abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_64126291
quote:
Op donderdag 18 december 2008 14:45 schreef Joene het volgende:
ah dit topic !

Voorgerecht : Tartaartje van tonijn / haring of verse zalm (keuze).

waarom maak je niet 1 tartaar van alledrie? tenzij je ze persé wilt laten kiezen:)
pi_64138514
tvp
pi_64152832
Eerste kerstdag waarschijnlijk redelijk simpel, risotto'tje vooraf, gevulde kalfsoesters (parmaham en mozzarella) als hoofdgerecht en ijs met amarenakersen na.

Tweede kerstdag ga ik met een groep vrienden eten waarbij iedereen 1 gerecht maak, en ik mag het hoofdgerecht doen. Ik dacht zelf aan eendenborstfilet met sinaasappelsaus, weet iemand een tip waarmee dit een beetje te combineren is kwa groentes/aardappels? Ik dacht zelf aan haricots vers en aardappelgratin?
May you never steal, lie or cheat. But if you have to steal, then steal away my sorrows. If you have to lie, then lie with me all the nights of our life. If you have to cheat, then cheat death because I don't want to live a day without you
pi_64160862
Jarno, zuurkool moet kunnen volgens mij. En ik zou er preisselbeeren/vossebessen bij doen als je die kunt vinden. Het zijn kleine rode besjes, familie van cranberries, maar met veel meer smaak!
Ik ben dol op garnalen met knoflook. Garnalen paar uur marineren in wat olie met knoflook. Dan zachtjes en kort bakken/opwarmen, anders worden ze taai. Evt wat chili in de marinade.
Als je ervan houdt: garnalen in pernod saus
Voor 4 personen:
2 ons gare garnalen
1 klein uitje
roomboter
1/4 liter slagroom
stuk venkelknol
scheut pernod of pastis

Snijd de venkel in reepjes en kook beetgaar. Snijd de ui klein en fruit goudgeel in de boter. Doe de slagroom erbij en laat inkoken tot sausdikte.
Tot zover kan het van te voren.
Doe de venkel en garnalen erbij en maak op smaak met peper en zout en pernod.

Die flapjes op de soep van egeltje zijn ook geweldig!
Am I evil? Yes I am!
Am I evil? I am man!
pi_64167731
@krakkemieke: die pernodsaus is die ook te gebruiken bij zeetong?
Hij klinkt heerlijk
Yesterday is history,
Tomorrow is mystery,
Today is a gift,
Thats why they call it the present.
pi_64170290
Ik zou niet weten waarom niet... Ik vind die saus lekker bij zeevis.
Maar bij tong.. Ik houd het meest van tong in roomboter gebakken. Volgens mij heeft dat verder niks nodig.
Am I evil? Yes I am!
Am I evil? I am man!
pi_64183341
Ìk heb me er een beetje in laten lopen en ben nu 'verplicht' voor het kerstdiner te zorgen, tijd zat dat zal het probleem niet zijn, maar ehm... ik kook/bak/... nooit (eet bijna altijd buiten de deur en als ik thuis ben is het beperkt tot simpele dingen). Zal een lekkere uitdaging worden dus (gelukkig maar 4 personen)... heb nog geen idee wat te maken.

Zat voor het hoofdgerecht zelf te denken aan iets van hert maar heb ben er nog niet uit wat voor groente erbij te doen, daarnaast moet er ook nog in ieder geval een voor- en nagerecht bij komen, iemand misschien tips/recepten wat lekker is om te maken (niet te moeilijk graag), alle hulp is welkom!

Makkelijke uitwegen zoals gourmet begin ik niet aan want dan moet ik het de rest van het jaar aanhoren + dat dat elders voor de 2e dag al op het schema staat (hoef ik niet voor te zorgen maar heb het zo half/half vernomen).
God is just an imaginary friend for grown ups.
^-^
pi_64184426
Potvur! Ik zit met een vegetariër.... Ik wil een soort van buffetachtige opstelling (maar dan wel aan tafel) met allerlei ouderwets kersteten. Ws Rollade, Rosbief, misschien kalkoen, met cranberries, stoofpeertjes, kastanjepurree, maar ik kan gewoon niets vegetarisch verzinnen dat daar in past. Ze eet overigens wel vis, maar dan blijft het probleem. Lekker tonijn met cranberries en stoofpeertjes... :S
  zaterdag 20 december 2008 @ 19:17:39 #59
115121 Arizona
Zeg maar Arißona
pi_64184613
quote:
Op zaterdag 20 december 2008 19:11 schreef L-Kloon het volgende:
Potvur! Ik zit met een vegetariër.... Ik wil een soort van buffetachtige opstelling (maar dan wel aan tafel) met allerlei ouderwets kersteten. Ws Rollade, Rosbief, misschien kalkoen, met cranberries, stoofpeertjes, kastanjepurree, maar ik kan gewoon niets vegetarisch verzinnen dat daar in past. Ze eet overigens wel vis, maar dan blijft het probleem. Lekker tonijn met cranberries en stoofpeertjes... :S
Champignons in bierbeslag erbij? Of een ratatouille?
You won't be lost, hurt, tired or lonely - Something beautiful will come your way
pi_64185377
Eerste kerstdag lekker simpel!

Tweede kerstdag....

Ik ga maken:
Stokbrood met kruidenboter
Carpaccio

Varkensrollade met als bijgerechten:
gevulde paprika's
gevulde eieren
gekookte tutti frutti's in wijnsaus
hartige taart
broccoli met sausje
witlof met sinaasappels
gebakken aardappeltjes

en tenslotte een monchoutaart.

