat ik er echt gevoel bij heb zeg maar.
MinderMutsig, kun je een grof recept neerzetten van je knoflooksoep? Ik denk dat ik die ook ga gebruiken in mijn menu!
Voor iedereen of alleen voor de vegetariërs?quote:Op zaterdag 20 december 2008 21:35 schreef L-Kloon het volgende:
Black tulip, kun je die recepten plaatsen? Het zou wel een beoorlijke stijlbreuk zijn, maar ja als ik toch niets kan bedenken, is dat een optie.
Ophelia, die portobello heb ik al als voorgerecht...
Allemaal simpel te maken en lekker.quote:Op zaterdag 20 december 2008 21:53 schreef _Ophelia_ het volgende:
gevulde pannenkoekjes oid, éénpersoons ovenschoteltjes, kleine quiches of bladerdeegtaartjes\ flapjes of pasteitjes, kaassouflé, gevulde vleestomaten\ paprika's?
Paddestoelenpastei is trouwens ook
Het is niet echt meer nodig volgens mij, gezien de andere tips in het topic, maar hier zijn de recepten. Veel ingrediënten zijn tegenwoordig gewoon bij de supermarkt verkrijgbaar (het exotische schap is sindskort flink uitgebreid), maar toch raad ik je aan even naar de toko te gaan. Daar hebben ze gegarandeerd alles en kunnen ze je helpen met het bijeen zoeken van de ingrediënten.quote:Op zaterdag 20 december 2008 21:35 schreef L-Kloon het volgende:
Black tulip, kun je die recepten plaatsen? Het zou wel een beoorlijke stijlbreuk zijn, maar ja als ik toch niets kan bedenken, is dat een optie.
quote:Op zaterdag 20 december 2008 19:58 schreef L-Kloon het volgende:
MinderMutsig, kun je een grof recept neerzetten van je knoflooksoep? Ik denk dat ik die ook ga gebruiken in mijn menu!
Ja, hier spreekt piepster zelf.quote:Op zondag 21 december 2008 16:27 schreef trazz het volgende:
Hammousse
piepster
Ingredienten (voor 6 personen) :
1 ons jambon de la Paz
2 el. Parmezaanse kaas, geraspt
2 el. koksroom
1 tl tijm
1 tl. whisky
1/2 sjalotje
1/2 augurk
Benodigdheden:
Keukenmachine, spuitzak
Bereidingswijze:
Doe alles in de keukenmachine en pureer het tot een geheel.
Spuit met een vormpje het mengsel op de amuse-lepels.
Garneer met een klein reepje ham en een klein reepje augurk.
Ik zag dit recept van een amuse op de eerste pagina staan, en wil deze ook gaan maken. Maar ik kan de jambon de la paz nergens vinden, kan iemand mij vertellen waar ik dit kan krijgen of wat er ongeveer op lijkt?
quote:Melanzane alla Calabrese
Ingrediënten:
• 500 gram aubergines,500 gram gepelde tomaten
• 2 teentjes knoflook
• 2 ansjovisfilets (gezouten)
• enkele blaadjes basilicum
• peterselie
• olijfolie
• zeezout
• peper
Bereidingswijze:
Snijd de aubergines in dunne plakjes, bedek ze met een laag zeezout en laat dit zo een uurtje liggen. Maak de ansjovisfilets schoon en snijd deze samen met de peterselie en knoflook fijn.
Doe dit mengsel met een paar eetlepels olijfolie in een pan. Zeef de gepelde tomaten en voeg dit vervolgens toe. Zout en peper toevoegen naar smaak. Laat de saus langzaam inkoken waardoor deze wat dikker wordt. Was de plakjes aubergine, dep ze droog met wat keukenpapier en bak ze vervolgens in wat olijfolie tot ze goudkleurig zijn.
Rangschik een laag aubergines op een bord; bedek dit met een dunne laag tomatensaus en strooi er wat fijngesneden reepjes basilicum overheen. Bedek dit geheel met een tweede laag aubergineplakjes en garneer het geheel met een beetje fijngehakte peterselie.
quote:Gevulde tomaat
Ingrediënten:
• 4 grote tomaten
• 1 blikje tonijn op olie
• 1 eetlepel kappertjes
• 1 kleine ui
• 4 zwarte olijven
• peterselie
• olie
Bereidingswijze:
Snijd de kapjes van de tomaten en hol ze voorzichtig uit. Meng de uitgelekte tonijn met de kappertjes, de fijngesneden ui en peterselie. Voeg wat olie toe samen met een eetlepel tomatenvruchtvlees. Vul de tomaten met dit mengsel en garneer met een olijf.
