Een voor de beginner redelijk eenvoudige techniek is die van "verloren was" of "verloren styrofoom(piepschuim)"
Je maakt je model uit een hard soort was of piepschuim, dwz je maakt dus gewoon dagene wat je uiteindelijk wilt hebben , nix negatief oid.
Het wassen/piepschuim model plaats je in een zand-bak van vuurvaste steen/metaal en vervolgens vul je de bak met gietzand, daarna voorzichtig aankloppen of , het liefst, trillen met een tril apparaat.
Gietzand gedraagd zich een beetje zoals licht vochtige metsel specie; als je het goed aanklopt blijft het net een beetje aan elkaar plakken, er zit in gietzand dus een beetje natte klei om het mengsel enigszins plakkend te maken.
Dan komt de truuk; bij verloren piepschuim hoef je nix te doen behalve een gaatje te maken waardoor het alu naar binnen kan lopen, het piepschuim verbrand/verdampt en alu vult de mal.
Bij verloren was moet natuurlijk eerst de was uit de mal gesmolten worden dus moet de hele zandbak in een oven geplaatst worden zodat de was eruit kan lopen(via een gaatje onderin de mal), daarna kan je de alu erin gieten
vooral de opkomers en gietlopen in de mal maken is bij alu/zamak gieten belangrijk, als de toe en afvoer kanalen te klein zijn of op de verkeerde plek zitten gaat het mis en krijg je lege plekken in je gietwerk.
Je bent daarna dus je model kwijt en zo giet je dus een "unicaat" een gietsel waarvan er maar 1 op de wereld bestaat.
Wil je er meerdere gieten dan zul je van het model eerst een gipsen negatief moeten maken en in dat gipsen negatief kun je weer wassen positieven-modellen gieten waarmee je dan weer alu kunt gieten in serie en , in principe, onbeperkte aantallen.
het verloren was principe is erg populair onder kunstenaars die vaak in brons een unicaat gieten en het verloren piepschuim is een "goedkope" manier van zogeheten "rapid-prototyping" waarbij het piepschuimen model mbv een 3-D frees (Router) rechtstreeks van de autocad tekening kan worden gemaakt, alternatief daarop kan dat ook met verloren was door het model rechtstreeks op te bouwen mbv een 3-D was-printer,erg gaaf om te zien want je ziet uit het niets in een bak vloeistof vanaf de bodem een model uit de grond "groeien", de vloeistof is een UV-licht gevoelige vloeistof die stolt tot een soort was als het bestraalt wordt met uv-licht.
De printer "print" dus was door in de vloeistof mbv een laser de vorm te maken.
Andere methodes zijn eerst een houten model maken, daarvan een negatief, daarvan was, voordeel; het houten model is, in principe, onverwoestbaar en jaren na dato nog opnieuw te gebruiken, als je je originele model uit was maakt en het negatief uit gips kun je na 5 of 10 jaar natuurlijk wel eens pech hebben....
Houten modellen maak je uit op elkaar gelijmd multiplex.
Ga je nog meer aan productie van grotere aantallen denken dan maak je direct om je houten model heen een kern bak waarin je mbv opvul stukken de gehele kern bak in delen vult met gietzand.
Je krijgt zo zeg maar een soort blokken-puzzel uit gietzand blokken( met daarin in delen de vorm van het model) en als je de losse blokken gietzand tegen elkaar zet heb je je mal waarin je kunt gieten
Een model maker is dus eigenlijk bovenal een goed hout bewerker/timmerman.
dat is het in een notedop maar er komt best wel het eea bij kijken, ik denk dat google wel wat kan helpen, het vak van het maken van mallen heet "model-maker" en ik denk dat je daarop moet zoeken of anders op gewoon giet mal maken oid.
Metaal gieten is vooral een proces van heel veel doen en van je fouten leren.
Gelukkig zijn de kosten, relatief, laag want giet/kernzand kost niet de hele wereld en een gegoten misbaksel kun je zo weer in de smelter gooien en opnieuw gebruiken.
Er zijn ook zeer veel verschillende methodes en technieken en je zult wat moeten uitproberen om er achter te komen wat voor jou goed werkt, je kunt daarbij een hoop leesvoer op het net vinden op basis van bronsgieten, dat is welliswaar niet helemaal hetzelfde maar komt , in essentie wel op hetzelfde neer(brons gieten is makkelijker)
Wat ik hier vertel kan mogelijk niet helemaal 100% exact zijn, het is datgene wat ik opgevangen heb van mijn vriend die het beroepsmatig doet, de kern van het verhaal is echter wel correct en kan je wat hulp bieden in je verdere zoektocht.
[edit] ik zie zelf al dat ik een fout maak en heb deze aangepast.
Nog ff gezocht op wiki:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Cire_perduehttp://nl.wikipedia.org/wiki/Bronsgieten[ Bericht 9% gewijzigd door robber57 op 12-11-2008 20:38:43 ]