Heb nu al trek... Nu nog zin krijgen om het te maken...
pi_64185743
quote:
Op zaterdag 20 december 2008 19:11 schreef L-Kloon het volgende:
Potvur! Ik zit met een vegetariër.... Ik wil een soort van buffetachtige opstelling (maar dan wel aan tafel) met allerlei ouderwets kersteten. Ws Rollade, Rosbief, misschien kalkoen, met cranberries, stoofpeertjes, kastanjepurree, maar ik kan gewoon niets vegetarisch verzinnen dat daar in past. Ze eet overigens wel vis, maar dan blijft het probleem. Lekker tonijn met cranberries en stoofpeertjes... :S
Rollade, rosbief en kalkoen er gewoon in houden, zorgen dat je de cranberries, stoofpeertjes en kastanjepuree vegetarisch houdt en er nog een of twee vegetarische bijgerechten bij doen zodat zij ook ruim voldoende keus heeft.
pi_64185848
Een ratatouille erbij is een idee, Malo. Is dat nog lekker als ik het een dag van te voren maak en dan weer opwarm?

Champignons in bierbeslag klinkt ook goed, maar lijkt me te veel werk. Ik kook al voor 11 dus lullig maar die vegatarier moet er toch een beetje bij geklutst worden. Ik ga voor veel gerechten die ik van te voren kan klaarmaken, dus ik denk dat dat niet lekker is.

Black_Tulip, doe eens een suggestie voor die 1 of 2 vegetarische recepten? Ik ben een echte vleeseter, groenten e.d. doen me niets... Meer noodzakelijk kwaad dan dat ik er echt gevoel bij heb zeg maar.

MinderMutsig, kun je een grof recept neerzetten van je knoflooksoep? Ik denk dat ik die ook ga gebruiken in mijn menu!
pi_64185943
quote:
Op zaterdag 20 december 2008 18:30 schreef Fused het volgende:
Ìk heb me er een beetje in laten lopen en ben nu 'verplicht' voor het kerstdiner te zorgen, tijd zat dat zal het probleem niet zijn, maar ehm... ik kook/bak/... nooit (eet bijna altijd buiten de deur en als ik thuis ben is het beperkt tot simpele dingen). Zal een lekkere uitdaging worden dus (gelukkig maar 4 personen)... heb nog geen idee wat te maken.

Zat voor het hoofdgerecht zelf te denken aan iets van hert maar heb ben er nog niet uit wat voor groente erbij te doen, daarnaast moet er ook nog in ieder geval een voor- en nagerecht bij komen, iemand misschien tips/recepten wat lekker is om te maken (niet te moeilijk graag), alle hulp is welkom!

Makkelijke uitwegen zoals gourmet begin ik niet aan want dan moet ik het de rest van het jaar aanhoren + dat dat elders voor de 2e dag al op het schema staat (hoef ik niet voor te zorgen maar heb het zo half/half vernomen).
Serveer stoofpeertjes en aardappelpuree bij je wild. Het past er perfect bij en je kunt het kant en klaar kopen en achteraf beweren dat je het zelf gemaakt hebt (mocht je dat willen). Wat betreft voorgerecht, dit deed ik vorig jaar met kerst:


Geitenkaas met sla, ontbijtspek en honingmosterddressing

Benodigdheden:
botersla
1 dunne plak geitenkaas per persoon
1 pakje gerookt ontbijtspek
1 pakje serranoham
1 potje pijnboompitten
1 el mosterd
1 el honing
2 el wijnazijn
4 el olijfolie

Bereidingswijze:
Omhul de plakjes geitenkaas met ontbijtspek en serranoham
Verhit deze kort in de koekenpan
Meng de mosterd, honing, wijnazijn en olijfolie in een kommetje
Verhit de pijnboompitten in de koekenpan
Leg op elk bord wat blaadjes botersla en leg hierop een plak geitenkaas
Giet de dressing over de geitenkaas en strooi er pijnboompitten over

Simpel en erg lekker

En als nagerecht gewoon ijs serveren.
pi_64186113
quote:
Op zaterdag 20 december 2008 19:58 schreef L-Kloon het volgende:
Black_Tulip, doe eens een suggestie voor die 1 of 2 vegetarische recepten? Ik ben een echte vleeseter, groenten e.d. doen me niets... Meer noodzakelijk kwaad dan dat ik er echt gevoel bij heb zeg maar.
Ik heb precies hetzelfde probleem Wat betreft de Indische keuken weet ik me nu ook met groente wel te redden, maar ik weet nog niet hoe ik groente op een Hollandse manier wat interessanter kan maken. Misschien kan je ook stoofpeertjes maken? Wat je ook kunt doen als het niet teveel stijlbreuk oplevert (of als je het geen bal kan schelen) is sajoer of sambal goreng maken. Dat zijn twee Indische methodes om groente klaar te maken. Als je interesse hebt kan ik je wel een recept geven.

Edit: Oh ja, stom, je ging al stoofpeertjes maken
pi_64186976
quote:
Op zaterdag 20 december 2008 19:58 schreef L-Kloon het volgende:
Een ratatouille erbij is een idee, Malo. Is dat nog lekker als ik het een dag van te voren maak en dan weer opwarm?

Champignons in bierbeslag klinkt ook goed, maar lijkt me te veel werk. Ik kook al voor 11 dus lullig maar die vegatarier moet er toch een beetje bij geklutst worden. Ik ga voor veel gerechten die ik van te voren kan klaarmaken, dus ik denk dat dat niet lekker is.

Black_Tulip, doe eens een suggestie voor die 1 of 2 vegetarische recepten? Ik ben een echte vleeseter, groenten e.d. doen me niets... Meer noodzakelijk kwaad dan dat ik er echt gevoel bij heb zeg maar.

MinderMutsig, kun je een grof recept neerzetten van je knoflooksoep? Ik denk dat ik die ook ga gebruiken in mijn menu!
Maak gevulde champignons\ portobello's met wat geitenkaas e.d. ziet er leuk uit, is niet heel veel werk en is ook een echt alternatief voor het vlees dat je op tafel zet, alleen groenten is ook zo lullig m.i.
pi_64188924
Black tulip, kun je die recepten plaatsen? Het zou wel een beoorlijke stijlbreuk zijn, maar ja als ik toch niets kan bedenken, is dat een optie.