quote:Paprika met ansjovis
Ingrediënten:
• 1 ansjovisfilet
• 1 paprika
• 1 eetlepel fijngehakte verse oregano
• 1 teen knoflook
• 1 eetlepel kappertjes
• wat olijfolie
Bereidingswijze:
Halveer de paprika en zet de helften 15 minuten in een op 200 graden voorverwarmde oven. Laat ze afkoelen en snijd ze in kwarten. Snijd de knoflook, de ansjovisfilet en de kappertjes fijn. Bestrooi de paprika’s hiermee en voeg naar smaak wat zout toe. Druppel de olie eroverheen en serveer.
quote:Aubergine met tomaat en mozzarella
Ingrediënten:
• 8 aubergineplakjes 1cm. Dik
• 8 plakken tomaat
• 8 plakken mozzarella
• 8 blaadjes basilicum
• olie
• zout en peper
Bereidingswijze:
Zout de aubergines en laat ze een half uurtje uitlekken onder een plank met gewicht erop. Dep de aubergines en grill ze aan beide zijden tot ze zacht zijn. Laat de tomaten ook even uitlekken. Leg ze op een schaal en stapel er een plakje tomaat, mozzarella en een basilicumblaadje op. Olie, zout en peper erop, opdienen maar
quote:Bruschetta1 stokbroodje 2 a 3 tomaten 2 teentjes knoflook zout peper basilicum parmaham
Ik maak zelf bruschetta van stokbrood in de oven, af laten koelen, in stukjes snijden opbakken in een beetje olijfolie. Daarna insmeren met knoflook, dan wat tomaat met basilicum en peper er op, of een lekkere ham ofzo.
Hoofdgerechtquote:Spaghetti
Gamba’s
Knoflook
Peterselie
Olijfolie
Spaanse pepertje
Witte wijn
Tomaten uit blik
In een steelpan de gamba’s met wat knoflook bakken, als ze goed zijn doe ik de tomaten uit blik erbij, een scheutje wijn erbij, het spaanse pepertje toevoegen en dit warm laten worden. Net niet laten koken. De spaghetti laten koken, spaghetti afgieten en toevoegen aan de saus. Dit even een half minuutje laten doen op een laag vuur. De peterselie erbij en opdienen maar.
quote:Ingrediënten:
• 4 biefstukjes
• 80 gram boter
• 2 grote uien
• 1 glas bouillon
• zout en peper
Bereidingswijze:
Snijd de uien in flinterdunne plakjes. Smelt 50 gram boter in een pan en smoor de uitjes op zeer laag vuur . Voeg langzaam een half glas bouillon toe. Haal voorzichtig de uien uit de pan en houd ze warm. Smelt de rest van de boter in de pan en braad de biefstukjes aan. Haal de biefstukjes uit de pan en schep de uienringen eroverheen. Voeg aan de jus de rest van de bouillon toe en laat deze inkoken. Schenk de jus op het vlees en serveer meteen.
Ik denk dat ik er aardappelen in blokjes met rozemarijn en zeezout bij serveer.quote:Ingrediënten:
• 4 schoongemaakte rode ponen
• 8 eetlepels olijfolie
• 300 ml witte wijn
• snufje zout
• 100 gram zwarte ontpitte olijven
• 4 teentjes fijngehakte knoflook
• 2 gehalveerde citroenen
• 4 eetlepels fijngehakte peterselie
Bereidingswijze:
Doe de ponen in een ovenvaste schaal, giet de olie en witte wijn erover en voeg zout, olijven, knoflook en citroen toe. Dek de schaal af met aluminiumfolie en bak de vis 20 minuten in een voorverwarmde oven op 170 graden Celcius tot het vlees makkelijk van de graten loslaat. Bestrooi de vis met peterselie en dien direct op.
Limoncelloquote:Amandelkoekjes
Ingrediënten:
• 200 gr amandelen
• 200 gr bloem
• 200 gr suiker
• 200 gr boter
• 2 eetlepels koffielikeur
• 50 gr gesmolten chocolade
Bereidingswijze:
Leg de boter uit de koelkast, zodat deze zacht kan worden. Hak de amandelen fijn en meng ze met de bloem en de suiker en maak hiervan een bergje op het werkblad met een kuiltje in het midden. Doe de zacht geworden boter en de likeur in het kuiltje. Vermeng de ingrediënten tot het een zacht en glad deeg is. Vorm hier van bolletjes ter grootte van een walnoot, die aan één kant plat zijn en leg ze op een ingevette bakplaat. Zet de baci 15 minuten in een voorverwarmde oven van 220 graden. Laat ondertussen de chocolade au bain marie smelten. Haal de baci na 15 minuten uit de oven, laat ze afkoelen en verbindt de platte zijde van de baci met de chocolade.