Ophelia, die portobello heb ik al als voorgerecht...
pi_64189557
quote:
Op zaterdag 20 december 2008 21:35 schreef L-Kloon het volgende:
Black tulip, kun je die recepten plaatsen? Het zou wel een beoorlijke stijlbreuk zijn, maar ja als ik toch niets kan bedenken, is dat een optie.

Ophelia, die portobello heb ik al als voorgerecht...
Voor iedereen of alleen voor de vegetariërs?
Als het alleen het vegetarische voorgerecht is zou je kunnen overwegen om een ander voorgerecht te maken.
Andere hoofdgerechten:
gevulde pannenkoekjes oid, éénpersoons ovenschoteltjes, kleine quiches of bladerdeegtaartjes\ flapjes of pasteitjes, kaassouflé, gevulde vleestomaten\ paprika's?
Paddestoelenpastei is trouwens ook
pi_64190228
Eerste kerstdag gaan we gezellig gourmetten ( verzoek van de kids ), met een good old garnalen cocktail vooraf.
Tweede kerstdag gaan we voor het echte werk. We gaan voor 7 man koken:

Amuse: Coquilles op oosterse wijze ( op de grilplaat, met roergebakken groente met soja en oestersaus ).

Voor: Spiesje met tonijn en tonijntartaar met wasabimousse en de vleeseters krijgen krokante eendenborst met granaatappel gelei.

Tussen: Aspergecappucino.

Hoofd: In citroenolie geconfijte zalmfilet met korianderrisotto en voor de vleeseters is er hazenrug met port-chocolade saus, knolselderijpuree en bietentorentjes. Ik moet nog wat groentes erbij doen, grote kans dat dat oma's stoofperen worden en groene asperges.

Toet: Sinaasappelgranita met Crandmanier en granaatappel. De kids krijgen een rendierijsje van de Albert Heijn

Ik kook de gerechten met vis, de soep en het nagerecht. Manlief doet het wild. Wijnen doet hij ook, maar daar is ie nog niet helemaal uit .
Het zien duurt een seconde, de gedachte blijft voor altijd.
pi_64191596
L-Kloon: Als je toch al cranberrysaus gaat maken dan past iets van gebakken camembert er opzich wel goed bij. Ik ben het zelf vaak na 3 happen al tegen gegeten, dus wat dat betreft misschien een minder geslaagde keus. (en ja, gebakken camembert is afgezaagd, maar een kerstdiner staat over het algemeen toch al bol van de cliché gerechten, dus daar trek ik me maar even niks van aan)
Of je maakt een doodsimpele spinazie-geitenkaas quiche.
Ik vind een zelfgemaakte veggie burger ook heel lekker, maar dat vindt je misschien wat veel werk voor één persoon.
Eigenlijk zou ik ook gewoon iets kiezen wat Ophelia voorstelt:
quote:
Op zaterdag 20 december 2008 21:53 schreef _Ophelia_ het volgende:
gevulde pannenkoekjes oid, éénpersoons ovenschoteltjes, kleine quiches of bladerdeegtaartjes\ flapjes of pasteitjes, kaassouflé, gevulde vleestomaten\ paprika's?
Paddestoelenpastei is trouwens ook
Allemaal simpel te maken en lekker.
Tonight I think I'll walk alone
I'll find my soul as I go home
pi_64206157
Dit jaar staan we waarschijnlijk een dag of 3 in de keuken, gelukkig hoef ik maar voor twee dagen het menu te verzinnen.

Kerstavond:
Amuse: Bietensoepje
Voorgerecht: Lasagna van courgette
Spoon/Granite: Cranberry-granite
Hoofdgerecht: Varkenshaas en croute met haricot verts in spek gebonden en aardappelpuree.
Nagerecht: Chocoladeterrine

Kerstdag 1 hoef ik niks te verzinnen, maar het eindigt ermee dat ik toch wel weer in de keuken sta. Hoofdgerecht is Rib-eye, rest weet ik niet.

Tweede kerstdag gaan we met vrienden eten, dus gebruik ik weer lekker zelfde amuse als kerstavond
Amuse: Bietensoepje
Voorgerecht: Aardappellasagna
Spoon/granite: Sinaasappel-granite
Hoofdgerecht: Nog niet zeker. Ik gok op een rosbiefje of iets dergelijks.
Nagerecht: Nog geen flauw idee, misschien een ijstaart ofzo.
Wind extinguishes a candle and energizes fire
pi_64208843
quote:
Op zaterdag 20 december 2008 21:35 schreef L-Kloon het volgende:
Black tulip, kun je die recepten plaatsen? Het zou wel een beoorlijke stijlbreuk zijn, maar ja als ik toch niets kan bedenken, is dat een optie.
Het is niet echt meer nodig volgens mij, gezien de andere tips in het topic, maar hier zijn de recepten. Veel ingrediënten zijn tegenwoordig gewoon bij de supermarkt verkrijgbaar (het exotische schap is sindskort flink uitgebreid), maar toch raad ik je aan even naar de toko te gaan. Daar hebben ze gegarandeerd alles en kunnen ze je helpen met het bijeen zoeken van de ingrediënten.

Sambal goreng
250 g groenten (bijna alles kan, behalve bladgroenten. in mijn kookboek worden de volgende dingen genoemd: diverse soorten bonen en kool, spruitjes, prei, peultjes, tomaat, taugé, maïs, kapucijners, paprika, Spaanse pepers en sjalotten)
1 kleine ui
1 teen knoflook
1 tl sambal trassi
1 tl laos (galangawortel)
1 tl goela djawa (Javaanse palmsuiker)
1 tl serehpoeder (citroengras)
1 salamblaadje (Indische laurier, te vervangen door gewone laurier)
1/8 blok santen (creamed coconut)
2 el olie
wat zout

Snijd de groente fijn. Versnipper de ui. Pers of snijd de teen knoflook en wrijf deze met de sambal, laos, goela djawa, serehpoeder en wat zout in een vijzel tot een brij. Fruit de ui en het kruidenmengsel in de olie. Voeg de groente toe en bak deze een paar minuten mee. Doe er vervolgens de santen, sereh en salam bij en een klein scheutje water. Laat het gerecht zo'n vijf minuten stoven en zorg dat de santen goed oplost. De groente mag niet helemaal gaar worden; hij moet knapperig blijven. Verwijder voor het opdienen de salam.


Sajoer
400 g groenten (hierbij is bladgroente juist een aanrader. dit wordt er genoemd in het kookboek: bonen, kool, tomaten, spinazie, andijvie, raapsteeltjes, taugé, peultjes, bruine bonen)
1 kleine ui
1 teen knoflook
1/2 tl sambal trassi
1 tl laos
2 el olie
1 groentebouillonblokje, opgelost in 3 dl water

Snijd de groente. Versnipper de ui. Pers of snijd de teen knoflook en wrijf deze met de sambal en laos in een vijzel tot een brij. Fruit de ui en het kruidenmengsel in de olie. Voeg de groente toe en bak deze een paar minuten mee. Doe er de bouillon bij en laat de sajoer nog even doorkoken.
pi_64210070
Leuk topic! Mijn oma maakte alitjd iets van gevulde paprika's (met rijst e.d.) geloof ik voor de vegetarische gasten erbij, al werden die ook graag door de niet-vegetariers gegeten. Ik zou 1e Kerstdag uitgebreid gaan kopen, maar ga nu met mijn ouders bij de ouders van mijn vriend eten, een kippetje uit de oven en niet zo uitgebreid (wel lekker overigens al die recepten, krijg er honger van!) als hier. Tweede kerstdag gaan we 's middags al uit tot 's avonds laat, dus dat wordt vast patat.

Ik maak wel een lekkere taart voor zowel eerste kerstdag als voor tweede kerstdag (voor opa en oma e.d. ), heb ik toch nog iets gedaan Daar gaan we nog iets leuks voor verzinnen. Ik ben trouwens wel benieuwd naar foto's van mooi gedekte tafels en mooi opgemaakte gerechten straks
pi_64211794
Hammousse
piepster

Ingredienten (voor 6 personen) :
1 ons jambon de la Paz
2 el. Parmezaanse kaas, geraspt
2 el. koksroom
1 tl tijm
1 tl. whisky
1/2 sjalotje
1/2 augurk

Benodigdheden:
Keukenmachine, spuitzak

Bereidingswijze:
Doe alles in de keukenmachine en pureer het tot een geheel.
Spuit met een vormpje het mengsel op de amuse-lepels.
Garneer met een klein reepje ham en een klein reepje augurk.

Ik zag dit recept van een amuse op de eerste pagina staan, en wil deze ook gaan maken. Maar ik kan de jambon de la paz nergens vinden, kan iemand mij vertellen waar ik dit kan krijgen of wat er ongeveer op lijkt?
pi_64212167
we hebben net besloten dat het hier tapa's worden met kerst we hebben een kerstdag thuis en eentje bij de schoonfamilie, schoonfamilie zal wel traditioneel vreetfestijn worden, dus dan doen we de tweede dag lekker wat rustiger aan met kleine hapjes en goede wijnen

wat precies weet ik nog niet
In A World Of Emoticons, I'm Colon Capital D
Everybody needs a bosom for a pillow!
pi_64213274
quote:
Op zaterdag 20 december 2008 19:58 schreef L-Kloon het volgende:
MinderMutsig, kun je een grof recept neerzetten van je knoflooksoep? Ik denk dat ik die ook ga gebruiken in mijn menu!


Het is een heel ordinair receppie hoor.
Eerst croutonnetjes maken door wat knoflook fijn te hakken en in olie even aan te bakken, dan dobbelsteentjes witbrood in de knoflookolie bakken.
Dan flink wat tenen gerookte knoflook in plakjes snijden, tuinkruidenbouillon in diezelfde pan doen en aan de kook brengen, gerookte knoflook erin en even laten koken. Ondertussen in een koekenpan amandelschaafsel even roosteren en platte peterselie fijnhakken.
Dan de soep serveren met wat peterselie, croutons, en amandelschaafsel.

Ook lekker is knoflookroomsoep: Boter smelten, knoflook even pletten om ze van het vliesje te kunnen ontdoen en zachtjes smoren, bloem erbij en even mee laten bakken, dan bouillon erop, even laten koken, pureren en een scheutje room erin doen.
There is no love sincerer than the love of food.
pi_64217307
Leuk topic! Zoals elke 2e kerstdag eet ik samen met vriendinnetjes.

Vorige jaar heb ik

Gamba in pangodeeg met mango gemaakt

en cheece cake

Dit jaar doen we allemaal hapjes, ben nog aan het bedenken wat het wordt, lekker soepje van witlof en een mooie winter salade met rucola en geitenkaas en honing.

Maar genoeg ideeën
pi_64220051
quote:
Op zondag 21 december 2008 16:27 schreef trazz het volgende:
Hammousse
piepster

Ingredienten (voor 6 personen) :
1 ons jambon de la Paz
2 el. Parmezaanse kaas, geraspt
2 el. koksroom
1 tl tijm
1 tl. whisky
1/2 sjalotje
1/2 augurk

Benodigdheden:
Keukenmachine, spuitzak

Bereidingswijze:
Doe alles in de keukenmachine en pureer het tot een geheel.
Spuit met een vormpje het mengsel op de amuse-lepels.
Garneer met een klein reepje ham en een klein reepje augurk.