Anello di patate e cavolfiorequote:Op zondag 21 december 2008 21:15 schreef honda1990 het volgende:
Ziet er erg goed uit piepster![]()
Aardappelring met bloemkool zie ik alleen niet zo voor me, hoe ga je dat precies maken?
Apart! Ik denk dat ik het een keer ga maken, lijkt me lekkerquote:Op maandag 22 december 2008 13:18 schreef piepster het volgende:
[..]
Anello di patate e cavolfiore
ingrediënten:
1 kg kruimige aardappels in blokjes
50 gr boter
1 gesnipperd sjalotje
200 gr ricotta
200 ml roomkaas
3 eieren, gesplitst
25 gr parmezaan
1 kleine bloemkool in roosjes
2 el olijfolie
zout en peper
bereidingswijze:
Stoom de aardappels gaar en pureer ze. Verhit de oven op 190 graden. Vet een ringvorm in met iets boter. Fruit in de helft van de boter het sjalotje en voeg dan de aardappelpuree, ricotta en roomkaas toe. Roer de eierdooiers en parmezaan door het mengsel en breng op smaak met peper en zout. Klop de eiwitten stijf en spatel ze door het mengsel. Schep het mengsel in de vorm en bak het 30 minuten in de oven. Kook de bloemkool net gaar. Verhit in een koekepan de olie en de rest van de boter en bak de bloemkool in 5 minuutjes. Stort de aardappelring op een warme schaal en schep de bloemkool in het midden.
Die eerste stappen kosten je hoogstens een paar minuten, dat zou ik dus zeker niet s'morgens doen. Je kan wel zorgen dat je bijvoorbeeld alles al (gesneden) klaar hebt staan.quote:Op maandag 22 december 2008 14:10 schreef zeeuwse het volgende:
In hoeverre kan ik deze saus al van tevoren maken? Kan ik bijvoorbeeld het stuk t/m de bouillon al 's ochtends doen en dan als ik ga koken de saus weer opwarmen en dan het ei/room/wijn mengsel erbij doen?
Wat adviseren jullie?
Een romige en schuimige aspergesoepquote:Op maandag 22 december 2008 14:12 schreef MLI het volgende:
Vaagsel, wat moet ik me voorstellen bij aspergecappucino?
Die champignonsaus die je wil maken is bijzonder machtig en lijkt me juist nog minder geschikt dan de cranberrysaus. Je kan makkelijker een wat lichter champignonsausje maken door sjalot (liever dan ui) te fruiten, afblussen met witte wijn en een beetje bouillon, in laten koken en dan wat kookroom light erbij, champignons en peterselie toevoegen en je hebt een smaakvol doch licht sausje.quote:Op maandag 22 december 2008 14:10 schreef zeeuwse het volgende:
Ons kerstdiner:
Het diner is voor mijn vriend en mij, schoonloeder en een tante van 85 die net hersteld is van een hartoperatie en die bovendien ouderdomssuiker heeft.
Zij kan dus niet al te zoet en machtig. De tiramisu zal ze dus wel laten staan.
De cranberrysaus is wellicht ook niet erg geschikt voor haar, dus ik maak er zelf champignonsaus bij.
Ik heb een recept van internet gehaald, en dat gaat samengevat als volgt:
ui fruiten, bloem erbij, boter erbij, bouillon erbij, champignons erbij, ei losroeren met koffieroom en witte wijn en dit bij de saus doen. Op smaak brengen met zout en peper.
Als je dit niet uitgebreid noemt, wat noem je dan wél uitgebreid?quote:Op maandag 22 december 2008 12:07 schreef honda1990 het volgende:
Ik kook niet super uitgebreid
Omdat een kaasplank nogal heftig is qua smaken en omdat mensen dan aardig vol zijn denk ik.quote:Op maandag 22 december 2008 22:44 schreef krakkemieke het volgende:
Piepster: ik zie niet waarom de pudding niet de nodige aandacht krijgt na de kaasplank...?
Voor meer mensen, en wat meer hoofdgerechten enzoquote:Op maandag 22 december 2008 22:19 schreef Black_Tulip het volgende:
[..]
Als je dit niet uitgebreid noemt, wat noem je dan wél uitgebreid?
Kan ik me alleen maar bij aansluiten, een goeie rijpe kaas heeft een typische smaak die niet zomaar je mond uitgaat. Het is zonde en vaak niet zo lekker om daarna pudding te etenquote:Op maandag 22 december 2008 22:47 schreef MinderMutsig het volgende:
[..]
Omdat een kaasplank nogal heftig is qua smaken en omdat mensen dan aardig vol zijn denk ik.
|
|
| Forum Opties | |
|---|---|
| Forumhop: | |
| Hop naar: | |