Ik zag dit recept van een amuse op de eerste pagina staan, en wil deze ook gaan maken. Maar ik kan de jambon de la paz nergens vinden, kan iemand mij vertellen waar ik dit kan krijgen of wat er ongeveer op lijkt?
Ja, hier spreekt piepster zelf.

Het originele recept spreekt van rosbief, dus dat kan ook.
Jambon de la Paz was vorig jaar bij de Plus verkrijgbaar. Ik denk dat een ander soort ham ook wel wil hoor. En anders gewoon proberen met één plakje van een soort, tot je de goede tegenkomt.
  zondag 21 december 2008 @ 21:08:25 #78
182728 honda1990
Laat gaan joh is toch heerlijk
pi_64221251
TVP heb al mn gerechten enzo niet op mn laptop staan Ik zal ze later hier even posten
Yes, London. You know: fish, chips, cup 'o tea, bad food, worse weather, Mary fucking Poppins... LONDON.
pi_64221288
WOEHAAAA! Ik ben eruit:


Antipasti
Brood met olijfolie en aceto balsamico

Soep
Wortelsoep (alla bluezz)

Amuse
Kalkoen met cranberrycompote

Voorgerecht
Ravioli gevuld met spinazie en kaas

Spoom
Spuma lamponi

Hoofdgerecht
Varkensfilet met rozemarijn en knoflook
Haricoverts met spek
Insalata Caprese
Aardappelring met bloemkool

Nagerecht
Pudding van mama

Kaas
Kaasplankje met 3 soorten kaas, nootjes en vijgen-walnootjam



Kerstmenu 2008 boodschappen

Jumbo
olijfolie
aceto balsamico
2 flessen wortelsap
sjalotjes
roomboter
citroensap
Kalkoen filet of flinters
cranberrycompote
eieren
spinazie
Varkensfilet
rozemarijn
knoflook
Haricoverts
spek
Basilicum
Pomodori tomaten
Mozarella
Kruimige aardappelen
bloemkool
Zelf te kraken nootjes

slijter
witte wijn voor wortelsoep
2x prosecco
1x voorgerecht wijn wit
1x hoofdgerecht wijn rood
wijn voor kaasplank (of port)

Kaasboer
Parmezaanse kaas
3 soorten Italiaanse kaas

Slijter
Cointreau


Keiharde correcties zijn welkom.
pi_64221436
Klinkt heerlijk piepster!
Ik zou alleen het kaasplateau voor de pudding doen....
Am I evil? Yes I am!
Am I evil? I am man!
  zondag 21 december 2008 @ 21:15:46 #81
182728 honda1990
Laat gaan joh is toch heerlijk
pi_64221574
Ziet er erg goed uit piepster

Aardappelring met bloemkool zie ik alleen niet zo voor me, hoe ga je dat precies maken?
Yes, London. You know: fish, chips, cup 'o tea, bad food, worse weather, Mary fucking Poppins... LONDON.
pi_64222202
Tja, Mama maakt de pudding, dus daar moeten we aandacht aan besteden, vind ik. Die kaasplank kan ook bij de borrel.

Recept voor aardappelring komt morgen. Kookboek staat ff niet bij de hand. Tis iig een aardappelpureeding in een ringvorm, gebakken en dan gestort. Hij staat in de Zilveren Lepel.
pi_64224690
Ik wil ook mijn kerstmenu hier posten, maar mijn vriend fokt ook dus dat doen we maar niet. Ik post hem na de kerst wel (kan ik ook vertellen of alles gelukt is )
  maandag 22 december 2008 @ 12:07:41 #84
182728 honda1990
Laat gaan joh is toch heerlijk
pi_64239889
Wat ga jij koken tijdens de kerstdagen?
Italiaans, veel beter kan het voor mij niet Ik heb er nu al zin in

Voor wie ga je koken?
Voor familie: moeder, oma, vader, broer en mezelf uiteraard Ik kook niet super uitgebreid omdat we de volgende dag met het hele gezin gaan eten, het is meer een beetje om in de stemming te komen De hoeveelheden van de recepten gebruik ik denk ik niet precies omdat het anders iets te veel word denk ik.

Hoe dek je de tafel?
Niet, dat laat ik door iemand anders doen , ik zal me er niet mee bezig houden, vind het eten belangrijker 


Waar haal je de inspiratie vandaan?
Italie en italie.nl onder het kopje culinair ben ik gaan selecteren en heb ik wat recepten bekeken, het recept met de scampi heb ik zelf bedacht, vind ik gewoon erg lekker lekker.


Wat drink je erbij?
Bellini (denk ik, of een ander drankje), de wijn zal afkomstig zijn van Lago di Garda zijn, als je er op vakantie bent neem je wel eens wat mee enzo. Na het nagerecht drinken we limoncello.
En welke recepten gebuik je?


Antipasti
quote:
Melanzane alla Calabrese

Ingrediënten:
• 500 gram aubergines,500 gram gepelde tomaten
• 2 teentjes knoflook
• 2 ansjovisfilets (gezouten)
• enkele blaadjes basilicum
• peterselie
• olijfolie
• zeezout
• peper
Bereidingswijze:
Snijd de aubergines in dunne plakjes, bedek ze met een laag zeezout en laat dit zo een uurtje liggen. Maak de ansjovisfilets schoon en snijd deze samen met de peterselie en knoflook fijn.
Doe dit mengsel met een paar eetlepels olijfolie in een pan. Zeef de gepelde tomaten en voeg dit vervolgens toe. Zout en peper toevoegen naar smaak. Laat de saus langzaam inkoken waardoor deze wat dikker wordt. Was de plakjes aubergine, dep ze droog met wat keukenpapier en bak ze vervolgens in wat olijfolie tot ze goudkleurig zijn.
Rangschik een laag aubergines op een bord; bedek dit met een dunne laag tomatensaus en strooi er wat fijngesneden reepjes basilicum overheen. Bedek dit geheel met een tweede laag aubergineplakjes en garneer het geheel met een beetje fijngehakte peterselie.
quote:
Gevulde tomaat

Ingrediënten:
• 4 grote tomaten
• 1 blikje tonijn op olie
• 1 eetlepel kappertjes
• 1 kleine ui
• 4 zwarte olijven
• peterselie
• olie
Bereidingswijze:
Snijd de kapjes van de tomaten en hol ze voorzichtig uit. Meng de uitgelekte tonijn met de kappertjes, de fijngesneden ui en peterselie. Voeg wat olie toe samen met een eetlepel tomatenvruchtvlees. Vul de tomaten met dit mengsel en garneer met een olijf.
quote:
Paprika met ansjovis

Ingrediënten:
• 1 ansjovisfilet
• 1 paprika
• 1 eetlepel fijngehakte verse oregano
• 1 teen knoflook
• 1 eetlepel kappertjes
• wat olijfolie
Bereidingswijze:
Halveer de paprika en zet de helften 15 minuten in een op 200 graden voorverwarmde oven. Laat ze afkoelen en snijd ze in kwarten. Snijd de knoflook, de ansjovisfilet en de kappertjes fijn. Bestrooi de paprika’s hiermee en voeg naar smaak wat zout toe. Druppel de olie eroverheen en serveer.
quote:
Aubergine met tomaat en mozzarella

Ingrediënten:
• 8 aubergineplakjes 1cm. Dik
• 8 plakken tomaat
• 8 plakken mozzarella
• 8 blaadjes basilicum
• olie
• zout en peper
Bereidingswijze:
Zout de aubergines en laat ze een half uurtje uitlekken onder een plank met gewicht erop. Dep de aubergines en grill ze aan beide zijden tot ze zacht zijn. Laat de tomaten ook even uitlekken. Leg ze op een schaal en stapel er een plakje tomaat, mozzarella en een basilicumblaadje op. Olie, zout en peper erop, opdienen maar
quote:
Bruschetta

  • 1 stokbroodje
  • 2 a 3 tomaten
  • 2 teentjes knoflook
  • zout
  • peper
  • basilicum
  • parmaham


    Ik maak zelf bruschetta van stokbrood in de oven, af laten koelen, in stukjes snijden opbakken in een beetje olijfolie. Daarna insmeren met knoflook, dan wat tomaat met basilicum en peper er op, of een lekkere ham ofzo.


  • Voorgerecht
    quote:
    Spaghetti
    Gamba’s
    Knoflook
    Peterselie
    Olijfolie
    Spaanse pepertje
    Witte wijn
    Tomaten uit blik

    In een steelpan de gamba’s met wat knoflook bakken, als ze goed zijn doe ik de tomaten uit blik erbij, een scheutje wijn erbij, het spaanse pepertje toevoegen en dit warm laten worden. Net niet laten koken. De spaghetti laten koken, spaghetti afgieten en toevoegen aan de saus. Dit even een half minuutje laten doen op een laag vuur. De peterselie erbij en opdienen maar.
    Hoofdgerecht
    quote:
    Ingrediënten:
    • 4 biefstukjes
    • 80 gram boter
    • 2 grote uien
    • 1 glas bouillon
    • zout en peper
    Bereidingswijze:
    Snijd de uien in flinterdunne plakjes. Smelt 50 gram boter in een pan en smoor de uitjes op zeer laag vuur . Voeg langzaam een half glas bouillon toe. Haal voorzichtig de uien uit de pan en houd ze warm. Smelt de rest van de boter in de pan en braad de biefstukjes aan. Haal de biefstukjes uit de pan en schep de uienringen eroverheen. Voeg aan de jus de rest van de bouillon toe en laat deze inkoken. Schenk de jus op het vlees en serveer meteen.
    quote:
    Ingrediënten:
    • 4 schoongemaakte rode ponen
    • 8 eetlepels olijfolie
    • 300 ml witte wijn
    • snufje zout
    • 100 gram zwarte ontpitte olijven
    • 4 teentjes fijngehakte knoflook
    • 2 gehalveerde citroenen
    • 4 eetlepels fijngehakte peterselie
    Bereidingswijze:
    Doe de ponen in een ovenvaste schaal, giet de olie en witte wijn erover en voeg zout, olijven, knoflook en citroen toe. Dek de schaal af met aluminiumfolie en bak de vis 20 minuten in een voorverwarmde oven op 170 graden Celcius tot het vlees makkelijk van de graten loslaat. Bestrooi de vis met peterselie en dien direct op.
    Ik denk dat ik er aardappelen in blokjes met rozemarijn en zeezout bij serveer.

    Dessert
    quote:
    Amandelkoekjes

    Ingrediënten:
    • 200 gr amandelen
    • 200 gr bloem
    • 200 gr suiker
    • 200 gr boter
    • 2 eetlepels koffielikeur
    • 50 gr gesmolten chocolade
    Bereidingswijze:
    Leg de boter uit de koelkast, zodat deze zacht kan worden. Hak de amandelen fijn en meng ze met de bloem en de suiker en maak hiervan een bergje op het werkblad met een kuiltje in het midden. Doe de zacht geworden boter en de likeur in het kuiltje. Vermeng de ingrediënten tot het een zacht en glad deeg is. Vorm hier van bolletjes ter grootte van een walnoot, die aan één kant plat zijn en leg ze op een ingevette bakplaat. Zet de baci 15 minuten in een voorverwarmde oven van 220 graden. Laat ondertussen de chocolade au bain marie smelten. Haal de baci na 15 minuten uit de oven, laat ze afkoelen en verbindt de platte zijde van de baci met de chocolade.
    Limoncello

    Om de maaltijd goed af te sluiten drinken we een glaasje ijskoude limoncello
    Yes, London. You know: fish, chips, cup 'o tea, bad food, worse weather, Mary fucking Poppins... LONDON.
    pi_64242118
    quote:
    Op zondag 21 december 2008 21:15 schreef honda1990 het volgende:
    Ziet er erg goed uit piepster

    Aardappelring met bloemkool zie ik alleen niet zo voor me, hoe ga je dat precies maken?
    Anello di patate e cavolfiore

    ingrediënten:
    1 kg kruimige aardappels in blokjes
    50 gr boter
    1 gesnipperd sjalotje
    200 gr ricotta
    200 ml roomkaas
    3 eieren, gesplitst
    25 gr parmezaan
    1 kleine bloemkool in roosjes
    2 el olijfolie
    zout en peper

    bereidingswijze:
    Stoom de aardappels gaar en pureer ze. Verhit de oven op 190 graden. Vet een ringvorm in met iets boter. Fruit in de helft van de boter het sjalotje en voeg dan de aardappelpuree, ricotta en roomkaas toe. Roer de eierdooiers en parmezaan door het mengsel en breng op smaak met peper en zout. Klop de eiwitten stijf en spatel ze door het mengsel. Schep het mengsel in de vorm en bak het 30 minuten in de oven. Kook de bloemkool net gaar. Verhit in een koekepan de olie en de rest van de boter en bak de bloemkool in 5 minuutjes. Stort de aardappelring op een warme schaal en schep de bloemkool in het midden.
      maandag 22 december 2008 @ 13:26:04 #86
    182728 honda1990
    Laat gaan joh is toch heerlijk
    pi_64242341
    quote:
    Op maandag 22 december 2008 13:18 schreef piepster het volgende:

    [..]

    Anello di patate e cavolfiore

    ingrediënten:
    1 kg kruimige aardappels in blokjes
    50 gr boter
    1 gesnipperd sjalotje
    200 gr ricotta
    200 ml roomkaas
    3 eieren, gesplitst
    25 gr parmezaan
    1 kleine bloemkool in roosjes
    2 el olijfolie
    zout en peper

    bereidingswijze:
    Stoom de aardappels gaar en pureer ze. Verhit de oven op 190 graden. Vet een ringvorm in met iets boter. Fruit in de helft van de boter het sjalotje en voeg dan de aardappelpuree, ricotta en roomkaas toe. Roer de eierdooiers en parmezaan door het mengsel en breng op smaak met peper en zout. Klop de eiwitten stijf en spatel ze door het mengsel. Schep het mengsel in de vorm en bak het 30 minuten in de oven. Kook de bloemkool net gaar. Verhit in een koekepan de olie en de rest van de boter en bak de bloemkool in 5 minuutjes. Stort de aardappelring op een warme schaal en schep de bloemkool in het midden.
    Apart! Ik denk dat ik het een keer ga maken, lijkt me lekker Ga je er foto's van maken?
    Yes, London. You know: fish, chips, cup 'o tea, bad food, worse weather, Mary fucking Poppins... LONDON.
    pi_64242527
    Hier ook helemaal gepland:

    Amuse: Oester met pittige dressing (pepertje, sojasaus, limoensap)
    Soep: Miso-bouillion met dunne reepjes chinese kool
    Voorgerecht: Yakitori (gegrillde kipspiesjes)
    Tussengerecht: Spoom (sorbetijs en champagne)
    Hoofdgerecht: Sushi (verschillend, met: zalm, tonijn, zalmkuit, garnaal, komkommer en sesam, lekker samen aan tafel knoeien)
    Bijgerecht: Zeewiersalade
    Nagerecht: Fruitsalade

    [ Bericht 5% gewijzigd door Innocence op 22-12-2008 13:35:37 ]
    Sweet and innocent...
    pi_64243801
    Nog niet helemaal definitief, maar dit is voor mij en de GF:

    Amuse: Koude bietensoep met tartaar van geroosterde en gemarineerde aubergine met gerookte zalm

    Voorgerecht: Coquille/pata negra/avocadomousse

    Soep: Groene aspergecappucino

    Hoofdgerecht: Tournedos met pittige watermeloensalade

    Nagerecht: Tiramisu


    Ben er alleen nog niet uit wat ik qua aardappels bij het hoofdgerecht ga serveren. Misschien ga ik zelfs wel voor een extra voorgerecht van gnocchi ofzo.
    Life is too short not to have fun
      maandag 22 december 2008 @ 14:10:09 #89
    90648 zeeuwse
    Mostly harmless
    pi_64244029
    Ons kerstdiner:

    Voorgerecht: weet ik nog niet

    Hoofdgerecht:
    Varkenshaas met parmaham en cranberrysaus
    aardappelpuree
    stoofpeertjes
    nog 1 andere groente, nog niet besloten wat.

    Nagerecht: Tiramisu

    Ik heb dus nog niet alles duidelijk, maar als mijn vriend straks thuis is uit zijn werk gaan we naar de AH XL om boodschappen.

    Het diner is voor mijn vriend en mij, schoonloeder en een tante van 85 die net hersteld is van een hartoperatie en die bovendien ouderdomssuiker heeft.
    Zij kan dus niet al te zoet en machtig. De tiramisu zal ze dus wel laten staan.

    De cranberrysaus is wellicht ook niet erg geschikt voor haar, dus ik maak er zelf champignonsaus bij.
    Ik heb een recept van internet gehaald, en dat gaat samengevat als volgt:
    ui fruiten, bloem erbij, boter erbij, bouillon erbij, champignons erbij, ei losroeren met koffieroom en witte wijn en dit bij de saus doen. Op smaak brengen met zout en peper.

    In hoeverre kan ik deze saus al van tevoren maken? Kan ik bijvoorbeeld het stuk t/m de bouillon al 's ochtends doen en dan als ik ga koken de saus weer opwarmen en dan het ei/room/wijn mengsel erbij doen?
    Wat adviseren jullie?

    Vraag 2: Wie weet er een niet te uitgebreid/zwaar koud voorgerechtje?
    So Long and Thanks for All the Fish
    pi_64244093
    Vaagsel, wat moet ik me voorstellen bij aspergecappucino?
    pi_64244767
    quote:
    Op maandag 22 december 2008 14:10 schreef zeeuwse het volgende:

    In hoeverre kan ik deze saus al van tevoren maken? Kan ik bijvoorbeeld het stuk t/m de bouillon al 's ochtends doen en dan als ik ga koken de saus weer opwarmen en dan het ei/room/wijn mengsel erbij doen?
    Wat adviseren jullie?

    Die eerste stappen kosten je hoogstens een paar minuten, dat zou ik dus zeker niet s'morgens doen. Je kan wel zorgen dat je bijvoorbeeld alles al (gesneden) klaar hebt staan.
    Sweet and innocent...
    pi_64245758
    quote:
    Op maandag 22 december 2008 14:12 schreef MLI het volgende:
    Vaagsel, wat moet ik me voorstellen bij aspergecappucino?
    Een romige en schuimige aspergesoep .
    Life is too short not to have fun
      maandag 22 december 2008 @ 14:59:50 #93
    182728 honda1990
    Laat gaan joh is toch heerlijk
    pi_64245834
    Je zou voor 1 van mijn voorgerechtjes kunnen kiezen bijvoorbeeld, supersimpel maar toch lekker
    Yes, London. You know: fish, chips, cup 'o tea, bad food, worse weather, Mary fucking Poppins... LONDON.
    pi_64246051
    quote:
    Op maandag 22 december 2008 14:10 schreef zeeuwse het volgende:
    Ons kerstdiner:


    Het diner is voor mijn vriend en mij, schoonloeder en een tante van 85 die net hersteld is van een hartoperatie en die bovendien ouderdomssuiker heeft.
    Zij kan dus niet al te zoet en machtig. De tiramisu zal ze dus wel laten staan.

    De cranberrysaus is wellicht ook niet erg geschikt voor haar, dus ik maak er zelf champignonsaus bij.
    Ik heb een recept van internet gehaald, en dat gaat samengevat als volgt:
    ui fruiten, bloem erbij, boter erbij, bouillon erbij, champignons erbij, ei losroeren met koffieroom en witte wijn en dit bij de saus doen. Op smaak brengen met zout en peper.
    Die champignonsaus die je wil maken is bijzonder machtig en lijkt me juist nog minder geschikt dan de cranberrysaus. Je kan makkelijker een wat lichter champignonsausje maken door sjalot (liever dan ui) te fruiten, afblussen met witte wijn en een beetje bouillon, in laten koken en dan wat kookroom light erbij, champignons en peterselie toevoegen en je hebt een smaakvol doch licht sausje.
    Life is too short not to have fun
    pi_64261977
    quote:
    Op maandag 22 december 2008 12:07 schreef honda1990 het volgende:
    Ik kook niet super uitgebreid
    Als je dit niet uitgebreid noemt, wat noem je dan wél uitgebreid?
    pi_64262563
    Okee chance the plan!

    Het gaat worden

    2 oesters p.p gewoon clean met een beetje peper en citroen
    Dicht geschroeide tonijn op een bedje van wakamé salade met sesam sojadressing en coquille in pango deeg met sesamzaadjes met wasabimayonaise

    en eventueel wil ik nog een kleine witloofsoep bij maken.
    pi_64263496
    Piepster: ik zie niet waarom de pudding niet de nodige aandacht krijgt na de kaasplank...?
    Am I evil? Yes I am!
    Am I evil? I am man!
    pi_64263697
    quote:
    Op maandag 22 december 2008 22:44 schreef krakkemieke het volgende:
    Piepster: ik zie niet waarom de pudding niet de nodige aandacht krijgt na de kaasplank...?
    Omdat een kaasplank nogal heftig is qua smaken en omdat mensen dan aardig vol zijn denk ik.
    There is no love sincerer than the love of food.
      maandag 22 december 2008 @ 23:17:46 #99
    182728 honda1990
    Laat gaan joh is toch heerlijk
    pi_64265478
    quote:
    Op maandag 22 december 2008 22:19 schreef Black_Tulip het volgende:

    [..]

    Als je dit niet uitgebreid noemt, wat noem je dan wél uitgebreid?
    Voor meer mensen, en wat meer hoofdgerechten enzo Ach ik hou gewoon ontzettend van lekker eten en heb daar best een dag voor in de keuken staan voor over Lekker met een prosecco oid. erbij. Zo maak je het jezelf ook wel leuk natuurlijk Ik zou nog wel is voor 20 man willen koken, lijkt me echt geweldig

    Oja, er zijn zelfs streken in Italië waar het gebruikelijk is om minimaal 13 verschillende soorten vis te eten met kerst

    [ Bericht 9% gewijzigd door honda1990 op 22-12-2008 23:23:24 ]
    Yes, London. You know: fish, chips, cup 'o tea, bad food, worse weather, Mary fucking Poppins... LONDON.
      maandag 22 december 2008 @ 23:18:54 #100
    182728 honda1990
    Laat gaan joh is toch heerlijk
    pi_64265544
    quote:
    Op maandag 22 december 2008 22:47 schreef MinderMutsig het volgende:

    [..]

    Omdat een kaasplank nogal heftig is qua smaken en omdat mensen dan aardig vol zijn denk ik.
    Kan ik me alleen maar bij aansluiten, een goeie rijpe kaas heeft een typische smaak die niet zomaar je mond uitgaat. Het is zonde en vaak niet zo lekker om daarna pudding te eten
    Yes, London. You know: fish, chips, cup 'o tea, bad food, worse weather, Mary fucking Poppins... LONDON.
    abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
    Forum Opties
    Forumhop:
    Hop naar:
    (afkorting, bv 'KLB')